Anda di halaman 1dari 5

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub Tajuk / Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid

: Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Lompat Jauh : Melompat : 11 Mac 2013 : 8.10 8.40 pagi : 4 Maju : Lelaki 8 orang : Perempuan 7 orang

Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: Psikomotor : Murid dapat membuat lompatan lompat jauh dengan teknik yang betul. Kognitif : Murid dapat mengenal pasti teknik lompat jauh yang betul.

Afektif: Menunjukkan perasaan seronok melalui mimik muka dan tepukan tangan.

Penerapan nilai Strategi utama

: Bertanggungjawab terhadap tugasan yang diberikan oleh guru. : Aplikasi (Applying), Mengalami (Experiencing).

Bahagian/masa Permulaan 5 minit

Aktiviti 1. Kehadiran 2. Kesihatan 3. Pakaian

Fokus pembelajaran / organisasi 1. Guru meminta murid untuk membentuk satu bulatan yang besar. 2. Guru memulakan aktiviti memanaskan badan dalam bulatan tersebut.

BSPP/Catatan Nilai : kerjasama.

Catatan: Menerusi aktiviti ini pelajar dapat menghubungkaitkan kepentingan perkaraperkara berikut: a) mewujudkan kesediaan diri b) kesedaran tubuh badan.

Memanaskan badan dan regangan.

3. Murid membuat aktiviti memanaskan badan mengikut urutan yang betul berpandukan guru.

Perkembangan 15 minit

Melompat dengan teknik lompatan yang betul.

1. Murid mendengar penerangan guru berkenaan dengan teknik lompatan yang betul. 2. Murid memerhatikan demonstrasi yang ditunjukkan oleh guru berkenaan dengan teknik lompatan lompat jauh yang betul. 3. Murid dikehendaki membuat latihan ansur maju oleh guru. Ansur maju 1 Murid membuat lompatan ansur maju sambil menyentuh pancing span . Ansur maju 2 1- Lompatan berbantukan bangku dan pancing span. 2- Murid melakukan lompatan dengan memijak bangku tersebut sebelum mendarat sambil menyentuh pancing span.

BSPP : Nilai : Tolong-menolong Berani. Jujur Pancing span Bangku

Ciri Strategi : Aplikasi (Applying)

Kemuncak 5 minit

Melompat ke medan daratan dengan betul.

1. Secara individu, murid membuat lompatan lompat jauh dengan teknik yang betul seperti yang telah ditunjukkan oleh guru. 2. Guru memberi teguran dengan kadar segera kepada murid yang melakukan kesalahan dalam lompatan.

Nilai : Kerjasama Jujur

Ciri Strategi : Mengalami (Experiencing)

Penutup 5 minit

Menyejukkan badan: Action Song

1. Murid membentuk satu bulatan yang besar. 2. Murid melakukan aktiviti menyejukkan badan berpandukan guru. 3. Aktiviti menyejukkan badan dilakukan dengan iringan muzik.

BSPP : Nilai: Kerjasama Komputer riba Pembesar suara

Aktiviti Dalam pergerakan perlahan ikut arahan yang diberi oleh guru dengan iringan muzik.

Bergerak seperti: burung sedang terbang pokok yang ditiup angin benih yang baru tumbuh pemain luncur ais alunan ombak pokok yang layu dan mati