Anda di halaman 1dari 23

BAHAGIAN SUKAN, SENI DAN KOKURIKULUM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

PROGRAM MENGENAL PASTI BAKAT SUKAN (TID) PERINGKAT SEKOLAH

UJIAN UMUM

BATERI UJIAN UMUM


1

BAHAGIAN A (ANTHROPOMETRIK) UJIAN 1 1. Definisi : : KETINGGIAN BERDIRI (STANDING HEIGHT) Ukuran jarak dari lantai hingga ke bahagian paling atas kepala semasa posisi berdiri tanpa beralas kaki. memakai kasut dan stokin) 2. Rasional : Tinggi atau rendah individu mempunyai kepentingan terhadap sesuatu jenis sukan atau permainan. Contoh :Atlet bola keranjang, bola jaring, pendayung dan perenang mempunyai kelebihan dari ketinggian manakala atlet gimnastik dan terjun mendapat kelebihan jika rendah. 3. Objektif : Untuk mendapat ukuran ketinggian murid semasa posisi berdiri. 4. Peralatan : Pita Pengukur (2 meter) Pita penanda Papan klip A4 atau Sesiku L panjang Pegawai : Memerlukan 3 penguji satu stesyen: - Prosedur (Pegawai yang menilai pelakuan peserta) - Penguji (Membaca ukuran) - Pencat (tidak

5.

Prosedur 5.1

Pita ukur dilekatkan secara menegak di permukaan dinding yang rata setinggi dua (2) meter.

5.2

Murid berdiri membelakangkan dinding dengan kepala, bahu, punggung dan tumit berada dalam keadaan rapat ke dinding. Pita ukur berada di tengah-tengah belakang badan tanpa memakai alas kaki.

5.3

Kedua-dua belah kaki mesti dalam posisi rapat sementara kedua-dua tapak tangan mesti rapat di sisi peha.

5.4

Semasa ukuran dibuat, murid menarik nafas, tahan nafas, dan memandang kehadapan.

5.5

Ukuran tinggi diambil dari bahagian permukaan lantai hingga ke bahagian paling atas kepala. Untuk mendapat bacaan yang tepat, pastikan papan klip A4 (bahagian tinggi) diletakkan rapat pada dinding (90 darjah) secara menegak (bahagian tapak) di bahagian paling atas kepala. (Pastikan murid tidak mengangkat tumit semasa ukuran diambil).

5.6 6.

Bacaan perlu diambil pada paras mata penguji. Bacaan diambil hampir kepada 0.1cm.

Pemarkahan :

MENGUKUR TINGGI BERDIRI

UJIAN 2 1. Definisi

: :

KETINGGIAN DUDUK (SITTING HEIGHT) Ukuran dari lantai hingga ke bahagian paling atas kepala semasa posisi duduk melunjur.

2.

Rasional

Nisbah ukuran panjang bahagian atas badan dan bahagian bawah badan memberi kesan terhadap tahap pencapaian bagi sukan dan permainan tertentu.

Contoh :-

Atlet lompat tinggi memerlukan kaki dan badan yang panjang, berbadan rendah mendapat kelebihan dalam acara angkat berat.

3.

Objektif

Untuk mendapat nisbah (panjang kaki) ukuran bahagian atas dan bawah badan semasa posisi duduk melunjur.

4.

Peralatan

Pita Pengukur (2 meter) Pita Penanda Papan Klip A4 atau Sesiku L panjang

Pegawai

Memerlukan 3 penguji satu stesyen: - Prosedur (Pegawai yang menilai pelakuan peserta) - Penguji (Membaca ukuran) - Pencatat

5.

Prosedur

5.1

Pita ukur dilekatkan secara menegak dipermukaan dinding yang rata setinggi dua (2) meter.

5.2

Murid duduk membelakangkan dinding dengan posisi kepala, bahu dan punggung berada dalam keadaan rapat ke dinding dan pita ukur berada di tengah-tengah belakang badan.

5.3

Kedua-dua belah kaki mesti dalam posisi rapat dan melunjur dengan lurus.

5.4

Semasa ukuran dibuat, murid menarik nafas, tahan nafas dan memandang ke hadapan.

5.5

Ukuran tinggi diambil dari bahagian permukaan lantai hingga ke bahagian paling atas kepala. Untuk mendapat bacaan yang tepat, pastikan clipboard A4 (bahagian tinggi) diletakkan rapat pada dinding (90 darjah) secara menegak (bahagian tapak) di bahagian paling atas kepala (Pastikan punggung murid tidak terangkat semasa ukuran dibuat).

5.6 6.

Bacaan dicatat pada paras mata penguji. Bacaan diambil hampir kepada 0.1cm

Pemarkahan :

MENGUKUR TINGGI DUDUK


6

UJIAN 3

PANJANG DEPA ( ARMSPAN)

1.

Definisi

Jarak mendepa dari hujung jari tangan kanan ke hujung jari tangan kiri dalam posisi melintang dan selari dengan paras bahu.

2.

Rasional

: 2.1 2.2 Untuk mendapat ukuran panjang depa. Ukuran panjang depa armspan boleh memberi kesan terhadap pencapaian bagi sukan dan permainan tertentu. Contoh : Atlet renang dan peninju yang ukuran depa tangannya panjang mempunyai kelebihan. Atlet angkat berat memerlukan depa yang pendek.

3.

Objektif

Untuk mendapat ukuran panjang, lengan semasa mendepa.

4.

Peralatan

Pita pengukur (3 meter) Pita penanda Papan Klip A4

Pegawai

Memerlukan 3 penguji satu stesyen: - Prosedur (Pegawai yang menilai pelakuan peserta) - Penguji (Membaca ukuran) - Pencatat

5.

Prosedur

: 5.1 Pita ukur dilekatkan secara melintang di permukaan dinding yang rata sepanjang tiga (3) meter. Bacaan sifar (0) pada pita ukur hendaklah dilekatkan berada pada (1) penjuru dinding.

5.2

Murid berdiri membelakangkan dinding dengan posisi kepala, bahu dan punggung berada dalam keadaan rapat ke dinding. Ke dua belah kaki berada dalam posisi rapat.

5.3

Murid mendepakan kedua tangan pada paras bahu dan ianya selari dengan pita ukur yang dilekatkan secara melintang di permukaan dinding. Posisi tapak tangan mesti menghadap ke hadapan.

5.4

Semasa ukuran diambil, murid dikehendaki menarik nafas dan tahan nafas serta memandang ke hadapan.

5.5

Ukuran diambil dari bahagian dari hujung jari tangan kiri hingga ke bahagian paling hujung jari tangan kanan (Jika ada kecacatan anggota tangan, ukur pada bahagian paling hujung anggota tanagan). Untuk mendapatkan bacaan yang tepat, pastikan papan klip A4 diletakkan rapat pada dinding (90 darjah) secara menegak di bahagian hujung jari yang bertentangan dengan jari di hujung penjuru dinding.

5.6Bacaan dicatat pada paras mata penguji. 6. Pemarkahan : Bacaan diambil hampir 0.1cm.

MENGUKUR PANJANG DEPA

UJIAN 4 1. Definisi

: :

BERAT BADAN Ukuran berat badan dalam kilogram (kg) dengan berpakaian sukan lengkap tanpa beralas kaki.

10

2.

Rasional

Berat atau ringan badan memberi kesan terhadap pencapaian sukan dan permainan tertentu.

Contoh

Atlet acara larian dan berbasikal jarak jauh memerlukan berat badan yang ringan.

3. 4.

Objektif Peralatan Pegawai

: : :

Untuk mendapat bacaan berat badan. Alat penimbang berat yang standard. Memerlukan 3 penguji satu stesyen: - Prosedur (Pegawai yang menilai pelakuan peserta) - Penguji (Membaca ukuran) - Pencatat

5.

Prosedur 5.1 5.2 5.3

Alat penimbang diletakkan di atas permukaan lantai yang rata. Pastikan jarum alat penimbang berat bermula pada skala sifar (0). Semasa bacaan dibuat, murid dikehendaki berdiri dalam posisi menegak di tengah-tengah alat penimbang tanpa alas kaki dan memandang ke hadapan. yang ringan). ( Pastikan murid memakai pakaian

6.

Pemarkahan :

Bacaan diambil hampir kepada 0.5kg.

** (Pastikan tiada benda dalam poket peserta semasa menimbang)

MENIMBANG BERAT BADAN

11

BAHAGIAN B (KECERGASAN) UJIAN 5 1. Definisi : : LARI PECUT 40 METER. Keupayaan larian pecut 40 meter dengan catatan masa terpantas dengan permulaan gaya berdiri statik.

12

2.

Rasional

Kepantasan dan kelajuan adalah elemen penting dalam kebanyakan sukan dan permainan tertentu.

Contoh

Olahraga, Berbasikal, Badminton, Hoki, dan lain-lain.

Bola Sepak,

3.

Objektif

Untuk mendapat catatan masa bagi mengukur kepantasan.

4.

Peralatan

Jam Randik (Stop Watch) Tepung / cat sembur Pita pengukur (50 meter) Kon 6 unit Bendera merah Kawasan larian 50 hingga 60 meter (padang berumput yang tidak basah)

Pegawai

Memerlukan 3 penguji satu stesyen: - Prosedur (Pegawai yang menilai pelakuan peserta) - Penguji (Membaca ukuran) - Pencatat

5.

Prosedur 5.1

Tandakan garisan permulaan dan penamat dengan jelas untuk jarak 40 meter. Letakkan dua (2) kon di setiap hujung garisan permulaan dan garisan penamat.

5.2

Murid memulakan larian dengan posisi berdiri standing start dalam keadaan sebelah kaki dominan berada di belakang garisan permulaan. (Dibantu oleh seorang pembantu pelepas).

13

5.3

Pelepas berdiri 5 meter di hadapan garisan permulaan. Pelepas akan memberi isyarat sedia dengan mengangkat tangan lurus dengan bendera pada paras bahu.

5.4

Catatan masa mula diambil (oleh penjaga masa) sebaik sahaja pelepas menjatuhkan bendera ke bawah.

5.5

Murid hendaklah memakai kasut (wajib) sukan semasa ujian dijalankan dan kasut spike tidak dibenarkan.

5.6 6.

Setiap murid diberi dua (2) percubaan. Catatan masa terpantas diambil hampir kepada 0.01 saat.

Pemarkahan :

**(Pastikan pelajar dilepaskan hanya seorang setiap kali sahaja)

UJIAN LARI PECUT 40 M

14

UJIAN 6 1. Definisi

: :

JANGKAUAN MELUNJUR Keupayaan tahap kelenturan badan semasa posisi duduk melunjur di lantai. (Johnson 1997b)

2.

Rasional

Kelenturan badan memberi kesan terhadap prestasi dalam kebanyakan sukan dan permainan.

3.

Objektif

Untuk mengukur tahap kelenturan dan kelembutan sendi pinggul, trunk, otot belakang dan belakang paha (hamstring).

4.

Peralatan

Pita Ukur Pita Penanda Pembaris

Pegawai

Memerlukan 3 penguji satu stesyen: - Prosedur (Pegawai yang menilai pelakuan peserta) - Penguji (Membaca ukuran) - Pencatat

5.

Prosedur

15

5.1

Murid dikehendaki melakukan regangan dan memanaskan badan sebelum memulakan aktiviti.

5.2 5.3 5.4

Murid tidak dibenarkan memakai kasut semasa ujian dijalankan. Lekatkan pita pengukur 1 meter di atas lantai yang rata. Murid duduk melunjur dengan tumit berada tepat pada ukuran 25 sm. Kedudukan pita ukur berada di celah antara kedua-dua belah kaki dengan tanda bacaan sifar (0) berada menghala pangkal paha.

5.5

Kedua-dua kaki dibuka seluas bahu. Penguji perlu menahan kaki murid supaya tidak bergerak melepasi penanda 25 sm dan pastikan lutut tidak terangkat (prosuder dilakukan tanpa ada sebarang penahan/dinding di belakang).

5.6

Tindihkan tapak tangan dengan jari kanan bersentuhan dengan jari kiri, kemudian mulakan gerakan melunjur perlahan-lahan ke hadapan dengan tangan lurus dan jari menuding ke arah pita ukur yang berada di atas lantai.

5.7

Murid bertahan selama 2 saat apabila mencapai jangkauan maksima dan tidak dibenarkan menghenjut ( no bouncing ).

6.

Pemarkahan

Catatan terbaik dari 2 percubaan diambil dengan bacaan hampir kepada 0.5 sm.

7.

Kebolehpercayaan :

r = 94 diperolehi daripada 2 percubaan terbaik yang berbeza (Johnson 1977b).

UJIAN JANGKAUAN MELUNJUR


16

UJIAN 7 1. Definisi

: :

LARI ULANG ALIK (1O METER) Catatan masa yang paling singkat untuk melakukan lari

17

ulang alik 10 meter. 2. Rasional : Tahap ketangkasan memberi kesan terhadap pencapaian dalam beberapa sukan dan permainan tertentu. Contohnya 3. Objektif : : bola sepak, olahraga, badminton dan lain-lain Untuk mengukur tahap ketangkasan dalam catatan masa yang paling singkat. 4. Peralatan : Pita Ukur Kon Pita Penanda Lantai bersimen Wisel Jam Randik Bongkah kayu (3 tinggi x 2 tapak x 1 lebar) 2 unit Pegawai : Memerlukan 3 penguji satu stesyen: - Prosedur (Pegawai yang menilai pelakuan peserta) - Penguji (Membaca ukuran) - Pencatat

5.

Prosedur 5.1 5.2

Tandakan dua garisan untuk jarak larian 10 meter. Letakkan 2 bongkah kayu melepasi garisan 10 meter. Jarak selepas garisan 30 cm. Jarak antara dua (2) bongkah kayu 30 cm. (Tandakan)

18

5.3

Murid berdiri di belakang garisan yang bertentangan dengan garisan yang diletakkan dua (2) bongkah kayu tersebut.

5.4

Apabila isyarat mula diberikan, peserta akan berlari menuju ke garisan yang telah diletakkan bongkah kayu, ambil satu daripada dua (2) bongkah kayu tersebut dan berlari semula ke garisan permulaan. Letakkan bongkah kayu yang pertama di kawasan yang telah ditandakan 30cm di luar garisan permulaan. Lari semula ke garisan yang bertentangan, ambil satu lagi bongkah kayu dan berlari semula ke garisan permulaan untuk menamatkan lari ulang alik 10 meter.

5.5

Pastikan sebelah kaki murid melepasi garisan semasa mengambil dan meletakkan bongkah kayu.

5.6

Catatan masa mula dikira sebaik sahaja pegawai memberi isyarat mula sehingga torso murid melepasi garisan setelah selesai mengambil bongkah kayu yang kedua seperti prosedur di atas. (Jumlah ulang alik sebanyak 4 kali)

5.7 6.

Larian hendaklah dilakukan sebanyak 2 kali mengikut giliran. : Catatan masa terpantas diambil hampir kepada 0.1 saat

Pemarkahan

**Nota

Jika bongkah kayu terlepas dari tangan / terjatuh, larian perlu dihentikan dan ujian itu dibuat semula.

UJIAN LARI ULANG ALIK 10 M

19

UJIAN 8 1. Definisi

: :

LOMPAT JAUH BERDIRI Keupayaan kekuatan kedua-dua belah kaki semasa melompat.

20

2.

Rasional

Kuasa eksplosif otot kaki dikesan terhadap pencapaian beberapa jenis sukan dan permainan.

Contohnya 3. Objektif

: :

Bola tampar dan acara lompatan padang. Untuk mengetahui tahap kekuatan kuasa eksplosif otot kaki posisi lompat berdiri.

4.

Peralatan

Pita ukur Kon Pita Penanda Lantai bersimen Sesiku L Panjang

Pegawai

Memerlukan 3 penguji satu stesyen: - Prosedur (Pegawai yang menilai pelakuan peserta) - Penguji (Membaca ukuran) - Pencatat

5.

Prosedur 5.1

Tandakan garisan permulaan dan lekatkan pita ukur pada lantai yang rata dengan tanda sifar (0) tepat berada di garisan permulaan.

5.2

Murid berdiri dua belah kaki rapat ke garisan dan buka kaki seluas bahu. (tidak memijak / berdiri terlalu jauh dari gaisan).

21

5.3 5.4

Murid berdiri di hujung bebola kaki. Murid membuat lompatan ke hadapan sejauh mungkin dengan bantuan hayunan tangan.

5.5

Bacaan jarak lompatan dikira pada mana-mana bahagian tumit yang paling belakang semasa mendarat dan skor diambil berdasarkan jarak lompatan yang terbaik.

5.6 5.7 6.

Lompatan hendaklah dilakukan sebanyak 2 kali berturut-turut. Murid diwajibkan memakai kasut sukan. : Bacaan diambil hampir kepada 0.1 sm.

Pemarkahan

UJIAN LOMPAT JAUH BERDIRI

22

23