Anda di halaman 1dari 15

Tamadun China http://titas-hty.blogspot.com/2012/04/sains-dan-teknologi-cina.

html

TEKNOLOGI CINA
Antara kurun ke-15 sehingga ke-11 SM, orang Cina sudah tahu akan teknik pengairan, pertanian, astronomi, cara membuat kalendar, dan penulisan. -Lebih kurang tahun 200 SM, mereka telah menghasilkan abah-abah yang diikatkan pada dada(breaststrap harness), dan kereta sorong (wheelbarrow) pada kira-kira tahun 200 SM.

Empat Penciptaan Agung kertas pencetakan bahan letupan kompas

(i) Kertas - Dicipta oleh Cai Lun dengan menggunankan fiber tumbuh-tumbuhan sebagai bahan-bahannya pada thaun 105. - Diperkenalkan ke dunia Barat melalui Jalan Sutera Lama (The Old Silk Road) dan tiba di Eropah pada kira-kira kurun ke-13.

Cai Lun

(ii) Pencetakan - Diperkenalkan semasa pemerintahan Dinasti tang (618-906). - Fingangjing (Kitab Sutra Diamond) versi Cina bertarikh 11 Mei 868. - Pada tahun 1045, Bi Sheng mencipta teknik pencetakan bergerak (mobile-type printing).

Bi Sheng

(iii) Bahan Letupan - Dicipta oleh ahli-ahli alkimia Daois. - Menjelang kurun ke-7, orang Cina sudah menggunakan bahan letupan untuk membuat bunga api. -Digunakan dalam bidang militari pada tahun 906 oleh ketua tentera Tang (618-906).

(iv) Kompas Kompas dicipta di negara Cina lebih dari seribu tujuh ratus tahun yang lalu. Lagenda Cina menyatakan bahawa kompas dicipta oleh MaharajaHuang Di. Bezanya di antara kompas Cina dari Eropah (yang kita gunakan sekarang), adalah bahawa arahan menghadap ke selatan. - Semasa Dinasti Han, sifat-sifat magnet sudah diketahui di negara China dan orang Cina menemui pengetahuan tentang gejala kemagnetan aruhan (induced magnetism) pada kurun ke-6, dan menjelang kurun ke-8 dan ke-9, ilmu pengherotan (declination) dan kekutuban magnet (polarity). - Dengan segala pengetahuan ini, orang Cina telah menghasilkan kompas, yang pada mulanya digunakan di atas kapal. Rekod yang terawal pada penggunaan kompas pada pengemudian berada di buku Zhu Yu Pingzhou Ke Tan (Meja Cakap Pingzhou) pada 1117. Pengemudinya tahu geogafinya, dia melihat bintang-bintang di waktu malam, melihat matahari pada waktu hari; apabila gelap

Kompas pada zaman Dinasti Han

SAINS DAN TEKNOLOGI CINA

Hasil arkeologi menunjukkan sains dan teknologi Cina sudah wujud pada kurun ke-15 sehingga kurun ke11 SM. Teknologi kejuruteraan hidraulik yang mengawal banjir Sungai Kuning (Hwang Ho) menunjukkan kejayaan dan sumbangan Cina dalam aspek kejuruteraan. (i) Bidang Astronomi -Pada zaman Dinasti Zhou, orang Cina mampu menyediakan katalog bintang, mencatat rekod tepat tentang gerhana dan komet. - Sumbangan terbesar ahli astronomi Cina ialah penghasilan peralatan astronomi dan penyelenggaran rekod astronomi yang sempurna, tepat dan sempurna. - Sistem kalendar Cina juga salah satu sistem yang paling awal, maju dan tepat.

(ii) Bidang Matematik - Penggunaan sempoa (abacus) disebut buat pertama kali pada kurun ke-2 dalam karya ahli matematik Xu Yue.

Sempoa (abacus)
- Jiuzhang Suanshu (Sembilan Bab Matematik) oleh Zhang Cang, mencatat catatan mengenai kuantiti negatif.

- Mengenal pasti nilai pi, sistem pecahan dan sistem perpuluhan.

Jiuzhang Suanshu (Sembilan Bab Matematik)


(iii) Bidang Perubatan. - Bersifat kepurbaan dan bebas daripada pengaruh asing. - Rangka teori asas bagi perubatan Cina tradisional ialah teori kosmik dualistik, yin dan yang dan juga lima elemen. - Teori lima elemen menganggap badan manusia sebagai sebahagian daripada dunia fizikal ini dan organ dalaman seperti hati, jantung, limpa, paru-paru, dan ginjal. - Teonjing (saluran) dan Luo (kolateral), asas bagi rawatan terapeutik seprti akupuntur dan moxibustion (membakar daun moxa). - Akupuntur melibatkan perbuatan memasukkan atau mencucuk jarum logam yang telah disteril. - Buku-buku mengenai perubatan dan farmakologi Cina tradisional: Huangdi Nejing (Klasik Perubatan Maharaja Kuning)

Bencao Gangmu (Farmakopeia Agung), Li Shizhen (1518-1593)

Hua Tuo, tabib terkenal pada masa Zaman Negeri Berperang (San Guo)

Li Shizhen (1518-1593)

Ben Cao Gang Mu (iii) Bidang Optik - Memberi perhatian kepada penyongsangan (inversion) imej yang dihasilkan oleh kamera lubang jarum (pinhole camera) - Begitu juga pelbagai imej dihasilkan oleh kanta cekung (concave-lense) - Prinsip fokus (iv) Bidang Alkimia - Usaha ahli alkimia Cina mencari cara yang dapat membuat manusia hidup selama-selamanya telah menghasilkan sejenis "eliksir kehidupan" - Mengandungi merkuri, plumbum dan arsenik. - Walaupun tujuan utama adalah untuk mengkaji hasil yang dapat memanjangkan jangka usia manusia, uji kaji ahli alkimia Cina dalam mencampur bahan bertoksik dan beracun, telah menyebabkan ciptaan lain yang berguna.

Tamadun China juga banyak memberi sumbangan kepada dunia seperti bidang penciptaan, teknologi, astronomi, perubatan, matematik dan sebagainya. Dalam bidang perubatan, Tamadun China begitu tersohor dengan konsep Yin dan Yang dimana konsep ini dijadikan panduan dalam bidang perubatan. Tamadun China juga menyaksikan perkembangan tentang pertemuan baru seperti magnet, penciptaan kompas, penghasilan lilin daripada serangga dan sebagainya. Antara ciptaan hebat tamadun China juga ialah penciptaan kertas oleh Cai Lun(105), serbuk letupan dan sebagainya. Pelbagai perbezaan dapat dilihat diantara 2 tamadun ini kerana tahap pemikiran, idea, persekitaran, politik dan pelbagai lagi unsur berbeza yang mempengaruhi pencapaian sesuatu tamadun tersebut.
http://ariedrifke.blogspot.com/2009/10/tamadun-islam-dan-tamadun-asia.html

SUMBANGAN TAMADUN CINA


http://tamaduncina.blogspot.com/2012/04/sumbangan-tamadun-cina-empat-ciptaan.html EMPAT CIPTAAN AGUNG 1. Kertas

Prosedur-prosedur membuat kertas masa Dinasti Han

dicipta oleh Cai Lun dengan menggunakan fiber tumbuh-tumbuhan pada tahun 105.

2.

Teknik Pencetakan

Buku bercetak pertama (Jingangjing) di dunia masih wujud sehingga kini

Peralatan untuk bercetak

Diperkenalkan semasa pemerintahan Dinasti Tang (tahun 618-906). Buku bercetak yang paling awal ialah jingangjing (Kitab Sutra Diamond) bertarikh 11 Mei 868.

Pada tahun 1045, Bi Sheng mencipta teknik percetakan bergerak (mobile-type printing) dan mula menggunakannya secara umum. 3. Bahan Letupan

Bahan Letupan masa Dinasti Tang(kurun ke-9)

Dicipta oleh ahli-ahli alkimia Daois yang dengan mencampurkan saltpeter, sulfur dan karbon. Menjelang kurun ke-7, orang Cina sudah menggunakan bahan letupan untuk membuat bunga api. Bahan letupan mulai digunakan dalam bidang militari pada tahun 906 oleh ketua tentera Tang (618906). 4. Kompas

Kompas ciptaan Cina Semasa dinasti Han (206SM - 220SM) sifat-sifat magnet sudah diketahui di negara China. Antara kurun pertama dengan kurun ke-6, orang Cina sudah menemui pengetahuan tentang gejala kemagnetan aruhan (induced magnetism). Menjelang kurun ke-8 dan ke-9, ilmu pengherotan (declination) dan juga kekutuban magnet (polarity) dikuasai. Berdasarkan ilmu pengetahuan ini, orang Cina telah menghasilkan kompas, yang pada mulanya untuk digunakan di kapal.

Bidang Astronomi

Ahli astronomi Cina, Zhangheng (tahun 79-135) Pada zaman awal pemerintahan dinasti Zhou (kurun ke-11 sehingga ke-3SM), orang Cina telah mampu menyediakan katalog bintang, mencatat rekod tepat tentang gerhana dan komet. Sumbangan terbesar ahli astronomi Cina ialah penghasilan peralatan astronomi dan penyelenggaraan rekod astronomi yang sempurna, tepat dan berterusan sepanjang lebih daripada 2,000 tahun.

Kalender digunakan semasa Tmadun Cina

Sistem kalendar Cina juga adalah salah satu sistem yang paling awal, maju dan tepat berbanding dengan sistem lain di dunia ini. Bidang Matematik

Sempoa

Penggunaan sempoa (abacus) disebut buat pertama kali pada kurun ke-2 dalam karya ahli matematik Xu Yue, walaupun alat itu tidak digunakan secara meluas sehingga masa yang lebih lewat.

Buku jiuzhang suanshu (Sembilan Bab Matematik)

Kebanyakan matematik Cina terkandung dalam karya agong jiuzhang suanshu (Sembilan Bab Matematik) oleh Zhang Cang (kurun ke-2SM). Di dalam buku ini terdapat misalnya catatan mengenai kuantiti negatif. Ahli matematik Cina juga mengenai pasti nilai pi, sistem pecahan dan sistem perpuluhan. Kesemua kemajuan dalam bidang matematik ini kekal digunakan sehingga masa kini.

Teknologi Cina

Antara kurun ke-15 sehingga ke-11SM, orang Cina sudah tahu akan teknik pengairan, pertanian, astronomi, cara membuat kalendar dan penulisan.

Seawal lebih kurang tahun 200SM, mereka telah menghasilkan abah-abah yang diikat pada dada (breast-strap harness). Ciptaan ini membolehkan kuda membawa muatan yang lebih berat dengan lebih mudah.

Breast

Strap Harness

Kereta sorong (wheelbarrow) yang banyak meringankan tenaga manusia pula dicipta pada kira-kira tahun 200SM.

Kereta sorong Kain sutera dibawa dari Chinake dunia Barat semasa pemerintahan era Roma, dan ulat sutera serta pokok mulberi diperkenalkan di Eropah pada kurun ke-6.

Pakaian yang dibuat daripada kain sutera

Fosil dikenali buat pertama kali di negara China kira-kira pada tahun 1050 oleh Zhu Xi.

ISU SEMASA
TITIK PUSAT URAT SARAF

Titik pusat urat saraf dalam badan kita.

Titik pusat urat saraf juga dikenali sebagai akupuntur mata, yang terletak dalam laluan tenaga (meridian). Titik pusat urat saraf ini dicipta oleh Hua Tuo. Hua Tuo adalah saintis perubatan yang terkenal di China. Selain daripada titik pusat urut saraf, di juga mencipta ubat bius untuk pembedahan pada masa dahulu. Ia tertakluk dalam sejarah pemohanan Dunia Perubatan sebagai rawatan pembedahan menggunakan anestesia am yang terawal.

Hua Tuo

SUMBANGAN TAMADUN CHINA PENGENALAN Tamadun china merupakan salah satu tamadun tertua di dunia. Sumbangan dan pencapaiannya adalah setanding dengan tamadun dunia lain. Keunikan Tamadun China ialah ketahananya sepanjang masa Tamadun ini memiliki sejarah yang panjang dan masih kekal sehingga sekarang. Pengaruh tamadun China amat ketara dan telah dijadikan model bagi kerajaankerajaan seperti Jepun, Korea dan Vietnam. Penyebarannya berlaku secara tidak langsung ke seluruh dunia, kewujudan China town di beberapa negara maju membuktikannya. Budaya China dikagumi khususnya dalam bidang perubatan, ilmu pengetahuan, penciptaan dan perkembangan teknologi serta falsafahnya SENIBINA TEMBOK BESAR CHINA Kubu China silam yang dibina sekitar 200 SM dan diperkukuh antara akhir abad ke14 sehingga permulaan abad ke-17, semasa Dinasti Ming. Ia dibina untuk melindungi China daripada serangan puak Mongol dan puak Turkic. Bahagian dalam tembok berisi tanah yang bercampur dengan batu-batan. Bahagian atasnya dibuat jalan utama untuk pasukan berkuda Negeri China. Ia lebih kukuh dan tahan lebih lama. Fungsi utama tembok ini ialah untuk menahan serangan puak-puak nomad dari utara. Panjang tembok ini ialah 6,352 km, daripada Shanhai Pass sehingga ke Teluk Bohai di sebelah timur yang terletak berhampiran dengan sempadan China dan Manchuria, sehingga Lop Nur di sebelah

tenggara wilayah Xinjiang. BAHAN PERCETAKAN KERTAS Penciptaan mesin cetak telah berlaku pada zaman Dinasti Tang. Manakala kertas dicipta lebih awal daripada penciptaan mesin cetak. Ia telah dicipta oleh Cai Lun pada tahun 105. Ciptaan kertas dan mesin cetak seterusnya membawa kepada perubahan kepada tamadun Barat kerana bermulanya Zaman Reformasi di Eropah. Kertas pertama di dunia BAHAN API / MERCUN Orang Cina juga merupakan pencipta serbuk peletup. Ia dimulai...