Anda di halaman 1dari 15

Kaum Bisaya Bisaya adalah kaum pribumi yang berasal dari barat laut dan sepanjang pantai Borneo,

Malaysia dan tertumpu di sekitar daerah Beaufort, Sungai Padas, Sungai Klias, Pulau Gaya di Sabah, Wilayah Persekutuan Labuan dan Sungai Limbang di timur Sarawak. Bangsa Bisaya dikenali sebagai Melayu atau Islam oleh suku kaum Dusun, Murut dan Rungus. Bisaya dikatakan di antara yang pertama menerima Islam pada awal kurun ke-13. Ketua Bisaya yang pertama adalah Awang Alak Betatar ataupun Sultan Mohammad Shah. Peringkat awal kemasukan kaum Bisaya ke dalam Islam adalah melalui hubungan dagang dengan pedagang dari tanah Arab. Jika dilihat daripada segi kehidupan sosial, sedikit sebanyak pengaruh Arab memainkan peranan dalam urusan mereka sehari-harian. Bangsa Bisaya memiliki minat dalam bidang pertanian dan ia juga merupakan sumber utama pendapatan mereka. Suku kaum ini walaupun dikatakan berkait dengan suku Bisaya di Filipina namun suku kaum Bisaya ini hanya terdapat di Borneo iaitu Sabah dan Sarawak, Malaysia sahaja. Bisaya yang terdapat di Filipina dikatakan berasal dari Borneo dan penghijrahan beramai-ramai mereka ke sana adalah disebabkan oleh faktor politik yang tidak menentu. Pemerintahan di pulau Borneo atau Pulau Peraca ini telah wujud seawal tahun 977 Masihi dan ini memungkinkan berlakunya penindasan yang melampau lalu mendorong kepada penghijrahan bangsa Bisaya ke tempat lain secara kekal. Jika diteliti bahasa Bisaya, mereka menunjukkan persamaan lebih dekat dengan bahasa Melayu berbanding bahasa suku Bisaya di Filipina. Sejarah bangsa Bisaya Mengikut legenda, nenek moyang Bisaya berasal dari satu keluarga berhijrah dan menetap di utara Pulau Borneo. Keluarga ini mempunyai 7 orang anak di mana 6 darinya lelaki iaitu Peti Berambai atau Pati Berabai, Si Garamba, Peti Garamba, Peti Runa atau Pati Bagunak, Semaun atau Si Maun dan Alak Betatar atau Urak Betatar atau Lok Batata atau Awang Alah Bertabar; dan seorang perempuan (Siti Duyah atau Duri atau Bunga Sunting). Satu pertandingan lumba perahu diadakan untuk menentukan siapakah yang layak menjadi Raja Barunai. Perlumbaan ini dimenangi oleh Alak Betatar yang paling bongsu. Dia kemudiannya dilantik menjadi Raja Brunei yang pertama, dan kemudiannya memeluk agama islam dengan menggunakan nama Sultan Mohammad Shah, Sultan Brunei yang pertama.

Catatan Sejarah dari China Menurut catatan Pemerintah misi dari China, Chang Ching Tze telah diutus ke Barunai (Po -ni) pada 1370 (Tahun Ke-3, Bulan 9 menurut kalendar Hung-wa). Beliau telah mendapati Ibu Kota Barunai dalam keadaan terbakar seolah-olah telah berlaku peperangan yang besar. Maharaja pada masa itu Sultan Mohammad Shah (Ma-ho-mo-sha [Maha Mokhsa]) dikelilingi oleh pengikutnya seramai lebih kurang 1000 orang. Baginda berkirim salam kepada maharaja China pada masa itu sebagai seorang Muslim. Catatan Sejarah Tempatan Peti Berambai iaitu yang sulung menjadi Raja Pulau Jawa. Si Garampa pula menetap di kawasan Limbang dan menjadi nenek moyang kepada masyarakat Bisaya. Peti Geramba menetap di kawasan Tutong (Brunei), Peti Runa pula di kawasan Sungai Kinabatangan (Sabah) dan Semaun di Sungai Birau (Selatan Tutong). Siti Duyah pula berkahwin dengan seorang berketurunan cina yang bernama Ong Sum Ping (Awang Sunting) dan menetap di kawasan Gunung Kinabalu, Sabah. Asal usul perkataan Bisaya Menurut kepercayaan tempatan, perkataan Bisaya berasal daripada sebutan Mabisa Iya yang bermakna seseorang lelaki atau wanita nampak tampan dan gagah serta cantik molek. Sebutan kemudian bertukar kepada Bisaya sehingga pada hari ini. Sementara itu, Beyer H.O pada tahun 1926, Hester E.D pada tahun 1954 dan Harrison pada tahun 1956 menyatakan bahawa perkataan Bisaya kemungkinan berasal dari Empayar Srivijaya (Sonza, 1972). Pada tahun 1960, John Carol menyatakan bahawa perkataan Bisaya berasal dari Pahlawan Bangsa yang bernama rvijaya. Derek Headly (1950) menyatakan legenda Bisaya Borneo apabila Sultan Brunei semasa kunjungannya untuk meninjau kawasan penduduk Bisaya dan baginda memberitahu Bisai-Yah! yang bermaksud betapa cantiknya. Semua kenyataan diatas adalah teori dan andaian dan mungkin kita tidak pernah tahu mengenai asal perkataan Bisaya yang sebenarnya.

Fakta Bisaya Bangsa Bisaya adalah suku kaum asli yang telah tinggal dan menetap di Borneo Sabah sejak beribu tahun yang lalu. Bangsa Bisaya pada zaman dahulu merupakan suatu bangsa yang digeruni, disegani, disayangi, disenangi, ditakuti, dan dihormati oleh suku kaum asli yang lain di negeri ini. Kemahiran suku kaum Bisaya di atas muka bumi Borneo Sabah ini dalam bidang pertanian seperti menanam padi, menanam halia, menanam pokok rumbia, menanam kunyit, menanam ubi, menanam pisang, menanam keladi, menanam lada, menanam kelapa, menanam pokok buah-buahan dan sebagainya. Mereka juga mahir memburu binatang liar di hutan untuk dimakan. Mereka juga menternak ayam, itik, angsa, kambing, kerbau, lembu dan lain-lain binatang sebagai makanan. Kaum Bisaya juga mahir dalam seni kraftangan dan sebahagian besar peralatan kraftangan digunakan dalam kehidupan seharian mereka. Kemahiran di sungai suku kaum Bisaya ialah mereka mahir menangkap ikan dengan menggunakan selambau dan di laut pula dengan menggunakan pukat dan bagang. Pada suatu ketika pelayar Bisaya bernama Awang Semaun bersama rombongannya telah mengelilingi kepulauan Borneo ini bermula dari Sungai Klias dan mereka memasangkan kain putih peraca di hadapan sampan mereka sewaktu dalam pelayaran. Apabila rombongan Awang Semaun kembali di Sungai Klias, mereka medapati peraca berkenaan telah koyak-rabak. Mereka menggelar pulau ini sebagai Pulau Peraca dalam bahasa Bisaya dan dalam bahasa Melayu bermakna Pulau Saputangan. Kerajaan yang paling tua wujud ialah kerajaan Bisaya dan setelah kewujudan kerajaan Barunah, maka pemerintahan kerajaan Bisaya berpindah ke Barunah dan kemudian berubah menjadi Barunai semasa pemerintahan Sultan Ahmad Shah.

Sultan Awang Koyoh Sejarah menceritakan apabila Sultan Mohammad Shah berpindah ke negara Barunah, maka Sultan Awang Koyoh dilantik sebagai pemerintah kerajaan Barunah atau Borneo yang berpusat di Kota Klias pada tahun 1370. Sepanjang pemerintahan baginda, Borneo berkeadaan aman dan makmur serta subur. Kelebihan Sultan Awang Koyoh ialah dengan izin Allah Subhanahu wa ta'ala tanah-tanih yang di usahakan baginda akan menjadi tinggi dan subur. Hasil tanaman utamanya ialah halia seperti apa yang telah diusahakan oleh ayahanda baginda dahulu Sultan Mohammad Shah. Selain itu pohon rumbia juga turut ditanam bagi membekalkan makanan kepada rakyat baginda disamping pengeluaran padi yang berterusan atau meranau. Baginda Sultan Awang Koyoh tidak memiliki ramai anak dan setiap anak baginda dilatih dengan ilmu perang dan mahir menggunakan pelbagai jenis senjata. Anak-anak baginda yang amat terkenal ialah Panglima OKK Setia Pahlawan Awang Kassim dan Panglima Awang Alapu atau Lapu-Lapu. Kisah penculikan Sultan Awang Koyoh melalui tipu muslihat Sultan Sulu telah mengakibatkan isteri baginda dibawa lari ke Sulu manakala baginda sempat menyelamatkan diri dengan terjun ke dalam laut tetapi telah mendapat kecederaan. Kemarahan anak-anak baginda amat meluap-luap, dengan izin kekandanya Sultan Panglima OKK Setia Pahlawan Awang Kassim, maka Panglima Awang Alapu mengepalai rombongan perang menuju ke Sulu bagi menjatuhkan kerajaan Sulu. Setelah sampai ke perairan Sulu, tanpa berlengah Panglima Awang Alapu memerintahkan bala tenteranya menyerang kerajaan Sulu tanpa belas-kasihan dan menghancurkannya sehancur-hancurnya kerana selama ini serangan bersifat lanun oleh pihak Sulu telah ditepis dengan hanya menghalau lanun-lanun tersebut. Kesabaran Panglima Awang Alapu tidak terbendung lagi kerana ini melibatkan maruah kaum Bisaya kerana cubaan Sulu menculik ayahandanya dan beliau berazam untuk menghancurkan angkatan lanun yang berpusat di Sulu. Maka sebuah pulau telah dijadikan pangkalan tentera beliau dan sehingga kini pulau tersebut dikenali sebagai pulau Bisaya sempena pahlawan-pahlawan Bisaya yang sanggup mati disana bagi menghalang kemasukan lanun ke perairan Borneo. Setelah penjajah barat menguasai Sulu maka perkataan Bisaya bertukar menjadi Visaya. Kejadian tersebut dirakamkan sekitar 1500 masihi dan sehingga kini, kenangan pahlawan Bisaya yang diketuai Panglima Awang Alapu kekal dalam ingatan sanubari keturunan Sultan Awang Koyoh bin Sultan Awang Alak Betatar. Berita terakhir yang diterima ialah apabila kejayaan Panglima Awang Alapu menumpaskan angkatan tentera Sepanyol yang diketuai oleh Ferdinand Magellan pada 1521 masihi.

Ketua Kaum Bisaya Lebih kurang pada abad ke-13, kaum Bisaya mempunyai ketua yang digelar sebagai Sultan Awang Alak Betatar bin Bonian Mas Kayangan. Baginda dikatakan telah memeluk agama Islam dan menukarkan namanya dengan gelaran sebagai Sultan Mohammad Shah pada tahun 1363 Masihi. Pada tahun 1370 Masihi, baginda Sultan Mohammad Shah telah melantik anak lelaki baginda yang bernama Sultan Awang Koyoh bin Sultan Awang Alak Betatar menjadi pemerintah negeri Borneo ketika itu manakala baginda Sultan Mohammad Shah telah berhijrah ke negeri Brunei dan menjadi pemerintah selaku Sultan Brunei beragama Islam yang pertama memerintah negeri Brunei pada tahun 1370 Masihi. Pemerintahan Sultan Awang Koyoh berpusat di Sungai Klias yang digelar sebagai Kota Klias pada ketika itu dan nama tersebut kekal sehingga ke hari ini. Setelah baginda mangkat iaitu lebih kurang pada tahun 1621 Masihi, pemerintahan baginda telah diwarisi oleh anak baginda yang bergelar Sultan Panglima Orang Kaya Kaya Setia Pahlawan Awang Kassim pada ketika itu dan mangkat lebih kurang pada tahun 1855 Masihi. Tempat baginda telah diwarisi oleh anak lelaki baginda yang bernama Sultan Tunku Laxamana Awang Ishak Ismail Jalil. Baginda mangkat pada tahun 1961 Masihi.

Peninggalan Senjata Lama Sejarah perjalanan Awang Alak Betatar sebenarnya telah menempuh pelbagai onak dan duri yang bertali arus. Secebis kisah yang tidak diuar-uarkan ialah perjalanan pertama baginda ke gunung Kinabalu yang mana telah membawa penemuan besi tahi bintang atau Karusani. Setelah berjaya menumbangkan tembadau bertanduk emas yang selama ini merosakkan tanaman halianya, tanpa disedari pemburuan tersebut membawa baginda ke gunung Kinabalu. Besi tahi bintang yang diperolehi baginda telah ditempa menjadi dua bilah pedang yang panjang dan berwarna hitam. Menurut maklumat yang diperolehi, semasa Awang Alak Betatar menguasai kerajaan Barunah, bersama-sama baginda tersisip sebilah pedang dipinggang baginda sebagai senjata dalam perjuangan menegakkan kalimah Allah Azza wa jalla. Sebilah pedang lagi baginda titipkan kepada anakanda baginda Sultan Awang Koyoh. Oleh itu, senjata yang menjadi tanda keturunan baginda telah hilang dan menjadi misteri sehingga kini.

Keris sebenar mempunyai 15 luk Menurut cerita, seorang nelayan berbangsa Bisaya dari Labuan telah menemui sebilah keris dalam perut seekor ikan dan beliau pernah diberitahu sebelum kemangkatan Sultan Awang Kuyoh, baginda memegang sebilah keris kebesaran kerajaannya. Keris tersebut juga mempunyai pertalian dengan kesultanan Borneo suatu ketika dahulu. Salah satu senjata yang sehingga kini masih menjadi misteri ialah keris emas yang merupakan senjata sulit Sultan Awang Koyoh bin Sultan Muhammad Shah. Selain itu, andiban emas juga merupakan senjata penting bagi mempertahankan diri daripada musuh. Ini merupakan fakta yang menjelaskan tentang tradisi bangsa Bisaya yang memiliki andiban sebagai senjata warisan keluarga.

Adat dan kebudayaan Kaum asli Bisaya mempunyai adat yang diwarisi daripada nenek moyang mereka sejak turuntemurun. Contohnya, orang muda kaum asli Bisaya mesti menghormati orang dewasa kaum asli Bisaya. Anak gadis kaum Asli Bisaya mesti pandai menjaga kesopanan dan kesusilaan. Kebudayaan Kaum Asli Bisaya adalah seperti:

Tarian Liliput Bisaya Tarian Jipin (Zapin) Bisaya Tarian Sayau bagarus (Tarian menggarus batang rumbia) Tarian Mengalawat (Tarian memijak hempas batang rumbia) Tarian Minsayau (untuk meraikan kejayaan mengalahkan lanun) Alat tradisional kulintangan Bisaya yang mempunyai 27 lagu dan 3 lagu berkaitan acara berasik

Pencak silat Bisaya dengan muzik bamboo Tarik tali Bermain gasing Bermain layang-layang Ugang Bamboo Badaup terutama semasa menuai padi Mibulang iaitu penggunaan binatang Kerbau Tarian Bubu Mangalai dengan menggunakan jampi serapah Berambit/Bahambit menimbang anak kecil yang lahir pada bulan Safar Lastik/Melastik Panah/Memanah Andiban/Alat membujak binatang liar Perubatan tradisional Bisaya Pakaian Tradisional Bisaya

Kemahiran Kraftangan Seperti juga dengan kaum-kaum lain di Sabah, kaum bisaya mempunyai kraftangan mereka sendiri. Kraftangan mereka adalah berkaitan dengan kegunaan harian seperti menanam padi, mengangkat bahan-bahan harian, membuat sagu dan menangkap ikan. Antara yang terdapat di sini ialah kalambigas, lasok dan salihid. Tuntutan Sultan Sulu ke atas Sabah Pada tahun 1930, mengikut penjelasan daripada Sultan Tunku Laxamana Awang Ishak Ismail Jalil, kesultanan Sulu telah membuat tuntutan ke atas Borneo (Sabah) akan tetapi, telah ditolak oleh pihak Mahkamah Tinggi Jesselton pada ketika itu. Tuntutan kedua pada tahun 1942, manakala tuntutan ketiga pada tahun 1962 dan kesemuanya telah ditolak oleh pihak mahkamah. Perkara ini jelas pada waktu itu walaupun Borneo (Sabah) adalah di bawah jajahan British akan tetapi, pihak British memang telah mengakui bahawa kesultanan Borneo (Sabah) memang wujud. Makanya, tuntutan Sultan Sulu ke atas Borneo (Sabah) telah ditolak disebabkan Sultan Tunku Laxamana Awang Ishak Ismail Jalil Bin Sultan OKK Setia Pahlawan Awang Kassim Bin Sultan Awang Koyoh Bin Sultan Awang Alak Betatar telah membuat penjelasan dengan panjang lebarnya kepada pihak pegawai-pegawai British pada waktu itu serta telah dapat meyakinkan pihak berkenaan

Rujukan

Selamat Jati; Sejarah Sosio Ekonomi Bisaya (Tesis 1990). Dr. Shafiq Sarawak Museum Journal (1989); Bisaya Ethnography: A Brief Bisaya Report"

Antarano Peranio; The Structure of Bisaya Society. Bewsher; Kumpulan tulisan Bewsher (Tuan Busa kajun Bisaya) Prof. Vernon L.Poritt; Bapa Guru Bisaya. Harrisson; Kaitan Bisaya Sarawak, Brunei dan Sabah; Some origins and attitudes of Brunei Tutong-Belait-Dusun, North Boreneo Dusun, and Sarawak Bisayan (1958).

Asmah Hj, Omar (1983), Araneta and Bernard (1960), Hussain Jamil & Newman(187); Bisaya language

R.E. Stubbs (1968); Kegemilangan Bisaya. St. John (1862) Volume 2; Tulisan yang awal tentang kampung-kampung Bisaya. Rencana asal telah ditulis oleh Encik Haji A. S. Suhaili bin Haji O.T. Shatar, pesara kerajaan Sabah berdasarkan maklumat daripada moyang beliau pada 1961.

Komuniti Bisaya Masyarakat Bisaya Ketua Komuniti Bisaya TEMENGGONG : Encik ENJAN O.K. YASSAU Kpg Ukong, Limbang PEMANCA : Encik WILFRED YUSSIN BUNJOK Kpg Pengkalan Madang, Limbang PENGHULU : Encik EYUM AK LARIK Kpg Ukong, Limbang Encik KEBIN PENGHULU MATALI Kpg Lembuak, Limbang ++ Senarai Nama Ketua-ketua Kampung Masyarakat Bisaya ++

Kampung Lubok Lasas En. Nangkat ak Yalak Kampung Kuala Tubai/Ukong/Belimbing En. Peter Kulai Larik Kampung Tanjong Riman En. Madup ak Kating Kampung Tanjong Unggar Kampung Tanjong En. Sidok ak Lila Kampung Bawang Obor/Bukit Mangan En. Nawa ak Tunjong Kampung Pengkalan Gurah En. Doming ak Keduit Kampung Indug Sangkar En. Doyok ak Sulok Kampung Ranggu En. Kimbing ak Manai Kampung Lubok Bidai En. Yasau ak Yakut Kampung Pengkalan Jawa En. Yatak ak Timbang Kampung Pengkalan Madang En. Manang ak Tingkat

Kampung Limpasong En. Bakar ak Yajak Kampung Batu Danau En. Dominic Madai Tingkat Kampung Paya Mengaliong En. Sungkai ak Lila Kampung Buluh Balui En. Tunjang Labon Kampung Anak Tuno En.Jude Julai Tikas Kampung Pandak En. Pangkat ak Manggong Kampung Tedungan En. Yugong ak Tunggal Kampung Terumba En. Larik ak Laki Kampung Braong/Bambangan En. Tangga ak Panchar Kampung Bidang En. Lukong Anak Simpok Kampung Medait En. T.K Sidop b. Sulaiman Kampung Lembuak En. Lukong ak Timbang Kampung Kuala Awang En. Hj. Narak B Jaya Kampung Ulu Merasam En.Kamis Apong

Agama & Adat Resam Masyarakat Bisaya Terdapat segelintir penganut agama Islam dikalangan masyarakat Bisaya, kecuali yang telah menukar agama atau melalui perkahwinan campur.Majoriti masyarakat bisaya di Limbang adalah penganut agama Kristian dan terdapat juga segelintir yang masih mengamalkan adat dan kepercayaan lama. Walaupun masyarakat Bisaya menghormati budaya dan tradisi turun temurun dalam bidang perubatan, perkahwinan dan kematian, sebenarnya ianya jarang lagi diamalkan pada masa sekarang, berkemungkinan juga kerana telah mengikut pegangan agama masing-

masing.Walaupun dukun atau bidan boleh dipanggil untuk mengubati pesakit pada masa yang diperlukan, tetapi masyarakat pada hari ini lebih cenderung untuk pergi ke klinik yang berdekatan/berhampian untuk mendapatkan rawatan. Muzik, Seni dan Kraftangan Masyarakat Bisaya Masyarakat Bisaya Limbang terkenal sebagai pencinta muzik tradisional.Gong-gong boleh ditemui disetiap rumah.Apabila Gong dipalu, setiap orang, lelaki ataupun wanita, tua atau muda akan turut serta menari.Alat-alat muzik tradisi bagi masyarakat Bisaya terdiri daripada Gong, Dumbak (dram) & Biola.Lain-lain alat ialah Sengkurong dan Kalid, Agung, Kelentangan, Tawak, Bebandil dan Bandil Teretek. Info Ringkas : (Dumbak diperbuat daripada kayu dan kulit binatang) Semua alatan-alatan ini dimainkan dalam gandang atau Upacara Babulang, Perkahwinan, Kematian Kelahiran dan sebagainya. Terdapat 3 jenis lagu yang dimainkan untuk hiburan mahupun perayaan.Yang pertama ialah Anding, iaitu menggunakan dua dumbak (dram) kecil dan satu Biola.Selain Anding, Betiap dan Siram ialah dua lagi jenislagu lain yang dimainkan, yang hanya dengan menggunakan dumbak (dram). Selain bidang Muzik, masyarakat Bisaya juga mahir membuat Parang untuk pelbagai jenis kegunaan.Terdapat manao atau menao yang biasa digunakan oleh lelaki, dan madik pula tangkainya diperbuat daripada gangsa dan sering dibawa sebagai senjata bagi golongan muda. Terdapat juga madik yang lain iaitu bersaiz panjang dan telah digunakan untuk ngayau pada masa dahulu, dan sandong pula digunakan untuk mempertahankan diri.

Selain Parang, masyarakat Bisaya Limbang juga mahir membuat saging, iaitu bekas yang digunakan untuk membawa beras semasa upacara Babulang.(Saging juga boleh digunakan sebagai bekas untuk membawa pelbagai jenis barang lain, ibarat sebuah beg pada ketika itu.) Pakaian tradisi masyarakat Bisaya pula adalah berwarna hitam, (lengan panjang) dan terdapat garisan keemasan pada bahagian tepi butang, lengan dan juga kalung leher. Masyarakat Bisaya juga menghias rumah terutama menyambut ketibaan tetamu.Hampir setiap rumah mempunyai Tray, Lengguai untuk melayan tetamu dan Lengguai dibahagikan sebagai Rokok daun bagi para tetamu semasa perayaan/upacara. Secara tradisinya, kaum wanita memakai tenturok, sejenis tali pinggang suci, sebagai sebahagian daripada pakaian mereka.

Sejarah Masyarakat Bisaya Latar Belakang Lagenda Lagenda Popular mengenai asal usul bisaya seperti yang telah dinyatakan oleh Brewsher (1958), Sandin (1971) dan Hussain & Newman (1987) adalah seperti berikut; Mengikut lagenda, sebuah keluarga migrasi telah menetap di utara pulau Borneo.Keluarga ini mempunyai 7 orang anak, 6 orang daripadanya adalah lelaki iaitu (Peti Berambai atau Pati Berabai, Si Garamba, Peti Garamba, Peti Runa atau Pati Bagunak, Smaun atau Si Maun dan Alak Betata atau Urak Betatar atau Lok Batata atau Awang Alah Bertabar) dan seorang daripadanya adalah perempuan (Siti Duyah or Duri or Bunga Sunting).Pertandingan lumba perahu digunakan untuk menentukan siapakah yang layak menjadi Raja Brunei. Perlumbaan ini dimenangi oleh Alak Betatar yang paling bongsu.Dia kemudiannya dilantik menjadi Raja Brunei yang pertama, dan kemudiannya memeluk agama islam dengan menggunakan nama Sultan Mohammed, Sultan Brunei yang pertama. Peti Berambai iaitu yang sulung menjadi Raja of Java. Si Garampa pula menetap di kawasan Limbang dan menjadi nenek moyang kepada masyarakat Bisaya.Peti Geramba menetap di kawasan Tutong (Brunei), Peti Runa pula di kawasan Sungai Kinabatangan (Sabah) dan Smaun di Sungai Birau ( Selatan Tutong). Siti Duyah pula berkahwin dengan seorang berketurunan cina yang bernama Ong Sum Ping (Awang Sunting) dan menetap di kawasan Gunung Kinabalu, Sabah.

Asal Usul Bisaya Beberapa teori telah dikemukakan oleh beberapa pengkaji dan penyelidik berhubung dengan asal perkataan Bisaya. Beyer H.O pada tahun 1926, Hester E.D pada tahun 1954 dan Harrison pada tahun 1956 menyatakan bahawa perkataan Bisaya kemungkinan berasal dari Empayar Sri Vijaya (Sonza, 1972).Bagaimanapun, pada tahun 1960, Eugene Vestralen ( A Professor of Linguistics, Universiti San Carlos, Cebu City) menegaskan bahawa asalan VIJAYA bukannya BISAYA tetapi BIDAYA atau BIRAYA. Pada tahun 1960, John Carol menyatakan bahawa perkataan Bisaya berasal dari Pahlawan Bangsa yang bernama Sri Visaya. Derek Headly (1950) menyatakan lagenda Bisaya Borneo apabila Sultan Brunei semasa kunjungannya untuk meninjau kawasan penduduk Bisaya dan baginda memberitahu BisaiYah! yang bermaksud betapa cantiknya. Semua kenyataan diatas dalah teori dan andaian dan mungkin kita tidak pernah tahu mengenai asal perkataan Bisaya yang sebenarnya.

Asal Keturunan Bisaya Sonza (1972) pernah bertanya adakah masyarakat Bisaya yang menetap di Filipina berasal dari Borneo? Persoalan ini dikaji beberapa tahun namun tiada jawapan yang tepat berhubung dengan persoalan ini. Pada tahun 1970, dianggarkan terdapat lebih daripada 10 juta penduduk Bisaya yang menetap di Filipina berbanding dengan hanya 14 ribu penduduk Bisaya yang menetap di Sabah dan 3312 di Sarawak (This article was contributed by Mr. Joseph Blandoi, an admin. officer of SALCRA, Kuching. Email : jbland01@tm.net.my. It was extracted and summarised from Dr. Shafiqs article in Sarawak Museum Journal by Ms Joan Alicia Blandoi. webmaster