Anda di halaman 1dari 24

ANAK HIPERAKTIF

24 Jun

Memahami sifat hiperaktif anak penting bagi membantu ibu bapa mengendalikannya dengan baik. Anak hiperaktif sukar duduk diam, kurang memberi tumpuan kepada sesuatu perkara dan bertindak spontan mengikut kehendak hati serta sukar mengasingkan maklumat yang diterima. Ibu bapa yang memiliki anak hiperaktif tidak seharusnya kecewa atau menyesali tentangnya, sebaliknya bersyukur dan menganggapnya suatu anugerah dan ujian daripada Allah s.w.t.. Anak hiperaktif sangat aktif dari segi fizikal dan mental berbanding kanak-kanak lain. Ingatan mereka kuat tetapi kelemahan mereka adalah cepat bosan dan kurang memberi fokus kepada sesuatu perkara yang mana akan menjejaskan ingatan jangka panjang mereka. Selain mereka lebih pintar dan lebih kreatif berbanding rakan-rakan seusianya, mereka bersifat berani. Inilah yang sering menjadi kebimbangan ibu bapa kerana anak hiperaktif jarang mempertimbangkan akibat daripada tindakan yang dilakukannya samada merbahayakan dirinya atau orang lain. Oleh itu, kanak-kanak hiperaktif memerlukan pengawasan rapi serta perhatian yang lebih daripada ibu bapa. Ibu bapa perlu meluangkan lebih banyak masa bersama mereka untuk melayani kerenah yang kadang-kadang diluar jangkaan dan memalukan. Perkataan yang diungkapkan oleh anak hiperaktif ditambah dengan sifat umum kanak-kanak yang suka berterus terang boleh memalukan rakan-rakan kita di dalam sesetengah keadaan. Walaupun jika difikirkan, memang apa yang diperkatakan mereka ada kebenarannya tetapi kebiasaannya tidak berlapik. Contohnya dengan kata-kata eh.. orang tu tak tutup aurat! di hadapan seorang wanita muslim, telah menjadikan kita berasa segan walaupun ianya benar. Kanak-kanak hiperaktif suka berkawan. Mereka cepat bosan sekiranya tiada kawan untuk berkomunikasi dan bermain. Ibu bapa hendaklah menyediakan dan merancang aktiviti yang pelbagai bagi mengatasi sifat cepat bosan mereka. Oleh itu ibu bapa perlu kreatif merancang pelbagai aktiviti menarik dan selamat untuk mereka. 10 tips menangani anak hiperaktif: 1. Disiplinkan anak hiperaktif dari awal dan jangan terlalu mengikuti kecenderungan mereka supaya sikap hiperaktif mereka tersebut tidak terarah kepada perkara yang negatif.

2. Sentiasa berwaspada dalam mengawasi anak-anak hiperaktif kerana ada kalanya tindakan mereka boleh membahayakan. Segera menegur dan menasihati anak hiperaktif sekiranya apa yang mereka lakukan bakal mendatangkan akibat buruk. 3. Meluangkan lebih banyak masa untuk berkomunikasi dengan mereka. Jangan sekali-kali menampakkan kebencian kita terhadap mereka walaupun sikap dan tingkahlaku mereka tersebut kadang-kala memalukan serta mencetuskan perasaan marah (bengang!!) 4. Bersabar dan tidak bertindak memukul dan memalukan mereka sekiranya melakukan kesalahan atau melanggar peraturan yang kita tetapkan. Sebaliknya cuba memberi nasihat secara rasional (.kena banyak sabaaar). 5. Tukar perkataan jangan kepada ayat yang lebih mendorong mereka mengikut arahan; Contohnya apabila mereka berlari-lari di dalam rumah, biasanya ibu bapa akan menjerit Jangan lari!!!, cuba tukarkan kepada perkataan Farid, boleh tak berjalan, kalau lari nanti jatuh. Dia akan ikut kejap, pastu lari lagi tak pe, jangan jemu memberi teguran!! 6. Jangan mengungkap kata-kata negatif seperti kenapa la kamu ni nakal sangat, bodoh atau seumpamanya kepada anak hiperaktif kerana kata-kata ibu bapa merupakan doa kepada mereka. (cepat-cepat ambil wuduk kalau naik marah..) 7. Pelbagaikan aktiviti bagi mengelak kebosanan. Ibu bapa perlu kreatif untuk menyediakan aktiviti atau memberi tugas mudah bagi menyibukkan mereka di dalam aktiviti yang bermanfaat. Contoh pelihara ikan, tanam bunga dan seumpamanya. 8. Cari kelebihan dalam diri mereka dan garap ke arah yang betul. Contohnya jika mereka bijak menghafal dialog di dalam tv, ajak mereka menghafal ayat-ayat pendek di dalam Al-Quran. Hafal ikut gaya iklan kegemaran atau ikut rentak nasyid (untuk permulaan hafalan). 9. Usaha berterusan mendidik anak hiperaktif hendaklah dilakukan tanpa jemu walaupun ianya lebih sukar dan mencabar berbanding kanak-kanak lain. jangan give up walaupun terpaksa bercakap perkara yang sama kepada mereka 10. Dapatkan nasihat dan rawatan pakar sekiranya tahap hiperaktif anak kita membimbangkan.

Saturday, April 17, 2010

Sewaktu saya praktikal di Sekolah Kebangsaan Kampung Jawa, saya telah mengenalpasti seorang murid yang mempunyai masalah pembelajaran iaitu Alif Danial. Dia seorang murid yang hyperaktif. Dia tidak boleh memberikan tumpuan yang lama sewaktu proses pengajaran dan pembelajaran dilakukan di dalam kelas. Dia akan bergerak ke sana dan ke sini serta melakukan aktiviti yang lain. Dia juga mudah berasa bosan jika aktiviti yang dijalankan sama sahaja.

Apa yang saya lihat, dia sesuai untuk dijadikan sebagai ketua dalam sesuatu kumpulan agar dia dapat melakukan aktiviti itu dengan sendiri dan tidak hanya duduk mendengar celoteh guru di hadapan. Dengan itu, dia tidak akan merasa bosan dengan proses P & P yang dijalankan. Posted by yana at 12:14 AM No comments: Links to this post

Sunday, March 28, 2010


APA ITU HIPERAKTIF? Menurut Jamilah (2005), masalah hiperaktif ini adalah istilah yang digunakan untuk kanak-kanak yang mempunyai tingkah laku yang terlampau aktif dan mengganggu tetapi masih mempunyai tumpuan yang singkat mengikut kata Sandra (2008) yang telah menjelaskan terdapat dua jenis masalah kanak-kanak kurang tumpuan iaitu Attention Deficit Disorder (ADD) atau masalah kurang tumpuan tanpa hiperaktif dan Attention Deficit Hiperactivity Disorder (ADHD) atau masalah kurang daya tumpuan dengan hiperaktif. Menurut Sandra lagi untuk masalah ADD atau ADHD adalah bersifat fisiologi dan biologi. Manakala menurut Sheila & Samsilah (2006), ADHD adalah satu keadaan yang meletakkan kanak-kanak yang mengalaminya mempunyai masalah tingkah laku yang terlampau aktif dan impulsif.

Bagi Sandra (2008) telah menyatakan ciri-ciri tingkah laku masalah kurang tumpuan tanpa hiperaktif (ADD) adalah seperti mudah terganggu oleh rangsangan luaran. Faktor luaran yang akan menjadi satu sebab kepada kanak-kanak ini bermasalah.Sukar mendengar dan mematuhi arahan adalah salah satu cirinya yang dapat dikesan.Manakala sukar memberi tumpuan dan perhatian juga termasuk ciri-ciri yang dinyatakan, simptondan tanda - tanda ini akan dapat dilihat pada kanak-kanak

istimewa ini. Seterusnya sukar mengekalkan tumpuan dan melaksanakan tugasan juga dapat kita lihat sekiranya kanak kanak ini mengalami gejala seperti ini serta keupayaan kanak kanak ini untuk membuat kerja sekolah yang tidak lengkap.dan tidak terurus.Kemahiran belajar yang lemah juga akan menjadi salah satu cirinya yang kelihatan. Seterusnya kanak kanak ini akan jadi sukar untuk berdikari jika ianya berlarutan dan tidak dapat mencari jalan alternatifnya.

Bagi ciri-ciri tingkah laku masalah kurang tumpuan dengan hiperaktif (ADHD) menurut Sandra (2008) ialah mempunyai tahap aktiviti tinggi, lebih cenderung mengikut gerak hati dan kurang kawalan diri, kesukaran melalui aktiviti peralihan atau perubahan, mempunyai tingkah laku yang agresif dan terlampau yang mudah terangsang, kanak kanak ini tidak matang dari segi sosial serta mempunyai sifat rendah keyakinan diri dan mudah kecewa.

Kebiasaannya kanak-kanak memang normal pada zaman kanak-kanak sehingga ke tahap tertentu pada tahap perkembangan yang berbeza. Walau bagaimanapun, kanakkanak bermasalah ADD atau ADHD akan menunjukkan pelbagai tingkah laku yang bermasalah yang tidak sesuai dengan perkembangannya berbanding kanak-kanak lain pada usia yag sama di petik oleh (Sandra 2008).

Manakala menurut Persatuan Psikologi Amerika pula (APA) mendefinisikan ADHD sebagai kecelaruan psikologi dengan petanda-petandanya yang dapat dikesan pada umur tujuh tahun dan dikategorikan kepada 3 iaitu yang pertama ialah ADHD kurang tumpuan. Ini mungkin kerana mereka kerap mengelamun di dalam kelas, kerap pelupa

dan kerja tidak teratur untuk tugasan yang telah diberikan. Gejala ini membuktikan kanak kanak ini adalah dikategorikan dalam kumpulan ADHD kurang tumpuan.

Kategori kedua ialah ADHD hiperaktif-impulsif. Bagi hiperaktif menunjukkan jumlah pergerakan yang sangat tinggi manakala bagi impulsif iaitu melakukan sesuatu tanpa berfikir

Kategori ketiga pula ialah merupakan ADHD gabungan. Bagi ciri ini akan menunjukkan kedua-dua ciri di atas iaitu kurang tumpuan, hiperaktif dan impulsif. Maknanya kedua dua ini digabungkan dan menghasilkan ADHD dalam kategori ketiga.

Ciri-ciri tingkah laku kanak-kanak ADHD adalah berbeza dan pada kebiasaannya Bagi ADHD hiperaktif-impulsif mempunyai masalah tingkah laku yang lebih jelas daripada ADHD impulsif. Kanak-kanak ini lebih agresif contohnya mereka kerap memulakan sesuatu pergaduhan, kerap membuat kesalahan akibat kecuaian, gagal menyiapkan kerja sekolah, tidak mahu mendengar apabila bercakap dengannya, sukar mengatur tugasan atau tidak suka dan enggan melakukan tugasan.

Bagi ciri-ciri sosial kanak-kanak ini lebih banyak tertumpu kepada penghargaan kendiri iaitu dengan cara penghargaan kendiri positif atau negatif bergantung kepada keadaan persekitaran yang mereka terima dan mereka mudah menyesuaikan diri mengikut tuntutan social mengikut (Jamila 2005).

Posted by yana at 2:01 AM No comments: Home

Links to this post

Subscribe to: Posts (Atom)

TINDAKAN SUSULAN DIBUAT


Pemulihan Intervensi tingkah laku Ada beberapa teknik yang boleh diguna pakai oleh guru-guru untuk dipraktikkan di sekolah iaitu dengan memberikan arahan satu persatu dengan jelas dan pastikan bahawa kanak-kanak tersebut memberi perhatian dan memahaminya. Tidak lokek atau mudah memberi pujian sekiranya mereka membuat sesuatu dengan baik. Cara ini akan menaikkan rasa harga dirinya. Berikan pujian dengan tepat. Contohnya guru mempamerkan memek muka gembira kerana kanak-kanak ini telah menyimpan permainan di tempat yang betul. Ini ada dilakukan oleh Aliff ketika dia membantu guru menyimpan pundi kacang di dalam stor barang sukan. Berusaha untuk mewujudkan satu sistem memberi hadiah untuk menggalakkan kelakuan yang baik. Carta Bintang (hyperlink) adalah satu cara yang bagus untuk membantu kanak- kanak berkelakuan dengan lebih baik. Selain itu kumpul mata bonus juga sebagai salah satu motivasi pelakuan yang baik akan ditonjolkan. Aliff seolah-olah ingin merebut peluang untuk mendapatkan hadiah yang telah dijanjikan oleh guru untuk menjadi budak yang baik walaupun untuk seketika. Berusaha untuk membantu kanak-kanak ini mengatur aktiviti hariannya dengan menyediakan senarai semak untuk memastikan tugasnya disempurnakan. Ini sememangnya perlu untuk memastikan kestabilan perlakuan hiperaktif itu terkawal dan masih boleh diatasi oleh guru secara perlahan-lahan. Desakan tidak akan melenyapkan masalah hiperaktif malahan kanak-kanak ini akan memberontak dan lagi tidak dapat dikawal pula nanti. Di dalam senarai semak jelas membuktikan Aliff mempunyai kelebihan untuk menyiapkan tugasannya sekaligus walaupun dia seorang hiperaktif Menggalakkan kanak-kanak ini untuk mengawal kata hatinya, umpamanya berfikir dulu sebelum mengeluarkan kata-kata. Ini penting bagi memastikan kanak-kanak ini terus bersikap positif dan menjaga hubungan sosial yang baik antara kanak-kanak ini

sesama rakan dan guru. Contohnya Aliff tidak akan menggunakan perkataan aku ketika di kelas bagi menjaga hubungan baik antara rakan dan guru. Berusaha untuk membina semangat dan kelebihan yang ada pada kanak-kanak itu dan jangan menitik beratkan pada kelemahannya sahaja. Ini penting kerana semangat yang positif akan memberikan satu impak positif kepada kanak-kanak tersebut. Contohnya apabila Aliff cuba membaca walaupun merangkak tapi guru tetap memberikan pujian pada Aliff. Ini nampaknya Aliff tersenyum sahaja apabila dirinya dipuji guru di hadapan rakan-rakannya. Kaedah pengasingan juga dirasakan perlu untuk memastikan kanak-kanak hiperaktif menyedari dirinya tidak ditempatkan bersama rakan-rakan yang lain. Ini penting sekiranya guru melihat tiada perubahan yang berlaku kepada kanak-kanak hiperaktif ini untuk jangka masa yang terdekat. Aliff perlu diberi denda sebegini bagi menyedarkan dirinya tentang pentingnya untuk mengikuti pembelajaran di dalam kelas bersama rakannya yang lain. Juga perlu menempatkan kedudukan kanak-kanak hiperaktif ini di bahagian barisan hadapan kelas. Ini penting bagi memastikan kanak-kanak ini tidak hilang fokus dan dapat guru dapat melihatnya secara kerap juga memantau sekaligus. Ini memudahkan guru memantau perlakuan Aliff agar tidak memudaratkan dan membahayakan orang lain di sekitarnya. Melatih kanak-kanak hiperaktif ini untuk menjadi ketua atau pemimpin di dalam kelas. Tanggungjawab yang diberikan secara tidak langsung akan memberikan satu perubahan di dalam kehidupan kanak-kanak ini. Contohnya ketika Aliff berada di tengah garisan sewaktu aktiviti di jalankan. Aliff kelihatan gembira kerana diberi peluang untuk menjadi ketua di dalam kumpulan walaupun hanya untuk seketika. Juga guru dapat melatih kanak-kanak hiperaktif ini untuk membantu guru di dalam melaksanakan pembelajaran dan pengajaran. Contohnya Aliff telah membantu guru memegang kad imbasan di hadapan kelas bagi memastikan kanak-kanak ini seronok dengan aktiviti pembelajaran dan sekaligus kanak-kanak ini dapat input pembelajaran pada masa itu. Guru juga perlu mencatitkan kerja kerja sekolah di dalam buku khas yang mana kanak-kanak ini boleh menunjukkannya kepada ibu bapa semasa di rumah, bagi

membolehkan anak hiperaktif ini diawasi agar pembelajaran dan kerja rumah mereka disiapkan. Kerjasama dari rumah juga akan memberikan impak yang positif. Mengikut hasil penelitian menunjukkan perilaku anak hiperaktif dalam bermain konstruktif, diketahui bahwa terdapat 1 (satu) anak hiperaktif di PAUD Lestari, iaitu bernama Aliff Daniel. Jenis permainan konstruktif yang digunakan, iaitu dengan bermain doh, membuat Aliff terlatih penumpuannya namun masih belum sabar menunggu giliran dan bersikap destruktif. Dia boleh duduk dengan tenang serta mampu membuat bentuk yang lain dari yang lain. Aliff juga didapatimasih belum sabar menunggu giliran dan terkadang mengganggu temannya tanpa alasan yang jelas. Penumpuannya mudah terganggu serta terkadang menunjukkan sikap menentang, akan tetapi dia tidak menunjukkan sikap destruktif; Selain itu untuk tingkatkan daya perhatian Aliff semasa bermain puzzle tidak lama, dia belum sabar menunggu giliran dan seringkali bersikap destruktif dan menunjukkan sikap menentang. Perilaku Aliff dipengaruhi karana kurangnya pengawasan dari orang tua dalam setiap kegiatan bermainnya

Masalah Hiperaktif (ADHD) dikalangan anak2 autisma Kanak-kanak yang sering dilihat tidak boleh duduk diam dan lebih gemar bermain biasanya disebabkan oleh sindrom yang dipanggil hiperaktif (ADHD - Attention deficit disorder). Kanak-kanak yang menghidap sindrom ADHD lebih bertenaga, cepat gelisah dan sukar memberi tumpuan.Biasanya ADHD ini lebih kepada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Hiperaktif (ADHD) Kebiasaannya kanak-kanak hiperaktif ini boleh memahami dan berfikir tetapi sukar untuk memberi tumpuan atau perhatian. Oleh sebab itu kanak-kanak ini sukar untuk bergaul dengan masyarakat serta lemah dalam akademik. Hasil kajian oleh doktor perubatan moden sukar menentukan punca atau penyebab sindrom ini namun menurut mereka sindrom ADHD ini melibatkan faktor genetik. Menurut mereka ADHD berlaku di sebabkan perubahan kimia yang dipanggil neurotransmitter pada otak dan ada juga yang berpendapat saiz otak kanak-kanak penghidap ADHD lebih kecil daripada otak normal diantara 5-10%. Ada juga yang menyatakan ibu yang merokok ketika hamil boleh menyebabkan kanak-kanak hiperaktif. Faktor kelahiran pramatang atau bayi yang dilahirkan tidak cukup berat serta mengalami kecederaan pada otak semasa dalam kandungan juga dikatakan faktor atau punca kepada masalah hiperaktif. Sifat atau sikap kanak-kanak hiperaktif - Kanak-kanak hiperaktif biasanya akan bersikap degil. - Mereka suka membantah. - Suka melanggar peraturan terutama di sekolah. - Lalai dan tidak memberi tumpuan. - Sering merasa tidak puashati. - Sering tertekan. - Menghadapi masalah dalam pelajaran. - Menghadapi masalah dalam hubungan sosial.

- Cepat takut dan risau. - Suka berpeluh dan mengalami masalah sakit perut atau cirit birit. Posted by Pak Yoep at 07:08 Labels: Autisma

Faktor-Faktor Perilaku Hiperaktif Perilaku Hiperaktif dapat memberikan masalah kepada orang tua ataupun penjaga kanak-kanak tersebut. Kerana kelakuan mereka yang sangat aktif dan agresif, mereka biasa disifatkan sebagai kanak-kanak nakal bagi sesetengah individu. Ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan perilaku hiperaktif atau ADHD ini. Tetapi punca sebenar masih belum dikenal pasti. Menurut kajian perubatan kami, rawatan yang tidak teratur semasa kehamilan juga boleh menjadi penyebab masalah perilaku hiperaktif ini kepada anak anda. Keputusan ujian kami menunjukkan kanak-kanak hiperaktif ini mempuyai tahap glukosa yang tinggi berbanding kanakkanak normal. Selain itu, hal yang berkaitan dengan penceraian orang tua, perubahan tempat tinggal, sekolah dan sebagainya sedikit sebanyak akan mempengarui perilaku kanak-kanak tersebut. Kanakkanak sebegini biasanya akan bertindak diluar kawalan. Untuk lebih jelas, di bawah ini adalah senarai faktor yang boleh menyebabkan perilaku hiperaktif :

Faktor keturunan Kecederaan otak semasa dalam kandungan Kembar, Jika salah seorang dari pasangannya adalah ADHD 80-90 peratus daripada kajian perubatan kami menunjukkan bahawa pasanganya yang lain juga akan mendapat hal yang sama. Masalah kesulitan dalam pembelajaran juga boleh membuatkan seseorang kanak-kanak berkelakuan ADHD atau hiperaktif kerana kanak-kanak akan merasa tertekan ketika mereka cuba untuk memahami sesuatu yang dipelajari. Keadaan persekitran. Seperti terdedah kepada asap rokok dan pencemeran udara boleh menyebabkan risiko hiperaktif.

Pengurusan Emosi Perilaku Hiperaktif Kanak-kanak hiperaktif biasanya melalukan sesuatu tampa memikirkan tentang orang yang berada disekitar mereka. Mereka suka bermain berseorangan dan melalukan pekara yang mereka mahu lakukan(hanya mengikut gerak hati mereka). Berikut adalah beberapa cara yang boleh kita gunakan untuk menetapkan atau mengawal tingkah laku hiperaktif atau ADHD :

Jangan meninggalkan mereka sendirian untuk bergaul dengan kanak-kanak yang lebih muda atau seusia mereka. Hal ini untuk mencegah mereka dari menyakiti atau mencedekakan kanak-kanak lain. Jauhkan meraka dari benda-benda yang merbahaya. Untuk mengelakkan dari dia mencederakan dirinya sendiri ataupun orang lain Mereka harus ditegur dan dididik dengan cara yang betul dan supaya mereka menilai apakah yang mereka lakukan. Jangan bercakap dengan cara yang kasar di depan mereka kerana mereka selalunya akan mengikut apa yang kita lakukan. Mereka harus diberikan perhatian yang lebih dan mengajar mereka tentang apa yang dan tidak harus dari usia mereka muda untuk memudahkan mereka membezakan apa yang harus dan apa yang tidak. Jangan merendah-rendahkan diri mereka di depan orang. Hal ini akan menyebabkan mereka terasa tidak di sayangi dan akan memburukkan keadaannya.

Sunday, March 28, 2010


APA ITU HIPERAKTIF? Menurut Jamilah (2005), masalah hiperaktif ini adalah istilah yang digunakan untuk kanak-kanak yang mempunyai tingkah laku yang terlampau aktif dan mengganggu tetapi masih mempunyai tumpuan yang singkat mengikut kata Sandra (2008) yang telah menjelaskan terdapat dua jenis masalah kanak-kanak kurang tumpuan iaitu Attention Deficit Disorder (ADD) atau masalah kurang tumpuan tanpa hiperaktif dan Attention Deficit Hiperactivity Disorder (ADHD) atau masalah kurang daya tumpuan dengan hiperaktif. Menurut Sandra lagi untuk masalah ADD atau ADHD adalah bersifat fisiologi dan biologi. Manakala menurut Sheila & Samsilah (2006),

ADHD adalah satu keadaan yang meletakkan kanak-kanak yang mengalaminya mempunyai masalah tingkah laku yang terlampau aktif dan impulsif.

Bagi Sandra (2008) telah menyatakan ciri-ciri tingkah laku masalah kurang tumpuan tanpa hiperaktif (ADD) adalah seperti mudah terganggu oleh rangsangan luaran. Faktor luaran yang akan menjadi satu sebab kepada kanak-kanak ini bermasalah.Sukar mendengar dan mematuhi arahan adalah salah satu cirinya yang dapat dikesan.Manakala sukar memberi tumpuan dan perhatian juga termasuk ciri-ciri yang dinyatakan, simptondan tanda - tanda ini akan dapat dilihat pada kanak-kanak istimewa ini. Seterusnya sukar mengekalkan tumpuan dan melaksanakan tugasan juga dapat kita lihat sekiranya kanak kanak ini mengalami gejala seperti ini serta keupayaan kanak kanak ini untuk membuat kerja sekolah yang tidak lengkap.dan tidak terurus.Kemahiran belajar yang lemah juga akan menjadi salah satu cirinya yang kelihatan. Seterusnya kanak kanak ini akan jadi sukar untuk berdikari jika ianya berlarutan dan tidak dapat mencari jalan alternatifnya.

Bagi ciri-ciri tingkah laku masalah kurang tumpuan dengan hiperaktif (ADHD) menurut Sandra (2008) ialah mempunyai tahap aktiviti tinggi, lebih cenderung mengikut gerak hati dan kurang kawalan diri, kesukaran melalui aktiviti peralihan atau perubahan, mempunyai tingkah laku yang agresif dan terlampau yang mudah terangsang, kanak kanak ini tidak matang dari segi sosial serta mempunyai sifat rendah keyakinan diri dan mudah kecewa.

Kebiasaannya kanak-kanak memang normal pada zaman kanak-kanak sehingga ke tahap tertentu pada tahap perkembangan yang berbeza. Walau bagaimanapun, kanak-

kanak bermasalah ADD atau ADHD akan menunjukkan pelbagai tingkah laku yang bermasalah yang tidak sesuai dengan perkembangannya berbanding kanak-kanak lain pada usia yag sama di petik oleh (Sandra 2008).

Manakala menurut Persatuan Psikologi Amerika pula (APA) mendefinisikan ADHD sebagai kecelaruan psikologi dengan petanda-petandanya yang dapat dikesan pada umur tujuh tahun dan dikategorikan kepada 3 iaitu yang pertama ialah ADHD kurang tumpuan. Ini mungkin kerana mereka kerap mengelamun di dalam kelas, kerap pelupa dan kerja tidak teratur untuk tugasan yang telah diberikan. Gejala ini membuktikan kanak kanak ini adalah dikategorikan dalam kumpulan ADHD kurang tumpuan.

Kategori kedua ialah ADHD hiperaktif-impulsif. Bagi hiperaktif menunjukkan jumlah pergerakan yang sangat tinggi manakala bagi impulsif iaitu melakukan sesuatu tanpa berfikir

Kategori ketiga pula ialah merupakan ADHD gabungan. Bagi ciri ini akan menunjukkan kedua-dua ciri di atas iaitu kurang tumpuan, hiperaktif dan impulsif. Maknanya kedua dua ini digabungkan dan menghasilkan ADHD dalam kategori ketiga.

Ciri-ciri tingkah laku kanak-kanak ADHD adalah berbeza dan pada kebiasaannya Bagi ADHD hiperaktif-impulsif mempunyai masalah tingkah laku yang lebih jelas daripada ADHD impulsif. Kanak-kanak ini lebih agresif contohnya mereka kerap memulakan sesuatu pergaduhan, kerap membuat kesalahan akibat kecuaian, gagal

menyiapkan kerja sekolah, tidak mahu mendengar apabila bercakap dengannya, sukar mengatur tugasan atau tidak suka dan enggan melakukan tugasan.

Bagi ciri-ciri sosial kanak-kanak ini lebih banyak tertumpu kepada penghargaan kendiri iaitu dengan cara penghargaan kendiri positif atau negatif bergantung kepada keadaan persekitaran yang mereka terima dan mereka mudah menyesuaikan diri mengikut tuntutan social mengikut (Jamila 2005).

Pemulihan Intervensi tingkah laku Ada beberapa teknik yang boleh diguna pakai oleh guru-guru untuk dipraktikkan di sekolah iaitu dengan memberikan arahan satu persatu dengan jelas dan pastikan bahawa kanak-kanak tersebut memberi perhatian dan memahaminya. Tidak lokek atau mudah memberi pujian sekiranya mereka membuat sesuatu dengan baik. Cara ini akan menaikkan rasa harga dirinya. Berikan pujian dengan tepat. Contohnya guru mempamerkan memek muka gembira kerana kanak-kanak ini telah menyimpan permainan di tempat yang betul. Ini ada dilakukan oleh Aliff ketika dia membantu guru menyimpan pundi kacang di dalam stor barang sukan. Berusaha untuk mewujudkan satu sistem memberi hadiah untuk menggalakkan kelakuan yang baik. Carta Bintang (hyperlink) adalah satu cara yang bagus untuk membantu kanak- kanak berkelakuan dengan lebih baik. Selain itu kumpul mata bonus juga sebagai salah satu motivasi pelakuan yang baik akan ditonjolkan. Aliff seolah-olah ingin merebut peluang untuk mendapatkan hadiah yang telah dijanjikan oleh guru untuk menjadi budak yang baik walaupun untuk seketika. Berusaha untuk membantu kanak-kanak ini mengatur aktiviti hariannya dengan menyediakan senarai semak untuk memastikan tugasnya disempurnakan. Ini sememangnya perlu untuk memastikan kestabilan perlakuan hiperaktif itu terkawal dan masih boleh diatasi oleh guru secara perlahan-lahan. Desakan tidak akan melenyapkan masalah hiperaktif malahan kanak-kanak ini akan memberontak dan lagi tidak dapat dikawal pula nanti. Di dalam senarai semak jelas membuktikan Aliff mempunyai kelebihan untuk menyiapkan tugasannya sekaligus walaupun dia seorang hiperaktif Menggalakkan kanak-kanak ini untuk mengawal kata hatinya, umpamanya berfikir dulu sebelum mengeluarkan kata-kata. Ini penting bagi memastikan kanak-kanak ini terus bersikap positif dan menjaga hubungan sosial yang baik antara kanak-kanak ini

sesama rakan dan guru. Contohnya Aliff tidak akan menggunakan perkataan aku ketika di kelas bagi menjaga hubungan baik antara rakan dan guru. Berusaha untuk membina semangat dan kelebihan yang ada pada kanak-kanak itu dan jangan menitik beratkan pada kelemahannya sahaja. Ini penting kerana semangat yang positif akan memberikan satu impak positif kepada kanak-kanak tersebut. Contohnya apabila Aliff cuba membaca walaupun merangkak tapi guru tetap memberikan pujian pada Aliff. Ini nampaknya Aliff tersenyum sahaja apabila dirinya dipuji guru di hadapan rakan-rakannya. Kaedah pengasingan juga dirasakan perlu untuk memastikan kanak-kanak hiperaktif menyedari dirinya tidak ditempatkan bersama rakan-rakan yang lain. Ini penting sekiranya guru melihat tiada perubahan yang berlaku kepada kanak-kanak hiperaktif ini untuk jangka masa yang terdekat. Aliff perlu diberi denda sebegini bagi menyedarkan dirinya tentang pentingnya untuk mengikuti pembelajaran di dalam kelas bersama rakannya yang lain. Juga perlu menempatkan kedudukan kanak-kanak hiperaktif ini di bahagian barisan hadapan kelas. Ini penting bagi memastikan kanak-kanak ini tidak hilang fokus dan dapat guru dapat melihatnya secara kerap juga memantau sekaligus. Ini memudahkan guru memantau perlakuan Aliff agar tidak memudaratkan dan membahayakan orang lain di sekitarnya. Melatih kanak-kanak hiperaktif ini untuk menjadi ketua atau pemimpin di dalam kelas. Tanggungjawab yang diberikan secara tidak langsung akan memberikan satu perubahan di dalam kehidupan kanak-kanak ini. Contohnya ketika Aliff berada di tengah garisan sewaktu aktiviti di jalankan. Aliff kelihatan gembira kerana diberi peluang untuk menjadi ketua di dalam kumpulan walaupun hanya untuk seketika. Juga guru dapat melatih kanak-kanak hiperaktif ini untuk membantu guru di dalam melaksanakan pembelajaran dan pengajaran. Contohnya Aliff telah membantu guru memegang kad imbasan di hadapan kelas bagi memastikan kanak-kanak ini seronok

dengan aktiviti pembelajaran dan sekaligus kanak-kanak ini dapat input pembelajaran pada masa itu. Guru juga perlu mencatitkan kerja kerja sekolah di dalam buku khas yang mana kanak-kanak ini boleh menunjukkannya kepada ibu bapa semasa di rumah, bagi membolehkan anak hiperaktif ini diawasi agar pembelajaran dan kerja rumah mereka disiapkan. Kerjasama dari rumah juga akan memberikan impak yang positif. Mengikut hasil penelitian menunjukkan perilaku anak hiperaktif dalam bermain konstruktif, diketahui bahwa terdapat 1 (satu) anak hiperaktif di PAUD Lestari, iaitu bernama Aliff Daniel. Jenis permainan konstruktif yang digunakan, iaitu dengan bermain doh, membuat Aliff terlatih penumpuannya namun masih belum sabar menunggu giliran dan bersikap destruktif. Dia boleh duduk dengan tenang serta mampu membuat bentuk yang lain dari yang lain. Aliff juga didapatimasih belum sabar menunggu giliran dan terkadang mengganggu temannya tanpa alasan yang jelas. Penumpuannya mudah terganggu serta terkadang menunjukkan sikap menentang, akan tetapi dia tidak menunjukkan sikap destruktif;
Selain itu untuk tingkatkan daya perhatian Aliff semasa bermain puzzle tidak lama, dia belum sabar menunggu giliran dan seringkali bersikap destruktif dan menunjukkan sikap menentang. Perilaku Aliff dipengaruhi karana kurangnya pengawasan dari orang tua dalam setiap kegiatan bermainnya

Anda mungkin juga menyukai