Anda di halaman 1dari 8

PROGRAM MENTOR-MENTEE SK PARIS 3 (MMSKP3)2012

1. PENGENALAN Mentor mentee merupakan suatu program yang memberi perkhidmatan secara berkelompok yang berbentuk hubungan antara murid yang dikawal sebagai mentee manakala tenaga guru sebagai mentor. Antara hubungan mentor dan mentee ialah: 1.1 1.2 1.3 1.4 Sebagai ibubapa angkat kepada anak angkat Hubungan murid dalam kumpulan mentor Hubungan ibubapa angkat dengan ibubapa murid Hubungan ibubapa angkat dengan kaunselor, guru kelas dan mata pelajaran.

2. ORGANISASI SISTEM MENTOR Para murid akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan di bawah bimbingan seorang mentor yang akan bertindak sebagai bapa/emak angkat bagi setiap mentee. 3. OBJEKTIF Program ini mempunyai objektif yang tertentu, di antaranya ialah: 3.1 Memberi dorongan dan bimbingan terancang kepada murid agar mencapai kejayaan cemerlang dalam peperiksaan seperti yang disasarkan. Membimbing dan memberi tunjuk ajar kepada mentee supaya menjadi murid yang bermotivasi tinggi, berakhlak mulia dan berbudi pekerti yang tinggi. Membina hubungan yang rapat antara guru dan murid. Membina hubungan yang lebih baik antara guru dengan ibubapa murid. Mengurangkan dan sekiranya mampu menmbantu masalah murid termasuk masalah peribadi dan mata pelajaran.

3.2

3.3 3.4 3.5

4. KUMPULAN SASARAN 4.1 Murid Tahun Enam 5. TANGGUNGJAWAB MENTOR 5.1 Gabung jalin secara sempurna semasa sesi perkenalan, perbincangan dan tentang pengalaman semasa sesi berlangsung, rumusan sesi dan penutup. Wujudkan suasana berbentuk keberanian dalam pembelajaran, keterbukaan, kemesraan sehingga dengan sendiri mencuba dan mendorong kemahiran baru dan mempertingkat kemahiran.

5.2

PROGRAM MENTOR-MENTEE SK PARIS 3 (MMSKP3)2012


5.3 Bertindak sebagai motivator yang berciri-ciri sebagai bolehdipercayai, bertanggungjawab dan berpengetahuan. seorang yang

5.4

Sentiasa mengingatkan matlamat program, mengaitkan teori dan pengalaman mentee. Mewujudkan komunikasi berkesan antara mentor dan mentee, dengan ini mentee tahu dengan jelas arahan yang diberikan dan dapat menjalankan tanggungjawab masing-masing.

5.5

6. PANDUAN MENTOR 6.1 Buat persediaan rapi, dengan ini mentee akan mengetahui matlamat program yang dijalankan. Bina ruang untuk mengenali mentee dan mentee seterusnya bentuk satu kelompok pembelajaran yang tenang agar sebarang masalah dapat dibincang dengan dengan penuh keterbukaan oleh kumpulan. Berikan suasana yang cukup selesa kepada mentee untuk mereka berasa selamat berkongsi perasaan/pengalaman masing-masing. Biarkan mentee berasa dipunyai oleh kumpulan dan mereka mempunyai kumpulan. Sentiasa bersemangat dan beri tumpuan kepada apa yang sedang berlaku. Tunjukkan minat yang mendalam kepada kumpulan dan sentiasa bertanyakan pandangan ahli kumpulan.

6.2

6.3

6.4

6.5 6.6

7.

PENGISIAN PERJUMPAAN MENTOR-MENTEE YANG DICADANGKAN

PROGRAM MENTOR-MENTEE SK PARIS 3 (MMSKP3)2012


JANGKAMASA PERKARA Penerokaan kendiri Potensi diri Mewujudkan kemesraan Semakan pencapaian peperiksaan UPSR tahun lepas PROGRAM Ciri-ciri negatif dan positif mentee Perbincangan keputusan peperiksaan akhir tahun Membina matlamat belajar Membina pelan belajar Membaca Jenis-jenis bacaan Ingatan dan Lupaan KAEDAH PELAKSANAAN Memperkenalkan latar/belakang diri

SEPANJANG

BERLANGSUNG

Menetapkan Matlamat Pelan Belajar Kemahiran Belajar

Kemahiran Belajar

Belajar Berkumpulan SEPANJANG Persediaan Menghadapi Peperiksaan PROGRAM Galakan Motivasi, Kata-kata semangat sebelum UPSR BERLANGSUNG

Konsep belajar bekumpulan Aktiviti belajar berkumpulan Persiapan asas Senaraikan tugasan penting menghadapi peperiksaan Persiapan kerohanian Menyiapkan segala latihan yang akan diberikan oleh Mentor kepada Mentee .

* Setiap mentor akan mengawasi perkembangan prestasi mentee mereka. * Perjumpaan antara mentor dan mentee akan diadakan paling kurang sekali seminggu , selebihnya bergantung kepada mentor itu sendiri * Setiap mentor diamanahkan seorang murid cemerlang dan seorang / dua orang murid potensi. Ini adalah bertujuan agar murid cemerlang dapat membantu murid potensi.

MODUL PERJUMPAAN PERTAMA

PROGRAM MENTOR-MENTEE SK PARIS 3 (MMSKP3)2012


Sesi Berkenalan Objektif : 1. Mentor dan mentee dapat mengetahui nama, tempat asal, pencapaian akademik dan maklumat-maklumat lain berkenaan dengan latar belakang setiap ahli kumpulan secara ringkas. 2. Mentor dapat menaikkan motivasi murid untuk menghadapi peperiksaan dan mengelakkan dari perasaan cepat putus setelah mendapat keputusan akhir tahun lepas.

Metodologi : 1. Mentor menerangkan serba ringkas objektif program mentor mentee. 2. Mentor memulakan sesi suai kenal dengan mendapatkan maklumat-maklumat yang diperlukan dari mentee. 3. Mentee mencatatkan matlamat pencapaian yang ingin dicapai dalam peperiksaan akan datang. 4. Mentor menerangkan matlamat jangka pendek dan jangka panjang.

MATLAMAT BELAJAR JANGKA PENDEK Matlamat jangka pendek samada berbentuk matlamat harian atau matlamat mingguan. Contohnya saya akan belajar hari ini dari jam 7.30 malam hingga 10.30 malam. JANGKA PANJANG Matlamat jangka panjang adalah harapan pencapaian yang ingin dicapai dalam peperiksaan UPSR.

MATLAMAT BELAJAR 4

PROGRAM MENTOR-MENTEE SK PARIS 3 (MMSKP3)2012


Bagi Peperiksaan

UPSR

saya pada 2012 , matlamat saya adalah untuk

memperolehi keputusan penuh seperti berikut :

BIL 1 2 3 4 5

MATA PELAJARAN

KEPUTUSAN

Tiga sebab utama saya perlu mencapai matlamat di atas ialah : 1. 2. 3. Saya boleh berjaya sebab :

Dengan ini saya . berjanji untuk berusaha bersungguhsungguh dan berterusan dari sekarang.

Tandatangan : ..

Tarikh : ..

UPSR BIL 1 2 NAMA MENTOR EN. ZAINUDIN BIN AHMAD EN. EMRAN BIN SUMANGGIL NAMA MENTEE 1. Ayu Binti Basri 2. Fitri Dewi Rusali 1. Nor Atiqah Afifah KELAS 6PG 6PA 6PG 5

PROGRAM MENTOR-MENTEE SK PARIS 3 (MMSKP3)2012


3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 EN. JOENAS QUIRINUS EN. MUSTAKIM KAMARUDIN EN. MOHAMMAD NIEZAM EN. ADDY ASMANDY SAMIDE EN. ASRAN BIN OMAR EN. ZUL HAIMY CHE YUNUS USTAZ ZULKIFLI ABD GHANI PN. FLORA L. MOGUNIN CIK MAZNIE BINTI SANIN CIK YONG FUI LEI CIK ZURIA ZAKARIA USTAZAH SALMAH BT RASID USTAZAH MASTURA 2. 1. 2. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. Mickroneius Peji Nur Syahira Syazwani Aniff Armiah Sitti Fatimah Mohamad Mohd Sulaiman Zamil Kaztina Muntaha Asniati Ambo Muhd Syaril Laina Nur Faizanisyah Paisal Rahmah Abdul Hafid Mohd Rizairin Bin Mohd Rifaldi Nurul Zaidatul Aisyah Nasra Jamal Mohd Nurhisyam Siti Aminah Binti Ambotang Nurul Sakinah Yunus Mohd Sani bin Mohd Masanti Noraini Fadzli Sharizal Said Norsyazmaya Julhari Sattaria Tajuddin Esther Angel Huil Mohd Irfan Mohd Nor Darmatasia Roy Mohd Shariman Bin Bahar Siti Nurfadhilah Hanim Siti Safinah Mohd Asraf Gepelin Mohd Rizwan A.Hussien Nur Farah Ain Roedy Mohd Hafiz Bin Arifin Marlina Binti Mihajudin Samsul Bin Sudirman Noor Fauzurien Izzati Muhd Syahrizwansyah Mohd Aidil Celestine Khamalia Roslan Akmal Rashidi Nurul Halisa Bt Khaled 6PA 6PG 6PA 6PA 6PA 6PG 6PG 6PG 6PG 6PA 6PA 6PG 6PA 6PA 6PA 6PG 6PG 6PA 6PG 6PA 6PA 6PG 6PG 6PG 6PG 6PA 6PG 6PA 6PG 6 PA 6PG 6PA 6PG 6PG 6PA 6PA 6PA 6PA 6PG

MAKLUMAT DIRI MENTEE Nama Tarikh Lahir : .. Kelas : .. Cita-cita : .. : ..

PROGRAM MENTOR-MENTEE SK PARIS 3 (MMSKP3)2012


Alamat: . Tel : Bil. Adik Beradik : Anak Ke : KEPUTUSAN UJIAN/PEPERIKSAAN MATA PELAJARAN Bahasa Malaysia (Kefahaman) Bahasa Malaysia (Penulisan) Bahasa Inggeris Mathematics Sains Pekerjaan Penjaga : ..

A B C D E F G

: : : : : : :

Peperiksaan Peperiksaan Peperiksaan Peperiksaan Peperiksaan Peperiksaan Peperiksaan

Pertengahan Penggal 1 Penggal 1 Pertengahan Tahun Pertengahan Penggal 2 Percubaan UPSR Penggal 2 Percubaan Sekolah

8. PENUTUP Sistem mentor-mentee adalah satu ciri istimewa dalam sistem pendidikan. Segala usaha dan kerjasama yang diberikan oleh Mentor yang terdiri daripada guru-guru SK Paris 3 diharapkan dapat mengukuhkan sistem ini supaya matlamat yang diharapkan tercapai.

PROGRAM MENTOR-MENTEE SK PARIS 3 (MMSKP3)2012


Berasaskan kepada psikologi pendidikan, murid perlu diberi perhatian dan dibimbing dengan arah tuju yang jelas agar murid akan lebih merasa yakin dan bersemangat untuk mencapai kecemerlangan dan menggunakan setiap potensi diri yang ada.

Disediakan oleh:

CIK MAZNIE BINTI SANIN Penyelaras Program Mentor Mentee SK Paris 3, 2012

Disemak oleh : EN. ZAINUDIN BIN AHMAD Penolong Kanan Pentadbiran Sk Paris 3

Disahkan oleh: . EN. NORAZAM BIN AHMAD Guru Besar SK Paris 3