Anda di halaman 1dari 9

Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan

Mei 2011 (60 minit)

Penilaian Kendalian Sekolah Rendah 1 Mei 2011 Tahun 5

Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan (SK) Satu jam

NAMA TAHUN

: __________________________________ : ________________

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU


1.

Kertas soalan ini mengandungi tiga bahagian iaitu Bahagian A, Bahagian B dan Bahagian C. Jawab semua soalan. Jawapan hendaklah ditulis pada ruangan yang disediakan.

2.

Kertas ini mengandungi halaman bercetak dan halaman tidak bercetak


DISEDIAKAN OLEH: DISEMAK & DISAHKAN OLEH:

(EN. BISMI BIN AB. RAHIM) Ketua Panitia PJK

(PN. FAUDZIAH BINTI HAMZAH) Guru Penolong Kanan 1

PJK Tahun 5

PKSR 1 Mei 11

Bahagian A Jawab semua soalan.

1.

Apakah perbuatan yang ditunjukkan dalam rajah di atas? A. B. C. D. Isyarat tangan Jalan terus ke hadapan dan berhenti Menutup luka terkena pisau Memeriksa kadar denyutan nadi

2.

Sebelum melakukan aktiviti kecergasan, kita perlu melakukan aktiviti A. B. lompat bintang. menyejukkan badan. C. D. memanaskan badan. berlari keliling padang.

3.

Aktiviti-aktiviti di bawah bukan aktiviti yang melibatkan daya tahan kardiovaskular kecuali A. B. C. D. melakukan senamrobik secara berterusan. tekan tubi pada meja. mengilas badan. dirian bangau.

4.

Melakukan aktiviti naik turun tangga dan berjalan pantas dapat meningkatkan .............. A. B. kekuatan. kesimbangan. C. D. daya tahan otot. daya tahan kardiovaskular.

5.

Rajah berikut adalah berkaitan dengan imbangan kecuali ....... A. C.

B.

D.

F:\BARSKBG\PKSR1 11 PJK T5

PJK Tahun 5

PKSR 1 Mei 11

6.

Aktiviti melambung bola, lompat, tepuk dan sambut bola kecil adalah aktiviti yang berkaitan dengan .. A. B. ketangkasan. kecergasan. C. D. koordinasi. komposisi tubuh badan.

tekan tubi 7.

bangkit tubi

Aktiviti-aktiviti di atas adalah berkaitan dengan .. A. B. daya tahan otot. ketangkasan. C. D. kelenturan. daya tahan kardiovaskular.

8.

Aktiviti melambung, melompat, tepuk dan sambut bola kecil dapat membina kecergasan berasaskan ....................... A. B. ketangkasan. kepantasan. C. D. kekuatan otot. koordinasi.

9.

Untuk membina kepantasan dan kelajuan, kita perlu melakukan senaman seperti berikut kecuali ..... A. B. C. D. meniti di atas kayu kecil. skip dan tukar arah. lari pecut 30 meter. pijak kaki berpasangan.

10.

Berikut adalah peraturan yang perlu dipatuhi ketika melakukan aktiviti di padang kecuali .. A. B. C. D. memakai pakaian dan kasut yang sesuai. sentiasa mendengar dan mematuhi arahan guru. menggunakan alatan sukan yang telah rosak. bermain di kawasan yang telah ditetapkan oleh guru.

11.

Berikut adalah peraturan asas dalam lompat tinggi kecuali....... A. B. C. D. mesti melonjak sebelah kaki. lompatan dikira batal apabila palang terjatuh. tidak boleh melalui bawah atau menyentuh palang. setiap peserta akan diberi sebanyak sekali percubaan pada sesuatu ketinggian.

F:\BARSKBG\PKSR1 11 PJK T5

PJK Tahun 5

PKSR 1 Mei 11

12.

Berikut adalah jenis-jenis gaya yang biasa digunakan oleh peserta dalam acara lompat tinggi kecuali.... A. B. gaya fosbury. gaya gunting. C. D. gaya baring. gaya pelana.

13.

Di antara berikut, yang manakah alatan yang perlu ada dalam acara lompat tinggi. A. B. C. D. Tiang lompat tinggi, tilam dan peti lombol. Tiang lompat tinggi, tilam dan pita ukur. Tiang lompat tinggi dan jam randik. Peti lombol dan tilam.

14.

Fasa-fasa yang terdapat dalam lompat tinggi ialah ...........


I. II. III. IV. V.

lari landas. pendaratan. penerbangan. lonjakan. layangan. I, II, dan III I, II, dan IV C. D. II, III, dan IV I, II, IV dan V

A. B. 15.

Dalam acara Iari berganti-ganti, berapakah jumlah peserta untuk satu-satu pasukan? A. B. 1 2 C. D. 3 4

16.

Padanan alatan dan aktiviti sukan di bawah adalah benar kecuali .. A. B. C. D. kayu hoki untuk sukan hoki. bola untuk sukan bola sepak. kasut spike untuk sukan 4 x 100 meter. gelung rotang untuk sukan bola jaring.

17.

Bet, adang muka dan glove adalah antara alatan yang digunakan untuk permainan . A. B. bola sepak. bola jaring. C. D. softbal. hoki.

18.

Tokoh-tokoh di bawah adalah pemain badminton yang banyak menabur jasa kepada negara kecuali .......... A. B. Datuk Punch Gunalan. Hafiz Hashim. 4 C. D. Nicol David. Jalani Sidek.

F:\BARSKBG\PKSR1 11 PJK T5

PJK Tahun 5

PKSR 1 Mei 11

19.

Berikut kemahiran-kemahiran asas yang terdapat dalam permainan softbal kecuali ........ A. B. C. D. membaling dan menangkap bola. memukul dan menampan. mengelecek bola. melempar bola.

20.

Seseorang remaja perempuan akan mengalami ................... sebagai tanda dia telah mengalami proses akil baligh. A. B. ihtilam keguguran C. D. haid pertumbuhan janggut

21.

Seseorang remaja lelaki akan mengalami proses akil baligh apabila mengalami ................ A. B. haid. ihtilam. C. D. suara garau. pembesaran punggung.

22.

Pernyataan manakah yang tidak benar A. B. C. D. karborhidrat vitamin lemak protein nasi, roti minyak, mentega minyak, coklat ikan, daging

23.

Apakah khasiat jika kita banyak makan buah-buahan dan sayur-sayuran? A. B. C. D. Menggalakkan selera makan Menguatkan otot-otot Mencegah jangkitan penyakit Menjaga kesihatan mata dan kulit

24.

Berikut adalah penjagaan kesihatan yang baik kecuali . A. B. mandi dengan bersih. gosok gigi. C. D. tidur yang cukup. merokok.

25.

Simbol jalan raya di atas merujuk kepada .

F:\BARSKBG\PKSR1 11 PJK T5

PJK Tahun 5 A. B. 26. lintasan kereta api. jambatan. C. D.

PKSR 1 Mei 11 laluan zebra. lorong.

Dalam sukan rekreasi, aktiviti yang menggunakan peta dan kompas disebut . A. B. orienteering. pelayaran. C. D. meluncur. merempuh halangan.

27.

Alatan berikut digunakan untuk menyelamat di air kecuali A. B. tali panjang. pelampung. C. D. tiub tayar. telefon bimbit.

28.

Dalam aktiviti bersukan kita boleh memupuk .. A. B. rasa benci. semangat lemah diri. C. D. semangat kesukanan. rasa marah.

29.

Dalam sebuah keluarga perlulah ada ketua keluarga yang dipanggil .. A. B. makcik. pakcik. C. D. bapa. bapa mertua.

30.

Air yang bertakung boleh menyebabkan . membiak. A. B. lalat nyamuk C. D. kucing tikus 30 Markah

F:\BARSKBG\PKSR1 11 PJK T5

PJK Tahun 5

PKSR 1 Mei 11

Bahagian B 1. Berdasarkan rajah, namakan fasa-fasa dalam lompat tinggi gaya Fosbury. layangan lonjakan pendaratan lari landas

i) ii) iii) iv)

A : Fasa B : Fasa C : Fasa D : Fasa 4 Markah

2.

Isi tempat kosong dengan jawapan Kemahiran atau Kesihatan. BIL i) ii) iii) KOMPONEN AKTIVITI Bangkit tubi Lari ulang-alik Lentik belakang BAHAGIAN Daya tahan otot Ketangkasan Fleksibiliti 3 Markah

3.

Tulis Imbangan Statik atau Imbangan Dinamik dalam lakuan aktiviti berikut. BIL i) ii) iii) AKTIVITI Aktiviti meluncur ais Dirian skala Y Imbangan V JENIS IMBANGAN

F:\BARSKBG\PKSR1 11 PJK T5

PJK Tahun 5 iv) Bahagian C Jawab semua soalan di bawah. 1. Senaraikan dua jenis salah laku di kalangan murid. i) ii) 2. Meniti palang

PKSR 1 Mei 11

4 Markah

.. ..

Tuliskan dua kelakuan yang boleh mendatangkan bahaya pada diri sendiri di rumah. i) ii) .. ..

3.

Tuliskan dua tempat rekreasi yang anda tahu. i) ii) .. ..

4.

Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul. i) ii) iii) Tar, nikotin dan karbon monoksida adalah antara bahan yang terdapat di dalam ................ Salah satu alat keselamatan yang digunakan untuk menyelamat mangsa di air, ialah ........ Kanser paru-paru adalah disebabkan oleh tabiat suka . 9 Markah

F:\BARSKBG\PKSR1 11 PJK T5

PJK Tahun 5

PKSR 1 Mei 11

F:\BARSKBG\PKSR1 11 PJK T5