Anda di halaman 1dari 3

3.

1 d BELANJAWAN KELUARGA

TARIKH : . HARI : .

Maksud belanjawan keluarga

Satu perancangan bersistem dalam menggunakan sumber kewangan keluarga untuk mendapatkan barangan atau perkhidmatan berdasarkan kepada keperluan dan kehendak keluarga.

Faktor yang mempengaruhi belanjawan keluarga. Pendapatan yang tinggi -lebih mudah mengagih dan menguruskan kewangan bagi memenuhi keperluan dan kehendak ahli keluarga Pendapatan rendah perlu membuat perancangan yang bijak untuk mengatur perbelanjaan Bilangan ahli keluarga yang ramai, perlukan wang yang banyak untuk memenuhi keperluan setiap ahli keluarga Anak-anak yang masih belajar memerlukan perbelanjaan yang lebih untuk perbelanjaan pendidikan Ahli keluarga warga tua memerlukan wang yeng lebih untuk rawatan kesihatan dan perubatan. Peringkat permulaan Pasangan baru berkahwin - menentukan dan menyusun matlamat dan membuat keputusan pengurusan kewangan jangka pendek dan jangka panjang Kitaran hidup keluarga Peringkat perkembangan Perlukan lebih perbelanjaan untuk makanan, pakaian, pendidikan, perumahan dan perbelanjaan kesihatan anak. Peringkat pengecilan Pendapatan keluarga berkurangan Perbelanjaan lebih banyak untuk rawatan kesihatan Keadaan ekonomi negara Perubahan sosial Shurina.blogspot.com Ekonomi Negara stabil pendapatan keluarga meningkat Ekonomi Negara tidak menentu dan inflasi pendapatan keluarga terjejas o Peningkatan tahap pendidikan ahli keluarga mengubah gaya hidup dan cara perbelanjaan keluarga 1

Pendapatan keluarga

Saiz keluarga

Komposisi keluarga

3.1 d BELANJAWAN KELUARGA

TARIKH : . HARI : .

Makanan Pembelian bahan masakan dan makanan serta meraikan tetamu

Pakaian Pembelian pakaian dan aksesori, penjagaan dan penyenggaraan wardrobe.

Tempat kediaman Bayaran sewa, ansuran pinjaman perumahan, cukai pintu dan cukai taksiran, kos penjagaan, penyenggaraan dan pengurusan tempat kediaman, insurans kebakaran . Bil elektrik, bil air dan bil telefon Bayaran bil- bil bulanan.

Pelbagai Lain-lain berbelanjaan yang tidak termasuk dalam senarai seperti perbelanjaan penjagaan diri, pembelian hadian dan sumbangan.

Kategori belanjawan keluarga

Perubatan Bayaran rawatan perubatan, pembelian ubat-ubatan, insurans kesihatan dan pemeriksaan perubatan Pengangkutan Ansuran kereta, petrol, cukai jalan, insurans kenderaan, penyenggaraan kenderaan.

Rekreasi Perbelanjaan hiburan, melancong, bersukan, yuran kelab dan organisasi social.

Simpanan dan pelaburan Simpanan untuk kecemasan, pembelian insurans, pelaburan dan simpanan tetap.

Cukai pendapatan Bayaran cukai pendapatan individu .

Pendidikan Bayaran yuran pengajian, pembelian bahan pendidikan, wang saku sekolah, bahan bacaan dan akhbar.

2 Shurina.blogspot.com

3.1 d BELANJAWAN KELUARGA

TARIKH : . HARI : .

Langkahlangkah menyediakan belanjawan


LANGKAH 1:Menentukan matlamat keluarga Jangka pendek Jangka panjang

LANGKAH 2: Menentukan kategori keperluan Makanan Pakaian Tempat kediaman Bahan api, air, elektrik dan telefon Perubatan Pengangkutan Pendidikan Simpanan dan pelaburan Rekreasi Pelbagai Cukai pendapatan

LANGKAH 3: Menganggarkan pendapatan Gaji Upah Pencen Sewa Simpanan Dividen Faedah Pemberian

LANGKAH 4: Menganggarkan kos Menganggarkan kos bagi setiap kategori belanjawan mengikut keutamaan

LANGKAH 5: Mengimbangkan pendapatan Pendapatan perlu selaras dengan perbelanjaan

LANGKAH 6: Penilaian belanjawan Perbelanjaan mengikut perancangan dan mencapai matlamat 3 Shurina.blogspot.com

Anda mungkin juga menyukai