Anda di halaman 1dari 22

85

Lampiran 1 KISI-KISI INSTRUMEN PENELITIAN Kontribusi Strategi Membaca dan Penguasaan Kosakata Terhadap Kemampuan Memahami Alinea Bahasa Inggris Siswa Kelas II SMP Negeri 1 Ranah Batahan Kabupaten Pasaman Barat JLH NO N0 VARIABEL INDIKATOR ITEM ITEM 1 Strategi 1. Mengenal isi bacaan 3 13 Membaca 2. Menentukan tujuan membaca 3 46 (X1) 3. Mengidentifikasi informasi penting 4 7 10 4. Menghubungkan informasi baru 4 11 14 dengan yang telah diketahui 5. Menebak makna kalimat 3 15 17 6. Memperhatikan kata-kata kunci 7. Menebak arti kata 8. Menganalisa bahasa 9. Membuat catatan 2 Jumlah item untuk variabel X1 Penguasaan 1. Mengetahui sinonim Kosakata 2. Mengetahui antonim (X2) 3. Membuat definisi kata 4. Menentukan makna kata berdasakan konteks 5. Menggunakan kata pada konteks yang benar Jumlah item untuk variabel X2 Kemampuan 1. Memahami topik Memahami Alinea 2. Memahami ide utama (Y) 3. Mengerti detail penting 4. Memahami transisi Jumlah item untuk variabel Y Jumlah 3 6 3 2 31 6 4 2 5 13 30 8 5 7 2 22 83 1,2,5,9,12, 13,17,21 3,6,10,14, 20 4,7,11,15, 18,19,22 8, 16 18 20 21 26 27 29 30 31 16 7 10 11 12 13 17 18 30

86 Lampiran 2 Padang , 01 Juni 2006 Kepada yth. Siswa SMP Negeri 1 Ranah

Batahan Kabupaten Pasaman Barat


di Silaping Kec. Ranah Batahan

Assalamualaikaum wr. wb. Dengan hormat, Bersama ini saya sampaikan kepada siswa sekalian bahwa saya bermaksud akan mengadakan penelitian dalam rangka penulisan tesis sebagai salah satu syarat dalam penyelesaian studi saya di Program Pascasarjana Universitas Negeri Padang. Sehubungan dengan maksud di atas, saya sangat mengharapkan bantuan siswa sekalian untuk memberikan berbagai informasi yang diperlukan mengenai strategi membaca siswa. Untuk itu saya akan sangat berterimakasih atas kesediaan para siswa memberikan jawaban terhadap angket terlampir. Kiranya jawaban tersebut dapat dberikan menurut keadaan yang sebenarnya menurut pandangan para siswa. Kemudian perlu saya sampaikan bahwa jawaban yang siswa berikan itu akan dijamin kerahasiaannya dan sama sekali tidak ada kaitannya dengan nilai rapor siswa. Demikianlah saya sampaikan. Atas perhatian, dukungan dan bantuan yang para siswa berikan saya aturkan terima kasih. Hormat saya

RUSTON

87 A. Pengantar Angket ini bertujuan untuk memperoleh sejumlah informasi berkenaan dengan keadaan strategi membaca para siswa SMP Negeri 1 Ranah Batahan Kabupaten Pasaman Barat. Sehubungan dengan itu diperlukan identitas para siswa. B. Identitas Responden Bagian ini berisi informasi tentang identitas responden, kelas dan jenis kelamin. Untuk itu para siswa diharapkan supaya dapat memberi tanda cek (V) dalam kotak-kotak yang sesuai dengan keadaan sebenarnya. Catatan: Nama siswa tidak perlu dituliskan 1. Kelas a. II 1 b. II 2 c. II 3

2. Jenis Kelamin

Laki-laki

Perempuan

C. Angket 1. Petunjuk pengisian Angket ini terdiri atas 31 butir pernyataan. Siswa diminta supaya memeriksa masing-masing butir tersebut, kemudian memperkirakannya seberapa jauh kebenarannya sesuai dengan keadaan siswa. Ada lima macam alternatif jawaban yang diberikan yakni. No Frekuensi Kode Kadar Kejadian 1. 2. 3. 4. 5. SELALU SERING KADANG-KADANG JARANG SL SR KD JR 80 100% dari kejadian (60 79%) dari kejadian (40 59%) dari kejadian (20 39%) dari kejadian

TIDAK PERNAH TP (0 19%) dari kejadian Jawaban para siswa diberikan dengan memberikan tanda silang (X) pada pilihan yang dipandang sesuai dengan keadaan siswa.

88 2. Contoh Contoh 1 No 1. Pernyataan Saya menentukan tujuan dalam membaca alinea bahasa Inggris. SL Alternatif SR KD JR TP

Dengan menyilangi SL seperti pada contoh di atas, berarti siswa SELALU (80% - 100% dari kegiatan) menentukan tujuan ketika hendak membaca suatu alinea dalam bahasa Inggris.

Selamat Bekerja

89

Strategi Membaca (X1)


NO 1. PERNYATAAN Saya terlebih dahulu membaca judul bacaan untuk mengenal isinya. Saya memperhatikan gambar atau tabel yang berhubungan dengan alinea (jika ada). Saya menghubungkan gambar atau tabel dengan alinea (jika ada). Saya menentukan tujuan membaca suatu alinea atau teks bahasa Inggris sebelum membacanya. Ketika latihan atau ujian, saya terlebih dahulu membaca alinea baru membaca pertanyaan yang berhubungan dengan alinea tersebut lalu menjawabnya. Saya lebih berhati-hati membaca alinea pada saat ujian/latihan dibandingkan dengan membaca pada saat bukan ujian/latihan. Saya mengidentifikasi informasi penting (ide utama) dalam alinea. Saya menggaris bawahi/memberi tanda pada informasi penting pada alinea yang bersangkutan. Saya dapat membedakan informasi penting dengan informasi pendukung. Untuk memahami alinea bahasa Inggris saya mengutamakan makna kalimat dari pada makna kata. ALTERNATIF JAWABAN SL SR KD JR TP

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

90 NO 11. PERNYATAAN Saya menghubungkan informasi yang ditemukan dalam alinea dengan apa yang saya ketahui. Saya membandingkan informasi yang ada dalam alinea dengan apa yang pernah saya pelajari. Saya tidak menggunakan informasi yang ditemukan dalam alinea untuk menjawab pertanyaan jika berbeda dengan apa yang saya ketahui/pelajari sebelumnya. Saya menerima semua informasi yang ditemukan dalam alinea untuk menjawab soal-soal yang berhubungan dengan alinea. Saya menebak makna kalimat dengan memperhatikan kalimat sebelum dan atau sesudahnya. Saya mengutamakan memahami makna kalimat dari pada arti setiap kata. Saya mencari arti semua kata yang tidak saya ketahui dengan menggunakan kamus. Saya memperhatikan kata-kata kunci dalam alinea. Saya menggunakan tanda-tanda dalam bacaan seperti cetak tebal, cetak miring atau garis bawah. Saya menggunakan kata-kata kunci untuk memahami kalimat. Saya menebak arti kata yang saya tidak tahu artinya dengan memperhatikan kata-kata di sekitarnya. ALTERNATIF JAWABAN SL SR KD JR TP

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

91 NO 22. PERNYATAAN Saya melampaui kata-kata yang saya tidak tahu artinya. Bila menemukan kata sulit, saya berhenti membaca dan mencarinya dalam kamus kemudian membaca kembali. Saya mencari makna kata bahasa Inggris dengan memenggal kata tersebut ke dalam kata-kata yang saya tahu. Saya memperhatikan penggunaan kata dalam kalimat untuk menebak makna kata. Saya terus membaca walaupun saya tidak memahami arti kata per kata. Saya menganalisis kata-kata sulit dengan memperhatikan penggunaan kata-kata itu dalam kalimat. Saya menyamakan arti sebuah kata meskipun penggunaan kata tersebut berbeda. Saya meninggalkan kata atau kalimat penjelas yang kurang penting. Saya membuat catatan setelah membaca. Saya mengingat makna kata pada saat membaca dan menuliskannya ke dalam kalimat setelah selesai membaca ALTERNATIF JAWABAN SL SR KD JR TP

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

92

Penguasaan Kosakata (X2)


Petunjuk: Pilihlah salah satu jawaban yang paling tepat dengan menyilang huruf a, b, c atau d pada lembar jawaban yang disediakan. Anda diberikan waktu selama 90 menit untuk mengerjakan 30 item ini.

1.

A tailor makes a pattern before sewing a cloth. The synonym of pattern in the sentence is ... . a. model b. materials c. nylon d. plastic My brother had a bad headache last night. I gave him an aspirin. The underlined word has the same meaning with ... . a. pain in the heart b. pain in the head c. broken arm d. bad influenza The paddy harvest failed this year because of the weather and flood. Harvest has the same meaning with ... . a. crop b. farm c. field d. rice A : Lets go camping to the beach. B : Im afraid of Tsunami. Why dont we go camping to the hill. A : OK, then. Lets ask our classmates to go together. The synonym of beach is ... . a. sea-shore b. river bank c. mountain top d. contryside Mr. Abraham and his wife had a long journey last month. They started from London to Bali. They stayed in Indonesia for two weeks to visit many towns and intresting places. The synonym of journey is ... . a. abroad b. downtown c. sailing d. travel

2.

3.

4.

5.

93 6. A : Im very busy now. Would you mail this letter for me, please? B : With pleasure. The underlined word has the same meaning with ... . a. borrow b. bring c. post d. send The patient felt pain after operation. The doctor gave him an injection to reduce the sickness. The antonym of pain in the sentence above is ... . a. sick b. well c. bad d. ill Mr Yahya is very rich. He has the largest rice field in the village. He also has many buffallos and cows. The antonym of rich is ... . a. happy b. sad c. good d. poor A hill is lower than a mount. It is not as high as a mount. The antonym of lower is ... . a. bigger b. smaller c. higher d. wider

7.

8.

9.

10. The sun rises in the East and sets in the West. The antonym of rises is ... . a. brights b. lights c. wakes d. sets 11. A person who takes part in sport is called ... . a. linesman b. opponent c. sportman d. spectator 12. A person who can play ... well is called guitarist. a. music b. piano c. guitar d. flute

94

13. Your opinion is against my opinion. We have different ideas. The word against means ... . a. the same with b. in contrast to c. similar with d. not different from 14. An elephant is an animal. It is very big and strong. It has a long trunk and two ivories. An elephant means ... . a. a big animal b. a strong animal c. a big and strong animal d. a big and strong animal with trunk and ivories 15. We need a light room to study well. The word light means ... . a. dark b. not dark c. large d. small 16. A : Can you tell a sea-fish, please? B : Whale. It is very large and dangerous. A : What else? B : Shark. A : Is it large and dangerous too? B : Yes, it is. Shark means ... . a. a sea-fish b. a large fish c. a dangerous fish d. a large and dangerous sea-fish 17. Indonesian archipelago streches from Sabang to Merauke. There are 13,677 islands in the archipelago. Archipelago means ... . a. consists of many islands b. streches from Sabang to Merauke c. deals with sea and ocean d. consists of big islands 18. A : What do we need to play pingpong? B : We need a tennis table, net, ball and ... . a. bat b. racket c. stick d. goal

95 19. Arif : Lets play badminton. Badri : Shall we play single or double? Arif : I think we play double. Badri : Okay. Im with Safri. Who is your ... ? Arif : Sukri. a. opponent b. partner c. referee d. team 20. A : Yanra got ... yesterday. A motorbike hit him. His left leg was broken. B : Im sorry to hear that. a. an accident b. an ambulance c. high temperature d. stomachache 21. We must brush our teeth by using toothbrush and ... . a. brush b. medicine c. scissors d. toothpaste 22. Collar, pocket, sleeve and ... are parts of a shirt. a. bottons b. coat c. jacket d. pyjamas 23. We wear a ... around neck. a. ring b. shoe c. slipper d. tie 24. The structure of a kite is usually made of ... . a. plastic b. iron c. metal d. bamboo 25. Bus, taxi, train, truck and ... are means of transportation. a. traffic light b. crossroad c. park d. van

96 26. The students of SMP 1 Ranah Batahan went to Air Bangis Beach for recreation last week. They brought ... to play volley ball in the beach. a. bike b. boat c. sports kit d. first aid kit 27. The first plane from Jakarta will ... at six this morning. a. arrive b. arrives c. arrived d. arriving 28. The thief ... jewelry and money from the gold shop last night. a. steal b. stole c. stolen d. stealing 29. The actor and the actress ... very well in that film. a. act b. acts c. acted d. acting 30. The dancers ... dancing three times a week. Therefore, all of them can dance well. a. practise b. practises c. practised d. practising

97

Kemampuan Memahami Alinea (Y)


Petunjuk: Jawablah pertanyaan-pertanyaan berikut berdasarkan teks yang diberikan. Silanglah huruf a, b, c atau d yang anda anggap benar pada lembaran jawaban yang tersedia. Anda diberikan waktu 60 menit untuk menjawab 22 item ini. Selamat bekerja!

Wacana untuk soal nomor 1 dan 4. Sport is good for us. It help us become strong and healthy. It makes us to make friendship with other sportsmen and women. It also helps us becoming more disciplined. These things are important in our life. There are many kinds of sports. If you want to be with other people you can join a team sport such as netball, basketball or football. If you want an individual competition, you can try athletics, tennis or badminton. It is not important what sport you play. All sports are good for you.
(Source: English for Communication 2, p.155)

1.

What is the first paragraph about? a. Sport b. Health c. Friendship d. Life Paragraph 2 is about . a. sports b. kinds of sports c. competition d. athletics What is the main idea of the second paragraph is? a. There are many kinds of sports. b. You can join a team sport c. You can play individually d. All sports are good What sports are good for us? a. Netball and basketball b. Basketball and football c. Tennis and badminton d. All sports

2.

3.

4.

98 Wacana untuk soal nomor 5 sampai dengan 12. Keeping Our Body Healthy Health is very important. We are happy and we can do something well when we are healthy. However, we are sad, we do not appetite to eat, we cannot do anything when we are sick. Therefore, we must keep our body healthy. It is better to prevent than to cure the sickness. Our body consists of some organs. Every organ needs food to do its function. Our body needs some nutriments - carbohydrate, proteins, minerals, fats and vitamins. If our body is lack of one of the nutriments, we will not be healthy; even, we will be ill. To be healthy, we must eat nutritious food. We also must eat regularly. We may eat three times a day -in the morning, in the afternoon and in the evening. Besides eating regularly, doing exercise is very important. We also have to clean our body. We have to take a bath twice a day - in the morning and in the afternoon. We have to wash our hands before eating. We have to brush our teeth twice a day at least, or after eating.
(Source: Bahasa Inggris 2, pp.21-22)

5.

Paragraph 1 is about . a. our body b. health c. sickness d. happiness The main idea of paragraph 1 is . a. health is very important b. we are happy when we are healthy c. we do not have appetite to eat when we are sick d. it is better to prevent than to cure the sickness. When we are healthy, we . a. are sad b. can do something well c. cannot do anything d. do not have appetite to eat However, we are sad, we do not appetite to eat, we cannot do anything when we are sick. (Paragraph 1 line 2) The underlined word states . a. example b. contrast c. comparison d. cause-effect

6.

7.

8.

99 9. The second paragraph is about . a. our body b. organ c. food d. nutriments

10. What is the main idea of paragraph 2? a. Our body consists of some organs b. Our body needs nutritious food c. We eat three times a day d. We must eat regularly 11. Our body needs some nutriments - carbohydrate, proteins, minerals, fats and vitamins. (Paragraph 2 line 2) The underlined words are the examples of . a. our body b. nutriments c. organs d. food 12. Paragraph three tells about . a. the ways to keep our body healthy b. doing exercise and taking a bath c. washing hands before eating d. brushing teeth after eating Wacana untuk soal nomor 13 sampai dengan 22. Our Forests Indonesia has many forests. The forests are very large. They are in Sumatra, Java, Kalimantan, Sulawesi, Irian Jaya and some other islands. We can find a large number of plants and animals in the forest. Therefore, many foreigners study our forests. They want to study about the plants and animals. Some of the animals are monkey, tiger, elephant, lion, bear, rhinoceros, etc. They are wild animals. We can find them in some forests of our country. If we do not want to go to the forests, we can see them in the zoo. Nowadays the number of the wild animals becomes smaller because people like hunting them. Our government concerns about this, then it protects the animals. There are some animals protected by government. They are rhinoceros, elephant, bull, orang utan, Sumatra tiger, komodo, peacock, cendrawasih, etc. Our government built game reserves to protect them. The government also made hunting laws to reduce animals killing. We should help our government so that the animals will not extinct.
(Source: Bahasa Inggris 2, pp.115-116)

100 13. What does paragraph 1 tell about? a. Animals b. Forests c. Islands d. Plants 14. The main idea of paragraph 1 is . a. Forests are very large b. Foreigners study our forests c. Indonesia has many forests d. Sumatra has large forests 15. Who wants to study Indonesian forests? a. Students b. Sumatran people c. Indonesian students d. Foreigners 16. Therefore, many foreigners study our forests. (Paragraph 1 line 3). The underlined word states . a. Example b. contrast c. comparison d. cause-effect 17. Paragraph 2 tells about . a. forests b. animals c. wild animals d. plants and animals 18. The number of the wild animals becomes smaller because . a. they live in forests b. they live in the zoo c. people like hunting them d. our government protects them 19. We can find them in some forests of our country. (Paragraph 2 line 2). The word them in the sentence refers to . a. wild animals b. tigers and elephants c. forests d. people

101 20. Our government protects some animals is the main idea of paragraph . a. 1 b. 2 c. 3 d. 2 and 3 21. Paragraph 3 is about . a. protected animals b. game reserves c. hunting laws d. animals killing 22. What did our government do to protect and to reduce animals killing? Our government . a. built game reserves b. made hunting laws c. built game reserves and made hunting laws d. placed the animals in the zoo

Thank you for your participation.

102 Nama Kelas Jenis Kelamin : _________________ : : II 1 Laki-laki II 2 Perempuan II 3

Strategi Membaca ( X1)


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. SL SL SL SL SL SL SL SL SL SL SL SL SL SL SL SL SR SR SR SR SR SR SR SR SR SR SR SR SR SR SR SR KD KD KD KD KD KD KD KD KD KD KD KD KD KD KD KD JR JR JR JR JR JR JR JR JR JR JR JR JR JR JR JR TP TP TP TP TP TP TP TP TP TP TP TP TP TP TP TP 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. SL SL SL SL SL SL SL SL SL SL SL SL SL SL SL SR SR SR SR SR SR SR SR SR SR SR SR SR SR SR KD KD KD KD KD KD KD KD KD KD KD KD KD KD KD JR JR JR JR JR JR JR JR JR JR JR JR JR JR JR TP TP TP TP TP TP TP TP TP TP TP TP TP TP TP

103

Nama Kelas Jenis Kelamin

: _________________ : : II 1 Laki-laki II 2 Perempuan II 3

Penguasaan Kosakata (X2)


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. A A A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D D D D D 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. A A A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D D D D D

104 Nama Kelas Jenis Kelamin : _________________ : : II 1 Laki-laki II 2 Perempuan II 3

Memahami Alinea (Y)


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. A A A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D D D D D 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. A A A A A A A B B B B B B B C C C C C C C D D D D D D D

105 KUNCI JAWABAN KOSAKATA (X2) 1. A 2. B 3. A 4. A 5. D 6. C 7. B 8. D 9. C 10. D 11. C 12. C 13. C 14. D 15. B 16. D 17. A 18. A 19. B 20. A 21. D 22. A 23. D 24. D 25. D 26. C 27. A 28. B 29. A 30. A

106 KUNCI JAWABAN MEMAHAMI ALINEA (Y) 1. A 2. B 3. A 4. D 5. B 6. A 7. B 8. B 9. A 10. B 11. B 12. A 13. B 14. C 15. D 16. D 17. C 18. C 19. A 20. C 21. A 22. C