Anda di halaman 1dari 26

2009. Janur 29.

, Cstrtk 17:20

A magyar krnikk s a kitallt kzpkor


rta: Tth Gyula Amikor Heribert Illig kidolgozta kitallt kzpkor" nven ismertt vlt elmlett, elssorban Eurpa nyugati felnek trtnelmbl mertette rveit. Hivatkozott a Karoling Birodalom korbl fennmaradt hatalmas mennyisg hamis okmnyra, az aacheni palotakpolna sajt kort tbb vszzaddal megelz ptszeti megoldsaira, XIII. Gergely ppa klns naptrreformjra, a korszakra jellemz feltn s rthetetlen rgszeti lelethinyra. Termszetesen kitrt a Biznci Birodalom furcsasgaira is: emltette az ptkezsek megsznst, az rsbelisg visszaesst, a krdses kor esemnyeinek meseszerv vlst, az rthetetlen s indokolatlan krnikatrsi akcit. rvei nmagukban is elg slyosak s elgondolkodtatak. Illig azonban egy dologra nem trt ki soha, arra egyetlen szval sem utalt, st a jelek szerint nem is nagyon ismerte a problmt. Ez pedig a magyar krniks hagyomny! Mgpedig az a magyar krniks hagyomny, amely olyan elementris ervel tmasztja al feltevseit, hogy knyvben kiemelt helyet, st, kln fejezetet rdemelt volna! Nem vletlen, hogy az utbbi idben kzpkori krnikink krl feltnen nagy lett a csend! Mikzben neves trtnelmi folyirataink klnszmokban prbljk cfolni" idszmtsunk meghamistsnak tnyt, addig krnikink gyt mg csak szba se merik hozni! A magyar krnikk a honfoglals datlsval kapcsolatban szemltomst risi zavarban vannak: Klti Mrk a Kpes Krnikban kt-hrom vszzaddal korbbi dtumot kzl annl, mint ami a ma rvnyben lv hivatalos kronolgibl kvetkezik. J, - gondolhatnnk - nem kell a dolognak tl nagy jelentsget tulajdontani, biztos elrta vagy elszmolta. Igen m, csakhogy ezzel a problmval nincs egyedl! Ugyanis Kzai Simon a krnikjban meghagyja ugyan a magyar honfoglalst a nyolcszzas vek vgn, m Attilt nem a ngyszzas vek els felbe datlja, hanem hrom vszzaddal ksbbre, azaz a htszzas vekbe! Ezltal Klti Mrk s Kzai Simon, gy egytt, vilgoss teszik, hogy nem a matematikai tudsuk mondott csdt, hanem egyugyanazon problmt, nevezetesen az illeglisan beiktatott hrom vszzad problmjt kvnjk feloldani, mgpedig kt ellenttes ton, kt ellenttes mdszerrel.

Trtnelmi amnzia?
A jelenleg rvnyben lv hivatalos kronolgia szerint Attila a Krisztus utni ngyszzas vek els felben lt, mg a magyar honfoglals a Krisztus utni nyolcszzas vek legvgn, 895-ben kvetkezett be. A kett kztti idbeli szakadk legalbb 450 v, ami mr valban egy jelentsnek mondhat idbeli tvolsg. A magyar krnikk Attila korrl mgis meglehetsen nagy terjedelemben s a lehet legaprbb rszletezettsggel szmolnak be. Ugyanez a krniks hagyomny hasonl terjedelemben s hasonl rszletezettsggel ismerteti a magyar honfoglals kort is. Ezek utn teljes joggal elvrhatnnk, hogy krniksaink, miutn rszletesen ismertettk e kt trtnelmi idszakot, a kett kztt hzd, s krlbell hromszz vig tart avar korszak esemnyeit is megemltsk! Ezzel szemben nem, hogy nem emltik, hanem azt a szt, hogy avar" le se rjk! Hovatovbb gy datljk az esemnyeket, hogy id se marad semmifle avar korszak szmra, hiszen Attila halla s a magyar honfoglals kztt mindssze tgenercinyi tvolsgot, s mindssze 104 vet vezetnek le! Klti Mrk s Kzai Simon teljesen azt a benyomst keltik, mintha az Attila kora s az rpd kora kztti esemnyek tekintetben egyfajta trtnelmi amnziban szenvednnek! Hromszz vet olyan pazar elegancival lpnek t, mintha az a korszak valban meg se trtnt volna! Kihagyna krniksaink trtnelmi emlkezete? Hogyan lehetsges, hogy jobban emlkeznek az idben tlk sokkal tvolabb lv hun korszakra, mint arra az avar korszakra, amely honfoglalsunkat kzvetlenl megelzte? Valljuk be: ez felettbb klns! Hiszen akrhol is ltek eleink az avar korszak hromszz ve alatt, mindenkppen valahol a Krpt medence kzelben kellett lennik! Els kzbl val informciik lehettek volna a Krpt-medencei kzpont Avar Birodalomrl! Feltve persze, hogy volt egyltaln Avar Birodalom. Mert ha nem volt, akkor nem csoda, hogy krniksaink is mlyen hallgatnak rla. De nem csak az Avar Birodalomrl hallgatnak a magyar krnikk, hanem a Kazr Birodalomrl is! Ez a hallgats pedig azrt klns, mert honfoglalsunkat megelzen a hivatalos verzi szerint ppen ennek a Kazr Birodalomnak a ktelkbe tartoztunk mi is, mgpedig idben ppen Attila kora s rpd kora kztt! Viszont nagyon gy tnik, hogy Kzai

Simonnal s Klti Mrkkal ezt a tnyt elfelejtettk kzlni, hiszen akrcsak az avarok esetben tudomst sem vesznek semmifle Kazr Birodalomrl! Taln mondanom sem kell, hogy a dicssges Karoling Birodalom, s annak feje, Eurpa atyja, a vilgtrtnelem mozgatrugja, a vilg megvltoztatja, kt kontinens ptrirkja, Nagy Kroly sem nyer emltst krnikinkban. Pedig ha msrt nem is, taln a Krpt-medence ellen vezetett avarirt hadjratai miatt igazn megrdemelte volna, hogy emlts ttessk rla! No persze ennek elfelttelei vannak m! ... Mindenekeltt nem rt valdi, ltez trtnelmi szemlynek lenni! Az idzett rszeket kiemeltk (Kpes Krnika 21 s 22.oldal. Orszgos Szchenyi Knyvtr)

Mennyi id telt el Attila s rpd kztt?


A rgi magyar krnikk tgenercinyi tvolsgrl tudnak Attila s rpd ideje kztt: ... s ama fi szrmazst lom jvendlte meg, ezrt neveztk lmosnak, aki Eld, ez gyek, ez Ed, ez Csab a ez Etele, ... fia volt." (Kpes Krnika) A krnikink Attila halla s a magyarok msodik bejvetele kztt mindssze 100 vagy 104 vnyi klnbsgrl beszlnek: Az r megtesteslstl szmtott hatszzhetvenhetedik vben, szzngy esztendvel Attila magyar kirly halla utn, III. Constantinus csszr s Zakaris ppa idejben - mikppen meg van rva a rmaiak krnikjban - a magyarok msodzben jttek ki Szittyaorszgbl ..." (Kpes Krnika) Nhny bekezdssel lejjebb pedig: Az r megtesteslse utni hatszzhetvenhetedik vb en, szz vvel Attila kirly halla utn, a np nyelvn magyarok vagy hunok, latinul pedig ungarusok, III. Constantinus csszr s Zakaris ppa idejb en ismt b enyomultak Pannnib a." (Kpes Krnika) A magyar krnikk mg olyan rszletekrl is beszmolnak, miszerint Edmn, Ednek a testvre, aki Csaba fia, teht Attilnak az unokja, mg megrte a magyar honfoglalst, s hzanpvel egytt is visszatrt Pannniba! Hogyan volna mindez lehetsges, ha Attila halla s a magyar honfoglals kztt nem 100 vagy 104, hanem 442 (!!!) esztend telt volna el, amint az a hivatalos kronolgibl kvetkezik?! Nyilvnval, hogy sehogy sem! A kvetkeztets teht kzenfekv: Vagy a magyar krnikk lltanak valtlansgot, vagy meghamistottk az idszmtsunkat, mint ahogy azt Heribert Illig felttelezi! Mindenesetre a szzngy vrl szl tzist nem csak a Kpes Krnika kzlse tmasztja al, hanem Zakharov s Arendt szovjet rgszek eredmnyei is. De lssuk, hogyan r errl Gtz Lszl a Keleten kl a Nap" cm munkjban: Az akkorib an felfedezett szaltovi mveltsget hatrozottan a leb diai magyarok hagyatknak nevezik (mrmint Zakharov s Arendt szovjet rgszek). Megllaptjk, hogy a szaltovi s az szak-kaukzusi, Kob n vidki kardok a honfoglals kori magyar fegyverekhez llnak a legkzeleb b . A szaltovi mveltsg a 8. szzad vgn jelent meg s a 9. szzad vgn eltnt - rjk. Semmi esetre sem kazr kultra, mert ppen a Kazr Birodalom centrumb l hinyzik. risi flkrb en veszi krl az als-volgai kazr kzpontot: a kzps Volgtl a Don, Donyec fels folysn s a Kub n vidkn t egszen a Kaukzus keleti felig, a Kuma folyig. ( ... ) A szaltov-majcki mveltsg pedig az egyetlen olyan rgszeti kultra Dl-Oroszorszgb an, amelyrl kimutathat, hogy terletnek mintegy feln a 9. szzad vgvel, vagyis pontosan a honfoglalssal egyidejleg, megsznt az let." Figyelemremlt, hogy a szaltov-majcki mveltsg, amelyet szovjet rgszek a honfoglals eltti lebdiai magyarsghoz ktttek ppen krlbell szz vig virgzik (a VIII. szzad vgtl a IX. szzad vgig), mieltt a IX. szzad vgn, azaz pontosan a magyar h onfoglalssal egyidben tragikus hirtelensggel elnptelenedne"! Bizony nehz megllni, hogy ezen a ponton ne jusson esznkbe az Attila halla, birodalmnak szthullsa s npeinek Szktiba" val visszahzdsa valamint a magyarok msodik bejvetele kztt a Kpes Krnika ltal levezetett 100 104 vnyi tvolsg!

Nagy Sndor-fle dtum Kzai krnikjban?


Lttuk teht, hogy Klti Mrk a magyar honfoglalst a Krisztus utni 677-es vre rgztette. Logikjbl azonban levezethet

egy msik honfoglals-dtum is! Ha Attila hallnak Kpes Krnika szerinti dtumhoz, vagyis 445-hz hozzadjuk azt a 104 vet, ami Attila halla s a magyarok msodik bejvetele kztt szerinte eltelt, akkor eredmnyknt az 549-es dtumot kapjuk! (445 + 104 = 549) Kzai Simon 1272-ben rt krnikjban a magyar honfoglalst mr jval ksbbre, a Krisztus utni 872-es esztendre rgzti! Felmerl a krds: Van-e a kapcsolat a kt dtum kztt? Nos, e kt dtum tulajdonkppen egy s ugyanaz, csak az egyiket (549) a Krisztus szletse ta eltelt vekben kell rteni, mg a msikat (872) a Nagy Sndor halla ta eltelt vekben! Nagy Sndor ugyanis Kr.e. 323-ban halt meg, s tudjuk, hogy a halla vtl tnak indult egy idszmtsi rendszer. Ha valaki a kzpkor sorn kvetkezetesen a Nagy Sndor halla ta eltelt vekben gondolkodott, akkor pontosan 323 vvel nagyobb dtumokat hasznlt, mint azok, akik mr Krisztus szletstl szmtottk az idt! Teht: 445 - Ekkor halt meg Attila a Kpes Krnika szerint. 104 - Ennyi v telt el Attila halla s a magyar honfoglals kztt a Kpes Krnika szerint. 323 - Ennyi v a klnbsg a Nagy Sndor halla utni idszmts s a keresztny idszmts kztt. 872 (445 + 104 + 323) - Kzai szerint ekkor volt a magyar honfoglals!!! Knnyen elkpzelhet teht, hogy a kzpkorban szndkosan vagy vletlenl sszetvesztettk e kt prhuzamosan fut idszmtsi rendszert! Mg tudtk, hogy mi az ppen aktulis vszm, de hogy ezt Krisztus szletstl kell-e rteni, vagy Nagy Sndor halltl, az mr nem volt vilgos! A keresztnysg terjedsvel ltalnoss vlt a keresztny idszmts, de gy, hogy a rgi Nagy Sndor-fle dtumok megmaradtak, csak a tovbbiakban keresztny dtumokknt rtelmezdtek! Ezt a lehetsget Illig is emltette. Knyvnek 422. oldaln, a Sndortl Sndorig" c. fejezetben gy r: Gunnar Heinsohn a velem folytatott dialgusb an azt a felttelezst ismertette, hogy a kitallt kzpkor eddig felvetett hrom vszzada azltal kerlt az idszmtsb a, hogy a Nagy Sndorhoz" (Alexandrosz) viszonytott idpontokat egyszeren Krisztusra rtelmezve olvastk. (...) Emgtt az a logika ll, hogy kegyessgi okokb l tb b nem fogadtk el a pogny Nagy Sndorra trtn hivatkozst, amirt is a rgi dtumokat egyszeren keresztny dtumoknak" olvastk. (...) Eb b en az esetb en a job b ik, nevezetesen a b iznci b rokrcia korrekt Sndor-dtumot ruhzott volna a nyugatra, melyet ott aztn Krisztus-dtumra vltoztattak volna." rja pedig mindezt Illig gy, hogy kzben sejtelme sincs arrl, hogy neknk magyaroknak van kt kzpkori krniknk, amelyek a honfoglals datlsakor egzakt mdon produkljk a Nagy Sndor halla utni idszmts s a Krisztus szletse szerinti idszmts kztti 323 v klnbsget! Mint lttuk a magyar krnikk e tekintetben is kitnen altmasztjk Illig felvetseit! Felmerl azonban a krds: Ha Klti kijelenti, hogy Attila 445-ben halt meg, a honfoglals pedig 104 vvel ksbb kvetkezett be, akkor az 549-es dtum helyett mirt a 677-es dtumot emlegeti? Nem ellentmonds ez? Nos igen, ez valban ellentmonds! Az ellentmonds gykere azonban ppen a naptrhamists logikjban rejlik! Illig ugyanis vilgosan kifejtette, hogy a hrom fiktv vszzad meglte az idszalagon nem azt jelenti, hogy semmi sem igaz, ami idben 614 s 911 kz esik! Sokkal inkbb arrl van sz, hogy a fiktv korszak peremterleteit elre s htradatlt esemnyekkel, megtbbszrztt s sorszmokkal elltott uralkodkkal tltttk ki! Klti teht azrt emlti meg a 677-es vet is, mert nem csak arra figyel, hogy mikor halt meg Attila, s nem csak arra, hogy hny vvel ksbb jttek be a magyarok, hanem arra is, hogy abban az idben ki volt az ppen regnl biznci csszr! Klti teht azrt r 549 helyett 677-et, mert III. Konstantin meghamistott uralkodsi idejhez akar szinkronizlni! Ahhoz a III. Konstantinhoz, akibl idkzben gyrtottak egy IV. egy V. egy VI. s egy VII. Konstantint is! A vgs hivatalos verzi szerint 677-ben trtnetesen ppen egy IV-es sorszmmal elltott Konstantin uralkodott! Klti Mrk teht ellentmondsba keveredik sajt magval, mert adatait szinkronizlni akarja a hamis nyugati krnikkkal! Szerencsre azonban korrekt mdon kzli a tiszta magyar forrsbl szrmaz dtumokat is. Adva van teht egy ilyen magyar krniks hagyomny, amely ilyen megdbbent kvetkezetessggel produklja ppen a krdses korban ppen azt a hrom vszzadnyi differencit, amelyet Heribert Illig tisztn nyugat-eurpai forrsok alapjn is ki tudott mutatni, gy, hogy kzben a magyar krniks hagyomnyt mg csak nem is ismerte! Azt vegyk teht szre, hogy ez kt, egymstl teljesen klnll s fggetlen dolog, amelyek mgis maximlisan egybevgnak! A dolog egyik oldala a nyugat-eurpai oldal, amely nmagban is megll, hiszen Illig veken keresztl kizrlag nyugat-eurpai rvekkel tmogatta elmlett. A dolog msik oldala pedig a magyar krniks hagyomny, amely a nyugat-eurpai rvrendszertl teljesen fggetlen, m mgis tkletesen altmasztja azt! Lehet-e, szabad-e egy ekkora egyezst teljes mrtkben figyelmen kvl hagyni? Mindenesetre az Ige ezt mondja: Kt vagy hrom tan vallomsa alapjn megll minden dolog." (II. Korinthus 13.1)

Ketts mrce
A nemzetkzi tudomnyos vilg mindeddig szentrsknt kezelte az olyan nyugati krnikkat, mint pldul Einhardnak a Nagy Kroly letrl rt munkja. Nyilvnval abszurditsai ellenre jformn minden kzlst, minden flmondatt kszpnznek vettk. Ugyanez a nemzetkzi tudomnyos vilg az, amelyik negliglja a teljes kzpkori magyar krniksirodalmat, s trtnelemtudomnyi szempontbl megbzhatatlannak blyegzi! Vajon milyen alapon teszi ezt? Mirt mrnek trtnelemtudsaink e tekintetben is ketts mrcvel? Mitl hiteltelenebb egy kzpkori magyar krniks, mint egy nyugati szerz? A vlaszt ismerjk: Idrendi okokbl!!! A hivatalos akadmikus rvels ugyanis gy szl, hogy az a kzpkori magyar krniksirodalom, amely Attila halla s a magyar honfoglals kztt kpes mindsszesen csak 104 vet levezetni, olyan nyilvnval ostobasgot llt, hogy nem is rdemes trtnelemtudomnyi szempontbl komolyan venni, s kzlseit hitelesnek elfogadni! rtjk ezt? Az r Jzus Krisztust is azrt tltk hallra, mert Kajafs krdsre igazat lltott magrl! A magyar krniks hagyomnnyal ugyangy bnnak el: azrt nem veszik komolyan a kzlseit, azrt tekintik trtnelemtudomnyi szempontbl hiteltelennek, mert igazat llt! Mert veszi magnak a btorsgot, s egyszeren kihagyja, tlpi azt a fiktv idszakot, amelyet vlhetleg csak utlag csempsztek be a trtnelembe! Az, hogy esetleg mgsem a magyar krnikk kzlseivel van baj, hanem maga a kronolgia az, ami nem stimmel, s az idszmtsi rendszernkbe csszott be valami gubanc: tudsainkban mindeddig fel se merlt! Ennek az egsz kptelen helyzetnek van mg egy olyan aspektusa, ami nagyon jl megvilgtja akadmiai trtnelemtudomnyunk fonk gondolkodsmdjt. Ugyanis brmilyen hihetetlen, l egy nemzet Eurpa kzepn, amely sajt trtnelmt illeten jobban hisz ellensgnek, a biznci csszrnak, mint sajt kzpkori krniksainak! Amit ugyanis mi a honfoglalsunk korrl s az azt kzvetlenl megelz idkrl tudunk, azt zmmel VII. (Bborbanszletett) Konstantin biznci csszr De Administrando Imperio" (A Birodalom kormnyzsa) cm mvbl ismerjk! Tekintettel arra, hogy a magyarok hadat viseltek Biznc ellen, s azt egy idre adfizetjkk is tettk, felmerl a krds: Vajon prtatlannak tekinthet-e a magyarokkal szemben az a biznci csszr, akinek eleink oly sok borsot trtek az orra al? Nyilvn nem! De mi ennek ellenre mgis kszpnznek vesszk minden egyes szavt, mikzben sajt kzpkori krniksainkat hiteltelennek tekintjk! VII. (Bborbanszletett) Konstantin ebben az ominzus mvben valban mindent elkvet, hogy eleinket minl dicstelenebb sznben tntesse fel. Figyeljk csak: s a magyarok ht hordb l llottak, de eb b en az idb en nem volt uralkodjuk, sem b ennszltt, sem idegen, de voltak kzttk b izonyos trzsfnkk, akik kztt a vezet trzsfnk a mr elb b emltett Leb edis volt... s a kagn, Kazria uralkodja a (magyarok) vitzsge s katonai segtsge miatt az els trzsfnek, akit Leb edisnak hvtak, egy elkel kazr hlgyet adott felesgl, hogy nemzzen vele gyermekeket; de Leb edisnak trtnetesen a kazr asszonytl nem szletett gyermeke. Miutn egy kis id elmlt, a kagn, Kazria uralkodja, szlt a magyaroknak, hogy kldjk el hozz az els trzsfnkket, gy Leb edis, Kazria kirlya el jrulva, megkrdezte tle, hogy mirt hvatta. s a kagn gy szlt hozz: A kvetkez okb l kldttnk rted: minthogy elkel szrmazs vagy s b lcs s vitz s els a magyarok kztt, mi azt hajtjuk, hogy a fajtd uralkodja lgy s al lgy rendelve a mi trvnyeinknek s rendeleteinknek." Egyszval Bborbanszletett Konstantin szerint mi abban az idben a zsid valls kazr kirly hsges alattvali voltunk, m ahhoz mr nem volt elg stnivalnk, hogy vezrt vlasszunk magunknak. A kazr kirly hvta fel a figyelmnket arra, hogy elkelne mr neknk is egy fejedelem. krte fel Lebdist, hogy hordinkat" vezetgesse, s fajtjnak" uralkodja legyen. Mivel azonban Lebdis szerny ember volt, ezt a megtisztel felkrst thrtotta lmosra, illetleg annak fira, rpdra. rpd b eiktatsnak szertartsa a kazrok szoksa s gyakorlata szerint trtnt, gy, hogy pajzsukra emeltk. De rpd eltt a magyaroknak soha nem volt ms uralkodjuk; ezrt Magyarorszg uralkodjt mind a mai napig eb b l a nemzetsgb l vlasztjk." Ez volna teht a dicssges rpd-hz trtnetnek kezdete VII. (Bborbanszletett) Konstantin szerint. Hamistmesternk termszetesen nem mulasztja el kihangslyozni, hogy a magyaroknak Lebdis eltt nem volt fejedelme! Teszi pedig mindezt egyrtelmen attl a hts szndktl vezreltetve, hogy a magyarokat valami mdon elszaktsa a hun Attiltl, Isten ostortl, aki hatalmas seregeinek ln a Krisztus utni V. szzadban a Rmai Birodalmat is trdre tudta knyszerteni! Ezzel szemben a kzpkori magyar krnikk sem Lebdist, sem a kazr kirlyt, sem magt Kazrit nem ismerik! Szlnak azonban Szktirl, a magyarokat rendre hunoknak vagy szktknak nevezik, Attilrl pedig, mint magyar kirlyrl beszlnek! Mindehhez tegyk mg hozz Heribert Illig lltst is, aki szerint ennek a korakzpkori naptrhamistsnak az egyik szellemi szlatyja ppen az a VII. (Bborbanszletett) Konstantin volt, akinek a magyar trtnelemre vonatkoz kzlseit kritika nlkl fogadta el a magyar trtnettudomny! Ehhez azt hiszem nem kell tovbbi

kommentr!

III. Konstantin vagy VII. Konstantin?


Illig beszmol a VII. szzadi s a X. szzadi biznci llapotok kztti feltn hasonlsgokrl is. A csszri b irodalmat 600 krl katonailag meggyengti az avarok elrenyomulsa a Balkn-flszigeten." - rja. Ne feledjk: 300 v korrekcival lve az avar elrenyomuls idben egybecsszik a magyar elrenyomulssal! Mivel Bizncnak a 900-as vek elejn is szembeslnie kell egy ers szaki ellensggel, mgpedig a magyarokkal, ers a gyan, hogy a teljes avar korszak nem egyb, mint a magyar honfoglals kornak idben visszadatlt duplikcija! Illig hivatkozik Manfred Zellerre, aki a sztyeppei npekrl rt munkiban rmutat: e lovasnpek szma az I. vezredben megduplzdik, megtltend az res vszzadokat! Az avar np teht, pusztn csak egy duplum! Nem ms, mint a hunmagyarok mellknevbl krelt nemzet, melynek egyetlen clja: kitlteni az res szzadokat! Az avarknt tisztelt gazdag rgszeti leletanyag akr Attila hunjainak rgszeti hagyatka is lehet! De trjnk vissza Bizncba: 602-ben Phokas szemlyben egy ijeszt s tehetsgtelen figura l a biznci trnon, aki csak csszrgyilkossg utn tud hatalomra kerlni. A perzsk kirlya II. Huszrau kihasznlja a kedvez pillanatot s megtmadja Bizncot, lltlag azrt, hogy megbosszulja a halott csszrt. 610-ben Herakleiosz megdnti ugyan Phokas terrorkormnyzatt, de a perzsk feltartztathatatlan elrenyomulsa folytatdik: meghdtjk Kelet-Anatlit, Mezopotmit, Szrit, Palesztint, Egyiptomot, s az szak-afrikai partok mentn elvonulnak egszen Tripoliszig. Jeruzslem bevtele s a Szent Kereszt elhurcolsa 614. mjus 22-n kvetkezik be, hrom hetes ostrom utn. rdekes megjegyezni, hogy Herakleiosznak van egy trsuralkodja, a fia, akit 613-ban (kt esztendsen) mr megkoronznak, de aki sokig apja rnykban l, valsgos dntshoz hatalom nlkl. Majd amikor viszonylag ksn vals hatalomhoz jut, hirtelen vgez vele a sorvads. Ez az illet pedig nem ms, mint III. Konstantin. Mgpedig az a III. Konstantin, aki emltve van a magyar Kpes Krnikban is, ppen a magyar honfoglals datlsval kapcsolatban: ... szzngy esztendvel Attila magyar kirly halla utn, III. Constantinus csszr s Zakaris ppa idejb en mikppen meg van rva a rmaiak krnikjb an - a magyarok msodzb en jttek ki Szittyaorszgb l..." Flttbb klns, hogy a Kpes Krnika szerzje a magyar honfoglals idejnek biznci uralkodjt egy 600-as vekben l csszrban vli megtallni! Mint tudjuk, Illig tzise szerint 614-ben, teht nem sokkal a Szent Kereszt elhurcolsa utn kezddnek a fiktv vszzadok. 614-ben III. Konstantin mr koronzott trscsszr, mde mg csak hrom esztends. Az az idszak teht, amikor III. Konstantin tnyleges hatalomhoz jut, mr a fantomkorszak idejn trtnik. Ha Illig ttele igaz, akkor III. Konstantinnak valamilyen formban a X. szzadban is fel kell bukkannia! s lm, csodk csodja, a X. szzadban ismtelten tallkozunk egy Konstantinnal, igaz, ezttal nem III.-kal, hanem VII.-kel! Mgpedig azzal a VII. Bborbanszletett (Porfrogenntosz) Konstantinnal, aki minden valsznsg szerint a fiktv vszzadok egyik szlatyja volt! Illig ezek utn megvizsglta VII. (Bborbanszletett) Konstantin X. szzadi lettrtnett. A X. szzadi trtnet valahol ott veszi kezdett, amikor Leo csszr ngy ven bell hromszor is megzvegyl, mire Zo egy hzassgon kvli fit szl neki. Leo, miutn ezt a fit egy vvel korbban trsuralkodv koronztatta, 912-ben meghalt. (rdemes emlkeztetni r, hogy Illig ttele szerint a trtnelem 911-ben kezddik jra, teht 912-ben, a hzassgon kvli fi megkoronzsakor immr a vals trtnelem filmkocki peregnek!) Ez a fi, csak egszen ksn, a koronzsa utni 24. vben kap valdi hatalmat a kezbe, egszen addig msok intztk helyette a kormnyzati gyeket, ami az ifj csszrnak nyilvnvalan csphette a szemt. E tekintetben rendkvl hasonltott III. Konstantinra, aki szintn csak ksn vehette kezbe az gyek intzst, s akit szintn trsuralkodv koronztatott a csszr-papa. Ezek utn mit gondolnak, vajon ki volt a X. szzadi Leo csszr hzassgon kvl szletett fia? Bizony nem ms, mint maga VII. (Bborbanszletett) Konstantin! Feltn hasonlsg mutatkozik teht a VII. szzadi III. Konstantin lete, s a X. szzadi VII. Konstantin lete kztt! rdekes megjegyezni, hogy a Szent Kereszt perzsktl val visszaszerzsnek dicssgt VII. (Bborbanszletett) Konstantin nem vletlensgbl testlta ppen Herakleioszra, hiszen ezltal voltakppen a sajt (VII. szzadi) apjt tisztelte meg, az emlknek adzott! Hiszen Herakleiosz azltal, hogy apja volt a VII. szzadi III. Konstantinnak, egyben a X. szzadi VII. Konstantinnak is apja volt! Radsul Bborbanszletett Konstantin gy intzi a dolgokat, hogy a vals trtnelem kb. a sajt megkoronzstl induljon jra! De nem csak a kt Konstantin szemlye mutat feltn hasonlsgokat, hanem a VII. szzadi s a X. szzadi Biznc klpolitikai helyzete is! A VII. szzadban, amint azt mr megjegyeztem, szak fell az avar elrenyomuls szorongatta a birodalmat, dlkelet fell pedig a perzsa hdtsok szaportottk a rncokat a mindenkori Konstantinok" homlokn. A X.

szzadban mintha ismteln magt a trtnelem: szak fell a magyarok zaklatjk a Birodalom nyugalmt, dlkelet fell pedig az arab elrenyomuls teszi ugyanezt! Ez az a pont, ahol az emberben elkezd motoszklni valami balsejtelem: Nem lehetsges, hogy a VII. szzadi avarokban voltakppen a X. szzadi magyarokat kell tisztelnnk? s nem lehetsges, hogy a X. szzadi arab expanzi voltakppen ugyanaz, mint a VII. szzadi perzsa elrenyomuls? Ha Biznc a VII. szzadban a perzskkal s az avarokkal volt knytelen szembenzni, akkor a X. szzadra e npekbl magyarok s arabok lesznek! Az arab-perzsa problmval kapcsolatban a kvetkezket rja Illig: Vilgoss vlik a mvszettudomny azon rejtlye, hogy Spanyolorszgb an mirt tallhat az arab nl jval tb b perzsa-szr elem. (...) Mr nem kell azon csodlkoznunk, hogy miknt sikerlhetett a nhny ozisb l szrmaz kisszm arab nak ilyen eredmnyesen megtmadnia Spanyolorszgtl az Indusig koruk valamennyi nagy b irodalmt; ez a perzsa seregekrl inkb b felttelezhet." A perzsk hdtsaik sorn Egyiptomban megismertk a Kornt, s vele az iszlmot is, gy nyugat fel trve azt is vittk magukkal Spanyolorszgba. Ezen a ponton taln nem lesz hibaval, ha tesznk egy kis kitrt, s alaposabban is megvizsgljuk az iszlm szletsnek krlmnyeit, annl is inkbb, mivel vizsgldsunk sorn magyarzatot kapunk arra a krdsre is, hogy mirt pp 297 vet loptak be a trtnelmnkbe!

Mohamed futsa
A Krisztus utni IV. szzadban a formldban lv keresztny vilgegyhz szmra a legnagyobb kihvst a klnbz eretnekmozgalmak jelentettk. Kzlk is a legnagyobb s a legfenyegetbb az gynevezett arinus eretneksg volt. Megalaptja egy alexandriai keresztny pap, nv szerint Arius, aki 256 tjn szletett Lbiban, s 336-ban halt meg Konstantinpolyban. 318-ban kezdte hirdetni eretnek tanait, mely tanoknak legfontosabb eleme Jzus Krisztus istensgnek a tagadsa volt. A keresztny egyhz szmra ez a mozgalom igen nagy veszlyt jelentett, ugyanis az arinus tanok rohamosan terjedni kezdtek! Az ostrogtok, vizigtok, lombardok, vandlok, burgundiaiak mind-mind az arinus tanokat fogadtk el, s e mozgalomnak szmtalan kvetje akadt Antiochiban s Alexandriban is. Srgsen tenni kellett teht valamit, hogy ezt a folyamatot mielbb meglltsk. A hres niceai zsinat sszehvsnak ppen az arinus eretneksg elleni fellps volt az apropja! Ezen a Kr.u. 325-ben megrendezett zsinaton kitkoztk Ariust, s kemny hatrozatokat hoztak az arinus eretneksg ellen. A ngyszzas vek kzepig mg hallunk ugyan az arinizmusrl, de a trtnet lecsengben van, s a rkvetkez kthrom vszzadban nem ismeretes olyan jelents eretnekmozgalom, amely Jzus Krisztus istensgt ktsgbe vonta volna. A 600-as vek elejn azonban tnak indult egy msik jelents vallsi mozgalom, nevezetesen az iszlm, amely a zsid s keresztny szent knyveket alapveten elfogadta ugyan, m Jzus Krisztus istensgt ppgy tagadta, mint 300 vvel korbban az arinusok! Tudjuk, hogy az iszlm voltakppen akkor vette kezdett, amikor Mohamed prfta az arbiai Mekka vrosbl Medina vrosba meneklt. Ez az esemny az gynevezett Hidzsra, amely magyarul azt jelenti, hogy menekls, vagy futs. A hagyomnyos trtnetrs szerint ez Kr.u. 622-ben trtnt, s ez a muzulmnok idszmtsnak a kezdete is egyben. Uwe Topper a nemrg megjelent A nagy naptrhamists" cm knyvben egy merben szokatlan felttelezst fogalmaz meg: Topper nem kevesebbet llt, mint azt, hogy az iszlm tulajdonkppen az arinus eretneksg egyik oldalgnak egyenes folytatsa! E kt mozgalom kztt eddig soha senki nem vont prhuzamot, ami a kztk ttong 300 vnyi szakadk miatt teljesen rthet. Ha azonban a lnyegesebb tantsokat vesszk grcs al, akkor valban feltn lesz az egyezs! Mg feltnbb lesz az egyezs, ha a Hidzsra 622es dtumbl, azaz Mohamed Mekkbl Medinba futsnak vbl levonjuk azt a 297 esztendt, amit Heribert Illig fiktvnek tekint! Ekkor ugyanis ppen 325-be, vagyis a niceai zsinat vbe jutunk vissza! Ez egy igen jelents felismers! Az utbbi hetekben a Nagy Kpes Vilgtrtnet" olvasgatsa kzben feltnt egy rdekes megllapts. A knyv megjegyzi, hogy ez a bizonyos Hidzsra (menekls) kifejezs nem igazn indokolt, taln az tvonuls vagy kivonuls kifejezs tallbb lett volna. Valami klns okbl hagyomnyosan mgis a Hidzsra, vagyis a menekls kifejezs vlt ltalnoss. Nos, a dolog mindjrt rthetv vlik, ha a Hidzsra vt 622 helyett 297 vvel korbbra, azaz 325-re tesszk! Ha ugyanis bebizonyosodik, hogy Mohamed futsa 325-ben, azaz a niceai zsinat vben trtnt, akkor rgvest magyarzatra tall, hogy mirt kellett meneklre fognia

a dolgot! Hiszen ppen a 325-s niceai zsinaton tkoztk ki az arinus eretneksget, s ppen ekkor hoztak kemny hatrozatokat a Jzus istensgt elutast mozgalmakkal szemben! 622-ben mr valban semmi sem indokolta volna a meneklst! 325-ben, a niceai zsinat kemny hatrozatai utn annl inkbb! De vajon mirt kerlt a Hidzsra 325-bl ppen 297 vvel ksbbre, azaz 622-re? Uwe Topper ebben a most megjelent knyvben beszmol arrl kevsb ismeretes idszmtsi rendszerrl is, mely Caesar naptrreformjra alapoz, s amelynek kezdve a Julin naptr bevezetse, azaz a Krisztus eltti 45-s esztend. Ez a julianusi (vagy provinciai) Aera (vagy rviden Era) mely elssorban Spanyolorszgban volt hasznlatban, de hasznlata kiterjedt Nyugat-Franciaorszgra, szak-Afrikra s a fldkzi-tengeri szigetekre is. Topper szerint az Era egy olyan idszmtsi rendszer, amely az egyhz hatalmi trekvseit volt hivatva tmogatni, s amelynek hasznlatt olyan idpontban kezdtk meg, amikor a Krisztus szletse szerinti idszmts elterjedtsge mg nem volt ltalnos. Az Era ismeretben knyebben megrtjk, hogy mirt ppen 297 vet iktattak be az idszmtsunkba: Az egyhz ugyanis azrt, hogy mg jobban kifejezsre juttassa e Krisztus istensgt tagad eretnekmozgalom irnti megvetst, s lehetleg hveit is visszatartsa az effle tvtanok kvetstl, az iszlm szletsnek dtumt nhatalmlag a 666-os esztendre, vagyis az Antikrisztus szmval datlt vre rgztette! De vajon melyik idszmtsi rendszer szerint tette mindezt? Nos, aszerint az idszmtsi rendszer szerint, amelyet az egyhz akkortjt szles krben hasznlt! Ez pedig ppen a julianusi Era volt! Ksbb azonban - mint tudjuk - Krisztus szletstl kezdtk szmllni az veket, ezrt a korbban a julianusi Era szerint megllaptott dtumokat Krisztus szletse szerinti dtumokra szmoltk t! Mivel a julianusi Era szerinti dtumokat rtelemszeren 44 v levonsval lehet Krisztus szletstl szmtott dtumokk konvertlni, ezrt a Hidzsra korbban megllaptott Era szerinti 666os dtumbl 44 v levonsval Krisztus szerinti 622 lett! A hivatalos trtnelemtudomny mind a mai napig 622-re teszi Mohamed futst! Kitoldottk teht a naptrt 297 vvel azrt, hogy az arinus eretneksgbl kinv iszlm kezdett, vagyis a Hidzsrt, a julinusi Era szerinti 666-os vre, vagyis az Antikrisztus vre rgztsk! A julianusi (vagy spanyol) Era azonban tovbbi felismersekre is lehetsget ad! Sokszor ugyanis azrt nem lehet egzakt 297 v differencit kimutatni az idszakadk kt szln lv, de lnyegileg sszetartoz dtumok s esemnyek kztt, mert a kt dtum kzl az egyiket Era szerinti, mg a msikat Krisztus szerinti datlsban adtk meg! Hadd mondjak erre mindjrt egy pldt: A hres Alexandriai Knyvr az kori vilg felbecslhetetlen rtk gyjtemnye volt. Rmai forrsok szerint 700.000 tekercset riztek itt. Ez a knyvtr lltlag Kr.u. 642-ben, az arab hdtsok sorn pusztult el, amikor Amr ibn el-Asz, Omr kalifa hadvezre meghdtotta Egyiptomot. Ekkor a hadvezr a kalifa utastst krte a knyvtr tovbbi sorsval kapcsolatosan. A kalifa vlasza gy hangzott: Ha a knyvek ugyanazt tartalmazzk, mint a Korn, akkor feleslegesek, ha nem, akkor veszlyesek, teht mindenkppen tzre kell vetni ket! gy aztn ezeket a felbecslhetetlen rtk tekercseket nem ppen rendeltetsknek megfelelen hasznostottk: velk ftttk fel a vizet a vros kzfrdiben! Trtnt teht mindez Kr.u. 642-ben. Tudjuk azonban, hogy az Alexandriai Knyvtr trtnetben nem a 642-es volt az egyetlen szrny pusztuls! 389-ben ugyanis fanatikus (taln ppen arinus) keresztnyek slyosan megrongltk e felbecslhetetlen rtk gyjtemnyt! A Pallas Nagy Lexikona nagyon szkszavan fogalmaz: A Serapeion knyvtra a keresztny trelmetlensgnek esett ldozatul 389-b en." Van teht kt vnk, melyekben nagyon hasonl esemnyek trtntek. E kt v a 642-es s a 389-es. Mindkettben elpusztul a hres Alexandriai Knyvtr. Nzzk meg, hogy mi a kapcsolat e kt dtum kztt! Ha ezt a 389-es vet julianusi Era szerint rtelmezzk, majd 44 v levonsval Krisztus szerinti dtumra konvertljuk, akkor a 345-s esztendbe rkeznk. ( 389 - 44 = 345 ) Ez a 345-s v a 642-es vtl ppen 297 v tvolsgra van! ( 345 + 297 = 642 ) rdekes teht megfigyelni, hogy azokbl a fanatikus (taln ppen arinus) keresztnyekbl, akik 389-ben puszttjk el az Alexandriai Knyvtrat 297 vvel ksbb hogyan lesz iszlm hadsereg! Ez is jl mutatja, hogy az iszlm kezdetei voltakppen egy keresztny eretnekmozgalomhoz, az arinus eretneksghez vezetnek vissza! A Kpes Trtnelem" cm ismeretterjeszt knyvsorozat Eurpa szletse" cm ktetben, s annak is a kalifk korrl szl fejezetben nagyon rdekes rszletet talltam az iszlm rohamos terjedsrl: Damaszkuszt maga a vros keresztny pspke jtszotta a moszlimok kezre. zenetet kldtt az ostromlknak, melyik kapun mszhatnak b e jszaka. Antiochia kapui viszont minden harc nlkl nyltak meg. Az ottani ptrirka, Jb , csatlakozott az arab csapatokhoz, s az ostrom al fogott ms vrosok lakit gy b iztatta, fennhangon kiltva fel a falakra: Job b , ha meghdoltok, s megfizetitek a fejadt urunknak, mint ha meglnek vagy fogsgb a hurcolnak b enneteket!" De maga Benjmin alexandriai ptrirka, Egyiptom ppja" is a vros vezetinek ln dvzlte nneplyesen a b evonul

arab csapatokat, ahelyett, hogy vdekezsre b iztatta volna hveit. Szvsab b ellenlls csak Kiszsia grg vrosaib an fogadta a hdtkat, de ott hamarosan el is akadt a messzi fldeket elnt radat." Figyeljk csak meg: az elrenyomul iszlm csapatok hol tallkoztak a legcseklyebb ellenllssal? Nos, egyrszt Antiochiban, amelynek kapui minden harc nlkl nyltak meg", s ahol maga az ottani keresztny ptrirka, Jb biztatta a vros lakit a behdolsra! s persze Alexandriban, ahol Benjmin, az alexandriai keresztny ptrirka, Egyiptom ppja" fogadta nneplyesen a mohamedn sereget! ... Nem jut errl esznkbe semmi? Hol is tlttt be korbban magas egyhzi tisztsget Arius, az arinus eretneksg megalaptja? Nos, ppen Alexandriban! Antiochia szintn az arinizmus fszke volt! Olvassuk csak a Pallas Nagy Lexikont: Az udvar ltal kegyelt arinusok, kik a fszerepl nikomdiai Eusebiustl eusebiusiaknak is neveztettek, most mindenkpen azon voltak, hogy az igazhit pspkket szkeiktl elmozdtvn, helykbe rius-prtiakat tegyenek. gy trtnt, hogy 330-ban Eusthatiust, Antiochia jeles fpapjt, pspki szktl megfosztottk. Rvid id alatt tbb pspkt tettek le s helykbe rius-prtiakat lptettek. Ebbl termszetesen sok kzsgben forrongsok tmadtak, de az arinusok nem riadtak vissza elkezdett plyjok folytatstl." S hol is tkztek szvsabb ellenllsba az arab csapatok? Hol is akadt el a messzi fldeket elnt radat"? ppen Kiszsia grg vrosaiban, ahol az arinus tanok sohasem tudtak mly gykereket verni! Micsoda vletlen! S figyeljk csak meg, hogy e hrom emltett vrosban, Damaszkuszban, Antiochiban s Alexandriban ki is volt az els, aki az iszlm csapatok eltt behdolt? Mindentt a vros keresztny ptrirkja! ... Normlis krlmnyek kztt pp azt vrnnk, hogy mindentt a keresztny ptrirkk lesznek azok, akik vgskig val ellenllsra biztatjk a vrosok lakit az idegen valls kpviselivel szemben! De nem! Itt pp k azok, akik a mielbbi behdolst szorgalmazzk! Hogy lehet ez? Nos a vlasz nagyon egyszer: Ezek a vrosok az arinus keresztnysg fszkei voltak, ezek a ptrirkk pedig az arinus tanokat kvettk! Az elrenyomul iszlm" csapatokban sajt vrva vrt arinus hittestvreiket dvzltk! Mindez arra enged kvetkeztetni, hogy a 300-as vek elejn virgz arinus eretneksg s a 600-as vek elejn megindul iszlm kztt nincs 297 vnyi idbeli tvolsg, s e kt mozgalomnak valjban nagyon is sok kze van egymshoz!

A nagy hatalm Miramammona szultn


Lttuk teht, hogy Uwe Topper arra a provokatv kvetkeztetsekre jutott, hogy az iszlm mr vszzadokkal korbban elindult, s mr a Krisztus utni IV. szzadban is jelen volt! De Topper mg tovbb megy: szerinte az Ibriai flsziget arabok ltali meghdtsa is sokkal korbban kvetkezett be! Knyvnek 138.-ik oldaln azt rja, hogy 711 helyett valsznleg mr 414-ben (!) megjelentek a muzulmnok Hispniban! Ezen a ponton tanulsgos lehet beleolvasni nemzeti krnikinkba is, hiszen mind a Kpes Krnika, mind Kzai Simon krnikja beszmol egy flttbb rdekes esemnyrl. Idzem a Kpes Krnikbl: Kimenvn innen, (mrmint Attila) levonult a Rhone mentn Catalaunumb a, ahol is megosztotta seregt, s egyharmadt vlogatott kapitnyokkal a nagy hatalm Miramammona szultn ellen kldte; ennek hallatra ez a hunok ell Sevilla vrosb l tkelvn az gynevezett sevillai tengerszoroson Marokkb a meneklt." (12.old.) A Kpes Krnika egyik kiadsa magyarz jegyzetekkel egszti ki az eredeti szveget. Ennl a rszletnl a kvetkez megjegyzst tettk: Marokk szerepeltetse teljesen rtelmetlen kitalls, hiszen ekkor mg a mrok, illetleg arabok nem juthattak el Eurpba." Nos a hivatalos kronolgia szerint valban nem. Ha azonban Uwe Topper felttelezse igaznak bizonyul, s az Ibriaiflsziget arabok ltali elfoglalsa valban 297 vvel korbban kvetkezett be, akkor knnyen megeshet, hogy a mrok Attila idejn mr javban Hispniban tanyztak! A nyugati trtnelemhamists hromszz vvel ksbbre cssztatta el az iszlm kezdett, s ezzel egytt a spanyol flsziget arabok ltali elfoglalst is, mikzben Attilt meghagyta a Krisztus utni 400-as vekben. Idrendi okokbl eddig egyetlen komoly trtnsz sem llthatott olyat a nevetsgess vls veszlye nlkl, hogy a hun Attila lltotta volna meg a mrokat, noha erre mindkt kzpkori krniknk (a Kpes Krnika s Kzai Simon krnikja is) flrerthetetlen utalsokat tesz! A hispniai arab terjeszkeds teht idben elszakadt Attila kortl, s a nyugati krniksok ezt azonnal ki is hasznltk! Kitalltak egy jabb fiktv nyugati uralkodt, nv szerint Martell Krolyt, s megrtk, hogy lltotta meg az arabok elrenyomulst, miutn a 733-as poitiers-i csatban fnyes gyzelmet aratott

Abd-er Rahman seregei fltt! Ez a Martell Kroly pedig nem ms, mint annak a Nagy Krolynak a nagyapja, akirl ppen Illig elmlete kapcsn kezd kiderlni, hogy valjban sohasem ltezett. Topper j megllaptsainak az ismeretben egy csapsra talpra ll a korbban feje tetejre lltott idrend, s minden a helyre kerl! Kiderl, hogy kzpkori krnikink e tekintetben is megbzhatnak bizonyulnak, s nem tvednek, amikor az arabok feltartztatst Attila nyugat-eurpai hadjrathoz ktik! Ha a poitiers-i tkzet 733-as dtumbl levonunk 297 vet, akkor valban a ngyszzas vek els felbe, azaz ppen Attila korba kerlnk vissza! Topper felhvja a figyelmet tbbek kztt arra is, hogy a kzpkorban, amikor Jzus Krisztus szletsi vt megllaptottk, ht vnyi hibt vtettek. Eleinte ehhez a rosszul megllaptott kezdponthoz viszonytottk az egyes esemnyeket, s ennek megfelelen 7 v hibval rgztettk a hozzjuk tartoz dtumokat. Ksbb azonban, amikor szrevettk a tvedst, a korbban megllaptott dtumokat 7 v hozzadsval korrigltk. Mivel nem sikerlt valamennyi korbban megllaptott dtumot korriglni, ezrt a krdses korszakban vegyesen tallunk mr kijavtott s mg kijavtatlan vszmokat. Topper pldaknt emlti a 318-as Nagy Szindust, ami a 325-s zsinattl ppen 7 v tvolsgban van: ... taln a 318. v is kitalls, amelyb en a Nagy Szindus lltlag eltlte Ariust. s vajon mirt kellett t ktszer kizrni az egyhzb l? Fatlis mdon a kt szindus kztt ht v telik el. Vajon az els szindus volt-e az elsnek datlt, a msodik pedig a Jzus szletsi vnek ht vvel val eltolsa utn kiszmtott egyugyanazon esemny?" Ha Martell Kroly poitiers-i gyzelmnek 733-as dtumt is egy ilyen korriglatlan dtumnak tekintjk, majd ht v hozzadsval Jzus Krisztus jonnan megllaptott szletsi vhez igaztjuk, akkor ere dmnyknt a 740-es dtumot kapjuk. A hivatalos trtnelemtudomny szerint Attila nyugat-eurpai hadjratra kt vvel 453-ban bekvetkezett halla eltt, azaz 451-ben kerlt sor. Ha azonban a Kpes Krnika kzlst fogadjuk el hitelesnek, miszerint Attila 445-ben halt meg, akkor a nyugat-eurpai hadjrat rtelemszeren a 443-as esztendbe kerl! S lm: Martell Kroly poitiers-i gyzelmnek ht vvel korriglt dtuma (740) s Attila nyugat-eurpai hadjratnak Kpes Krnikbl add dtuma (443) kztt ppen 297 v differencia van! gy tnik teht, hogy Martell Krolyt unokjval, Nagy Krollyal egytt egyszeren trlnnk kell a trtnelemknyvekbl! (Taln nem vletlen, hogy mindkettjket Krolynak hvtk! gy ltszik Egygy Kroly Carolus" felirat pnzrmibl mg futotta egy Martell Krolyra is!) Kevssel az utn, hogy Attila seregnek egyharmadt Miramammona szultn ellen kldte, Atius seregei tmadst indtottak a hunok ellen. Kzai gy szmol be errl: ...npnek harmad rszt vlasztott kapitnyaival Miramammona marokki szultn ellen kld. Minek hallatra Mirama Sevilla vrosb l a hnok ell, a sevillai tengerszoroson tkelvn, Marokkb a futott. E kzb en azonb an Ethele kirlyt Atius nevezet rmai patricius tiz nyugoti kirlylyal hirtelen megtmadta. S Ethele midn rgtn tmadst akartak intzni ellene, kvetei ltal fegyversznetet kre tlk, hogy npnek nagy rszvel, melly tvol volt, csatlakozzk: de azok nem llvn r, a kt sereg kzt Belvider mezejn reggeltl jjelig folyt a csata. Vala pedig a kt sereg kzt egy patak, olly kicsinyke, hogy ha valaki egy hajszlat vetett volna b el, a viz csendes folysa alig b irta volna alb b vinni; ez a csata b elltval llatok s emb erek vrvel olly sdd ntt, hogy kocsist szekerestl s fegyvereseket sodrott el, s a seregb en e sd ltal igen nagy pusztuls ln. Ez a csata teht, melly a hnok s nyugoti kirlyok kzt az emltett helyen trtnt, a mint a rgiek b eszlik, nagyob b volt a vilg valamennyi csatjnl, mellyet egy helyen s egy napon vvtak. Melly tkzetb en a gthok kirlya Aldarikh nyomorltan elesik; kinek hallt a mint a tb b i kirlyok megtudjk, futsnak erednek. E naptl fogva emelkedett osztn fel a hnok s Ethele kirly lelke, s flelem szllotta meg a fld kereksgt, s ennek hallatra tbb orszg adfizetssel szolglt nekiek." A hivatalos trtnelemtudomny szerint Attilt Catalaunumnl jl elpholtk a nyugatiak. Ahhoz kpest felettbb klns, hogy a lers szerint Attila lelke ppen e csata utn emelkedett fel", s a fld kereksgt ppen e csata utn szllotta meg a hunoktl val flelem olyannyira, ennek hallatra tbb orszg adfizetssel szolglt nekiek"! Hogy is van ez akkor? Ki is vesztette ht el a catalaunumi tkzetet? Mindenesetre Gtz Lszl a Keleten kl a Nap" cm munkjban a kvetkezket rja: Az lltlagos rmai gyzelem Catalaunumnl minden valsznsg szerint hazugsg. Vesztett hb or utn nem llhatott volna Attila a kvetkez v tavaszn Itlib an, a b irodalom szvb en. De van kzvetlen b izonytk is erre: a csatalers szveganalzise megmutatta, hogy Jordanes majdnem szszerint Herodotost msolta le, mgpedig a salamisi csata lerst."

A hazugsgok netovbbja!

Amikor elszr vetettem fel, hogy a Kzai krnikjban kzlt 872-es honfoglals-dtum s a Kpes Krnikbl add 549-es honfoglals-dtum kztt ppen 323 v klnbsg van, vagyis pontosan annyi, mint a keresztny idszmts s az Alexandrosz halla utni idszmts kztt, akkor ilyen reakcikkal talltam magam szembe: Ha mr ennyire komolyan veszed a Kpes Krnika adatait, akkor arra is vlaszt kellene tallnod, hogy mirt r Klti olyan szamrsgot, hogy Attila 124 vig lt!" Igaz! - gondoltam. Elg valszntlen, hogy egy szzhsz vnl is idsebb fejedelem vvta volna meg a catalaunumi tkzetet, aki ezutn radsul mg nslsre is adta a fejt! A msik rv, amit a Kpes Krnika hitelessge ellen fel szoktak hozni Honorius csszrral kapcsolatos. Klti Mrk tudniillik azt rja, hogy Honorius csszr grg, azaz kelet-rmai csszr volt! Ezen a ponton kezdenek el a nagyra becslt trtnszelvtrsak harsnyan hahotzni, mondvn: Honorius csszr nem is kelet-rmai, hanem nyugat-rmai csszr volt! St, mg a fiktv vszzadok jelenltt elfogad Dr. Klaus Weissgerber sem mulasztja el megjegyezni, amikor Klti krnikjrl r: Honorius valjban nyugat-rmai csszr volt s 395-tl 423-ig uralkodott." ... Ht igen! Ez valban bdletes szarvashiba! Hogyan is tvedhetett ekkort Klti Mrk? Hiszen ez megbocsthatatlan hanyagsg! Klti radsul mg cifrzza is: Szerinte Attila ennek a Honorius nev grg (!) csszrnak a lnyt vette felesgl, s e frigybl szletett a szkelyek legends Csaba vezre! Honorius teht nem ms, mint Csaba anyai nagyapja, akihez az Attila halla utn kitrt hun belhbort kveten Grgorszgba (!) meneklt! De olvassuk magbl a Kpes Krnikbl: Teht a legyztt Csab a s ccsei, Attila kirlynak vele szemb en ll fiai, szm szerint hatvanan, a hagyomny szerint tizentezer hunnal Csab a nagyatyjhoz, Honoriushoz menekltek. mb tor Honorius grg csszr Grgorszgb an akarta megtelepteni, nem maradt, hanem visszatrt Szittyaorszgb a, sei szkb e, hogy ott maradjon. Csab a tizenhrom vig volt Honoriusnl Grgorszgb an, a veszedelmes s nehz utak miatt mg egy esztendeig tartott szittya fldre val visszatrse. (...) a szkelyek azt tartottk, hogy Csab a odaveszett Grgorszgb an; ezrt mondja mig a np ltalb an: Akkor trj vissza, amikor Csab a Grgorszgb l." Csab a Attila trvnyes fia volt, Honorius grg csszr lenytl; az fiait Edmnnek s Ednek hvtk." Ezek utn mindjrt kezdhetjk is magunkat szgyellni: ... mveletlen finnugor krniksainktl csak ennyi telik. Mit is akarunk mi a 124 vig l Attilnkkal meg Kltival, aki grg csszrnak hiszi a nyugat-rmai csszrt! De ez mg mindig nem minden! Honorius ugyanis Kr.u. 423-ban mr meghalt! Hogyan meneklhetett volna Csaba apjnak, Attilnak 453ban bekvetkezett halla utn (!) ahhoz a Honoriushoz, aki ekkor mr harminc ve halott volt?! Radsul Klti azt rja, hogy Attila halla I. Gelasius ppa idejn trtnt! Annak az I. Gelasius ppnak az idejn, aki csak 492-ben (!!) lett ppa! ... Ksz! ... Ez az utols csepp a pohrban! ... Aki ezek utn komolyan veszi a magyar krnikk egyetlen szavt is, az ktsg kvl egy dlibbos dicssget kerget mkedvel dilettns, a szellemi alvilg dszpldnya, aki csupn csak feltnsi viszketegsgbl vagy anyagi haszonszerzs cljbl terjeszti hivatalostl eltr torz strtneti tziseit! ... Na akkor innen zenem a tudomny elefntcsonttornyban henyl sszes hivatsosnak: ideje lesz leszllni a magas lrl, ugyanis nagyon gy tnik, hogy a krnikink minden abszurditsnak egyetlen oka a nyugatiak naptrhamistsa! Ltva Klti krnikjnak ezeket a ltszlagos abszurditsait, megfogant bennem a gyan, miszerint Attila nyugat-eurpai hadjrata, majd szerencstlen halla valjban nem a ngyszzas vek kzepn trtnt, hanem ennl majdnem fl vszzaddal korbban, a ngyszzas vek elejn! Mg pontosabban: a ngyszzas vek els vtizednek vgefel, azaz ppen Honorius csszr uralkodsnak idejn! Azonban Attila letnek utols esemnyeit, gy pldul nyugat-eurpai hadjratt is, ksbbre cssztattk el, egszen a ngyszzas vek kzepre! Flmerl a krds: hogyan tudtk ezt megtenni? Hogyan cssztattk Attila letnek utols szakaszt a ngyszzas vek els vtizednek vgrl a ngyszzas vek kzepre? Nos, az ilyen fl vszzados cssztatsok elidzsre a julinuszi Era szerinti s a Krisztus szerinti dtumok kztt lv 44 vnyi klnbsg a legkitnbb vlaszts! De vajon al lehet-e tmasztani egy ilyen 44 ves tbbletet Attila uralkodsi idejben? Nos igen! A Kpes Krnikban a kvetkezket olvassuk: Attila negyvenngy vig kirlykodott, t esztendeig vezrkedett, szzhuszonngy vig lt." Igen ers a gyanm, hogy Attila nem kirlykodott negyvenngy vig, s erre a megjegyzsre csak azrt volt szksg, mert Attila letnek els szakaszt mg Krisztus szerint datltk, letnek utols szakaszt pedig a julinuszi Era szerint! E kt idszmtsi rendszer kztt - mint lttuk - ppen 44 v differencia van! Elllt teht egy 44 vnyi res szakasz, mely Kltinl jobb hjn kirlykodssal" telik! Ezzel magyarzhat Attila extrm magas letkora is, s ez szaktotta el idben Csaba grgorszgi tjt Honorius csszr uralkodsi idejtl! De vajon mi lehetett ennek a mveletnek az eredend oka? Mirt kellett Attila letnek els szakaszt 44 v betoldssal elszaktani letnek befejez szakasztl? Nos, brmilyen hihetetlen: a tt Hispnia! Idre volt ugyanis szksg! Hogy mihez? A vlaszt Uwe Toppernl talljuk meg, aki knyvnek 198. oldaln ezt rja: Mert ppen ez volt a spanyol hamistsi akci clja: egy keresztny eltrtnelem felptse, amely megadja a jogot

Ib ria ezen terleteinek visszahdtsra"." Egyszval fel akartak pteni egy arab hdtsokat megelz Hispniai keresztny eltrtnetet, amely jogalapot teremtett a flsziget visszafoglalshoz, s a mrok elleni kzdelemhez! Ehhez azonban valahogy be kellett vonultatni Hispniba a nyugati gtokat, lehetleg azeltt, mieltt mg megrkeztek volna az arabok! Na de hogyan lehet ezt megtenni, ha egyszer sohasem jrtak nyugati gtok Hispniban? Nos nem sokat teketriztak: Ha nem voltak nyugati gtok Hispniban, ht akkor odahazudtk ket! Korbban mr lttuk, hogy Martell Kroly poitiers-i gyzelmnek ht vvel korriglt dtuma Attila nyugat-eurpai hadjratnak Kpes Krnikbl add dtumtl ppen 297 vre van! Ahogy Attilbl megalkottk Martell Krolyt, pontosan gy alkottk meg a Hispniba bevonul nyugati gtokat is! De kikbl? Nos Attila hunjaibl! Azokbl a hunokbl, akiket Miramammona szultn ellen kldtt Hispniba! Tudjuk, hogy ezek a hunok lekstk a catalaunumi tkztet, s Attiltl val fltkben sohasem trtek vissza Pannniba! Ott maradtak Spanyolhonban, annak az orszgnak a lakosaiv lettek.

Olvassuk csak Kzai Simont:


A hnok spanyolorszgi hadjratrl: A sereg harmadik csapata pedig, melly Miramammona ellen volt rendelve, a ksedelem miatt a csatb an nem vehetvn rszt, Ethele hallig a katalaunok kzt maradt s vgre Katalaunia lakosaiv lett. Mert csupn a hnok, az idegen nemzeteken kvl, hromszzharminczezeren s harminczketten voltak. Ezen hnok kzzl tb b en voltak a seregb en kapitnyokk tve, kiket a hnok nyelvn spn-oknak hvnak vala s kiknek nevrl neveztk ksb b egsz Ispni-t, holott elb b katalaunoknak hvtk ket." Lthatjuk teht, hogy itt nem egy csekly szm haderrl van sz! Hromszzharmincezer hispniai hun leteleped az bizony mr egy komplett honfoglalssal egyenrtk! Itt van teht ez a nagyszm Hispniban rekedt s ott megtelepedett hun. Bellk kne valahogy gtokat gyrtani! Hogy hogyan? ... Tessenek j ersen megfogdzkodni! A hivatalos trtnelemtudomny szerint Honorius nem kelet-rmai, hanem nyugat-rmai csszr volt, akinek az idejn Galliban feltnt egy trnbitorl, nv szerint Constantinus. Kitrt teht a belhbor Honorius s Constantinus kztt. Olvassuk csak az esemnyeket Nagy Kpes Vilgtrtnetbl: De mr ekkor Sarus, a gt szrmazs tb ornok rendeletet kapott, hogy a lzadt verje le s fejt hozza Honorius lb a el. (...) De Constantinus nem ijedt meg; a frank Edob ichra s a b rit Gerontiusra b zvn a vezrletet, ezek addig sernykedtek, mg Sarust kiszortottk Gallib l. Ekkor arra gondolt, hogy Spanyolorszgot is hatalmb a kerti. (...) Constantinus a fparancsnoksgot Constans fira ruhzta, ki elb b szerzetes volt, s a honorinok ezredeit - gy neveztek Honorius tiszteletre nmely b arb r csapatokat, melyek katonai fegyelem alatt voltak - r b zta, ennek sikerlt magt keresztlvgnia. (...) A tartomny most a honorinok rizetre b zatott s ezek siettek rab lsvgyukat kielgteni. Nem trdtek a szorosok rizetvel, s a b arb rok 409. szn Spanyolorszgb a trtek s a tartomnyt elrasztottk." Figyeljk csak meg: 409-ben jrunk, amikor a Honorius tiszteletre HONORINOK-nak (!!!) nevezett barbr" (vlhetleg gt?!) csapatok betrnek Hispniba, s elrasztjk a tartomnyt! Era szerinti 44 v korrekcival lve ez az esemny majdnem (mindssze kt v klnbsggel) egybeesik Attila nyugat-eurpai hadjratval, amikor a Miramammona ellen Hispniba kldtt HUNOK a tartomnyban rekednek! S ki trdik mr olyan apr ellentmondsokkal, hogy ezek a honorinok meghazudtolva nevket ppensggel Constantinus oldaln, Honorius csszr ellen (!) harcolnak! De krdezem n - mi van akkor, ha ezek a honorinusok nem is Honoriusrl kaptk a nevket? Mi van, ha ezek valjban hunok? Esetleg HUNOR npe, azaz HUNORINUSOK! Korbban mr lttuk, hogy Martell Kroly arabok fltt aratott 732-733-as gyzelme voltakppen Attila nyugat-eurpai hadjratval analg, azt ismtli, annak megmstott s nyugatiak ltal kisajttott duplikcija! Lttuk, hogy ha a poitiers-i csata ht vvel korriglt dtumbl levonjuk az Illig ltal fiktvnek tekintett 297 esztendt, akkor ppen 443-ba, vagyis Attila nyugat-eurpai hadjratnak Kpes Krnikbl add vbe rkeznk! Ha azonban a poitiers-i csata korriglatlan dtumbl vonunk le ezttal nem 297 vet, hanem a Nagy Sndor-fle korrekcinak megfelel 323 vet, akkor a Krisztus utni 409-es esztendbe rkeznk! (732 - 323 = 409) S mit ad Isten: a Honoriusrl elnevezett honorinok" ppen ennek a 409-es vnek az szn znlenek be Spanyolorszgba! Felttelezhet, hogy a Hispniban leteleped hromszzharmincezer hun mg sokig emlkezett arra, hogy k valjban hunok, Nimrd finak, Hunornak a leszrmazottjai. Ezrt aztn valahogy, szpen finoman s vatosan meg kellett magyarzni nekik, hogy rosszul emlkeznek! rdgi rafinrival le kellett kommuniklni feljk, hogy k valjban nem is Hunor leszrmazottjai, hanem Honorius csszrrl honorinoknak" elnevezett gtok! rtjk mr mirt kellett Honorius grg csszrbl nyugat-rmai csszrt csinlni? Ht ezrt! Nagyon nehezen lehetett volna megmagyarzni, hogy egy

kelet-rmai csszrrl mirt neveznek el egy olyan sereget, amely a tvoli nyugaton, a Pireneusokban harcol! Egy nyugatrmai csszrrl ez mr sokkal inkbb elhihet! Honoriusbl teht nyugati csszr lett, a tt pedig Hispnia arab hdtsok eltti gt trtnelmnek megteremtse! Az a tny azonban, hogy Honorius mellett megjelenik egy mg nlnl is nyugatabbi csszr, nevezetesen Constantinus, mint Hispnia, Gallia s Britannia ura, azt jelzi, hogy azrt mgsem lehetett teljesen eltussolni, hogy Honorius valjban keleten uralkodott! Igen m, de mi lesz akkor, ha ezek a Hispniai hunok egyszer majd elkezdik frkszni a trtnelmket, s rjnnek, hogy Attila nyugat-eurpai hadjrata ppen abban az vben volt, amikor k tkeltek a Pireneusokon, s birtokba vettk jelenlegi hazjukat? Akkor mr nem fogjk tbb elhinni, hogy k Honoriusrl kaptk a nevket! Tenni kell teht valamit! Pldul Attila nyugati hadjratt idben el kell mozdtani a 409-es vrl s a julinuszi Era szerinti datlst alkalmazva a ngyszzas vek kzepre kell tolni! Ezrt kerl Klti krnikjba Attila 44 vi kirlykodsa", ezrt nylik meg Attila letnek idtartama 124 vre, s ezrt szakad el idben Csaba meneklsnek ideje Honorius uralkodsnak kortl! Azt pedig, hogy Attila hadsereget kldtt volna az arabok ellen egyszeren le kell tagadni! De mgjobb tlet az iszlm indulst elcssztatni idben 297 vvel, s az Attila hunjai ltal kiztt arabokrl pedig megrni, hogy velk valjban Martell Kroly nzett farkasszemet! Lthatjuk teht, hogy egyugyanazon esemnybl, ha azt klnfle idszmtsi rendszerek szerint datljuk, hogyan lehet akr hrom klnbz esemnyt gyrtani! Attila nyugati hadjratnak Krisztus szerinti ve 409. De a julinuszi Era szerinti korrekci mr a ngyszzas vek kzepre tolja, mg Nagy Sndor-fle datlssal 732-re kerl! gy lesznek aztn 409-ben honorinusok, 451-ben hunok, 732-ben pedig Martell Kroly frankjai! Figyeljk csak meg, hogy a fentiek ismeretben hogyan kapnak j rtelmet krnikink egyb badarsgai" is: Ha Attila halla valban nem a ngyszzas vek kzepn kvetkezett be, hanem 410 krl, s Csaba is ekkor menekl Grgorszgba anyai nagyapjhoz, Honoriushoz, akkor rthetv vlik, a Kpes Krnika msik kzlse is: Csab a tizenhrom vig volt Honoriusnl Grgorszgb an..." S vajon mirt pp tizenhrom vig idztt Csaba Grgorszgban? Nem akarjuk kitallni? ... Nos azrt, mert Honorius ppen tizenhrom vvel ksbb, azaz 423-ban hal meg! Csaba teht csak anyai nagyapjnak, Honoriusnak 423-ban bekvetkezett halla utn indult vissza hun nphez Szktiba! pp miutn csszri prtfogja meghalt! Lthatjuk, hogy milyen szp rendben fejldnek fel egyms mell az eddig rthetetlen s kusza adatok! Ehhez azonban szksg volt a korakzpkori naptrhamists tnynek ismeretre is!

A germnok hsi mltja


Eredetileg csak rintlegesen akartam trgyalni a gtok trtnelmt, elssorban annak hispniai vonatkozsaira koncentrlva. Lehetetlen volt azonban nem megltni, hogy milyen slyosak a kvetkezmnyei annak, ha Attila kornak esemnyei idben 44 vvel korbbra kerlnek! Ha ugyanis Attilt visszahelyezzk eredeti idbeli helyre, vagyis a ngyszzas vek elejre, akkor abban a megdbbent tapasztalatban lesz rsznk, hogy a hun trtnelem idben rcsszik" a gt trtnelemre, s rgvest kiderl, hogy nincs is gt trtnelem! Mg mieltt brki flrerten: nem azt mondom, hogy ne lettek volna gtok, mert gtok trtnetesen voltak! De az a hsi gt mlt, ami a hromszzas vek vgn s ngyszzas vek elejn itt lltlag lezajlott, valjban Attila kornak idben 44 vvel visszadatlt, kicsit tklttt s gtok ltal kisajttott duplikcija! A hun korszak esemnyeinek egyes emlkfoszlnyai, egyes momentumai, egyes szemlyei, viszonyai s vonatkozsai lettek kiragadva s zrzavaros mdon gy sszetkolva, hogy abbl egy hsi gt mlt kerekedjk ki! Nzzk, mi trtnik Eurpban a hromszzas vek vgn s a ngyszzas vek elejn a Nagy Kpes Vilgtrtnet szerint: Alarich a Duna torkolatai krl, Peuke szigetn szletett s kis kora ta vivel egytt b arangolt a rmai tartomnyokb an. A b altok hres nemzetsgb l val volt, s mikor megemb eresedett, a nyugati gtok megvlasztottk kirlyuknak. Azonb an legfb b vgya az volt, hogy rmai tb ornok lehessen s ez a vgya teljeslt, mikor Rufinus halla utn Eutropius kinevezte Epirus s krnyke parancsnoknak. Itt egsz tervszeren elkszleteket tett; a fegyverkovcsokat a maga czljaira foglalkoztatta s kincseket gyjttt, hogy majdan szemb e szllhasson Rmval." Flbukkan teht Alarik, a baltok nemzetsgbl szrmaz vezr, akit a gtok megvlasztottak kirlyuknak, s akinek nem kisebb ambcii vannak, mint szembe szllni a hatalmas Rmai Birodalommal! Olvashattuk, hogy egsz tervszer elkszletek trtnnek a nagy sszecsapshoz, Alarik kincseket gyjt, fegyverkovcsokat foglalkoztat, gy tnik szndkai felettbb komolyak! Trtnik pedig mindez a hromszzas vek vgn, s a ngyszzas vek elejn! De nzzk, mi trtnik

ugyanebben az idben a Kpes Krnika szerint: Az r megtesteslstl szmtott hromszzhetvenharmadik vb en, Valens csszrnak s I. Coelestinusnak, a rmai egyhz ppjnak idejb en, a vilg hatodik korszakb an a Szittyaorszgb an lakoz hunok megsokasodtak; egyb egyltek s maguk kzl kapitnyokat rendeltek: a Zemny nemzetsgb eli Csele fit Blt, Kevt s Kadocst, Etelt, Kevt s Budt, a kadar nemzetsgb eli Bendegz fiait, majd elhatroztk, hogy b enyomulnak a nyugati tjakra. (...) Az r megtesteslse utni ngyszzegyedik, a magyarok Pannnib a trtnt b ejveteltl szmtott huszonnyolcadik esztendb en a magyarok, vagyis a hunok a rmaiak szoksa szerint egyetrt akarattal kirlyul emeltk maguk fl Attilt, Bendegz fit, aki elb b a kapitnyok kz tartozott." Lm, ebben az idben a Kpes Krnika szerint is nagy a kszlds, s itt is kirlly emelnek valakit, m mintha valami nem stimmelne! Itt ugyanis a hunok kszldnek nem pedig a gtok, s az j kirly neve sem Alarik, hanem Attila! A cl mgis ugyanaz: bevonulni a nyugati tjakra, s szembeszllni Rmval! Folytassuk, s nzzk meg, hogy mi trtnik Alarikkal a Nagy Kpes Vilgtrtnet szerint: lre llva a sztszrt gtoknak, Grgorszgb a vezette ket. Minden ellenlls nlkl jrta b e Macedonia s Thessalia treit s levonult a hres thermopylaei szoroson, hol megnyiltak eltte Phocis s Boeotia vrosai. A b arb rok iszony puszttst vittek vghez a tartomnyb an (...) az egsz flszigetet lngb a, vrb e b ortottk. Vgre Stilicho sem nzhette mr a b orzaszt ltvnyt; hajhadval Korinthus romjai kzelb en kttt ki s htb a fogta Alarichot. Ez npvel az Arkadia s Elis hatrszln lev Pholae hegysgb e huzdott, miutn hadai egymsutn veresget szenvedtek. Itt Stilicho a gtokat azonnal b ekertette s a Peneus foly vizt kln csatornn levezette, hogy a b arb rok sem enni, sem inni valhoz ne jussanak. Azutn ers snczokat hnyatott krskrl s egszen b iztosra vette, hogy a gtok vagy megadjk magukat, vagy ott vesznek. De mg Stilicho mulatsgokb an keresett szrakozst s katoni a tartomnyb an elszledtek, Alarich egrtra tallt s elmeneklt." Lttuk teht, hogy a gtok Alarik vezetsvel a Balkn-flszigetet puszttjk, de Stilicho, a nyugat-rmai hadvezr segtsgre siet a keletieknek, veresget mr a gtokra s bekerti ket. A vgn azonban Alarik mgis egrutat nyer. Nzzk, mi trtnik ugyanekkor a Kpes Krnika szerint: Ab b an az idb en Pannnin, Pamphylin, Phrygin, Macednin s Dalmcin a sab ariai szrmazs Macrinus fejedelem uralkodott, ki hadb an jrtas frfi volt; megtudvn, hogy a hunok a Tisza fltt megtelepedtek, s naprl napra puszttjk orszgt, visszariadt attl, hogy orszga szltteivel tmadjon rjuk; elkldte kveteit a rmaiakhoz, s tlk krt segtsget a hunok ellen: mert hiszen a rmai csszr kegyelmb l b rta mindama fldeket. A rmaiak pedig ab b an az idb en az alemn szrmazs Veronai Detrt a maguk akaratb l kirlyul rendeltk maguk fl, t krtk, hogy vigyen Macrinusnak segtsget; ez kszsges szvvel b eleegyezett; itliai, germn s ms, a nyugati rszek mindenfle nemzetb l val seregvel elindult. Eljutott Szzhalomig, ahol Potentiana vroshoz a longob rdok is gylekeztek, hogy Macrinusszal tancsot tartson, vajon hol tmadjanak a hunokra: tkelvn a Dunn, straikb an, szllsukon, vagy ms helyen-e? Mg Detre s Macrinus megtelepedve ekkppen trgyaltak, tanakodtak, a hunok Sicamb rinl az jszaka csndjb en tmlkn tkeltek a Dunn, s kegyetlenl leldstk Macrinus s Detre seregt, mely a mezn storozott, mert Potentiana vrosa b e nem fogadhatta. E tmads nekikesertette Detrt, harcb a vonult a hunok ellen Trnokvlgy mezejre; megtkztt velk, s mondjk, hogy npnek nagy veszedelmvel s romlsval legyzte a hunokat. A hunok maradkai tfutottak a Tiszn." Ebben az idzetben ksrtetiesen ugyanazokat az elemeket talljuk, mint az elbb a gtoknl! Figyeljk meg a prhuzamokat: A hunok, akrcsak a gtok, a Balknt puszttjk. A kelet-rmaiak segtsgre itt is egy nyugat-rmai hadvezr siet, ezttal nem Stilicho, hanem Detre. rdekes, hogy amint a gt Alarik seregei veresget szenvednek Stilicho seregeitl, gy a hunok is veresget szenvednek Detre seregeitl a trnokvlgyi csatban! S mint ahogy Alarich egrtra tallt s elmeneklt", gy a hunok maradkai is tfutottak a Tiszn"! De a prhuzamok mg nem rnek vget: A csszr mg azt is megtette, hogy Alarichot kinevezte Illyricum fparancsnokv." - olvassuk a Nagy Kpes Vilgtrtnetben. A Kpes Krnika szerint ugyanekkor Detre, akit a rmaiak kirlly emeltek maguk fl, rbeszlte Attilt, hogy induljon szemlyesen a nyugati tjak ellen" s Attila megfogadva Detre tancst elszr - mondjk - Illriba rontott." Illrit teht mind Alarik, mind pedig Attila uralma al hajtja. Mg Alarikot a csszr nevezi ki Illria fparancsnokv, addig Attilt maga a rmai kirly, Detre bztatja a nyugati tjak - s gy tbbek kztt az Illria - elleni harcra!Ezutn gy folytatdik Alarik trtnete a Nagy Kpes Vilgtrtnetben: A vakmer gt kirly elb izakodottsga most mr nem ismert hatrt. Kalandos lelkt Itlia gazdagsga izgatta s elhatrozta, hogy addig nem nyugszik, mg Rmt hatalmb a nem kerti. A 401. vb en sszegyjtvn npt, tkelt az Alpok szorosain, sztszrva a Timartus folynl egy rmai sereget, mely t fel akarta tartztatni." rdekes, Alarik mr Rma meghdtsra gondol! pp, mint Attila! Tovbb Alarik pp a 401. vben gyjti ssze seregt! A

Kpes Krnika szerint Attilt a hunok ppen 401-ben emeltk kirlyul maguk fl, s Attila, Detre tancsra mg abban az vben, vagyis 401-ben hadba szltotta seregt"! rdekes, hogy ekkor Alarikot is fel akarta tartztatni egy rmai sereg: sztszrva a Timartus folynl egy rmai sereget, mely t fel akarta tartztatni." (Nagy Kpes Vilgtrtnet) Akrcsak Attilt: Zsigmond kirly llott elb e rengeteg sereggel, de ezt egsz seregestl leverve, uralma al vetette." (Kpes Krnika) Aztn mintha a catalaunumi csata egyes momentumai is flsejlennek a gt trtnelem lapjain: Stilicho pedig minden ksedelem nlkl rendeletet adott ki a nyugati b irodalom sszes hadainak, hogy gyorsan vonuljanak Itlia fldjre." Emlkezznk, hogy a catalaunumi csatamezn Aetius is tz nyugati kirllyal, vagyis a sz szerint a nyugati birodalom sszes hadaival" tmadta meg vratlanul Attilt! Akrcsak Stilicho Alarikot! De nzzk a csata lefolyst a Nagy Kpes Vilgtrtnetbl: A csszriak job b szrnyn a legodaadb b hsggel harczolt lovassga ln az alnok fejedelme, de mindjrt az tkzet kezdetn elesett. Erre csapata meghtrl s a gtok vad ujjongsb an trve ki, visszanyomjk az egsz lovassgot. Ez elhatroz pillanatb an vezeti Stilicho harczb a a legikat s irtzatos tusb an legyzi a gtokat." Ugyanakkor a Kpes Krnikban ez ll: Eb b en a csatb an a gtok nagy kirlya, Athalarik nevezet is elesett; mikor vesztt megtudtk a tb b i kirlyok, akiket meg nem ltek, futsb an kerestek menedket!" Tudjuk, a catalaunumi csatval egy idben zajlottak le a hispniai esemnyek is: Kimenvn innen (Attila), levonult a Rhone mentn Catalaunumb a, ahol is megosztotta seregt, s egyharmadt vlogatott kapitnyokkal a nagy hatalm Miramammona szultn ellen kldte; ennek hallatra ez a hunok ell Sevilla vrosb l tkelvn az gynevezett sevillai tengerszoroson Marokkb a meneklt. (...) Attila kirly seregnek harmadik rsze pedig, mely nem vehetett rszt eb b en a csatb an, ksedelme miatt rettegett Attiltl, s Katalnib an maradt Attila egsz lete folyamn; ama haza lakosai lettek, s nem akartak visszatrni Pannnib a. A Miramammona ellen kldttekb l maguk a hunok hatvantezren voltak, nem szlva az idegen nprl. E hunok kzl tb b eket kapitnynak rendeltek, ezeket a maguk nyelvn spnoknak neveztk, rluk kapta nevt azutn egsz Ispnia." Nzzk, hogyan fest ugyanennek a trtnetnek a gt kiadsa a Nagy Kpes Vilgtrtnet szerint: De mr ekkor Sarus, a gt szrmazs tb ornok rendeletet kapott, hogy a lzadt verje le s fejt hozza Honorius lb a el. (...) De Constantinus nem ijedt meg; a frank Edob ichra s a b rit Gerontiusra b zvn a vezrletet, ezek addig sernykedtek, mg Sarust kiszortottk Gallib l. Ekkor arra gondolt, hogy Spanyolorszgot is hatalmb a kerti. (...) Constantinus a fparancsnoksgot Constans fira ruhzta, ki elb b szerzetes volt, s a honorinok ezredeit - gy neveztek Honorius tiszteletre nmely b arb r csapatokat, melyek katonai fegyelem alatt voltak - r b zta, ennek sikerlt magt keresztlvgnia. (...) A tartomny most a honorinok rizetre b zatott s ezek siettek rab lsvgyukat kielgteni. Nem trdtek a szorosok rizetvel, s a b arb rok 409. szn Spanyolorszgb a trtek s a tartomnyt elrasztottk." Aztn gy folytatdik a gt vezr trtnete a Nagy Kpes Vilgtrtnet lapjain: A bszke Alarichot megtrte a nagy vesztesg s Stilichtl bkt krt. Ezt meg is kapta az alatt a flttel alatt, ha Itlit mennl rvidebb id alatt elhagyja s npvel Pannoniba, innen meg Epirusba vonul. Alarich sznleg megigrte e flttel teljestst, de csak azt vrta, hogy serege j csapatokkal ersdjk. A mint elg ersnek rezte magt, jra flkerekedett Pannonibl..." rdekes, hogy akrcsak Alarik, Attila is pihen, ert gyjt s kiptolja seregt, mieltt Pannnibl jbl flkerekedne: Miutn Attila kirly t esztendeig nyugodott Sicambriban, kiptolta seregnek harmadrszt, mely Katalniban maradt vissza; majd udvart tartott, kivonult Pannnibl ..." Alarik clja ezutn mr maga a birodalom fvrosa: Rma! Rma lakosait Alarich kzeledsnek hre olyan rmletb e ejtette, hogy nyakra-fre igyekeztek a fvros falait j karb a helyezni. (...) Alarich teht egsz tb orval flkerekedett; tkelt az Alpokon s a Po vizn, s nem trdve az tjb a esett vrosokkal, egyenesen Rmnak tartott. Rma al a 408. v vge fel rkezett s tstnt krlzrta a vrost. (...) Midn a gtok tb ora a falak alatt megjelent, gy a nemessget, mint a npet mrhetetlen dh szllotta meg, hogy egy nyomorult

b arb r a vilg fvrosa ellen vakmer kezt flemelni b torkodik. (...) Nem maradt ms htra, mint Alarichot megkrlelni. Kveteket kldtek teht hozz, hogy mltnyos flttelek mellett hagyjon fel a megszllssal. A gt Alarik teht Rma fel tr, s a rmlt rmaiak kvetsget kldenek hozz, mltnyos feltteleket ajnlva! Trtnik mindez kevssel Alarik halla eltt! Lssuk mit mond a Kpes Krnika: Ezutn, mikor Ravenna al vonult, az arinusok rseke (...) meggrte Attila kirlynak, ha csatlakozik az felekezethez s ldzi a keresztnyeket, npnek frasztsa s kltsg nlkl egsz Itlit, Rma vrost s Afrikt is hatalma al veheti. (...) Megrtettk a rmaiak, micsoda veszedelem szrmazhat eb b l a keresztnyekre, Lehoz fordultak, az apostolihoz, hogy irnytsa Attilhoz lpteit, krvn t a rmaiak nevb en, hogy fogadja el adjukat s szolglatukat, amg csak l, mrmint Attila." Klns, hogy Attila is Rma vrosnak bevtelt tervezi, hozz is bkltet kvetsget kldenek a rmaiak, s ez is kevssel halla eltt trtnik! A Leo ppval trtnt trgyalsa utn Attila visszafordul Ravenna fel. A Kpes Krnikban gy olvassuk: gy ht a kirly teljestette a rmaiak kvetelst, s elb ocstotta az apostol utdjt, majd b evonult Ravennb a, kvetve a ppa tancst, elfogatta az arinusok rsekt kvetivel egytt." Alarik szintn Ravenna ellen indul: Alarich Ravennhoz kzeledett; de a csszri udvar a dolgok szerencss fordulatra jra a halogatshoz folyamodott. Nvelte Alarich b osszsgt, hogy egyik hallos ellensgt, Sarust, Honorius palotai szolglatra alkalmazta." Ezutn a gt Alarik mr Afrika meghdtst tervezi: Alarich sszeszedte seregt, s Campanin s Lucanin t megindult Reggiba, hogy onnan Sicilia s Afrika meghdtsra elkszleteket tegyen." A Kpes Krnikban Attilrl olvassuk ugyanezt: ...npnek frasztsa s kltsg nlkl egsz Itlit, Rma vrost s Afrikt is hatalma al veheti. (...) Dlt, nyugatot, szakot s keletet szltben-hosszban uralma alatt tartvn, azt forgatta elmjben, hogy tkel a tengeren, s meghdtja Egyiptomot, Asszrit s Afrikt"!!! Ekkor azonban vratlan dolog trtnik a gt fejedelemmel: ... a 410. vb en Alarich hirtelen halllal, frfikora virgjb an, kimult." (Nagy Kpes Vilgtrtnet) Akrcsak Attila, teljesen vratlanul orrvrzs (vagy mrgezs?) ltal! S most tessk j ersen megkapaszkodni, ugyanis Alarikot a gtok nagy pompval temettk el a calab riai Costenza mellett a kis Busentus foly medrb e."!!! Ezen a ponton taln rdemes elolvasni azt is, amit a Pallas Nagy Lexikona r Alarikrl: Alarich 1. a nyugati gtok kirlya, sz. Kr. u. 376 krl a Baltok nemzetsgb l. Meghalt 410-b en. 20 ves korb an az pp oly ravasz mint vitz ifju a trnra kerlt. Midn Nagy Theodosius utda, Arcadius keletrmai csszr a kikttt vpnzt kifizetni vonakodott, A. a b alkni flszigetet tzzelvassal elpuszttotta s rab lhadai ln Grgorszgb a trt. Athn pnzen vltotta meg magt, de Korint, Argos s Sprta szrnyen lakoltak. E hirekre a nyugat-rmai b irodalom minisztere, Stilicho, a keletrmai b irodalom seglyre sietett s Arkdib an A.-ot gyesen b ekertette. A kt udvar kztt a b izalmatlansg azonb an mg a vlsg pillanatb an sem sznt meg, amirt is Stilicho gy ltszik szndkosan engedte A.-ot szkni. A keletrmai udvar pedig A.-ot hercegi cimmel keleti Illyriumnak helytartjv s b irodalmi hadvezrr nevezte ki, hogy t esetleg Stilicho ellen felhasznlhassa. A 400. v ta A. Italinak lett ostorv (!!!), Stilicho ugyan a gt kirlyt nemcsak ez vb en, hanem 403-b an is (Pollenfia s Verona tjn) legyzte, azutn pedig vi dj fizetse ltal b kre szortotta. De mikor Honorius csszr npszer minisztert fltkenysgb l meglette s az Alarich-chal kttt szerzdst megsrtette: A. 408-b an megint Olaszorszgb a trt s Rmt fogta ostrom al. Ekkor risi vltsgdj (5000 font arany s 30,000 font ezst) lefizetse utn mgegyszer megkegyelmezett az rk vrosnak s Ravenna, Honorius menedkhelye ellen sietett, melyet azonb an hasztalan ostromolt. Midn a Honorius-sz el kezdett alkudozsok sem vezettek clhoz, A. 409-b en megint Rma alatt termett, melyet kiheztetett s megadsra b irt. Azutn arra knyszertette a szentust, hogy Attalus-t, a vros fnkt emelje Honorius helyb e a csszri szkb e. Nemsokra azonb an e tehetetlen emb ert letette s harmadszor fogott Rma ostromhoz, melyet 410 aug. 24. rulssal etfoglalt. A gtok a

fvrost tb b napig fosztogattk, a templomokat azonb an, melyeket menedkhelyekl tiszteltek, megkimltk. A gyz azutn Szicilia fel vonult s gy ltszik Afrikb a kszlt tkelni, de midn hajk hinyb an visszafordulni volt knytelen, Cosenza vrosb an vratlanul meghalt. A gtok (a monda szerint) szeretett kirlyukat a Busento medrb e temettk s hogy sirjt senki fel ne dulja, a sir megssra rendelt rmai foglyokat egytl egyig leltk. A. utda sgora Athaulf lett." Azrt itt mr tnyleg lljunk meg egy szra! Tisztelt Olvas! Ki volt az valjban, akit a magyar hagyomnyok szerint hrmas koporsban folymederbe temettek, majd a srjt megs embereket egytl egyig lenyilaztk, hogy senki ne tudhassa hol nyugszik? Alarik volt az? ... Nem! ... Attila volt! Grdonyi Gza most bizonyra forog a srjban! S ki volt az, aki Itlinak lett ostorv"?? Alarik? Egyltaln nem! A Kpes Krnika szerint Attila volt az, aki magt gy neveztette: Attila, Isten kegyelmb l Bendegz fia, a nagy Magor unokja, ki Engadib an nevelkedett, a hunok, mdek, gtok, dnok kirlya, a fldkereksg ijedelme, Isten ostora." S figyeljk csak meg, hogy mikor hal meg Alarik: ppen 410-ben! Taln mg emlksznk, hogy korbban Attila hallt is pp erre a 410-es vre toltuk vissza a julinuszi Era szerinti kb. 44 vnyi korrekcival lve! Tovbb azt is lttuk, hogy ha Attila hal meg 410-ben, s nem pedig Alarik, s Csaba is ekkor menekl Honoriushoz Grgorszgba, akkor rthetv vlik, hogy mirt pp 13 vig idztt ott! Hiszen ppen 13 vvel ksbb, azaz 423-ban hal meg Honorius! Minden stimmel teht, csak ppensggel a gt Alarik idbeli helyn a hun Attilnak kellene szerepelnie! Attila letnek utols szakaszt a julianusi Era szerint 44 vvel ksbbre toltk, hogy eredeti idbeli helyn, a ngyszzas vek elejn felpthessk a hsi gt mltat, s megteremthessk a gtok nagy kirlyt, Alarikot! Ezrt jelenik meg a Kpes Krnikban Attila 44 vig tart kirlykodsa, ezrt nylik meg letnek ideje 124 vre, s ezrt szakad el Csaba meneklse Honorius uralkodsi idejtl! Az Akadmia tudorai ppen az ilyen, s ehhez hasonl ellentmondsok miatt tekintik trtnelemtudomnyi szempontbl hiteltelennek kzpkori krnikinkat! Rendkvl bizarr, s egyben flttbb rulkod momentuma a germnok hsi" histrijnak Attalus" csszr felbukkansa! Ltszik, hogy azrt a hajdanvolt korok embert sem volt tlsgosan egyszer dolog az orrnl fogva vezetni! Kzttk is akadt gondolkod elme szp szmmal, s ezek az ilyen histrik hallatn olykor-olykor feltettk a knyelmetlen krdst: Mindezek a dics dolgok mer vletlensgbl nem a hun Attilval trtntek meg? Mert mi mintha gy emlkeznnk!" Na az ilyen kellemetlen krdsek kivdsre alkottk meg "Attalust", a bb-csszrt, akit lltlag a rmai szentus a gt Alarik nyomsra Honorius helyett rmai csszrr emelt! Meg lehetett teht magyarzni a ktelkedknek, hogy csak azrt rmlik nekik ez a bizonyos Attala", Attalus", Ethele", vagy mi a szsz, mert valban lt egy ilyen nev csszr, aki nvleg a gtok fltt is, s Rma fltt is uralkodott! Persze a tnyleges hatalom nem Attalus, hanem Alarik kezben volt, s Attalus amgy is csak rvid ideig uralkodott, mert Alarik nemsokra e tehetetlen embert letette"! ppen az ilyen momentumok teszik ktsgtelenn, hogy mg csak vletlenl sem rtatlan tvesztsrl van sz a korakzpkor fiktv trtnelmvel kapcsolatban, hanem sokkal inkbb tudatos s szndkos trtnelemhamistsrl, az aljas hazugsgok valsgos csimborasszjrl! Mg egy rszletre felhvnm a figyelmet: Mind Alarik gtjai, mind pedig Attila hunjai eleinte csak a balkni grg rszeket hborgattk, mint lttuk. Ezzel indult mindkt esemnysorozat. Majd egyszer csak hirtelen valami megvltozik, s mind a gt Alarik, mind pedig a hun Attila bkn hagyja a Balknt, s a nyugati rszeket kezdi tmadni! A Nagy Kpes Vilgtrtnet azt rja, hogy Alarik a balkni zaklatsok utn nagy hirtelen bkt kttt a konstantinpolyi udvarral."! A Pallas Nagy Lexikona meg egyenesen azt rja, hogy a keleti udvar inkbb akarta a barbr Alarich, mint a mvelt Stilicho bartsgt, ezrt kibklt vele, st 397-ben Kelet-Illria kormnyzjv tette." Tudva, hogy Alarik valjban Attila alteregja, akr ki is tallhatjuk mi trtnt ekkor! Nos, valsznleg ekkor vette felesgl Attila a grg csszrnak, Honoriusnak a lnyt! Kttetett teht egy dinasztikus hzassg, mely megalapozta a Kelet-Rma s a Hun Birodalom kztti viszonylagos bkt, s ez az esemnyekbl is egyrtelmen kivilglik! Csak persze ehhez tudni kell, hogy a gt Alarik valjban nem ms, mint a hun Attila germn msodpldnya, mgpedig egy julinuszi Ernyival, azaz kb. 44 vvel korbbra datlva!!!

sszefoglalva:

A gtok trtnete a Nagy Kpes Vilgtrtnet szerint

A hunok trtnete a Kpes Krnika szerint

Elkszletek a gtoknl a Rma elleni hborra.

Elkszletek a hunoknl a Rma elleni hborra.

A gtok a Balknt zaklatjk.

A hunok a Balknt zaklatjk.

Egy nyugat-rmai hadvezr, Stilicho, a keleti birodalom segtsgre siet.

Detre, akit a rmaiak kirlyknt maguk fl emeltek, Macrinus krsre a keletiek segtsgre siet.

Stilicho veresget mr a gtokra.

Detre a trnokvlgyi csatban veresget mr a hunokra.

Alarik egrutat nyer.

A hunok maradkai tfutnak a Tiszn.

Alarik vratlanul bkt kt Konstantinpollyal, s ezutn bkn hagyja a Balknt.

Attila vlhetleg ekkor veszi felesgl Honorius grg csszr lnyt, s nem zaklatja tovbb a Balknt.

Alarikot Illria fparancsnokv nevezi ki a csszr.

Detre, aki rmai kirly, rbeszli Attilt a nyugati tjak elleni harcra, s Attila elsknt Illria ellen vonul.

Alarik 401-ben szltja hadba a seregt.

Attilt 401-ben a hunok kirlly emelik maguk fl, s mg ebben az vben hadba szltja a seregt.

Alariknak tjt llja egy rmai sereg, melyet Alarik sztver.

Attilnak tjt llja Zsigmond kirly serege, melyet Attila seregestl uralma al vet.

Stilicho rendeletet ad ki, melyben mozgstja a nyugati birodalom sszes hadait" Alarik ellen.

Attilt Catalaunumnl egy Aetius nev rmai patrcius serege vrja, tz msik nyugati kirly seregeivel egyetemben.

A csatban a rmaiak oldaln harcol az alnok fejedelme, aki mindjrt a csata elejn elesik, mire a rmaiak meghtrlnak.

A csatban elesik a gtok nagy fejedelme Athalarik, ezt meghallva a tbbi kirlyok a futsban keresnek menedket.

409-ben a Honorius csszr tiszteletre honorinoknak" nevezett barbr gt csapatok betrnek Hispniba, s elrasztjk a tartomnyt.

A Miramammona szultn ellen kldtt hunok leksik a catalaunumi csatt, Attiltl val fltkben nem mernek visszatrni Pannniba, hanem Hispniban rekednek, s annak a haznak lakosaiv vlnak.

Alarik pihen, ert gyjt, j csapatokkal ersti seregt, s amint elg ersnek rzi magt, jra flkerekedik Pannnibl.

Attila t esztendeig nyugszik Sicambriban, kiptolja seregnek egyharmadt, mely odamaradt Katalniban, majd udvart tart, s jra kivonul Pannnibl.

Alarik Rma ellen indul.

Attila Rma ellen indul.

A rmlt rmaiak bkltet kvetsget kldenek Alarikhoz.

A rmlt rmaiak Le ppa vezetsvel bkltet kvetsget kldenek Attilhoz.

Alarik Ravenna ellen vonul.

Attila Ravenna ellen vonul.

Alarik Afrika meghdtst tervezi.

Attila Afrika meghdtst tervezi.

Alarik vratlanul meghal.

Attila vratlanul meghal, orrvrzsben vagy mrgezs ltal.

Alarikot a Busentus foly medrbe temetik.

Attilt a hagyomny szerint hrmas koporsban a Tisza medrbe temetik.

A srjt megs rabszolgkat egytl egyig leldsik, hogy srjt senki fel ne dlhassa.

A srjt megs embereket egytl egyig lenyilazzk, hogy senki se hborgathassa nyugalmt.

Lthatjuk teht, hogy a hatalmas kpzelervel megldott nyugati krniksok hogyan gyrtottak hsi germn mltat a hun korszak esemnyeibl! Eleink dics tetteit gtlstalanul kisajttottk a maguk szmra, mikzben Attilt lekutyaflztk", s minket pedig megajndkoztak a finnugorelmlettel! Mindez nem ms, mint folytatlagosan s klns kegyetlensggel elkvetett trtnelmi bntny, nem kevs rasszista felhanggal megspkelve! Gondoljunk csak arra, hogy Kzai Simon mindjrt krnikjnak az elejn gy knytelen magyarzkodni: Minthogy ersen szveteken fekszik, hogy a magyarok tetteit ismerjtek, s azt n igazn tudom, gondoskodtam, hogy azon nemzet trtneteit mellyek klnb klnb fle iromnyokb an Olasz-, Franczia- s Nmetorszgb an szerteszt

vannak szrva, egy ktetb e szerkeszszem, nem kvetve Orosiust, ki Ott csszr kedvt keresve, kinek a magyarok klnb z csatikb an sok zavart okoztak, knyveib en sokat hamisan koholva az lltotta, hogy a magyarok lator rdgktl szrmaztak. Azt irta ugyanis hogy Filimer, a nagy Aldarik gth kirly fia, midn Scythia hatraira haddal tmadt, a mint b eszlik, seregb en szmos asszonyt vitt magval, kiket Alirumnknak neveznek. S ezeket, minthogy a katonknak igen alkalmatlanok voltak, csb itsaikkal sokat elvonvn kzzlk a katonai munktl, a mint mondjk, a kirly tancsa ezrt a sereg trsasgb l kiverte. Kik is a pusztkon kb orogva vgre a Meotis tava partjain szllottak meg, s midn ott frjeik vigasztalstl elesve hosszasan tartzkodtak, emltett Orosius lltsa szernt lator rdgk jttek hozzjok s lelkeztek velk. S ez lelkezsb l eredtek, mint mondja a magyarok. De hogy lltsa nyilvn nagy hazugsg, b izonytja elszr a szent rs, hogy a lelkeknek hsok s csontjok nincs, s hogy "a mi testtl van, test az, a mi pedig llektl van, llek az." De kitetszik, hogy a termszet trvnyeivel is ellenkezt mondott; tkletesen ellenkezik is a valsggal, hogy a lelkek nemzhessenek, mellyeknek nemz tehetsg nem adatott. Mib l nyilvn van, hogy a magyarok is, mint a vilg ms nemzetei, eredetket frfitl s asszonytl vettk. Ugyan ott is elgg tl ment az igazsgon, a hol a magyarok harczainak csak szerencstlen kimeneteleirl ltszik emlkezni, a szerencsseket pedig hallgatssal mellzi, mi nyilvn val gyllett vilgosan mutatja." Hadd krdezzem meg a Tisztelt Olvast: Vajon mi a legjobb s legtallbb jelz annak az eurpai szellemi s kulturlis kzegnek a lersra, amelyben egy magyar krniks azzal knytelen indtani mondandjt, hogy a magyarok nem is az rdgktl szrmaznak, minknt azt a nyugati krniksok nem kis jindulattal lltjk, hanem "mint a vilg ms nemzetei, eredetket frfitl s asszonytl vettk"?? ... Bizony ez mai fogalmaink szerint nem ms, mint vegytiszta rasszizmus! Ilyen kzegbe csppentnk bele honfoglalsunkat kveten! Vajon mi lehet az rtke a becsletnek, s mi a hsi mltnak? Vajon megrte-e egyiket a msikra elcserlni?? ... S lesz-e vajon trtnelmi jvttel...?

Gt kirlyok
Ha mr ennyire elmlyltnk a gt trtnelem furcsasgaiban, taln nem lesz hibaval egy fut pillantst vetnnk a gt kirlyok neveire is. Mint lttuk, a Nagy Kpes Vilgtrtnet szerint a ngyszzas vek elejn (mindssze egyetlen julianusi Ernyival" Attila kora eltt) a baltok nemzetsgbl szrmaz Alarik hsi tettei borzoljk fel a kedlyeket Eurpban. Kzai s Klti azonban tovbbi gt kirlynevekkel rvendeztet meg bennnket, s ezek a nevek felettbb klns csengsek! Kezdjk a Kpes Krnikval. A catalaunumi tkzet sorn - mint lttuk - elesik egy nagy gt kirly: Eb b en a csatb an a gtok nagy kirlya, Athalarik nevezet is elesett; mikor vesztt megtudtk a tb b i kirlyok, akiket meg nem ltek, futsb an kerestek menedket!" Athalarik teht meghal, s a tbbi kirlyok ezt megtudva a futsban keresnek menedket. zlelgessk csak ennek a gt kirlynak a nevt! Athalarik - Athalarik ... Nem jut esznkbe semmi errl a nvrl? ... Ha nem, akkor javaslom, hogy egy pillanatra csippentsk le a germn nevekre jellemz -rik" vgzdst Athalarik nevrl! Eredmny: Athala!! ... Vagy netn Ethele?? Hm! Taln nem jrok messze az igazsgtl, ha azt felttelezem, hogy ezt a gt kirlynevet mr a mindent kisajttani akar germn krniks igyekezet alkotta meg Attila kirlyunk nevbl! Ne feledjk, kzpkori krniksaink - Klti ppgy mint Kzai - nyugati forrsokat is felhasznltak krnikjuk rsa kzben! Athalarik nevt is bizonnyal a nyugatiaktl vettk t! De a furcsasgok itt mg nem rnek vget! Kzai ugyanis, e nagy gt kirly nevnek egy msik vltozatt is megrizte! Amikor krnikjban szgyenszemre azt knytelen fejtegetni, hogy nincs igaza Orosiusnak abban, hogy mi az rdgktl szrmaznnk, gy r: Azt irta ugyanis hogy Filimer, a nagy Aldarik gth kirly fia, midn Scythia hatraira haddal tmadt, a mint beszlik, seregben szmos asszonyt vitt magval, kiket Alirumnknak neveznek." Kzainl az, aki a catalaunumi csatban elesik: Melly tkzetb en a gthok kirlya Aldarikh nyomorltan elesik; kinek hallt a mint a tb b i kirlyok megtudjk, futsnak erednek." Itt van teht a nagy gt kirly nevnek egy msik vltozata: Aldarik! Vajon ezt a vltozatot ki ihlette? Olvassuk csak Kzai krnikjt:

A mint osztn hallnak hre terjedt, a fld kereksge elmla, s ellensgei nem tudjk vala, sirjanak- vagy rljenek, rettegvn tmntelen sok fitl, kiket mint valamelly npet alig lehetett megszmllni. Mert azt hittk, hogy majd utna valamellyik fia uralkodik. Azonb an Veronai Ditrik s a nmetorszgi fejedelmek lnoksga mi, kiknek Ethele kirly uralkodva nyakokon l vala, a hnok kzsge prtokra szakada, ugy hogy nmelyek Csab t Ethele kirlynak a grg csszr Honorius lenytl val fit, msok a Krimhild nmet fejedelemasszonytl szletett Aladrt trekszenek vala Ethele utn kirlyly emelni. Mivel pedig a jzanab b rsz Csab val, az idegen nemzet pedig Aladrral tart vala, azrt mind ketten kezdnek uralkodni. Ditrik lnoksgb l osztn, ki Aladrhoz szt vala, kettejk kzt a dolog hb orra kerl. Az els tkzetb en teht Aladron ert vesznek, de a msodikb an, melly Sicamb rinl kt ll htig foly, Csab a hadt ugy legyzik s sztverik, hogy Ethele fiaib l s a hnokb l igen kevesen maradnak. Ez ugyanis azon csata, mellyet a hnok Krimhild csatjnak neveztek s maig is e nven emlegetnek. Melly tkzetb en annyi vr mltt, hogy ha a nmetek szgyenb l nem titkolnk s tisztn meg akarnk vallani, a Duna vizt nhny nap sem emb er sem b arom nem ihatta, minthogy Sicamb ritl Potentia vrosig vrrel volt radva. Csab a teht tizentezer hnnal Grgorszgb a Honoriushoz futa, s b r az ott kivnta marasztalni s grgorszgi lakoss tenni, nem marada, hanem visszatre Scythib a atyafiaihoz s rokonaihoz. Ki is mihelyt Scythib a visszatrt, mindjrt kezd srgetni, hogy mindenestl menjenek vissza Pannonib a, hogy a nmeteken b osszt lljanak." Attila halla utn teht kitrt a hun belhbor Csaba s Aladr kztt. Az idegen nemzet - mint olvastuk - Aladrral tart vala". Mivel Aladr flig nmet volt, hiszen Krimhild nmet fejedelemasszonytl szletett, rthet is, ha a gtok elssorban Aladr kirlly vlasztst preferltk. A hunok azonban megoszlottak: a jzanabb rsz Csabkkal tartott, mg kevs szm hun Aladrkkal! ...Aladrk?! ... Hm! Csak nem az nevbl gyrtottk Aldarikot, a hres gt kirlyt?? Ez bizony knnyen meglehet, annl is inkbb, mivel a gtok valban Aladr zszlaja alatt sorakoztak fel Csaba serege ellen! Mg csak nem is kellett tlsgosan nagyot ldtani hozz! Lthatjuk teht, hogyan gyrtottak Ethele kirlyunk nevbl Athalarik nev gt kirlyt, kinek neve olykor Athanarik formban is felbukkan. Attila finak, Aladrnak a nevbl pedig Aldarikot gyrtottak, mely olykor Ardarik formban is megjelenik! Ksbb persze rjttek, hogy nem tl szerencss, ha a msodpldny neve tlsgosan hasonlt az eredetire, ezrt kztes kompromisszumknt megalkottk Alarikot, mely tmenetet kpez Athalarik s Aldarik kztt. Varicik egy tmra! Ha nem vigyzunk rvidesen kiderlhet, hogy Attila valjban germn volt! Ez olyannyira nem vicc, hogy Volker Friedrich nemrg magyarra fordtott Dunamenti Nieb elung-nek s kitallt kzpkor" c. tanulmnyban mr a flgepida" Attilrl rtekezik! St a magyar utnvtrak egyenesen azt rjk, hogy az Attila nv germn, kzelebbrl gt eredet, jelentse pedig Atycska"! Egyszeren flfoghatatlan, hogy Attila nevnek ilyetn magyarzatrt mirt kellett a germnokhoz fordulnunk! Hiszen az "Atta" a trk npek nyelvben is apt, atyt jelent! De hogy ne menjnk tlsgosan messzire, az "Atya" rdekes mdon mg magyarul is atyt jelent! Az "Aladr" nvvel kapcsolatban szintn azt rjk a mlyblcsessg utnvtrak, hogy ez egy germn nv, melynek eredetije (mi ms is lehetne): Aldarik! ... Vegyk teht tudomsul, hogy mg csak vletlenl sem k voltak azok, akik Aldarikot gyrtottak Attila finak a nevbl! ... Nem! Hogy is felttelezhetnnk ilyet! Mi gyrtottunk Aladrt az Aldarikjukbl! Hiszen mi mr gyis vilghrek vagyunk arrl, hogy szavaink jelents rszt ilyen-olyan szlv, meg egyb hasonl "kultrnpektl" lopkodtuk ssze, megaztn mi, mveletlen bgatys finnugorok a IX. szzad vge eltti Eurpban amgy sem rghatunk labdba! gy aztn e gt kirlynevek a magyar utnvtrakkal egyetemben rk mementt lltanak a hivatalos krk ltal j mlyen belnk plntlt magyar kisebbrendsgi rzsnek! Termszetesen Attila neve nem germn eredet, s mg csak vletlenl sem "atycskt" jelent! Nevnek ma is vilgosan rthet MAGYAR jelentse van, amely tkletes sszhangban ll a nagy hun fejedelem trtnelmi szerepvel! Aki Attila nevnek igazi magyar jelentst ismeri, az azt is megrti, hogy mirt irtznak tle a nyugatiak gy, ahogy az rdg irzik a szentelt vztl! De errl taln majd egy kvetkez tanulmnyban ...

Illig vagy Hunnivri?


Erre a krdsre nem knny vlaszolni. A naptrhamists lehetsgnek felvetse mindenkppen Illig rdeme, azonban ttele abban a formban, ahogy azt megfogalmazta, valsznleg nem llja meg a helyt! Illig ugyanis egyrtelmen 297 fiktv v jelenltrl beszl, s radsul egszen pontosan be is hatrolja a problematikus korszakot, mely nla 614. augusztusnak vgtl 911. szeptember elejig tart. Lttuk azonban, hogy az vszmokkal val visszals a magyar trtnelmet illeten mr sokkal korbban, jval 614 eltt megkezddik, hiszen mr Attila letnek utols szakasza is ksbbre lett cssztatva 44 vvel! Tovbb a Krpt-medencben inkbb a Nagy Sndor halla utni idszmts s a Krisztus szletse szerinti idszmts kztti 323 v tbblet tnik megalapozottnak. Ha pedig figyelembe vesszk azt is, hogy a magyar honfoglals 872-rl idkzben 896-ra csszott, akkor mg 323-nl is nagyobb szktetssel kell szmolnunk! Eurpa trtnelmnek korakzpkori szakasza, mely tmenetet kpezett az rett kzpkor fel, tbb prhuzamosan

fut idszmtsi rendszert rklt meg az kortl. Ennek folyomnyaknt a korakzpkor esemnyeit teljesen kiszmthatatlan s nknyes mdon datltk hol az egyik, hol a msik idszmtsi rendszer szerint, mindig az aktulis hatalmi elvrsoknak megfelelen. A keresztnysg rohamos terjedse, s a formldban lv keresztny vilgegyhz hatalmi trekvsei azt eredmnyeztk, hogy minden egyes dtum, fggetlenl attl, hogy keletkezse pillanatban eredetileg mely idszmtsi rendszer szerint volt rtelmezve, vgl Krisztus szerinti dtumknt hagyomnyozdott rnk! A krdses korszakban vegyesen tallunk Krisztus eredetileg megllaptott szletsi ve szerinti dtumokat, tallunk jonnan megllaptott (7 vvel eltolt) szletsi vhez igaztott dtumokat, julianusi Era szerinti dtumokat, a Hidzsra 297 vvel val eltolsval szinkronizl dtumokat, s vgl Nagy Sndor halla vtl szmtott dtumokat egyarnt! Termszetesen mindegyik Krisztus szerinti dtumknt jelenik meg az idszalagunkon, s ppen ebben ll a csals lnyege! Meggyzdsem szerint a naptrhamists felgngyltse az egymstl 7, 44, 297 s 323 v tvolsgokra mozgatott, de lnyegileg sszetartoz dtumok s esemnyek sszegyjtsvel lehetsges! Ezek azok a diszkrt idtvolsgok, melyek tmegvel fordulnak el a krdses korban. De nem csak ezekre kell odafigyelnnk, hanem ezek minden lehetsges kombincijra is! Lttunk olyan esetet, amikor a 297 vnyi szktets egy julianusi Era szerinti 44 ves mnusszal kombinldik! Ilyen volt az Alexandriai Knyvtr ktszeri elpusztulsnak esete is. Elfordul, hogy a julianusi Erbl add 44 v klnbsget mg megfejeltk a Krisztus jonnan megllaptott szletsi vbl add 7 ves korrekcival, s gy sszetartoz esemnyeket 51 v tvolsgra tasztottak egymstl! Aztn elfordulhatott olyan is, hogy egy dtumot vletlenl vagy szndkosan ktszer korriglnak ht vvel, s a hozz tartoz esemnyt gy ht helyett tizenngy v tvolsgba tasztottk eredeti idbeli helytl! Tovbb plusz-mnusz egy v differencia addhatott abbl is, hogy az vkezdet nem mindig esett janur elsejre. Tavaszi vkezdettel szmolva egy februri esemny mg az elz v dtumt kapja, mg januri vkezdettel szmtva mr az idei vszmot viseli! gy ltom teht, hogy Illig sarkos ttele tlsgosan leegyszersti a problmt, nem kis tmadsi felletet hagyva ezltal. Hogy 297 fiktv vet emleget, az teljesen rthet, hiszen ez a Nyugat-Eurpra jellemz dominns szktetsi tvolsg, melyet elssorban a hispniai arab esemnyek hatroztak meg. Az iszlm kezdete pedig - mint lttuk - 297 vvel lett ksbbre tolva. Nem lehet azonban arrl beszlni, hogy trtnelmnkben lenne egy 614. augusztustl 911. szeptemberig terjed fiktv szakasz, melyet ptls nlkl" trlni lehetne! Nem! Ez gy egszen biztosan nem igaz! Sokkal inkbb arrl van sz, hogy a korakzpkorban az korbl rklt, s egymssal prhuzamosan fut idszmtsi rendszerek kztti klnbsgeket kihasznlva knyk-kedvk szerint datltak egyes esemnyeket, mg vgl minden gy elllt dtumot Krisztus szerint rtelmeztek. Ebbl pedig nem felttlenl kvetkezik az, hogy effektv vtbblettel kellene szmolnunk idszalagunkon! Szlssges esetben akr effektv vtbblet keletkezse nlkl is meg lehet lovagolni az eltr idszmtsi rendszerek kztti klnbsgeket! Pldul minden klnsebb problma nlkl megtehetn valaki, hogy trtnelemben jratlan emberekkel elhiteti, hogy az I. Vilghbor vge s a II. Vilghbor kezdete kztt valjban nem hsz v, hanem harminc v telt el. De vajon becsempszett-e ezzel a mvelettel fiktv veket az idszalagra? Nos, ha rintetlenl hagyja az ppen aktulis dtumot, akkor nem! Persze ehhez az is szksges, hogy a hideghbor veit egy kiss rvidebbre szabja, s taln mg az I. Vilghbort megelz boldog bkevekbl is elcsippenthet egy keveset! Ehhez mg az sem szksges, hogy lnyeges esemnyeket kihagyjon a trtnelemknyvek lapjairl, az is bven elegend, ha a lass, vontatott esemnyeket egy kiss gyorsabb, prgsebb teszi! Attl teht, hogy sszetartoz esemnyeket idben sztvlasztottak egymstl, mg nem felttlenl csempsztek tnyleges vtbbletet az idszmtsunkba! Jelen esetben azonban nem tz v tvolsgokrl van sz, hanem ennl lnyegesen tbbrl, 44, 297 s 323 v tvolsgokrl! Ekkora idbeli tvolsgokat valsznleg mr nem lehetsges effektv vtbblet megjelense nlkl elidzni! De vajon mekkora lehet az a tnyleges tbblet, mely a naptrhamists kvetkezmnyeknt elllt? Nos, ahogy n ltom nem 44, nem 297, s mg csak nem is 323 v! Igen valsznnek tartom, hogy a tnyleges tbblet ezeknek a diszkrt szktetsi idintervallumoknak kb. az tlaga lehet! Ez az tlagos tbblet pedig nagy valsznsggel a Hunnivri Zoltn ltal javasolt kb. 200 v lesz! Lthat teht, hogy Hunnivri 200 ve egyltaln nem ll ellenttben Illig 297 vvel! Csak mg Illig 297 ve egy sokszor alkalmazott s szmtalanszor tetten rhet diszkrt szktetsi tvolsg, addig Hunnivri 200 ve a klnfle idtartam szktetsek kvetkeztben elllott effektv vtbblet! A tovbbi kutatsok sikere rdekben j volna, ha mindenki megklnbztetn e kt fogalmat egymstl!

Az avar kor szletse


E 300 esztends naptrhamists egy lassan hat mreg volt. Nem azonnal fejtette ki a hatst. Krpt-medencei trtnelmnk els vszzadaiban mg mindenki pontosan tudta, hogy hny v s hny generci telt el Attila s rpd kztt, s fleg mindenki tisztban volt vele, hogy a magyarok voltakppen hunok, azaz szktk, annak a bibliai Nimrdnak a leszrmazottjai, aki a trtnelem els birodalmt a Tigris s az Eufrtesz kztt elterl sksgon alaptotta. Ez az eleven tudat, ez az ssznemzeti trtnelmi emlkezet csak lassan, nagyon lassan kezdett megfakulni, s ezzel prhuzamosan eltorzulni az vszzadok mlsval! A XIII. s XIV. szzadban kszlt magyar krnikk trtnelemkpt a nyugati hamists mg alig-alig befolysolta. Ksbb azonban, amikor a trtnelmi emlkezet mr megfakult, historikusaink is egyre srbben kezdtk tanulmnyozni a nyugati forrsokat, egyre gyakrabban mertettek bellk, s gy egyre inkbb kezdtek eltvolodni az igazsgtl. Trtnetrsunk vszzados fejldse" jl pldzza, hogy hogyan jr, s mit rdemel az a np, amely nem bzik sajt krniksaiban, s tulajdon trtnelmt illeten inkbb hisz hallos ellensgnek, a mvelt" nyugatnak! A XV. szzad msodik felben, 1488-ban Thurczy Jnos, Mtys kirly tlmestere megrta Chronica Hungarorum cm mvt, amiben sszegezte az addigi magyar krnikk beszmolit. Nyilvn Thurczy Jnosnak is feltnt, hogy a magyar honfoglals dtumt a rgi krnikk hol a 600-as vekbe, hol pedig a 800-as vek vgre datljk! is rtetlenl llt a jelensg eltt, nem rtette hogyan lehetsges, hogy egy ilyen jelents trtnelmi esemny idpontjval kapcsolatosan majdnem 300 ves szrs figyelhet meg a rgi krnikkban. Megksrelte teht feloldani az ellentmondst, s rendet akart tenni a zrzavarban. Mit tett teht? Nos az ltala ismert krniksadatokat egyszeren tlagolta"! Azaz megprblt egy olyan kztes vszmot megllaptani a szlsrtkek" kztt, amely viszonylag j kompromisszumnak tnhetett. Ehhez a zsenilis matematikai manverhez mg az aktulis dtumot is segtsgl hvta! Tudjuk, hogy krnikja 1488-ban rdott. Ha ezt az 1488-as szmot elosztjuk kettvel a 744-es dtumot kapjuk! Persze a Chronica Hungarorum-ban kzlt 744-es honfoglals-dtumra ltezik egy sokkal kzenfekvbb magyarzat is! Thurczy ugyanis olvasta Klti Mrk Kpes Krnikjt, s valsznleg a kvetkez rsz sem kerlte el a figyelmt: Az r megtesteslstl szmtott hatszzhetvenhetedik vb en, szzngy esztendvel Attila magyar kirly halla utn, III. Constantinus csszr s Zakaris ppa idejb en - mikppen meg van rva a rmaiak krnikjb an - a magyarok msodzb en jttek ki Szittyaorszgb l ..." Thurczyt kifejezetten az a szndk vezrelte, hogy egy kztes dtumot llaptson meg az egymsnak ellentmond krniksadatok kztt. Ezrt a Kpes Krnika tmutatsnak megfelelen Zakaris pphoz igaztotta a magyarok msodik bejvetelt! Mikor is uralkodott Zakaris ppa? Nos Klti Mrk 1358-ban mg gy tudta, hogy Zakaris a Krisztus utni hatszzas vekben lt, s annak a III. Konstantinnak volt a kortrsa, akirl pp az imnt dertettk ki, hogy valjban azonos VII. (Bborbanszletett) Konstantinnal! Idkzben azonban a nyugati naptrhamists Zakaris ppt a Krisztus utni htszzas vek kzepre cssztatta el! Zakaris a hivatalos verzi szerint 741 s 752 kztt uralkodott! Thurczy teht kivlasztja a 744-es vszmot, amely sok klnbz szempontnak megfelel. Egyrszt egy kitn kompromisszum, hiszen nagyjbl flton van a hatszzas vek s a nyolcszzas vek vge kztt. Msrszt egybeesik Zakaris ppa meghamistott uralkodsi idejvel, s ezltal teljesti a Kpes Krnika ltal tmasztott kritriumokat. Harmadrszt ppen az aktulis dtum fele, s mr csak ezrt is flttbb szimpatikus. Thurczy Jnos teht kzli, hogy a magyar honfoglals, vagyis a hunok Szittyaorszgbl val msodik kijvetele 744-ben volt!

Brmilyen jhiszem mdon jrt el Thurczy Jnos, eme mveletnek borzalmas kvetkezmnyei lettek. Ugyanis mg abban az vben (1488) Magyarorszgra rkezett a humanista Petrus Ransanus (1428-1492), aki Thurczy krnikjt olvasva azonnal felismerte a 744-es dtumban rejl lehetsgeket! Hozz is ltott Epitoma rerum Hungaricarum c. mvnek megrshoz, amelyben egy messzehat kvetkezmnyekkel jr lltst tett: Ransanus elfogadta Thurczy 744-es dtumt, m szerinte 744-ben nem a magyarok, hanem a szarmatk (!!!) jttek ki szlfldjkrl, miutn egy Hungar nev vezr (?) lkre llt, s a magyarok csak ksbb jttek be a Krptmedencbe gy, ahogy azt Kzai Krnikja rja! Ez volt historikus irodalmunknak az a gyszos pontja, amikor a hun s a magyar korszak kz elkezdtek becsempszni egy harmadik, illeglis korszakot. Egy olyan korszakot, amelynek egyetlen clja az volt, hogy ket verjen trtnelmnk kt fejezete kz, s ezltal megteremtse a lehetsgt identitsunk ksbbi tprogramozsnak, a finnugor hazugsgnak! Ransanus rdgi tlett Antonio Bonfini (1434-1503) fzte tovbb, aki mg 1486 szn rkezett Magyarorszgra, hogy Beatrixszal val korbbi ismeretsgt feleleventse, s bemutatkozzon Mtysnak. Mivel Thurczy Jnos krnikjt, az udvar finomabb zls krei trhetetlenl barbrnak" talltk, Mtys felkrte Bonfinit, hogy Magyarorszg trtnelmt renesznsz szellemben, humanista stlusban, modern mdszerekkel s mlt terjedelemben dolgozza fel. S hogy ehhez a munkhoz Mtys minden segitsget megadott Bonfininek azt Heltai Gspr krnikjnak elszavbl tudjuk: Meghadja kedig Mtys kirly mind a pspekeknek, mind apturaknak s mindenfle dekoknak, hogy elkeresnk mind az egsz orszgot, minden kptolonb eli lib rrikat s minden klastromokat, s egyb egytennek minden jedzseket, rsokat s minden histrikat, s azokat b ehoznk hogy meglthatn azokat a Bonfinius rhetor, s egymsutn szp rendre hoszhatn, s szp kes dek szkkal megrhatn azzokat." Bonfini 1490 krl kezdett hozz a Rerum Hungaricum Decades" megrshoz, s valszn, hogy Mtys hallakor mr 16 knyvvel elkszlt. II. Ulszl uralkodsa alatt zavartalanul folytathatta az rst, s 1492-ben fejezte be 38 knyvbl ll mvt, amely egszen Mtys hallig beszlte el Magyarorszg trtnett. Szabados Gyrgy a kvetkezket rja Bonfini mvrl A magyar trtnelem kezdeteirl" cm tanulmnyban: Antonio Bonfini sokkal alaposab b elkszletek utn fogott rshoz. Munkja korszakindt volt, mivel a klhoni adatokat addig nem ltott b sggel vonultatta fel, de j korszakot nyitott a magyar strtnelem hangslyaib an is. Elszr az Tizedeib en tallkozik a pannniai avarok histrija. Ennek b eemelse a tb b vszzad alatt rgzlt magyar krniks hagyomny egyik legfontosab b jellemvonsnak, a rgmlt kt rszre tagolsnak mondhatott volna ellent, m az avarok ittlte nem ntte ki magt kzb ls fejezett. Ennek oka az volt, hogy az r nem trekedett szakaszolsra, ehelyett a Krpt-medence folyamatos histrijt adta el. Minden hasznos adatot kimert ktfib l, s ezek b veb b en szltak a germnok, mint az avarok tetteirl. A hun-avarmagyar tagols strtneti hrmasknyvet ezrt nem Bonfini alkotta meg, de az alapokat fektette le, amire ktszz v mltn Otrokocsi Fris Ferenc, Timon Smuel, ksb b Pray Gyrgy ptkezhetett." Mtys teht kecskre bzta a kposztt, mert Bonfini tovbbgondolva Ransanus tlett elsknt kezdte emlegetni a pannniai avarokat a hun korszak s a magyar korszak kztt! S noha a kezdet meglehetsen vrszegnyre sikeredett, a kvetkezmnyeket mindannyian jl ismerjk. De olvassuk csak Szabados Gyrgy msik rst, melynek cme: A krnikktl a Gestig": Az 1568-b an napvilgot ltott Zsmb oky Jnos-kiadvny jelentsge nem merl ki a Decades kzreb ocstsb an. A Bonfini-mhz csatolt terjedelmes Appendix egyik darab ja, a Chronologia Pannoniae el Joannes Herold rt rvid szerzi ajnlst. Pannnia kortanb an lttt testet elszr Bonfini strtneti nzeteinek tovb b gondolsa. A hunok s a magyarok kz 567. vi b ejvetelkkel keld avarok vgre elklnlten foglaltak helyet; 744 immr kimondottan a harmadik hun b eznls dtumv lett, amelynek vezrl fejedelmeknt az r lmost tntette fel. De a Chronologia

Pannoniae meglepetsei nem itt vgzdnek. Az lmos (!) utn (!) kvetkez frank uralom megdltvel a hunok 999-b en, Taksony s Gza idejn (!) mr negyedszerre (!) uralkodnak Pannnia felett. A 744. esztendtl kijellt csapson Joannes Herold b otlott legnagyob b at. Kronolgija ilyenformn nem vlhatott a hunavarmagyar tants kzvetlen elzmnyv. A hromosztat elid ttelt nagyob b forrsalapozssal majd a 1718. szzadi magyar trtnettudomny felkszlteb b ri dolgozzk ki." Lthatjuk teht, hogy Mtys udvarnak itliai humanista trtnetri hogyan lovagoltk meg a Thurczy krnikjban megjelen 744-es dtumot, s hogyan raktk le az alapjait annak az avar korszaknak, ami idben a hunok s a magyarok bejvetele kz fszkelte be magt! Ez az idkzben dogmv merevedett elmlet mind a mai napig szennyezi a trtnelmnket a Magyar Tudomnyos Akadmia ldsos" tevkenysgnek ksznheten! gy vlt teht a ktosztat (hun-magyar) eltrtnet hromosztat (hun-avar-magyar) eltrtnett. A cl egyrtelm: a magyarokat egy kzbens korszak beiktatsval trtnelemtudatilag elvlasztani attl a hun Attiltl, aki Isten ostoraknt hallos csapst mrt a nyugatiak nagy sszeurpai birodalmra, az indoeurpaiak bszkesgre, az kori Rmra! De vajon mirt nem felelt meg Mtysnak az a krnika, amit Thurczy Jnos rt? Mi lehetett az oka annak, hogy Bonfinit, aki rvid magyarorszgi tartzkods utn hazatrt Itliba, kifejezetten azrt hvatta vissza (!!), hogy vele dolgoztassa t Thurczy krnikjt? Nos Buda ezidtjt az itliai kultra, az itliai mvszetek, a humanizmus s a renesznsz bvletben lt, s Mtys udvarba Beatrixszal kttt hzassga utn valsggal znlttek az itliai ptszek, szobrszok, festk s tudsok! Ltva udvarnak erteljes olasz-orientltsgt, s ismerve a nmet-rmai csszri cm megszerzsre irnyul ambciit, rthet, ha idvel egyre inkbb knoss s knyelmetlenn lett szmra a hun Attila rksge! Attila nevnek rendkvl negatv csengse volt nyugaton, s diplomciai erfesztsei sorn nem vetett r j fnyt az olaszok ltal kutyaflnek" s barbrnak" tartott hun fejedelem, aki a Krisztus utni V. szzadban porig alzta Rmt! Ezrt lett Thurczy krnikja elfogadhatatlan! ugyanis egyenesen prhuzamot vont a nagy hun kirly s Mtys kztt! Olvassuk csak Szabados Gyrgyt: Thurczy Jnos a hangslyeltoldst tovb b nvelte a hun idk javra, s minden eddiginl nagyob b ervel fradozott Attila npszerstsn, akit egy aktualizlssal megeleventett. Attila s Mtys, a dics kezdet s az jra dics jelen egy vezreden tvel prhuzama jl magyarzza a kzb ls idk s szemlyek httrb e hzdst." Ezrt kellett teht tdolgoztatni Thurczy Jnos magyar szellemben megrt, s alapveten magyar forrsokra ptkez krnikjt, amely mg teljesen resen hagyta az Attila s lmos kztti vszzadokat! Bonfini eltt egyszeren nem ltezett olyan autentikus magyar trtnelmi emlkezet, sem pedig olyan magyar krnika, amely brmit is tudott volna a Krpt-medence avar korszakrl! Mtys itliai humanisti azonban lassan s alattomosan elkezdtk kiiktatni a hun fejedelmet a magyar tudatbl, mikzben a trtnelmnk lapjai kz becsempsztk az avar korszakot, kitltend az res vszzadokat! A ksbbi magyar trtnetrk az avarokrl szl beszmolikat mr mind-mind Bonfini mvre alapoztk! De lpjnk tovbb, s nzzk mit r Szabados Gyrgy Anonymusrl: rpd fejedelem s a magyarok b ejvetelnek kpt a Nvtelen Jegyz rta trtnelmi kztudatunkb a. A diadalmas orszgvvs s a szeri gyls a megszaktatlan magyar ittlt nyitnyaknt ltala ismeretes. Szzadok hossz sorn keresztl ez nem gy volt. A kezdetek hagyomnya olyannyira eltrt a rszletek hangslyozsb an, hogy a honfoglalsnak vgs soron ketts hazai vltozata maradt renk. Az egyiket a magyar kzpkort tfog krniks trtnetrs folyamatosan tartotta letb en, nvtelen s neves szerzk s szerkesztk ltal, Kp mg a msikat egyedl Anonymus Gesta Hungaroruma vallotta. Ez utbbi az 1700-as vek kzepig titkon lappangott, de amikor napvilgra jutott, fl vszzad leforgsa alatt alapjaiban formlta t az elidkrl megfogalmazott vlekedseket." Klns, hogy Anonymus modern trtnelmi nzetei csaknem fl vezreddel elztk meg korukat! De klns ez az 1700-as vek kzepig val titkon lappangs" is! (Hogy mirt pont addig, az is kln tanulmnyt rdemelne!) Egyltaln nem vletlen, hogy Magyarorszgon sem Klti Mrknak, sem Kzai Simonnak nem emeltek soha emlkmvet. (De nemcsak nekik, hanem mg magnak Attilnak sem!) Ellenben szobrot emeltek annak az Anonymusnak, akinek mg a nevt sem ismerjk, s azt is csak tallgatjuk, hogy pontosan melyik Bla kirlyunknak volt a jegyzje! Anonymus a hun Attilt teljesen httrbe szortotta, a magyar trtnelem trgyalst csak lmosnl s rpdnl kezdte, s az egyszer np trtnelmi emlkezett nem tartotta tbbre parasztok hamis mesinl vagy regsk csacsog neknl". A vrszerzds aktusa sem Klti Mrknl sem

Kzai Simonnl nem jelenik meg. Anonymus azonban emlti, mgpedig egyrtelmen azrt, hogy kifejezsre juttassa: egysges magyar nemzet csak a vrszerzds ta ltezik! gyhogy mi csak ne is firtassuk honfoglals eltti trtnelmnket, hiszen semmi rtelme sincs! Anonymus mve a XVIII. szzad kzepig titkon lappang", majd amikor elkerl alapjaiban vltoztatja meg elidkrl vallott vlekedseinket"! Ferenc Jzsef, a szabadsgharcunkat vrbefojt osztrk csszr, akinek uralkodsa alatt megszletik, megersdik s kizrlagoss vlik a finnugor trtnelemgyilkossg, 1903-ban valami megmagyarzhatatlan s klns okbl Anonymus szobrval lepi meg az orszg fvrost! Vajon mirt favorizlja az osztrk csszr ppen Anonymust? Ki rejtzkdik valjban a csukja alatt? Ksznet illeti Szabados Gyrgyt kitn tanulmnyrt! Noha rsbl mindentt kivilglik, hogy egyetlen ponton sem krdjelezi meg sem az uralkod trtnelmi nzeteket, sem a kronolgit, mgis gynyren vgigkveti azt a folyamatot, amelyben a magyar trtnetrs az igazsgot leghvebben visszaad krnikktl egy lass leplsi folyamaton keresztl eljutott az Anonymus-fle Gestig, majd a hatalmi szval rnk erltetett finnugorelmletig.

Az tlet...
rpd a honfoglalskor t genercival korbban lt nagy eldjre, a hun Attilra hivatkozott, t tekintette jogalapnak a Krpt-medence jbli birtokba vtelhez. Ez azonban gy tnik tletet adott a nyugatiak szmra is, tudniillik rjttek, hogy nekik is elkelne egy olyasfle nagy eld, mint amilyen Attila volt rpdnak! Rbredtek, hogy nekik is nagyon jl jnne egy olyan, nhny genercival korbban lt nagy nyugati csszr, akire mindig minden krlmnyek kztt lehet hivatkozni, aki mr korbban birtokolta mindazokat a terleteket, amelyekre nekik is vsik a foguk, mr korbban rendelkezett mindazokkal az eljogokkal s cmekkel, amelyekkel k is nagyon szerettek volna rendelkezni! (pp gy, mint ahogy Attila birtokolta mindazt, amit rpd jbl birtokba vett.) Egy ilyen nagy eld birtokban hdt hadjrataikat, Nyugat-Eurpa egysgestsre irnyul trekvseiket nem lehetne tbb agresszinak minsteni! gy lehetne belltani (kommuniklni) a dolgokat, mintha k pusztn csak rvnyre juttatnk a Nagy Kroly-fle jogignyt, mintha Nagy Kroly rkseiknt helyrelltank annak szthullott sszeurpai birodalmt! A hrom fiktv vszzad megteremtette a lehetsget e nagy nyugati csszr trtnelembe val becsempszsre, mikzben rpdot el lehetett szaktani tnyleges nagy eldjtl, valsgos hivatkozsi alapjtl, a hun Attila kirlytl! E mesteri hzssal" a magyarok msodik bejvetelt jogtalan agressziv lehetett nyilvntani! Hogy mindez mennyire nem tlzs, lljon itt most egy jabb rszlet Gtz Lszl Keleten kl a Nap" cm knyvbl: Nem rt, ha mr e krdsnl tartunk, kiss kzeleb b rl is megnzni Schlzer, Rssler s trsaik szent dht", amellyel a magyar krnikkra rvetettk magukat. Schlzer pldul gy r Anonymusrl: egy ostob a b art rlt fecsegse" ( Seb estyn L.: Kzai Simon vdelmb en ). Avagy Rssler a magyar krnikkrl ltalb an: tzb e kell ket vetni" ( Rohonyi Gy.: A honfoglals trtnete ). Mirt ez az dz, gyllkd hang? Tovb b b ngszve hamarosan kiderl. Schlzer: Erdly Szent Istvn eltt nem a magyar llam rsze, a szszok b ekltzsig ktes b irtok fld." Majd a szkelyekrl gy r: ... a kunok ivadkai 1089 utn, de mindenesetre az erdlyi szszok b ekltzse utn". Rssler Anonymusrl: ... koholt s erszakosan ferdtett, ahol a magyarokat dicssghez segthette ... A trtnetnyomozk kezb l szmzend ... Neki elviselhetetlennek ltszhatott, seit a nmet krnikk lersa utn rab l csordknak kpzelni, amelyek az orszgra rohantak ... stb . ... Nem, utlva azon kpzeletet, hogy valaha nkny s jogtalansg ltal jutottak b irtokukb a, tvitte jogfogalmait seinek idejre, s az elkvetett jogtalansgot legalb b sok nemzedkkel htrb b , egszen ismeretlen sapikra a hunokra igyekezett hrtani. Most mr a magyarok azon hivatsb an tnnek fel, hogy jogukat keresik: k nem hdtanak, hanem csak visszafoglaljk elvesztett sajtjukat." A fenti idzeteket Sebestyn Lszl Kzai Simon vdelmben" cm vitairatbl vettk t. Bizony, ezek mind igen tudomnyos, fleg pedig felettbb trgyilagos vlemnyek, amelyekben elfogultsgnak, avagy netaln a pngermn sovinizmus haznkra vs fognak, a nmetek Magyarorszg terletre tmasztott trtnelmi jogai" bizonygatsi igyekezetnek - ugyebr - mg a leghalvnyabb nyomait sem fedezhetjk fel, amirt is kivlan alkalmasak voltak arra, hogy a magyar trtnelemkutatsban ma is burjnz, mly gykereket verjenek ( l. Gyrffy Gy.: Krnikink s a magyar strtnet ).

Schlzerben legalbb volt mg annyi nyltsg, hogy kntrfalazs nlkl kimondja: Erdly a szszok, mert k voltak ott az els foglalk. Rssler mr sokkal krmnfontabb. A szlsmondsbeli tolvajhoz hasonlan, aki az t ldz sokasgba vegylve a leghangosabban kiltja: fogjtok meg", Anonymust hasznlja fel arra, hogy a nmetek vlt jogait Pannnira, amelyeket Nagy Kroly hdtsaibl eredeztettek, s az egsz kzpkor folyamn, de mg a 19., st a 20. szzadban is vltozatlanul hangoztattak - emlkezznk csak a hitleri idkre! -, azzal igazolja, hogy a magyaroknak semmi kzk a hunokhoz, avarokhoz, a Nagy Kroly-fle jogigny teht rgebbi mint a magyarok, akik csak nkny s jogtalansg ltal jutottak birtokukba". Erre ment ugyanis ki a jtk a 19. szzadi pngermn krkb en, nem msra. Ezrt kellett a hun-avar-magyar kapcsolatokat minden ron tagadni, krnikinkat s az egyb szmos egykor forrsmvet, amelyek a magyarokat avaroknak vagy hunoknak neveztk, egytl egyig tudkos krniks kitallsnak nyilvntani." Ebben a rszletben gynyren felsejlenek a hamists mgttes szndkai, cljai. Az indogermn hegemnira, s vgs soron az ezt megvalst j Rmra htoz 19. szzadi tudomnyos krk kire is hivatkoztak, amikor jogot formltak a Krpt-medencre? Termszetesen Fiktv Nagy Krolyra, s annak pannniai hdtsaira! Ugyanis a beiktatott 300 v s a finnugorelmlet segtsgvel mr korbban lehetetlenn tettk, hogy a magyarok az Attilafle jogalapra hivatkozhassanak, s ezutn mr btran lehetett hangoztatni, hogy Nagy Kroly pannniai hdtsai idben megelztk rpd honfoglalst, ezrt a nyugatiak Krpt-medencei jogignye rgebbi, mint a magyarok! A magyarok teht trdjenek csak szpen bele, hogy a Krpt-medence fltti szuverenitsukat elvesztik, fogadjk csak el, hogy orszguk a nyugatiak tartomnyv zllik! Lthat teht, hogy milyen rdekeltsgi viszonyok, milyen erk s milyen szndkok vezettek a 300 ves naptrhamistshoz, a finnugor elmlethez, s krnikink hiteltelentshez! Ezek a krdsek mind-mind szorosan sszetartoznak, egymstl el nem vlaszthatk! A nyugatiak, a Rma jjptsben rdekelt erk, krpt-medencei trtnelmnk sorn szmtalan ksrletet tettek ennek az orszgnak a nyugathoz csatolsra, eurpaiv ttelre, megszeldtsre s egy sszeurpai birodalomba val beillesztsre, beidomtsra! Ehhez kreltak maguknak jogalapot a nagy naptrhamistssal! E tanulmny pontos helye az Interneten: http://kitalaltkozepkor.hu/tothgyula_amagyarkronikak.html A szerz elektronikus cme: kondorb@westel900.net Az oldal letlthet tmrtve: (Windows) tothgyula_amagyarkronikak.exe (431Kb, Windows) (Linux)tothgyula_amagyarkronikak.tar.gz (392Kb, Linux) KAPCSOLD LAPOK Heribert Illig: Kitallt kzpkor - A trtnelem legnagyobb idhamistsa c. knyve. Tartalom, rszletek a mbl: http://kitalaltkozepkor.hu/heribertillig_kitalaltkozepkor.html (Elsz) Pap Gbor: A hj sszeeskvse a mag ellen - avagy: Mi mindenre szolglhat egy ra-tllts? http://kitalaltkozepkor.hu/pg_kkozepkor_bevezeto.html Dr. Klaus Weissgerber: A kitallt magyar kzpkor - A (kzpkori) magyar kpes krnikk (Zeitensprnge): http://kitalaltkozepkor.hu/weissgerber_akitalaltmagyarkozepkor.html Manfred Zeller: A magyar honfoglals Pannniban - 895-ben ugyanaz trtnt, ami 568-ban (Zeitensprnge): http://www.kitalaltkozepkor.hu/manfredzeller_amagyarhonfoglalas.html Prof. Volker Friedrich: Dunamenti Niebelung-nek s kitallt kzpkor - Kitallt avarkor a hun s a magyar bevonuls kztt (Zeitensprnge): http://www.kitalaltkozepkor.hu/volker_dunamenti_niebelung.html Kovcs Jzsef: A kitallt kzpkor magyar vonatkozsai: http://tanulmany.naput.hu/KovacsJ Hunnivri Zoltn: Hungr naptr c. knyvnek internetes kiadsa:

http://www.kitalaltkozepkor.hu/hunnivarizoltan_hungarnaptar.html

Hozzszlsok az elz oldalrl itt olvashatk


Megjelent: 9594 alkalommal
Tw eet 0