Anda di halaman 1dari 2

Rancangan Pelaksanaan Aktiviti Kokurikulum (Sukan/Persatuan/Unit Beruniform)

Nama Pelajar Minggu keTarikh/Hari Masa Tempat Bilangan Murid

:Donny Segie Thomas :2 :30 Januari 2013 (Rabu) :3.30-4.30 Petang :Padang SK Nanga, Babai : 26 orang

Jenis Kokurikulum Tajuk Objektif

:Bola Sepak :Asas Bola Sepak Pada akhir sesi perjumpaan, murid dapat: 1. 2. 3. 4. Memanaskan badan dengan cara yang betul. Menguasai kemahiran asas bolasepak; menghantar bola pelbagai jarak. Menguasai kemahiran kawalan bola. Mempraktikkan asas bolasepak dalam perlawanan mini Rajin berusaha. Tidak berputus asa. Bola Sepak Kon (4) ( 10 )

Nilai

1. 2.

Peralatan/Bahan Sumber

1. 2.

Langkah Langkah 1 (5minit) Memanaskan badan 1. 2.

Aktiviti Guru/Murid Murid diminta berlari perlahan mengelilingi padang sebanyak dua pusingan. Guru mengajar murid memanaskan badan dengan cara yang betul, bermula dari kepala, sehingga ke kaki.

Catatan (Nilai/Peralatan/BS)

Rancangan Pelaksanaan Aktiviti Kokurikulum (Sukan/Persatuan/Unit Beruniform)


Langkah 2 (20 minit) Kemahiran 1 Menghantar bola 1. Guru pada mulanya menunjukkan posisi dan postur badan yang betul untuk memuat hantaran bola. 2. Murid kemudiannya meniru guru melakukan pergerakan tersebut di samping guru membetulkan murid yang mempunyai postur dan gerakan badan yang salah. 3. Seterusnya guru meminta murid berbaris dalam dua barisan yang memanjang dan bergilir gilir berlatih menghantar bola pada guru dalam jarak 3 meter. 4. Setelah semua murid mampu untuk menghantar bola pada jarak tersebut, guru kemudiannya menukar aras kepada 5 meter dan 10 meter. 5. Guru kemudiannya menukar corak latihan kepada latihan mengawal bola. 6. Guru menunjukkan cara mengawal bola yang betul, dari segi posisi, postur dan gerakan badan. 7. Murid kemudiannya meniru apa dilakukan guru dan dibetulkan oleh guru. 8. Murid kemudiannya berbaris dalam dua barisan memanjang. 9. Guru kemudiannya menghantar bola ke kaki murid secara individu. 10. Setiap murid diminta mengawal dengan betul sebanyak tiga kali. 11. Guru kemudiannya memberi teguran dan nasihat tentang teknik yang betul. 1. 2. 3. 4. 5. Langkah 4 (15 minit) Kemahiran 3 Mini Games Langkah 5 (5 minit) 1. 2. 3. 4. 1. 2. 3. 4. Catatan: Murid-murid diagihkan kepada pasangan. Setiap pasangan kemudiannya bergilir menhantar bola kepada satu sama lain. Ini bertujuan agar teknik menghantar bola dan teknik mengawal bola mereka terserlah. Oleh kerana bola tidak mencukupi untuk setiap pasangan sekaligus, setiap pasangan hanya diberi masa bermain selama 3 minit. Guru kemudiannya memberi teguran dan nasihat tentang teknik yang betul. Guru menggunakan kon untuk dijadikan garisan padang. Murid dibahagikan kepada dua pasukan. Murid diberi masa 10 minit untuk bermain perlawanan mini. Setelah tamat masa permainan yang telah ditetapkan, guru memberikan nasihat dan pandangan terhadap murid. Guru mengajak murid menarik nafas panjang sebanyak 3 kali. Guru kemudiannya membimbing murid untuk melakukan senaman menyejukkan badan. Guru sekali lagi memberi nasihat dan panduan kepada murid tentang isi pelajaran pada hari ini. Bersurai Disemak oleh Guru Penasihat/ Pensyarah Penyelia Tandatangan: Nama:

Langkah 3 (15 minit) Kemahiran 2 Menghantar dan mengawal bola.