Anda di halaman 1dari 67

GRAMMAR REVIEW

GRAMMAR : I/ Put the verbs into the correct form : 1/ On the first of next month, he (be) in prison for five years. 2/ Id rather you . (not be) absent form class yesterday. 3/ Tom was pleased (admit) to the college. 4/ Where do you think Ba is today ? I have no idea. He . (sleep) late. 5/ He suggested that a petition . (draw) up. 6/ I must take this watch (repair). 7/ He is walking (hurry) to the place where his ex wife, a famous na furalist now . (lie) . (bury) among the animals she .. (love) so well. II/ Fill each gap in the passage with one suitable preposition : When Edition was a boy .(1). fifteen, he worked .(2). a telegraph oprerator. He had to be .(3). duty from 7pm to 7am and give a signal every hour to prove that he did not sleep. This signal was made .(4). astonishing exactnees. One night an inspector arrived and saw Edition sleeping .(5). a chair. He was .(6). to shke him when he caught sight of a mechanism on a table .(7). the telegraph instrument. He waited to see what would happen. When the hand of the clock pointed .(8). the hour , the instrument got busy and one lever trew open the key while the other sent the signal .(9). the wire. The inspector seized the sleeping boy, roused him anh fired him. That is why the first ..(10). Editions numerous inventions was never patened. VOCABULARY : I/ Supply the correct forms of the world in the parenthese : 1/ The boy was very violent and his parents found him . (manage). 2/ We regret that the present economic difficulties will . a reduction in our work force (necessary). 3/ Politeness is one thing. Real kindness is another. You must learn to between the two (different). 4/ The . of his argument was obvious to everyone (false). 5/ She is the finest pianist in the world (argue). 6/ She is very efficient, and polite to the customers (fail). 7/ Be careful ! Thats a . poison (dead). 8/ Im afraid the talks were totally ..We didnt reach agreement on anything (produce). 9/ His disappearance is very strange in fact quite . (explain). 10/ They fought in the war (hero). Choose the correct answer : 1/ Picasso was a well known cubist painter. a- artistic b- celebrated c- colouful 2/ The directors spacious new office overlooked the City

d- knowledgeable

a- quite b- colourful c- rommy d- comfortable 3/ The Protesting crowd disersed after the rally a- sattered b- became violent c- fought d- danced 4/ Therw was no trace of poison in the coffee the chemist analized a- indication b- taste c- colour d- smell 5/ We have to seek and develop a new method a- work out b- set on c- set out d- catch on 6/ Nobody except Helen understood the joke a- caught on b- got lost c- caught up d- was up to 7/ His tastes coincide with those of his wife a- are different b- is in harmony c- are similar d- are in argeement 8/ The question was discarded because it was ambiguous a- incorrect b- vague c- dull d- excellent 9/ Your mood seems very meditative this evening a- gleeful b- thoughtful c- desperate d- stern 10/ I have only the time to tell you the gist a- reference b- main idea c- first point d- few details Fill each gap in the passage with a suitable word : Best known .(1). his Theory of Relativity. Abert Eintein has been acknowledged .(2). one of the greatest scientists .(3). human history. Born in Geraman in 1879, Einstein did .(4). in all his school subject, with the .(5). of mathematics, which was his favourite subject. While .(6). as a clerk in Switzerland. Einstein produced the special Theory of Relativity. This theory states that mass, length and time changes .(7). on how a person looks at it. In 1915, Einstein publised his General Theory of Relativity. This new theory created a controversy .(8). many scientists did not agree .(9). him. In the end, some simple experiments .(10). Einstein to be correct. In 1921, Einstein was awarded the Nobel Prize for his work in physics. WRITING : I/ Complete each of the following sentences so that it means exactly the same the one given : 1/ I cant often afford to spend my holiday abroad Im seldom ...................................................................................................... 2/ The minister gave no pricise figures about the casualties The minister didnt go .................................................................................. 3/ Every possible effort was made by orphanage to find the boys parents The orphanage left no stone ....................................................................... 4/ The company will well make a profit next year I wouldnt ........................................................................................................ 5/ These problems of ours are just the tip of the iceberg Im afraid our problems ................................................................................ 6/ Theyve been arguing about the motorway extension for years. The proposed ................................................................................................. 7/ Pleas dont give me an injection Id rather .........................................................................................................

8/ Imagine my surprise when a policeman appeared at the door When a policeman appeared at the door I was ........................................ 9/ She slept well last night She had .......................................................................................................... 10/ The new musical has taken theatre audiences by storm The new musical has delighted ...................................................... The passage below contains 10 errors. In dentify and correct them : She was eight year old and small for her age and the baby brothers she carried on her left hips was large and plump so that all the way to the Grand house where her mother works. The little girl puffed and panted. She paused several time in the course of her walking to jerk the baby to a more comfort position on her hip. He was held a biscuit in one hand and a bright red plastic spoon in the another. GRAMMAR: I. Verb Tenses and Verb Forms: Supply the correct form of the words in brackets. 1. Id rather you ______ (not be) absent from class yesterday. 2. After working with her for so long, I came _______ (admire) her patience. 3. He looked frightened as if he ______ (see) a ghost. 4. Up to now it ________ (visit) by thousands of people. 5. I ______ (think) that she would have liked her present. 6. Wear several layers of clothing _______ (keep) warm. 7. Its no good _______ (try) to persuade me. You wont succeed. 8. Had I known her address, I ______ (go) to visit her. 9. If only I _____ (see) you earlier. 10.This time next week, we _____ (walk) about in London. II. Prepositions Write the correct preposition in the following sentences. There is an example at the beginning (0). (0)__During__ the summer, we went (1)______ the beach every day. We stayed (2)______ a lovely motel right (3)______ the beach. (4)______ the morning we would get up (5)______ 9:30, have breakfast, and then spend four hours (6)______ the pool (7)______ all the other guests. (8)______ 1:00 we would have lunch (9)______ our room. (10)______ lunch we would eat something light like sandwiches and fruit. VOCABULARY: Word form Read the text below and use the word given in capitals at the end of each line to form a word that fit in the same line. There is an example at the beginning (0). Computers have had the (0) __ability__ to play chess for many years now, and ABLE their (1)_______ in games against the best players in the world has shown PERFORM steady (2)_______ . However, it will be years before the designers of computersIMPROVE game machines can beat their (3)_______ challenge yet - the ancient BIG board game called Go. The playing area is (4)_______ larger than in chess CONSIDERABLE and there are far more pieces, so that the (5)_______ of moves is almost COMBINE (6)_______ . The game involves planning so many moves ahead END

that even the (7)_______ calculations of the fastest modern computers IMPRESS are (8)_______ to deal with the problems of the game. SUFFICIENT In a recent (9)_______ for computer Go machine, the best machine beat all COMPETE its computer rivals, but lost (10)_______ to three young schoolchildren, so HEAVY there is obviously still a lot of work to do! Error Correction: Read the text below and look carefully at each line. If a line is correct, put a tick () after it. If a line has a word which should not be there, write the word after it. There are two examples at the beginning, (0) and (00). THE LADY VANISHES 0. In 1889, an English woman and her daughter, on a visit ______ 00. to the Great Exhibition in Paris, checked up into one of the __up_____ 1. most expensive hotels there. Each they had her own room. The _________ 2. daughter wanted to have take in the sights and sounds of the _________ 3. city immediately but her mother, tired after the trip, wanted to _________ 4. sleep. The girl accordingly she went out alone, strolled the _________ 5. Champs Elysses and saw the Effel Tower. When has she _________ 6. returned to her mothers room for six hours later, she found it_________ 7. empty. There was no sign of her mother ever having been there. _________ 8. When she asked the manager he insisted on that no one at the _________ 9. hotel had seen her or her mother to check in. _________ 10. The mother had disappeared away! _________ Sentence transformation: Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets. Do not change the word given. There is an example at the beginning (0). 0. My brother is too young to drive a car. (not) My brother is not old enough to drive a car. 1. Why are you interested in taking up a new hobby? (want) 2. Have you seen my gloves anywhere, Eric? asked Mrs Noble. (seen) 3. Suzanne was too excited to sleep. (that) 4. Robert has not had a job for two years. (out) 5. I will complete the work only if you pay me $500 extra, said Frank. (not) 6. The thief ran right past you so Im sure you saw his face. (must) 7. The clients demanded to stay in a first-class hotel. (staying) 8. I dont object to the council building a new road here. (objection) 9. The author wrote her latest novel while she was staying in Majorca. (was) 10. The newspaper offered Lynda $5,000 for her story, but she refused. (turned)

GRAMMAR: I/Put each verb in brackets into a suitable tense Yesterday, my three brothers and I (start)1 _______________ painting the downstairs rooms.Unfortunately while I (mix)2 ______________ the paint,one of my sisters (open)3_______________ the door.Nobody (tell)4______________ her that we (be)5 ___________ in the room,you see.So instead of painting the walls, we (spend)6 ____________ all morning cleaning the paint off the floor. But worse things (7)(happen) ______________ since then.This morning when I 4

(wake up)8______________ water (drip)9_____________ through the ceiling next to my bed.We (spend)10 _______________ the day so far repairing the roof. II/Fill in each blank with a suitable preposition 1.The chairman called the meeting _________ because there was no business to transact. 2. Our desire ____________ adventure usually decreases as we grow older. 3. The Davises marriage ended ____________ divorce. 4. That company exports farm machinery ____________ South America. 5. That artist is famous ____________ his unusual methods of painting. 6. Why are you trying to hide the information _______________ them? 7. Why is that man always jealous ___________ his friends success? 8. I cannot make my mind _____________ whether to go or not. 9. We can all profit _______________ travelling. 10.The slaves finally rebelled ______________ their masters. VOCABULARY:
I/ Multiple choice Choose the word or phrase which could be substituted for the underlined word or phrase without changing the meaning of the sentence. 1.There is no alternative; the president must approve the bill if Congress passes it. a.chance of agreement b.doubt c.other choice d.mistake 2. One symptom of the diseases is a high fever.

a.symbol b.sign c.cause d.pain 3. The picture is tilted; please straighten it. a.high b.level c.crooked d.adjustable 4. The boy felt disgraced because he knew that he had been wrong to steal. a.ashamed b.worried c.tempted d.phony 5. A sealed bottled thrown into the ocean often floats aimlessly before it reaches land. a.sinks b.leaksc.disintegrates d.drifts 6. The initial step is often the most difficult. a.quickest b.longestc.last d.first 7. The clerk had to break off the conversation in order to wait on a customer. a.interrupt b.hurryc.continue d.begin 8.Most high school students look up to the star player on the football team. a.envy b.respect c.trust d.pursue 9. The police confisticated the stolen goods. a.reported b.located c.released d.seized 10.A conscientious teacher spends hours preparing for classes and correcting students papers. a.creative b.leading c.skillful d.careful
II.Word form: Fill in each of the numbered blanks with the correct form of the word in brackets.

A friend of mine had a pretty (embarrass)1______________________ experience.He was a very fast (swim)2_______________ and he raced on his university swim team. One day the swim team was at a big (compete) 3_________________ .My friend was pretty (nerve)4_________________ and he (forget)5___________________ to do something (importance)6_________________ -he forgot to tie his swimsuit! So when he dove into the water, his swimsuit started to come off. My friend didnt want to lose the race, so he didnt stop. He kept on (swim)7_______________ and before long,his swimsuit came off altogether. Everyone was laughing, but my friend didnt stop. He just kept on swimming.

As soon as the race was over he (quick) 8__________________ swam over to his swimsuit and put it back on. Everyone was (laugh)9_______________ and cheering. Even though he didnt win the race that day I think everyone admired him for still (finish) 10________________________. Cloze test: Fill in each of the numbered blanks with ONE suitable word Giant pandas are among the rarest mammals in the world- of the roughly 1,000 (1)_________________ pandas in the world, more than 120 live in captivity and 80 percent live in the southwestern province of Sichuan, China. It is estimated (2)________________ giant pandas now exist in about 35 isolated populations and that most of these contains fewer 20 individuals. The main threat to the survival of the giant panda is the destruction of their (3)__________________. Cattle, sheep,and goats graze on any emerging seedlings and prevent regeneration of the forest. In the last 30 years Sichuan has lost some 30 percent (4)_______________ its forests, and more than half of the natural forest vegetation has been destroyed or disturbed so badly that it no (5)__________________ provides suitable habitat for the panda.In addition,the demand for land and natural resources by Chinas more than one billion inhabitants also threatens the giant pandas s (6)__________________. To offset this situation, the Chinese government has set aside 11 nature preserves where bamboo flourishes and giant pandas (7)__________________ to live. Giant pandas are also susceptible to poaching, as their dense fur carries a high price (8)__________________ the black market in East Asia, and the low reproductive capacity of the giant panda makes it more vulnerable to these threats,(9)________________ less capable of rebounding from its low numbers. Whatever the number of giant pandas surviving in the wild, it is quite clear that the giant panda will become (10)____________________ by the next century unless more steps are taken to protect its habitat. .WRITING: I. Error correction: There are eleven mistakes in the following passage. Find and correct them. Number one has been done for you. Line: (1) Although million of people send e-mail messages from work and 6

home each day, not much can decribe exactly how e-mail works. So how does it works, and what can go wrong sometimes? Here s a simple description for a sophisticated, high technological feat weve come to take for granted. E-mail is not that different from regular mail; actually, you have a message, an address, and a carrier that figures in how to get it from here to there. The difference is which e-mail messages and any attachments are (10)broken down into small chunks of data called packets, that travel (11)independently, weaving their way along with innumerable other (12)packets traveling to different destinations. Its as if each page of a (13)letter was mailed separately. In the way, the packets are passed from (14)one server to the next until they reach their final destinate.Any given (15)messages packets and attached file may travel by different route, so (16the components often arrive out of order and at different times. Once (17)all the packets have arrived, they are recombining into their original (18)form. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence above it. 1.He tried to escape but the police stopped him. The police prevented _______________________________________ 2. If I were you I wouldnt trust Peter, she told John. She advised ________________________________________________ 3.He started investigating the case a week ago. He has _____________________________________________________ 4.His parents made him study for his exams. He was ____________________________________________________ 5.You were cheating, said Carol to John. Carol accused ______________________________________________ 6.We spent five hours getting to London. It took _____________________________________________________ 7. This is his first visit to England. He is ______________________________________________________ 8.She just had time to put up her umbrella before the rain came down. No sooner ______________________________________________________ 9.Im more interested in the people than the job. Its not the _____________________________________________________ 10.When the police caught him,he was climbing over the garden wall. The police caught______________________________________________________
GRAMMAR :

(2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9)

I/ Put the verbs into the correct form : 1/ On the first of next month, he (be) in prison for five years. 2/ Id rather you . (not be) absent form class yesterday. 3/ Tom was pleased (admit) to the college. 4/ Where do you think Ba is today ? I have no idea. He . (sleep) late. 5/ He suggested that a petition . (draw) up. 6/ I must take this watch (repair). 7/ He is walking (hurry) to the place where his ex wife, a famous na furalist now . (lie) . (bury) among the animals she .. (love) so well. II/ Fill each gap in the passage with one suitable preposition : When Edition was a boy .(1). fifteen, he worked .(2). a telegraph oprerator. He had to be .(3). duty from 7pm to 7am and give a signal every hour to prove that he did not sleep. This signal was made .(4). astonishing exactnees. One night an inspector arrived and saw Edition sleeping .(5). a chair. He was .(6). to shke him when he caught sight of a mechanism on a table .(7). the telegraph instrument. He waited to see what would happen. When the hand of the clock pointed .(8). the hour , the instrument got busy and one lever trew open the key while the other sent the signal .(9). the wire. The inspector seized the sleeping boy, roused him anh fired him. That is why the first ..(10). Editions numerous inventions was never patened. C/ VOCABULARY : I/ Supply the correct forms of the world in the parenthese : 1/ The boy was very violent and his parents found him . (manage). 2/ We regret that the present economic difficulties will . a reduction in our work force (necessary). 3/ Politeness is one thing. Real kindness is another. You must learn to between the two (different). 4/ The . of his argument was obvious to everyone (false). 5/ She is the finest pianist in the world (argue). 6/ She is very efficient, and polite to the customers (fail). 7/ Be careful ! Thats a . poison (dead). 8/ Im afraid the talks were totally ..We didnt reach agreement on anything (produce). 9/ His disappearance is very strange in fact quite . (explain). 10/ They fought in the war (hero). II/ Choose the correct answer : 1/ Picasso was a well known cubist painter. a- artistic b- celebrated c- colouful d- knowledgeable 2/ The directors spacious new office overlooked the City a- quite b- colourful c- rommy d- comfortable 3/ The Protesting crowd disersed after the rally a- sattered b- became violent c- fought d- danced 4/ Therw was no trace of poison in the coffee the chemist analized a- indication b- taste c- colour d- smell

5/ We have to seek and develop a new method a- work out b- set on c- set outd- catch on 6/ Nobody except Helen understood the joke a- caught on b- got lost c- caught up d- was up to 7/ His tastes coincide with those of his wife a- are different b- is in harmony c- are similar d- are in argeement 8/ The question was discarded because it was ambiguous a- incorrect b- vague c- dull d- excellent 9/ Your mood seems very meditative this evening a- gleeful b- thoughtful c- desperate d- stern 10/ I have only the time to tell you the gist a- reference b- main idea c- first point d- few details Fill each gap in the passage with a suitable word : Best known .(1). his Theory of Relativity. Abert Eintein has been acknowledged .(2). one of the greatest scientists .(3). human history. Born in Geraman in 1879, Einstein did .(4). in all his school subject, with the .(5). of mathematics, which was his favourite subject. While .(6). as a clerk in Switzerland. Einstein produced the special Theory of Relativity. This theory states that mass, length and time changes .(7). on how a person looks at it. In 1915, Einstein publised his General Theory of Relativity. This new theory created a controversy .(8). many scientists did not agree .(9). him. In the end, some simple experiments .(10). Einstein to be correct. In 1921, Einstein was awarded the Nobel Prize for his work in physics. The following story is completely mixed up. Put it in the right order by numbering the sentences 1 12. Some have been done for you : A I didnt have much money and couldnt afford to phone them. B C D E F 1 There was my boyfried in one of the telephone boxes. I wanted to tell them that I was coming home at the week end 12 But I hadnt recerved it I didnt know he was coming to visit me Hello he said, I was just trying to get throgh to your school Some years ago, I spent six months abroad at a languages school There wasnt a phone in the place where I was staying, so they couldnt phone me either.

H I

He said he was glad Id received the message the day before asking me to meet at the station. In my second week a postal strike started, and I lasted for a long time One morning I walked to the main station where I wanted to use all the money I had to phone my boyfriend and may parents I was unhappy because I couldnt write to my family and may boyfriend When I reach the telephone box. I couldnt believe my eyes

K L

WRITING : I/ Complete each of the following sentences in such a way that it means exactly the same the one given : (10m) 1/ I cant often afford to spend my holiday abroad Im seldom ...................................................................................................... 2/ The minister gave no pricise figures about the casvalties The minister didnt go .................................................................................. 3/ Every possible effort was made by orphanage to find the boys parents The orphanage left stone ............................................................................. 4/ The company will well make a profit next year I wouldnt ........................................................................................................ 5/ These problems of ours are just the tip of the iceberg Im afraid our problems ................................................................................ 6/ Theyve been arguing about the motorway extension for year The proposed ................................................................................................. 7/ Pleas dont give me an injection Id rahter ......................................................................................................... 8/ Imagine my surprise when a policeman appeared at the door When a policeman appeared at the door I was ........................................ 9/ She slept well last night She had .......................................................................................................... 10/ The new musical has taken theatre audiences by storm The new musical has delighted ................................................................. II/ The passage below contains 10 errors. In dentify and correct them : She was eight year old and small for her age and the baby brothers she carried on her left hips was large and plump so that all the way to the Grand house where her mother works. The little girl puffed and panted. She paused several time in the course of her walking to jerk the baby to a more comfort position on her hip. He was held a biscuit in one hand and a bright red plastic spoon in the another.

10

B. GRAMMAR I. Supply the correct tenses or forms of the following words : 1. Without further delay Mark dialled the member he ( want ) from the beginning. 2. The computer isnt working. It ( damage ) during production. 3. Good night. It ( be ) nice to meet you, he said and went off to his car. 4. We have to have these floors ( polish ) at least once a month. 5. We came to sit on a park bench for a rest. We ( shop ) around all morning. 6. Wherever have you been ? We ( look ) for you everywhere. 7. I dont know how to mend this two way switch. It ( do ) by an electrician. 8. I (tell ) them that they are making a great mistake. 9. His mother went abroad last week, so it ( not be ) her you saw at the theatre last night. 10. Roger would like ( go ) to Oxford, but he couldnt pass the entrance examination. II. Fill in each blank with a suitable preposition or adverbial particle : 1. We had some problems when we checked the hotel. 2. The little boy was forced to give to his brothers wishes. 3. Your new dress really brings the color of your eyes. 4. That man runs his monthly salary in less than a week. 5. Camille is coming for dinner tonight. 6. Ones success usually turns ones qualifications. 7. If he doesnt keep the expenses, hell go bankrupt. 8. To think of a very imaginative and not really possible plan is to dream it . 9. Little children like to take their toys . 10. He tried to pass himself as the leader of the community. VOCABULARY I.Choose the word or phrase which best completes each sentence. Circle your choice : 1. Making mistakes is all _____ of growring up. a. chalk and cheese c. part and parcel b. top and bottom d. odds and ends 2. The supervisors job is to _____ the work of his particular department. a. overlook c. overrun b. oversee d. overview 3. Certain details in the contract still remain to be ______ out. a. flattened c. borne b. dealt d. ironed 4. The Romans ______ a large part of Europe and the Middle East. a. oppressed c. submitted b. subdued d. surpassed 5.The choir stood in four rows according to their _____ heights a. respected c. respectable b. respective d. respectful 6. The _____ of employment are set out in the contact. a. conditions c. arrangements b. specifications d. requirements 7. Those ballpoint pens were made in a large ______ of colours and styles. a. series c. range b. network d. collections 8. What the treasurer said virtually to a confession. a. embodied c. stood b. came d. amounted 9. The Meteorological Office reported 20 centimetres of rain in October this year ____ only 14 last year. a. in comparison c. in contrast b. as against d. contrary to 10. But son, I told him, youre my own _______ . a. skin and bone c. heart to heart b. body and soul d. flesh and blood

11

Supply the correct forms of the words in brackets : 1. That rule is not _____ in this case. ( apply) 2. The police conducted a _______ hunt for the missing prisoners. ( nation ) 3. Recent financial scandals have ______ changes in parliamentary procedures. ( necessary ) 4. I was surprised by his _______ to break the law. ( prepare ) 5. _______ counts for natural disasters, such as flood and hurricane. ( forest ) 6. He was too _____ with his own thoughts to notice anything wrong. ( occupy ) 7.The printed instruction are quite _______; theres no need for me to further explain anything. (explain ) 8. It may be ______ to force them into making a decision, and if you upset them, theyre quite likely to overact. ( produce ) 9. The burglars gained entry to the building after ______ the alarm. ( able ) 10. Its difficult to ______ between the two varieties. ( different ) Fill each of the numbered blanks in the following passage with one suitable word : The future of the African elephant depends on man. No longer can human beings and wild animals live in (1) throughout vast areas of the continent as was possible in days gone by, for mans needs have increased as well as his (2) . There are regions, such as the Congo forests and the equatorial Sudan, where the old relationship may (3) for a few more years or even generations, but in general it has gone. Conservation, if it is to be effective must, be a (4) , constructive policy, and it is wishful thinking to imagine (5) , particularly in the case of the elephant. And if this is not yet true of the whole of Africa, it soon will be, for the increase in the human population is almost (6) . Where human beings and wild animals find themselves in (7) with each other, the animals will lose. Even if there appears to be enough room for both, man will not (8) for long a situation in which elephants and other creatures make even occasiona raids (9) his fields of food or economic crops. For many years this has been a major cause of (10) interests and one of the reasons why so many elephants have been shot to control their numbers. WRITING I.The passage below contains 10 errors. Identify ( by underlining ) and correct them : Who were the people responsible for collecting and sending plants from one country to another ? And why did they do it ? Initially they were travellers with other purposes : traders, colonists, pilgrims and missionaries have all been important in providing new plants for English gardens. They sent back indigenous wild plants, or sometimes, as in the cases of visitors to China and Japan, plants which had been cultivated and improved for hundreds of years. This worked, of course, in both directions : English gardens were making in the most unlikely places. Travellers did not always recognise an interesting plant on seeing it interesting, that is, to the collector at home. So in the 16th and 17th century, attempts were made to collect on a most professional basis, either by patrons sending collections into the field, or by subscriptions to finance local enthusiasts in the most promised areas. By 1611 John Tradescant was travelling and collecting in France and other parts of Europe. Lately, Peter Collinson, a London merchant, who had seen the richness of the plant

12

material sending back by Tradescant, organised a syndicate to finance the amateur botanical John Bartram. Before long, special collectors were being dispatched on all parts of the world with institutions such as the Chelsea Physic Garden. Sentence transformation Complete each sentence so that it says the same as the sentence before it : 1. He decided to repair the thing himself and not to take it back to the shop. ->Rather 2. Mr Tippers wife was very sorry she couldnt celebrate the New Year with her husband. -> Mrs Tipper greatly 3. The ministers involvement in that corruption scandal has tarnished his reputation. ->The minister is 4. Emma was very surprised when she heard she had passed the exam. -> It 5. Sally is very disorganized so she has no chance of getting that secretarial job. -> Were it 6. According to the literature, rich pickings awaited the settlers. ->The settlers were led 7. Andrew doesnt claim to have a lot of musical talent. -> Andrew makes 8. We were lucky to find somewhere to park so quickly. ->It was 9. This is a subject that Jack and I disagree about. ->Jack and I 10. As well as being rude, shes dishonest. -> Shes GRAMMAR: I. Supply the suitable tense and form of the verbs: 1. Something ________ (tell) me that you ________ (not, listen) a single word I ________ (say) in the past ten minutes. 2. Tom is pleased ________ (admit) to the college. 3. He is walking ________ (hurry) to the place where his ex-wife, a famous naturalist now ________ (lie) ________ (bury) among the animals she ________ (love) so well. 4. As he was dying the old man said I ________ ( make) a lot of mistakes in my life, but I dont regret any of them. 5. We would like ________ (call) in on you but we didnt have time. II. Fill in each blank with a suitable preposition: 1. We stayed at home because Ann wasnt keen _______ going out ________ the rain. 2. I didnt see the end of that mystery movie on TV last night. How did it turn __________ ? 3. I cant believe Gina and Dave broke _________ last week. They have been married for almost fifteen years. I hope they get back together. 4. Its grown _________ 75% of the countrys total land suitable for farming. 5. The sound of a heartbeat obviously has a special quality _________ making babies more comfortable.

13

6. To get a good price ________ a new notebook computer, you really need to shop _________. There are some great bargains out there, but you have to look for them. 7. Mr. Hill rents this land to us __________ $500 a year. 8. It dawned ______ that there was a ditch between the grass verge and the hedge. VOCABULARY: I. Multiple choice: 6. You may have to stay the night, so take a toothbrush just in _________ a. case b. time c. order d. preparation 7. Having __________ the table, Mrs. Robert called the family for dinner. a. ordered b. laid c. finished d. prepared 8. His love of languages __________ him towards a career as a translator. a. encouraged b. opened c. inclined d. introduced 9. This is the _________ of the bicycle which was stolen. a. detail b. description c. informationc. example 10. This is the woman __________ the artist said posed as a model for the painting. a. which b. whom c. who d. whose 11. Is your father any _________ at all? a. well b. good c. better d. best 12. After a thorough search, the police __________ most of the stolen jewels. a. retreatedb. refreshed c. recorded d. recovered 13. It is expected that all members will ___________ to the rules of the club. a. comply b. concede c. conform d. compromise 14. He retired early ___________ ill health. a. on behalf of b. ahead of c. in front of d. on account of 15. During the war, the shipping planes proved vulnerable to attack. a. futile b. feasible c. susceptible d. dangerous II. Word form: 1. The _________ of his knowledge surprised them. (extend) 2. In design and quality of manufacture they were ____________ by Italians. (class) 3. ____________ fish always live in lakes and rivers. (water) 4. IQ stands for _______________ quotient. (intelligent) 5. Scholarships and awards are usually given on the __________. (day) 6. Everyone admired her _____________ beauty. Shes old but she is still beautiful. (time) 7. She is extremely __________ of heights and will feel faint when she only on the fifth floor. (fear) 8. It was sheer __________ riding in the roller coaster and I would like to try it again. (ecstatic) 9. Thomas _________ broke the expensive vase. (accident) 10. Part of the building has been __________ into offices. (divide) Cloze test: Fill each of the numbered blanks in the following passage. Use only ONE word in each space

14

Millions of Americans (1) college students, businessmen, workers and especially retired people are now living (2) wheels. Their mobile homes are trailers which are ingeniously made with the (3) conveniences as those in fixed houses. These trailers also have large living rooms, bedrooms, kitchens, heating units and even air conditioners. Besides, they are supplied (4) running water, electricity and telephone. Many of them are expandable. When they are ready for towing, their sides are pushed in towards the others, thus making them narrow (5) to fit the highway. When they are parked, they can be opened wide again to make more floor (6) They are moved by tow trucks to mobilehome parks (7) there are also clubhouses, swimming pools, restaurants, markets and even beauty (8) as in small town. There are about 18,000 mobile-home parks in the United States. The people living in these parks called (9)_________ park dwellers. Park dwellers can move at will from one park to another, but most of them are loyal to their communities. They all enjoy the freedom and neighbourhood of their new life. Mobile-home living is economical (10) the purchase of trailers can be paid by instalments. It is regarded as a permanent American way of life. Jumble sentences: Rearrange the following sentences to form a good passage. The first sentence has been chosen. 1. The most effective way, however, of ensuring that the people within a society work together peacefully is for them to be brought up to behave in a particular and broadly similar way. 2. When cooperation takes place, it is necessary for the people concerned to agree on a certain ideas and share a similar pattern of behaviour. 3. A culture will include speech, dress, food and general behaviour, but perhaps more importantly, it will include ways of thinking. 4. If a group of chickens fought constantly over their food, they would often injure each other. This is avoided, however, by the establishment of a pecking order in which the more aggressive chickens have the right to eat first. 5. Most animals live in groups in order to protect themselves, raise their young and improve their efficiency in providing themselves with food and shelter. Because they have to cooperate, certain rules and expectations develop. 6. In Britain, it is accepted that the first person to start a bus queue has the right to get on the bus first. 7. Because people live much more complex lives than the chickens, it is more important for them to cooperate with others. 8. From the moment we are born to start to learn- first in the family, then the neighbourhood and school. In this way, we are socialized, or brought up to behave and to expect other people to behave in a certain way. 9. People arriving latter will not usually push in because of the expectation that others in the queue would disapprove of such an action. 10. When a group of people establish a way of life in which there are generally accepted rules of conduct and beliefs, their behaviour and morality is described as their culture. 11. There are a number of ways in which social order can be maintained, including the use of force. ___5__ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______

15

WRITING: Error correction: There are 10 mistakes in the following passage. Find out and correct them. In fact, the production of traffic lights gave the English language with a new idiom-to get the green light, meaning permission to proceed. This expression is being replaced nowaday with phrases that come from modern space exploration, as all systems go and to have lift off. With the increase in road traffic in cities, traffic lights became more common. Mechanic aids became necessary to regulate its safe movement, since policemen alone can not keep pace with the increased need for control on busy streets. And so, in 1868, the first traffic lights were installing at a danger spot near Parliament so that politicians could cross the road in safe. To begin with, a policeman operated the lights, changed the colours by hand. The worlds first electric lights, with the now familiar colour of red, amber and green, went into operation in America in 1914. Four years on, the first automatic lights were erected in New York. Sentence transformation: As far as I know, that is highly unlikely. To the _______________________________________________ 1. You could be arrested for not giving a sample to the police. Refusal ______________________________________________. 2. When did you and Linda get married? How long _______________________________________ 3. The river is so cold the children cant swim in it. The river isnt ___________________________________ 4. People say that there was a terrible storm through the island. There ______________________________________________. 5. You should take account of his age in this position. You should make _____________________________________. 7. There are so many candidates that the university authority have classrooms for the entrance exam. There are such __________________________________ 6. We see it as a wonderful opportunity. We look ______________________________________________.. 7. Attendance at this exhibition has been down this year. The exhibition ______________________________________________. 9. I havent decided which side to support. I am ______________________________________________. GRAMMAR Prepositions and Adverbial Particles

to borrow more

1. She knew she was in trouble so she made ___ story about going to the movies with her friends. 2. As we drove through Paris, Francoise pointed ___ the major historical sites. 3. Day after day, Efrain showed ___ for class 20 minutes late. 4. I ran ___ my old roommate at the college reunion. 5. I ran ___ my English teacher in the hallway.

16

6. My second son seems to take ___ his mother. 7. It seemed strange to see my old boss wait ___ tables. 8. My wife set ___ the living room exactly the way she wanted it. 9. I tried ___ 4 cars before I could find one that pleased me. 10. It was a disgusting movie. It really turned me ___ . VOCABULARY I.- Multiple Choice (10 pts)

1. Mr and Mrs. Smith live at home with their 2 children. They are a typical example of a modern ___ family. a. extended b. nuclear c. compact 2. Mr and Mrs. Popatlal live at home with their aged parents, children and grandchildren. a. nuclear b. enlarged c. extended 3. Mrs. Jones lives on her own and has to look after her 2 children. There are a lot of ___ families like hers. a. single-parent b. mother-only c. mono-parent 4. The country has seen a sharp drop in the ___ in the last few years. a. birth rate b. baby rate c. born rate 5. She has 5 ___ who rely on her to look after them. a. dependants b. dependers c. dependents 6. He didnt make a good grade the first time he did his TOEIC, so he decided to ___ it. a. resit b. remake c. repair 7. People who attended university later in life are often called ___ students. a. aged b. mature c. old 8. Although she had left school and was working, she went to evening classes at the local College of ___ Education. a. Upper b. Further c. Higher 9. After he left school, he decided to go on to ___ education and applied for a place at Edinburgh University. a. further b. upper c. higher 10. He received a local government ___ to help him pay for his course. a. fee b. fare c. grant Word Forms Through the classroom ___ , the teacher can develop ___ in the ACT/CREATE preschool child by giving importance and value to what the child 17

has made and by ___ him to develop his own ideas and ___. For COURAGE/THINK example, when the child paints a boat on the sea, the teacher could ask him what he had painted, what colors he had used, and why he had painted it. In this way, not only the teacher but also the child is evaluating and ___ the product. Furthermore, if the teacher DESCRIPTION ___ that a child is not happy with the task he has accomplished, CERTAINTY the teacher should show him the value of the task. This will give the child ___ in his work and will allow him to ___ develop his SECURE/FAR creativity. Finally, the dual evaluation of the task by the teacher and child will be ___; the teacher can suggest new ideas by asking CONSTRUCTION the child if there is another way he can accomplish the task and by making the child aware of various ___ available to him. ALTER Cloze Test Because goldfish can be kept easily in small ponds and aquarium, they make good 1___, but like any other pets, they must have proper 2 ___, and the right kind of place to live. A two-inch fish requires a minimum of two gallons of 3___ containing sufficient oxygen to support life. Some 4___ will make its way into the water of an aquarium from the air that touches the 5___ , plants in an aquarium also help to furnish oxygen. Snails help to keep an aquarium clean. Thus, with plenty of plants and snails, the water in an aquarium does not have to be 6___ frequently. It is important that goldfish not to be overfed. They can be fed such things as dried insects and shrimps in 7___ to commercially prepared goldfish 8___ but they should never be fed more than once a day. Even then, they should 9___ be given more food than can be consumed 10___ about five minutes. Jumbled Sentences Put these sentences in the right order to make a meaningful story. a. The next day, the same thing happened again. He ordered a sandwich and a beer again, drank the beer, put the sandwich on his head and left. b. The man looked confused for a moment. Then he said, OK, Ill have a packet of nuts then. 18

c. But this time the barman stopped him. Look, Ive got to ask you this. Why have you got that packet of nuts on your head? d. A man walked into a bar and asked for a pint of beer and a sandwich. He drank the beer first, then put the sandwich on his head and left. e. When the man came in the following day, the barman gave him his beer as usual, but when he asked for a sandwich, said that they had sold out. f. On the following day the same thing happened. By now, the barman was becoming just a little curious, so he decided he would try to find out what was going on. g. The man looked at him as if he were an idiot. Then he said patiently, Ive got these nuts on my head because you didnt have any sandwiches. Then he left. h. The barman gave him the nuts. He drank the beer, put the nuts on his head and started to leave. WRITING Error Correction Find and correct the 10 mistakes in the following composition. Im writing these words in English because I need the practice. At this moment I have been on an airplane over the Pacific Ocean, en route to a year of study at New York University in the Unites States Im looking forward to being there, but Im also a little afraid. What will I find when I will get to America? Will the Americans be arrogant and violent? Would I make friends? Am I happy? These had been the words I had written in my diary on the plane last month. When I arrived at J.F. Kennedy Airport, I used to be timid and nervous. I have heard a lot about crime before I left my country, so I am very scared when I arrived. People in Japan had also told me that Americans will be rude, unfriendly and unhelpful. For this reason, I was surprised when the taxi driver from the airport would carry my luggage and spoke kindly and slowly to me. He even asked if there was anything else he can do. And when I had been arriving at the college, everyone seemed concerned about me. I found that the majority of people here are friendly and are going out of their way to help you if you need to. Sentence Transformation 1. We could go for a picnic if it werent cold today. ...[Its} 2. People say that Spain is a beautiful country. 19

[supposedly] 3. Thomas said that he would rather watch sport than play it. ..[watching] 4. Casablanca is the best movie Ive ever seen. .[better] 5. John stopped smoking over 10 years. [smoked] 6. How long does it take to fly from London to Paris? ..[flight] 7. They seemed like they werent having a very good time. .[impression] 8. Valentina doesnt speak English as well as Johan does. [better] 9. I dont object to people smoking in public. .[objection] 10.Maxime was too busy to help me. ..[could]
GRAMMAR I. Use the correct tense and the correct form of the verbs in parentheses. Before she went to Paris, Zena said she needed to brush up her French, so I gave her a few lessons. 'Why not (1. stay) for a few days after your work is over and practise the language?' I suggested. On her return Zena (2. make) (3. open) all her bags at the customs. They (4. be) very suspicious of her, for they finally made her turn out all her pockets. It hardly helped matters when she said in a loud voice: 'How dare you (5. suspect) me of smuggling?. When I called on the McArthurs, Harry chanced (6. garden) for once, not (7. fish)., and so I was able to have a chat with him. He and Mary seem (8. have) a very happy marriage so far, don't they? But their son Charles played rather a nasty trick on them the other day, when he pretended (9. injure) in a cycle accident that (10. never take) place. II. Fill in the blank with one suitable preposition or adverbial particle. a. Zena says that if one is patient (1) alligators and doesnt interfere (2) them or their habits they behave very well. She says theyre very sensitive (3) changes (4) the environment. I should have thought that Zenas alligator would find her flat a great change (5) the swamps of Florida. b. As an actor Zenas father looked down (6) ordinary morals. He put (7) a superior air to impress people. But it didnt take people (8). You must admit he was a marvelous mimic; he could take (9) some of our public figures brilliantly. His wife gave (10) her own career for his sake. C. VOCABULARY I. From the four choices below each sentence, select the word or phrase that could best replace the underlined phrasal verb without changing the meaning of the sentence.

20

1. Different kinds of beads are used to ward off evil. A. avert B. conduce C. anticipate D. restrain 2. A nerve is made up of a bundle of nerve fibers. A. conceived B. produced C. consumed D. composed 3. After the ice Age many species of animals died out. A. became extinguished B. receded C. became extinct D. froze 4. With present day technology it has been possible to locate the exact spot where the famous ship, the Titanic, went down. A. faded B. sank C. slumped D. diminished 5. There are about 200 grizzly bears in Yellowstone Park and the population is going down by an estimated four percent each year. A. declining B. decaying C. succumbing D. submerging 6. A brief outline of the course and bibliography were handed out to the students at the first meeting. A. dispensed B. dispersed C. distributed D. contributed 7. The brain uses up 25 percent of the oxygen you breathe in. A. handles B. consumes C. adopts D. exhausts 8. Certain wild animals are weighed and studied before the effect of the tranquilizer wears off. A. decays B. removes C. leaves D. shrinks 9. It is uncertain that salaries can keep up with the rate of Inflation. A. restore B. reduce C. encounter D. maintain 10. Talks over the persisting war broke down as they could not reach an agreement. A. cracked B. failed C. smashed D. were interrupted II. Use the correct form of the word at the end of the sentence to fill in the blank. 1. She had stayed with one of Madame Grimauds _________ cousins. NUMERAL 2. There were reports that Bushs campaign team had been trying to dig up information that might _________ Clinton. (CREDIT) 3. Many people think that the famine was a result of the civil war, but it is ________. (TRUTH) 4. I think you should apologize for the ________ way you treated your mother. (SHAME) 5. Im not going to any more of these conferences theyre always so ________. (ORGANIZE) 6. Hes a nice enough man, but rather ________ as a team captain. (EFFECT) 7. As Goldwyn sat _________ behind his desk , he told me I was no longer needed by the company. (EXPRESS) 8. In the ________, the authors thanked everyone whod contributed to the book. (ACKNOWLEDGE) 9. The game had an _________ of over 50,000 people. (ATTEND) 10. Human beings are the worst _________ on earth. (POLLUTE) VOCABULARY: A/. Choose the best answer: 1/. This football ___________ is one of the best in the country. a. court b. ground c. course d. track

21

2/. Yesterday Juventus beat Everton by three goals ___________ nil. a. at b. on c. for d. to 3/. The local stadium isnt large enough for so many ___________. a. spectators b. audience c. viewers d. congregation 4/. The crowd went wild when Pele ___________ the winning goal. a. beat b. scored c. won d. served 5/. Most people find football very ___________ . a. interested b. interest c. interesting d. to interest 6/. He was ___________ from the champion after the discovered he had been taking drugs a. defeated b. disqualified c. lost d. aimed 7/. Their football team lost in the last knock-out ___________ a. match b. part c. final d. challenge 8/. Michael Owen hopes hell be fit enough to ___________ the game tomorrow. a. take part in b. take part ofc. take place in d. participate 9/. The final result of the football game was a(n) ___________ a. equal b. draw c. score d. point 10/. While trying to intercept the ball, Maldini fell and his ankle ___________ a. cut b. sprained c. torn d. operated B/. Fill each gap in each sentence with the correct form of the word in the capital letters: (10ms) 1/. I have decided to take up ___________ as a hobby. PHOTOGRAPH 2/. The team turned up on the wrong day because of a ___________. UNDERSTAND 3/. Her collection of medals is extremely ___________ . VALUE 4/. We all think what a ___________ player Pele is. SKILL 5/. The result was very strange! In fact it was ___________. BELIEVE 6/. My attempt to lose weight by running was a ___________. FAIL 7/. The young girls fine performance was completely___________. EXPECT 8/. Geogres second jump was ___________. SUCCEED 9/. It was a terrible game. Our team played very ___________. IMAGINE 10/. Jackson had another violent ___________ with the referee. AGREE GRAMMAR: A/. Read the letter and then make suitable changes to it, using the verb in brackets: (5ms) Dear Winnie, Thank you for your letter which I received this morning. You asked me what we(do)___________(1) when the landside occurred. I ( not, remember)________(2) things too clearly now but I think I ( watch)_________(3) TV and my sister (do) _______(4) her homework at the time. Suddenly all the lights ( go out) _______(5) and I ( frighten)____(6) I (remember)_________(7) ( call out ) _________(8) to my parents, who ( talk)______(9) quietly in the next room. The next minute we (hear ) _______(10) a loud noise and the whole building began to shake. It was a terrible experience and I never want to go through anything like it again. We are all safe now but we were very lucky. Love, Jane B/. Fill each gap with a suitable article where necessary:

22

Once(1)___________ famous boxer went to (2)___________ restaurant to have (3)___________ dinner. He took his coat at (4)___________ door, but was afraid that somebody would take it. So he took out (5)___________ piece of paper and wrote on it : This coat belongs to Tom Brown, (6)___________ most famous boxer in (7)___________ world; he will come back in (8)___________ few minutes. He fastened (9)___________ paper to (10)___________ coat and went to the restaurant to have his dinner . When he returned, however , the coat was not there , but he found a piece of paper in its place which said : Your coat has been taken by Rick Strong, the fastest runner in this city, who will not come back at all. C/. Fill each gap in the following passage with a suitable preposition: Every four years 180 or more nations send their best athletes to compete (1)___________ the Olympic Games . As many (2)___________ 20,000 sportsmen and sportswomen take part in more than 20 different sports. Million (3)___________ people around the world watch the events (4)___________ television. The inspiration for todays Olympics came (5)___________ ancient Greek Games (6)___________ more than 2,700 years ago. The first modern Olympic Games began (7)___________ Athens, Greece, in 1896. Individual excellence and team achievement are the theme of the Olympic Games, not competitions(8)___________ nations. So the International Olympic Committee chooses a city , not a country, to host the Games. No country wins the Games , and there is no prize money. Instead, individuals and teams compete (9)___________ gold, silver and bronze medals, and (10)___________ the glory of taking part. WRITING: A/. Finish each of the following sentences in such a way that it is as similar as possible in meaning to the sentences printed before it: ( 10 ms) 1/. Gunman kills 3 people in Bank Drama. A man _____________________________________________________________ 2/. Riddle of missing heiress solve. The police _________________________________________________________ 3/. Police attacked says student leader. A student leader ____________________________________________________ 4/. Storm grows over long hair in school. Parents and pupils are ________________________________________________ 5/. His appearance was completely unexpected. His appearance was beyond ____________________________________________ 6/. I was taken back. I was very _________________________________________________________ 7/. His story is far from true His story is ________________________________________________________ 8/. He is by no mean a smart boy. He is _____________________________________________________________ 9/. I take it for granted that is influential person. I _____________________________________________________________ 10/. She never seems to succeed, even though she studies much. Much as ______________________________________________________ B/. Finish each of sentences in such a way that it means the same the sentence before it, using the word in capital letters which must not be altered in anyway: (10ms)

23

1/. He wont let anyone touch his records. OBJECTS 2/. He didnt think much of the musical show yesterday. OPINION 3/. The concert was not as good as he had hoped. EXPECTATIONS 4/. The orchestra is looking for alternative accommodation. ELSE 5/. The music teacher was the only member of staff not to attend the concert. EXCEPTION 6/. The impression most people have of him is that he is a good singer. COMES 7/. Im sure the entertainer will cheer them all up. BOUND 8/. He is said to be a very good violinist. REPUTATION 9/. Both children and adults will enjoy the concert. ALIKE 10/. We missed the beginning of the concert because we had overslept. CONSEQUENCE GRAMMAR : I. Put the verbs in brackets in the correct tenses and forms: (10pts) 1. If you (put) ________ more mind on the test, you (anwer) _________ all the questions in the last years exam. 2. I think he deserves (punish) _________ seriously. 3. If only he (come) ________ here soon. 4. I dont agree on Mr. Smith (choose) ________ as our leader. 5. Id rather you (come) ________ today than tomorrow. 6. They (arrive) _________ just now. 7. In a few minutes, when the train arrives, I (wait) _________ for you here. 8. I wanted to be the first (tell) _________ her the news, but I was too late. Someone had already told her. 9. Coming back from the beach, Mary looked very red from the sun. She (lie) ________ in the sun too long. Fill in a suitable preposition or adverb particle in each blank : 1. We couldnt figure _______ why we took that route. 2. Anne is terribly sorry to put you _______ this evening, but she is in bed with flu. 3. Maria thought that running _______ her old school friend on holiday in Greek was a stroke of fate. 4. The captain reported that the soldiers had refused to carry _______ his orders. 5. She agreed to think _______ his suggestion and tell him her decision the next day. 6. He said that he had left _______ question 6 as they had not studied this topic in class. 7. Mary could not work _______ how to get there as the small side roads were not shown on the map. 8. The fireworks went _______ all at once and it sounded just like gunfire. 9. The teacher went _______ her essay with her in details. 10. It took him a long time to get _______ his illness. VOCABULARY : I. Multiple choice : 1. The school _______________ a system of monthly tests in place of annual exam . A. took B. gathered C. collected D. adopted 2. We lost the match _____________ one goal . A. with B. for C. by D. from

24

3. Do not believe what Johnny tells you . He is an ______________ liar . A. irritable B. admirable C. unreasonable D. incorrigible 4. The guest _______________ of honour was invited to give a speech . A. extinguished B. distinguished C. lucrative D. modest 5. Thailand is famous for her ____________ leather goods . A. similar B. paralled C. disparate D. counterfeit 6. Mr. Chen suffered ___________ financial losses as a result of the stock market crash . A. sufficient B. appropriate C. substantial D. abundant 7. They rejected her application for the job . A. turned up B, turned in C. turned down D. turned on 8. After much consideration , Shihui decided to take up a secretarial course . A. pursue B. strive C. withdraw D. elevate 9. He sent her a ___________ of flowers on Valentine s Day . A. brood B. clutch C. forest D. bouquet 10. While I was on a cruise last December , I saw a ____________ of dolphins . A. set B. swarm C. school D. stud II. Word form : (10pts) Use the correct word form of the word in brackets : 1. His detailed description helped the readers to ________ the scene . (visual) 2. Toms parents were angry with him for ________ at the party . (behave) 3. Despite his failure , the inventor was not ________ . (courage) 4. Dons father wrinkled his brow in _______ when he heard that Don had failed the examination . (please) 5. The printed instructions are quite ________ ; theres no need for me to further explain anything. (explain) 6. This man is wanted in many countries for having committed many _____ acts . (law). 7. Many people donated money to help the people in Africa who are starving as a result of _______ of food . (scarce) 8. The government said that it would ensure that basic health care remained _______. (aff ord) 9. The technician was electrocuted when he ________ touched a live wire . (accident) 10. The agenda for the meeting is still not _______. (final ) 1. 2. 3. 4. 5. ________________ ________________ ________________ ________________ ________________ 6. 7. 8. 9. 10. _________________ _________________ _________________ _________________ _________________

25

D. READING : Read the following passage carefully and choose the correct answer : (5 pts) Research into happiness is always open to question. Do people , when asked , tell the truth about whether or not they are happy ? Isnt it peculiar to tell a complete stranger that you are miserable ? Possibly. Nevertheless, people who fill in questionaires without giving their names show the same sort of results as those in open interview. It might also be suggested that people do not know whether they are happy or not . But , if you believe that most people are aware of their own emotional state and express it honestly when asked , the research makes some fascinating discoveries . It is interesting to note what does not necessarily make you happy . Class , wealth , social position , intelligence and race are all poor indicators ( although poverty is a good indicator of unhappiness ). Women are slightly happier than men , and older people rather more satisfied though less joyful than younger people . But most people are or claim to be happy . This is , surprisingly , the same for everyone . Whatever situation people are in , whether they are prisoners or lottery winners , roughly the same levels of happiness on average can be found .Most people score six or seven on a scale of one to ten . Marriage is a greater source of happiness than being single , 35 per cent of married men and 41.5 per cent of married women claim to be very happy , whereas the figures for single men and women are 18.5 per cent and 25.5 per cent . However , having children is not the source of happiness many believe it to be . Survey after survey shows that happiness levels begin to fall after the birth of a child , reaching their lowest point in the teenage years and only returning to previous levels when the children leave home . This is rather strange , since people keep on having kids despite the clear evidence that having children makes you less happy . One possible explanation is that there are things that people consider more valuable than happiness , like a feeling of being worthwhile . Or maybe bad marriage stick together because of children . 1. Why could research into happiness be unreliable ? a. it isnt possible to identify the people answering the questions . b. Those filling in questionaires can copy other peoples answers . c. People dont tell the truth when talking to strangers . d. People may not be sure of their own emotions . 2. What did the researchers discover about levels of happiness ? a. A sudden change in circumstances can make people less happy . b. Childhood is the happiest time of life . c. There is little variation from one person to the next . d. Successful people are more likely to be happy . 3. According to the research , which people would be happiest ? a. Single person . b. The parents of teenagers . c. Married couples with a new baby . d. Married couples without children . 4. According to the passage , it is difficult to explain why people ..... a. remain married in spite of being unhappy .
PASSAGE 1

26

b. consider marriage worthwhile . c. continue to have children . d. value happiness more than anything else . 5. In general , the writer thinks the results of the research are ..... a. incorrect . b. unbelievable . c. unexpected . d. unfair .
PASSAGE 2

Read the titles of some books and some extracts from book reviews. For each of the statements below, write T (true) or F (false) : (5 pts) A. Its All in the Game Jokers D. England in the Eighteenth Century Disasters E. The Worlds Great Natural B. One night in Rio C. Practical

a. This book is one of the most interesting history books which I have ever read. It deals with everyday life in the early towns and shows how ordinary people lived and worked. b. Dont buy this book if you are busy. You are not going to put it down after youve opened it. Every page is full of excitement. And there is a surprising finish to the story ! c. This is a book about the meaning of sport. What is sport and why do thousands of people go to football matches every Saturday ? The book includes chapters on sport in schools and women in sport. This is a book which should be in every library. d. A rather disappointing book. The chapters on volcanoes, earthquakes, landslides, typhoons and storms all lack interest. However, there are some beautiful and unusual photographs. e. This book contains six true stories about amazing tricks which people have played on others. Youre not to believe anyoneafter youve read this book ! The last chapter tells how certain people deal with people who play such tricks. ______ 6. Practical Jokers is a collection of stories about people who tell jokes. ______ 7. The reviewer doesnt like One Night in Rio and advises people not to buy it. ______ 8. Its All in the Game is a book about exercise and diet. ______ 9. The person who has written these book reviews did not like The Worlds Great Natural Disasters ______ 10. England in the Eighteenth Century is a very interesting book about life in the early towns. II. Read the following job advertisement and use the information in this text to complete

27

the numbered gaps in the informal letter. Then write the new words in the correct spaces below . Use no more than two words for each gap . (10pts) Example : ( 0) : looking for

MARKETING DIRECTOR An exceptional individual is sought to succeed the present director, Ms Jane Fairbrother, who will be vacating the post in the new year to take up a new appointment in Edinburgh. The successful applicant will ideally be a university graduate in Business Administration and have the ability to take charge of the department in a period of rapid change. Experience in a company that manufactures similar products would be a distinct advantage . Applicants must demonstrate a proven record of success . The Marketing Director is responsible for a department of over 30 staff and the position entails a considerable amount of overseas travel. Benefits include generous leave (42 days p.a.) , a subsidised canteen , and a range of sporting and social facilities . Salary is negotiable according to experience . Please e-mail you application with full career details to : Philllipa . Robertson intelect. Com. Uk The closing date is 30 November . Informal letter You know I promised to tell you if I heard of any interesting jobs going ? Well, our company is ( 0 ) ________ a new Marketing Director the ads goes in next week.The new director will be taking over from Jane Fairbrother , who s leaving because she s been (1) _________ a new job in Scotland . Since you have (2) _________ in Business Administration you ll stand a good chance . I can just see you as the (3) _______ of the department . You are working in the same (4) ________ (which is what they want ) and you have done so well in your present job that they are bound to be impressed . If you get the job , you ll have more than 30 people (5) ________ and you would have to make a number of trips (6) ________ . The holidays you get are very excellent , and the canteen food is edible and doesnt (7) ________ . As for the money they will pay , you will have to (8) ________ with them it (9) _________ your experience . Your application must (10) ________ by 30 November , so get your skates on ! Love,

28

Margaret 1. 2. 3. 4. 5. ________________ ________________ ________________ ________________ ________________ (10pts) 6. 7. 8. 9. 10. _________________ _________________ _________________ _________________ _________________

III. Jumbled sentences :

Put the sentences in the right order to form a meaningful passage . a. When that happened , John realized that he had made a terrible mistake. b. He hadnt expected that John would spend all his time playing computer games on it. c. Recently, he topped his classmates in the mid-year examination . d. One day Johns father bought a computer for him . e. He plays computer games only in his free time . f. He thought it was a good replacement for Johns typewriter, which had been broken. g. Now he uses the computer mainly for typing his essays . h. John could use the computer to write essays . k. John neglected his studied and he actually failed his tests . l. John was obsessed with it . 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

E. WRITING : I. Error correction : (10pts)

Read the text below carefully. Some of the lines are correct, and some have an error. If a line is correct, put a tick () on the blank. If a line has an error, underline the error and write the correct word on the blank. no metals from _________ 1 raising _________ 2 _________ 3 00 metal, no coal, and no oil. Nor would we have any products made these materials. Beside, we would have to spend most of our time food - and the food would be limited to the kinds that can grow in the climate and soil of your own neighbourhoods. 0 Without transportation, our society could not exist. We would have

29

_________ 4 _________ 5 lives _________ 6 _________ 7 to _________ 8 disaster, _________ 9 famines, _________ 10

Transportation also affects our life in other ways. Transportation can speed a doctor to the scattering of a sick person, even if a patient in an isolated farm. It can take police to the scene of a crime within moments of being notified. Transportation enables teams of athletes compete in national and international sports contests. In times of transportation can rush aid to persons in area stricken by floods, and earthquakes. (10 pts)

II. Sentence transformation :

Use between three and eight words, including the word given to complete the second sentence in each pair. Dont change the word given : 1. Shes not sure whether she wants to apply for this job or not. THOUGHTS Shes having ___________________________________________ for this job. 2. Dickens last novel was unfinished when he died. WITHOUT Dickens died ___________________________________________ last novel. 3. I never thought of going by train. OCCUR It never _______________________________________________ by train. 4. He arrived unexpectedly. TOOK His ___________________________________________________ surprise. 5. She had her own reasons for not telling us anything about her past. DARK As to her past, she kept us ________________________________ reasons. 6. If only I hadnt believed his lies. TAKEN I wish ________________________________________________ by his lies ! 7. Alison bought this big house because ahe wanted to open a hotel. VIEW Alison bought this big house ______________________________ a hotel. 8. You have little chance of being given the leading role. LIKELY It is not very __________________________________________ the leading role. 9. It took several months for him to recover comletely from his accident. MAKE Only afer several months ________________________________ his accident. 10. Peter is not very aware of other peoples feelings. LACKS Peter _____________________________________ comes to other peoples feelings. III. Sentence building : (10 pts) Make complete sentences with the words provided : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. People / both words / gestures / express / feelings. You / be sure / really know / these words / gestures / mean ? it / true / that / smile / mean / more / less / same thing / any language ? things / make people / smile / be / very different. Laughter / crying / also / universal meanings. there / be / similarities / ways / which / humans / animals / their feelings. Fear / surprise / other emotions / often shown / same way / over / world.

30

8. Nevertheless / surprise / not always / easy / recognise. 9. Even / same culture / people differ / ability / interpret / express feelings. 10. The way / we / suggest / feelings / physical movements / posture / called / body language.
F. PHONETICS : (10 pts)

I. Which word has a different vowel sound in each group ? 1. 2. 3. 4. 5. a. a. a. a. a. false hot post foot come b. b. b. b. b. laugh not host food home c. c. c. c. c. glass cloth clothes good dome d. d. d. d. d. after vote thought hood tome (5 pts)

(5 pts)

II. Which word has a different stress in each group ?

31

1. 2.

a. attach a. a t m o s p h e r e

b. access c. address b. convenient c. element

d. alone d. obstacle

3.

a.

4.

b. apparent o u t n u m b e r a. necessary b. particular

c. industry

d. petroleum

c. u n c e rt ai n t y

d. e n vi r o n m e n t d. alternative

5.

a. s u p e r v i s o r

b. c o m f o rt a b l e

c. fertilizer

THE END

32

S GD-T AG CU LONG Trng THPT Chuyen THOAI NGOC HAU

KY THI HOC SINH GIOI ONG BANG SONG Nam hoc: 2003-2004 HNG DAN CHAM THI Mon TIENG ANH

A. LISTENING : I. Multiple choice : PASSAGE 1: PASSAGE 2: II. Cloze test : 1. packed 6. look

(10 pts) 2. B 7. B 3. D 8. D 4. A 9. B 5. C 10. B

1. B 6. A (10 pts)

2. leave 3. announced 7. jumped 8. accepted (10 pts)

4. secretarial 9. led

5. back 10. fulltime

B. GRAMMAR : I. Verb tenses / forms : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

had put / could have answered punishing would come being chosen came arrived will be waiting to tell had been lying (10 pts) 3. into 9. over 4. out 10. over 5. over

II. Prepositions & Adverb particles : 1. out 6. out 2. down 7. out 8. off

33

C. VOCABULARY : I. Multiple choice : (10ms) 1. D 2. B 3. D 6. C 7. C 8. A II. Word form : (10ms) 1. visualize 2. misbehaving 5. self-explanatory 6. unlawful 9. accidentally 10. finalized D. READING : I. Multiple choice :
PASSAGE 1 :

4. B 8. D

5. D 10. C

3. discouraged 7. scarcity

4. displeasure 8. affordable

(10ms)

1. D

2. C

3. D

4. C

5. C

PASSAGE 2 :

6. F

7. F (10ms)

8. F

9. T

10. T

II. Cloze test : 1. offered 4. area / field 7. cost much

2. a qualification / degree 3. head / leader 5. to manage / under you 6. abroad 8. discuss it 9. depends on (10ms) 3. h 8. g 4. b 9. e 5. l 10. c

10. arrive

III. Jumbled sentences : 1. d 6. k E. WRITING : 2. f 7. a

I. Error correction : (10 pts) 1. beside besides 2. can could 3. your our 4. 5. a the II. Sentence transformation : (10 pts) 6. in on 7. 8. 9. area areas 10.

1. Shes having second thoughts of applying for this job. 2. Dickens died without finishing his last novel.

34

3. It never occurred to me to go by train. 4. His arrival took us by surprise. 5. As to her past, she kept us in the dark for her own reasons. 6. I wish I hadnt been taken in by his lies ! 7. Alison bought this big house with a view to opening a hotel. 8. It is not very likely that you will be given the leading role. 9. Only after several months did he make a complete recovery from his accident. 10. Peter lacks awareness when it comes to other peoples feelings. III. Sentence building : (10 pts)

1. People use both words and gestures to express their feelings. 2. Can you be sure you really know what these words and gestures mean ? 3. Is it true that a smile means more or less the same thing in any language ? 4. The things that make people smile may be very different. 5. Laughter and crying also have universal meanings. 6. There are many similarities in the ways in which humans and animals show their feelings. 7. Fear and surprise are other emotions that are often shown in the same way all over the world. 8. Nevertheless, surprise is not always easy to recognise. 9. Even in the same culture, people differ in their ability to interpret and express feelings. 10. The way we suggest our feelings in our physical movements and posture is called body language. E. PHONETICS : I. (5 pts) 1. a II. (5 pts) 1. b 2. b 3. c 4. a 5. d 2. d 3. d 4. b 5. a

THE END

35

TAPESCRIPT I. MULTIPLE CHOICE Passage I: Life has not been easy for Mrs. Watson. Her husband died 5 years ago, and left her with three young children and no money. She found it difficult to get a job. She was very poor. But Mrs. Watson is richer today , much richer. The attractive young widow won 750.000 pounds in the football pools yesterday evening. She talks to us later that she doesnt know exactly what shes going to do with all that money. But one thing is clear. Life is going to be easier and better for her from now on. Passage II: In Sweden theres only a little cigarette advertising because the government has been successful in preventing most cigarette advertisements. Although there are few cigarette advertisements in magazines, therere no cigarette advertisements at all in cinemas and also none on radio and television. In Britain and the United States, a lot of cigarette advertisements show many beautiful girls and handsome men smoking cigarettes. In spite of attempt to stop people smoking, there are even more advertisements than before. In Sweden , however, there must be no people at all in cigarette advertisements as Swedish Government wants as few people as possible to smoke. It tells people that most smokers usually die much earlier than non-smokers. II. CLOZE TEST : A strike changed my life, I was packed and ready to leave New York for a week in Bermuda when the radio announced an airline pilots strike. What could I do ? I was already on vacation from my secretarial job. When a friend suggested driving to Florida on the back roads and taking a look at small-town America, I jumped at the chance. I wrote an article about our experiences and had it accepted by a travel magazine. This led to more articles until I gave up my job and became a full-time writer. THE END

S GD-T TNH KIEN GIANG TRNG PTTH CHUYEN

KY THI HSG ONG BANG SONG CU LONG


NAM HOC 2003 2004

HUYNH MAN AT

__________

36

E THI E NGH MON ANH VAN


THI GIAN: 180 Phut A. LISTENING I. Multiple choice:(10pts) You will hear 10 short conversations between 2 people. At the end of each conversation, a third voice will ask you a question about what you have heard. Choose correct answer for each question. You will hear each conversation twice: 1. (A) It was easy. (B) It was about the weather. (C) It was disagreeable. (D) It was disappointing. 2. (A) She hasnt asked her parents about it. (B) She and her parents have different opinions about it. (C) Shes depending on Ed to talk to her parents about it. (D) She doesnt have dependable answer concerning it. 3. (A) Go on the ride alone. (B) Have a thrill. (C) Avoid the ride. (D) Urge others to take a ride. 4. (A) At a level agency. (B) At a sporting goods store. (C) At a bank. (D) At a bus station. 5. (A) She doesnt agree that they need fewer workers. (B) She cant find any reason not to agree with the man. (C) She thinks they should reduce the work force even more. (D) Shes looking at fewer figures than the man. 6. (A) She couldnt decide when to write her thesis. (B) She was thinking of more than one subject for her thesis. (C) She didnt mind writing her thesis. (D) Writing her thesis had been on her mind for a long time. 7. (A) Shes hoping to study the Polar Regions. (B) She thinks Professor Websters class is worth waiting for. (C) Professor Websters class is held in a cold room. (D) She has no intention of talking the physics class. 8. (A) Teacher and student B (B) Doctor and patient. (C) Salesman and customer. C (D) Judge and lawyer. 9. (A) She doesnt know if she will be working. (B) She was hoping shed work, but she isnt going. (C) Shell be working but is unhappy about it. D (D)She doesnt think therell be any work until spring. 10. (A) His homework includes research on swamps. (B) Hed rather tell jokes than do his homework. (C) He cant go because he has too much homework. (D) Hell be joining her as soon as he finishes his homework.

37

II.Fill in the gaps as you listen. You will hear the text twice: (10ps) (1)_____________ are often kept as pets, so they seem ordinary to us. Yet there are living (2)_____________, descendants of animals that existed before the first dinosaurs. Turtles, terrapins, and tortoises belong to a group of over 200 (3)___________ known scientifically as the Cheloniae.These creatures are encased in (4)____________ made of born and horn, and their lives are controlled by this shell. Even breathing and mating are difficult. They are living proof that success and survival do not depend on being able to move quickly. Living (5) ____________ have no teeth. Instead, they cut their food with sharp, horny beaks. Tortoises mostly feed on plants, (6) ____________ are flesh-eater. (7)____________turtles eat many kinds of food. The (8)___________ turtle is the largest of these. It feeds on (9)_____________. Although they have survived for so long, the large chelonians are all (10)___________, mainly because of human activity. The biggest land tortoises now survive in tiny numbers on remote islands, and egg-laying sites of sea turtles are under threat for many reasons. B.GRAMMAR: I.Verb tenses and verb forms: (10pts) 1. He resented (ask) ________ (wait) ________.He (expect) _________ the minister (see) ________ him at once. 2. His greatest ambition is (choose) ________ (take) ________ part in the olympics. 3. The burnt out light bulb (replace) ________ days ago. There are some new bulb in the green cabinet. Could you get on for me? 4. She entered the meeting room (accompany)________ by the company president. 5. She insisted that the new child (name)________ after his grandfather. 6. I didnt see anyone but I felt as though I (watch)________. II. Prepositions and Adverbial Particles: (10pts) 1. His heart attack was brought ________ by too much stress at work. 2. Patricia always keeps a detailed list of her daily tasks. As she completes each task, she checks it _______ her list and moves on to the next one. Talk about good organization! 3. The toy doesnt come _______ batteries. You have to buy them separately. 4. Im not rich! I cant afford to put _______ that kind of money. 5. My grandfather lived a very long and active life. He didnt pass _______until he was 107 years old. 6. When I heard my favorite song on the radio, I turned it _______ really loud and danced around my apartment. 7. I came _______ an old picture of Daniel while I was looking through the trunk. Its the one I took when we went camping at the beach. 8. Our car broke _______ in the desert beween Los Angeles and Las Vegas. We were stuck on the side of the road for two hours before the tow truck arrived. 9. Diana had wanted to spend Christmas in New Zealand, but her plans fell _______ .She couldnt get enough time off from work to make the trip worthwhile. 10. Nina wanted to quit college and become a model. Her parents talked her into staying in school while she pursues her modeling career. That way, if she never makes it as a model, she can always fall _______ on her education.

38

C. VOCABULARY I.Choose the word or phrase which best completes each sentence: ( 10pts) 1.It is difficult for museums to find funds to protect the nations__________ A. Inheritance B. heritage C. possessions D. legacy 2.He could provide no documentary evidence to_____up his claim that dinosaurs had once inhabited these hills. A. back B. fill C. make D. hold 3. From an early lead, the team________ to an embarrassing defeat. A. slumped B. fell C. declined D.dropped 4. All the applicants for the post are thoroughly_________ for their suitability. A. searched B. investigated C. vetted D.scrutinised 5. She expressed her_________ for certain kinds of cheaply produced movies. A. disapproval B. distaste C. dissatisfaction D. disloyalty 6. The life of a spy is______ with danger. A. fraught B. intense C. stressful D. heavy 7. I think we ought to see the rest of the exhibition as quickly as we can,_________that it closes in half an hour A. granted B. assuming C. given D. knowing 8. Because of road works, traffic is restricted to one______in each direction. A.lane B. row C. alley D. path 9. The film star______his intention of going into politics. A. showed B. demanded C. gave D. indicated 10. Pedestrians are advised to cross the road by means of the _____ A. bypass B. subway C. underground D. footpath II. Fill in each gap with the correct form of the word given in brackets: (10pts) 1.So many strikes are a great _____________ to the countrys economic recovery. (hinder) 2.The control center is deep underground and completely _______ except by direct hit from a nuclear missile . (destroy) 3. My grandfather rarely showed the affection he felt for his family. He was a very _____ person.( demonstrate) 4.The___________arrogant attitude of what is often regarded as descending to the level of the public is merely an excuse for laziness. (believe) 5. He was very happy when his son won the scholarship. He showed______ satisfaction at his sons success. (feign) 6. These flowers are a smallaa1____ of your great kindness. (know) 7. The Prime Minister says that our education must put an end to_______ (literate) 8. The teacher warned the children that if they__________again, they would be punished. (behave) 9. Despite her parents ____________, she marriAa him. (approve) 10. My dog never does what it is told , it is very______ . ( obey)

D. Reading
I. Read the passage and choose the best answer (5pts) . Glands manufacture and secrete necessary substances . Exocrine glands secrete their products through ducts , but endocrine glands , or ductless glands , release their products directly into their bloodstream .

39

One important endocrine gland is the thyroid gland . It is in the neck and has two lobes , one on each side of the windpipe . The thyroid gland collects iodine from the blood and produces thyroxine , an important hormone , which it stores in an inactive form . When thyroxine is needed by the body , the thyroid gland secretes it directly into the bloodstream . Thyroxine is combined in the body cells with other chemicals and affects many functions of the body . The thyroid gland may be underactive or overactive , resulting in problems . An underactive thyroid causes hypothyroidism , while an overactive one causes hyperthyroidism . The former problem , called myxedema in adults and cretinism in children , causes the growth process to slow down . A cretins body and mind do not grow to their full potential . Hyperthyroidism , on the other hand , results in extreme nervousness , an increase in heart action , and other problems . Either hypothyroidism or hyperthyroidism may result in goiter , or an enlarged thyroid gland . A goiter will appear when the body is not getting enough iodine . Goiter is less common today , since most people use iodized salt . 1. A cretin is (A) a child with hyperthyroidism (B) an adult with an underpeforming thyroid gland (C) a young person with hypothyroidism (D) an extremely irritable child 2. Which of the following is a probable result of myxedema ? (A) Sluggishness (B) Hyperactivity (C) Overproduction of thyroxine (D) Perspiration 3. Exocrine and endocrine glands are distinguished from each other by whether they (A) secrete through ducts or without ducts (B) cause hyperthyroidism or hypothyroidism (C) cause mexedema or cretinism (D) result in an enlarged or shrunken goiter 4. If a thyroid is not working enough , the illness is known as (A) hyperthyroidism (C) excretion (B) hyperactivity (D) hypothyroidism 5. The main idea of the passage is (A) how glands work (B) the function and illnesses of the thyroid gland (C) secretion with and without glands (D) the illnesses of an overactive thyroid gland II. Read the poem . Then answer the questions below (5pts)

Bloody Men
Bloody men are like bloody buses You wait for about a year And as soon as one approaches your stop Two or three others appear . You look at them flashing their indicators , Offering you a ride .

40

Youre trying to read the destinations , You havent much time to decide . If you make a mistake , there is no turning back . Jump off , and youll stand there and gaze While the cars and the taxis and lorries go by And the minutes , the hours , the days . Wendy Cope 1. What does the poet think of men ? 2. In what ways do the men she meets flash their indicators ? 3. Why doesnt she have much time to decide ? 4. Why is there no turning back ? 5. What are the cars and the taxis and lorries ?

III.

Fill in each of the numbered blanks in the passage with ONE suitable word (10pts) .

RECEIVED PRONUNCIATION Most of us have an image of such a normal or standard English in pronunciation , and very (1) in Great Britain this is Received Pronunciation , often associated with the public schools , Oxford , and the BBC . (2) , a

41

pronunciation within this range has great prestige throughout the world , and for Enghlish taught as a foreign language it is more usually the ideal than any other pronunciation . At the same time , it must be remembered that , so far as the English-speaking countries are (3) , this Received Pronunciation approaches the status of a standard almost only in England : educated Scots ,Irishmen , Americans , Australians , and other have their own , different images of a standard of English . (4) in England it is difficult to speak of a standard in pronunciation . For one thing , pronunciation is infinitely variable so that even given the bill to adopt a single pronunciation , it would be difficult to achieve . The word dance may be pronounced in a dozen ways even by people who do not think of themselves as (5) speakers : there is no sure way of any two people saying the same word with precisely the same sound . In this respect , pronunciation , much more closely (6) handwriting than spelling . In spelling , there are absolute distinctions which can be learnt and imitated with complete precision : one can know at once whether a word is (7) in a standard way or not . But two persons handwriting and pronunciation may both be perfectly (8) , yet have obvious differences without our being able to say which is better or more standard . Moreover , while the easy and quick communications of modern times have mixed up and levelled dialectal distictions to a great extent , and encouraged the spread of neutral , normal pronunciation , the accompanying (9) changes have reduced the prestige of Received Pronunciation .When Mr Robert Graves returned to Oxford in October 1961 to take up the Professorship of Poetry , The Times reported him as saying , Only the ordinary (10) of the undergraduates has changed . In my day you very seldom heard anything but Oxford English ; now there is a lot of north country and so on . In 1920 it was prophesied that the Oxford accent would overcome all others . But the original speech proved stronger. A good thing . IV. Read through the following text and then choose the best phrase or sentence given below to fill each of the gaps . Write one letter (A O) in each of the numbered gaps . Some of the suggested answers do not fit at all (10pts) . Every teacher knows that not all students are good examinees . Some are too tense , become over-anxious or too stressed and then perform below expectations just when it matters most . Teachers try to help by compensating , believing (1) they will cure his fear of exams . So , at last , (2) , I completely rewrote the Business Studies Revision Course at this secondary school . The central idea of the course is to treat the examination as an event , a challenge , a performance , (3) , a drama production , or perhaps a major music concert , (4) and very definitely on the public stage . The idea is to show that the exam is not a test , (5) to show how good the candidate is . The objective is to improve students final performance (6) , control and ability to cope . The theme of total preparation for performance teaches them that (7) are obviously important , they are only two of the five skills required , (8) , mental skills and management skills . These additions give a new dimension (9) , increasing enjoyment and motivation . They widen a students focus and help to convince some of the less cofident

42

students that there are many ways in which they can actively contribute towards their (10) . (A) much like a sports match (B) self-confidence and self-esteem (C) by increasing self-confidence (D) relying on expertise alone (E) to a students revision (F) that if they boost a students academic knowledge (G) by improving a students revision (H) but an opportunity (I) those not mattering so much (J) drawing on my teaching experience and sports psychology skills (K) but bigger and more important (L) but a real desire (M)while knowledge and examination techniques (N) Despite the need for sustained effort (O) the others being coping strategy

E.WRITING: I. ERROR CORRECTION:(10 pts) Find errors in the following passage and correct them. Mexico is a country of contrasts : the stunning beauty of its beaches and jungle against the endless fascinating capital. Mexico is polluted and overcrowded on the one hand but also alive in art and music on the other. The buses play traditional music continually and the local bands play in the main square at night. In the market during day, you will come into beautiful local crafts at irremakably low prices. A trip to the cinema or on the underground during the rush hour are both unforgettable experiences. Most entertaining centres in the city are built for the masses, so sitting in the cinema is like being in a huge football ground. Away from the capital, many year-round resorts have sprung up along the coasts. Hotels line the beach, most with private swimming pools, and there are facilities for taking part in most watery sports. Inland, the scenery is breathable and the wildlife is amazing. The butterflies are the size of your hand and the brilliant colours of the birds will remain in your memory long after you have returned home. To sum up, if you have the opportunity to spend time in Mexico , use it ! II. SENTENCE TRANSFORMATION:(10pts) Rewrite the sentences in such a way that they mean almost the same as the sentences printed before them. 1. Everyone could see that Mary did not like my friends . Marys dislike . 2. It was Walter Raleigh who introduced potatoes and tobacco into English. The English owe . 3. She must have been offended by something I said . She must have taken . 4. Fortunately, the boat hadnt left . By . 5. I should imagine that there are about 90 students.

43

At . 6. Behave properly or ship out ! Shape . 7. I dont think the television is likely to blow up at any time. There is . 8. I couldnt take my eyes off her. She was . 9. The weather was his sole topic of conversation. He talked . 10. Could you have a quick look at this letter before I post it, please ? Could you cast ? III. SENTENCE BUILDING:(10pts) Make all the changes and additions necessary to produce, from the following sets of words and phrases , complete sentences. 1. major chapter / history / rock / 1 August 1981 / Music Television / known / MTV / first / broadcasting 2. Alexandra Palace / north London / build / private funds / Peoples Palace 3. hard / work / make / lack / intelligence 4. memories / wedding / still / fresh / minds 5. he / confidence / her / ability / clients / firm 6. if / happen / nuclear weapons / use / we / doom 7. problems / Daisy/ face / making 8. you / take / price / before / decide / buy 9. child / run / front / my car / stop / suddenly / the car behind / crash 10. judge / harsh sentence / deter / commit / the same crime F. PHONOLOGY:(10pts) Pick out the word whose sound is different from that of the others in each group. 1. a.months b.paths c.wreathsd.youths 2. a.chord b.chorus c.chorale d.chowder 3. a.comet b.puppet c.duvet d.bucket 4. a.fathom b.father c.farm d.farther 5. a.parade b.apathetic c.companion d.marmalade 6. a.scene b.scent c.scenit d.scenery 7. a.leaf b.knife c.cafe d.of 8. a.nose b.seen c.useful d.bus 9. a.oval b.ovation c.ovoid d.oven 10. a.failthful b.failure c.fairly d.fainted

44

KEY
A. LISTENINGTEST I. Multiple choice: (10ps) 1.M1: That midterm was breeze, wasnt it? F: Im sorry to say I dont agree. M2: What does the man think about the test? 2. M1: Isnt it terrific youre living in campus now? F: That depends on whom you ask, me or my parents. M2: What is Cindy saying about living in campus? 3. F: You must go on that roller coaster ride. Its quite a thrill. M1: Yes, one I can do without. M2: What does the man intend to do? 4. M1: Pardon me, do you have any lightweight backpacks? Im going hiking in the White Mountains. F: Yes, we have several kinds displayed on the wall to your left. M2: Where is the conversation probably taking place? 5. M1: Looking at these figures. Id say we should reduce our work force. F: I couldnt agree with you less. M2: What does the woman mean?

45

6. M1: Patricia is doing her thesis on Magaret Mead. F: Oh, so shes made up her mind then? What had the woman assumed about Patricia? 7. M1: Are you taking Professor Websters physics class? F: Sure, when the polar caps melts. M2: What does the woman imply? 8. M1: I want you to breathe deeply and deliver your speech with strength and feeling. F: Thats easy, but can we go over those ways you taught me to remember my lines? M2: What is the probable relationship between the two speakers? 9. M1: Will you be working during the spring break? F: Much to my despair. M2: What does the woman mean? 10. F: Jonathan, wouldnt you like to come to the caf with us? M1: Are you kidding? Im swamped with homework. M2: What is Jonathan telling the woman? 1.A 2.B 3.C 4.B 5.A 6.B 7.D 8.A 9.C 10.C II.Gap filling: (10ps) 1.Tortoises 6.terrapins 2.fossils 7.Marine 3.reptiles 8.leathery 4.armor 9.jellyfish 5.chelonians 10.endangered

B.GRAMMAR: I.Verb tenses and verb forms: ( 10pts) 1. Being asked to wait expected would see 2. To be chosen to take 3. Should have been replaced 4. Accompanied 5. ( should) be named 6. Was being watched II.Prepositions and Adverbial Particles: (10 pts) 1.on 3.with 5.away 7.across 9.through 2.off 4.out 6.up 8.down 10.back C.VOCABULARY I/ Multiple choice: (1 x 10 = 10pts) 1. B 2. A 3. A 4. C 5. B 6. A 7. C 8. A

9. D 10. B

II. Word form:(1x10 = 10pts) 1.hindrance 2.indestructible 3. undemonstrative 4. unbelievably 5. unfeigned 6.acknowledgement 7. illiteracy 8. misbehaved 9.disapproval 10. disobedient

46

D. 1. C

Reading

I.5pts

2. A 3. A 4. D 5. B II.5pts 1. She is ambivalent : she wants a male friend but she is exasperated with men in general . 2. They make it clear they are single , available and looking for a partner by making opening remarks and being friendly to her . 3. She seems to be worried that time is running out : she may be left on the shelf . 4. Once youre committed to a relationship , breaking it off causes heartbreak . E 5.All the other men she meets who arent single , available or suitable as partners .

III.10pts 1. commonly 2. Indeed 3. concerned 4.Even 5.dialect 6.resembles 7. spelt intelligible 9. sociological 10. accent IV.10pts 1.F 2.J 3.A 4.K 5.H 6.C 7.M 8.O 9.E 10.B E. WRITING : I. ERROR CORRECTION:(10PTS) 1. endless endlessly 2. in with 3. continually continuously 4. day the day 5. into across 6. irremarkably remarkably 7. entertaining entertainment 8. watery water 9. breathable breathtaking 10. use take II. SENTENCE TRANSFORMATION:(10pts) 1. Marys dislike of my friends was obvious to everybody . 2. The English owe the introduction of potatoes and tobacco to Sir Walter Raleigh . 3. She must have taken exception of what I said. 4. By a stroke of luck , the boat hadnt left . 5. At a guess, there are about 90 students. 6. Shape up or ship out ! 7. There is little likelihood that the television will blow up at any time. 8. She was so beautiful that I couldnt stop looking at her. 9. He talked about nothing except the weather. 10. Could you cast an eye on this letter before I post it, please ? III. SENTENCE BUILDING:(10pts)

8.

47

1. A major chapter in the history of rock began on 1 August 1981 when Music Television , better known as MTV , first started broadcasting. 2. The Alexandra Palace in north London was built with private funds as a Peoples Palace 3. Hard work can make up for a lack of intelligence . 4. Their memories of the wedding are still fresh in their minds. 5. He had confidence in her ability to get clients for the firm. 6. If it should happen that nuclear weapon are used, we are all doomed. 7. The problems Daisy facing are of her own making . 8. You should take the price into consideration before you decide to buy it or not . 9. A child ran out in front of my car, and I had to stop so suddenly that the car behind crashed into me . 10. The judge gave a harsh sentence to deter people from committing the same crime F. PHONOLOGY:(10pts) 1.a 2.b 6.b 7.d 3.c 8.a 4.a 9.d 5.c 10.c

S GIAO DUC-AO TAO CAN TH LONG TRNG THPT CHUEN LY T TRONG

KY THI HOC SINH GIOI ONG BANG SONG CU NAM HOC 2003 2004

E THI E NGH MON ANH VAN THI GIAN: 180 PHUT LISTENING: No suggestion A. GRAMMAR: I. Put the verbs in brackets into the correct form: (10pts) 1. Father (1-pay) ________ a deposit on the car, but then he (2-tell) ________ that it already (3-promise) ________ to someone else. 2. It (4-not be) ________ for the helmet, more motorcyclists (5-kill) _______ 3. (6-tell) ________ about the dangers of mountain-climbing, the boys prepared themselves for the worst. 4. He complained of (7-order) _______ to stay behind. 5. It was clever of you (8-think) ______ up such a plan. 6. She (9-know) ________, she (10-not/provoke) _________ them. II. Fill in the blanks with the correct prepositions or adverbial particles: (10pts)

48

I finally left my job and it was the best decision Ive ever made. My work was incredibly boring I just couldnt get (1) _______ it. I didnt want to keep doing the same old thing every day, so I quit. My dad always said that if you want to get (2) _____ in this world, you need to be aggressive. I let all my friends and family know that I was looking for a new job. The news got (3) ______ fast. Within a week, I received a call from my cousin, Joe, who works for a travel agency. He said that they had gotten (4) ______ in their filing at work and they needed someone to help (5) _______. I told him I didnt want to do clerical work, but he suggested we get (6) ______ to talk about the position. To make a long story short, we had lunch last week. He told me that if I did the job for a few weeks, it might lead to another position (7) ______ the agency. I told him that I would think about his offer and get (8) _____ him in a couple of days. I think Im going to accept the job. The hours are great. I wouldnt have to get to work (9) _____ 11 oclock in the morning and I would get (10) _____ work at 4 oclock in the afternoon. B. VOCABULARY: I. Choose the best answer: (10pts) 1. Im feeling a bit off ______ this morning. A. tired B. colour C. exhausted D. disappointment 2. Her remarks were out of ______ with the formality of the occasion. A. order B. date C. keeping D. question 3. I didnt need to tell her to apologize; she did it of her own ______. A. will B. willingness C. mind D. accord 4. Disease began spreading in the _____ of the disaster. A. wake B. way C. end D. beginning A. A. A. A. A. A. 5. If we dont get paid for the work soon, well be in the ____ prison B. soup C. orphanage D. debt 6. Changes to the law have been set in ___ court B. hand C. train D. trouble 7. The new law was passed in the ___ of strong opposition. opposite B. disapprovalC. end D. teeth 8. Hospital bills have made deep _____ into her savings. inroads B. influence C. affect D. importance 9. Marie loves all of her grandchildren, but little Jenny is really the ___ of her eye. best B. apple C. pupil D. man 10. Im ____ ears. Tell me your secrets! of B. having C. all D. with II. Put the words in brackets into the correct form: (10pts) 1. The audience was rather (warm) __________ about the play. 2. Tonights programme is a(n) (deep) ______ look at the long-term effects of unemployment. 3. To a(n) (side) ______, it may appear to be a glamourous job. 4. Early colonists (slave) _______ and oppressed the natives. 5. Her style (example) _______ modern Italian cooking at its best. 6. The article gives us a few interesting (side) ________ on life in Japan in general. 7. You should make a list of all the jobs you have to do and (prior) ______ them.

49

8. He behaves badly to his wife; he is a (boil) _________. 9. She reacted angrily to my (intend) ________ remarks. 10. Pluto is said to be the (out) _______ planet of the solar system. C. READING COMPREHENSION: I. Read the following passage and then choose the best answer below: (10pts) Why Immersion Teaching Works As a Canadian immersion teacher, I was enthused to see the letter from John Whelpton about the Canadian immersion experience. I would like to take this opportunity to expand upon and challenge some of his views. I agree that the Canadian immersion and bilingual schools have been successful in producing functionally bilingual students. In the province of Manitoba, there are French, Ukrainian, and German immersion schools; Hebrew bilingual schools; and a school for native Indian students. English immersion programmes are popular for students from the province of Quebec as well as from countries such as Libya and Japan. However, Mr. Whelptons suggested condition that teachers in these schools must be fully bilingual may be unnecessary. For example, primary teachers can and do function with a smaller vocabulary than secondary teachers. Secondly, it is doubtful that students will use English because they understand and accept the objective of making English the language of the classroom which is a rather sterile motive. One reason that Canadian immersion programmes work is because of the commitment to Whole Language Learning, that is, children learn a language, (first or second), by using it to transmit or receive meaningful messages that are interesting, real and important. They want to make their needs and desires known and to understand the world around them. Immersion programmes integrate language and content in an activity-based, childcentred manner so that the child is motivated to use the second language as a tool to transmit and receive messages related to social and academic interests. In addition the second language is modeled throughout the school, is encouraged and rewarded, and thus becomes the language of choice. It is not necessary to abandon Cantonese; an immersion programme should provide some daily instruction in the first language. Mr. Whelptons third argument that all the students in one class need to be at approximately the same level of English proficiency when they switch to English is unrealistic and unprofitable. How does a teacher group children who have a huge vocabulary but poor grammar skills and others who have correct grammar but a poor vocabulary? Also, suppose the students have similar language abilities but different learning styles! The odds are that a teacher, at any point in time, will be teaching at a level that is too difficult for one-third, too easy for one-third and appropriate for the final one-third of the students. Hence the concept of Co-operative learning: students in heterogeneous groups with a mixture of personalities, talents and weaknesses (a more realistic reflection of life) learn better as they co-operate, instead of compete, and depend on each other for support and information. This type of learning environment frees the teacher from the traditional lecturing mode in favour of circulating, monitoring and challenging the students to make use of their different experiences to expand their knowledge and skills. I support immersion programmes not simply so that Hong Kong remains competitive as an international business center, but because children who learn a second language

50

partake in an educational experience that expands their horizons in addition to their cognitive, social and affective capabilities; important goals of education indeed. 1. This passage is _____ A. an editorial response to a letter B. a newspaper article C. a letter in response to a letter D. a newspaper editorial 2. How would you describe the writers style? A. written in an academic style B. written in a journalistic style C. written in a personal style D. written on the basis of widespread research in the area 3. How would you describe the writers attitude towards the Canadian immersion programme? A. balanced-prepared to weigh up the pros and cons B. unenthusiastic C. supportive D. critical 4. In paragraph 8 the writer is: A. outlining her personal opinions B. reviewing possible courses of action C. describing possible effects of an immersion programme D. outlining what has already taken place 5. In paragraph 2 the writer is: A. agrees completely with Mr. Whelptons argument B. agrees partially with Mr. Whelptons argument C. disagrees completely with Mr. Whelptons argument D. is overwhelmingly critical of Mr. Whelptons argument 6. According to the writer the Canadian immersion programme has been a success: A. because students accept the objective of making English the language of the classroom B. because students study in classrooms where everybody is at about the same level C. because students can use their first language freely D. because it works towards real life goals 7. According to the writer which of the following will teachers in the Canadian immersion programme NOT do? A. monitor students progress B. challenge students ideas C. lecture constantly to the class D. circulate around the classroom 8. According to the writer the reality of classroom teaching: A. is more straightforward than Mr. Whelpton describes B. is more difficult to control than Mr. Whelpton describes C. is more lively than Mr. Whelpton describes D. is more complicated than Mr. Whelpton describes 9. In paragraph 3 sterile is closest in meaning to: A. uninformative B. unusual C. stereotypical D. uninspiring 10. In paragraph 4 integrate is closest in meaning to: A. incorporate B. intensify C. interlock D. interchange II. Cloze test: Fill in the blank with only one appropriate word: (10pts) The search for alternative sources of energy has (1) _______ in various directions. Many communities are burning garbage and other (2) _______ waste products to produce electricity. (3) ______ waste products to gases or oil is also an efficient way to (4) ______ of waste.

51

Experimental work is being done to derive (5) ______ fuels from coal, oil, shale and coal tars. However, that process has proved to be expensive. Other experiments that are underway to (6) _____ power with giant windmills are also being tested. Some experts expect utility companies to receive hydroelectric power (7) ______ from streams and rivers. Fifty years ago, hydroelectric power provided one third of the electricity used in the US, but today it supplies only four percent. The oceans are another potential sources of energy. Scientists are studying ways to convert the energy of ocean (8) ______, tides and waves to electricity. Experiments are also underway to make (9) ________ of (10) ________ differences in ocean water to produce energy. III. Rearrange the following sentences into a complete conversation: (10pts) ______ A. Will I be able to find a job as a computer programmer? ______ B. I see. Do you have any experience? ______ C. Uhm, let me see. I can use a Mac. I also used Windows 95 once. ______ D. So, why do you want to be a computer programmer? ______ E. May I ask a question? ______ F. What kind of computer do you use? ______ G. Please, go ahead. ______ H. Well, I dont like working in a fast food restaurant and I want to make more money. ______ I. Sorry, but Im a fast learner. ______ J. Thats good. D. WRITING: I. Find out and correct ten mistakes in the following passage: (10pts) Managers spend most of their time to communicate reading, writing, talking or listening yet the evidence is how they do not always do this successfully. One reason why has been suggested for this is that, in the past, communication was regarded as a natural process, not taught in any formal sense. This theory has been changed, and the concept of communication of an art now appears regularly in management courses and seminars. Communication is probably one of the least appreciating aspects of management, and more and more organizations are realizing the way effective communication involves being told staff why things are happening. This not only helps day-by-day working but allows changes to introduce more smoothly and sometimes leads to improvements for being mentioned by staff. II. Rewrite each of the following sentences in such a way that it is as similar as possible in meaning to the sentence printed before it. Use the word given: (10pts) 1. Peter was in trouble when going on holiday. (SOUP) 2. They refused to consider my application. (SHUT) 3. My friend hopes that hes likely to get a scholarship this month. (LINE) 4. We were extremely happy when the female Vietnamese football team won the championship. (CLOUD) 5. Their attitude made an already bad situation worse. (INSULT) 6. Whenever I ask him about his job, he always avoid giving me a direct answer. (BUSH) 7. Dont try to do something more than you can manage. (BITE)

52

8. Van Quyen is my favorite footballer. (APPLE) 9. Its a waste of time to talk to people who wont listen. (FALL) 10. He became extremely angry when he knew the truth. (BLEW) III. Rearrange the following words or phrases to make a meaningful letter: (10pts) Dear Peter, 1. I/ sure/ you/ interested/ article/ local paper/ September 11th 2. terrible! They/ mistakes 3. I/ mark/ some 4. Mrs. Driver/ ask/ everybody/ write/paper/ complain/ print/ correction 5. She/ worried/ students/ stop/ come/ school 6. think/ let/ know 7. ex-student/ good time/ KPD/ you/ right person/ point/ mistakes 8. hope/ busy/ help 9. If/ write/ paper/ perhaps/ let/ Mrs. Driver/ know too 10. care/ see/ soon Sincerely yours, Andrea E. PHONETICS: Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from the rest: (10pts) 1. A. sugar B. bush C. putting D. rude 2. A. most B. cosmic C. dust D. display 3. A. school B. chaos C. echo D. schedule 4. A. frown B. tow C. flow D. grow 5. A. mouth B. bathe C. three D. thumb 6. A. ambition B. combustion C. transmission D. expression 7. A. none B. nonsmoker C. nonsense D. nonstop 8. A. pull B. input C. food D. good 9. A. altitude B. attitude C. due D. soluble 10. A. houses B. faces C. horses D. places THE END ANSWER KEY A. LISTENING No suggestion B. GRAMMAR I. Verb tenses/ verb forms: 10pts; moi ong t ung 1 iem 1. had paid 6. having been told 2. was told 7. having been ordered 3. had already been promised 8. to have thought 4. were it not 9. had she known 5. would be killed 10. wouldnt have provoked II. Prepositions and adverbial particles: 10pts; moi t 1 iem

53

1. into 2. ahead 3. around 4. behind 5. out 6. together 7. with 8. back to 9. until 10. off C. VOCABULARY I. Multiple choice: 10 pts 1. B 2. C 3. D 6. C 7. D 8. A

4. A 9. B

5. B 10. C

II. Word form: 10pts 1. lukewarm 6. sidelights 2. in-depth 7. prioritize 3. outsider 8. hard-boiled 4. enslaved 9. well-intentioned 5. exemplifies 10. outer-most D. READING I. Multiple choice: 10pts 1. C 2. C 3. C 4. A 6. D 7. C 8. D 9. D

5. B 10. A

II. Cloze test: 10pts; moi t 1 iem 1. led 6. harness 2. biological 7. derived 3. converting 8. currents 4. dispose 9. use 5. synthetic 10. temperature III. Jumbled sentences: 10pts 1. So, why do you want to be a computer programmer? 2. Well, I dont like working in a fast food restaurant, and I want to make more money. 3. I see. Do you have any experience? 4. Sorry, but Im a fast learner. 5. What kind of computer do you use? 6. Uhm, let me see. I can use a Mac. I also used Windows 95 once. 7. Thats good. 8. May I ask a question? 9. Please go ahead. 10. Will I be able to find a job as a computer programmer? E. WRITING I. Error correction: 10pts 1. to communicate communicating 6. appreciating appreciated 2. how that 7. the way that 3. why that 8. being told telling 4. changed changing 9. day-by-day day-to-day 5. of as 10. to introduce to be introduced

54

II. Sentence transformation: 10pts 1. Peter was in the soup when going on holiday. 2. They shut the door on my application. 3. My friend hopes that hes in line for a scholarship this month. 4. We were on cloud nine when the female Vietnamese football team won the championship. 5. Their attitude added insult to injury. 6. Whenever I ask him about his job, he always beats around the bush. 7. Dont bite off something more than you can chew. 8. Van Quyen is an apple of my eye. 9. Its a waste of time to fall on deaf ears. 10. He blew his stack when he knew the truth.

III. Sentence building: 10pts 1. Im sure youll be interested in this article from the local paper of September 11th . 2. Its terrible! Theyve made a lot of mistakes. 3. Ive marked some of them. 4. Mrs. Driver has asked everybody to write to the paper to complain so that they have to print a correction. 5. Shes very worried that students will stop coming to the school. 6. I thought I should let you know. 7. As an ex-student who had such a good time at KPD, you are just the right person to point out their mistakes. 8. I hope you arent too busy to help. 9. If you do write to the paper, perhaps you would let Mrs. Driver know, too. 10. Take care and hope to see you soon. F. PHONETICS: 10pts 1. D 2. B 3. D 6. B 7. A 8. C 4. A 9. D 5. B 10. A Cong Hoa xa oc lap T do

S Giao duc va ao tao Ca Mau hoi chu ngha Viet Nam Trng THPT Chuyen phan Ngoc Hien Hanh phuc

E THI KHU VC ONG BANG SONG CU LONG

PART A: LISTENING (No suggestion)

55

PART B: GRAMMAR A> Supply the correct form and tenses of the verbs in brackets: My friend Mike and Jane (just return) ________1__________ from their honeymoon in Europe. Before they (leave) ________2__________ New York, I (give) _________3_________ them my brothers address in Moscow in the hope that they (visit) _________4_________ him and his family. When I went to call on the newly-weds last Tuesday night, they told me how much they (enjoy) ________5__________ (travel) _________6_________ around Europe and that we (soon look) ________7__________ at the colour slides they (take) ________8__________. They also (give) _________9_________ greetings from my brother and assured me that it (be) ________10__________ a great pleasure for them to meet my relatives. B> Fill in each of the blanks with the correct preposition or verbal particle: 1234567His bad behaviour was put ___1____ to his upbringing. John cant go out . He is ___2____ ____3___ his ears with work. They came ___4____ ____5___ another good idea for raising money for the hungry. Dont trust him. He always goes ____6___ ____7___ his word. Mrs. Brown goes ___8____ cooking special slimming food. She put ___9____ an application for a job as a nurse. She turned ___10____ late as usual just as I was going home.

S Giao duc va ao tao Ca Mau hoi chu ngha Viet Nam Trng THPT Chuyen phan Ngoc Hien Hanh phuc

Cong Hoa xa oc lap T do

E THI KHU VC ONG BANG SONG CU LONG

PART C: VOCABULARY
A> Give the correct form of words in brackets:

56

1- He won the discus event at the Olympic Games but was later (qualification) .. when a medical check proved that he had taken drugs. 2- Now, dont tell anyone else what Ive just told you. Remember its (confide) 3- That rule is not (apply) . In this case. 4- The (Edit) . Consists of ten experienced journalists. 5- The couple stood, hand in hand, gazing at the (star) .. sky. 6- He is completely (employ) ! Not only is he lazy but he is dishonest as well. 7- He suffered from constant (sleep) . 8- The librarian in our school spends most of her time (class) .. books. 9- The (rich) of our town can benefit from tourism. 10- I could not get much work done as I was (continue) .. being interrupted by people telephoning me. B> Multiple choice: 1- You are late again! Please, try to be .. in future. A- accurate B- efficient C- punctual D- reliable 2- Students sometimes support themselves by of evening jobs. A- ways B- means C- efforts D- method 3- Driving in London is supposed to be confusing but I didnt find it at .. difficult A.-. all B- first C- once D- least 4- The noise got as the car disappeared into the distance. A- smaller B- fainter C- weaker D- slighter 5- I d you didnt leave just at the moment. A- rather B- like C- better D- asked 6- According to the of the contract, tenants must give six months notice if they intent to leave. A- laws B- rules C- terms D- details 7- It was not easy to understand her . to the situation. A- feelings B- conduct C- outlook D- reaction 8- From the hotel there is good of the mountains A- vision B- view C- sight D- picture 9- He lost the race because he ran out of petrol on the last . A- lap B- trip C- tour D- journey 10- What he told me was a . of lies. A- pack B- load C- mob D- flock

S Giao duc va ao tao Ca Mau chu ngha Viet Nam Trng THPT Chuyen phan Ngoc Hien Hanh phuc

Cong Hoa xa hoi oc lap T do

E THI KHU VC ONG BANG SONG CU LONG

57

PART D : READING
A> Cloze test It was a village like thousands of others in India . The people were 1 . There were no 2 road . The village had no 3 water , so all day the women and girls walked to the river and 4 with enormous 5 of water on their heads . In spite of the poverty , however , the people were not unhappy . After all , their 6 had lived in the same way for centuries . And so the people got up when the sun rose and did their 7 work in the fields . Then , in the evenings , they sat together in the village 8 . From the fields all around the village came the sounds of the night the buzzing of the _9 , the 10 of the frogs .

B> Read this paragraph carefully and choose the best answer for each sentence Scott Newman wouldnt be without his pocket-size TV , which he mainly watches in bed . I only watch programmes which last about half an hour , as any longer (1)------- my eyes .I use the set for general entertainment though it is also really good for (2) ----------up with current affairs .The main problem with the set is that its not (3) -------------enough even when you use headphones .The(4)------------is all right as long as nothing moves in front of the aerial. Scott admits to being a gadget man, but doesnt (5)------------buying the set since he uses it nearly every day. Retired engineer Paul Hardcastle ,has owned a pocket TV for a (6)------------- of years . I use it mostly in the bathroom .I wanted to use it outdoors , but the trouble is that in (7)--------------light you cant see the picture . I use rechargeable batteries as (8)------------ones would cost too much . Paul believes that this sort of TV could be improved if the (9)----------------was slightly bigger and it didnt (10)--------------- up batteries so quickly : he can only get half an hours viewing before the batteries go flat. 1. A struggles B stretches C stresses D strains 2. A coming B keeping C going D holding 3. A loud B noisy C high D strong 4. A response B receiving C receipt D reception 5. A mind B disapprove C regret D disappoint 6. A number B total C sum D quantity 7. A shiny B hard C bright D high 8. A real B usual C genuine D ordinary 9. A design B screen C face D display 10. A finish B use C end D take C)Jumble Test Rearrange the following sentences into the correct order to make a meaning story: 1 He writes a letter to the company accepting the job and he gives it to his son , Bobby , to post . 2 My award goes to young Justine Time , who plays Bobby . 3 Bobby isnt too pleased , because hed rather play football with his friendds , but he set off on the long walk to the post office . 1 4 Local playwright Hanna Godber has given her hometown a chance to see her most succesful play , The Letter , at the Lexford Playhouse . 5 The Letter is on for just one more week , so dont miss it . 6 The story is set in the 1930s .

58

7 Unware of its importance , Bobby gives them the letter and runs off happily to play football . 8 The play is excellent , and the lighting , scenery , and sound efects are all very good . The cast perform it brilliantly . 9 If you want to know what happens next , youll have to go and see the play for youself , but believe me , you wont forget it . 10 John Barlow , who has been out of work for several months , is offered a job by a large engineering firm . 11 On the way he meets two orders boys who offer to post the letter for him .

S Giao duc va ao tao Ca Mau hoi chu ngha Viet Nam Trng THPT Chuyen phan Ngoc Hien Hanh phuc

Cong Hoa xa oc lap T do

59 E THI KHU VC ONG BANG SONG CU LONG

PART E : WRITING
I> ERROR CORRECTION There is a missing word in each of the sentences and there is not. Try to fill in ten words so as to make the text meaningful HANDSOME IS AS HANDSOME DOES 1. It was a hot , humid day in July , and train was very crowded . 2. A tall , good-looking man was standing all the seats were full . 3. There was a beautiful girl sitting near him. 4. The man had a long journey ahead of him . 5. He began to talk the girl . 6. He told her that he was a businessman his business was making a good profit . 7. She began to pay more attention . 8. He told her that he had a nice house near office , but that he was alone there . 9. She looked at him tenderly , with sympathy . 10. Then he said that he needed a wife . 11. Finally , the man said Lets get off the next station . 12. We can talk better in a cafe , and there will be another train a couple of hours . 13. When the train at the station , the girl got up . 14. After , the man said politely . 15. She got off the train , looking behind her . 16. But he didnt follow her , he had taken her seat ! II> Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it. 1- He insisted on a full apology. - Nothing 2 What a surprise to see you here ! - Fancy 3- We only dispatch goods after receiving the money. - Only after the money .. 4- The president is the statesman I admire most of all. - There is 5- If the work is finished by lunch time, you can go home. - Get 6- When the policeman appeared at the door, I was pretty taken aback. - Imagine 7-No one stands a chance of beating Brutus Grey in this years championship. -Its a foregone 8- I dont understand a single word of this lesson. - I cant make . 9- Dont misquote ! I never said I hated ballet. - Dont 10- How likely is it she will pass the exam ? - What ? III> SENTENCE BUILDING 1 They / look / like / two / peas / pod 2 I / first / join / army / before / think / I / take / holiday .

60

3 I / think / I / can / look for / here / but / if / I / cant / find / I / will / emigrate / Australia . 4 People / care / rain forest / but / still / destroy . 5 People / busy / thinking / next / thing / they / want / say / themselves . 6 Meeting / continue / until / reach / decision . 7 Children / can / tell / difference / real life / what / happen / television . 8 Vampire / standing / behind / door . 9 One night / Paul / wake up / suddenly / hear / someone / call /name . 10 They / caravan / make / Scotland .

S Giao duc va ao tao Ca Mau hoi chu ngha Viet Nam Trng THPT Chuyen phan Ngoc Hien Hanh phuc

Cong Hoa xa oc lap T do

E THI KHU VC ONG BANG SONG CU LONG

61

PART F : PHONETICS
Pick out the word whose underline part is pronounced differently from the other words in each group : 1. A. Neat B. Sweat C. Threat D. Feather 2. A. Preface B. Prefer C. Prefect D. Prefix 3. A. Potato B. Potential C. Potation D. Potassium 4. A. Chic B .Chick C .Cheat D. Chatter 5. A. Naked B. Sacred C. Needed D. Walked 6. A. Off B. Of C. Caf D. Knife 7. A. Asked B. Helped C. Kissed D. Raised 8. A. Aside B.Treasure C. Measure D. Occasion 9. A. Bone B. Folk C.Tropical D. Remote 10. A. Sun B. Sure C. Sort D. Success

S GIAO DUC & AO TAO CA MAU KY THI HOC SINH GIOI ONG BANG SONG CU LONG TRNG THPT CHUYEN PHAN NGOC HIEN NAM HOC 2003 2004

AP AN MON : TIENG ANH PART B: GRAMMAR C> Supply the correct form and tenses ANSWER : 1. have just 3. had given returned 4. would visit 2. left 5. had enjoyed of the verbs in brackets: 6. travelling 7. would soon look 8. had taken 9. gave 10. had been

D> Fill in each of the blanks with the correct preposition or verbal particle: ANSWER: 1 down 4 out 7 on 10 in 2 up 5 with 8 for 3 to 6 back 9 in

62

S GIAO DUC & AO TAO CA MAU KY THI HOC SINH GIOI ONG BANG SONG CU LONG TRNG THPT CHUYEN PHAN NGOC HIEN NAM HOC 2003 2004

AP AN MON : TIENG ANH PART C: VOCABULARY C> Give the correct form of words in brackets: ANSWER : 1. Disqualifie d 2. Confidentia l D> Multiple choice: ANSWER : 1. C 2. B 3. A 4. B 5. A 6. C 7. B 8. B 9. A 10. A
3. 4. 5.

Applicable Editorial Stary

Unemploya ble 7. Sleeplessn ess


6.

8. 9. 10.

Classifying Enrichment Continually

63

S GIAO DUC & AO TAO CA MAU KY THI HOC SINH GIOI ONG BANG SONG CU LONG TRNG THPT CHUYEN PHAN NGOC HIEN NAM HOC 2003 2004

AP AN MON : TIENG ANH PART D : READING A> Cloze test Answers : A> 1 poor 2 proper 3 running 4 back 5 pots 6 ancestor 7 daily 8 square 9 insects 10 croaking B> Read this paragraph carefully and choose the best answer for each sentence ANSWER : 1. D 2. B 3. A 4. D 5. C 6. A 7. C 8. D 9. B 10. B C> Jumble Test ANSWER : 4 6 10 1 3 11 7 9 8 2 5

S GIAO DUC & AO TAO CA MAU KY THI HOC SINH GIOI ONG BANG SONG CU LONG TRNG THPT CHUYEN PHAN NGOC HIEN NAM HOC 2003 2004

AP AN MON : TIENG ANH PART E : WRITING 1. Error Correction There is a missing word in each of the sentences and there is not. Try to fill in ten words so as to make the text meaningful HANDSOME IS AS HANDSOME DOES ANSWER 1. It was a hot , humid day in July , and the train was very crowded . 2. A tall , good-looking man was standing because all the seats were full . 3. There was a beautiful girl sitting near him . 4. The man had a long journey ahead of him . 5. He began to talk to the girl . 6. He told her that he was a businessman , and that his business was making a good profit . 7. She began to pay more attention . 8. He told her that he had a nice house near his office , but that he was alone there . 9. She looked at him tenderly , with sympathy . 10. Then he said that he needed a wife . 11. Finally , the man said Lets get off at the next station . 12. We can talk better in a cafe , and there will be another train in a couple of hours . 13. When the train stopped at the station , the girl got up . 14. After you , the man said politely . 15. She got off the train , without looking behind her . 16. But he didnt follow her , he had taken her seat ! II> Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it. ANSWER : 1. Nothing but a full apologise would satisfy him . 2. Fancy seeing you here . 3. Only after the money is delivered , will we only dispatch goods . 4. There is no the stateman whom I admire more than the president . 5. Get the work finished and you can go home . 6. Imagine my surprise when the policeman appeared at the door . 7. Its a foregone conclusion that Brutus Grey will in this years championship . 8. I cant make head or tail of this lesson . 9. Dont put words into my mouth ! I never said I hated ballet . 10. What are the chances of her passing the exam ?

III. SENTENCE BUILDING ANSWER : 1 They look as like as two peas in a pod . 2 Before I join the army , I think I should take a holiday first . 3 I think I can look for something here but if I cant find anything , I will probably emigrate to Australia . 4 People care about the rain forest , but it is still being destroyed . 5 People are too busy thinking about the next thing that they want to say themselves 6 The meeting will continue until we reach a decision . 7 Children can tell the difference between real life and what happens on television . 8 There was a vampire standing behind the door . 9 One night Paul woke up suddenly because he heard someone calling his name . 10 They had the caravan made in Scotland .

S GIAO DUC & AO TAO CA MAU KY THI HOC SINH GIOI ONG BANG SONG CU LONG TRNG THPT CHUYEN PHAN NGOC HIEN NAM HOC 2003 2004

AP AN MON : TIENG ANH PART F : PHONETICS ANSWER : 1 B 2 A 3 C 4 A 5 D 6 B 7 D 8 A 9 C 10 B