Anda di halaman 1dari 13

BAHAGIAN A Jawab semua soalan

1. Aktiviti yang boleh meningkatkan daya tahan kardiovaskular ialah

A. Tidur

B. makan

C. berjoging

D. rehat

2. Aktiviti .. perlu kerap dilakukan untuk meningkatkan tahap fleksibiliti.

A. Regangan

B. lompatan

C. larian

D . permainan

3. Dalam aktiviti menjaring bola ke dalam jaring memerlukan

koordinasi.dan..

A. Kaki dan tangan


B. Mata dan tangan

C. kepala dan kaki D. kaki dan mata

4. Kedudukan dalam Rajah 1 ialah A. Imbangan E B. Imbangan Y C. Imbangan V


D. Imbangan A

Rajah 1 5. Sebelum melakukan sesuatu latihan permainan kita perlu.


A. Memanaskan badan

C. minum air

B. Makan banyak

D. berehat

6. Semua tujuan di bawah adalah betul mengenai kemahiran memukul bola hoki

KECUALI A. Untuk hantaran jauh B. Untuk menjaringkan bola hoki


C. Untuk melambungkan bola hoki

D. Untuk menyelamatkan bola daripada memasuki gol


7. Semasa membuat lontaran ke dalam permainan bola sepak , pemain tidak

dibenarkan. A. melompat B. berlari C. mengilas D. berjalan

8. Kemahiran asas dalam permainan bola jaring adalah I II III IV


A.

menghantar dan menerima bola menjaring bola mengacah mengawal C. II dan III D. Semua di atas

I dan II I , II, IV

B.

9. Kemahiran ..sesuai digunakan untuk menghantar bola kepada

rakan yang berada di belakang pihak lawan. 2

A. Hantaran aras dada B. Hantaran aras bahu C. Hantaran lantun D. Hantaran atas kepala

10. Teknik asas menamatkan larian seperti Rajah 2 ialah

A. Teknik dekam B. Teknik lonjakan C. Teknik mendada D. Teknik hayunan Rajah 2 11. menggunakan iringan muzik dalam pergerakan ritma dengan alatan atau tanpa alatan. A. Gimnastik B. gimnastik artistik C. gimnastik irama D. gimnastik asas

12. Semasa aktiviti perkhemahan kita mestilah mendirikan khemah di. A. Bawah pokok 3 B. tepi semak C. tepi laut D. tempat lapang

13. Kita tidak dibenarkan bermain di padang atau gelanggang terbuka apabila.. A. Hujan renyai B. ribut petir C. panas D. sejuk

14. Acara lari berganti-ganti melibatkan pertukaran antara empat pelari sehingga tamat larian. A. Kayu B. baton C. rotan D. lidi

15. Ansur maju dalam lompat jauh ialah A. Latihan melompat B. Latihan melonjak C. Latihan meleret D. latihan berlari

16. Peralatan sukan hendaklah disimpan di dalam .dengan kemas dan teratur. A. Stor sukan B. Kantin C. padang D. makmal

17. Kejayaan dapat dicapai melalui latihan sukan yang berterusan bukan melalui..yang berlebihan. A. Pengambilan ubat B. Pengambilan makanan C. pengambilan air D. pengambilan dadah

18. Penerapan disiplin yang tinggi dalam sukan dan permainan adalah I II III IV Pakaian yang sesuai dengan permainan Mematuhi undang-undang dan permainan Tidak menepati masa latihan Mengawal perasaan semasa bermain C. D. I, II dan III I, II dan IV

A. I dan II B. III dan IV

19. Akil baligh perempuan bermula dari umur

A. B. C. D.

7 8 9 8

hingga hingga hingga hingga

10 tahun 11 tahun 12 tahun 12 tahun

20. Kita mestilah memakai pakaian yang bersih dan kering untuk . A. B. C. D. Mengelak Mengelak Mengelak Mengelak jangkitan jangkitan jangkitan jangkitan kuman otot paru-paru otak

21. Kita boleh mengawal perasaan negatif dengan. A. Berbual B. bergaduh C. bersukan D. berbohong

22. Hubungan antara ahli keluarga sangat penting untuk. A. Keburukan B. Keharmonian C. perpecahan D. kebencian

23. Merosakkan harta benda awam merupakan salah satu.. A. gejala sosial B. gejala politik C. gejala bersopan D. gejala baik

24. Makan makanan .. dan bersenam untuk kesihatan tubuh badan. A. Berlemak B. berminyak C. basi D. seimbang

25. Makanan dalam Rajah 3 mengandungi. A. B. C. D. Protein Lemak Karbohidrat vitamin Rajah 3

26. Ubat ialah bahan yang digunakan untuk. A. B. C. D. Memberi penyakit Menambah kesakitan Menyembuhkan sakit Menyebabkan kematian

27. Amalan yang selamat untuk melintas di jalan raya ialah A. B. C. D. Berlari dengan pantas Bertolak-tolak Melihat kiri dan kanan Berbual-bual

28. Tanda keselamatan jalan raya di Rajah 4 ialah A. B. C. D. Kanak-kanak melintas Lampu isyarat Laluan kanak-kanak Perhentian bas Rajah 4

29. Sekiranya berlaku kebakaran hubungi .di talian 994. A. Pihak polis B. pihak bomba C. pihak tentera D pihak hospital

30. Penyakit berjangkit merebak melalui berbagai cara iaitu I II III IV A. B. C. D. gigitan serangga Udara makanan sentuhan

I dan II I dan III I ,II ,III I, II, III, IV

BAHAGIAN B 1. Tuliskan nombor 1 , 2, 3, dan 4 mengikut susunan yang betul cara memberi bantuan mula pada luka- luka kecil. Gunakan antiseptik untuk mencegah pembiakan bacteria Sapukan ubat luka dengan kain kasa Cuci luka dengan air yang bersih Jika perlu balut atau tutup luka dengan menggunakan plaster berubat 4 markah 2. Terdapat beberapa program kesihatan yang telah dilaksanakan di sekolah. 7

Pilih dan tandakan di sekolah kamu.

Program Bersepadu Sekolah Sihat yang dijalankan

Program susu sekolah Program perkhidmatan pergigian Program nyanyian Program keselamatan(3K)

Program Rancangan bacaan Rancangan makanan tambahan (RMT) Perkhidmatan kesihatan Kawasan Larangan merokok

12 markah

3. Senaraikan zat makanan seimbang pada piramid makanan dibawah. Zat protein Zat lemak Zat karbohidrat Zat vitamin

8 markah

4. Tandakan betul

atau salah

bagi penyataan di bawah.

a. Undang-undang dan peraturan dalam sesuatu permainan mestilah dipatuhi oleh setiap pemain. b. Kita mestilah memakai selipar semasa bermain bola sepak. c. Pastikan ubat yang diambil tidak tamat tempohnya. d. Racun yang terkena pada mata boleh menyebabkan mata menjadi lebih terang . e. Mematuhi peraturan jalan raya boleh mengelakkan kemalangan. f. Aktiviti menyejukkan badan mestilah dilakukan setelah menamatkan latihan untuk mengelakkan kecederaan. 6 markah 5. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul. kesukanan darah mengikut memegang penonton

daging

tujuh

mentah jejantas

pengadil

1. Ahli sukan yang berdisiplin akan_____________________ undang-undang permainan. 2. Kita perlu bermain dengan semangat_______________________ dan mengawal perasaan. 3. Pemain yang melakukan kesalahan perlu akur kepada keputusan ___________________. 4. Kita tidak boleh terpengaruh dengan sorakan dan cemuhan ______________________ 5. Seorang penjaga gol dibenarkan _______________________bola. 6. Sumber utama protein ialah ______________________________. 7. Sumber vitamin selalunya dimakan ______________________. 8. Semasa melintas di jalan raya kita mestilah menggunakan _______________________________. 9. Daya tahan kardiovaskular ialah sistem peredaran ______________ keseluruh badan. 10. Permainan bola baling dianggotai oleh ___________ orang pemain dalam satu pasukan. 10 markah Soalan tamat SKEMA JAWAPAN PJK TAHUN 4 BAHAGIAN A 1 C 10 16 A

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

A B C A C A D D C C D B B B

17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 D A C B A D D C C A B D

A D

BAHAGIAN B 1

11

12

13