Anda di halaman 1dari 5

MINGGU 3 PRAKTIKUM FASA 3

Rancangan Pengajaran Harian Tahun 5/2012 Hari/Tarikh Masa Tahun/Kelas Bilangan Murid Bidang Tajuk/Tema : : : : : : 9 Ogos 2012 1140-1240 5C 17 orang murid Menggambar Kolaj/Buah kesukaaan saya.

Objektif

Pada akhir pelajaran ini murid akan dapat:

1. Menggunakan teknik gunting dan lekat secara kemas dan baik. 2. Mampu menghasilkan karya menggunakan teknik kolaj dengan betul. 3. Membuat apresiasi tentang karya diri dan rakan-rakan.

Hasil Pembelajaran: Aras 1 Aras 2 : Murid dapat menggunakan media dengan baik. : Murid mampu menghasilkan karya menggunakan teknik kolaj dalam penghasilan karya secara kreatif dan kemas. Aras 3 : Murid mampu menghargai karya sendiri dan rakan.

Pengetahuan sedia ada murid: 1. Murid pernah makan buah dan mempunyai buah kesukaan sendiri

Penerapan nilai murni Bahan bantu mengajar KBKK

Kebersihan, keselamatan, kekemasan, hormat-menghormati.

Gunting, Gam, Kertas lukisan.

Membanding beza konsep mozek dan kolaj.

MINGGU 3 PRAKTIKUM FASA 3

Persediaan media: Bil/ Perkara 1. 2. 3. Media Kertas lukisan Gunting Gam Guru Unit 5 5 2 Media Kertas lukisan Gunting Gam Murid Unit (seorang) 1 1 1 .

Langkah-langkah Pengajaran dan Pembelajaran:

Perkara Set induksi (5 minit)

Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. Guru mengeluarkan buah-buahan yang dibawa sebagai rangsangan kepada murid. 2. Murid menyenaraikan lagi buah-buahan yang mereka minat. 3. Guru bercerita mengenai musim buah dan keseronokan di kebun. KBKK:

Catatan

Menghubungkait Menyenaraikan

Penggabungjalinan

Nilai: patuh

Kecerdasan pelbagai: Intrapersonal Visual-ruang

BBM: Perkembangan Langkah 1: Pengenalan (5 minit) (45 minit) 1. Murid diminta berkongsi pengetahuan Karya guru

MINGGU 3 PRAKTIKUM FASA 3

mengenai kolaj. 2. Guru membantu murid menerangkan konsep kolaj.

KBKK: Mengenalpasti

Langkah 2: Demonstrasi (10 minit) 1. Murid berada dalam keadaan bersedia dan memberikan tumpuan terhadap media yang disediakan oleh guru.

Media:
1. Kotak pelbagai saiz 2. 3. 4. 5. Pensel Pensel warna Pita pelekat Gunting Gam Kertas terpakai

2. Guru menerangkan dengan penggunaan teknik kolaj.

6. 7.

Nilai murni: 3. Murid dinasihati menggunakan media dengan cara yang betul dan jaga keselamatan diri sambil guru mengeluarkan media yang disediakan. 4. Murid menyebut satu persatu media yang dikeluarkan daripada beg yang guru bawa. Menghormati Bekerjasama.

5. Murid melihat demonstrasi yang ditunjukkan oleh guru dihadapan kelas. Langkah 3: Murid-murid menghasilkan aktiviti (25 minit) 1. Sebelum aktiviti dimulakan, murid disoal mengenai tahap kefahaman mereka dan guru bersedia memberikan bantuan tatkala diperlukan. 2. Murid ditegaskan untuk sentiasa mengamalkan kebersihan dan mengelakkan kekotoran pada seragam sekolah. Murid Kecerdasan pelbagai: Intrapersonal Interpersonal Nilai murni: kebersihan kekemasan disiplin bekerjasama

MINGGU 3 PRAKTIKUM FASA 3

perempuan pula melipat lengan baju mereka. 3. Murid diingatkan tentang tempoh had masa bagi menyiapkan karya. 4. Bimbingan diberikan kepada murid yang kurang faham dan lambat bekerja. 5. 6. Murid dipantau dan berkomunikasi dengan 6. guru.

Visual-ruang

Langkah 4: Kekemasan dan persembahan /sesi Apresiasi (10 minit) 1. Murid diminta menulis nama pada karya masing-masing.

KBKK: Mengenalpasti

2. Beberapa buah karya dipilih dan pengkarya diminta untuk membuat apresiasi (dengan bantuan guru) Penutup (5 minit) Rumusan isi pembelajaran: 1. Guru membuat rumusan tentang aktiviti yang telah dijalankan. 2. Guru memberikan ucapan terima kasih dan tahniah kepada murid yang telah bertungkus lumus dalam menjayakan karya berkenaan. Nilai: Menghargai alam sekitar. Menghormati Bekerjasama

Refleksi:

MINGGU 3 PRAKTIKUM FASA 3