NAMA GURU : Aznan bin Ja’afar NAMA MURID :…………………………………….. NO.

K/P : 2…………………………………… TAJUK : Bab 9 – Lokus Dalam Dua Dimensi TARIKH : _______________ DESKRIPTOR :B3D10E1 Menerangkan dan melakar lokusbagi suatu objek yang bergerak Soalan : 1. Nyatakan lokus bagi titik P pada tombol pintu apabila pintu dibuka.

P

Jawapan : Lokus bagi titik P pada tombol pintu apabila pintu dibuka ialah satu lengkok.

P Lokus bagi titik P

NAMA GURU

: Aznan bin Ja’afar

Berjarak tetap dari suatu titik tetap b.NAMA MURID :……………………………………. O Jawapan : 3 cm O . NO. Berjarak sama dari dua titik tetap c. Berjarak sama dari dua garis lurus yang bersilang TARIKH Soalan : a) Huraikan selengkapnya lokus bagi satu titik P yang berjarak 3 cm dari titik O. . Berjarak tetap dari satu garis lurus d.. A B . Lokus bagi P Lokus bagi titik P ialah sebuah bulatan berjejari 3 cm dengan pusat O. b) Lukis lokus bagi satu titik Y yang jaraknya sentiasa sama dari dua titik A dan B. K/P : 2…………………………………… TAJUK : Bab 9 – Lokus Dalam Dua Dimensi : _______________ DESKRIPTOR :B3D10E2 Menentukan lokus bagi suatu titik yang a.

A Jawapan : B A B Lokus Lokus bagi titik P yang berjarak tegak 4 cm dari garis lurus AB ialah dua garis selari yang berjarak 4 cm dari garis lurus AB. Huraikan selengkapnya lokus bagi titik E yang berjarak sama dari dua garis bersilang. d. AB dan CD.Jawapan : Lokus bagi y A B Lokus bagi titik Y ialah pembahagi dua sama serenjang bagi garis lurus yang menyambungkan titik A dan B. D A B C . c) Huraikan selengkapnya lokus bagi titik T yang berjarak 4 cm dari garis lurus AB.

.Jawapan : D Loku s A B C Lokus bagi titik E yang berjarak sama dari dua garis lurus yang bersilang iaitu AB dan CD ialah pembahagi dua sama sudut bagi garis-garis tersebut.

B c. Bina lokus bagi titik Y yang berjarak sama dari titik A dan B Jawapan : Lokus bagi Y A . 4 cm A Lokus bagi X b. NO. Bina lokus bagi titik K yang berjarak 3 cm dari garis AB.NAMA GURU : Aznan bin Ja’afar NAMA MURID :……………………………………. Berjarak sama dari dua garis bersilang Soalan : a. . Bina lokus bagi titik X yang berjarak 4 cm dari titik A. Berjarak tetap dari suatu titik tetap b. . K/P : 2…………………………………… TAJUK : Bab 9 – Lokus Dalam Dua Dimensi TARIKH : _______________ DESKRIPTOR :B4D9E1 Membina lokus bagi suatu titik yang memenuhi syarat berikut a. Berjarak sama dari dua titik tetap c.. Berjarak tetap dari satu garis lurus d. Jawapan : .

. A D C B Jawapan : D A Q O R Lokus bagi J C P B NAMA GURU NAMA MURID : Aznan bin Ja’afar :……………………………………. Bina lokus bagi titik J yang berjarak sama dari garis lurus AB dan CD yang bersilang.A Jawapan : B A B Lokus bagi K d. .

Titik X dan Y ialah dua titik yang bergerak di dalam segi empat selari itu.NO. Titik X bergerak dengan keadaan ADX = CDX manakala titik Y bergerak dengan keadaan jaraknya sentiasa sama dari A dan B. Tentukan kedudukan bagi persilangan lokus X dan Y? D C A Jawapan : D X A B C Lokus Y Lokus X B . K/P TAJUK : 2…………………………………… : Bab 9 – Lokus Dalam Dua Dimensi TARIKH : _______________ DESKRIPTOR :B5D8E1 Menentukan persilangan dua lokus dengan melukis lokus yang memenuhi syarat kedua-dua lokus Soalan : Rajah menunjukkan segi empat selari ABCD.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful