SEKOLAH KEBANGSAAN DESA BAIDURI CHERAS SELANGOR

LAPORAN PROGRAM DEMONSTRASI LATIHAN KEBAKARAN BERSAMA JABATAN BOMBA

TARIKH : 3 JULAI 2012 HARI : SELASA

\

Pada jam 11. Jamuan untuk pasukan bomba dan AJK diadakan di kantin sekolah pada jam 12. Pada jam 10. Anggota bomba juga diminta mengisi buku pelawat dan mereka dihadiahi cenderamata sebagai tanda terima kasih dari warga sekolah. Latihan tersebut telah berlangsung dengan jayanya.30 pagi loceng kecemasan telah dibunyikan secara berterusan menandakan berlaku kecemasan. Warga sekolah segera mengosongkan kelas dan bilik-bilik khas. Warga sekolah telah diberikan taklimat semasa perhimpunan pada hari isnin dan sekali lagi pada pagi jumaat. Para pelajar diawasi oleh guru masing-masing berjalan pantas menuju ke tempat berkumpul. 3 julai 2012. Guru-guru kelas membawa bersama buku rekod kedatangan pelajar ke tempat berkumpul. Pada jam 11. Pada jam 10.00 tengahari. . tiada yang cedera atau hilang namun masa yang diambil untuk berkumpul sepatutnya boleh dikurangkan lagi.55 pagi. Penyelia-penyelia tingkatan telah mencatat masa yang diambil untuk mengosongkan bagunan di blok masing-masing.10 pagi guru kelas melaporkan bilangan pelajar kelas masingmasing kepada PK. Pada jam 11.30 pagi demonstrasi memadam kebakaran bermula di tapak perhimpunan manakala guru-guru diberi taklimat keselamatan di bilik kuliah serta peluang bagi memadamkan kebakaran menggunakan alat pemadam api. Beliau telah menasihati pelajar supaya lebih serius dan mengutamakan keselamatan diri semasa kecemasan. Sekolah Kebangsaan Desa Baiduri kawat demonstrasi kebakaran dengan kerjasama telah mengadakan latihan Pasukan Bomba dan Penyelamat Cawangan Kajang.HEM. Pelajar-pelajar masuk ke kelas masing-masing dan meneruskan aktiviti pembelajaran bersama guru sehingga waktu balik tengahari. Semua pelajar selamat.45 pagi pasukan bomba telah tiba bersama lima anggota menaiki jentera bomba.LAPORAN LATIHAN KEBAKARAN Pada hari selasa. Taklimat guru dan demonstarsi tamat pada pukul 11.12 pagi taklimat dan ulasan latihan kebakaran oleh pegawai bomba. Diikuti dengan pengumuman bermulanya latihan kebakaran oleh guru dengan menggunakan sistem siaraya sekolah.

Tempat  Padang Sekolah Kebangsaan Desa Baiduri 6. Pengelolaan  Jawatankuasa Kesalamatan Hal Ehwal Murid SK Desa Baiduri Cheras 7. c) Mendedahkan kepentingan usaha menyelamat oleh pihak bomba dan agensi keselamatan yang lain. a) Mendedahkan kepada murid pengalaman langsung menghadapi bahaya kebakaran. Masa  Pagi : 11. b) Melatih murid kaedah terbaik menyelamatkan diri ketika kecemasan/kebakaran yang berlaku di sekolah. b) Meluaskan minda dan pemikiran terhadap kaedah yang sistematik dalam menyelamatkan diri dan mencegah risiko kebakaran.30 ptg hingga 5.30 tgh  Petang : 4. d) Murid berupaya menjalani latihan menyelamat dengan penuh disiplin.00 pagi hingga 12. Pendahuluan Matlamat program ini iaitu . Tarikh  3 Julai 2012 4. 2.1. Penglibatan  Semua guru dan murid Sk Desa Baiduri Cheras . Objektif a) Menambah pengetahuan dan pengalaman kepada murid kaedah menyelamatkan diri ketika kebakaran/kecemasan. c) Menjalin hubungan yang erat bersama agensi kerajaan yang bertanggungjawab dalam menjaga keselamatan dan pencegahan kebakaran. 3.30 ptg 5.

Pn. En.Zamir bin Abd Rahman 3.Mohamad Faiz bin Jumadi Petang : En.Ustz.Noriha binti Muhammad 2.En.Mohd Zulkhairi bin Din Guru Peronda Pagi : 1. Jawatankuasa Induk Keselamatan Pengerusi Timb. Jawatankuasa Pengelola Latihan Kebakaran Pengacara Majlis Pagi : Pn.Rashid Petang : En.Pn.Rozila binti Nawi 3.Wan Zainal bin Wan Long Jamuan dan Cenderamata : Pagi : 1. En.Mohd Zuki bin Mat Zin Petang : 1.Ustz.Roslina binti Mohd Zain 2.Muhd Hafidz Faiszal bin Abd.Norziewati binti Yahya Kawalan murid Jururakam Peristiwa Pagi : En.Pengerusi Naib Pengerusi 1 Naib Pengerusi 2 Naib Pengerusi 3 Setiausaha Penyelaras 1(Petang) Penyelaras 2(Pagi) : Encik Mohamad Jaafar bin Ibrahim(Guru Besar) : Puan Norhaslinda binti Harabayni(GPK Hem) : Puan Musilah binti Jasman(GPK Kurikulum) : Encik Shahrul Izal bin Shaari(GPK KOKU) : Puan Siti Aisah bin Ali(GPK Petang) : Encik Zakaria bin Yaacob : Encik Zakaria bin Yaacob : Encik Mohd Sabri bin Mohd Noor 9.Aziah binti Ariffin Loceng Pagi : Cik Haslina binti Taib Petang : Pn.Siti Aisyah bt Samsudar 3.Ustz.Mohd Azeri bin Hizlah 2.Norelawati binti Abu Hassan 2.Cik Humairah bt Hassan Penyediaan Api : Pagi : 1.Cik Nur Khairiyah binti Ayub : guru kelas ( blok C ) ( blok D ) ( blok E ) ( blok C ) ( blok D ) ( blok E ) . En.8.

Hasnom bin Ibrahim Dokumentasi En.En.50 pagi 12. Anggaran Perbelanjaan Cenderamata penceramah Jamuan penceramah Minyak Petrol Minyak Disel .Muhammad Naqiuddin bin Ismail 4. Tentatif Program Sesi Pagi 11.Isharizam bin Ujang 3.Najib bin Harun 2.Mohd Lukhman bin Hashim 10.90 x 5 = RM 9.En.00 pagi Loceng kecemasan dibunyikan Murid dan guru berkumpul di padang Guru kelas memeriksa jumlah murid Api dinyalakan oleh pihak bomba Demonstrasi memadamkan api oleh pihak bomba Murid berkumpul di Dewan Bestari( tahun 5 dan 6 sahaja.25 hingga - 5.Penyediaan Alatan Pagi : : 1.En. tahun satu masuk ke kelas masing-masing) Ceramah Pencegahan Kebakaran oleh Jabatan Bomba Majlis bersurai 11.Mohd Jamaluddin bin Mohd Apandi Petang : 1.En.20 tgh Sesi Petang 4.30 ptg - Loceng kecemasan dibunyikan Murid dan guru berkumpul di padang Guru kelas memeriksa jumlah murid dan melaporkannya kepada guru peronda Api dinyalakan oleh guru bertugas Demonstrasi kebakaran Bersurai(murid masuk ke kelas masing-masing) : : : : RM 100.50 RM1.30 ptg 11.85 x 5 = RM 9.00 RM1.En.00 RM 50.40 pagi 11.Mohd Naznan binMd Ghazali 2.En.

Seterusnya diharapkan warga sekolah bersedia dalam menghadapi situasi kecemasan yang sebenar.JUMLAH 12.75 13. 15. Disediakan oleh …………………… (Zakaria bin Yaacob) Setiausaha Program Latihan Kebakaran SK Desa Baiduri Disahkan oleh ………………………… (Norhaslinda bt Harabayni) GPK HEM SK Desa Baiduri Cheras Selangor Diluluskan/Tidak diluluskan ……………………… (Mohamad Jaafar bin Ibrahim) Guru Besar SK Desa Baiduri Cheras Selangor . Sumber Kewangan Wang Kerajaan PCG Pelan Laluan Kecemasan Rujuk Lampiran 1 Peraturan Am Rujuk Lampiran 2 Penutup RM 168. Program ini diharapkan dapat memberi pendedahan kepada guru dalam merancang dan melaksankan program Demonstrasi Latihan Kebakaran bersama Jabatan bomba di sekolah. 14.

Sukacita dimaklumkan bahawa pihak sekolah bercadang untuk menjemput pihak tuan untuk menyampaikan ceramah pencegahan kebakaran serta demonstrasi memadam kebakaran untuk muridmurid Sekolah Kebangsaan Desa Baiduri Cheras. kami mengalu-alukan kehadiran tuan . 5. Balai Bomba Dan Penyelamat Kajang. ………………………………… . Ceramah ini adalah bertujuan untuk memberikan pendedahan dan pengetahuan mengenai kaedah menangani kebakaran kepada murid-murid sekolah ini. 3. Tarikh Hari Masa Tempat : 3 Julai 2012 : Selasa : 11. Untuk makluman lanjut. 43000 Kajang. Kerjasama tuan amat kami hargai. JEMPUTAN MENYAMPAIKAN CERAMAH MENCEGAH KEBAKARAN DAN DEMONSTRASI MEMADAM KEBAKARAN. SKDB 200-5/3/3(25) 19 Jun 2012 Tuan.Persiaran Baiduri Cheras 4. Program ini akan diadakan seperti ketetapan berikut . : Dewan Bestari SK Desa Baiduri .Ruj.30 tgh. 2.00 pagi – 12. Selangor. Jalan Bukit Mewah. Saya yang menjalankan tugas. Sehubungan dengan itu.pihak tuan bolehlah menghubungi pihak sekolah di talian 0391003792.terima kasih.kami : Tarikh : Ketua Balai. Sekian . Dengan segala hormatnya saya merujuk perkara di atas.

LAMPIRAN .

PEKER JA BILIK .PEP BLOK B B.GURU SURAU 4C KANTIN TASMIK 5 5A/3A SETOR LALUAN KECEMAS AN TANDAS MURID (P) TANDAS MURID (L) TASMIK 4 5C/3C 5B/3B TANGG A BIM.GURU SPBT B.KSHT PUSAT MAKMAL KOMPUTER BILIK K.SKN B.JQA TDS F G(L) B.SENI TANDAS E TANDAS 6C 4M 4A GELANGGANG BADMINTON GAJAH MENYUSUR 1A/2A 6B BLOK TASMIK 1 BILIK GURU PSV BILIK .EMAS B. KEB.PIBG B.BUKU BLOK A LOB I PEJABAT B.JQA TDS BILIK MESY F G(P) 1J/2J GURU 1G/2G 1D/2D BESTARI MAKM AL PENTAS BLOK C 4D 4J 6J BLOK D DATARAN PERHIMPUNAN 1 BENGKEL 1K/2K 1C/2C 4G 4K 6K 6D MAKMAL 2 1B/2B 6G 4B B. & KAUNSELING TASMIK 3 5K/3K 5G/3G 5D/3D 5J/3J TASMIK 2 . DESA BAIDURI SURAU B.DISP SUMBER B. SEK.LAMPIRAN 1 PELAN LALUAN KECEMASAN.HIDU P DEWAN K.MUZIK 6A B.

1.Sekiranya masa kritikal tidak perlu berbuat demikian.2. Membantu ketua kelas/pelajar mengatur perjalanan keluar dari bilik darjah ke padang.2. Memastikan semua suis ditutup. Jaga keselamatan diri dan kumpulan anda. Jangan berkeliaran di bangunan Kecuali petugas khas yang dipertanggungjawabkan berbuat demikian.2.Isyarat kecemasan akan dibunyikan pada bila-bila masa latihan kecemasan dan kebakaran diadakan. 2. Penghuni bangunan hanya dibenarkan membawa barang-barang penting seperti wang.Lampiran 2 SK Desa Baiduri Latihan Kecemasan dan Kebakaran 1. 1.Semua penghuni bangunan/bilik(tiada pengecualian) dimestikan mengikuti latihan ini dan mematuhi peraturan-peraturan yang dinyataka seperti berikut .2. . 1. Tidak dibenarkan membawa beg 2.2.1.1. Membantu menyusun kedudukan murid-murid mengikut kelas di padang seperti dalam pelan laluan keluar.Sekiranya masa kritikal tidak perlu tutup pintu. Matikan suis lampu dan kipas 3. 1.3. Masukkan kerusi di bawah meja. Peraturan Am 1. 3.1.2.2. 1. Padamkan lampu dan kipas 1.senyap tetapi pantas. Tugas Murid-Murid 2. Pastikan bilik-bilik darjah .5. 3.barang kemas dan seumpamanya yang senang dibawa. Tinggalkan bilik-bilik/bangunan dalam keadaan teratur. 1.7. Dikehendaki berkumpul di tempat yang telah ditetapkan seperti pelan laluan yang dilampirkan .4.2. 1.6.2.3.pejabat dan bangunan tertentu dikunci dan ditutup rapat sebelum ditinggalkan . 2.1.2.Isyarat tersebut ialah bunyi loceng panjang dan bertalu-talu.2.3.Bawa jadual kedatangan jika ada dan pastikan pintu bilik darjah dan bilik guru ditutup. Tugas Guru Dalam Bilik Darjah 3.

Tutup semua tingkap.kipas dan tanggalkan plug dari soket yang berkenaan.1. 7.Sekiranya masa kritikal tidak perlu berbuat demikian. Pastikan pintu pejabat dikunci.Makmal dan Bili Akses 5.2.1. Bilik Pekerja 8. 7. 4. Padamkan semua api.beratur dengan tertib dan berjalan keluar mengikut laluan keluar dengan senyap dan pantas. Berhenti membaca dengan serta merta dan kembalikan bahan bacaan ke tempat asal. 7.3.kipas dan tanggalkan plug dari soket soket berkenaan. 6.matikan semua suis lampu.1.4. 6. Semua Guru Hendaklah Memastikan . 5.4.Bilik Muzik. Guru Di Pusat Sumber. 4. 4.2.5.Pengguna Perpustakaan .3.2. Matikan semua suis lampu. Arahkan semua murid memasukkan kerusi di bawah meja.3. Semua pekerja sekolah diminta meninggalkan bilik dengan segera. 7.1. 5. Kunci laci-laci dan rak dengan kemas. 7. Tamatkan eksperimen/kerja pertukangan serta merta dan tenangkan murid-murid. Tiada murid yang tercicir dalam kumpulan atau merayau-rayau. Bawa jadual kedatangan murid. 6. 5.1.kipas dan computer serta cabut plug dari soket. Tutup tingkap dan pintu sebelum meninggalkan bangunan. Pastikan keselamatan murid terjamin ketika di padang. Pejabat/Kakitangan Pejabat 7. Tugas Guru Di Makmal Sains dan Kemahiran Hidup 4.4.bawa bersama tetamu ke padang mengikut laluan yang telah ditetapkan. 7. Arahkan murid memasukkan kerusi di bawah meja . .4.Sekiranya ada tetamu di pejabat.6. Tutup pintu bilik.Sekiranya masa kritikal tidak perlu berbuat demikian. Matikan semua suis lampu.2. 5. Sila tinggalkan bangunan dengan teratur dan selamat. 8.Sekiranya masa kritikal tidak perlu berbuat demikian.Ketua pekerja pastikan bahawa lampu dan kipas sudah dipadamkan dan ditutup pintu bilik dengan rapat.beratur dengan tertib dan berjalan keluar secara senyap dan pantas.Bilik Tayangan.

9.1. Adalah orang yang berhampiran dengan telefon(kakitangan pejabat atau guru besar).8. Ketua Peronda/Peronda(yang dilantik) 10. Ketua pekerja mengarahkan semua pekerja berada di pintu pagar masuk dan beberapa pekerja diminta membantu bomba membuka mana-mana bilik yang diperlukan . Sebelum meninggalkan bangunan pastikan makanan ditutup dan tingkap hendaklah ditutup dengan segera. Kerja memasak dan penjualan serta lain-lain hendaklah dihentikan serta-merta. Kantin 9.4. Meronda ke setiap bangunan/kawasan sekolah dan membuat laporan kepada bomba jika dikehendaki.1.kipas . 11. 9.1. .radio. Arahkan semua pelanggan berhenti makan serta-merta dan berjalan ke padang mengikut laluan yang ditetapkan.2. 10.2. Orang Yang Menghubungi Bomba 11.3. 9. 9.peti sejuk dipadamkan.Cabut plug daripada soket. Ketua kantin memastikan semua suis lampu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful