Anda di halaman 1dari 66

HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 2

Minggu 1 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk 2. 1. Daya Tahan Kardiovaskular

Imbangan Keupayaan jantung dan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik. 2. Kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia

Isi Definisi 1.

berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti.

Kemahiran / Butir Mengajar - Lari 20 meter Individu berlari bebas dalam grid yang disediakan. Berkumpulan ( Permainan Burung Cari Makan ) - Bertiga, iaitu dua orang murid berpegangan tangan. - Apabila guru memberi arahan, Burung Cari Makan , murid yang didalam sangkar atau bulatan akan lari keluar mencari makan. - Apabila arahan Burung Masuk Sarang, murid akan cuba lari ke sarang semula. Berlari setempat. Berlari cepat Berlari cepat dan lambat. Berlari langkah panjang dan pendek. Berlari ke hadapan dan belakang.

Berlari ke sisi. Berlari tukar arah. Berlari lurus dan berbelok ( zig-zag ). Berlari berganti-ganti dalam jarak 20 meter yang ditandakan.

- Imbangan Dirian Bangau . Murid berdiri sebelah kaki mengikut keselesaan ( tanpa kasut ). Tapak kaki bebas diletakkan pada sisi lutut kaki yang berdiri. Tangan cekak pinggang. Apabila isyarat mula diberikan, murid mula tinggikan tumit untuk menjengket dan mengawal imbangan seberapa lama yang boleh.

Minggu 1 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk Kesihatan Diri Isi 1. Definisi Kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran, amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan aktiviti-aktiviti keperluan diri.

Kemahiran / Butir Mengajar - Mengenali Tubuh Badan Memeriksa kebersihan diri murid.

Menggunakan carta berkaitan bahagian-bahagian dalam tubuh badan. Menyebut perkataan berkaitan bahagian-bahagian dalam tubuh badan. Mewarna bahagian dalam tubuh badan. Menyanyikan lagu yang berkaitan dengan tubuh badan.

Minggu 2 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Pergerakan Asas 1. Lokomotor 2. Bukan Lokomotor

Isi Definisi 1. Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. 2. Bukan lokomotor bermaksud keupayaan untuk menggerakkan bahagian-bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat.

Kemahiran / Butir Mengajar - Lokomotor Berlari Skip Melompat Merangkak Berguling Menghambur ( hambur kucing )

- Bukan Lokomotor Meleding Membongkok Duduk Mengilaskan badan Memusingkan tangan Ayunkan tangan Imbangan Duduk sambil mengilas badan Menghayunkan tangan di udara.

Minggu

2 1 Waktu

Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk Kesihatan Diri

Kemahiran / Butir Mengajar - Mengenali Tulang Dan Otot Menunjukkan model rangka manusia dan gambar tulang dan otot. Membimbing murid merasa bahagian tulang otot. Menunjukkan kedudukan tulang yang sebenar dan minta murid menyebut nama tulang. Menjelaskan kedudukan tulang mengikut kedudukannya. Contoh, Tulang punggung ( tulang pelvis ), tulang tangan, tulang kaki, tulang belakang, tulang rusuk dan tengkorak . Berbincang dengan menggunakan carta untuk memperkenalkan otot-otot yang penting. Contoh, otot pada bahu, otot pada lengan, otot pada dada , otot pada abdomen dan otot pada betis. Murid merasa kedudukan otot pada tubuh badan mereka. Murid menyebut nama otot pada kedudukannya. Melabel kedudukan otot dan kedudukannya pada anggota badan. Permainan mencari nama dan otot dalam petak perkataan yang disediakan.

Minggu 3 2 Waktu Tunjang 2PJ 1. KECERGASAN 2. KEMAHIRAN

Tajuk Kelenturan Isi sendi Definisi Bermaksud keupayaan meregang otot berserta kebebasan

dengan sepenuhnya. Kemahiran /

Butir Mengajar - Meleding Sokong Dua Lutut. - Individu ( tanpa alat ) - Kaki kangkang. - Dengan menggunakan dua belah tangan, cuba sentuh rumput di belakang badan antara dua belah kaki dengan membengkokkan badan ke belakang. - Bengkokkan badan sejauh yang boleh. Berpasangan ( tanpa alat ) - Belakang bertemu belakang. - Kaki dikangkangkan. Bengkokkan badan ke hadapan, kemudian cuit tangan kawan melalui bawah kangkang. Selepas itu tegakkan badan dan cuit semula tangan kawan melalui atas kepala.

- Kemahiran Manipulasi Dengan Alatan. Lari bebas, melambung pundi kacang dan lari semula ( berulang-ulang ). Melambung dan menyambut pundi kacang dengan dua belah tangan. Melambung dan menyambut pundi kacang, tepuk tangan dua kali sebelum menyambut semula. Lari berganti-ganti, melambung dan menyambut pundi kacang. Latihan bebas, lompat dekam di sekeliling pundi kacang. Lompat ketingting ( atas sebelah kaki ) gunakan pundi kacang dengan kaki, kemudian tukar kaki. Lompat ke atas dengan lutut tinggi, tukarkan pundi kacang dari tangan kiri ke tangan kanan melalui bawah peha. Aktiviti berulang-ulang. Tangan mendepa. Jalan berimbang dengan pundi kacang dia atas kepala. Cuba berjalan cepat dan perlahan-lahan kemudian tukar arah.

Minggu 3 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT

Tajuk Pemakanan Berkhasiat Isi Definisi - Membezakan antara makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat Kemahiran / Butir Mengajar - Makanan Berkhasiat Dan Tidak Berkhasiat . Menggunakan gambar rajah berkaitan makanan. Contoh ; Piramid makanan. Bercerita berkaitan makanan berkhasiat, bersih dan selamat. Bercerita berkaitan makanan tidak berkhasiat dan risikonya. Menyenaraikan makanan yang berkhasiat dan tidak berkhasiat. Melakar dan mewarnakan makanan berkhasiat dan makanan tidak berkhasiat. Mencari gambar tersembunyi bagi membezakan makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat Mewarnakan gambar berkhasiat ( dengan warna biru ) dan gambar tidak berkhasiat ( dengan warna merah ). Menyesuaikan nama makanan dan gambar makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat.

Minggu 4 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Koordinasi Isi Definisi Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata, tangan, kaki dan badan. Kemahiran / Butir Mengajar - Lambung Dan Sambut Bola Kecil.

Lari bebas, berhenti, melambung dan menyambut bola kecil. Lari bebas semula ( berulang-ulang ). Melambung dan menyambut bola kecil ( statik ). Lari bebas, lambung bola kecil, tepuk tangan dua kali dan sambut bola. Duduk kaki bengkok, lambungkan bola kecil yang dikepit dengan kaki kepada kawan, dan kawan di belakang menyambut dengan tangan( berulang-ulang ). Lambung, pusing dan sambut bola . Berpasangan, membaling bola dengan dua belah tangan kepada rakan. Berpasangan, lari berganti-ganti, melambung dan menyambut bola kecil kepada rakan.

Minggu 4 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk Pemakanan Isi Pemakanan yang bersih.

Kemahiran / Butir Mengajar - Membanding Makanan Yang Bersih Dan Tidak Bersih. Bersoal jawab dari carta gambar makanan. Menyenaraikan ciri-ciri makanan bersih dan selamat, contoh ; di cuci sebelum dimasak, tidak terdedah dan dimasak terlebih dahulu. Memotong dan menampal gambar mengenai kebersihan makanan. Contoh ; bersih makanan yang ditutup dengan tudung saji , tidak bersih gambar makanan yang dihinggapi lalat.

Minggu 5 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Koordinasi Isi Definisi - Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata, tangan, kaki dan badan. Kemahiran / Butir Mengajar - Lambung Dan Sambut. Lambungkan bola kecil ke udara dengan tangan kanan atau kiri dan sambut dengan sebelah tangan atau kedua-dua tangan. Lambungkan bola kecil dari satu tangan ke tangan yang lain. Lambungkan bola kecil, tepuk tangan sekali, dua kali dan seterusnya. Berpasangan, lambung dan sambut bola kecil. Duduk, lambung bola ke udara serta memukul dengan tangan kanan, kiri, kedua belah tangan dan bertukar tangan. Berdiri lurus, lambung bola ke udara serta memukul dengan tangan kanan, tangan kiri, kedua belah tangan dan keduadua belah tangan kemudian menyambut semula.

Minggu 5 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk Kenali Tulang Dan Peparu. Isi Definisi - Tulang ialah tisu penghubung yang keras, yang membentuk rangka tubuh badan. - Peparu ialah organ pernafasan yang memainkan peranan penting dalam pertukaran gas, iaitu membekalkan oksigen ke dalam darah dan membebaskan karbon dioksida daripada darah. Kemahiran / Butir Mengajar - Menamakan Bahagian Tulang Dan Peparu.

Menunjukkan model rangka manusia dan gambar tulang dan peparu. Membentuk perkataan tulang dan peparu di papan tilis melalui permainan melengkapkan perkataan. Contoh ; T_ _a_g , P_ _ ar _ .

Mempamerkan bahan bantu mengajar kepada murid dan menerangkan tentang tulang dan peparu. Membimbing murid merasa tulang dan turun naik dada mereka. Melakukan aktiviti yang menunjukkan pergerakan tulang. Contoh; bengkokkan siku dan rasakan tulang ketika siku di bengkokkan, bengkokkan lutut dan rasakan tulang ketika lutut di bengkokkan. Memotong gambar peparu dan menampal pada kedudukan yang betul pada gambar rajah tubuh badan. Memotong, mencantum serta menampal gambar tulang dalam buku skrap supaya menjadi rangka manusia yang lengkap.

Minggu 6 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Pendidikan Pergerakan Kreatif Isi Definisi - Pergerakan kreatif ialah intepretasi idea, perasaan, serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. Kemahiran / Butir Mengajar - Kesedaran Rintangan Kepada Beban Dan Masa. - Aktiviti halus-ringan dan berat-kuat. Lakukan pergerakan lembut, halus dan sensitif menggunakan kekuatan otot yang ringan semasa bergerak balas dan setempat. Contoh: Mulakan aktiviti menggunakan bahagian-bahagian tubuh badan dengan cara halus, ringan, dan berat kuat.

- Menggunakan pergerakan turun ke lantai dan naik dari lantai. - Rangkaikan pergerakan berat kuat dan halus ringan yang dilakukan dalam kumpulan.

Minggu 6 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk Pemakanan - Makanan Berkhasiat Isi Definisi - Pengambilan makanan harian mestilah yang berkhasiat, bersih dan selamat.

Kemahiran / Butir Mengajar - Makanan Berkhasiat Maksud makanan berkhasiat Sumber - bijirin - sayuran - daging - susu Ciri-ciri makanan bersih dan selamat - dibersihkan - dimasak jika perlu - tidak terdedah Menggunakan gambar rajah berkaitan makanan Bercerita tentang makanan berkhasiat, bersih dan selamat Kuiz Buku skrap dalam kumpulan

Minggu 7 2 Waktu Tunjang 3PJ PENDIDIKAN SUKAN Tajuk Keselamatan Isi Definisi - Suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam Sukan / permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk kepada fizikal, mental, emosi dan sosial. Kemahiran / Butir Mengajar - Keselamatan Semasa Beraktiviti. - Menyatakan maksud keselamatan - Menyatakan sekurang-kurangnya 3 aspek keselamatan alatan yang digunakan semasa beraktiviti. - mengenalpasti kemampuan, tahap dan kecergasan murid - kemudahan peralatan - persekitaran/tempat beraktiviti - penyeliaan, arahan dan bimbingan - Mengenalpasti alatan yang digunakan semasa beraktiviti dan menjelaskan melalui contoh peraturan-peraturan semasa menggunakan alatan sukan. - mengikut arahan guru - peka dengan arahan guru - berdisiplin semasa beraktiviti

- perlakuan murid

Minggu 7 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Keselamatan Isi Definisi - Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah, di sekolah dan di tempat permainan.

Kemahiran / Butir Mengajar - Keselamatan Di Rumah, Di Sekolah Dan Di Tempat Permainan. - Guru meminta murid - Menyenaraikan jenis kemalangan yang sering berlaku di sekolah dan di tempat permainan - terjatuh - luka - patah - melecet - terhentak - Menyatakan langkah keselamatan yang perlu diambil semasa berada di rumah, di sekolah dan di tempat permainan Menjelaskan tempat yang sesuai dan selamat bagi menyimpan alatan dan bahan di rumah dan di sekolah. Pastikan tempat bermain selamat

- tidak licin - tidak becak - tiada bahagian bucu yang tajam - gunakan alatan yang betul

Murid mengenal pasti dan menyenaraikan bahan dan peralatan rumah yang boleh membahayakan.

Minggu 8 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Koordinasi

Isi Definisi - Pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata, tangan, kaki dan badan. Kemahiran / Butir Mengajar - Lambung, Tepuk Dan Sambut Bola - Individu - buka kaki seluas bahu - lambung pundi kacang mengikut aras - rendah - sederhana - tinggi - tepuk seberapa banyak yang boleh - sambut pundi kacang - Berpasangan - buka kaki seluas bahu - berhadapan dengan jarak ditentukan oleh guru - baling pundi kacang kepada kawan dan tepuk tangan - kawan sambut, kemudian baling semula dan tepuk tangan - pergerakan pantas - Berpasangan - seorang membelakangi kawan - baling pundi kacang ke belakang kepada kawan tanpa melihat

- pasangan di belakang tepuk tangan dan sambut pundi kacang mengikut arah balingan kawannya tadi - tukar posisi - Individu (dengan bola kecil) - berdiri dengan kaki seluas bahu - baling bola setinggi yang boleh - tepuk tanah / lantai - bangun dan sambut bola kecil

Minggu 8 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk Mengenali Bahagian-bahagian Tubuh Badan - Otot Isi Definisi - Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperoleh melalui penjagaan kebersihan persekitaran, amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri

Kemahiran / Butir Mengajar Kenali Tubuh Badan - Otot - Menjelaskan fungsi otot untuk tubuh badan kita otot terbentuk daripada otot dan tisu perantaraan 2 jenis otot : otot kawal otot luar kawal fungsi : Melakukan pergerakan badan dan kerja mekanik

- Menunjukkan carta mengenai otot-otot tubuh badan kepada murid - Menerangkan jenis otot-otot yang ada menyebut nama-nama otot yang ada Murid diminta melabelkan otot-otot dan mewarnakan pada lembaran kerja yang diberikan.

Minggu 9 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Koordinasi

Isi Definisi - Pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata, tangan, kaki dan badan.

Kemahiran / Butir Mengajar - Lambung, Lompat, Tepuk Dan Sambut Bola - Individu - berdiri dengan kaki dibuka seluas bahu - lambung bola kecil aras tinggi - tepuk tangan - lompat dan sambut - Berpasangan - berhadapan berdekatan - lambung bola kecil masing-masing secara serentak - tepuk tangan dengan kawan - lompat serentak dan sambut

Minggu 9 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk Menjaga Dan Menyayangi Diri Sendiri Isi Definisi - Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran, amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri

Kemahiran /

Butir Mengajar - Cara Menjaga Diri Sendiri - Guru bercerita berkaitan amalan asas kesihatan iaitu membantu murid menjaga kebersihan dan kekemasan diri - Menjaga kebersihan alat keperluan diriseperti sikat, berus gigi, pakaian, stoking, tuala dan kasut - Demonstrasi (menunjuk cara) pengurusan kesihatan diri - seorang murid menunjukkan cara menjaga kebersihan diri - menggosok gigi - syampu rambut - sabun badan - Menyanyikan lagu Kebersihan Diri

Minggu 10 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Gimnastik Pendidikan

Isi Definisi - Gimnastik Pendidikan ialah satu pendekatan dalam pendidikan gimnastik. Ia memberi tumpuan kepada pembelajaran individu yang unik dari segi gaya pergerakan, pembelajaran dan perkembangan pelajar.

Kemahiran / 1. Kesedaran Masa

Butir Mengajar

2. Kesedaran Persekitaran Antara Pelbagai Tubuh Badan

- Kesedaran masa Pergerakan boleh dilakukan dengan berbagai kelajuan seperti cepat, lambat, kawal-lambat dan sertamerta. Ia ditentukan dengan keadaan ruang yang ada seperti ruang diri, ruang am dan ruang yang dilengkapi dengan alat-alat. Ia juga berkaitan dengan tubuh badan, beban aliran dan ritma. Aktiviti: - bergerak dengan pantas - bergerak dengan lambat - bergerak dengan menukar kelajuan - rangkaian beberapa pergerakan seperti berlari, melompat, pusingkan badan, lompat kanggaro dan lompat bintang

Minggu 10 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk Kekeluargaan Perbezaan Fizikal Isi Definisi - Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal, minat, perawakan dan pakaian yang berlainan

Kemahiran / Butir Mengajar - Perbezaan Fizikal - Membandingkan sifat antara lelaki dan perempuan - Guru minta murid menyenaraikan tugas yang biasa mereka lakukan di rumah - Guru minta murid menyenaraikan minat masing-masing - Bezakan minat / kegemaran murid lelaki dan perempuan - Guru mengelaskan perwatakan murid lelaki dan perempuan

Contoh: Lelaki lasak, perempuan lemah-lembut.

Minggu 11 2 Waktu Tunjang 1PJ KEMAHIRAN Tajuk Pendidikan Pergerakan a. Gimnastik Pendidikan Isi Definisi - Gimnastik Pendidikan bermaksud satu pendekatan dalam pendidikan gimnastik. Ianya memberi tumpuan kepada pembelajaran individu yang unik dari segi gaya pergerakan, pembelajaran dan perkembangan pelajar. Kesedaran masa pergerakan boleh dilakukan dengan berbagai kelajuan seperti cepat, lambat, kawal-lambat dan serta-merta. Kelajuan sesuatu pergerakan ditentukan dengan keadaan ruang yang ada seperti ruang diri, ruang am dan ruang yang dilengkapi dengan alat-alat. Kesedaran perkaitan antara pelbagai bahagian tubuh badan bermakna perhubungan antara satu bahagian tubuh badan dengan bahagian tubuh badan dengan lantai atau alatan. Lakuan perkaitan pergerakan adalah seperti sokongan badan, bahagian tubuh badan

yang mendahului, aplikasi kuasa, menerima kuasa dan bentuk tubuh badan. Kesedaran masa mempunyai perkaitan dengan tubuh badan, beban, aliran dan ritma. Kesedaran beban ialah kualiti pergerakan seperti kuat, lembut, ringan dan tenang. Kualiti pergerakan ini dapat dihasilkan dengan cara mengawal kekuatan dan keupayaan otot semasa melakukan pergerakan. Kemahiran / Butir Mengajar a. Gimnastik Pendidikan Aliran beban badan dalam ruang dan masa. Penggunaan tubuh badan sebagai alat Melakukan aktiviti gimnastik pendidikan secara individu dan kumpulan Bergerak dengan menggunakan sekurang-kurangnya dua bahagian tubuh badan seperti tangan dan kaki. Satu bahagian tubuh badan bergantung kepada bahagian tubuh badan yang lain untuk melengkapkan sesuatu pergerakan. Menggerakkan bahagian tubuh badan akan menukar bentuk pergerakan. Imbangan di atas dua atau lebih bahagian tubuh badan. Pindah imbangan ke bahagian tubuh badan yang lain. Dapatkan kestabilan dengan menggerakkan satu bahagian tubuh badan yang lain. Bergerak berbagai cara bersesuaian dengan berbagai jenis alatan seperti melompat, melintas kayu yang diletakkan atas skital atau melompat dekam menggunakan bangku gimnastik. Pergerakan perlu disesuaikan dengan alatan. Menggerakkan tubuh badan semasa berada di atas alatan. Pergerakan boleh dilakukan di atas, di bawah dan melalui alat atau alatan digunakan sebagai halangan.

Minggu 11 1 Waktu

Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk Kekeluargaan Perbezaan Fizikal Isi Definisi - Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal, minat, perawakan dan pakaian yang berlainan. Kemahiran / Butir Mengajar - Perbezaan fizikal - Bercerita berkaitan jantina berpandukan gambar bayi dengan unsur berikut: lelaki atau perempuan nama bayi itu apa bayi itu boleh lakukan pengembaraan bayi itu dalam dunianya

- Menamakan bahagian tubuh badan bayi lelaki dan bayi perempuan termasuklah: zakar lelaki faraj perempuan

- Menceritakan persamaan perbezaan tentang diri sendiri serta kumpulan jantina masing-masing dari segi fizikal. * GURU PERLU BERHATI-HATI BAGI MENGELAKKAN DISKRIMINASI JANTINA. SEGALA PERNYATAAN YANG MENGANDUNGI UNSUR SENSITIF MESTILAH DIBETULKAN.

Minggu 12 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tunjang 2PJ KEMAHIRAN

Tajuk Ketangkasan Rekreasi Isi Definisi - Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi Rekreasi bermaksud aktiviti terancang untuk mengisi masa lapang

yang bukan untuk tujuan pertandingan Kemahiran / Butir Mengajar - Ketangkasan - Pijak bayang sendiri atau rakan Murid diminta berlari memijak bayang rakan - Sentuh - Guru memilih 4 atau 5 orang murid jadi pengejar Pengejar diberi satu benda seperti bola kecil atau pundi kacang untuk dipegang - Rekreasi - Menjejak persediaan - Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti rekreasi - Menyatakan persediaan dan peralatan yang diperlukan sebelum aktiviti menjejak - Melakukan aktiviti menjejak dalam kawasan sekolah secara berkumpulan Bila isyarat diberi, pengejar mengejar murid lain dalam kawasan yang dihadkan (grid) Bila pengejar dapat menyentuh murid yang lari, dia memberikan benda yang dipegangnya kepada murid yang disentuh. Murid ini pula jadi pengejar. Permainan diteruskan.

Minggu 12 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk Penyalahangunaan Bahan a. Racun

Isi Racun Hendaklah Digunakan Mengikut Peraturan.

Kemahiran / Butir Mengajar - Penyalahgunaan Bahan - Racun Bercerita tentang penggunaan dan penyimpanan racun Guru menunjukkan bahan bantuan mengajar kepada murid dan meminta mereka menyebut nama bahan tersebut Guru meminta murid menyatakan bagaimana bahan itu boleh membahayakan sekiranya digunakan tanpa mengikut peraturan. Contoh: Bahan pencuci dan peluntur mata pedih, keracunan Racun, aerosol- keracunan Guru menunjukkan cara menggunakan bahan dengan betul Guru menasihati murid supaya sentiasa berhati-hati dan mengikuti peraturan semasa menggunakan bahan dan alatan tersebut Melengkapkan teka silang kata berdasarkan gambar yang diberi mengenai racun

Minggu 13 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Ketangkasan Isi 1. Pijak Bayang Sendiri Atau Rakan 2. Siapa Takut Saya Kemahiran / Butir Mengajar - Pijak Bayang Sendiri Atau Rakan - Siapa Takut Saya Seorang murid menjadi gergasi Murid lain berbaris melintang menghadapi gergasi, jarak 3 meter Garisan selamat ditandakan di belakang barisan murid, jarak 15 meter Gergasi berjalan ulang-alik selari dengan barisan murid sambil berteriak, Siapa takut saya? Murid dalam barisan menjawab, Saya tak takut

Pertanyaan diulang-ulang Gergasi berteriak, Awak takut saya dan terus mengejar. Murid lain berpusing dan berlari ke arah garisan selamat untuk menyelamatkan diri Murid yang disentuh oleh gergasi sebelum sampai di garisan selamat akan menjadi gergasi dan membantu gergasi yang mula-mula tadi Permainan diulang dengan bilangan gergasi yang lebih ramai

Minggu 13 1 Waktu Tunjang 1PK Tajuk KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Kesihatan Diri

Isi Mengenali Bahagian-bahagian Dalam Tubuh Badan - Tulang Kemahiran / Butir Mengajar - Mengenali Bahagian-bahagian Talam Tubuh Badan Tulang Mempamerkan carta berkaitan bahagian-bahagian dalam tubuh badan atau meneliti gambar berkaitan tulang (Rujuk buku teks PJPK Tahun 2, muka surat 22) Menyatakan nama tulang berpandukan gambar di muka surat 22 Contoh : Tulang rusuk, tulang tangan, tulang belakang, tengkorak, tulang kaki dan tulang punggung Guru meminta murid mengeja dan menyebut nama tulang itu beramai-ramai Guru menunjukkan kedudukan tulang yang sebenar dan meminta murid menyebut nama tulang itu

Minggu 14 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Ketangkasan Isi 1. Pijak Bayang Rakan Atau Kumpulan 2. Mati-Hidup

Kemahiran / Butir Mengajar - Pijak Bayang Rakan Atau Kumpulan - Mati-Hidup Pilih 5 orang murid jadi pengejar Pengejar cuba menyentuh atau menangkap seberapa ramai murid lain Murid yang kena sentuh hendaklah berdiri tegak, tangan di atas kepala. Ia dikira mati. Murid lain yang masih hidup boleh menghidupkan murid yang mati dengan menyentuhnya pula. Pengejar hendaklah mengawasi supaya murid yang telah dimatikan tidak dihidupkan semula oleh pelari-pelari lain Teruskan permainan hingga diberi isyarat berhenti

Minggu 14 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk Kesihatan Diri Isi Mengenali Bahagian-bahagian Dalam Tubuh Badan - Otot

Kemahiran / Butir Mengajar Mengenali Bahagian-bahagian Dalam Tubuh Badan - Otot Meneliti gambar otot pada tubuh badan (Rujuk buku teks PJPK Tahun 2, muka surat 23) Guru mempamerkan carta otot di papan tulis Dengan menggunakan carta, guru memperkenalkan otot-otot penting, iaitu otot bahu, lengan, dada, abdomen, peha dan betis Guru menyebut otot yang berkenaan dan minta murid cuba merasa kedudukan otot itu pada tubuh mereka Guru meminta seorang murid menunjukkan otot di badannya dan murid lain diminta menyebut nama otot yang ditunjukkan itu Guru meminta murid-murid melabelkan otot-otot

Minggu 15

2 Waktu

Tunjang 3PJ KESUKANAN

Tajuk Pengurusan Isi Pengurusan Diri Dari Segi Kesesuaian Pakaian Kemahiran / Butir Mengajar - Kesesuaian Pakaian Menyebut jenis pakaian pakaian yang sesuai semasa melakukan aktiviti PJ Menyatakan faedah-faedah berpakaian yang sesuai semasa beraktiviti. Mencatat faedah-faedah berpakaian yang sesuai semasa beraktiviti. Melukis dan mewarna pakaian sukan Tahun 2020. Melukis dan mewarna kasut sukan Tahun 2020.

Minggu 15 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Bahaya Di Tempat Permainan Isi Keselamatan Sikap Sentiasa Berhati-hati Dapat Mengelakkan Diri Daripada Mendapat Kemalangan Di Tempat Permainan

Kemahiran / Butir Mengajar - Langkah-langkah Keselamatan Di Tempat Permainan Bercerita tentang langkah-langkah keselamatan Menyatakan jenis kemalangan yang sering berlaku di tempat permainan Menyatakan langkah keselamatan yang perlu diambil semasa berada di tempat permainan

Minggu 16 2 Waktu

Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Rekreasi Isi Definisi - Rekreasi bermaksud aktiviti terancang untuk mengisi masa lapang yang bukan untuk tujuan pertandingan.

Kemahiran / Butir Mengajar Rekreasi Menjejak - Persediaan - Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti rekreasi Menyatakan persediaan dan peralatan yang diperlukan sebelum aktiviti menjejak Melakukan aktiviti menjejak dalam kawasan sekolah secara berkumpulan

- Mengenal pasti alatan yang diperlukan Pemilihan kawasan aktiviti jejak Menyediakan pelan aktiviti jejak (manila kad) Persediaan kad arahan aktiviti Menyediakan symbol arah aktiviti jejal Melakukan aktiviti menjejak dalam kawasan sekolah secara berkumpulan (JEJAK RIA) Mencatat simbol arah yang disediakan atau yang terdapat dalam kawasan aktiviti jejak Contoh: ikut kanan

Melengkapkan borang / buku aktiviti Jejak Ria Seperti: Menamakan tiga jenis pokok Menamakan tiga jenis serangga yang ditemui. Contoh: Semut dan sebagainya

Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira semasa melakukan aktiviti menjejak Penilaian buku Jejak Ria oleh guru.

Minggu 16 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Bahaya Di Tempat Permainan Isi Definisi - Keselamatan adalah suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan atau permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk kepada fizikal, mental, emosi dan sosial

Kemahiran / Butir Mengajar - Ciri-ciri Keselamatan Menyenaraikan alatan yang digunakan semasa beraktiviti Contoh: Skital, pundi kacang, gelung rotan, tali dan kayu Berbincang mengenai aspek-aspek keselamatan alatan yang murid digunakan semasa beraktiviti Contoh: Tali skipping (disimpan dengan diikat dengan cara yang betul) Latihan memadankan peraturan atau cara penggunaan alatan dengan gambar alatan sukan yang disenaraikan Contoh: Penggunaan untuk aktiviti Gambar Alatan

Skital Bola

Menggolek Mengimbang

Rotan manau Melompat Tali skipping Melangkah Kayu Skip setempat

Pundi kacang Menyambut

Minggu 17 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Daya Tahan Kardiovaskular Isi Definisi - Keupayaan jantung dan system peredaran darah berfungsi dengan baik Kemahiran / Butir Mengajar - Lari Berpasangan 20 Meter Melakukan pergerakan beritma atau senamrobik dengan iringan muzik Contoh: Rangkaian pergerakan beritma: Imbangan di atas dua kaki Imbangan langkah terbuka Berdiri dan melentik ke sisi Berjalan Skip Pusingan setempat di atas dua kaki Berlari Membersihkan papan hitam Melakukan aktiviti larian berpasangan Penanda jarak diletakkan pada setiap 20 meter dari garis mula Murid berpasangan. Murid A akan melakukan larian / berjalan dan bertukar kepada murid B Apabila wisel pertama dibunyikan, murid A berlari / berjalan di dalam jarak yang telah ditetapkan ( 20 meter ) ke arah murid B Murid B kepada murid C dan seterusnya sehingga habis penanda yang disediakan di atas balapan. Larian diteruskan untuk kumpulan murid yang seterusnya.

Minggu 17 1 Waktu Tunjang 3PK KESUKANAN Tajuk Keselamatan

Isi Definisi - Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah, di sekolah, dan di tempat permainan

Kemahiran / Butir Mengajar - Keselamatan Di Rumah - Langkah keselamatan di rumah - Menyenaraikan langkah keselamatan di rumah - Bercerita kepada murid mengenai unsur-unsur bahaya semasa di rumah - Perbincangan dari teks mengenai langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa di rumah - Simpan alatan di tempat yang sesuai. Contoh: Pisau / alatan tajam di dalam laci Bahan beracun di dalam kabinet - Elakkan bermain dengan alatan yang tajam - Pastikan tempat bermain sesuai dan selamat Contoh: Tidak licin Tidak becak Tiada bahagian bucu yang tajam Gunakan alatan yang betul Menyanyikan lagu berkaitan Keselamatan Di Rumah mengikut rentak lagu yang biasa dinyanyikan atau didengar oleh kanak-kanak. Contoh: Clementine

Minggu 18 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Daya Tahan Kardiovaskular Isi Galop 20 Meter

Kemahiran / Butir Mengajar - Melakukan Galop 20 Meter Jalan langkah panjang / pendek Jalan langkah panjang / besar Lompat seperti kuda setempat ( galop ) Lari sisi, kemudian galop Lari sisi sambil berpegang tangan dengan pasangan Galop tanpa menyentuh sesiapa Galop dengan laju, kemudian perlahankan kelajuan Galop seperti keldai sarkas Semasa melakukan galop, lompatan ditinggikan sedikit dan imbangan berat badan boleh disesuaikan Galop yang menggunakan muzik / bunyi-bunyian dari alatan muzik sebagai rangsangan Galop berpasangan menuju ke garisan yang ditandakan ( 20 meter ) Prosedur galop:

- Dua belah tangan bengkok seolah-olah menunggang kuda - Angkat sebelah kaki ke hadapan - Lonjak dan bergerak ke hadapan ( kaki yang sama sentiasa ke hadapan ) - Bergerak seolah-olah menunggang kuda

Minggu 18 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Keselamatan Isi Keselamatan

Kemahiran / Butir Mengajar - Langkah-langkah Keselamatan Di Sekolah - Faktor-faktor keselamatan di sekolah - Membawa murid melawat ke sekitar kawasan sekolah

(penumpuan kawasan lawatan adalah tempat-tempat yang mempunyai unsur-unsur bahaya) Contoh: Longkang Kantin Tangga Perbincangan mengenai lokasi yang merbahaya yang murid temui semasa sesi lawatan. Menyenaraikan langkah-langkah keselamatan yang boleh diambil sewaktu berada di kawasan yang merbahaya di sekolah. Berkumpulan untuk menyenaraikan langkah keselamatan di sekolah mengikut tempat yang disediakan oleh guru. Contoh: Kumpulan 1 Tempat Langkah keselamatan

Kantin Beratur semasa membeli makanan Tangga Jangan berebut sewaktu naik / turun tangga Sesi pembentangan / laporan oleh wakil kumpulan

Minggu 19 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Kelenturan Isi Definisi - Kelenturan bermaksud keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya

Kemahiran / Butir Mengajar - Sokong Hadapan Dengan Dua Lutut - Meleding sokong hadapan dengan dua lutut Melutut sambil gerakkan tangan beralun dari belakang ke hadapan (10 ulangan)

Berdiri lurus. Bengkokkan badan bersama-sama kedua-dua tangan ke hadapan, ke sisi dan ke belakang (10 ulangan) Meledingkan badan daripada kedudukan duduk ke belakang Meleding sambil sokong hadapan dua lutut Aspek keselamatan: - Pastikan murid melakukan aktiviti meleding

mengikut kemampuan murid Permainan Dragon Ball Prosedur: i. ii. iii. Murid diberikan kepada 4 kumpulan ( bilangan ahli mengikut bilangan dalam sesauatu kelas ) Murid berada dalam barisan dalam keadaan duduk Murid pertama dalam barisan akan menghantar bola ke belakang dari atas kepala kepada murid di belakang ( tegaskan unsur meledingkan badan sewaktu menghantar bola ) Seterusnya bola dihantar hingga kepada murid terakhir dalam barisan iv. Kumpulan yang berjaya menghantar bola paling cepat kepada ahli / murid terakhir dikira menang

Minggu 19 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KEBERSIHAN PERSEKITARAN Tajuk Langkah-langkah Keselamatan Isi Definisi : Suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan atau permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk kepada fizikal, mental, emosi dan sosial.

Kemahiran / Butir Mengajar a) Langkah-langkah Keselamatan Di Tempat Permainan Bercerita mengenai pengalaman murid sewaktu berada di taman permainan. Bersoal jawab dari carta tentang unsur berbahaya di taman permainan yang terdapat di dalam gambar. Menyenarai unsur berbahaya

Mewarna atau melukis gambar alatan yang terdapat di taman permainan. Melabelkan unsur berbahaya dengan warna merah.

Minggu 20 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Kelenturan Isi Definisi Kelenturan bermaksud keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya.

Kemahiran / Butir Mengajar - Meleding Sokong Hadapan Satu Lutut Melutut sambil gerakkan badan ke belakang dan kehadapan ( mengikut iringan muzik ) Duduk dan sentuh lutut. Melutut dan gerakkan tangan ke belakang hingga mencecah lantai. Duduk melunjur dan sentuh lutut dengan kepala.( Mengikut kemampuan ) dalam kiraan 8 saat dan 3 ulangan. Berpasangan dalam kedudukan membelakang rakan dan meleding badan sehingga hujung jari mencecah hujung jari rakan.

Minggu 20 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Keselamatan Isi Definisi - Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah, di sekolah dan di tempat permainan.

Kemahiran / Butir Mengajar - Keselamatan Di Rumah - Guru meminta murid : - Menyenaraikan jenis kemalangan yang sering berlaku di rumah terjatuh luka patah melecet terhentak lemas

- Mengenal pasti punca-punca kemalangan di rumah. - Menyatakan langkah keselamatan yang perlu diambil semasa berada di rumah - Menjelaskan tempat yang sesuai dan selamat bagi menyimpan alatan dan bahan di rumah. - pastikan tempat bermain selamat - tidak licin - tidak becak - tiada bahagian bucu yang tajam - gunakan alatan yang betul - pastikan air tidak ditakung di dalam besen - Murid mengenal pasti dan menyenaraikan bahan dan peralatan rumah yang boleh membahayakan.

Minggu 21 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Rekreasi 1. Simbol Arah.

2. Formasi Isi Definisi Rekreasi bermaksud aktiviti terancang untuk mengisi masa lapang yang bukan untuk tujuan pertandingan.

Kemahiran / Butir Mengajar - Memerhati Jenis Atau Simbol Tertentu. belok kiri atau kanan - Guru menerangkan tentang simbol arah mata angin yang utama - Empat tanda arah yang utama iaitu utara, timur, selatan dan barat. - Timur arah matahari terbit manakala barat arah matahari terbenam. Murid cuba tentukan arah dalam kawasan sekolah dengan bimbingan guru. Dalam kumpulan, cuba ceritakan arah yang patut dilalui untuk ke satu-satu tempat. Menerangkan simbol arah yang biasa murid lihat. ikut kanan

- Menyatakan Formasi Jejak Untuk Kawasan Sekolah Atau Di Hutan.

- Guru memberi setiap kumpulan arahan. Murid dalam kumpulan diminta berjalan mengikut arahan yang diberikan dalam kawasan sekolah. Aktiviti mencari harta karun

Minggu 21 1 Waktu

Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Keselamatan Di Rumah Isi Definisi : Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan.

Kemahiran / Butir Mengajar - Amalan Kesihatan Di Rumah Jana idea murid dengan soalan Apa yang tidak boleh kamu lakukan di rumah ? . Mengapa ? Guru menerangkan tentang amalan keselamatan di rumah.

Minggu 22 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk Pengurusan Diri Isi Pengurusan Diri Dari Segi Kebersihan Pakaian

Kemahiran / Butir Mengajar - Meneliti gambar murid berpakaian sukan ketika beraktiviti.

- Menjelaskan pakaian sukan yang sesuai semasa beraktiviti. - Menyatakan kebaikan berpakaian bersih dan keburukan berpakaian kotor. - Melukis dan mewarna pakaian sukan Tahun 2020. - Melukis dan mewarna kasut sukan Tahun 2020. - Memadankan pakaian sukan dengan bahagian anggota badan. - Memadankan peralatan dan bahan yang sesuai digunakan untuk membersihkan diri dan pakaian.

Minggu 22 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Keselamatan Di Sekolah. Isi Definisi - Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah, sekolah dan tempat permainan. Kemahiran / Butir Mengajar - Amalan Keselamatan Di Sekolah ( peta atau pelan kecemasan ) Guru minta murid senaraikan unsur bahaya yang terdapat di kawasan sekolah. Guru minta murid supaya berhati-hati di kawasan tersebut. Guru memberi penerangan tentang pelan kecemasan di kawasan sekolah dan memberi penerangan laluan yang sepatutnya mereka lalui jika berlaku kecemasan seperti kebakaran dan sebagainya. Latihan kebakaran diadakan. Menerangkan nombor telefon yang sepatutnya mereka hubungi jika berlaku kecemasan.

Minggu 23 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk Keselamatan Diri Isi Definisi Keselamatan suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan atau permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk kepada fizikal, mental, emosi dan sosial. Kemahiran / Butir Mengajar - Amalan Keselamatan Diri Secara Umum Pilih aktiviti yang sesuai dengan tahap murid Gunakan pakaian yang sesuai untuk bersukan di padang Arahan guru yang jelas. Pilih kawasan permainan yang selamat.

Awasi disiplin murid. Tegaskan peraturan pertandingan atau permainan.

Minggu 23 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Bahaya Di Rumah Isi Definisi - Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah, sekolah dan tempat permainan. Kemahiran / Butir Mengajar - Menyatakan Bahaya Yang Mungkin Berlaku Di Rumah Jana idea murid tentang bahaya yang mungkin berlaku di rumah Mengenal pasti tempat atau peralatan yang berbahaya di rumah dan senaraikan.

Minggu 24 2 Waktu Tunjang 3PJ KESUKANAN Tajuk Keselamatan Diri ( umum ) Isi Definisi Keselamatan suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan atau permainan tanpa menimbulkan implikasi buruk kepada fizikal, mental, emosi dan sosial.

Kemahiran / Butir Mengajar - Menyatakan Amalan Keselamatan Secara Umum

- Olahraga

- Arahan tentang langkah keselamatan dalam semua acara balingan dan lompatan. - Kawasan untuk latihan dirancang dengan baik. - Permainan gelanggang - Permukaan gelanggang mestilah sesuai - Kawasan persekitaran gelanggang sesuai dan bebas dari gangguan lain. - Pakaian sesuai. - Gimnastik - Keselamatan dan peralatan yang digunakan hendaklah sesuai dengan tahap murid. - Cara yang betul dan selamat semasa mengangkat dan menyusun peralatan mesti diajar dan diamalkan murid.

Minggu 24 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Langkah-langkah Keselamatan Di Rumah Isi Definisi - Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan.

Kemahiran / Butir Mengajar - Langkah Keselamatan Di Rumah Menyenaraikan cara terbaik mengelakkan kemalangan di rumah - Lap lantai yang licin - Kemaskan peralatan di rumah

- Buang peralatan yang patah dan pecah - Alatan yang merbahaya disimpan di tempat yang selamat.

Minggu 25 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Kelenturan Isi Definisi : Keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya.

Kemahiran / Butir Mengajar Meleding belakang dengan lutut bengkok

- Individu - Lutut bengkok - Angkat tangan - Ayun ke depan dan ke belakang - Berulang-ulang - Individu - Lutut bengkok - Angkat tangan - Ayun ke kiri dan ke kanan - Berpasangan - Lutut bengkok - Membelakang dengan kawan - Angkat tangan - Ayun ke depan dan belakang - Cuit tangan kawan

Minggu 25 1 waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Keselamatan Isi Definisi - Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan. Kemahiran / Butir Mengajar - Bahaya Di Rumah Dan Langkah Keselamatan Murid mengelaskan peralatan yang berbahaya di rumah Menyediakan lembaran kerja untuk murid ( memadankan tempat yang selamat menyimpan barangan di rumah ).

Minggu 26 2 Waktu Tunjang 1PK KECERGASAN Tajuk Koordinasi Isi Definisi : Pergerakan yang melibatkan keselarasan antara tangan, mata, kaki dan beban.

Kemahiran / Butir Mengajar - Lambung Dan Sambut Bola Kecil

- Individu - Buka kaki seluas bahu - Lambung bola tinggi dan sambut - Berulang-ulang

- Berpasangan - Buka kaki seluas bahu - Lambung bola kepada rakan dan sambut dengan tangan kanan kemudian kiri berulang-ulang - Kumpulan - Ketua seorang di depan - Ahli yang lain beratur membelakang - Ketua jerit ke kanan dan kekiri dan baling bola ke arah kanan atau ke kiri. - Ahli akan menyambut bola mengikut arahan ketua.

Minggu 26 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Keselamatan Isi Definisi - Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan. Kemahiran / Butir Mengajar - Bahaya-bahaya Di Sekolah

- Jana idea murid - Kawasan yang sepatutnya kamu jauhi - Apa yang akan berlaku jika bermain di kawasan yang berbahaya di kawasan sekolah. - Aktiviti murid - Melukis poster peringatan keselamatan di dalam kelas

Minggu 27 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Koordinasi Isi Definisi - Pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata, tangan, kaki dan badan. Kemahiran / Butir Mengajar - Lambung, Tepuk Dan Sambut Bola

- Individu - Berjalan sambil bawa bola - Lambung bola dan tepuk sekali dan sambut. - Berpasangan - Lari perlahan, lambung bola dan tepuk sekali kemudian sambut. - Kumpulan - Buat bulatan, duduk. - Lambung bola serentak , tepuk tangan sekali dan sambut.

Minggu 27 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Keselamatan Isi Definisi - Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan Kemahiran / Butir Mengajar - Bahaya Di Sekolah Dan Langkah-langkah Keselamatan Menyenaraikan bahaya di sekolah Bagaimana cara untuk mengatasinya.

Minggu 28 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Koordinasi Isi Definisi - Pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata, tangan, kaki dan badan. Kemahiran / Butir Mengajar - Lambung , lompat, tepuk dan sambut.

- Individu - Statik - Lambung bola, lompat, tepuk dan sambut - Berpasangan - Bergerak, berjalan perlahan kemudian semakin laju. - Sambil berjalan, lambung bola, lompat, tepuk dan sambut - Kumpulan - Dalam bulatan - Ketua di tengah akan membaling kepada rakan dan sambut semula sambil melompat.

Minggu 28 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Keselamatan Isi Definisi - Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan

Kemahiran / Butir Mengajar - Bahaya di tempat permainan. Menyenaraikan bahaya di tempat permainan. Apa yang perlu dilakukan oleh murid untuk mengelakkan bahaya kepada diri. Perkara yang tidak boleh dilakukan di tempat permainan.

Minggu 29 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Imbangan Dirian Bangau. Isi Definisi Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti.

Kemahiran / Butir Mengajar - Imbangan Dirian Bangau Dilakukan tanpa memakai kasut. Murid berdiri sebelah kaki mengikut keselesaan. Tapak kaki bebas diletakkan pada posisi lutut kaki yang berdiri. Tangan cekak pinggang. Apabila isyarat mula diberikan , naikkan tumit untuk menjengkit dan mengawal imbangan seberapa lama yang boleh. Kemudian tukar kaki yang sebelah lagi.

Minggu 29 1 Waktu Tunjang 3PK KESIHATAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran

Isi Definisi - Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan Kemahiran / Butir Mengajar - Menyenaraikan Ciri-ciri Keselamatan

- Ciri-ciri keselamatan di rumah. - Menyanyikan lagu Rumah Saya - Menyenaraikan jenis-jenis kemalangan yang boleh berlaku di rumah. - Menceritakan cara mencegah kemalangan. - Memberi cadangan peraturan yang perlu dipatuhi di rumah.

Minggu 30 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Imbangan Dirian Skala Depan

Isi Definisi Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti.

Kemahiran / Butir Mengajar - Imbangan Dirian Skala Depan

- Individu - Berdiri tegak, tangan lurus ke atas. - Langkah ke depan sambil melentik ke belakang - Tangan di gerakkan ke belakang dan ke bawah sisi badan.

- Pergerakan tangan di teruskan sehingga kedudukan badan ke depan dan satu kaki dinaikkan ke belakang pada masa yang sama. - Dalam barisan - Berbaris lurus dalam satu barisan - Buat fasa imbangan dirian skala depan. - Cuba cuit bahu kawan semasa fasa terakhir.

Minggu 30 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Keselamatan di sekolah Isi Definisi - Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan Kemahiran / Butir Mengajar - Menyenaraikan ciri-ciri keselamatan di sekolah. Menyenaraikan ciri-ciri keselamatan di sekolah. Menceritakan bagaimana menjaga keselamatan di sekolah. Menceritakan bagaimana untuk mengelakkan berlakunya kemalangan di sekolah.

Minggu 31 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Imbangan dirian skala sisi Isi Definisi Kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. Kemahiran / Butir Mengajar - Melakukan imbangan dirian skala sisi - Individu

- Berdiri tegak, tangan lurus ke atas. - Langkah ke depan sambil melentik ke sisi - Tangan kiri diangkat lurus ke sisi kiri manakala tangan kanan dirapatkan ke sisi badan. - Perlakuan tangan di teruskan sementara kaki kiri diangkat ke sisi kiri. - Ulang perlakuan di atas pada bahagian kanan badan. - Dalam barisan - Berbaris lurus dalam satu barisan - Buat fasa imbangan dirian skala sisi. - Cuba cuit bahu kawan semasa fasa terakhir.

Minggu 31 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Keselamatan di tempat permainan Isi Definisi - Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di tempat permainan.

Kemahiran / Butir Mengajar Keselamatan di tempat permainan.

Guru meminta murid - Menyenaraikan jenis kemalangan yang sering berlaku di tempat permainan terjatuh luka patah melecet

terhentak

- Menyatakan langkah keselamatan yang perlu diambil semasa berada di tempat permainan. menjelaskan tempat yang sesuai dan selamat. pastikan tempat bermain selamat

- tidak licin - tidak becak - tiada bahagian bucu yang tajam - gunakan alatan yang betul - Murid mengenalpasti dan menyenaraikan peralatan berbahaya di tempat permainan.

Minggu 32 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk 1. Pergerakan Asas Lokomotor Bukan lokomotor

2. Gimnastik Pendidikan Isi Definisi Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. -Bukan lokomotor bemaksud keupayaan menggerakkan bahagian-bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. - Gimnastik bermaksud satu pendekatan dalam pendidikan gimnastik ianya memberi tumpuan kepada pembelajaran individu yang unik dari segi gaya pergerakan, pembelajaran dan perkembangan pelajar. Kemahiran / Butir mengajar - Lokomotor Melakukan skip bebas. Melakukan skip dalam barisan. Melakukan skip mencapai awan.

Melakukan skip zig-zag. Melakukan skip mengelak rakan. Melakukan skip ulang-alik.

- Bukan Lokomotor. Melakukan skip setempat. Melakukan skip mencapai awan.

- Kesedaran Beban Bergerak berbagai-bagai cara. Bergerak berbagai-bagai cara membeku dengan membeku dengan lebih daya tenaga. Bergerak berbagai-bagai cara dan membeku dengan mengurangkan daya tenaga. Bergerak dengan kualiti berat dan ringan menggunakan alatan. Merangkaikan dua atau lebih pergerakan dengan kualiti berat dan ringan tanpa atau dengan alatan.

Minggu 32 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk Pemakanan Makanan Berkhasiat Isi Definisi Pengambilan makanan harian mestilah yang berkhasiat, bersih, dan selamat. Kemahiran / Butir Mengajar - Jenis-jenis Makanan Berkhasiat menyatakan jenis-jenis makanan berkhasiat menyenaraikan jenis-jenis makanan berkhasiat mengkelaskan jenis-jenis makanan mengikut kumpulannya kuiz buku skrap / folio dalam kumpulan mewarnakan gambar makanan berkhasiat

Minggu 33 2 Waktu

Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Imbangan Isi Definisi Kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti.

Kemahiran / Butir Mengajar Imbangan Dirian Bangau . Murid berdiri sebelah kaki mengikut keselesaan ( tanpa kasut ) Tapak kaki bebas diletakkan pada sisi lutut kaki yang berdiri. Tangan cekak pinggang. Apabila isyarat mula diberikan, murid mula tinggikan tumit untuk menjengket dan mengawal imbangan seberapa lama yang boleh.

Minggu 33 1 Waktu Tunjang 3PK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN Tajuk Keselamatan Isi Definisi - Sikap sentiasa berhati-hati dapat mengelakkan diri daripada mendapat kemalangan di rumah, di sekolah dan di tempat permainan.

Kemahiran / Butir Mengajar Keselamatan di rumah, di sekolah dan di tempat permainan.

Guru meminta murid - Menyenaraikan jenis kemalangan yang sering berlaku di sekolah dan di tempat permainan luka patah melecet

lebam bengkak

- Menyatakan langkah keselamatan yang perlu diambil semasa berada di rumah, di sekolah dan di tempat permainan menjelaskan tempat yang sesuai dan selamat bagi menyimpan alatan dan bahan di rumah dan di sekolah. pastikan tempat bermain selamat

- tidak licin - tidak becak - tiada bahagian bucu yang tajam - gunakan alatan yang betul - Murid mengenal pasti dan menyenaraikan bahan dan peralatan di persekitaran yang boleh membahayakan.

Minggu 34 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Imbangan Dirian Skala Depan Isi Definisi Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti.

Kemahiran / Butir Mengajar - Imbangan Dirian Skala Depan

- Individu

- Berdiri tegak, tangan lurus ke atas. - Langkah ke depan sambil melentik ke belakang - Tangan di gerakkan ke belakang dan ke bawah sisi badan. - Pergerakan tangan di teruskan sehingga kedudukan badan ke depan dan satu kaki dinaikkan kebelakang pada masa yang sama. - Dalam barisan - Berbaris lurus dalam satu barisan - Buat fasa imbangan dirian skala depan. - Cuba cuit bahu kawan semasa fasa terakhir.

Minggu 34 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk Menjaga Diri Sendiri Isi Definisi - Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran, amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri

Kemahiran / Butir Mengajar Langkah-langkah Menjaga Diri Sendiri - Guru bercerita berkaitan amalan asas kesihatan iaitu membantu murid

menjaga kebersihan dan kekemasan diri Menjaga kebersihan alat keperluan diri seperti sikat, berus gigi, pakaian, stoking, tuala dan kasut

- Demonstrasi ( menunjuk cara ) pengurusan kesihatan diri - seorang murid menunjukkan cara menjaga kebersihan diri

- menggosok gigi

- syampu rambut - sabun badan - kebersihan kuku - membersihkan telinga - membersihkan hidung - Menyanyikan lagu Kebersihan Diri - Melakonkan aksi menjaga kebersihan diri.

Minggu 35 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Imbangan Dirian Skala Sisi Isi Definisi Kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. Kemahiran / Butir Mengajar - Melakukan Imbangan Dirian Skala Sisi - Individu - Berdiri tegak, tangan lurus ke atas. - Langkah ke depan sambil melentik ke sisi - Tangan kiri diangkat lurus ke sisi kiri manakala tangan kanan dirapatkan ke sisi badan.

- Perlakuan tangan di teruskan sementara kaki kiri diangkat ke sisi kiri. - Ulang perlakuan di atas pada bahagian kanan badan. -Dalam barisan - Berbaris lurus dalam satu barisan - Buat fasa imbangan dirian skala sisi. - Cuba cuit bahu kawan semasa fasa terakhir.

Minggu 35 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk Menyayangi Diri Sendiri Isi Definisi - Kesihatan diri bermaksud kesihatan fizikal yang optimum dapat diperolehi melalui penjagaan kebersihan persekitaran, amalan asas kesihatan dan penjagaan pakaian dan alatan keperluan diri

Kemahiran / Butir Mengajar - Cara-cara Menyayangi Diri Sendiri - Meminta murid menyatakan bagaimana cara mereka menyayangi diri sendiri - Menjaga kebersihan alat keperluan diriseperti sikat, berus gigi, pakaian, stoking, tuala dan kasut - Demonstrasi (menunjuk cara) pengurusan kesihatan diri - seorang murid menunjukkan cara menjaga kebersihan diri

- menggosok gigi

- syampu rambut - sabun badan - kebersihan kuku - membersihkan telinga - membersihkan hidung - Menyanyikan lagu Kebersihan Diri - Mewarnakan gambar berkaitan cara menjaga dan menyayangi diri sendiri

Minggu 36 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Ketangkasan Isi Definisi Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi. Kemahiran / - Cuba memijak bayang sendiri atau rakan dengan pelbagai cara Butir Mengajar - murid cuba memijak bayang tangan kanan/kiri sendiri - murid cuba memijak bayang kepala sendiri - murid cuba memijak bayang rakan

- Siapa takut saya - Seorang murid menjadi gergasi - Murid lain berbaris melintang menghadapi gergasi, jarak 3 meter - Garisan selamat ditandakan di belakang barisan murid, jarak 15 meter - Gergasi berjalan ulang-alik selari dengan barisan murid sam bil

berteriak, Siapa takut saya? Murid dalam barisan menjawab, Saya tak takut - Pertanyaan diulang-ulang - Gergasi berteriak, Awak takut saya dan terus mengejar. Murid lain berpusing dan berlari ke arah garisan selamat untuk menyelamatkan di diri - Murid yang disentuh oleh gergasi sebelum sampai di garisan selamat akan menjadi gergasi dan membantu gergasi yang mula-mula tadi - Permainan diulang dengan bilangan gergasi yang lebih ramai Minggu 36 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk Kebersihan Isi Kebersihan Di Rumah. Kemahiran / - Membezakan rumah yang bersih dan yang kotor (gambar yang dipamerkan). Butir Mengajar - Menyatakan punca kekotoran di rumah.

- Menyenaraikan peralatan membersihkan kawasan rumah.

- Memadankan peralatan mengikut kegunaannya.

- Melakonkan aksi membersihkan di dalam dan di luar rumah.

Minggu 37 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Pergerakan Asas - Lokomotor

Isi Definisi Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Kemahiran / Butir Mengajar - Lokomotor merangkak seperti kucing marah. merangkak seperti kucing mengintip tikus. merangkak seperti harimau. merangkak seperti buaya. merangkak seperti monyet mengutip makanan. merangkak melepasi halangan (gelung rotan, meja, palang). merangkak melepasi rakan. merangkak berganti-ganti melepasi halangan dalam kumpulan kecil.

Minggu 37 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk Pemakanan Isi Definisi - Pemakanan yang bersih bermaksud pengambilan makanan harian mestilah berkhasiat, bersih dan selamat (bebas daripada bakteria).

Kemahiran / Butir Mengajar - Membanding makanan yang bersih dan tidak bersih. Bersoal jawab dari carta gambar makanan. Menyenaraikan ciri-ciri makanan bersih dan selamat, contoh ; di cuci sebelum di masak, tidak terdedah dan dimasak terlebih dahulu. Memotong dan menampal gambar mengenai kebersihan makanan. Contoh ; Bersih makanan yang ditutup dengan tudung saji , tidak bersih gambar makanan yang dihinggapi lalat.

- Menyenaraikan ciri-ciri makanan yang bersih. makanan yang tidak terdedah kepada kekotoran makanan yang belum tamat tempoh penyediaan makanan yang bersih ( gerai, pakaian, peralatan, pengendali makanan).

Minggu 38 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Pergerakan Asas - Lokomotor Isi Definisi Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Kemahiran / Butir Mengajar - Lokomotor -Melakukan guling sisi - berdiri tegak (pastikan postur baik) - mencangkung dan rebahkan badan ke sisi atas tilam secara mengiring (rapatkan dagu ke dada) - bengkokkan kaki sepanjang lakuan (rapatkan kaki ke dagu) - di akhir gulingan, melutut sebelah kaki dan lurus sebelah kaki yang lain ( tangan diregangkan ke sisi ) - berdiri tegak ( postur baik ditegaskan )

Minggu 38 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk Pemakanan Makanan Selamat Isi Definisi - Pemakanan yang selamat bermaksud pengambilan makanan harian mestilah berkhasiat, bersih dan selamat (bebas daripada bakteria).

Kemahiran / Butir Mengajar - Membanding makanan yang selamat dan tidak selamat. Bersoal jawab dari carta gambar makanan. Menyenaraikan ciri-ciri makanan selamat, contoh ; dicuci sebelum dimasak, tidak terdedah dan dimasak terlebih dahulu.

Memotong dan menampal gambar mengenai kebersihan makanan. Contoh ; Bersih makanan yang ditutup dengan tudung saji , tidak bersih gambar makanan yang dihinggapi lalat.

- Menyenaraikan ciri-ciri makanan yang selamat. makanan yang tidak terdedah kepada kekotoran makanan yang belum tamat tempoh penyediaan makanan yang bersih (gerai, pakaian, peralatan, pengendali makanan).

- Mengenali ciri-ciri makanan yang telah rosak basi telah tamat tempoh terdedah kepada lalat/kekotoran perubahan warna, rasa dan bentuk tin yang telah kemek dan mengelembung

Minggu 39 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Kesenggangan Isi Definisi Kesenggangan bermaksud aktiviti masa lapang. Kemahiran / Butir Mengajar - Aktiviti kesenggangan bersiar-siar berbasikal menyiram bunga bermain galah panjang bermain rebut tiang

- Menyatakan tempat bersenggang

taman rekreasi kawasan perumahan gelanggang badminton padang sekolah di dewan

- Faedah bersenggang mengisi masa lapang menyihatkan tubuh badan interaksi kepuasan keseronokan

Minggu 39 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk Penyalahangunaan Bahan - Racun Isi Definisi Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Dadah haram dimiliki.

Kemahiran / Butir Mengajar - Penyalahgunaan bahan - racun Bercerita tentang penggunaan dan penyimpanan racun. Guru menunjukkan bahan bantuan mengajar kepada murid dan meminta mereka menyebut nama bahan tersebut. Guru meminta murid menyatakan bagaimana bahan itu boleh membahayakan sekiranya digunakan tanpa mengikut peraturan. Contoh: Bahan pencuci dan peluntur mata pedih, keracunan. Racun, aerosol- keracunan. Guru menunjukkan cara menggunakan bahan dengan betul. Guru menasihati murid supaya sentiasa berhati-hati dan mengikuti peraturan semasa menggunakan bahan dan alatan tersebut. Melengkapkan teka silangkata berdasarkan gambar yang diberi mengenai racun.

Minggu 40 2 Waktu Tunjang 2PJ KEMAHIRAN Tajuk Kesenggangan Jadual Harian Isi Definisi Kesenggangan bermaksud aktiviti masa lapang. Kemahiran / Butir Mengajar - Menyatakan Aktiviti Harian bangun tidur belajar pulang ke rumah menyiram bunga menonton televisyen mengulangkaji pelajaran tidur

- Memadankan waktu dengan aktiviti harian pagi tengah hari petang malam

- Menyediakan folio aktiviti harian secara berkumpulan.

Minggu 40 1 Waktu Tunjang 2PK GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT Tajuk Penyalahgunaan Bahan a. Racun Isi Definisi Ubat dan racun hendaklah digunakan mengikut peraturan. Dadah haram dimiliki.

Kemahiran / Butir Mengajar - Penyalahgunaan bahan - racun Guru menunjukkan bahan bantuan mengajar kepada murid dan meminta mereka menyebut nama bahan tersebut. Guru meminta murid menyatakan bagaimana bahan itu boleh membahayakan sekiranya digunakan tanpa mengikut peraturan. Contoh: Bahan pencuci dan peluntur mata pedih, keracunan. Racun, aerosol- keracunan. Guru menunjukkan cara menggunakan bahan dengan betul. Guru menasihati murid supaya sentiasa berhati-hati dan mengikuti peraturan semasa menggunakan bahan dan alatan tersebut. Melengkapkan teka silangkata berdasarkan gambar yang diberi mengenai racun.

- Faktor penyalahgunaan racun tidak menyimpan di tempat yang selamat kurangnya pengetahuan tentang penggunaan racun lalai

Minggu 41 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Ketangkasan Isi Definisi Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi. Kemahiran / - Permainan Bola Beracun Butir Mengajar murid dibahagikan kepada 2 kumpulan tiap-tiap kumpulan membuat bulatan dan ambil sebiji bola satu kumpulan lagi berada di dalam bulatan yang dikelilingi oleh kumpulan di atas apabila diberi isyarat mula, bola dibaling oleh individu yang membentuk bulatan itu tadi

murid di dalam cuba mengelak daripada terkena balingan bola murid yang terkena bola mestilah keluar daripada kumpulannya permainan ini diteruskan sehingga tinggal seorang pemain kumpulannya akan dikira menang sekiranya pemain terakhir itu dapat mengelak 5 balingan pihak lawan.

Minggu 41 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk Perasaan Fahami Perasaan. Isi Definisi Kasih sayang anak kepada ibu bapa boleh melalui perlakuan yang baik. Kemahiran / Butir Mengajar - Memahami Perasaan - perasaan kasih sayang kepada ibu bapa, guru, dan rakan ucapan dan penghargaan bersalaman mereka kad ucapan mendengar nasihat ibu bapa, guru dan orang yang lebih tua

- Bercerita berkaitan perasaan kasih sayang Si Tenggang Batu Belah Batu Bertangkup Si Bongkok

- Melakonkan cara menunjukkan kasih sayang.

Minggu 42 2 Waktu Tunjang 1PJ KECERGASAN Tajuk Ketangkasan Isi Definisi Ketangkasan bermaksud kebolehan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi. Kemahiran / - Permainan Galah Panjang Butir Mengajar - guru menyediakan gelanggang berukuran 10 X 30 meter ( gridkan kawasan permainan ) masa permainan 5 minit tentukan petak-petak markah (1 hingga 4) mengikut garisan melintang

murid dibahagikan kepada 2 kumpulan tiap-tiap ahli kumpulan penyerang memakai bib bernombor kumpulan yang bertahan perlu mengawasi setiap garisan apabila masa tamat, mata dikira berdasarkan bilangan ahli penyerang yang berada di dalam petak didarabkan dengan markah mengikut petak tersebut pemain yang disentuh dikira mati dan terkeluar daripada permainan

- Permainan galah panjang secara tradisional boleh dijalankan mengikut kesesuaian tempat bermain seperti di gelanggang badminton atau bola tampar.

Minggu 42 1 Waktu Tunjang 1PK KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA Tajuk Kekeluargaan Perbezaan Fizikal Ahli Keluarga Isi Definisi - Setiap jantina mempunyai perbezaan ciri fizikal, minat, perawakan dan pakaian yang berlainan.

Kemahiran / Butir Mengajar - Perbezaan Fizikal Ahli Keluarga bercerita berkaitan jantina berpandukan gambar ibu, bapa, kakak, abang dengan unsur berikut: lelaki atau perempuan nama ahli keluarga apa peranan ahli keluarga itu bilangan ahli keluarga

- Menceritakan perbezaan fizikal ahli keluarga masing-masing.

- Menyanyikan lagu Mama Sayang Papa.