Anda di halaman 1dari 1

Antara 7 aplikasi perdana yang digunakan oleh organisasi Bernama. 1. Kerajaaan elektronik.

Jabatan Kerajaan akan berfungsi secara atas talian (on-line) Seluruh operasi BERNAMA menggunakan komputer dan ia memberikan perkhidmatan berita am dan ekonomi dan perkhidmatan layar maklumat kewangan tepat masa kepada pelangganpelanggannya di Malaysia dan Singapura.

2. Telekesihatan. Mempastikan MSC dijadikan pusat serantau untuk teleperubatan yang membolehkan semua pesakit dan pakar perubatan mendapatkan perkhidmatan perunding virtual (maya) melalui kemudahan multimedia. Melalui penyebaran berita tentang penyakit yang merebak dalam dunia atau khususnya di negara ini secara tidak langsung menjadikan masyarakat lebih peka dan mendapatkan perkhidmatan virtual melalui kemudahan multimedia. Antara Contoh tajuk berita ialah Tiada Kes H7N9 Dilaporkan Dalam Negara Setakat Ini dan Beijing Sahkan Kes Pertama H7N9 Di Utara China. 3. e-perniagaan. E-perniagaan boleh dikawal dengan menggunakan web, internet, intranet, extranet, dan kombinasi antara mereka. Bernama juga mengamalkan e-perniagaan tersebut dengan pengiklanan melalui web yang mereka ada. Bernama juga mempunya jabatan niaga, antara jawatan yang ada iaitu bahagian portal E-dagang dan pemasaran foto dan bahagian jualan nasional.

4. Pembangunan Usahawan Tekonologi. Pembangunan Industri Kecil dan Sederhana Malaysian (IKS) menggalakkan pembangunan IKS yang menawarkan khidmat nasihat, bantuan kewangan dan fiskal, infrastruktur, pasaran dan lain-lain Penyebaran berita berkaitan perniagaan industri kecil atau mana-mana peniaga oleh bernama secara tidak langsung akan membantu mempromosikan lagi perniagaan tersebut dan menyumbang pada ekonomi negara. Contohnya, Kira-Kira 50 Usahawan Wanita Pasarkan Produk Dalam Talian Melalui Bengkel WIFE.