Anda di halaman 1dari 4

EDU 3107 Bimbingan dan Kaunseling Kanak-Kanak Disediakan oleh : Moganavalli Tan Keng Yu & Mokana Piriya Chandran

(IP7K)

Tajuk tutorial: Bincangkan bagaimana guru biasa boleh mengaplikasikan kemahiran- kemahiran asas kaunseling dalam proses pengajaran dan pembelajaran

 Mengenalpasti masalah atau tingkahlaku pelajar. Cth : Misalnya, masalah pelajar yang sering tidur di dalam kelas sewaktu pengajaran dan pembelajaran berlangsung. Sebagai seorang guru bimbingan yang peka terhadap masalah pelajarnya, guru tersebut seharusnya mengenalpasti masalah dan tingkahlaku pelajar tersebut supaya masalah ini tidak berlanjutan dan dapat segera diatasi.  Kemahiran menyoal untuk mengetahui sesuatu perkara dengan lebih spesifik, mengenal diri murid untuk menyoal murid / menggalakkan murid untuk bercakap dan juga cara untuk meneroka diri murid. Guru boleh menggunakan soalan jenis tertutup dan soalan jenis terbuka Cth : Misalnya, dalam konteks pelajar tidur di dalam kelas. Guru seharusnya pandai memanipulasi keadaan dengan menggunakan kemahiran menyoal untuk mengetahui sebab dan perkara yang ingin disampaikan. Contoh kemahiran menyoal Guru : FIrdaus, kenapa dengan kamu? Kamu selalu tertidur di dalam kelas. Kamu ada masalah ke? Firdaus Guru Firdaus : Maafkan saya, cikgu. Sebenarnya saya tak cukup tidur di rumah, cikgu. : Kenapa pula, FIrdaus? Cuba terangkan pada cikgu. : Saya terpaksa menolong ayah saya berniaga setiap petang dan malam, cikgu. Selepas habis menolong ayah saya, barulah saya berpeluang untuk menyiapkan kerja sekolah saya, cikgu. Setiap hari, saya terpaksa tidur pada pukul 2 pagi untuk memastikan semua kerja sekolah saya siap, cikgu. Maaf, cikgu.

 Kemahiran mendengar membantu murid berasa lebih selesa dan berminat untuk menceritakan segala masalah ataupun perkara yang ingin dibincangkan Mendengar dengan berkesan juga sangat membantu dalam mewujudkan hubungan ‘rapport’ dan memberikan pemahaman yang tepat tentang perkara yang dibincangkan. Cth : Dalam konteks pelajar sering tidur di dalam kelas, guru sepatutnya menggalakkan pelajar tersebut menceritakan segala perkara yang ingin diceritakan oleh beliau dan guru hendaklah

Kamu ada masalah ke? (melihat ke arah mata dan perawakan muka Firdaus) : Erm. perawakan muka..EDU 3107 Bimbingan dan Kaunseling Kanak-Kanak Disediakan oleh : Moganavalli Tan Keng Yu & Mokana Piriya Chandran (IP7K) mendengar dengan aktif. perkataan ‘teruskan’. Contoh dorongan minima di dalam konteks pelajar yang tertidur di dalam kelas . kenapa dengan kamu? Kamu selalu tertidur di dalam kelas. : Sebenarnya.tak ada apa-apa. memandang klien. cikgu.  kemahiran memberi perhatian memberi peluang kpd muridd untuk menyesuaikan dirinya dengan keadaan. : (mendengar sambil menganggukkan kepala) cikgu. jelaskan pada cikgu sekarang apa sebenarnya masalah kamu. tetapi cikgu rasa dalam hati kamu. kerutan di dahi. cikgu. (menjawab dengan tidak melihat wajah dan mata guru beliau) : Cikgu dengar kamu beritahu cikgu bahawa kamu tiada apa-apa masalah.saya sebenarnya kurang tidur di rumah. kontak mata. cikgu. tindak balas spontan (secara verbal atau non-verbal : seperti senyum. : Sebenarnya... mengangguk kepala. ‘posture’ kaunselor.erm. : (mendengar sambil menganggukkan kepala) : Saya terpaksa menolong ayah saya berniaga pada setiap petang dan malam. relaks secara fizikal.erm...  Kemahiran dorongan minima. cikgu. Contoh kemahiran mendengar Guru Firdaus Guru Firdaus : Firdaus. perkataan ‘ooo’ dan perkataan ‘kemudian’. kamu ingin menceritakan sesuatu. cikgu. pertemuan mata dan ikuti setiap percakapan murid) Contoh kemahiran memberi perhatian Guru Firdaus Guru Firdaus Guru : FIrdaus. (merangkumi dgn kedudukan klien. Hal ini supaya guru dapat memahami segala penjelasan dan perkara yang diterangkan oleh pelajar tersebut.saya sebenarnya kurang tidur di rumah.

: Ooo. Cikgu hanya ingin membantu kamu. cikgu. cikgu. saya terpaksa tidur pada pukul 2 pagi untuk memastikan semua kerja sekolah saya siap. barulah saya berpeluang untuk menyiapkan kerja sekolah saya. : Saya terpaksa menolong ayah saya berniaga setiap petang dan malam. guru seharusnya membantu murid secara lisan. Kamu ada masalah di rumah ke? : Erm. ke? Firdaus Guru : (masih mendiamkan diri) : Jangan risau. kenapa dengan kamu? Kamu selalu tertidur di dalam kelas. cikgu.EDU 3107 Bimbingan dan Kaunseling Kanak-Kanak Disediakan oleh : Moganavalli Tan Keng Yu & Mokana Piriya Chandran (IP7K) Guru Firdaus Guru Firdaus Guru Firdaus : FIrdaus. cikgu. kamu ada masalah apa-apa yang nak dikongsi dengan cikgu. cikgu. Maaf. Saya terpaksa menolong ayah saya berniaga setiap petang dan malam. Setiap hari. memberi peluang kepada seseorang untuk membetulkan persepsinya serta memastikan guru bimbingan sedang berada di landasan yang benar ketika membimbing pelajar . cikgu. barulah saya berpeluang untuk menyiapkan kerja sekolah saya. (sekiranya pelajar enggan menjelaskan atau menceritakan kepada gurunya) Contoh kemahiran menguruskan kesenyapan Guru : FIrdaus. : Selepas habis menolong ayah saya. Selepas habis menolong ayah saya. cikgu : Teruskan. Kamu ada masalah ke? Firdaus Guru : (mendiamkan diri) : Firdaus.  Kemahiran menguruskan kensenyapan Kesenyapan membawa erti bahawa murid sedang mengalami kesulitan dalam meluahkan perasaannya mahupun menceritakan ideanya. kenapa dengan kamu? Kamu selalu tertidur di dalam kelas. Ya. Dalam keadaan yang sedemikian.. Firdaus.. saya terpaksa tidur pada pukul 2 pagi untuk memastikan semua kerja sekolah saya siap. Kamu boleh jelaskan pada cikgu apa sebenarnya yang ingin kamu kongsikan bersama cikgu. Maaf.tak cukup tidur di rumah. cikgu Firdaus  Kemahiran menyemak persepsi membantu murid merasakan dirinya lebih difahami. cikgu. cikgu. Sebenarnya saya tak cukup tidur di rumah.. Firdaus. Kamu ada masalah ke? : Maafkan saya. Setiap hari. cikgu.

cikgu. Firdaus? : Benar. : Ooo. cikgu. barulah saya berpeluang untuk menyiapkan kerja sekolah saya. Maaf. cikgu. cikgu. cikgu. Saya terpaksa menolong ayah saya berniaga pada setiap petang dan malam. Sebenarnya saya tak cukup tidur di rumah. saya terpaksa tidur pada pukul 2 pagi untuk memastikan semua kerja sekolah saya siap. Firdaus? : Betul. Selepas habis menolong ayah saya. cikgu. cikgu. Kamu ada masalah ke? : Maafkan saya.. Setiap hari.jadi kamu tertidur di dalam kelas disebabkan kamu kurang tidur di rumah dan kerana membantu ayah kamu berniaga sehingga malam.EDU 3107 Bimbingan dan Kaunseling Kanak-Kanak Disediakan oleh : Moganavalli Tan Keng Yu & Mokana Piriya Chandran (IP7K) Contoh kemahiran menyemak persepsi bagi masalah tidur di dalam kelas Guru Firdaus : FIrdaus. cikgu. Guru Firdaus Guru Firdaus . : Selepas pula pulang dari membantu ayah kamu berniaga. Betulkah begitu. kenapa dengan kamu? Kamu selalu tertidur di dalam kelas. kamu terpaksa siapkan kerja kamu sehingga lewat malam? Benarkah.