Anda di halaman 1dari 11

1

NAMA :_______________________________

TAHUN:______________

SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT TEH UPP 1 2013 ______________________________________________________________ KAJIAN TEMPATAN TAHUN 4 MASA 1 JAM

ARAHAN Jawab semua soalan di bawah pada kertas jawapan yang disediakan Untuk bahagian B sila jawab pada ruangan yang disediakan BAHAGIAN A 1. Antara tempat-tempat berikut, yang manakah BUKAN dijadikan tempat petempatan awal manusia. A. B. Gua. Kawasan lapang. C. D. Dalam sungai. Pinggiran tasik.

Rajah 1 2. Apakah nama tempat kediaman dalam Rajah 1 ? A. B. Gua. Pondok. C. D. Khemah. Ran.

3.

Mengapakah manusia zaman dahulu memilih pinggiran sungai atau tasik sebagai petempatan ? A. B. C. D. Dapat memelihara ikan. Mudah mendapatkan bekalan air. Terhindar daripada binatang buas. Melindungi daripada cuaca buruk.

4.

Antara bentuk rumah di bawah, yang manakah dikaitkan dengan sebuah negeri di Malaysia. A. C.

B.

D.

5.

Negeri manakah yang mempengaruhi reka bentuk rumah di atas ?

A. B. 6.

Arab. Sumatera.

C. D.

Cina. Siam.

Antara rumah di bawah, yang manakah dibina di atas permukaan air ? A. C.

B.

D.

7.

Rumah orang Eskimo dinamakan A. B. iglu. tupik. C. D. topik. igli.

8.

Berdasarkan gambar di bawah, yang manakah rumah tradisional ? A. C. C.

B.

D. D.

Soalan 9 dan 10 berdasarkan gambar di bawah.

9.

Gambar di atas menunjukkan rumah A. B. limas bagan C. D. kampung panjang

10.

Dimanakah rumah tersebut biasanya dapat dilihat ? A. B. Di tepi sungai. Di atas pokok. C. D. Di kawasan bandar. Di kawasan pedalaman

11.

Aktiviti manusia yang tinggal di pinggiran sungai ialah A. B. berniaga. menangkap ikan. C. D. bercucuk tanam. menternak binatang.

12.

Apakah kegiatan awal manusia untuk mendapatkan makanan ? A. B. Memburu binatang. Menangkap ikan di laut.

C. D.

Menukar barang dengan orang lain. Mencari hasil hutan untuk dijual di pelabuhan.

13.

Antara petempatan awal manusia di dalam gua di negara kita ialah A. B. Gua Niah. Gua Batu. C. D. Gua Kelam. Gua Tempurung.

14.

Di manakah tempat yang sesuai untuk melayan tetamu ? A. B. Stor. Dapur. C. D. Balkoni. Ruang tamu.

15.

Mengapakah rumah yang dibina berhampiran dengan sungai mempunyai tiang yang tinggi ? A. B. C. D. Mengelak daripada dimasuki pencuri. Menghalang binatang buas memasuki rumah tersebut. Menjadikan rumah tersebut kelihatan cantik dan menarik. Mengelakkan rumah tersebut dimasuki air ketika air pasang atau banjir.

16.

Rumah yang dibina tersusun dan terancang biasanya terdapat di A. B. C. D. atas bukit. kawasan pedalaman. bandar dan pelabuhan. kawasan yang tiada kemudahan asas yang mencukupi.

Rumah Minangkabau 17. Apakah keistimewaan rekabentuk rumah yang ditunjukkan di atas ? A. B. C. D. 18. Diperbuat tanpa menggunakan paku. Pintunya yang mempunyai ukiran yang cantik. Bumbungnya yang melengkung seolah-olah tanduk kerbau. Tangganya diperbuat daripada batu dan dicat berwarna-warni.

Antara faktor yang mempengaruhi pembinaan rumah ialah I. II. III. IV. A. B. Sejarah. Geografi. Keagamaan. Keselamatan. C. D. I, III dan IV. II, III dan IV.

I, II dan III. I, II dan IV.

19.

Antara yang berikut, pasangan manakah yang BENAR tentang bentuk rumah orang Eskimo ? Musim Panas A B C D tupik rumah dibina daripada batu kapur sederet bumbung berbentuk 'V' terbalik Musim Sejuk Iglu rumah dibina daripada kulit musang Sebuah bumbung berbentuk melengkung

20.

Ciri rumah yang bertingkat-tingkat merujuk kepada I. II. III. IV. A. B. I dan II. II dan III. Pangsapuri. Kondominium. Rumah bagan. Rumah pangsa. C. D. I, II dan III. I, II dan IV.

21.

Antara rumah-rumah di bawah, yang manakah terdapat di kawasan kampung atau desa ?

A.

C.

22.

Antara jenis rumah berikut, yang manakah TIDAK terdapat di negara kita ? A. B. Tupik. Rumah teres. C. D. Rumah air. Kondominium.

23.

Antara berikut yang manakah BUKAN bahan utama yang digunakan untuk membuat rumah moden ? A. B. Simen. Batu-bata. C. D. Besi cerucuk. Atap rumbia.

24.

Apakah nilai murni yang patut kita amalkan apabila dapat tinggal di rumah yang selesa ? A. B. Megah. Patriotik. C. D. Bersyukur. Murah hati.

25.

Pilih padanan yang BETUL. A. B. C. D. Ayah memasak di dapur. Ibu menyediakan tempat tinggal. Abang mencari nafkah untuk keluarga. Kakak menolong meringankan kerja di rumah.

26.

Antara bentuk muka bumi berikut, yang manakah sesuai digunakan untuk membina rumah ? A. B. Tanah pamah. Berbukit. C. D. Pantai. Paya

27.

Antara tempat kediaman berikut, yang manakah sesuai dibina di padang pasir ? A. C.

B.

D.

28.

Antara ciri lantai berikut, yang manakah sesuai dipasangkan di dapur rumah anda supaya ia tidak berlaku kemalangan ? A. B. Mahal. Cantik. C. D. Tidak licin. Bercahaya.

10

29.

Antara berikut, yang manakah boleh menjadikan rumah anda sebuah tempat yang selesa ? I. II. III. IV. A. B. I dan II. I dan IV. Menjaga kebersihan. Membiarkan pintu dan tingkap terbuka sepanjang masa. Mempelawa semua orang masuk ke dalam rumah. Memastikan kelengkapan asas rumah mencukupi. C. D. II dan IV. III dan IV.

Rajah 2 30. Contoh petempatan awal manusia seperti Rajah 2 ialah di I. Gua Niah, Sarawak. II. Gua Cha Cha, Kelantan. III. Kota Tampan, Perak. IV. Sungai Tembeling, Pahang. A. I dan II. B. I dan IV.

11

C.

II dan IV.

D.

III dan IV

[ 30x2 ]