Anda di halaman 1dari 3

-

Bentuk muka bumi hakisan sungai ( Peringkat Hulu / Muda ) Air terjun terbentuk di bahagian hulu sungai yang mempunyai lapisan batuan yang tersusun secara mendatar dan berselang- seli antara batuan keras dan batuan lembut. lapisan batuan lembut akan lebih mudah dihakis berbanding batuan keras. lapisan batuan keras yang tahan hakisan akan tertnggal lalu menghalang aliran air sungai lalu membentuk air terjun.

Jeram

Jeram Bertingkat

terbentuk di bahagian hulu sungai yang mempunyai susunan batuan lembut dan batuan keras yang tersusun berselang seli secara tegak atau hampir tegak. hakisan sungai yang giat ke atas batuan lembut menyebabkan batuan keras yang tahan hakisan akan tertonjol ke atas. akibatnya aliran air sungai akan tersekat lalu mengalir secara melompat-lompat menuruni bonjolan yang keras. TETAMBAK DATARAN BANJIR DELTA 8. BENTUK MUKA BUMI HASIL PEMENDAPAN SUNGAI TASIK LADAM Tasik ladam terbentuk. Apabila pemendapan terus berlaku, likuan terputus daripada aliran sungai utama. Apabila banjir berlaku segenting terputus lalu menghasilkan likuan terpenggal. Liku sungai di peringkat hilir yang berbentuk hampir bulat membentuk segenting yang sempit .9. TASIK LADAM Lima sebab pembentukan delta: a) Jumlah muatan sungai yang banyak b) Pantai yang terlindung dan mengalami kadar pasang surut yang rendah c) Laut di kuala sungai mestilah cetek d)Tidak terdapat arus kuat yang mengalir bersudut tepat dengan kuala sungai e)Tidak terdapat tasik-tasik besar di sepanjang aliran sungaiKawasan aluvium kipas yang dikenali sebagai delta terbentuk.Apabila sungai

mengalir sampai di kuala sungai atau muara sungai, bahan muatan termendap10. DELTA Maka lurah berbentuk "V" terbentuk.Kawasan sebegini luas, rata dan diliputi tanih aluvium.Semasa banjir berlaku, bahan mendapan termendap di permukaan lembah lalu membentuk dataran mendap.Air sungai mudah banjir pada musim hujan atau musim salji cairIni meninggikan dasar sungai menyebabkan air sungai cetek Tindakan sungai berkesan di peringkat hilir ialah pemendapan11. Dataran banjir 12. tetambak1. Mendapan yang tertimbun di tebing sungai membentuk tetambak2. Tetambak menyebabkan cawangan sungai mengalir selari dengan aliran sungai utama sebelum bercantum dengannya3. Cawangan sungai sebegini dikenali sebagai cabang sayung

Lubuk lubuk merujuk kepada lekukan yang terbentuk di bahagian dasar sungai.

tindakan aliran air sungai yang berpusar akan mengorek dan melelaskan dasar lurah sungai terutama di bahagian dasar air terjun menyebabkan terbentuknya lubang yang dalam pada bahagian dasar sungai tersebut. lubang yang dalam ini dikenali sebagai lubuk. contoh lubuk ialah Telaga Tujuh di Langkawi, Kedah. Gaung dan Lurah merupakan bentuk muka bumi hakisan sungai di peringkat hulu sungai.

hakisan yang giat terhadap dasar alur sungai menyebabkan alur sungai menjadi bertambah dalam dan sempit, dan bertebing curam. lurah sungai yang bertebing curam ini dikenali sebagai gaung. contoh gaung yang terkenal ialah Grand Canyon di sungai Colorado, Amerika Syarikat. Anda mungkin juga meminati:

Anda mungkin juga menyukai