Anda di halaman 1dari 15

ANALISIS PERSEKITARAN (SWOT)

BIDANG : Kokurikulum UNIT : Kelab Kriket

Kekuatan (S)
S1. Semua guru dan pelajar mempunyai keyakinan diri untuk cemerlang dalam permainan kriket. S2. Semua guru dan pelajar mempunyai semangat dan motivasi tinggi untuk berjaya S3. Semua guru dan pelajar melibatkan diri secara aktif dalam aktiviti kelab S4. Guru dan pelajar jelas akan objektif dan peranan masing-masing dalam merealisasikan visi dan misi sekolah ke arah kecemerlangan S5. Terdapat beberapa orang pelajar yang sentiasa menunjukkkan bakat dalam permainan kriket

Kelemahan (W)
W1. Sikap pelajar yang kurang menjalani latihan pada waktu riadah. W2. Ada pelajar yang lemah dalam menguasai kemahiran asas dalam permainan kriket. W3. Kekurangan masa dan tenaga kerja untuk mengadakan program latihan yang berterusan W4. Kekurangan kepakaran jurulatih terlatih yang mahir dalam kriket W5. Kekurangan peruntukan untuk makanan tambahan dan insentif untuk pemain yang berjaya W6. Kekurangan kepakaran jurulatih terlatih yang mahir dalam kriket.

Peluang (O)
O1. Pelajar berpeluang menggunakan kemudahan padang untuk menjalani latihan. O2. Ramai pelajar yang berminat untuk menyertai kelab T1. Kekurangan peralatan

Cabaran (T)

T2. Kepakaran guru dan pelajar yang terhad T3. Pertindihan jadual pertandingan dengan permainan permainan lain yang melibatkan pemain pemain yang sama

O3. Mempunyai guru dan pemain pemain yang mempunyai beberapa tahun pengalaman dalam permainan kriket. O4. Pasukan kriket berpeluang melayakkan diri ke peringkat kebangsaan

T4. Masa dan tempat latihan pusat di Stadium Tun Fatimah agak jauh daripada sekolah

Daripada Analisis Persekitaran (khususnya faktor kelemahan dan cabaran ), isu-isu strategik yang dikenal pasti ialah ;

1. Prestasi Permainan Kriket dalam bidang Kokurikulum. 2. Keupayaan dan penguasaan kemahiran asas permainan Kriket di kalangan pelajar. 3. Perancangan, pelaksanaan dan penyelarasan aktiviti Kriket.

Penetapan Strategi Mengikut Isu, Matlamat, Objektif, KPI dan Sasaran


BIDANG : Kokurikulum UNIT : Kelab Kriket MATLAMAT STRATEGIK
Meningkatkan prestasi pencapaian kriket di peringkat negeri, zon dan kebangsaan.

ISU STRATEGIK
1. Prestasi permainan kriket dalam bidang kokurikulum.

OBJEKTIF 1. Meningkatkan
prestasi pencapaian kriket pasukan bawah 15 dan 18 tahun.

KPI
Kualiti latihan meningkat dan seterusnya mendapat kedudukan yang lebih baik dalam pertandingan MSSN negeri Melaka dan SBP Zon Selatan.

TOV 2010
Mendapat tempat ke empat dalam pertandingan SBP Zon Selatan 2010.

SASARAN 2011
Mendapat Johan dalam pertandingan SBP Zon Selatan 2011.

STRATEGI
1. Latihan berjadual dijalankan. 2. Meningkatkan motivasi dan kemahiran pelajar dalam menguasai kemahiran asas dan taktik permainan Kriket.

2. Menanam semangat
bekerjasama dan memupuk sikap positif terhadap permainan kriket.

ISU STRATEGIK

MATLAMAT STRATEGIK

OBJEKTIF

KPI

TOV 2010

SASARAN 2011

STRATEGI

2. Keupayaan dan penguasaan kemahiran asas di kalangan pelajar.

Meningkatkan keupayaan dan penguasaan kemahiran asas permainan Kriket di kalangan pelajar

1. Latihan intensif setiap minggu dijalankan. 2. Meningkatkan penyertaan pelajar dalam perlawanan persahabatan antara sekolah dan pertandingan antara rumah peringkat sekolah.

Pelajar lebih berminat dalam permainan Kriket.

Mendapat kedudukan yang lebih baik dalam pertandingan SBP Zon Selatan 2011.

1. Menyertai pertandingan MSSN yang dianjurkan oleh Jabatan Pendidikan 2. Menyertai perlawanan persahabatan antara sekolah.

3. Perancangan,
pelaksanaan dan penyelarasan aktiviti Kriket.

Bidang kokurikulum menjadi satu badan perancang dan pelaksana kokurikulum yang berkesan

Perancangan, pelaksanaan dan penyelarasan aktiviti Kriket untuk semua ahli kelab Kriket.

Aktiviti Kriket dapat berjalan dengan lancar dan mencapai tahap yang optimum

Mendedahka n semua kemahiran asas permainan Kriket

1. Pengurusan kelab Kriket


dengan lebih berkesan

2. Penyelarasan aktiviti
permainan Kriket untuk pelajar semua Tingkatan.

PELAN TAKTIKAL
BIDANG : Kokurikulum UNIT : Kelab Kriket

ISU STRATEGIK 1

Prestasi pencapaian permainan kriket mencapai matlamat yang ditetapkan oleh sekolah

MATLAMAT STRATEGIK

Meningkatkan prestasi pencapaian permainan kriket

1. Meningkatkan prestasi pencapaian permainan kriket di peringkat negeri,


zon atau kebangsaan.

OBJEKTIF

2. Menanam semangat bekerjasama dan memupuk sikap positif terhadap


permainan kriket.

KPI

Kualiti latihan meningkat dan seterusnya mendapat kedudukan yang lebih baik dalam pertandingan MSSN negeri Melaka dan SBP Zon Selatan.

STRATEGI

1.Latihan berjadual dijalankan. 2.Meningkatkan motivasi dan kemahiran pelajar dalam menguasai kemahiran asas dan taktik permainan kriket.

BIDANG : Kokurikulum UNIT : Kelab Kriket

ISU STRATEGIK 2 MATLAMAT STRATEGIK

Keupayaan dan penguasaan kemahiran asas di kalangan pelajar. Meningkatkan keupayaan dan penguasaan kemahiran asas permainan kriket di kalangan pelajar

1. Latihan intensif setiap minggu dijalankan.

OBJEKTIF

2. Meningkatkan penyertaan pelajar dalam perlawanan persahabatan antara sekolah dan pertandingan antara rumah peringkat sekolah.

KPI

Pelajar lebih berminat dalam permainan kriket.

STRATEGI

1. Menyertai pertandingan MSSN yang dianjurkan oleh Jabatan Pendidikan 2. Menyertai perlawanan persahabatan antara sekolah.

BIDANG : Kokurikulum UNIT : Kelab Kriket

ISU STRATEGIK 3 MATLAMAT STRATEGIK OBJEKTIF KPI STRATEGI

Perancangan, pelaksanaan dan penyelarasan aktiviti kriket. Bidang kokurikulum menjadi satu badan perancang dan pelaksana kokurikulum yang berkesan Perancangan, pelaksanaan dan penyelarasan aktiviti kriket untuk semua ahli kelab kriket Aktiviti kriket dapat berjalan dengan lancar dan mencapai tahap yang optimum 1.Pengurusan kelab kriket dengan lebih berkesan 2.Penyelarasan aktiviti permainan kriket untuk pelajar semua Tingkatan.

PELAN TAKTIKAL
ISU STRATEGIK 1 : Prestasi pencapaian permainan kriket mencapai matlamat yang ditetapkan oleh sekolah Strategi : Mengadakan latihan berkualiti
BIL 1. PROGRAM/PROJEK Kursus kejurulatihan kriket PIPP T/ JAWAB En Azaman Abdul (Ketua) Pn Norhayati Mohamed Nor Norliyen Ahmad En Suriandi Mohd Riffin 2. Khidmat seorang jurulatih yang bertauliah En Azaman Abdul (Ketua) En Suriandi Mohd Riffin Pn Wan Hailah Wan Yahya Pn Emy Mastura Zulkifli Setiap Selasa (ikut jadual) 5.00pm 6.30pm RM 50.00 per sesi latihan TEMPOH/ HARI Sepanjang tahun KOS / SUMBER RM 50.00 OUT PUT Kualiti latihan meningkat dan seterusnya mendapat kedudukan yang lebih baik dalam pertandingan zon selatan dan MSSN Kualiti latihan meningkat dan seterusnya mendapat kedudukan yang lebih baik dalam pertandingan zon selatan dan MSSN KPI Mendapat Johan dalam pertandingan SBP Zon Selatan 2011. PELAN KONTIGENSI Mendapat khidmat daripada jurulatih luar.

Mendapat Johan dalam pertandingan SBP Zon Selatan 2008.

ISU STRATEGIK 2 : Keupayaan dan penguasaan kemahiran asas di kalangan pelajar

Strategi : Projek meningkatkan pencapaian


BIL 1. PROGRAM/PROJEK Latihan intensif pasukan sekolah oleh guru penasihat PIPP T/ JAWAB En Azaman Abdul (Ketua) En Suriandi Mohd Riffin TEMPOH/ HARI Sepanjang tahun KOS / SUMBER OUT PUT Kualiti latihan meningkat dan seterusnya mendapat kedudukan yang lebih baik dalam pertandingan zon selatan dan MSSN Kualiti latihan meningkat dan seterusnya mendapat kedudukan yang lebih baik dalam pertandingan zon selatan dan MSSN KPI Mendapat Johan dalam pertandingan SBP Zon Selatan 2008. PELAN KONTIGENSI Mendapat khidmat daripada jurulatih luar.

2.

Latihan intensif pasukan sekolah oleh jurulatih

En Azaman Abdul (Ketua) Pn Norhayati Mohamed Nor Norliyen Ahmad En Suriandi Mohd Riffin Pn Wan Hailah Wan Yahya Pn Emy Mastura Zulkifli

Sepanjang tahun

RM 50.00 per sesi latihan

Mendapat Johan dalam pertandingan SBP Zon Selatan 2008.

ISU STRATEGIK 3 : Perancangan, pelaksanaan dan penyelarasan aktiviti Kriket Strategi : Projek keahlian
BIL 1. PROGRAM/PROJEK Kempen keahlian PIPP T/ JAWAB En Azaman Abdul (Ketua) Pn Norhayati Mohamed Nor Norliyen Ahmad En Suriandi Mohd Riffin Pn Wan Hailah Wan Yahya Pn Emy Mastura Zulkifli Pertandingan antara kelas En Azaman Abdul (Ketua) Pn Norhayati Mohamed Nor Norliyen Ahmad En Suriandi Mohd Riffin Pn Wan Hailah Jun RM 200.00 Menarik minat pelajar dan seterusnya dapat menambahkan bilangan ahli Dapat memilih pemain yang berbakat dan seterusnya mewakili sekolah dalam semua pertandingan. TEMPOH/ HARI Jan-Feb KOS / SUMBER OUT PUT Penambahan bilangan ahli KPI Dapat memilih pemain yang berbakat dan seterusnya mewakili sekolah dalam semua pertandingan. PELAN KONTIGENSI

2.

Wan Yahya Pn Emy Mastura Zulkifli Pertandingan antara rumah En Azaman Abdul (Ketua) Pn Norhayati Mohamed Nor Norliyen Ahmad En Suriandi Mohd Riffin Pn Wan Hailah Wan Yahya Pn Emy Mastura Zulkifli Perlawanan Persahabatan antara sekolah En Azaman Abdul (Ketua) Pn Norhayati Mohamed Nor Norliyen Ahmad En Suriandi Mohd Riffin Pn Wan Hailah Wan Yahya Pn Emy Mastura Zulkifli Sepanjan g tahun RM 200.00 Menarik minat pelajar dan seterusnya dapat menambahkan bilangan ahli Dapat memilih pemain yang berbakat dan seterusnya mewakili sekolah dalam semua pertandingan. Ogos RM 200.00 Menarik minat pelajar dan seterusnya dapat menambahkan bilangan ahli Dapat memilih pemain yang berbakat dan seterusnya mewakili sekolah dalam semua pertandingan.

3.

PELAN OPERASI
PELAN OPERASI 1 Nama Projek 1 Rasional Objektif Tempoh / Tarikh : : Program Latihan Berkualiti Perancangan, pelaksanaan dan penyelarasan aktiviti Kriket untuk kelas-kelas setingkatan supaya l lebih berkesan

: Aktiviti Kriket dapat berjalan dengan lancar dan mencapai tahap yang optimum : Sepanjang tahun

Kumpulan Sasaran: Semua pelajar dari Tingkatan 1 hingga 5.

LANGKAH
1

PROSES KERJA
1.1 Mesyuarat Kelab Kriket -Guru Penasihat mempengerusikan mesyuarat. - Perbincangan tentang aktiviti tahunan untuk semua tingkatan - Pendaftaran ahli kelab. - Penetapan program untuk pemain yang bawah 15 dan 18 tahun.

TANGGUNGJAWAB
En Azaman Abdul (Ketua) Pn Norhayati Mohamed Nor Norliyen Ahmad En Suriandi Mohd Riffin Pn Wan Hailah Wan Yahya Pn Emy Mastura Zulkifli

TEMPOH
Awal tahun, pertengahan tahun dan akhir tahun

STATUS/PELAN KONTIGENSI

Penerangan tentang peraturanperaturan asas dan isyarat umum untuk permainan Kriket

En Azaman Abdul (Ketua) Pn Norhayati Mohamed Nor Norliyen Ahmad En Suriandi Mohd Riffin Pn Wan Hailah Wan Yahya

Jan - Mac

Pn Emy Mastura Zulkifli 3 Penerangan tentang peranan dan tanggungjawab pemain. En Azaman Abdul (Ketua) Pn Norhayati Mohamed Nor Norliyen Ahmad En Suriandi Mohd Riffin Pn Wan Hailah Wan Yahya Pn Emy Mastura Zulkifli 4 Jadual Program En Azaman Abdul (Ketua) En Suriandi Mohd Riffin Sepanjang tahun Jan - Feb

Menyediakan elaun untuk jurulatih

En Azaman Abdul (Ketua) En Suriandi Mohd Riffin

Sepanjang tahun

PELAN OPERASI
PELAN OPERASI 2 Nama Projek 2 Rasional Objektif Tempoh / Tarikh : : Projek Meningkatkan Pencapaian Meningkatkan pencapaian melalui latihan intensif pasukan sekolah

: Meningkatkan prestasi pencapaian dalam pertandingan antara sekolah peringkat negeri, zon dan kebangsaan : Sepanjang tahun

Kumpulan Sasaran: Semua ahli kelab

LANGKAH
1

PROSES KERJA
Pemilihan pasukan sekolah pada pertengahan bulan Januari

TANGGUNGJAWAB
En Azaman Abdul (Ketua) En Suriandi Mohd Riffin En Azaman Abdul (Ketua) Pn Norhayati Mohamed Nor Norliyen Ahmad En Suriandi Mohd Riffin Pn Wan Hailah Wan Yahya Pn Emy Mastura Zulkifli Jan

TEMPOH

STATUS/PELAN KONTIGENSI

Latihan intensif berjadual dan sistematik

Sepanjang tahun

Menetapkan alatan yang perlu dibeli dan buat anggaran kos

En Azaman Abdul (Ketua) Pn Norhayati Mohamed Nor Norliyen Ahmad

Jan - Feb

En Suriandi Mohd Riffin Pn Wan Hailah Wan Yahya Pn Emy Mastura Zulkifli 4 Penilaian dan pelaporan. - Peningkatan prestasi pemain dalam permainan Kriket. En Azaman Abdul (Ketua) Pn Norhayati Mohamed Nor Norliyen Ahmad En Suriandi Mohd Riffin Pn Wan Hailah Wan Yahya Pn Emy Mastura Zulkifli Sept - Nov