Anda di halaman 1dari 77

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Akademik Orientasi Mata Pelajaran - Kepentingan Mata Pelajaran Murid dapat: 1. Memberi maklumat tentang kepentingan setiap mata pelajaran dalam Tahap 2. 2. Mendedahkan kepentingan setiap mata pelajaran di peringkat sekolah rendah. 3. Meningkatkan motivasi dan pencapaian akademik murid.

Masa Sasaran Bahan

: : :

60 minit Tahun 4 Kertas A4 Set induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menyebut beberapa mata pelajaran yang mereka pelajari. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling berbincang tentang kepentingan setiap mata pelajaran. 2. Murid menyenaraikan beberapa kepentingan mengikut mata pelajaran menggunakan kertas A4 yang diberikan. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling menjelaskan kepentingan setiap mata pelajaran Tahap 2: Bahasa Malaysia Bahasa Inggeris Matematik Sains Pendidikan Agama Islam / Moral Kemahiran Hidup Kajian Tempatan Pendidikan Seni Visual 1

Langkahlangkah

Pendidikan Jasmani / Pendidikan Kesihatan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Penilaian

Melalui catatan maklumat yang dibuat oleh murid. Pendedahan tentang kepentingan setiap mata pelajaran membolehkan murid memperolehi kemahiran asas, ilmu pengetahuan dan nilai-nilai murni. Ilmu Panduan Hidup

Rumusan

Falsafah

Bidang

Akademik 2

Tajuk Objektif

: :

Kemahiran Belajar - Kemahiran Menggunakan Kamus Murid dapat: 1. Memahami kepentingan penggunaan kamus. 2. Mencari sumber maklumat dengan tepat dan cepat. 60 minit Tahun 4 Kamus Bahasa Melayu, Laptop / LCD, Lampiran A 4A Set induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling berbincang dengan murid tentang cara mencari makna perkataan yang tidak difahami. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling memaparkan perkataanperkataan yang jarang atau tidak pernah didengar oleh murid. Contoh ( cangkir, jamung ) 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling membimbing murid menggunakan kamus. 3. Murid merujuk kamus untuk mencari makna perkataan yang dipaparkan. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling memaparkan petikan berkaitan kepada murid. 5. Murid membaca, menggunakan kamus dan mencatat perbendaharaan kata dalam buku nota.

Masa Sasaran Bahan

: : :

Langkahlangkah

Penilaian

Murid dapat mencari makna perkataan menggunakan kamus.

Rumusan

Pendedahan tentang kepentingan menggunakan kamus dalam pembelajaran yang berkesan.

Falsafah

1. Membaca jambatan ilmu. 2. Kaya perbendaharaan kata, luas pengetahuan.

Lampiran A 4A

Tuan Rumah Menang Terengganu melonjak tangga keenam selepas menewaskan Negeri Sembilan 2-0 pada aksi Liga Super yang terpaksa dilangsungkan di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah semalam selepas ditunda kelmarin akibat hujan lebat. Tuan rumah hanya memerlukan lapan minit untuk membuka jaringan menerusi bekas penyerang bawah 20 tahun kebangsaan, Abdul Manaf Mamat yang mengejutkan pelawat menerusi gerakan serangan pertama mereka. Dominasi pasukan bimbingan Ken Worden itu berterusan pada babak kedua, namun terpaksa menanti sehingga masa kecederaan untuk menjaringkan gol kedua menerusi sepakan percuma Zairo Anuar Zailani.

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Akademik Kemahiran Mendengar Berkesan 1. Murid dapat mengetahui tentang peringkat-peringkat dalam proses mendengar. 2. Murid dapat menggunakan deria mata, telinga, hati dan minda dalam proses mendengar.

Masa Sasaran Bahan

: : :

60 minit Tahun 4 Laptop / LCD, Rakaman bunyi-bunyian (alat muzik / bunyi haiwan / kenderaan ), Lampiran A 4B Set Induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling memperdengarkan rakaman bunyibunyian. Contoh: alat muzik / bunyi haiwan / kenderaan 1. 2. 3. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling bersoal jawab dengan murid tentang bunyi-bunyian tersebut. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menyenaraikan bunyi-bunyian tersebut mengikut urutan. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan kepentingan mendengar aktif dalam proses pembelajaran. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan tentang langkahlangkah dalam proses mendengar.

Langkahlangkah

Proses Mendengar i. ii. iii. iv. Dengar Lihat Faham / Menghayati Buat catatan

5. Murid diminta menjalankan aktiviti yang diberikan oleh Guru Bimbingan dan Kaunseling seperti berikut: 6

Buletin Utama Cadangan aktiviti: Murid dibahagikan kepada tiga kumpulan Seorang murid (mewakili kumpulannya) diminta menyampaikan berita berpandukan petikan yang diberi oleh Guru Bimbingan dan Kaunseling Satu kumpulan bertindak sebagai pengganggu penyampaian berita (membuat bising: tepuk tangan/ ketawa/ menyanyi/ dll) Satu kumpulan bertindak sebagai pendengar dan pelapor isi-isi penting Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan pentingnya mendengar dengan menggunakan kombinasi telinga dan mata secara optimum

Penilaian

Murid diberikan ujian dengan menulis semula bahan yang didengar daripada Penyampai Berita.

Rumusan

Kemahiran mendengar adalah salah satu proses yang berterusan. 1. Komunikasi dua hala lebih berkesan berbanding komunikasi sehala. 2. Rajin bertanya bertambah ilmu

Falsafah

Lampiran A 4B

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Akademik Pengurusan Masa ( 8X3 ) Murid dapat: 1. 2. 3. Mengenal pasti aktiviti yang perlu seorang murid lakukan Menentukan bagaimana mengurus masa dengan berkesan Mengenal pasti kepentingan pengurusan masa

Masa Sasaran Bahan

: : :

60 minit Tahun 4 Kalkulator ( Untuk kegunaan guru ), Lampiran A 4C Set induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling membuka perbincangan meminta murid menyenaraikan aktiviti harian mereka . dengan

Langkahlangkah

1. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid memberi anggaran masa setiap aktiviti yang disenaraikan. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling memberikan panduan mudah pembahagian masa dengan kaedah 8 X 3. 8 jam TIDUR 8 jam REHAT ( Beribadat , riadah ) 8 jam BELAJAR ( Termasuk waktu belajar di sekolah ) 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling memberi panduan dan meminta murid mengisi jadual waktu persendirian pada hari persekolahan dan juga cuti sekolah. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid memasukkan nama mata pelajaran pada hari dan masa yang sesuai . 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling memilih murid secara rawak untuk membentangkan hasil kerja mereka dan menggalakkan murid lain untuk bertanya atau memberi pendapat.

6.

Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan.

Penilaian

Murid merekodkan hasil pembentangan terbaik untuk dijadikan panduan dalam mengurus masa.

Rumusan :

Murid sedar akan kepentingan mengurus masa dengan baik.

Falsafah

Masa itu nyawa

10

Lampiran A 4C

JADUAL WAKTU PERSENDIRIAN HARI/MASA ISNIN SELASA RABU KHAMIS JUMAAT SABTU AHAD 7.30pg2.00ptg

11

Bidang Tajuk

: : :

Akademik Masihkah Kau Ingat Murid dapat: - Mengaplikasi teknik mengingat dalam proses pembelajaran. 60 minit Tahun 4 Lampiran A 4D, Klip Video ( bahan tambahan ) Set induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling menayang 5 keping gambar secara pantas dan meminta murid menyebut semula gambar tersebut dalam tempoh 1 minit. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling menayangkan klip video yang sesuai dan memberi 5 soalan berkaitan klip video tersebut. Murid tidak dibenarkan mencatat. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengulang tayang klip video dengan membenarkan murid mencatat. Guru Bimbingan dan Kaunseling memberikan 5 soalan yang berbeza. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid membandingkan dapatan aktiviti pertama dan kedua. Guru Bimbingan dan Kaunseling memberi penekanan pentingnya konsep mencatat dan mengulang dalam proses mengingat.

Objektif Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah : : :

Penilaian Rumusan Falsafah

: : :

Catatan murid berdasarkan aktiviti yang diberi Teknik mengingat dapat membantu murid mencari isi penting Ilmu itu hendaklah difahami dan diamalkan Ilmu yang tidak diamalkan laksana pohon tidak berbuah Bidalan Arab

12

Lampiran A 4D Kad Imbasan

13

Klip Video Masihkah Kau Ingat

Contoh Soalan: 1. Berapakah orang lelaki yang muncul dalam klip video tersebut? 2. Berapa jumlah kon yang terdapat dalam klip video tersebut? 3. 4. 5. Apakah yang dibawa oleh perempuan yang berbaju hijau? Apakah yang ditakuti oleh orang yang melalui khemah itu? Bagaimanakah situasi di tempat tersebut?

* Soalan boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti guru. Sebarang jawapan yang


diberi oleh murid boleh diterima jika bersesuaian.

14

Bidang Tajuk

: :

Kerjaya Kenali Minat Anda Murid dapat: 1. Mengenali minat masing-masing 2. Menyesuaikan minat dengan kerjaya yang ingin diceburi 60 minit Tahun 4 Gambar pekerjaan / suasana di tempat kerja, Lampiran K 4A Set induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan gambar suasana di tempat kerja. 1. Soal jawab secara lisan dengan murid. 2. Beberapa orang murid mencatat contoh pekerjaan yang mereka lihat dan diketahui. 3. Perbincangan pekerjaan yang mereka minati dan murid menyatakan bidang tugas kerjaya tersebut . Contoh : Kerjaya Polis. Apakah bidang tugasnya? 4. Membuat lembaran kerja ( Suaikan kerjaya dengan bidang tugas ) 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan secara keseluruhan tentang kerjaya yang dibincangkan.

Objektif

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: : : :

Penilaian Rumusan

Menyiapkan latihan yang diberikan Setiap orang mempunyai minat yang berbeza .Namun secara realiti , adakalanya minat dan kerjaya yang diceburi tidak sama jadi jangan putus asa .

15

Falsafah

Minat mempengaruhi individu dalam memilih kerjaya.

Lampiran K 4A 16

1. Minat saya ialah: a. _________________________________ b. _________________________________ c. _________________________________ 2. Saya boleh jika anda boleh buat.

Saya boleh............. a. Membaca b. Menulis c. Mengira d. Melayari Internet e. Menjahit f. Memasak g. Lain-lain: i. .................................................................. ii. .................................................................. iii. .................................................................. iv. ..................................................................

Bidang

: 17

Kerjaya Tajuk Objektif : : Aku dan Kerjaya. Murid dapat: 1. Menyatakan usaha yang dilakukan demi mencapai kejayaan. 2. Mengenali potensi diri bagi mencapai cita-cita kerjayanya. 60 minit Tahun 4 Kertas mahjong, pen marker, Lampiran K 4B Set induksi: Lakonan tanpa suara oleh seorang murid yang sukarela menggayakan perwatakan kerjaya yang diminatinya. 1. Murid meneka perwatakan kerjaya yang dilakonkan. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan tentang kerjaya yang telah dilakonkan. 3. Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. 4. Kemudian murid diminta untuk membuat peta minda berkaitan dengan usaha untuk mencapai kerjaya yang dipilih . 5. Pembentangan hasil dapatan dan Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan. Penilaian Rumusan Falsafah :
:

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: : :

Menyiapkan peta minda yang diarahkan. Usaha perlu ada untuk mencapai sesuatu kerjaya yang dipilih. Kerjaya yang dipilih harus disertai dengan usaha yang berterusan. Lampiran K 4B 18

PETA MINDA

DOKTOR _______________________________ _______________________________ _______________________________ _______________________________ _______________________________

GURU _______________________________ _______________________________ _______________________________ _______________________________ _______________________________

USAHA UNTUK MENCAPAI KERJAYA YANG DIPILIH

AHLI PENIAGAAN _______________________________ _______________________________ _______________________________ _______________________________ MODUL 3 TAHUN 4 _______________________________ Bidang : Kerjaya

JURUTERA _______________________________ _______________________________ _______________________________ _______________________________ _______________________________

19

Tajuk Objektif

: : 1. 2.

Aktiviti ko-kurikulum dan kerjaya Murid dapat: Menjuruskan aktiviti kokurikulum ke arah kerjaya yang sesuai. Mengaplikasikan nilai-nilai yang diterapkan dalam aktiviti kokurikulum kepada kerjaya. 60 minit Tahun 4 Jigsaw puzzle (gambar kerjaya), Lampiran K 4C Set induksi: Murid mencantumkan semula gambar ( Seperti jigsaw - puzzle ) di papan putih. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling menyoal murid berkaitan gambar. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengaitkan gambar dengan aktiviti ko-kurikulum. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menyenaraikan persatuan dan kelab yang ada di sekolah. Perbincangan kumpulan . - Menyatakan kerjaya-kerjaya yang berkaitan dengan persatuan / kelab / unit beruniform dan nilai-nilai murni yang dapat diamalkan daripada persatuan kelab / unit beruniform yang disertai. Pembentangan hasil dapatan dan rumusan oleh Guru Bimbingan dan Kaunseling.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: : : :

2. 3.

4.

Penilaian Rumusan Falsafah

:
:

Borang pengurusan grafik dilengkapkan Setiap aktiviti kokurikulum yang diceburi dapat memberikan nilai yang sesuai. Nilai murni yang terdapat di dalam kokurikulum membantu dalam kerjaya kita . Lampiran K 4C

AKTIVITI KOKURIKULUM SAYA IALAH: 20

i......................................... ii........................................ iii...................................... Nilai-nilai murni aktiviti persatuan saya ialah:-

NILAI-NILAI MURNI DALAM AKTIVITI BERPERSATUAN

Bidang Tajuk

: :

Kerjaya Aku Seorang Ahli Perniagaan 21

Objektif

Murid dapat: 1. Menyatakan jenis-jenis dan tugas ahli perniagaan 2. Menyenaraikan kelebihan menjadi ahli perniagaan 60 minit Tahun 4 Lampiran K 4D Set induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan gambar orang sedang berniaga. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling menyoal murid tentang gambar yang ditunjukkan. 2. Murid dibahagikan kepada kumpulan.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: : : :

3. Murid menyenaraikan jenis-jenis perniagaan dan kelebihan menjadi ahli perniagaan. 4. Wakil setiap kumpulan akan membentangkan hasil perbincangan. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling merumus isi perbincangan. Penilaian Rumusan Falsafah :
:

Murid menyenaraikan tugas dan kelebihan menjadi ahli perniagaan. Bidang perniagaan adalah kerjaya yang boleh diceburi. 90% rezeki adalah dari bidang perniagaan.

Lampiran K 4D

22

Suasana Pekerjaan

Senaraikan tugas dan kelebihan menjadi ahli perniagaan. Tugas Ahli Perniagaan

Kelebihan Menjadi Ahli Perniagaan

Bidang

Kerjaya 23

Tajuk Objektif

: :

Masa Depanku Murid dapat: - Menerangkan perbezaan antara matlamat jangka pendek dan jangka panjang. 60 minit Tahun 4 Kad aktiviti, kertas warna, pen marker, krayon dan bahan hiasan Lampiran K 4E dan Lampiran K 4F Set Induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling menyoal tentang cita-cita murid. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling mempamerkan Kad Matlamat Jangka Pendek dan menjelaskannya. Contoh: 5A - UPSR 2. Sesi perbincangan: Murid menyatakan matlamat mereka secara individu. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling mempamerkan Kad Matlamat Jangka Panjang dan menjelaskannya. Contoh: Ijazah - Saya ingin mendapatkan ijazah dalam bidang kedoktoran. 4. Sesi perbincangan: Murid menyatakan kerjaya pilihan. 5. Murid mencatat dalam lampiran yang diberi oleh Guru Bimbingan dan Kaunseling serta menghiasinya dengan lakaran yang disukai.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: : : :

Penilaian Rumusan Falsafah

:
:

Murid dapat menyenaraikan matlamat jangka pendek dan jangka panjang. Setiap individu perlu ada matlamat hidup yang jelas. Perancangan matlamat yang betul dapat menjamin kehidupan yang sempurna

Lampiran K 4E 24

Matlamat Jangka Pendek


Nama Tahun Sasaran Pencapaian : : : Penilaian Semasa Matapelajaran UPSR Ujian 1 Ujian 2 Ujian 3 Ujian 4

Bahasa Melayu

Bahasa Melayu

Bahasa Inggeris

Matematik

Sains Keputusan Tandatangan : Tarikh :

Lampiran K 4F

Matlamat Jangka Panjang


25

Potong perkataan di bawah dan lekatkan di ruang yang disediakan.

Sila Lekat Di sini

Universiti

Penganggur

Tamat Tingkatan Tiga


Mempunyai Pekerjaan Yang Baik

Pusat Serenti Menjadi Orang Ternama

Pondok Buruk

Kereta mewah

Penagih Dadah

Rumah Besar

Hidup Susah

Keluarga Bahagia

Basikal
Bidang :

Keluarga Porak Peranda

Psikososial Dan Kesejahteraan Mental

26

Tajuk Objektif

: :

Hidup Bermasyarakat Murid dapat: 1. Mengenali jiran dan masyarakat sekeliling 2. Hidup perlukan masyarakat 3. Bersikap toleransi dan tolong-menolong 60 minit Tahun 4 Lampiran PS 4A

Masa Sasaran Bahan

: : :

Langkahlangkah

Set induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid bercerita tentang jiran mereka. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedarkan Lampiran PS 4A yang menunjukkan gambar gotong royong. 2. Murid diminta memberikan maklum balas terhadap gambar yang terdapat dalam Lampiran PS 4A. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menulis kenyataan berdasarkan gambar yang terdapat pada Lampiran PS 4A. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan secara keseluruhan tentang faedah hidup bermasyarakat.

Penilaian

Menyiapkan latihan yang diberikan 1. Manusia memerlukan orang lain untuk menjalani kehidupan 2. Hidup perlukan jiran dan masyarakat 3. Setiap individu saling menyumbang antara satu sama lain. Bulat air kerana pembentung, bulat manusia kerana muafakat. 27

Rumusan

Falsafah

Lampiran PS 4A

28

Bidang

Psikososial Dan Kesejahteraan Mental

29

Tajuk Objektif

: :

Kemahiran Mengawal Emosi Murid dapat: 1. Mengetahui cara mengawal emosi dalam semua keadaan. 2. Mengelakkan sesuatu perkara yang tidak diingini berlaku akibat emosi yang tidak stabil.

Masa Sasaran Bahan

: : :

60 minit Tahun 4 Keratan Akhbar

Langkahlangkah

Set Induksi : Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat lakonan gaya orang yang tidak rasional. Contoh: ketawa seorang diri, bercakap seorang diri, dan lain-lain. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling mempamerkan keratan akhbar mengenai tindakan yang tidak rasional. Contoh: bergaduh, merempit, mengamuk dan sebagainya. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling merangsang murid dengan soalan-soalan berdasarkan petikan akhbar. Soalan berdasarkan pertanyaan Apa, Siapa, Bila, Di mana, Bagaimana dan Mengapa perkara itu terjadi.

3. Guru Bimbingan dan Kaunseling memberikan ulasan terhadap jawapan murid. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan tindakan yang perlu diambil ketika berada dalam keadaan emosi tidak stabil / tidak rasional. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan akibat tidak dapat mengawal emosi. 30

Penilaian

Penglibatan murid semasa aktiviti perbincangan dan soal jawab. Perbuatan tidak dapat mengawal emosi mendatangkan kesan kepada individu yang terlibat dan orang lain perkara ini boleh dihindarkan dengan cara mengawal emosi.

Rumusan

Falsafah

Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna

Bidang Tajuk

: :

Psikososial Dan Kesejahteraan Mental Katakan Tidak! 31

Objektif

Murid dapat: 1. Mengetahui dan membezakan antara perkara yang positif dan negatif. 2. Mengatakan tidak kepada gejala-gejala negatif.

Masa Sasaran Bahan

: : : :

60 minit Tahun 4 Keratan akhbar dan gambar-gambar gejala negatif, kertas lukisan / kertas A4 Set induksi : Guru Bimbingan dan Kaunseling memanggil beberapa orang murid melakonkan perbuatan tidak bermoral tanpa suara. Contohnya: merokok, mencuri, vandalisme dan sebagainya. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling memaparkan petikan akhbar berkaitan isu gejala negatif melibatkan murid-murid.

Langkahlangkah

2. Meminta murid menyenaraikan apa yang dilihat berkaitan nilai negatif. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan perkara negatif dan meminta murid menyatakan tidak pada gambar perbuatan negatif yang ditunjukkan. 4. Seterusnya murid melukis poster Katakan Tidak kepada gejala negatif. Contoh: rokok, buli, arak, dadah dan lain-lain. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan secara keseluruhan tentang aktiviti yang dijalankan.

Penilaian

1. 2.

Melalui penglibatan dalam perbincangan dan soal jawab. Poster dihasilkan melalui aktiviti melukis.

32

Rumusan

Murid bijak menolak secara berhemah terhadap perkara-perkara negatif.

Falsafah

Yang baik jadikan teladan yang buruk jadikan sempadan

33

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Psikososial Dan Kesejahteraan Mental Berfikiran Positif Murid dapat: 1. Berfikir secara positif. 2. Menjauhi gejala-gejala yang tidak sihat.

Masa

: : :

60 minit Tahun 4 Lampiran PS 4B (Senikata lagu undang-undang pengakap) Set induksi:

Sasaran Bahan

Langkahlangkah

Guru Bimbingan dan Kaunseling menyanyikan lagu undang-undang pengakap dan meminta murid meneka nama lagu yang dinyanyikan. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedarkan senikata lagu undang-undang pengakap dan meminta murid menjelaskan apa yang mereka faham tentang isi yang terdapat dalam lirik lagu tersebut. 2. Menyebut nilai-nilai murni yang terdapat dalam lagu tersebut. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menjelaskan 3 perkara yang menunjukkan pemikiran positif iaitu suci fikiran, suci perkataan dan suci perbuatan. 4. Murid menyanyikan lagu undang-undang pengakap bersamasama. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan tentang pemikiran positif.

Penilaian

Murid dapat membezakan antara pemikiran positif dan negatif.

34

Rumusan

Pada masa kini banyak gejala sosial yang sering disalah tafsir dan perbuatan itu boleh mempengaruhi murid-murid. Berfikiran positif pemangkin gaya hidup sihat.

Falsafah

35

Lampiran PS 4B

UNDANG-UNDANG PENGAKAP

UNDANG-UNDANG PENGAKAP

UNDANG-UNDANG PENGAKAP

Bidang Psikososial Dan Kesejahteraan Mental Dipercayai taat: berguna Dipercayai taat berguna Dipercayai taat berguna Bersaudara berbudi Bersaudara berbudi Bersaudara berbudi kasihkan binatang kasihkan binatang kasihkan binatang Tajuk : Saya Menurut perintah Anak Bermaruah Menurut perintah Menurut perintah Tabah hati, berjimat Tabah hati, berjimat Tabah hati, berjimat Murid dapat : Suci fikiran Suci fikiran Suci fikiran Objektif : Suci perkataan Suci perkataan Suci perkataan 1. Mengenali kekuatan dan kelemahan diri Suci perbuatan Suci perbuatan Suci perbuatan 2. Berusaha menghindari diri dari gejala negatif Masa Sasaran Bahan : : : 60 minit Tahun 4 Lampiran PS 4C (Borang maklumat diri) Lampiran PS 4D (Borang kelebihan dan kelemahan diri) UNDANG-UNDANG UNDANG-UNDANG UNDANG-UNDANG Langkah- : Set induksi: PENGAKAP PENGAKAP PENGAKAP langkah Dipercayai taat berguna Bimbingan Dipercayai taat berguna Dipercayai RM10 Guru dan Kaunseling mengeluarkan wang kertas taat berguna Bersaudara berbudi tertera gambar DYMM Agong pertama Tuanku Bersaudara berbudi Bersaudara berbudi yang Abdul Rahman kasihkan binatang Al-Marhum Tuanku Muhammad. Kemudian mempersoalkan kasihkan binatang kasihkan binatang Ibni Menurut perintah Menurut perintah Menurut perintah mengapa kebanyakan murid tidak mengenali tokoh tersebut Tabah hati, berjimat Tabah hati, berjimat dalam kehidupan. Tabah hati, berjimat sedangkan wang digunakan setiap hari Suci fikiran Suci fikiran Suci fikiran Suci perkataan Suci perkataan Suci perkataan 1. Penerangan tentang aktiviti cara mengisi borang Suci perbuatan Suci perbuatan Suci perbuatan yang akan diedarkan. 2. Murid melengkapkan Lampiran PS 4C borang maklumat diri di

3.

Murid menyenaraikan kekuatan dan kelemahan diri di 36

Lampiran PS 4D 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengambil hasil kerja murid secara rawak dan membacanya. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan.

5.

Penilaian

Murid dapat melengkapkan Lampiran PS 4C dan Lampiran PS 4D

Rumusan

Setiap manusia mempunyai kelebihan dan kelemahan diri. Bersyukurlah dengan apa yang dimiliki disamping berusaha untuk memperbaiki diri ke arah kebaikan.

Falsafah

Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama.

37

Lampiran PS 4C Arahan : Lengkapkan Maklumat Diri Anda

DIRI SAYA

Nama Alamat

: :

Nama panggilan : . Nama Bapa : Nama Ibu : :.. : Bil. Adik-beradik Anak yang ke Cita-cita : 1. 2. Hobi : 1. .. 2. .. Makanan kesukaan Minuman kesukaan Tinggi saya :.. : : cm 38

Berat saya Idola saya Kawan karib saya

: kg : : : :

Tempat yang selalu saya lawati Tempat yang ingin saya lawati

Orang yang paling saya sayangi : 1. 2. 3. Orang yang banyak membantu dan berjasa kepada saya : 1. 2. 3.

39

Lampiran PS 4D

+ve

-ve

40

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Keibubapaan Aduhai Ayahku Murid dapat: 1. Mengetahui peranan dan tanggungjawab bapa sebagai ketua keluarga

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: : : :

60 minit Tahun 4 Kertas mahjung, kertas A4, pen marker Set induksi : Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan gambar-gambar 41

berkaitan dengan pekerjaan. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling bersoal jawab tentang

pekerjaan bapa murid. 2. Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. 3. Murid diminta menyenaraikan peranan dan tanggungjawab seorang bapa. 4. Setiap kumpulan membentangkan hasil kerja mereka. Guru Bimbingan dan Kaunseling dan murid membuat rumusan tentang peranan dan tanggungjawab bapa dalam keluarga . Penilaian Rumusan Falsafah Bidang Tajuk Objektif : : : : : : Murid berupaya menyenaraikan peranan dan tanggungjawab bapa. Bapa berperanan mencorak kehidupan keluarga. Keberkatan hidup bermula dari keredhaan ibu bapa Keibubapaan Istimewanya Ayah dan Ibuku Murid dapat: 1. Mengetahui keistimewaan yang ada pada ibu bapa masingmasing. 2. Membezakan antara sikap positif dan negatif. 3. Menyenaraikan sikap-sikap positif ibu dan bapa. Masa Sasaran Bahan : : : 60 minit Tahun 4 Lampiran IB 4A dan Lampiran IB 4B

42

Langkahlangkah

Set induksi : Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedarkan petikan sajak Ayah dan Ibu. Murid diminta mendeklamasikan sajak tersebut. 1. Seorang murid diminta untuk memilih salah seorang idolanya sama ada ibu atau ayah. 2. Murid tadi diminta untuk menceritakan mengenai sikap idolanya yang sangat disukai. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta semua murid memilih idola mereka. 4. Murid diminta menulis ciri-ciri peribadi idola yang disukai berdasarkan lampiran yang diedarkan. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan mengenai sifatsifat positif yang perlu ada pada seorang ibu dan ayah. 6. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan secara keseluruhan tentang tajuk.

Penilaian

Murid dapat melengkapkan ciri-ciri idola masing-masing berdasarkan lembaran kerja yang diberi.

Rumusan

Setiap anak perlu menanamkan nilai kesyukuran dalam diri kerana dikurniakan ibu bapa yang mempunyai banyak keistimewaan.

Falsafah

Kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah membawa bahagia

43

Lampiran IB 4A
Arahan : Lukiskan gambar idola anda.

IDOLA SAYA IALAH :.................................................................

44

ISTIMEWANYA IBU / AYAH SAYA KERANA : 1.___________________________________________________________ 2.___________________________________________________________ 3.___________________________________________________________ 4.___________________________________________________________ 5.___________________________________________________________ 6.___________________________________________________________ 7.___________________________________________________________ 8.___________________________________________________________ 9.___________________________________________________________ 10.___________________________________________________________ Lampiran IB 4B

AYAH IBU AYAH IBU DUA JIWA SUNGGUH MULIA KASIH SAYANG MEREKA TIADA TANDINGANNYA TIADA NILAIANNYA TIADA GANTINYA AYAH BEKERJA TAK HIRAUKAN PENAT LELAH DEMI KEBAHAGIAAN ANAKNYA YANG TERCINTA MENGHARAPKAN NANTINYA JADI INSAN YANG MULIA IBU TAK JEMU-JEMU MELAYANI MAHUMU SEMUA YANG DIINGINKAN CUBA DITURUTINYA ABADI KASIHNYA SEHINGGA ... KE SYURGA AIR MATA KEDUANYA PERSIS PERMATA PASTIKAN TERBITNYA NANTI DARI HATI YANG SUCI BUKANNYA KECEWA DENGAN SIKAP ANAKNYA 45

46

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Keibubapaan Kad Hikmah Murid dapat : 1. Mengetahui tarikh lahir setiap ahli keluarga. 2. Memupuk sikap berkasih sayang antara ahli keluarga. 3. Melahirkan penghargaan mereka kepada ahli keluarga melalui kad yang disediakan.

Masa

60 minit

Sasaran Bahan

: Tahun 4 : Kertas Lukisan, pensel warna dan kertas warna Set induksi :

Langkahlangkah

Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menyebut jenis-jenis kad ucapan. 1. Murid diminta menyenaraikan nama ahli keluarga dan tarikh lahir mereka dalam kertas lukisan. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling membimbing murid menyediakan kad hari lahir yang mempunyai gambar, tarikh lahir dan nama ahli keluarga. 3. Kad hari lahir yang telah siap dihantar kepada ahli keluarga.

Penilaian

Murid menyediakan kad hari lahir yang mempunyai gambar ahli keluarga.

Rumusan

Mengingat tarikh lahir setiap ahli keluarga boleh mengeratkan jalinan kekeluargaan Keluarga sejahtera membawa bahagia

Falsafah

47

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Keibubapaan Kasih sayang Murid dapat: 1. Mengetahui dan mengenali ahli keluarga dengan lebih dekat lagi. 2. Mengeratkan dan menambahkan rasa kasih sayang di kalangan ahli keluarga.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: : : :

30 minit Tahun 4 Lampiran IB 4D Set induksi : Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menunjukkan gambar ahli keluarga masing-masing. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedarkan carta kenali ahli keluarga. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan cara mengisi carta kenali ahli keluarga. 3. Murid-murid mengisi carta tersebut berdasarkan pengetahuan sedia ada mereka mengenali ahli keluarga. 4. Bagi murid yang tidak dapat mengisi bahagian tersebut dengan lengkap boleh menyambung tugasan di rumah .

Penilaian Rumusan Falsafah

: : :

Murid mengenali ahli keluarga mereka dengan lebih dekat lagi. Membantu murid mengetahui dengan lebih jelas tentang pentingnya mengenali ahli keluarga masing-masing. Kasih sayang tidak boleh dijual beli

48

Lampiran IB 4D SOAL SELIDIK KENALI AHLI KELUARGA Arahan : Isikan maklumat mengenai ahli keluarga anda.

Kegemaran Ahli Bapa Ibu Kakak Abang Adik Makanan Minuman Warna Hobi Cita-cita

Bidang

Keibubapaan 49

Tajuk

: :

Main masak-masak Murid dapat: 1. Memahami tanggungjawab setiap ahli keluarga. 2. Memainkan peranan sebenar setiap ahli keluarga. 3. Membentuk kerjasama yang kukuh dalam kalangan ahli keluarga.

Objektif

Masa Sasaran Bahan

: : :

60 minit Tahun 4 Plastesin dan kertas warna Set induksi :

Langkahlangkah

Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan gambar sebuah keluarga bahagia yang sedang menjamu selera kepada muridmurid. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling membahagikan muridmurid kepada beberapa kumpulan. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling memberikan peranan dan membuat agihan tugas kepada setiap ahli dalam kumpulan. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta ahli keluarga menyediakan satu hidangan (makan tengah hari ) untuk ahli keluarga. 4. Murid membentuk plastesin (peralatan dapur dan bahan masakan). 5. Murid melakonkan peranan mereka. 6. Guru Bimbingan dan Kaunseling memerhati dan membimbing setiap aktiviti lakonan mereka. 7. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan secara keseluruhan tentang tanggungjawab setiap ahli keluarga melalui perbincangan. 50

Contoh : a. Adakah mereka berjaya menghasilkan hidangan makan tengah hari tersebut? b. Apakah perasaan mereka semasa melakonkan peranan yang diberi? c. Siapakah ahli yang paling penting dalam keluarga?

Penilaian

Melakonkan peranan sebagai salah seorang ahli keluarga.

Rumusan

Setiap ahli keluarga mempunyai peranan yang besar dalam membentuk keluarga bahagia.

Falsafah

Keluargaku penyeri hidupku

Bidang

Pembangunan Diri 51

Tajuk Objektif

: :

Potensi Diri / Kemahiran Membuat Keputusan Murid dapat: 1. 2. 3. Mengenalpasti bakat dan kemampuan diri. Mengawal emosi dalam apa jua situasi. Merancang dan menentukan tindakan.

Masa Sasaran Bahan

60 minit

: Tahun 4 : 1. Lampiran PD 4A 2. Kertas A4. Set induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan gambar kemalangan jalan raya. Dicadangan gambar kemalangan jalan raya dari keratan akhbar atau Lampiran PD 4A 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menyatakan beberapa kemalangan yang mereka ketahui. 2. Murid diminta menyatakan tindakan yang pernah diambil ketika mereka menghadapi situasi kemalangan. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling memilih satu situasi kemalangan dan meminta murid menyenaraikan langkah-langkah yang perlu diambil. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling membincangkan keputusan yang diambil oleh murid. 5. Murid membuat rumusan berdasarkan tajuk yang dibincangkan.

Langkahlangkah

Penilaian

Murid dapat menyenaraikan langkah-langkah yang perlu diambil 52

ketika menghadapi kemalangan.

Rumusan

Murid perlu bertenang dan prihatin terhadap diri serta persekitaran ketika menghadapi sebarang situasi. Berfikir sebelum bertindak

Falsafah

Lampiran PD 4A 53

54

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Pembangunan Diri Pengurusan Diri / Awal Remaja Murid dapat: 1. Menguruskan diri dengan baik. 2. Menjaga kebersihan diri. 3. Menyayangi diri sendiri. 4. Menjaga penglihatan, pendengaran, sentuhan dan tutur kata. 60 minit

Masa Sasaran Bahan

: Tahun 4 : 1. Gambar murid lelaki dan perempuan 2. Lampiran PD 4B Set induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan gambar remaja yang berlainan jantina. Murid diminta mencari dan menyatakan perbezaan dari gambar tersebut dan mengaitkan dengan diri mereka sendiri. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan perubahan yang berlaku dalam proses akil baligh ( lelaki dan perempuan) serta menekankan kepentingan menjaga penglihatan, pendengaran, sentuhan dan tutur kata dalam pergaulan. 2. Murid menyenaraikan adab-adab dalam pergaulan dari aspek penglihatan, pendengaran, sentuhan dan tutur kata seperti dalam Lampiran PD 4B. Contoh: Penglihatan (tidak menjeling / merenung terlalu lama). Pertuturan (tidak mengejek / memaki, pujian). 55

Langkahlangkah

Sentuhan (tidak memukul , meraba, bersalaman) 3. Murid membentangkan senarai yang telah dilengkapkan. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan dari perbincangan dan menekankan aspek pencegahan. Contoh: Pergaduhan antara pelajar biasanya berpunca daripada perbuatan menjeling, diikuti dengan ejek-mengejek dan akhirnya bergaduh. Pencabulan biasanya bermula dengan renungan jahat, disusuli dengan pujukan seterusnya sentuhan.

Penilaian

Murid dapat menyenaraikan adab-adab dalam pergaulan dari aspek penglihatan, pendengaran, sentuhan dan pertuturan.

Rumusan

Murid perlu mengetahui perubahan fizikal pada diri sendiri. 2. Murid perlu menghormati bentuk fizikal seseorang. Hormatilah orang di sekeliling anda.

Falsafah

56

Lampiran PD 4B

Boleh

Jangan

PENGLIHATAN

Boleh

Jangan

PERTUTURAN

Boleh

Jangan

SENTUHAN

57

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Pembangunan Diri Asas Komunikasi Murid dapat: 1. Berkomunikasi dengan yakin dan berkesan. 2. Menggunakan laras bahasa yang betul. 3. Melatih diri untuk bersopan-santun dalam pertuturan. 60 minit

Masa Sasaran Bahan

: Tahun 4 : Kertas A4. Set induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid melakonkan dialog dalam situasi majlis hari lahir yang pernah mereka hadiri. Contoh: Murid mengucapkan tahniah semasa majlis hari lahir. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid lain memberi komen tentang dialog yang terdapat dalam lakonan tersebut. 2. Murid dan guru berbincang tentang kepentingan berkomunikasi dengan laras bahasa yang betul dan bersopan-santun. 3. Murid diagihkan kepada beberapa kumpulan kecil untuk menulis dialog dan melakonkannya. (contoh: situasi di pasar, situasi perayaan kaum) 4. Guru membuat rumusan tentang kepentingan berkomunikasi dengan betul dan berkesan.

Langkahlangkah

Penilaian

Murid berkomunikasi dengan betul melalui dialog serta lakonan 58

mengikut situasi.

Rumusan

Murid perlu melatih diri untuk berkomunikasi dengan yakin dan berkesan. Komunikasi yang baik membentuk peribadi mulia.

Falsafah

59

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Pembangunan Diri Semangat Cintakan Sekolah / Benci Vandalisme Murid dapat: 1. 2. 3. Memupuk semangat sayangkan harta benda sekolah. Menghargai kemudahan yang disediakan. Menanam sikap benci kepada vandalisme.

Masa Sasaran Bahan

60 minit

: Tahun 4 : 1. Gambar vandalisme . 2. Kertas lukisan. Set induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan vandalisme dan murid diminta memberi ulasan. gambar

Langkahlangkah

1. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menyatakan tempat yang kerap berlakunya vandalisme di kawasan sekolah. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menyatakan tindakan yang perlu diambil ketika mereka berhadapan dengan vandalisme. 3. Murid melukis poster dengan tajuk Kami Benci Vandalisme. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan berdasarkan tajuk yang dibincangkan.

Penilaian

Murid dapat melukis poster Kami Benci Vandalisme. 60

Rumusan

1. Murid perlu bertanggungjawab menjaga harta benda sekolah dan kemudahan awam. 2. Menanam kalangan murid. sikap membenci vandalisme di

Falsafah

Sayangi dan hargailah kemudahan yang disediakan.

61

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Pembangunan Diri Semangat Cintakan Sekolah / Menjaga Kebersihan Murid dapat: 1. 2. Memupuk dan mengamalkan sikap cintakan sekolah. Menanam sikap sukakan kebersihan.

Masa Sasaran Bahan

60 minit

: Tahun 4 : 1. Lampiran PD 4C 2. Wisel. 3. Cebisan kertas / sampah. Set induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan contoh gambar tentang sikap murid terhadap kebersihan dan murid diminta memberi ulasan dari gambar tersebut. Rujuk Lampiran PD 4C 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menyatakan tempat yang paling kotor di sekolah dan menyatakan tindakan yang perlu diambil untuk membersihkan kawasan tersebut. 2. Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan kawasan untuk mereka bergotong royong membersihkan kelas. 3. Murid bersaing untuk memastikan kawasan mereka bersih sehingga Guru Bimbingan dan Kaunseling menamatkan dengan tiupan wisel. 4. Murid membuat rumusan berdasarkan aktiviti yang telah dijalankan. 62

Langkahlangkah

Penilaian

Murid melaksanakan aktiviti bergotong royong membersihkan kelas.

Rumusan

1. Murid perlu bertanggungjawab menjaga kebersihan. 2. Menanam sikap sukakan kebersihan. Kebersihan mencerminkan peribadi unggul.

Falsafah

63

Lampiran PD 4C

64

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Pembangunan Diri Potensi Diri Murid dapat: 1. 2. Bersedia menerima teguran dan pandangan orang lain. Menanamkan budaya bermaaf-maafan.

Masa Sasaran Bahan

60 minit

: Tahun 4 : Kertas A4 Set induksi: Murid memilih pasangan dengan mencari sahabat karib mereka di dalam kelas. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid memilih pasangan masing-masing (sama jantina) 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedarkan kertas kosong A4 kepada semua murid. 3. Murid diminta mencatatkan sikap positif yang terdapat pada diri pasangan masing-masing. 4. Setiap murid akan membaca catatan mengenai pasangan masing-masing di hadapan kelas. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta pandangan murid lain sama ada mereka mempunyai pandangan yang sama.

Langkahlangkah

Penilaian

Murid dapat mengenalpasti sikap positif yang ada pada pasangan masing-masing.

65

Rumusan

1. Murid dapat mengenalpasti kelebihan dan kekurangan yang ada pada diri sendiri supaya lebih berkeyakinan. 2. Murid dapat mengekalkan sikap positif yang ada pada mereka. 3. Sentiasa menerima cadangan, nasihat teguran secara terbuka dan tidak berdendam. Tidak ada manusia yang sempurna. atau

Falsafah

66

Bidang

Pendidikan Pencegahan

Tajuk

Jauhi Rokok.

Murid dapat: Objektif : 1. Menyenaraikan 5 ciri negatif perokok. 2. Membezakan perokok dan bukan perokok.

Masa

60 minit

Sasaran

Tahun 4

Bahan

Lampiran PP 4A, Kertas A4

Langkah Langkah

- :

Set induksi: Murid melihat gambar yang dipamerkan. Rujuk Lampiran PP 4A 1. Setiap murid diberi peluang untuk menyatakan perasaan mereka setelah melihat gambar. 2. Murid diminta menyenaraikan secara bertulis keburukan merokok. 3. Murid diminta membuat rumusan aktiviti yang dijalankan. Murid dapat menyenaraikan keburukan merokok.

Penilaian

Rumusan

Tabiat merokok adalah amalan yang tidak baik.

Falsafah

Merokok membahayakan kesihatan. 67

Lampiran PP 4A

KOLEKSI GAMBAR KUMPULAN PEROKOK

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Pendidikan Pencegahan (Alkohol) Mitos dan Realiti Alkohol Murid dapat: 1. Memberikan tanggapan sebenar mengenai alkohol.

Masa Sasaran Bahan

: : :

60 minit Tahun 4 Lampiran PP 4B, Lampiran PP 4C

68

Langkahlangkah

Set induksi: Murid melihat gambar jenis-jenis minum beralkohol yang ditunjukkan oleh guru. 1. Setiap murid diberi Lampiran PP 4B dan Lampiran PP 4C. Guru Bimbingan Dan Kaunseling menerangkan perkara sebenar di sebalik tanggapan salah tersebut. 2. Murid diminta membuat rumusan mengenai keburukan tabiat ketagihan alkohol. Soal selidik. Jumlah ya Bahagian A lebih banyak daripada Bahagian B menunjukkan murid dipengaruhi oleh tanggapan salah berkaitan ketagihan alkohol. Tidak semua tanggapan yang baik, merupakan perkara baik.

Penilaian

Rumusan

Falsafah

Jauhi alkohol untuk kesejahteraan hidup.

Lampiran PP 4B Sila tandakan ( _/ ) sekiranya pernyataan tersebut anda setuju, tandakan ( X ) sekiranya pernyataan tersebut anda tidak setuju. BAHAGIAN A YA TIDAK 1 2 3 4 5 6 Penggunaan alkohol membuat seseorang individu berasa seperti dewasa. Alkohol memudahkan mereka mendapat ramai kawan dan diterima sebagai sebahagian dari kumpulan tersebut Alkohol membuatkan seseorang itu nampak "cool" dan berjaya. Alkohol menghilangkan rasa bosan dan memberi keseronokan. Adalah lebih baik mengambil alkohol semasa remaja supaya anda boleh berhenti mengambilnya semasa dewasa ketika anda mempunyai lebih tanggungjawab. Alkohol dapat membantu melepaskan anda dari permasalahan dalam hidup. 69

BAHAGIAN B YA 1 2 Remaja yang tidak mengambil alkohol adalah lebih matang dan dapat berfikir secara rasional. Mereka juga kurang bermasalah. Rakan yang tidak mengambil alkohol boleh lebih dipercayai dan merupakan kawan yang sentiasa mengambil berat. Perhubungan antara kawan juga lebih sihat tanpa penggunaan alkohol. Alkohol mengakibatkan mabuk,yang mana ini jelas tidak "cool" dan juga merbahaya. Kegembiraan adalah lebih nikmat apabila seseorang itu mengambil bahagian dalam aktiviti sihat dan tidak mabuk. Kegembiraan di bawah pengaruh alkohol tidak bertahan lama dan mudah dilupakan. Remaja juga mempunyai tanggungjawab yang penting. Malahan, Alkohol boleh mengakibatkan ketagihan hingga ke peringkat dewasa. Memulakan aktiviti sihat pada usia yang muda menjadikan seseorang itu lebih baik dan sihat apabila dewasa kelak. Menghilangkan masalah melalui penggunaan alkohol merupakan penyelesaian jangka pendek sahaja. Menggunakan alkohol sebagai cara untuk menangani masalah adalah tidak benar. Penggunaannya akan menimbulkan lebih banyak masalah dalam jangka pendek dan panjang. Lampiran PP 4C TIDAK

3 4

Mitos Penggunaan alkohol membuat seseorang individu berasa seperti dewasa. Alkohol memudahkan mereka mendapat ramai kawan dan diterima sebagai sebahagian dari kumpulan tersebut Alkohol membuatkan seseorang itu nampak "cool" dan berjaya. Alkohol menghilangkan rasa bosan dan memberi keseronokan.

3 4

Realiti tentang kegunaan alkohol Remaja yang tidak mengambil alkohol adalah lebih matang dan dapat berfikir secara rasional. Mereka juga kurang bermasalah. Rakan yang tidak mengambil alkohol boleh lebih dipercayai dan merupakan kawan yang sentiasa mengambil berat. Perhubungan antara kawan juga lebih sihat tanpa penggunaan alkohol. Alkohol mengakibatkan mabuk,yang mana ini jelas tidak "cool" dan juga merbahaya. Kegembiraan adalah lebih nikmat apabila seseorang itu mengambil bahagian dalam aktiviti sihat dan tidak mabuk. 70

Kegembiraan di bawah pengaruh alkohol tidak bertahan lama dan mudah dilupakan. 5 Adalah lebih baik mengambil alkohol semasa remaja supaya anda boleh berhenti mengambilnya semasa dewasa ketika anda mempunyai lebih tanggungjawab. Alkohol dapat membantu melepaskan anda dari permasalahan dalam hidup. Remaja juga mempunyai tanggungjawab yang penting. Malahan, Alkohol boleh mengakibatkan ketagihan hingga ke peringkat dewasa. Memulakan aktiviti sihat pada usia yang muda menjadikan seseorang itu lebih baik dan sihat apabila dewasa kelak. Menghilangkan masalah melalui penggunaan alkohol merupakan penyelesaian jangka pendek sahaja. Menggunakan alkohol sebagai cara untuk menangani masalah adalah tidak benar. Penggunaannya akan menimbulkan lebih banyak masalah dalam jangka pendek dan panjang.

Bidang

Pendidikan Pencegahan ( Inhalan )

Tajuk

Jauhi Inhalan Murid dapat:

Objektif

: : : :

1. Menonjolkan idea-idea kreatif dalam lukisan. 2. Menyampaikan maklumat berkaitan berdasarkan lukisan. 60 minit Tahun 4 Kertas lukisan, pensel warna, Lampiran PP 4D Set induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling mempamerkan beberapa contoh 71

Masa Sasaran Bahan Langkah langkah

- :

gambar berkaitan inhalan sebagai panduan. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan tentang gambar yang dipamerkan. Bersoal jawab dengan murid mengenai gambar. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedarkan kertas lukisan dan pensel warna kepada murid-murid. 3. Murid melukis poster yang mengandungi kata-kata yang menggambarkan kebencian pada inhalan. 4. Lukisan dipamerkan di papan kenyataan kelas. Penilaian : Murid menghasilkan poster mengikut kreativiti masing-masing.

Rumusan

Guru menyemai sikap benci inhalan.

Falsafah

Jauhi Inhalan Hidup Pasti Ceria

72

Lampiran PP 4D

Tr a g edi A pr il 2000 10 (3 r ema j a t i eng hidua m ma m g )

73

Bidang

Pendidikan Pencegahan Dadah

Tajuk

Dadah, Cegah Sebelum Terjebak. Murid dapat:

Objektif

1. Membentuk tingkahlaku yang baik 2. Menyatakan rasa benci terhadap dadah 30 minit

Masa

Sasaran Bahan

Tahun 4 Bahan berkaitan Bahaya Dadah, Dadah Musuh Negara dan alatan multimedia, ikrar anti dadah (sumber : PPDa) Set induksi : Guru Bimbingan dan Kaunseling memulakan aktiviti dengan meminta seorang murid membaca ikrar Kami Benci Dadah. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat pengajaran secara kelas tentang penyalahgunaan dadah yang dibenci oleh setiap agama. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling bersoal jawab secara lisan dengan murid mengenai soalan-soalan berikut:i.Mengapakah semua agama menentang penyalahgunaan dadah? ii. Apakah hukum penyalahgunaan dadah kepada individu menurut agama anutan murid ? 3. Setiap murid dibimbing dan diberi peluang untuk memberikan jawapan masing-masing. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan tentang jawapan yang diberikan oleh murid mengikut perspektif agama. 1. Sesi Soal jawab

Langkah langkah

- :

Penilaian

: 74

2. Pemerhatian

Falsafah

Amalan tanpa ilmu adalah sia-sia

75

Pendidikan Pencegahan Pendidikan Pencegahan HIV / AIDS Objektif : Murid dapat: 1. Menyatakan punca jangkitan penyakit HIV / AIDS. 2. Menyenaraikan cara-cara mencegah jangkitan pada diri dan ahli keluarga. Masa Sasaran Bahan : : : 60 minit Tahun 4 Carta HIV / AIDS, Brosur HIV / AIDS ( disediakan oleh Guru Bimbingan dan Kaunseling )

Langkahlangkah

Set induksi : Guru Bimbingan dan Kaunseling mempamerkan carta Punca dan Akibat Penyakit HIV / AIDS. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling bersoal jawab dengan murid tentang carta yang ditunjukkan. Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan dan setiap kumpulan diberi tugasan seperti Lampiran PP 4E. Setiap kumpulan membuat pembentangan. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan mengenai akibat penyakit HIV / AIDS

2.

3.

Penilaian

Murid dapat menjawab soalan dalan Lampiran PP 4E

Falsafah

Amalkan gaya hidup sihat

76

Lampiran PP 4E

Tugasan Kumpulan

Kumpulan 1 Kumpulan 2 Kumpulan 3 Kumpulan 4

: : : :

Punca-punca HIV Kesan HIV ke atas pesakit Kesan psikologi kepada diri pesakit Cara-cara mencegah HIV

77