Anda di halaman 1dari 10

QSI 3071- IKTISAS BOLA BALING RANCANGAN PEMBELAJARAN HARIAN(RPH) HANTARAN SISI __________________________________________________________________________________________ NAMA SITI SARAH BT MOHD

NUR MAHIRAH BT ABDUL AZIZ NO MATRIK D20101039333 D20111047439

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN IKTISAS BOAL BALING Tarikh : Hari: 15 Mei 2012 Selasa Minggu : 11 Bilangan Pelajar : 28 Orang

Masa: 8.00-8.40 pagi Tunjang pembelajaran : Kemahiran Tajuk pembelajaran : Bola baling Fokus pembelajaran : Hantaran sisi secara statik dan dinamik Pengetahuan sedia ada : Pelajar telah mempelajari kemahiran menerima dan menangkap dalm bola baling sebelum ini. Objektif : Diakhir pengajaran pelajar akan dapat: Psikomotor: a) Pelajar dapat melakukan hantaran sisi enam daripada lapan percubaan tepat ke sasaran dengan menngunakan teknik yang betul. b) Pelajar dapat melakukan hantaran sisi dalam permainan kecil dengan menggunakan teknik yang betul. Kognitif: a) Pelajar dapat menyatakan fasa-fasa lakuan yang terdapat dalam kemahiran hantaran sisi secara lisan. b) Pelajar dapat membezakan antara kemahiran hantaran sisi dengan hantaran aras bahu dalam permainan bola baling. Afektif: a) Memupuk semangat keyakinan dan nilai kerjasama serta mematuhi arahan guru. b) Pelajar menunjukkan kesungguhan dan komitmen ketika melakukan aktiviti. Strategi mengajar : Gaya Arahan Kemahiran KBKK : Mengaitkan kecergasan anggota fizikal dan jenis otot yang terlibat dalam aktiviti merejam lembing serta Memikirkan alat bantu bersesuaian dengan mengambil kira aspek keselamatan untuk latihan ansur maju kemahiran merejam lembing.

Persediaan pelajar : Fizikal pelajar dalam keadaan yang sihat dan mental pelajar bersedia untuk menjalani proses pengajaran dan Pembelajaran serta pelajar berpakaian sukan. Persediaan guru : 21 biji bola baling, 10 skitel,wisel,2 set bibs

Langkah/ Fasa PERMULAAN Pengenalan dan penerangan ( 3 minit )

Aktiviti

Maklumat Pengajaran & Pembelajaran * Guru memberi penerangan tentang hantaran sisi dan aktiviti yang akan dilakukan. 1.1.1 Hantaran sisi - Hantaran sisi digunakan untuk membuat hantaran pada jarak yang jauh. - Contoh: Secara berpasangan pemain akan menggunakan hantaran sisi untuk membuat counter attack. - Hantaran sisi juga digunakan untuk mengelirukan pihak lawan. 1.1.2 Guru menerangkan fasa-fasa yang terdapat dalam kemahiran hantaran sisi: Fasa persediaan -Pelajar akan berada dalam keadaan bersedia dimana kaki di buka seluas bahu manakala bahu menghadap ke sasaran.

Organisasi

Catatan

1.1 Pengenalan hantaran sisi dan penerangan perlaksanaan aktiviti

Petunjuk : Guru Pelajar

- Berpasangan Fasa pelakuan -kemudian siku akan dibengkokkan dengan memindahkan beban dari kiri ke kanan dan seterusnya melemparkan bola kearah sasaran. Fasa ikut lajak -Bola dilepaskan dan tangan diluruskan kearah sasaran. *Guru akan memanggil 3 orang pelajar untuk melakukan demo cara lakuan hantaran sisi. 2. Memanaskan badan ( 6 minit ) 2.1 Persediaan fizikal/warm-up - Permainan tampar siku - Permainan pijak jari kaki - Berpasangan dan menghadap lawan - Tiap-tiap murid akan cuba menampar siku lawannya. - Berpasangan dan menghadap lawan. - Tiap-tiap murid cuba memijak jari kaki lawannya. - Pasangan-pasangan berdiri atas sebelah - Guru akan mengawasi setiap pergerakan pelajar supaya tidak ada yang mengalami kecederaan semasa aktiviti

- Permainan serang/serbu ketingting. - Regangan

kaki dan memegang pergelangan kaki yang sebelah lagi. - Dengan menggunakan bahunya tiap-tiap seorang cuba menumbangkan lawannya. -pelajar melakukan regangan seperti biasa seperti triceps stretch,biceps stretch,adductor stretch dan quadriceps stretch. - Seorang murid akan bertindak sebagai perlaku dan seorang lagi sebagai pemerhati/pembantu. - Murid akan berubah peranan setelah perlaku selesai melakukan aktiviti. Fasa Lakuan : - Berdiri dengan sebelah kaki di hadapan. - Bayangkan bola dipegang di bahagian sisi, di mana jari-jemari digayakan seolah-olah anda sedang memegang bola dan ibu jari berada di bawah bola. -Fleksikan sedikit kaki dan tolak bola dengan kuat menggunakan kekuatan flick bola ke hadapan. - Semasa menolak bola ke hadapan, tukar berat badan ke kaki yang berada di hadapan. -Kedua-dua tangan hendaklah ikut lajak ke arah hantaran bola dibuat. -Mata hendaklah memandang tepat kepada sasaran.

dijalankan.

PERKEMBANGAN Langkah 1 : ( 3 minit )

Tugasan 1 1. Hantaran Sisi 1.1 Hantaran Sisi secara statik tanpa bola.

-Murid akan melakukannya dengan serentak. Aktiviti diulang sebanyak 4-5 ulangan. Langkah 2 : ( 5 minit ) Tugasan 2 1.2 Hantaran sisi secara statik dengan bola - Murid akan melakukan aktiviti mengikut arahan yang diberikan oleg guru. - Seorang murid akan bertindak sebagai perlaku dan seorang lagi sebagai pemerhati/pembantu. - Murid akan berubah peranan setelah perlaku selesai melakukan aktiviti. Fasa Lakuan : - Berdiri dengan sebelah kaki di hadapan mengikut kesesuaian berdasarkan tangan yang dominan memegang bola. - Pegang bola di paras pinggang dengan betul. - Bawa tangan dominan yang memegang bola ke belakang. - Luruskan tangan yang memegang bola, bawa berat badan kebelakang. - Fleksikan kaki dan tolak bola dengan menggunakan kekuatan flick kehadapan. - Semasa menolak bola ke hadapan pindahkan berat badan ke kaki hadapan. - Kedua-dua tangan hendaklah ikut lajak ke arah hantaran bola. - Mata hendaklah pandang ke arah sasaran. - Skitel sebagai penanda kawasan dan jarak.

Petunjuk: pelajar skitel guru

- 3 kumpulan kecil (dibahagikan sama rata). -Aktiviti dilakukan secara

setiap murid akan melakukan aktiviti sebanyak 7 ulangan dalam jarak 7 meter.

berpasangan dalam kumpulan

Tugasan 3 Langkah 3: ( 5 minit ) 1.3 Hantaran sisi secara dinamik dengan bola. - Murid akan melakukan aktiviti mengikut arahan yang telah ditetapkan oleh guru. - Seorang murid akan bertindak sebagai perlaku dan seorang lagi sebagai pemerhati/pembantu. - Murid akan berubah peranan setelah perlaku selesai melakukan aktiviti. Fasa Lakuan : - Berdiri dengan sebelah kaki di hadapan mengikut kesesuaian berdasarkan tangan yang dominan memegang bola. - Pegang bola di paras pinggang dengan betul sambil melakukan langkahan (secara berjalan). - Pada langkahan yang ke tiga, bawa tangan dominan yang memegang bola ke belakang. - Luruskan tangan yang memegang bola, bawa berat badan kebelakang. - Semasa menolak bola ke hadapan pindahkan berat badan ke kaki hadapan. - Kedua-dua tangan hendaklah ikut lajak ke arah hantaran bola. - Skitel sebagai penanda kawasan dan jarak.

Petunjuk: pelajar guru skitel

- 3 kumpulan ( dibahagikan sama banyak).

- Skitel sebagai penanda

- Kedua-dua kaki juga akan melakukan langkahan ikut lajak dan untuk mendapatkan kesimbangan - Semasa melakukan hantaran mata hendaklah memandang ke arah sasaran. setiap murid akan melakukan aktiviti sebanyak 7 ulangan dalam jarak 7 meter.

kawasan dan jarak.

KEMUNCAK ( 10 minit )

Permainan kecil bersyarat: Bola beracun

- Kawasan permainan ialah bulatan dalam kawasan gelanggang bola baling. -Hanya hantaran sisi sahaja boleh dilakukan dalam permainan ini. -Pelajar dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu A dan B. Kumpulan A membuat satu bulatan manakala kumpulan B berada dalam bulatan tersebut. -Ahli kumpulan yang berada dalam bulatan akan terkeluar jika terkena bola beracun ( bahagian kaki sahaja).

PENUTUP ( 8 minit ) Penyejukan badan Antara contoh aktiviti yang boleh dilakukan: - Fleksi dan Ektensi - Tangan diluruskan melampaui kepala. - Dorsi dan plantar fleksi - Sesi menjawab soalan dan perbincangan Pelajar telah diberi tugasan untuk melakukan kelonggaran dalam kumpulan kecil.

Penggulungan

- Guru bertanyakan kepada pelajar tentang kemahiran yang dipelajari. - Pelajar dapat menyatakan fasa-fasa lakuan dalam kemahiran hantaran sisi.

Anda mungkin juga menyukai