Anda di halaman 1dari 14

1.

0 Penghargaan

Alhamdulillah, syukur kepada Allah S.W.T. atas limpah dan hidayah-Nya, kami dapat menyempurnakan tugasan ini. Pada kesempatan ini, dengan berbesar hati saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah kursus iaitu Puan Mirza Azny Binti Mustafa kerana memberi kami peluang untuk menghasilkan tugasan berkaitan teknik pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Jasmani Suaian di sekolah. Tajuk yang kami pilih ialah Asas Pendidikan Suaian Bukan Lokomotor (Murid Masalah Penglihatan).

Dalam menjayakan tugasan ini, kami juga memberi setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada rakan-rakan kerana turut memberi sumbangan, sokongan dan dorongan berupa buah fikiran dan pandangan yang bernas. Begitu juga, terima kasih kami ucapkan kepada orang perseorangan yang telah memberi komen dan teguran dalam menjayakan penghasilan tugasan ini. Semoga jasa baik mereka diberi ganjaran yang sewajarnya oleh Allah S.W.T.

Akhir kata, kami mengharapkan keberkatan dan keredhaan daripada Allah S.W.T. terhadap usaha yang telah kami laksanakan ini. Kami juga berharap agar tugasan ini dapat membantu kami merancang aktiviti Pendidikan Jasmani Suaian dengan selamat dan berjaya serta mampu mengembangkan bakat dan potensi sedia ada murid seterusnya memberi keyakinan dan semangat kepada kami dalam meneruskan kerjaya sebagai pendidik pada masa-masa akan datang..

Sekian, terima kasih.

QKJ 3013 Pendidikan Jasmani Suaian

2.0 Definisi Bukan- Lokomotor ( Non- Locomotor )

Pergerakkan bukan lokomotor adalah satu pergerakkan asas yang terkandung dalam Pendidikan Jasmani Suaian. Pergerakan ini dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Pergerakan bukan lokomotor juga didefinisikan sebagai keupayaan menggerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih arah. Konsep pergerakan ini adalah pergerakan dalam keadaan statik dan member penekanan kepada keseimbangan. Pergerakan bukan lokomotor membantu kita menjaga dan menjadikan bentuk badan yang menarik. Badan seharusnya berada dalam keadaan fleksibel dan seimbang. Gerakan dalam aktiviti ini perlulah dibuat dalam keadaan tenang dan kurang tekanan. Di bawah adalah contoh pergerakan bukan lokomotor yang dapat dilakukan dalam keadaan duduk dan berdiri :

Duduk
- Duduk dalam keadaan bersila - Duduk dalam keadaan melunjur

Berdiri
- Berdiri lurus - Berdiri dengan membongkok ke hadapan - Berdiri dengan mengilas ke kiri dan ke kanan

- Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan ke kanan - Duduk dengan mengangkat kaki ke atas sedikit

- Berdiri sambil menghayun kaki ke kiri dan ke kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan - Berdiri dengan memusing paras pinggang

- Duduk dalam keadaan kaki ke atas dengan gaya mengayuh basikal - Duduk melutut - Duduk mendekam

- Berdiri membongkok sambil jari menyentuh jari kaki - Berdiri dengan memusing tangan kiri dan ke kanan

Lain- lain pergerakan bukan lokomotor yang dapat diaplikasikan seperti memusing, mengilas, membengkok, membongkok, mendukung, menghayun, merebah, bangkit, meringkuk, menolak, menarik dan berbuai. Selain melakukan pergerakan tanpa
QKJ 3013 Pendidikan Jasmani Suaian

menggunakan alatan, pergerakan lokomotor juga sambil memanipulasikan peralatan. Antaranya ialah : i. ii. iii. Melambung bola dan sambut Melantun bola dengan hujung jari Berdiri sambil menggelek gelung ( Aktiviti di atas boleh dilakukan secara individu ataupun berpasangan ) Dalam melakukan pergerakan bukan lokomotor dsambil memanipulasi alatan, pelbagai jenis alatan yang dapat digunakan seperti pundi kacang, bola kecil, bola besar, gelung rotan, tali dan sebagainya yang berbeza dari segi bentuk, saiz dan komposisi. Manipulasi alatan ialah bagaimana cara kita menggayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul untuk membentuk gerakan. Kemahiran manipulasi alatan dapat meningkatakan koordinasi anggota badan contohnya tangan- mata, kaki- mata dan lain- lain. Pada tahun 1988, Lee & Thomas menyatakan bahawa manipulasi alatan melibatkan tiga aspek iaitu : i. Member tenaga kepada objek ( Melontar, menyepak, merejam, mengumpan, memukul dan membaling ) ii. iii. Menguasai objek ( Menagkap dan menyambut, menahan ) Mengawal objek ( menggelecek dan memantul bola )

Pelbagai aktiviti boleh dilaksanakan dalam pengajaran dan pembelajaran menggunakan pergerakan asas bukan lokomotor. Pergerakan ini mempunyai kebaikkan dan nilai- nilai positif yang dapat dipupuk dalam diri kanak- kanak tersebut sama ada yang melibatkan aktiviti berkumpulan mahupun individu. Aktiviti ini bukan sahaja member manfaat kepada kesihatan malah dapat menerapkan nilai- nilai positif dalam diri kanak- kanak. Antara nilainilai positif yang boleh diperoleh datipada aktiviti ini aldalh i. ii. iii. iv. v. vi. Kerjasama Disiplin Berani Semangat berpasukan Bantu- membantu Gembira dll

QKJ 3013 Pendidikan Jasmani Suaian

3.0 Jenis Kecacatan

Dalam melakukan aktiviti bukan lokomotor, golongan pelajar kurang upaya dari segi penglihatan telah menjadi pilihan.

Kecacatan penglihatan atau buta adalah kecacatan fizikal di mana sebahagian daripada alat- alat pancaindera telah rosak sama ada rosak teruk atau mengalami kehilangan yang sedikit sehingga meningkatkan kesan yang negative terhadap pertunbuhan seseorang kanak- kanak. Dari segi apek pendidikan pula, masalah penglihatan bermaksud cacat separuh atau kurang Nampak ialah mereka yang berkemampuan untuk membaca dan melihat huruf biasa. Buta ialah mereka yang langsung tidak dapay melihat dan perlu menggunakan kod Braille untuk membaca. Dari segi undang- undang, ia melibatkan penilaian ketajaman penglihatan dan medan penglihatan iaitu seseorang yang buta di sisi undang- undang mempunyai ketajaman penglihatan 20/ 20 atai kurang denagn mata yang lebih baik penglihatannya walaupun dengan pembetulan. Di bawah ialah carta Stellen yang menunjukkan tahap penglihatan seseorang individu.

QKJ 3013 Pendidikan Jasmani Suaian

Kanak- kanka yang buta terpaksa belajar membaca dengan menggunakan system tulisan Braille ( seperti gambarajah di atas ) ataupun kaedah mendengar iaitu pita audio dan rakaman. Kanak- kanak yang cacat penglihatan biasanya normal seperti kanak- kanak biasa cuma mereka hanya kekurangan dari segi kebolehan melihat sahaja malah mereka juga menunjukkan pencapaian yang menggalakkan berbanding dengan pelajar yang rabun. Namun, yang menimbulkan masalah adalah cacat penglihatan yang disertai dengan bebrapa kecacatan lain seperti pekak, autism dan kecacatan anggota badan.

3.1 Antara faktor- faktor yang menyebabkan masalah penglihatan ialah :

Baka dan Keturunan

Penyakit

Kecederaan

Sifilis

Komplikasi semasa hamil dan semasa lahir

Rubella : Penyakit virus berjangkit seakan- akan cacar yang boleh menyebabkan kecacatan kepada bayi sekiranya dihadapi oleh seseorang ibu yang mengandung anatar satu hingga tiga bulan.

3.2 Tahap Kecacatan

Terdapat beberapa tehap masalah penglihatan yang membezakan anatara buta dengan penglihatan terhad ataupun low vision berdasarkan ujian visual acuity ( ketajaman penglihatan ) dan juga adaptasi pendidikan khas. Masalah penglihatan dapat dilihat dalam tahak yang berikut :
QKJ 3013 Pendidikan Jasmani Suaian

SEDERHANA TERUK SANGAT TERUK


SEDERHANA Masalah pada tahap sederhana masih membolehkan kanak- kanak melihat cahaya dan menjalankan aktiviti melibatkan deria penglihatan dengan menggunakan alat bantu khas seperti kanta. TERUK Masalah pada tahap teruk menyebabkan kanak- kanak mungkin memerlukan lebih banyak masa dan tenaga dalam menjalankan aktiviti malam dan mengalami kesukaran melakukan aktiviti berkaitan penglihatan, walaupun dengan bantuan khas. SANGAT TERUK Masalah pada tahap sangat teruk mengakibatkan kanak- kanak menghadapi kesukaran melakukan aktiviti visual seperti membaca serta perlu bergantung kepada deria- deria lain.

3.3 Jenis- Jenis Masalah Penglihatan Astigmatisme Myopia Hyperopia Rabun warna Strabismus ( Juling ) Diplopia ( Double Vision ) Glukoma
QKJ 3013 Pendidikan Jasmani Suaian

Amblyopia Katarak

3.4 Ciri kanak- kanak bermasalah penglihatan Kanak- kanak yang mempunyai masalah penglihatan fizikal, tingkah laku, psikomotor dan kognitif. Ciri- ciri tersebut adalah : Fizikal Bebola mata berputar Mata sensitive terhadap cahaya Bahagian tepi mata kelihatan merah Kelopak mata bengkak Mata selalu berair Juling Terdapat bintik- bintik di tengah mata

Tingkah Laku Memusingkan kepala pada sebelah arah ketika melihat objek Selalu mengerut dan mengecilkan mata Kerap mengerdipkan mata Selalu terlanggar objek Menonton TV atau membaca dengan jarak yang dekat Selalu menutup sebelah mata Sering mencari- cari baris ayat yang dibaca

Kognitif Daya pengamatan tentang jisim amat lemah dan terbatas Keliru dengan huruf

Psikomotor Lemah dalam melukis saiz dan jarak dalam matematik Mengetahui tentang sesuatu konsep melalui sentuhan ( cth : Konsep panas-sejuk )

QKJ 3013 Pendidikan Jasmani Suaian

4.0 Prosedur Aktiviti

Aktiviti Enjit-Enjit Semut. Prosedur: 1- Murid dibahagikan kepada tiga orang satu kumpulan 2- Murid duduk menghadap antara mereka. 3- Murid menghulurkan tangan kehadapan. 4- Murid pertama akan meletakan tangan kanan dihadapan. 5- Murid kedua akan mecubit tangan kanan murid pertama dengan menggunakan tangan kanan juga dan diikuti dengan murid ketiga. 6- Seterusnya, murid pertama akan mencubit tangan kanan murid ketiga dengan menggunakan tangan kiri dan diikuti dengan murid kedua dan ketiga. 7- Pemainan dimulakan dengan murid yang tangannya di bawah menaikan taangannya diatas sekali dengan diiringi nyayian lagu enjit-enjit semut. 8- Lagu enjet-enjet semut: Enjit-enjit semut, siapa sakit naik atas. Enjit-enjit semut, siapa sakit naik atas. Enjit-enjit semut, siapa sakit naik atas. 9- Gambar rajah dibawah menunjukkan permainan enjit-enjit semut.

QKJ 3013 Pendidikan Jasmani Suaian

Aktiviti Tepuk Amai-Amai. Prosedur: 1- Murid akan melakukan aktiviti ini bersama pasangan . 2- Murid akan duduk menghadap pasangan, kedudukan hendakalah tidak terlalu dekat atau jauh. Kedudukan hendaklah selesa dengan tangan mereka mudah untuk menyentuh tangan pasangan. 3- Setelah duduk mengahadap antara mereka, kedua2 tangan dihulurkan. 4- Murid akan menepuk tangan sendiri satu kali. 5- Kemudian murid akan menepuk tangan pasangan dengan menggunakan tangan kanan. 6- Seterusnya murid akan menepuk tangan sediri semula. Kemudian akan menepuk tangan pasangan dengan menggunakan tangan kiri. 7- Perlakuan tersebut dilakukan secara berulang-ulang mengikut tertib. 8- Permainan dimulakan dengan murid menyayikan lagu tepuk amai-amai dan dengan serentak menepuk tangan. 9- Lagu tepuk amai-amai: Tepuk amai-amai, Belalang kupu-kupu. Tepuk ramai-ramai, Emak upah susu. Susu lemak manis, Santan kelapa muda. Adik jangan menangis, Emak ada kerja. 10- Gambar rajah dibawah menujukkan permainan tepuk amai-amai.

QKJ 3013 Pendidikan Jasmani Suaian

Aktiviti Menggelek Gelung menggunakan pinggang Prosedur: 1- Aktiviti ini dilakukan secara individu. 2- Murid perlu berdiri didalam gelung. 3- Murid perlu mengangkat gelung ke paras pinggang. 4- Murid perlu membuka kaki seluas bahu bagi mendapatkan keseimbangan. 5- Murid melepaskan gelung dari pegangan dan memulakan gelekkan dimana gelung akan berada di pinggang. 6- Aktiviti akan berakhir apabila gelung jatuh ke lantai. Murid akan melakukan semula aktiviti tersebut mengikut langkah-langkah diatas. 7- Gambar rajah dibawah menunjukkan aktiviti mengelek gelung.

( Aktiviti dilakukan secara litar dimana setiap satu stesen memperuntukkan 10 minit untuk satu aktiviti- Selepas 10 minit pelajar akan bergerak ke stesen yang seterusnya berpandukan tali yang diikat pada batang slalom dan turut dipantau oleh guru )

QKJ 3013 Pendidikan Jasmani Suaian

10

5.0 Pelan Litar

Stesen 1 Tepuk amai- amai

Stesen 3 Menggelek gelung menggunakan pinggang

Stesen 1 Enjit- enjit semut

QKJ 3013 Pendidikan Jasmani Suaian

11

6.0 RUJUKAN

Azmi Shaari.Noor Hayati Che Harun, Tengku Noaswita Tengku Besar.( 2002, Dec ). Faktor Yang Mempengaruhi Pengaruhi Penglibatan Pelajar di Sekolah dan Kesannya ke atas Pencapaian Akademik anak cacat Penglihatan. Jurnal Pembangunan Sosial. 4 & 5, 18-23.

Noraini Binti Ismail, Nurul Izwani, Wan Nur Fazillah. 29. Februari. 2012. Masalah Penglihatan. 16 Mac 2013 from http://www.scribd.com/doc/25537888/Cara-penulisanbibliografi

Zairey.

Pergerakan

Bukan

Lokomotor.

18

Mac

2013

from

http://www.zairedin.com/2010/11/pergerakan-bukan-lokomotor.html

QKJ 3013 Pendidikan Jasmani Suaian

12

L A M P I R A N
QKJ 3013 Pendidikan Jasmani Suaian

13

QKJ 3013 Pendidikan Jasmani Suaian

14