Anda di halaman 1dari 5

Kemahiran Menjaring -Memukul -Menolak -Menguis

Memukul : 1.Pegang kayu dengan kuat. Tangan kiri di atas tangan kanan.Bahu kiri menghadap sasaran. Bola berada selari dengan kaki kiri.Mulakan aksi dengan hayunan ke belakang. 2. Hayun kayu ke arah bola dan pindahkan berat badan ke kaki depan.Bengkokkan lutut semasa melakukannya. memandang bola. Kontak bahagian belakang bola. 3. Ikut lajak, kayu dituju sehala dengan sasaran. Berat badan dipindahkan ke hadapan. Mata

Menolak 1. Bola berada disebelah tangan kanan. Kayu rapat dengan bola.Bengkokkan lutut dan bahu kiri menghadap sasaran. Berat badan berada di kaki kanan.

2. Alihkan berat badan ke kaki kiri. Gunakan kekuatan tangan dengan melejang bola ke hadapan. Bengkokkan badan semasa melakukan aktiviti tersebut. 3. Pindahkan berat badan ke kaki kiri dan ikut lajak. Halakan kayu ke arah sasaran untuk ketepatan.

Menguis 1. Bola berada di sebelah kaki kiri. Kedudukan kayu rapat dan berada di bawah bola. Bengkokkan lutut dan bahu kiri menghadap sasaran.Berat badan berada di kaki kanan. 2. Alihkan berat badan ke kaki kiri. Gunakan kekuatan tangan dengan melejang bola ke hadapan dan ke atas. Bengkokkan badan semasa lakuan. 3. Ikut lajak ke arah atas.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI

Tarikh Masa Tempat Tahun

: 29 Januari 2013 (Selasa) : 0730-0830 (60 minit) : Padang IPG Kampus Kent,Tuaran : 4 Cemerlang

Bilangan Murid : 20 Orang ( 16 lelaki,4 perempuan) Tunjang Pembelajaran : 2.Kemahiran Tajuk Sub-tajuk Objektif : a)Hoki : i)Kemahiran menjaring : Pada akhir pengajaran,murid-murid dapat : Psikomotor : i.Melakukan kemahiran menjaring menerusi pukulan,tolakan dan kuisan dengan teknik yang betul dan tepat sebanyak 4 kali daripada 6 percubaan. Kognitif : i.Mengenal pasti taktik yang boleh mengelirukan pihak lawan semasa melakukan kemahiran menjaring dalam permainan hoki.

Afektif : i.Menunjukkan sikap bekerjasama dalam membantu rakan-rakan mempelajari kemahiran menjaring menerusi pukulan,tolakan dan kuisan. ii.Menitikberatkkan soal keselamatan semasa melakukan kemahiran menjaring.

Kemahiran Berfikir : Menghubung kait Pengalaman sedia ada : Murid-murid pernah menonton perlawanan hoki melalui televisyen atau daripada sumber media lain dan pernah melihat serta memegang bola dan kayu hoki. Penerapan nilai : Mematuhi arahan,bekerjasama dan bertanggungjawab. Penggabungjalinan : Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris Bahan Bantu Mengajar : Bola Hoki (20),Kayu Hoki (20) dan Kon (15)

BAHAGIAN /MASA Permulaan

AKTIVITI

BUTIRAN MENGAJAR

CARTA ORGANISASI

ALATAN/CATATAN

Anda mungkin juga menyukai