Anda di halaman 1dari 8

ERIANA, DESMOND

PISMP PJ (SEMESTER 4)

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI Tarikh Masa Tahun(kelas) Bilangan Murid : 09 Julai 2012 : 0830 0900 : Tahun 4 Cempaka : 18 orang (13 lelaki & 5 perempuan) : 2. Kemahiran : Bola Baling : Teknik-teknik asas menjaga gol

Tunjang Pembelajaran Tajuk Sub tajuk

Objektif Pengajaran dan Pembelajaran : Pada akhir P&P ini murid-murid dapat : 1. Psikomotor
1.1 Menjaga gol dengan teknik yang betul tanpa bolos sebanyak 8 daripada 10 percubaan sejauh 3 meter. 1.2 Kemahiran menangkap bola dengan teknik yang betul dan tepat 8 kali daripada 10 percubaan. 2. Kognitif 2.1 Mengenalpasti dan menunjukkan kedudukan tangan dan kaki serta bahagian bola yang terlibat sewaktu menjaga gol dengan

tepat dan berkesan.


2.2 Mengenalpasti anggota badan yang digunakan untuk menangkap bola semasa menjaga gol.

3. Afektif
3.1 Memberikan kerjasama semasa melakukan aktiviti dengan seronok. 3.2 Membina keyakinan dan semangat sukan dalam diri individu.

Kemahiran Berfikir Pengalaman sedia ada

: Mengenalpasti dan membezakan. : Murid pernah didedahkan dengan permainan bola baling.

ERIANA, DESMOND

PISMP PJ (SEMESTER 4)

Penerapan nilai Penggabungjalinan BSPP


BAHAGIAN/ MASA

: Bekerjasama, berkeyakinan dan berdisiplin. : Sains, Bahasa Melayu, Pendidikan Moral. : Bola baling (10), skitel (10), kon(15)
AKTIVITI BUTIR MENGAJAR/ FOKUS P&P ORGANISASI ALATAN/ CATATAN

Permulaan X 5 minitX ( )

1. Memanaskan X badan

X X X X X X X X X

1.1 Memanaskan badan. - Berlari sambil membawa bola di tangan dengan kemampuan individu tersendiri (3-5 minit)

Skitel dan bola.

2. Regangan dinamik

1.2 Regangan dengan menggunakan

dengan menggunakan bola baling.

bola baling. - Melambung bola ke udara. - Hantar dan terima bola menggunakan tangan kanan dan kiri. - Hantar dan terima bola di pinggang menggunakan keduadua belah tangan. - Pusing tangan 360 darjah sambil hantar dan terima bola menggunakan tangan kiri dan kanan. (Arah depan pusing ke belakang) - Secara berpasangan, lakukan hantaran aras dada. - Lakukan hantaran lob bersama pasangan masing-masing menggunakan sebelah tangan secara bergilir-gilir. - Hantar dan terima bola bersama

G Petunjuk: G = Guru X = Murid

ERIANA, DESMOND

PISMP PJ (SEMESTER 4)

pasangan masing-masing menggunakan kaki.

BAHAGIAN/ MASA

AKTIVITI

BUTIR MENGAJAR/ FOKUS P&P

ORGANISASI

ALATAN/ CATATAN

ERIANA, DESMOND

PISMP PJ (SEMESTER 4)

Perkembangan ( 15 minit )

1. Pengenalan tentang isi pelajaran.

1. Menjelaskan kemahiran

menjaga gol amat penting dalam sesebuah permainan.

Bola (10) Skitel (18)

2. Demonstrasi. Menangkap bola (Menjaga gol)

2. Demonstrasi ansur maju -

menjaga bola: Pastikan tangan diangkat dan sentiasa bersedia. Buka kaki seluas bahu dan pasang kekuda.

Petunjuk: G = Guru = Murid A B

3. Latih tubi 1.

1. Latih tubi kemahiran asas

menjaga gol.
a) Menyesuaikan diri menjaga

gawang gol. Semua murid dibahagikan secara berpasangan dan berada dalam keadaan yang teratur supaya pengawasan dapat dilakukan oleh guru. Murid diberikan sebiji bola setiap pasangan. Jarak diantara kedua-dua orang murid adalah sejauh 3 meter. Petunjuk: Murid A yang memegang bola G = Guru = Murid akan memberikan bola ke arah = Arah murid B dimana murid B perlu = Bola bergerak ke kiri dan ke kanan sambil menyambut bola tersebut dan menghantar semula ke arah murid A semula.

ERIANA, DESMOND

PISMP PJ (SEMESTER 4)

Lakukan percubaan tersebut sebanyak 10 kali dan kemudian Murid A pula akan melakukan aktiviti bergerak ke kiri dan ke kanan sambil menyambut dan Murid B akan memberikan bola tersebut ke arah Murid A.

11

4 3 2

b) Menyambut dan menerima bola secara berikutan. - Bersama pasangan tadi, murid A dan B akan masing-masing memegang bola. - Murid B akan melambung bola 90 darjah ke atas kemudian akan menyambut bola daripada Murid A dan menghantar semula bola tersebut sebelum bola lambungan tadi jatuh. Murid B perlu menyambut bola yang dilambung setelah menghantar bola yang diterima daripada Murid A. - Lakukan sebanyak 10 kali dan tukar pasangan.

Petunjuk: G = Guru = Murid = Arah = Bola

4. Demonstrasi

1. Penerangan kepada muridmurid. - Tangan sentiasa diangkat dan

ERIANA, DESMOND

PISMP PJ (SEMESTER 4)

dalam keadaan bersedia. Kaki dibuka seluas bahu dan pasang kekuda. Tahan bola yang direjam menggunakan kaki. Luruskan kaki yang menerima bola manakala yang sebelah lagi rendahkan supaya badan dalam keadaan stabil.

5. Latih tubi

1. Latih tubi mengawal dan

Kemuncak ( 7 minit )

1. Permainan kecil Bola baling tiga

menjaga gol bola menggunakan kaki. - Murid dibahagikan kepada kumpulan yang terdiri daripada 3 orang dan dua orang murid diberikan 2 biji bola. - Seorang murid akan bertindak sebagai penjaga gol manakala dua orang lagi akan menjadi penjaring. - Jaringan bawah sahaja yang perlu dilakukan. - Penjaga gol akan menerima bola pada sebelah kanan dan kiri. - Setiap bola yang dijaring hendaklah ditahan menggunakan kaki. - Setiap orang akan melakukan sebanyak 10 kali. 1. Bahagikan murid kepada 4 kumpulan kecil yang terdiri daripada 5 atau 4 orang murid.

Petunjuk: G = Guru = Murid

Bola (2 biji) Skitel (4 biji)

ERIANA, DESMOND

PISMP PJ (SEMESTER 4)

sebelah

2. Perlawanan antara kumpulan A, B, C dan D: A vs B (5 orang sebelah) C vs D (4 orang sebelah) 3. Sebiji bola akan diberikan G kepada setiap kumpulan. 4. Kumpulan penyerang perlu menjaringkan sekurangPetunjuk: G = Guru kurangnya lima gol untuk = Murid memenangi perlawanan. 5. Manakala kumpulan pertahanan perlu merampas bola dan membawa ke garisan tengah sebanyak lima kali untuk memenangi perlawanan. 6. Setiap gol yang dijaringkan, penjaring akan bertukar dengan penjaga gol, manakala penjaga gol akan menjadi salah seorang pasukan penyerang. 7. Peraturan aktiviti adalah berdasarkan peraturan asas bola baling.

ERIANA, DESMOND

PISMP PJ (SEMESTER 4)

BAHAGIAN/ MASA

AKTIVITI

BUTIR MENGAJAR/ FOKUS P&P

ORGANISASI

ALATAN/ CATATAN

X( 5 minitX ) X X X X X X X X

Penutup

1. Menyejukkan

badan.

1. Berlari anak dalam kawasan yang ditetapkan dengan membawa dan mengawal bola.

Bola (10 biji)

2. Aktiviti kelonggaran.

2. Kelonggaran bersama dengan bola. - Gerakkan tangan ke bawah, atas dan tepi. - Regangan bahu. - Jangkauan kaki. - Tarik nafas dan hembus.

G Petunjuk: G = Guru X = Murid

3. Refleksi.

3. Pelajar memberi refleksi tentang

pembelajaran dan pengajaran kemahiran asas menanduk yang telah dilaksanakan untuk hari ini.

Anda mungkin juga menyukai