Anda di halaman 1dari 8

Penjenamaan Berjaya Strategi Korporat 1.

0 PENDAHULUAN Komunikasi Korporat boleh didefinisikan sebagai satu proses atau tindakan menterjemah atau mengubah identiti korporat yang berbentuk fizikal seperti logo, warna, perkataan dan sebagainya yang melambangkan organisasi kepada imej korporat berbentuk mental atau pemikiran. Bermakna apabila melihat kombinasi warna atau logo berkenaan, tanpa diberitahu, pemerhatinya akan secara automatik memikirkan organisasi tersebut. Contohnya melalui komunikasi korporat, sesebuah syarikat akan melakukan proses promotional mix. Proses ini melibatkan jenama dan kaedah promosi bagi memperkenalkan brand atau trademark sesebuah syarikat. Proses ini perlu melibatkan semua pihak. Ini bermakna komunikasi korporat adalah komunikasi yang melibatkan semua lapisan stakeholder. Memandangkan komunikasi korporat adalah aktiviti komunikasi yang melibatkan semua pihak dan menjadi landasan atau asas perhubungan, maka ia meliputi dua bentuk komunikasi iaitu komunikasi dalaman dan komunikasi luaran (Balasan, 2008).
a.

Komunikasi luaran. Komunikasi luaran melibatkan hubungan dengan pihak media seperti mengadakan acara-acara yang melibatkan media bagi mengeratkan hubungan, mengadakan juru cakap atau lebih dikenali dengan Pegawai Komunikasi Korporat atau Pegawai perhubungan yang berkebolehan tinggi dalam mengadakan komunikasi dan mengadakan acara-acara luar bagi menghebahkan atau bertujuan promosi. Pegawai perhubungan mestilah berupaya untuk menyelenggarakan laman sesawang organisasi, mengurus publisiti organisasi seperti majalah dan berurusan dengan pihak media.

b.

Komunikasi dalaman. Komunikasi dalaman meliputi hal-hal seperti mengurus publisiti syarikat untuk tatapan pekerja dan rakan kongsi dan menjalankan acara-acara dalaman yang melibatkan staf.

2.0 STRATEGI PENJENAMAAN KORPORAT Banyak perniagaan mencari cara untuk membuat satu strategi penjenamaan korporat yang berjaya. Mana-mana syarikat menjangka untuk menjana jenama sendiri dan memastikan kejayaan objektif atas.jenama korporat yang berkuasa bertindak untuk mewujudkan keyakinan dalam perniagaan anda dan produk anda dan penawaran perkhidmatan. Keyakinan ini bukan sahaja dirasai oleh pemilik perniagaan atau pasukan pengurusan tetapi juga perlu hadir di kalangan pekerja dan, lebih penting lagi, pelanggan.

Walaupun ia mungkin sukar untuk menimbangkan nilai-nilai yang tidak ketara seperti keyakinan, cara yang baik untuk mengukur persepsi pelanggan terhadap jenama korporat anda adalah melalui prestasi jualan. Secara logiknya, apabila anda telah berjaya membina satu jenama yang berkesan ia akan diterjemahkan kepada lebih banyak perniagaan matlamat akhir strategi penjenamaan mana-mana korporat.

Terdapat beberapa pertimbangan penting dalam usaha untuk membangunkan satu strategi penjenamaan korporat yang berkesan. Pertama, anda perlu mempunyai kefahaman yang menyeluruh pelanggan anda atau pasaran sasaran anda, tawaran perniagaan anda termasuk pertandingan anda. Penyelidikan menyeluruh ke atas kawasan-kawasan ini merupakan langkah pertama untuk mengenal pasti bagaimana untuk meletakkan perniagaan anda.

Bagi mana-mana strategi penjenamaan korporat berjaya, ia memerlukan perhatian dan komitmen kepimpinan syarikat. Keyakinan terhadap jenama korporat harus bermula di peringkat tertinggi pengurusan untuk mencapai semua pemegang saham berkesan. Jika orang yang terlibat dengan perniagaan anda percaya dalam apa yang anda tawarkan, ini pastinya akan mewujudkan kepentingan dalam pelanggan. Mereka akan mahu memberikan

produk anda atau perkhidmatan anda cuba kerana mereka sekutukan dengan jenama anda keyakinan tertentu yang anda akan menyampaikan apa yang anda berjanji kerana jenama korporat anda adalah suatu alat yang ampuh, ia perlu untuk menyampaikan mesej yang betul mengenai syarikat anda.

Itulah sebabnya anda perlu untuk merancang strategi penjenamaan korporat anda dengan teliti bukan sahaja untuk menjimatkan masa dan wang, tetapi yang lebih penting lagi, untuk memastikan bahawa jenama anda menyampaikan nilai-nilai perniagaan anda dengan berkesan sebagai mungkin.

Jika ada satu perkara lain yang strategi penjenamaan korporat anda harus mempunyai, ia adalah konsisten. Menyampaikan mesej yang sama kira-kira perniagaan anda setiap kali merentasi semua media sama ada cetak, penyiaran atau Internet adalah kunci untuk mewujudkan satu jenama yang dikenali dan berkekalan sama dengan jenama yang berjaya seperti Coke atau Pepsi, Apple, Google, Kleenex, antara lain-lain.

Akhir sekali, strategi penjenamaan korporat anda tidak akan berfungsi jika matlamat anda hanya ditetapkan untuk tempoh yang singkat. Masa merupakan elemen penting dalam penjenamaan korporat. Ia mengambil banyak masa untuk jenama besar untuk mendapatkan di mana mereka berada, jadi anda memerlukan strategi penjenamaan pepejal korporat yang akan bertahan ujian masa Dalam hari ini sesak perniagaan pasaran, syarikat-syarikat sama ada kecil atau besar bersaing, lebih daripada biasa untuk menyampaikan mesej mereka. Sebagai syarikat melancarkan semua jenis pengiklanan dan kempen pemasaran untuk memikat pengguna, ia akan menjadi lebih sukar bagi satu mesej kepada menonjol. Di samping itu, peningkatan kos pemasaran produk baru atau perkhidmatan membuat kritikal bagi syarikat datang

dengan strategi yang berkesan untuk mempromosikan perniagaan. Syarikat menggunakan penjenamaan korporat dalam usaha untuk membawa mesej mereka dengan cekap dan berkesan.

Satu persoalan penting bagi banyak perniagaan adalah apa yang membuatkan strategi penjenamaan korporat yang berjaya? Sama ada syarikat sedang mengkaji untuk mewujudkan jenama sendiri atau untuk membuat, memastikan kejayaan adalah matlamat utama kebanyakan.

Jenama korporat yang berkuasa bertindak untuk mewujudkan keyakinan dalam perniagaan anda dan produk dan perkhidmatan yang ditawarkan. Keyakinan ini bukan sahaja dirasai oleh pemilik perniagaan atau pasukan pengurusan tetapi juga perlu hadir di kalangan pekerja dan, lebih penting lagi, pelanggan-pelanggan. Walaupun mungkin sukar untuk menimbangkan nilai-nilai yang tidak ketara seperti keyakinan diri, cara yang baik untuk mengukur persepsi pelanggan jenama korporat anda melalui prestasi jualan. Secara logiknya, apabila anda telah berjaya membina satu jenama yang berkesan ia akan diterjemahkan kepada lebih banyak perniagaan - matlamat akhir mana-mana strategi penjenamaan korporat. Terdapat beberapa pertimbangan penting dalam usaha untuk membangunkan satu strategi penjenamaan korporat yang berkesan. Pertama, anda perlu mempunyai kefahaman yang menyeluruh pelanggan atau target pasaran anda, tawaran perniagaan anda termasuk pesaing anda. Penyelidikan menyeluruh ke atas kawasan-kawasan ini merupakan langkah pertama untuk mengenal pasti cara terbaik untuk meletakkan perniagaan anda. Bagi mana-mana strategi penjenamaan korporat berjaya, ia memerlukan perhatian dan komitmen kepimpinan Companys. Keyakinan dalam jenama korporat harus bermula di peringkat tertinggi pengurusan dalam usaha untuk mencapai semua pemegang saham dengan

berkesan. Jika orang-orang yang terlibat dengan perniagaan anda percaya apa yang anda tawarkan, ini sudah tentu akan mewujudkan kepentingan dalam pelanggan. Mereka akan mahu untuk memberi produk atau perkhidmatan anda cuba kerana mereka sekutukan dengan jenama anda keyakinan tertentu yang anda akan menyampaikan apa yang anda berjanji.

Kerana jenama korporat anda adalah alat yang berkuasa, ia perlu untuk menyampaikan mesej yang betul mengenai syarikat anda. Itulah sebabnya mengapa anda perlu merancang strategi penjenamaan korporat anda dengan berhati-hati bukan sahaja untuk menjimatkan masa dan wang, tetapi yang lebih penting, untuk memastikan bahawa jenama anda menyampaikan nilai-nilai perniagaan anda dengan berkesan sebagai mungkin. Jika ada satu perkara lain bahawa strategi penjenamaan korporat anda harus mempunyai, ia adalah konsisten. Menyampaikan mesej yang sama kira-kira perniagaan anda setiap masa merentasi semua medium - sama ada cetak, menyiarkan atau Internet - adalah kunci untuk mewujudkan satu jenama yang dikenali dan lama bertahan sama dengan jenama yang berjaya seperti Coke atau Pepsi, Apple, Google, Kleenex, di kalangan lain-lain. Akhir sekali, strategi penjenamaan korporat anda tidak akan berfungsi jika matlamat anda hanya ditetapkan untuk tempoh yang singkat. Masa merupakan satu elemen penting dalam penjenamaan korporat. Ia telah mengambil banyak masa untuk jenama besar untuk mendapatkan di mana mereka berada, jadi anda perlu strategi penjenamaan pepejal korporat yang akan bertahan ujian masa. Dalam pasaran perniagaan yang sesak hari ini, syarikat-syarikat sama ada kecil atau besar bersaing, lebih daripada biasa untuk menyampaikan mesej mereka. Memandangkan syarikat memulakan semua jenis kempen pengiklanan dan pemasaran untuk menarik pengguna, ia menjadi lebih sukar satu mesej kepada menonjol. Di samping itu, peningkatan kos pemasaran

produk atau perkhidmatan yang baru menjadikannya penting bagi sebuah syarikat yang datang dengan strategi yang berkesan untuk mempromosikan perniagaan. Syarikat menggunakan penjenamaan korporat dalam usaha untuk membawa mesej mereka dengan berkesan dan cekap. 3.0 PENUTUP

3.0 PENUTUP