Anda di halaman 1dari 3

LAMPIRAN I

RANCANGAN PENGAJARAN BAGI PEMERHATIAN KEDUA

Kelas Tarikh Hari Masa

: ----: 15 Februari 2013 : Jumaat : 9.30 10.15 Pagi

Bil. Murid : 4 Orang Tajuk : Tampalan bentuk geometri

Tunjang Utama :

( KTI 1.0)

Seni Visual.

Standart Kandungan : (KTI 1.2) Menzahirkan idea kreatif dalam penghasilan karya.

Standart Pembelajaran : (KTI 1.2.3) Membuat corak dan rekaan mengikut krativiti sendiri melalui pelbagai aktiviti dengan bimbingan.

Kesepaduan Tunjang : (PM 3.1.4) (ST 2.1.2) Melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang murid. memerhati dan mengenal bentuk-bentuk di persekitaran dengan bimbingan.

Objektif Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid akan dapat : a) Meningkatkan kemahiran koordinasi mata dengan jari dalam melakukan aktiviti.

Pengetahuan Sedia Ada : Murid telah mengenal jenis-jenis warna dan bentuk.

Kemahiran Berfikir (KB): menjana idea

Penerapan Nilai (PN) : hormat, disiplin, kerjasama

Fokus Kecerdasan Pelbagai (MI) : interpersonal (I), linguistik (II)

Bahan Bantu Mengajar (BBM) : pensel warna, kertas lukisan, gunting, lembaran kerja, gam

Langkah / Masa

Isi Pelajaran Memperkenalkan bentukbentuk geometri.

Aktiviti Guru & Murid 1) Guru memperkenalkan bentuk kepada muridmurid dengan menggunakan kad bentuk.

Catatan / BBM BBM : kad bentuk

KB : mengelas

Set Induksi (5 minit)

2) Guru menyoal murid tentang bentuk yang mereka ketahui. 3) Guru meminta muridmurid untuk mengenalpasti bentuk-bentuk yang terdapat di persekitaran. Penerangan tentang aktiviti mewarna bentuk pada lembaran kerja. 1) Guru meminta murid agar memberikan perhatian terhadap apa yang ingin ditunjukkan oleh guru. 2) Guru menunjukkan contoh

PN : disiplin, keberanian

BBM : pensel warna, lembaran kerja

PN : hormat, kerjasama.

Langkah 1 (5 minit)

bentuk yang telah siap di warnakan kepada murid. 3) Guru meminta murid memerhati langkah yang ditunjukkan oleh guru. 4) Guru mewarna bentuk pada lembaran kerja. Aktiviti murid mewarna. 1) Guru mengedarkan bahan kepada murid.

BBM : pensel warna, lembaran kerja.

Langkah 2 (10 minit)

2) Guru menerangkan kepada murid tentang aktiviti. 3) Guru memberi bimbingan dan pantauan kepada murid.

PN : disiplin, hormat.

LAMPIRAN I

MI : (II) Penerangan tentang aktiviti menggunting bentuk pada lembaran kerja. 1) Guru meminta murid agar memberikan perhatian terhadap apa yang ingin ditunjukkan oleh guru. 2) Guru menunjukkan contoh bentuk yang telah siap di Langkah 3 (5 minit) guntingkan kepada murid. 3) Guru meminta murid memerhati langkah yang ditunjukkan oleh guru. 4) Guru menggunting bentuk pada lembaran kerja dan menampal bentuk yang telah siap pada kertas lukisan. Aktiviti murid menggunting. 1) Guru mengedarkan bahan kepada murid. 2) Guru menerangkan kepada Langkah 4 (10 minit) murid tentang aktiviti. 3) Guru memberi bimbingan dan pantauan kepada murid. MI : (II) Refleksi 1) Guru memanggil murid kehadapan untuk Penutup (5 minit) berkongsi apa yang diperolehi dari aktiviti. 2) Guru membuat rumusan berdasarkan aktiviti yang dilaksanakan. MI : (I), (II) PN : hormat, kerjasama. PN : disiplin, hormat. BBM : gunting, lembaran kerja, gunting, gam PN : hormat, kerjasama. BBM : gunting, lembaran kerja, kertas lukisan, gam

Anda mungkin juga menyukai