Anda di halaman 1dari 32

ANALISIS PERGERAKAN KUAK LENTANG DALAM SUKAN RENANG DARI ASPEK ANATOMI DAN FISIOLOGI.

Gaya kuak rangkak adalah gaya berenang yang paling cepat dibandingkan gaya-gaya renang yang lain. Gaya ini merupakan salah satu cara berenang yang diajar kepada individu yang baru mula belajar berenang. Kuak rangkak melibatkan pergerakan tangan kehadapan secara berselang seli dengan pergerakan kaki yang beritma dan berterusan.Badan perenang mestilah sentiasa selari dengan permukaan air dengan kepala mendongak ke sisi untuk bernafas selepas satu kuak atau putaran tangan penuh dilakukan. Laman sesawang Swim City,http://www.swim-

city.com/freestyle.phpmenyatakan bahawa; Front crawl, also known as The Australian Crawl, is usually regarded as the fastest swimming style developed. It is one of two long axis strokes, the other being the backstroke. Unlike the backstroke, butterfly, and breaststroke, the front crawl is not regulated by FINA, but it is nearly universally swIm in freestyle competitions. Renang gaya kuak rangkak terdiri daripada tiga bahagian yang harus dilakukan dengan sebaik mungkin untuk mendapatkan gaya yang efisien dan cepat. Bahagian-bahagian tersebut adalah: gerakan tangan (reach, pull & up) gerakan kaki (flutter kick) pernafasan (breathing)

Bil

Reach

Pulling/Pushing

Up (Relaxing)

Kicking

Breathing

Tangan harus didepangkan ke hadapan

Menggunakan tangan dan lengan sebagai dayung,

Menangkap air dengan tangan yang rata atau jarijari yang didepangkan sedikit dan kemudian ditarik dengan lancar pada sepanjang badan.Masa yang dihabiskan pada sisi harus dipanjangkan supaya bahu tidak memecahkan garis air dan mengakibatkan ombak haluan. Torso dan kaki harus dikekalkan dalam kedudukan yang selari dengan permukaan air. Menendang kaki untuk menolak air dari tubuh Tarikan nafas dilakukan setelah kuak penuh selesai dilakukan. Tangan memasuki air setelah nafas diambil. Kepala ataupun muka kembali ke permukaan air dengan pergerakan yang lancar setelah nafas diambil.

1. FASA

kepala dengan sebanyak yang mungkin supaya dapat memanjangkan panjang purata garis air dan dengan itu, mempercepatkan pergerakan dengan ketara.

2. TULANG

Klavikel Scapula Humerus Ulna Radius karpus metacarpus falang

Klavikel Scapula Humerus Ulna Radius karpus metacarpus falang

Klavikel Scapula Humerus Ulna Radius karpus metacarpus falang

pelvis femur patella tibia fibula tulang pada bahagian kaki termasuk tarsus, metatarsus dan phalanges

Kranium

3. OTOT

Deltoid, Bicep Tricep

Deltoid, Bicep Tricep

Deltoid, Bicep Tricep

Kuadrisep Harmstring Otot betis

Otot sternocleidomastoid Otot trapiziuz

4. SENDI

sendi kandiloid sendi lesung

sendi kandiloid sendi lesung

sendi kandiloid sendi lesung

Sendi engsel (fleksiplatar)

sendi synovial ( sendi paksi/ putar)

PERGERAKAN

Pergerakan extension dan flexsion

Pergerakan supinasi dan pronasi

Pergerakan extension dan flexsion

Pergerakan plantar fleksi Pergerakan dorsi fleksi Pergerakan Inversi Pergerakan eversi

Pergerakan hyperextension, Pergerakan flexsion

5. SATAH

Jadual 1: Analisis Pergerakan Kuak Rangkak dari aspek Anatomi & Fisiologi.

1. GERAKAN TANGAN (REACH)

Gambar 1 & Gambar 2: Gaya Pergerakan Tangan Reach

Bahagian lengan dan tangan menghasilkan pergerakan kayuhan yang utama dalam gaya kuak rangkak. Keberkesanan dalam kayuhan kuak ini adalah berdasarkan faktor berikut: Tangan memasuki air dengan rintangan yang kurang iaitu dengan ibu jari, jari telunjuk yang akan masuk dahulu dalam air dan diikuti dengan pergelangan tangan. Ketika ini, siku tangan itu perlu lebih tinggi daripada pergelangan tangan ketika fasa memasuki air untuk kuak rangkak ini. Tangan akan terus meluncur ke hadapan sehingga lurus sebelum tangan yang berada di bawah air akan melakuan kuak rangkak dimana akan menghasilkan tekanan untuk menolak air di dalam air dan menghasilkan pergerakan dalam keadaan menyeret atau drag. Tangan akan terus menguak sehingga tangan mencecah permukaan air dimana tangan itu akan melepaskan tekanan untuk meminimumkan rintangan dalam gaya kuak rangkak.

Gambar 3: Gaya Gerakan Reach Di Air. Sumber: http://www.scribd.com/doc/22973419/renang-kuak-rangkak

Gambar 4: Pandangan Tepi Gerakan Reach. Sumber: http://www.scribd.com/doc/22973419/renang-kuak-rangkak

Sistem Tulang. Berikut merupakan bahagian tulang-tulang yang terlibat dalam pergerakan tangan reach.

Tulang tangan yang terlibat dalam pergerakan reach

Rajah 1: Sistem Rangka Manusia Sumber:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Human_skeleton_front _ms.svg/350px-Human_skeleton_front_ms.svg.png

Bil 1. 2. 3. 4.

Klasifikasi Tulang Tulang panjang Tulang pendek Tulang pipih Tulang tak teratur

Tulang Humerus, ulna, radius, klavikel Tulang karpus tangan Skapula -

Jadual 2: Klasifikasi Tulang Tangan bagi Pergerakan Reach

1. Klavikel Berbentuk sekeping tulang leper yang berupa segitiga. Membentuk cuaran akromion dan cuaran korakoid yang dianjur daripada spina skapula. Lesung glenoid(bahagian tulang skapula) bersendi dengan kepala tulang humerus anggota hadapan.

2. Skapula Berbentuk rod dan melengkung sedikit. Bersendi dengan manubrium pada suatu hujung dan cuaran akromion pada suatu hujung yang lain. Berfungsi untuk mengalirkan daya daripada lengan kepada badan manusia.

3. Humerus 4. Ulna, 5. Radius, 6. Karpus, 7. Metacarpus 8. Falang.

Sistem Otot. Kebanyakan otot ini melekat pada rangka dan menghasilkan pergerakan rangka. Dikenali juga sebagai otot voluntari kerana ia boleh dikawal secara sedar. Kadangkala ia dipanggil juga otot berjalur kerana mempunyai jalur yang merentasinya. Otot yang terlibat dalam pergerakan tangan reach ialah deltoid, bicep, tricep, brachioradialis dan fleksor karpiradia.

Gambar 5: Tumpuan Otot Tangan Pergerakan Reach

Rajah 2: Sistem OtotTangan bagi Pergerakan Reach Sumber: http://www.restoresportsmassage.co.uk/images/muscles-of-the-arm-diagram-.jpg

Rajah 3:Keratan Melintang Otot Rangka Sumber: Abdul Hamid Abdul Rashid (2001). Anatomi Umum. Hulu Kelang, Selangor: Percetakan Dewan Bahasa dan Pustaka.

Sendi & Jenis Sendi. Analisis menunjukkan kemahiran pergerakan tangan reach menggunakan sendi kandiloid dan sendi lesung.

Rajah 4: Sendi Sindesmosis Sumber: Abdul Hamid Abdul Rashid (2001). Anatomi Umum. Hulu Kelang, Selangor: Percetakan Dewan Bahasa dan Pustaka.

Sendi yang terlibat ialah sendi lesung/ sendi soket Permukaan artikular tulang berbentuk bulat dan boleh dimasukkan ke dalam soket tulang lain yang berbentuk seperti cawan. Sendi ini boleh bergerak dalam tiga satah: pergerakan fleksi dan ekstensi; abduksi dan aduksi; dan putaran dan sirkumduksi. Contoh, sendi bahu.

Satah Pergerakan. Pergerakan tubuh ini ialah bersudut.Pergerakan yang lurus tetapi masih bersudut. Pergerakan ini melibatkan seluruh bahagian bergerak dari satu kedudukan ke satu kedudukan lain. Pergerakan tangan reach ini menggunakan Pergerakan ekstensi dan fleksi.

Rajah 5: Pergerakan Fleksi

Rajah 6: Pergerakan Ekstensi

Sumber: http://www.scribd.com/doc/17188310/Sistem-Rangka Sumber: http://www.scribd.com/doc/17188310/Sistem-Rangka

2. PERGERAKAN TANGAN (PULL/PUSH) Tangan menguak penuh dan melepasi paha semasa menguak.Satu tangan lurus ke hadapan dan tarik tangan kiri ke bawah dalam bentuk huruf S, sehingga hujung jari menyentuh paha

Gambar 6: Pandangan Tepi Pergerakan Tangan Pull & Push

Gambar 7: Pandangan Hadapan Pergerakan Tangan Pull & Push

Rajah 7: Pergerakan pull & push Sumber: http://www.scribd.com/doc/35934848/Gaya-renang

Sistem Tulang. Berikut merupakan bahagian tulang-tulang yang terlibat dalam pergerakan tangan pull & push.

Tulang tangan yang terlibat dalam pergerakan pull & push

Rajah 8: Sistem Rangka Tangan bagi Pergerakan Pull & Push Sumber:http://library.thinkquest.org/5777/ske6.htm

Bil 1. 2. 3. 4.

Klasifikasi Tulang Tulang panjang Tulang pendek Tulang pipih Tulang tak teratur

Tulang Humerus, ulna, radius, klavikel Tulang karpus tangan Skapula -

Jadual 3: Klasifikasi Tulang Tangan bagi Pergerakan Pull & Push

Sistem Otot. Otot yang terlibat dalam pergerakan ini ialah otot triceps, bicep dan deltoid. Pergerakan ini akan menyebabkan otot triceps mengendur. Pergerakan ini dilakukan dengan membengkokkan sebelah tangan ke bawah badan semasa berenang.

Rajah 9: Otot Biseps Braki Dan Triseps Sumber: Abdul Hamid Abdul Rashid (2001). Anatomi Umum. Hulu Kelang, Selangor: Percetakan Dewan Bahasa dan Pustaka.

Sendi. Bahagian sendi yang terlibat ialah sendi lesung yang diguna pakai semasa menjalankan pergerakan ini.Tulang humerus dan scapula memainkan peranan penting dalam sendi lesung ini.Sendi engsel juga terlibat dalam pergerakan pull dan push apabila tulang humerus dan ulna bergerak sehala ke belakang. Sendi paksi juga terlibat iaitu pergerakan tulang ulna dan radius.

Rajah 10: Sendi Lesung Sumber: http://www.hfmhealth.org/?id=763&sid=2

Satah Pergerakan. Pergerakan tangan ini tangan ialah putaran iaitu pergerakansupinasi bulatan mengelilingi dan satu

pronasi.Pergerakan

mengikut

lengkuk

putaran.Tangan kiri mula menguak, muka memasuki air, tangan kanan melakukan pemulihan.Tangan kiri mula menarik air manakala tangan kanan mula memasuki air.Apabila tangan kiri mula menolak, tangan kanan muncul ataupun menguak kehadapan.Apabila tangan kiri telah melakukan tolakan penuh ke belakang, tangan kanan pula menguak penuh.Tangan kiri melakukan pemulihan , tangan kanan mula menguak ke hadapan .

3. PERGERAKAN TANGAN (UP) Pergerakan ini memerlukan kita mengeluarkan siku tangan kiri dari permukaan air hingga sudut 900 dan bawa tangan kiri tersebut lurus ke hadapan .Pastikan bahagian siku dikunci (tidak bergerak).Angkat siku semasa melakukan

kuakanSetelah tangan kiri lurus ke hadapan, lakuan yang sama di lakukan menggunakan tangan kanan.Ulang lakuan secara berterusan.

Gambar 8: Pergerakan Up

Sistem Tulang. Berikut merupakan bahagian tulang-tulang yang terlibat dalam pergerakan tangan up

Tulang tangan yang terlibat dalam pergerakan up

Rajah 11: Sistem Rangka Tangan bagi Pergerakan Tangan Up Sumber:http://library.thinkquest.org/5777/ske6.htm

llBil 1. 2. 3. 4.

Klasifikasi Tulang Tulang panjang Tulang pendek Tulang pipih Tulang tak teratur

Tulang Humerus, ulna, radius, klavikel Tulang karpus tangan Skapula -

Jadual 3: Klasifikasi Tulang Tangan bagi Pergerakan Up

Sistem Otot. Pergerakan ini melibatkan otot deltoid. Apabila siku diangkatkan 45 darjah ke atas, otot deltoid akan meregang. Selain itu, otot lain yang terlibat dalam pergerakan ini ialah otot triceps dan biceps. Pergerakan ini akan menyebabkan otot triceps dan biceps meregang

Rajah 12: Sistem Otot Yang Terlibat Dalam Pergerakan Up Sumber: http://www4.nau.edu/biology/bio201/skeletal_muscle_system_and_upper.htm

Sendi. Sendi yang terlibat dalam pergerakan ini ialah sendi di bahagian bahu iaitu sendi lesung.

Rajah 13: Sendi lesung Sumber: http://www.scribd.com/doc/17188310/Sistem-Rangka

Satah Pergerakan. Pergerakan up menggunakan pergerakan putaran iaitu supinasi dan

pronasi.Mengikut lengkuk bulatan mengelilingi satu putaran.

Rajah 14: Kitaran Pergerakan Up Sumber:http://www.scribd.com/doc/17188310/Sistem-Rangka

Tangan kiri mula menguak, muka memasuki air dan menghembus nafas, tangan kanan melakukan pemulihan.Tangan kiri mula menarik air manakala tangan kanan mula memasuki air.Apabila tangan kiri mula menolak air, tangan kanan muncul ataupun menguak kehadapan. Selain itu, pergerakan up masih bersudut. Pergerakan ini melibatkan seluruh bahagian bergerak dari satu kedudukan ke satu kedudukan lain.

Rajah 14: Pergerakan Supinasi Dan Pronasi

Rajah 15: Pergerakan AbduksiDan Aduksi

4. PERGERAKAN KAKI (FLUTTER KICK) Gerakkan kaki ke atas dan ke bawah secara berselang-seli.Gerakan ini dilakukan terus menerus.tanpa henti.Semasa melakukan gerakan ini, kaki dan paha dalam posisi lurus.Gerakkan dilakukan dari pangkal paha dan pinggul dan pastikan lutut tidak dibengkokkan.

Gambar 9& Gambar 10: Pergerakan Kaki (Kicking)

Sistem Tulang. Tulang-tulang yang terlibat dalam pergerakan kaki ini ialah tulang femur, patela, tibia, fibula, tulang tarsus dan falang.

Rajah 16: Sistem Rangka Manusia Sumber:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Human_skeleton_front _ms.svg/350px-Human_skeleton_front_ms.svg.png

Sistem Otot. Otot-otot yang terlibat dalam pergerakan kicking ini adalah glutes, kuadricep, harmstring, dan otot betis.

Gambar 11: Bahagian paha dan betis

Rajah 17: Otot-Otot Penting Dalam Pergerakan Kaki (Kicking) Sumber:https://missjewelz.wordpress.com/tag/iliotibial-band/

Otot kuadrisep (bahagian depan paha) Semasa berenang, pergerakan kaki dimulakan dari bahagian pangkal paha.Pergerakan kaki yang berselang-seli hendaklah dilakukan. Otot hamstring (belakang paha/pelipat lutut) Semasa melakukan gerakan ini, kaki dan paha dalam posisi lurus. Gerakkan dilakukan dari pangkal paha dan pinggul dan pastikan lutut tidak dibengkokkan. Otot betis Otot betis berperanan menguatkan tendangan terhadap air. Jumlah pergerakan ataupun tendangan kaki mungkin melebihi jumlah pergerakan ataupun kuak tangan yang dilakukan

Sendi. Kaki perlu berada dalam keadaan fleksi-plantar dimana sendi kaki ke

bawah.Keadaan ini menyebabkan kaki menjadi lurus ketika kayuhan dan meminimumkan rintangan kerana keseluruhan kaki berada dalam keadaan lurus atau mendatar.Sendi engsel (patella) juga diaplikasikan.

Rajah 18: Sendi Kaki Ke Bawah (Fleksi-Plantar) Sumber:http://www.scribd.com/doc/22973419/renang-kuak-rangkak

Satah Pergerakan. Pergerakan kaki (kicking) merupakan pergerakan yang khusus. Semasa berenang, pergerakan yang tiada had seperti fleksi-dorsi, plantar-fleksi, eversi, inverse, elevasi dan depresi boleh dilakukan.

Rajah 19 & Rajah 20: Satah Pergerakan kaki semasa kuak rangkak Sumber: :http://www.scribd.com/doc/17188310/Sistem-Rangka

5. BERNAFAS (BREATHING) Ketika berenang, pernafasan adalah penting untuk menyambung pergerakan. Oleh yang demikian, ketika perenang hembus nafas di dalam air, perenang akan menarik nafas kembali apabila posisi badannya dalam posisi sisi. Dalam keadaan ini, perenang dapat menarik nafas tetapi ini akan menyebabkan rintangan hadapan terhasil. Oleh itu, perenang hanya perlu mengangkat atau mendongak ke sisi sedikit saja bagi menarik nafas supaya rintangan yang terhasil adalah sedikit.

Rajah 21: Bernafas Dalam Air Sumber:http://www.scribd.com/doc/22973419/renang-kuak-rangkak

Sistem Tulang. Tulang yang terlibat ialah skull/cranium.

Rajah 22: Tulang Cranium Sumber: http://www.pencil-drawing-idea.com/pencil-drawing-of-a-skull.html

Sistem Otot. Otot rangka selalunya melekat pada tulang dan merentasi satu atau lebih sendi. Pergerakan pada sendi akan terhasil apabila berlaku kontraksi. Namun, bagi otot rangka di muka, ia melekat pada kulit pada satu hujungnya. Keadaan ini membolehkan kita mengedut dan mengerutkan muka untuk menunjukkan

emosi.Otot-otot ini lebih dikenali sebagai otototot ekspresi muka.Ketika berenang, otot-otot muka turut bekerja tanpa kita sedari.Pergerakan ini melibatkan otot sternocleidomastoid dan otot trapiziuz.

Rajah 23: Otot Sternocleidomastoid Dan Otot Trapiziuz Terlibat Dalam Breathing. Sumber:http://h4lim4tusy4.wordpress.com/2010/10/

Sendi. Sendi yang terlibat ialah sendi synovial ( sendi paksi/ putar )

Rajah 24: Sendi Paksi Sumber: http://www.scribd.com/doc/17188310/Sistem-Rangka

Satah Pergerakan. Pergerakan hyperextension. Pergerakan yang dilakukan dengan mendongakkan kepala ke atas.

Pergerakan flexsion Pergerakan yang dilakukan dengan menundukkan kepala ke bawah.

GERAKAN KOMBINASI TANGAN, KAKI DAN PERNAFASAN. Kaki terus bergerak tanpa henti ke atas dan ke bawah.Pengambilan nafas dilakukan ketika tangan kiri dibawa ke hadapan untuk masuk ke dalam air dan kedudukan tangan kanan di permukaan air. Dalam posisi ini, mengambil nafas. naikkan kepala ke kiri untuk

Rajah 25: Kombinasi Tangan, Kaki & Pernafasan dalam Kuak Rangkak Sumber: http://www.scribd.com/doc/22973419/renang-kuak-rangkak

Penerangan tentang analisis lakuan-lakuan yang salah serta kesannya dan penjelasan secara terperinci cara-cara mengatasi masalah tersebut. Gaya Kuak Rangkak Bil Kesalahan Kesan Cara mengatasi

Muka berada diatas air

Bahagian bawah badan akan cenderung untuk turun ke bawah, sehingga rintangan air akan bertambah. kecepatan ataupun kelajuan pergerakan ke hadapan akan berkurang.

Masukan muka/kepala kedalam air, dengan wajah menghadap ke bawah agak ke depan (kira-kira bersudut 45 darjah)

Kepala terangkat dari permukaan air ketika mengambil nafas

Mengganggu keseimbangan dan ritma pergerakan tangan semasa berenang

Tolehkan kepala ke sisi dengan telinga tetap berada di permukaan air ataupun sentiasa tercelup di dalam air. Iringankan badan ke sisi semasa mengambil nafas, secara tidak langsung kepala juga akan turut menoleh ke sisi.

Lutut terlalu bengkok ketika kedua kaki menghayun

Badan menjadi tidak selari dengan permukaan air dan akan tenggelam ke dalam air. kecepatan ataupun kelajuan pergerakan ke hadapan akan berkurang.

Hayunkan kaki bermula dari pangkal paha. Jangan bengkokkan lutut

Gerakan tangan Tangan tidak menguak penuh Tangan tidak melepasi paha semasa menguak Siku tidak terangkat semasa melakukan kuakan

Pergerakan badan ke hadapan akan menjadi sukar dan perlahan kerana tangan tidak dapat mengatasi rintangan air yang banyak.

Tangan mestilah menguak penuh dengan pergerakan tangan secara berselang seli. Semasa menguak, tangan hendaklah hampir cecah telinga dan melepasi bahagian paha. Angkat siku semasa melakukan kuakan Masukkan hujung jari terlebih dahulu kemudiannya siku ke dalam air dan tangan terus melunjur kehadapan lalu melakukan tarikan terhadap air Tarikan terhadap air hendaklah dibawa ke dada dan melepasi paha seakan-akan bentuk huruf S.

Penyediaan,

penyususnan

dan

penjelasan

gambar-gambar

mengikut

turutan/rangkaian gaya renang (kuak rangkak). Bil 1 Gambar Penjelasan Apabila tangan kiri mula memasuki air, tangan kanan akan mula menarik air (berselang-seli) Pergerakan kaki daripada pangkal paha Pergerakan kaki secara berselang seli sehingga tamat berenang

Lakuan semasa mengambil atau menarik nafas

Tangan kiri menguak ke hadapan, tangan kanan mula menolak air Tapak berkeadaan lurus dan menghala ke atas (pointing toe) Tangan kiri menguak ke hadapan, kepala memulakan dongakkan ke sisi. Badan juga mengiring untuk memudahkan tolehan ke sisi kepala di dongakan ke sisi untuk menarik nafas dan tangan kanan akan menghabiskan tolakan terhadap air sehingga melepasi paha.

Tangan kiri mula menguak, muka memasuki air dan menghembus nafas, tangan kanan melakukan pemulihan.

Tangan kiri mula menarik air manakala tangan kanan mula memasuki air.

Bil 6

Gambar

Penjelasan Apabila tangan kiri mula menolak air, tangan kanan muncul ataupun menguak kehadapan

Apabila tangan kiri telah melakukan tolakan penuh ke belakang, tangan kanan menguak penuh.

Tangan kiri melakukan pemulihan , tangan kanan mula menguak ke hadapan secara berterusan sehinggalah selesai berenang.

Gambar menunjukkan urutan pergerakan bagi gaya kuak rangkak. Langkah pertama langkah kedua

keseluruhan badan berdada diatas permukaan air. salah satu tangan memasuki air untuk memulakan kuakan

bengkokkan sedikit lutut dan tapak kaki membuat sedikit percikan

Langkah keempat

langkah ketiga

Angkat siku daripada permukaan air semasa melakukan kuakan seterusnya

masukkan tangan kedalam air malalui bahagian hapadapan kepaladan tangan membujur kehadapan

Langkah kelima

Bernafas seperti biasa.muka berada di dalam air dan mestilah memusingkan kepala untuk mengambil nafas yang seterusnya

Anda mungkin juga menyukai