Anda di halaman 1dari 1

WAJ 3112:KOKURIKULUM OLAHRAGA PROGRAM PPG Topik Tutorial Interaksi 1: Undang-undang KOM (Dahulu dikenali sebagai KOAM) 1. 2.

Senaraikan semua acara olahraga yang dijalankan di pringkat sekolah rendah Cuba rujuk peraturan KOM melalui internet atau bahan bacaan dan jelaskan perkara-perkara yang menyebabkan lompat jauh seseorang dibatalkan.

Interkasi 2: 1. Nyatakan fasa-fasa dan teknik-teknik lari pecut. 2. Cuba rujuk peraturan KOM melalui internet atau bahan bacaan dan jelaskan perkara-perkara yang menyebabkan pembatalan dalam acara lari berganti 4 x 100 meter.

Interaksi 3: Acara Lontaran : Lontar peluru 1. Senaraikan dan jelaskan perbezaan di antara teknik lontaran gaya berdiri dengan gaya Parry O Brien. 2. Cuba anda rujuk peraturan KOM melalui internet atau bahan bacaan dan jelaskan perkara-perkara yang boleh menyebabkan lontaran seseorang peserta dibatalkan.

Interaksi 4: Kepegawaian 1. Senaraikan bahagian dan peranan yang dimainkan oleh pegawai teknikal bagi semua acara padang. 2. Apakah kelebihan bertugas di acara padang berbanding dengan acara balapan.

Interaksi 5: Kejurulatihan Pilih satu acara larian, sediakan satu RPH bagi masa pengajaran 60 minit dengan berpandukan perkara berikut:Contoh: Lari pecut i. Memanaskan badan ii. Tunjuk cara iii. Latihan ansur maju iv. Permainan kecil / lumba lari v. Penutup / cooling down