Anda di halaman 1dari 2

Rancangan Pengajian Harian Pendidikan Jasmani Tahun 3

Aspek 1.Kemahiran Pergerakan Tajuk : Jimnastik Asas Melakukan kemahiran Hambur (spring) dan Pendaratan

Standard Pembelajaran : 1. 2.1.1 5.1.2 1.1.1 Melakukan hambur dari aras tinggi dan mendarat ke aras rendah

Melakukan hambur dari aras rendah dan mendarat ke aras tinggi Mematuhi peraturan keselamatan ditempat melakukan aktiviti

Objektif Pembelajaran

1. 2. 3.

Berkebolehan melakukan kemahiran hambur dan mendarat dengan lakuan yang betul Boleh mengira bilangan pundit kacang dengan betul. Seronok dan semangat bekerjasama dalam kumpulan

LANGKAH PERTAMA : MEMANASKAN BADAN

LANGKAH KEDUA: TEROWONG RAHSIA.

1. Murid dalam kumpulan kecil. Satu kumpulan sebagai terowong dan satu kumpulan lagi sebagai kenderaan. 2. Kumpulan terowong melakukan lentikan kucing dan kumpulan kenderaan bergerak melalui terowong. http://www.youtube.com/watch?v=iDr3bqc9BB0&feature=relmfu (bunyi kenderaan) 3. Tukar peranan apabila bunyi berhenti.

LANGKAH KETIGA: HAMBUR KUCING.

1. Murid duduk dekam din atas pentas / peti lombol, melakukan hembur kucing dan mendarat keatas tilam. 2. Ulang dengan mengurangkan aras ketinggian.

LANGKAH KEEMPAT: PERMAINAN KECIL (Kucing Terkam Mangsa)

1. Murid dalam kumpulan kecil. 2. Menghembur dari pentas / peti lombol keatas tilam melepasi tali skiping dan menerkam ke arah pundi kacang. 3. Ketua kumpulan akan mengira pundi kacang yang disentuh ahli kumpulan. 4. Kumpulan yang paling banyak menghembur melepasi tali skiping dan menyentuh pundi kacang dikira pemenang.

Anda mungkin juga menyukai