Anda di halaman 1dari 3

1.

Aprovizionarea material component a funciunii comerciale a ntreprinderii


Alturi de echipamente tehnice i for de munc, orice organizaie i deci, orice ntreprindere are nevoie, de materii prime i materiale, produse finite i semifabricate, combustibili, energie electric i termic pe care le obine din mediul nconjurtor, i pe care le supune unui proces mai mult sau mai puin complex, modern, tradiional sau original de transformare, obinnd produse sau servicii pe care le pune la dispoziia consumatorilor ntr-o anumit cantitate, de o anumit calitate, la un anumit pre i pentru o anumit perioad de timp. Acest proces, n multe situaii de mare dificultate i complexitate este sugerat n figura urmtoare.

Materii prime Materiale Combustibili Energie Informaii

Flux Intrri

Operator
Stoc materii prime Producie Stoc produse finite

Flux Ieiri

Produse finite Servicii Informaii

Aadar, nainte de a produce bunuri materiale sau servicii, o ntreprindere apare n postura de cumprtor. Activitate indispensabil, prezent de cnd exist producia, asigurarea celor necesare desfurrii unui proces de producie a cptat valene noi din momentul n care ntreprinderile au ncetat s cumpere un numr mic sau foarte mic de materiale, s adauge o cantitate mare sau foarte mare de manoper, dup care obineau anumite venituri prin vnzarea produselor sau serviciilor realizate.

n timp, aprovizionarea a evoluat de la o activitate apreciat ca avnd un rol pasiv, subordonat subsistemului producie, la una de adevrat responsabilitate pentru viaa ciclic a oricrei ntreprinderi. Pe msura creterii importanei acestei activiti, precum i a profesionalismului specialitilor din aprovizionare, au fost posibile valorificarea n mai mare msur a oportunitilor, i reacia corect la continua "cretere a presiunii competitive"1 la care este supus o ntreprindere n confruntarea sa permanent cu mediul ambiant. Contribuind ntr-o msur important la formarea profitului unei ntreprinderi productive - exist aprecieri care estimeaz c la nivelul anilor '90 contribuia aprovizionrii n total profit se aproprie de 60-65 %aprovizionarea solicit tot mai mult implicarea managementului de vrf. Din acest motiv, obiectivele activitii de aprovizionare deriv din obiectivele generale ale ntreprinderii. n plus, n ntreprinderile moderne aprovizionarea s-a transformat dintr-un "cost alocat achiziionrii de materiale ntr-un centru de profit care i vinde serviciile n mod competitiv fiecrui utilizator"2. Acest lucru a fost posibil deoarece aprovizionarea a devenit un factor intern de mare importan n orice ntreprindere, profesionitii aprovizionrii concentrndu-se spre ceea ce tiu s fac cel mai bine. De altfel, n ntreprinderile mari unde sunt utilizate concepte, metode i tehnici moderne de management, activitatea de aprovizionare este component a managementului de la nivelul ierarhic cel mai nalt. n aceste ntreprinderi, subordonarea activitii de aprovizionare directorului adjunct de specialitate sau unuia dintre vicepreedini reprezint un lucru normal i obligatoriu.

Eberhard E. Scheuing, Purchasing Management, Prentice Hall, Englewood Cliffs,New Jersey, 1989, p.365.
Eberhard E. Scheuing,op. cit. p.367.

1.1. Conceptul de aprovizionare material


Actualmente, ponderea costurilor aferente materiilor i materialelor n total costuri este n general mare, uneori determinant, aceasta reprezentnd 60-70%, n unele cazuri chiar mai mult, justific aprecierea c asigurarea material, n ansamblul activitilor dintr-o ntreprindere, este de natur strategic. Din acest motiv dezbaterile privind clarificarea unor noiuni terminologice privind aceast activitate sunt importante nu numai din perspectiva unor confruntri de idei teoretice, ci i din cea a precizrii din punctul de vedere practic al rolului pe care asigurarea material l are nu numai n producia propriuzis, ci n nsi existena unei ntreprinderi. O abordare comparativ a opiniilor privind termenii de specialitate utilizai n problematica aprovizionrii ar putea reprezenta premisa eliminrii unor confuzii din acest domeniu. Dac se fac referiri la literatura francez de specialitate lucrurile se prezint n felul urmtor: prin a aproviziona se nelege activitatea de procurare de ctre o ntreprindere a materiilor prime, materialelor, produselor semifabricate i finite necesare desfurrii propriei activiti, n cantitatea i de calitatea pretins la un anumit moment foarte precis definit i la un pre convenabil; prin aprovizionare se nelege modul de intrare n ntreprindere a fluxurilor de materiale provenite din mediul exterior; cnd se face referire la cumprare, noiune de altfel foarte mult utilizat, se impune o difereniere ntre cumprarea pentru ntreprindere i cumprarea din perspectiva clientelei. Dac din punct de vedere al clientelei, prin cumprare se influeneaz n totalitate viaa ntreprinderii, ea fiind cea care determin nivelul cifrei de afaceri, cumprarea pentru
3