Anda di halaman 1dari 5

A magas vrnyoms termszetes gygymdjai

Minden harmadik ember rintett!


Nk Lapja Oravecz va Csilla 2010. 01. 14.

Felmrsek szerint a magyar lakossg tbb mint harminc szzalka magas vrnyomstl szenved. A krkp pontos oka nem ismert, de szmos rizikfaktort fel lehet sorolni, amely kzrejtszik a betegsg kialakulsban. A magas vrnyoms lehet genetikus eredet s lehet szerzett. A kt tpus kezelse, szinten tartsa jelentsen eltr egymstl, a vrnyomscskkents viszont mindenkinl az erek, a szv s a szervek vdelmt szolglja. - A betegek kis hnyada szenved genetikus eredet magas vrnyomstl, ket nem clszer letmdvltssal kezelni - szgezi le beszlgetsnk elejn dr. Kuklis Eszter ltalnos orvos, termszetgygysz, letmd-tancsad. - A tbbsg azonban a helytelen letmdnak - rossz telek, kevs mozgs, sok stressz, kevs lazts - ksznheten betegszik meg. A vrnyoms rtkt befolysolja az letkor, a testhelyzet, a fizikai aktivits, a testsly, az rkletes tnyezk, a tpllkozs s a lelkillapot. A vrnyoms akkor mondhat normlisnak, ha a szisztols rtk 140 alatt, a diasztols 85 alatt van. A magasabb rtk a szv aktv, sszehzott llapotban, mg az alacsonyabb rtk az elernyedt, nyugalmi llapotban mrt nyomst jelzi. A magas vrnyoms - hipertnia - tnetei az ismtld fejfjs, ltszavar, orrvrzs, nehzlgzs, mellkasi fjdalmak, fradkonysg s szdls. A hipertninak sok szvdmnye van, szmtalan betegsget okozhat, tbbek kztt szvinfarktust, agyvrzst s vesebetegsgeket. Ha nem veszik szre idben, s nem kezelik megfelelen, hallt is okozhat. A szoksos orvosi eljrs a gygyszeres kezels, ami mell letmdvltst is javasolnak, mert sok megfigyels igazolja jtkony hatst a vrnyomsra.

A tejszn, az dessgek, cukros stemnyek is rtanak a hipertniban szenvedknek

Rendszeres, kitart mozgs - A vrnyoms rendszeres mozgssal cskkenthet. Fontos olyan mozgsformt vlasztani, amely rmet szerez, amit szvesen z a beteg - mondja dr. Kuklis Eszter. - A szv- s rrendszeri panaszokat az aerob mozgsformk befolysoljk legkedvezbben, m aki nem lvezi a futst, az szst vagy a kerkprozst, az nem valszn, hogy rendszeresen s kitartan fogja gyakorolni, pedig ez a legfontosabb. A sportnl nem az intenzits a lnyeg, hanem a kitarts. Egy ra temps sta hasznosabb, mint tzpercnyi futs. Magas vrnyoms esetn egybknt sem szabad egyik naprl a msikra elkezdeni futni, kezdetben a sta jval biztonsgosabb, s csak lassan, fokozatosan, lehet nvelni a terhelst. Aki mozgs kzben mellkasi nyomst rez, szdl, lgszomja van, vagy nagy szvtseket rez, hagyja abba a sportot. Ilyen esetben a komoly erfeszts kerlend, vlassza a beteg a knny, kitart s rendszeres stt, kocogst, kerti vagy hzimunkt! A jga bizonytottan az egyik legegszsgesebb mozgsforma, amelynek ma mr szmos vltozata ismert, gy mindenki megtallhatja azt, amelyik a legjobban illik a szemlyisghez.

A s - hipertnis betegeknl gygyszer nlkl is cskken a vrnyoms, ha mrskelik a sfogyasztst

A lelki httr A pszichoszomatikus megkzelts szerint a vr a lelknket szimbolizlja, az rfal pedig a hatrainkat. Akinek magas a vrnyomsa, az hajlamos tllpni a sajt hatrain - ezt nevezi a pszicholgia A tpus szemlyisgnek. Az ilyen tpus ember keresi az tkzst, a konfliktust, a harcot, de valdi megolds helyett elkerl magatartst tanst, s elfojtja az rzelmeit, amelyek idnknt azrt kirobbannak belle. Jellemzi a becsvgy s a nagyravgys, nagy benne a teljestmnyknyszer, ezzel akar msokbl elismerst kicsikarni. Magas vrnyomsnl az rfal megkemnyedik, ez a rugalmassg s alkalmazkod-kszsg hinyt jelzi. A magas vrnyoms egy jel, amely felszlt a vltozsra. A hipertnis egynnek a lelki letben is rugalmasnak kell lennie, meg kell szabadulnia a nagyravgystl, nem pedig bizonygatni: j vagyok s rtkes. Ki kell mutatni az rzseket s elfogadni a hatrokat. A stressz oldsa A stressz elssorban bels trtns, hatsa sokkal inkbb rajtunk mlik, mint magn a kivlt esemnyen. A krnikus stressz nagymrtkben befolysolja a vrnyomst, az trend s a mozgshiny mellett ez a leggyakoribb vrnyomsemel tnyez. - Szmtalan stresszold mdszer ltezik, a pciensnek csak az a dolga, hogy kivlassza a neki legmegfelelbbet - javasolja Kuklis dontorn. - Ha egy teljestmnykzpont embernek azt javasoljuk, hogy lazt technikkkal cskkentse a stressz-szintjt, valsznleg mg idegesebb

lesz, mert nem tud mit kezdeni egy olyan helyzettel, amelyben nincs konkrt feladata. De ha a fkusztechnikt javasoljuk neki, amikor nem a tudatos elme kirtse a cl, hanem klnbz testrszekre val sszpontosts, az mr kzelebb llhat hozz. Az eredmny pedig ugyanaz lesz, mint a relaxcinl, hiszen ugyangy ellazul tle.

Javasolt a barna kenyr, mzli, korpa, gabonapelyhek Mindenki tisztban van vele, hogy szmra milyen tevkenysgek jelentenek valdi rmt. A tnc, a zenehallgats, az aromaterpia tkletes stresszoldk lehetnek, ahogyan a sznterpia, a meditci, vagy egy kellemes lbfrd is az. A zenk kzl a nyugtat hatsak kpesek a vrnyomst cskkenteni, a sznek kzl pedig a zld s a kk hst hats. A mvszeti terpik s az nismereti munka is segtheti a feszlt szemlyisg harmonizlst, az illolajok kzl pedig a bazsalikom-, a levendula-, a majornna-, a citromf- s a narancsvirgolaj a legalkalmasabb a vrnyoms cskkentsre. Vrnyomsemelk, riziknvelk A s A hipertnis betegek nagy rsznl, gygyszer nlkl is cskken a vrnyoms, ha mrsklik, visszafogjk a sfogyasztst! S helyett rdemes fszerekkel zesteni. A vese napi 4-5 gramm st tud kiszrni, nem volna szabad ennl tbbet fogyasztani. Az egy hnapon t tart smentes trend akr 16 Hgm-rel is cskkentheti a vrnyoms fels rtkt. Nem elg az telek szst kerlni, ki kell iktatni a ksztelek, konzervek, ntriummal tartstott telek felvgottak, kolbszok - fogyasztst is. Ezek mind emelik a vrnyomst. Az lvezeti cikkek

Az erekre s a bennk uralkod nyomsra kifejezetten kros a dohnyzs, az alkohol, a kv s a fekete tea. Tpllkozs Az elhzott ember hipertnis. Mr 3 kg fogys is 7 Hgmrel cskkenti a szisztols, s 4 Hgm-mel a diasztols rtket. A hurka, belssgek, szalonna, tepert, zsr, vaj, vajkrm, zsros sajtok, zsros tejtermkek, tejszn, az dessgek, cukros stemnyek, fagylalt, szrpk, cukros dtk s a fehr kenyr, fehr rizs, mind riziknvel. Javasolt telflesgek: Zeller, zldsgek nyersen s prolva, babflk, saltk, fzelkflk, burgonya, fokhagyma, sprga, knai kel, jgcsapretek, jojoba. A keser telek, citrom, narancs. Tofu, tojs, halak, sovny tr, sovny sajtok, joghurt, kefir. Flavonoidok - piros, bogys gymlcsk -, mogyor s fldimogyor, mrtkkel a j minsg csokold, kaka. Hidegen sajtolt olajok. Barna kenyr. Mzli, korpa, gabonapelyhek. Gygynvnyek tei kzl a galagonya s a fehr fagyngy. Vitaminok s nyomelemek (telben, nyers formban): kalcium, magnzium, klium, Cvitamin, Q10, B6-vitamin. Tipp: Mr a nhny napos bjt is normalizlja a vrnyomst, ha smentes leveket, gygytet iszunk. A tarts eredmnyhez cskkentett startalm ditt kell tartani. Tiszttkrkra kivl a tejsav-, a paradicsom- vagy fokhagymakra. Ajnlott irodalom: Vradi Tibor: Npbetegsgek megelzse; Bencsik Klra-Mk Erzsbet: Hogy fel ne menjen a pumpa!