Anda di halaman 1dari 14

KESALAHAN KESALAHAN UMUM TATABAHASA SPM

1. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 2. pecahan ditulis di akhir ayat bukan di tengah dua setengah kilogram ( X ) dua kilogram setengah ( ) tiga setengah minit ( X ) lima liter suku ( ) tiga suku jam ( X ) tiga jam suku ()

ayat pasif (kata ganti nama 1,2) tiada oleh , di KGN 3 ada di.oleh. 1. 2. 3. 4. 5. Roti itu dimakan oleh saya. ( X ) Roti itu saya makan. ( ) Roti itu kamu makan. ( ) Roti itu dimakan oleh mereka.( ) Roti itu mereka makan. (X )

3.

membuat / berbuat = abstrak/bukan benda 1. 2. 3. 4. 5. Jangan membuat bising. ( X ) Jangan berbuat bising. ( ) berbuat begitu ( ) membuat begitu ( X ) berbuat demikian ( )

4. antara (bukan tempat) / di antara(tempat) 1. 2. 3. 4. 5. Antara hobi saya ialah membaca buku. ( ) Di antara hobi saya ialah membaca buku. ( X ) Rumah saya terletak di antara tingkat satu dengan tingkat tiga. ( ) Fatihah duduk di antara Julia dengan Mariam. ( ) Antara alat-alat tulis yang dibeli olehnya ialah pensel, pembaris, pen dan pemadam. ( X ) / dalam (abstrak/tidak nampak)

5.

di dalam (lubang/ruang) 1. 2. 3. 4. 5.

di dalam ingatannya ( X ) dalam ingatannya ( ) di dalam bilik ( ) dalam mesyuarat ( ) di dalam hatinya ( X ) / adalah (kata sendi,kata adjektif)

6. ialah (kata nama ,kata kerja)

1. Ramli ialah abang saya. ( ) 2. Ramli adalah abang saya. ( X ) 3. Mesyuarat itu adalah dari pukul 8:00 pagi hingga 10:00 pagi. ( )

4. Punca pencemaran adalah seperti pembuangan sisa toksik oleh pihak kilang. ( ) 5. Hobi saya adalah bermain badminton. ( X ) 7. _____ jangan = Harap sahaja 1. 2. 3. 4. 5. 8. Harap jangan merokok. ( ) Sila jangan merokok. ( X ) Tolong jangan merokok. ( X ) Usah jangan merokok. ( X ) Jangan merokok. ( )

meN--i (orang) / meN--kan (benda) kecuali meN-..-ki (benda) 1. menasihati Ali ( ) 2. menasihatkan Ali ( X ) 3. menghidangkan tetamu ( X ) 4. menghidangkan nasi lemak untuk tetamu ( ) 5. menaikkan bendera ( X ) 6. menganugerahi Encik Azim ( ) 7. menganugerahkan pingat kebesaran () 8. menaiki taktha () 9. menaiki kereta api () 10. menaikkan lori sawit (X)

9.

(orang)di--i(benda) 1. 2. 3. 4. 5.

/ (benda) di--kan (orang)

Pingat kecemerlangan dihadiahkan kepada Fatimah. () Fatimah dihadiahkan pingat kecemerlangan. ( X ) Fatimah dihadiahi pingat kecemerlangan. ( ) Menteri itu dianugerahkan pingat kebesaran. ( X ) Pingat kebesaran dianugerahkan kepada menteri itu. () / memper--kan (kata kerja)

10. memper (kata adjektif) 1. 2. 3. 4. 5.

memperdalamkan lubang itu ( x ) memperdalam lubang itu ( ) mendalamkan lubang itu ( ) memperkatakan hal itu ( ) memperkata hal itu ( x )

11. memperisterikan (mengahwinkan orang lain) memperisteri(berkahwin dengannya) 1. 2. 3. 4. 5. Haji Isa memperisterikan seorang gadis kampung. ( X ) Haji Isa memperisteri seorang gadis kampung. ( ) Haji Isa memperisterikan anak lelakinya dengan seorang gadis kampung. ( ) Haji Isa memperisteri anak lelakinya dengan seorang gadis kampung. ( X ) Haji Isa mempersuamikan anak daranya dengan seorang pemuda kampung. ( )

12. meN--kan(orang) = buat/beli untuk orang lain

1. 2. 3. 4. 5.

Siti Nurhaliza membuatkan ayahnya secawan teh. ( ) Siti Nurhaliza membuat ayahnya secawan teh. ( X ) Kakak menjahitkan ibunya sepasang baju kurung. ( ) Kakak menjahit ibunya sepasang baju kurung. ( X ) Kakak menjahit sepasang baju kurung untuk ibunya. ( )

13. kata bilangan ber = 2X 1. 2. 3. 4. 5. berpuluh tahun ( X ) berpuluh-puluh tahun ( ) beribu-ribu penonton ( ) beribu penonton ( X ) ribuan penonton ( )

14. kata bilangan ke = 2X ,tidak perlu penjodoh bilangan 1. 2. 3. 4. 5. kedua-dua anaknya ( ) kedua anaknya ( X ) anaknya yang kedua ( ) ketiga-tiga ekor kucing itu ( X ) ketiga-tiga kucing itu ( )

15. kata bilangan 1. 2. 3. 4. 5. semua murid-murid ( X ) semua murid ( ) para pelajar ( ) semua kanak-kanak ( ) ramai budak ( )

16. ramai (meriah/seronok) / banyak (bilangan/bukan suasana) 1. 2. 3. 4. 5. Ramai pelanggan di pasar raya itu. ( ) Banyak pelanggan di pasar raya itu. ( X ) Ramai orang menonton konsert nasyid itu. ( ) Orang ramai menonton konsert nasyid itu. ( ) Ustaz Aqil Hayy mempunyai banyak peminat ( ) / ber (ADA TENTANG)

17. MeN--kan(TIDAK PERLU TENTANG) 1. 2. 3. 4. 5.

Cikgu Norida menceritakan tentang pengalamannya. ( X) Cikgu Norida menceritakan pengalamannya. ( ) Cikgu Norida bercerita tentang pengalamannya. ( ) Hambali sentiasa memikirkan masalah dirinya. ( ) Hambali sentiasa berfikir masalah dirinya. ( X )

18. kata bantu dalam ayat pasif = SEBELUM ORANG

1. 2. 3. 4. 5.

Wau itu akan saya buat. ( ) Wau itu saya akan buat. ( X ) Surat itu telah saya tulis. ( ) Surat itu saya telah tulis. ( X ) Orang gila itu pernah kamu lihat? ( )

19. Sebab (KATA SENDI NAMA ABSTRAK) Kerana (KATA HUBUNG) / oleh sebab (KATA HUBUNG) / oleh kerana(SALAH) 1. 2. 3. 4. 5. Jalil tidak datang ke sekolah sebab demam. ( X ) Jalil tidak datang ke sekolah kerana demam. ( ) Jalil tidak datang ke sekolah oleh sebab demam. ( ) Jalil tidak datang ke sekolah oleh kerana demam. ( X ) 0leh sebab demam Jalil tidak datang ke sekolah. ( )

20. ia SINKOPE bagi dia (Kata Ganti Nama Diri Orang Kedua) hanya untuk MANUSIA 1. 2. 3. 4. 5. Saya ada seekor kucing. Ia bernama Si Comel. ( X ) Saya ada seekor kucing yang bernama Si Comel. ( ) Kamus itu sangat mahal. Ia berharga RM60.00. ( X ) Bersikap rajin amat penting kerana ia menjamin kejayaan. ( X ) Kereta Savvy buatan Malaysia.Ianya sangat murah.( X )

21. ayat pasif = 7 jenis; di..oleh, / di / kena..oleh / kena.. /teroleh / ke.an, 1. Kuih itu dimakan oleh bapa. ( ) 2. Kuih itu dimakan bapa. ( ) 3. Kuih itu dimakan oleh bapa. ( ) 4. Kuih itu termakan oleh bapa. ( ) 5. Kuih itu termakan bapa. ( x ) 6. Kuih itu kena makan oleh bapa. ( ) 7. Kuih itu kena makan bapa. ( ) 8. Pencuri itu tertangkap polis. ( x ) 9. Pencuri itu kena tangkap polis. ( ) 10. Dia basah kuyup kerana kehujanan. ( ) 11. Saya tertarik dengan keindahan tasik itu. ( x ) 12. Saya tertarik oleh keindahan tasik itu. ( )
22. Angka-huruf = dalam penulisan angka 1 hingga 10 elok ditulis dengan perkataan.

Angka 11 dan seterusnya ditulis dalam bentuk nombor 1. 2. 3. 4. 5. 1950an ( X ) 1950-an ( ) 1950 an ( X ) lima puluhan ( ) lima puluh an ( X )

23. lain = di akhir ayat,1x

1. 2. 3. 4. 5.

masalah-masalah lain ( ) lain-lain masalah ( x ) perkara-perkara lain ( ) lain-lain perkara ( x ) hal-hal lain ( x )

24. akan = tiada imbuhan 1. 2. 3. 4. 5. menyayangi akan anaknya ( x ) sayang akan anaknya ( ) sayang anaknya ( x ) merindui ibunya ( ) rindu akan anaknya ( )

25. saling = 1x,tidak perlu ganda 1. 2. 3. 4. 5. Daud dan Arif saling kejar-mengejar ( X ) Daud dan Arif saling mengejar ( ) Daud dan Arif kejar-mengejar ( ) Perompak dan anggota polis itu saling menembak. ( ) Perompak dan anggota polis itu tembak-menembak. ( )

26. kata ganda bagi imbuhan pinjaman=2x 1. 2. 3. 4. 5. juru-juruterbang ( x ) juruterbang-juruterbang ( ) olahragawan-olahragawan ( ) olah-olahragawan ( x ) seniman-seniman ( )

27. kata ganda bagi kata nama = 2x kata pertama 1. 2. 3. 4. 5. guru-guru besar ( )=banyak guru besar guru besar-guru besar ( x ) guru besar-besar ( )=banyak guru yang besar alat-alat tulis ( x ) alat tulis-alat tulis ( )

28. kata penguat bebas=sas 1. 2. 3. 4. 5. sangat cantik ( ) cantik sangat ( ) amat kejam ( ) kejam amat ( ) bijak sungguh ( )

29. sekali = tidak perlu ter dan paling

1. 2. 3. 4. 5.

KLCC tertinggi sekali. ( ) KLCC tertinggi. ( ) KLCC tinggi sekali. ( ) KLCC paling tinggi sekali . ( X ) KLCC tinggi sekali. ( )

30. ku/ kau = 1 perkataan, kau tidak boleh di akhir, tidak boleh ada kah,tiada imbuhan 1. 2. 3. 4. 5. Buku itu telah kuambil. ( ) Buku itu telah ku mengambil. ( X ) Ke mana kau pergi tadi? ( ) Itu adik kau? ( X ) Kau sakit kah?(X)

31. kah = kata tanya awal ayat mesti ada,di akhir ayat tidak perlu, di tengah boleh 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Siapakah nama saudari? ( ) Siapa nama saudari? ( X ) Nama saudari siapa? ( ) Nama saudari siapakah? ( X ) Yang manakah basikal kamu ? ( ) Cikgu Ali sudah datangkah? ( X ) Cikgu Ali sudah datang ? ( ) Sudah datangkah Cikgu Ali? ( )

32. baharu =benda / baru=masa=PMR/SPM sama 1. 2. 3. 4. 5. Abu Bakar memakai baju baharu. ( ) Abu Bakar memakai baju baru. ( X ) Dia baru sampai pagi tadi. ( ) Pengantin baru itu baru sampai dengan kereta baru. ( X ) Baru-baru ini, terdapat kes ragut di kampung saya. ( ) / apa-apa / mana? / mana-mana / bila-bila / siapa-siapa

33. apa? 1. 2. 3. 4. 5.

Saya tidak tahu apa yang berlaku. ( x ) Saya tidak tahu apa-apa yang berlaku. ( ) Kami tidak ke mana-mana semalam. ( ) Kami tidak ke mana semalam. ( x ) Datanglah ke rumah saya bila ada masa. ( x )

34. ber--kan=kata sendi tidak perlu 1. 2. 3. 4. 5. Orang tua itu tidur bertilamkan surat khabar lama. ( ) Orang tua itu tidur bertilam surat khabar lama. ( x ) Orang tua itu tidur bertilamkan dengan surat khabar lama. ( x ) Ahli pengakap itu mencari jalan berpandukan peta. ( ) Ayah tidur berbantalkan dengan lengan. ( x )

35. belaka = B 1

1. 2. 3. 4.

Baju-baju itu cantik-cantik belaka. ( x ) Mereka bijak-bijak belaka. ( x ) Mereka bijak belaka. ( ) Mereka-mereka bijak-bijak belaka. ( x )

36. daripada.kepada=perbezaan / dari..ke=masa,jarak,tempat 1. 2. 3. 4. 5. Markah Bahasa Melayunya telah meningkat dari 80% ke 90%. (x) Markah Bahasa Melayunya telah meningkat daripada 80% kepada 90%. Harga minyak petrol telah naik daripada RM1.00 kepada RM1.10 seliter. ( ) Harga minyak petrol telah naik dari RM1.00 kepada RM1.10 seliter. ( x ) Jarak dari Tapah ke Slim River ialah 50km. ( )

37. boleh=keizinan / dapat=memperoleh,guna tenaga 1. 2. 3. 4. 5. Kamu boleh balik setelah menyiapkan kerja itu. ( ) Selepas kakinya sembuh,dia boleh menunggang basikal. ( x ) Dia boleh menjawab soalan itu dengan tepat. ( x ) Dia dapat menjawab soalan itu dengan tepat. ( ) Apabila membaca surat khabar, kita boleh mengetahui pelbagai berita terkini. ( x )

38. kata bantu= boleh bersama 1. 2. 3. 4. 5. Saya belum pernah makan durian. ( ) Adik Lilyana masih belum bersekolah. ( ) Karim Pin masih sedang menulis surat.( ) Yatimah sudah pernah melawat Jepun. ( ) Puan Wong sedang hendak ke pasar. ( )

39. sekalian = B 1 1. 2. 3. 4. 5. Para hadirin sekalian, ( x ) Hadirin sekalian, ( ) Hadirin yang dihormati, ( ) Hadirin yang dihormati sekalian, ( ) Tuan-tuan dan puan-puan, ( )

40. hanya / sahaja= tidak boleh bersama 1. 2. 3. 4. 5. Lamin akan berada di Ipoh hanya seminggu sahaja. ( x ) Lamin akan berada di Ipoh hanya seminggu. ( ) Lamin akan berada di Ipoh seminggu sahaja. ( ) Hanya Shi Mei Ling yang lulus ujian itu. ( ) Shi Mei Ling sahaja yang lulus ujian itu. ( )

41. Hukum D-M (Diterangkan Menerangkan)

1. 2. 3. 4. 5.

alat penghawa dingin ( x ) alat hawa dingin ( x ) pendingin hawa ( ) = hawa yang panas perlu didinginkan penghawa dingin ( x ) penyaman udara ( )

42. isme bukan isma 1. 2. 3. 4. 5. 6. nasionalisma ( x ) nasionalisme ( ) plasma ( ) plasme ( x ) patriotisme ( ) vandalisma ( x )

43. kami sekeluarga / kami semua / kita semua= tidak perlu ulang B 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Saya dan keluarga akan berkelah di Teluk Batik. ( ) Kami sekeluarga akan pergi esok. ( x ) Saya dan keluarga akan berkelah di Teluk Batik. ( ) Kami akan pergi esok. ( ) Kami semua akan berkelah di Teluk Batik. ( x ) Kami akan berkelah di Teluk Batik. ( ) Kita semua haruslah bekerjasama. ( x )

44. di = sudah tiba,sedia ada / ke belum tiba 1. 2. 3. 4. 5. Mereka sudah sampai di Tapah. ( ) Mereka sudah sampai ke Tapah. ( x ) Apabila mereka tiba di tepi pantai, mereka pun membina khemah. ( ) Apabila mereka tiba ke tepi pantai, mereka pun membina khemah. ( x ) Kami akan pergi ke sana sebentar lagi. ( )

45. Penggunaan perkataan sesuai 1. 2. 3. 4. 5. menengok televisyen ( ) menonton televisyen ( ) memotong getah ( x ) = lisan menoreh getah ( ) menggantung baju di ampaian ( x )= menyidai / sementara=1 orang

46. manakala = 2,3.. orang 1. 2. 3. 4. 5.

Ibu menanak nasi sementara kakak saya menyiang ikan.(x) Ibu menanak nasi manakala kakak saya menyiang ikan. Azmi membaca buku sementara menunggu bapanya pulang. ( ) Sementara menunggu bapanya pulang, Azmi membaca buku.( ) Danny menyapu sampah manakala Halim mencuci tandas. ( ) / di atas= tempat

47. atas=bukan tempat

1. 2. 3. 4. 5.

Terima kasih atas pertolongan saudara. ( ) Terima kasih di atas pertolongan saudara. ( x ) Tahniah di atas kejayaan kamu. ( x ) Buku kamu ada di atas meja itu. ( ) Burung berterbangan di atas awan. ( x )

48. kata tanya dalam ayat penyata = tidak boleh 1. 2. 3. 4. 5. Saya tidak tahu siapa namanya. ( x ) Saya tidak tahu namanya. ( ) Polis akan menangkap siapa yang mencuri. ( x ) Saya tidak tahu di mana Cikgu Shaari tinggal.( x ) Saya tidak tahu tempat tinggal Cikgu Shaari. ( )

49. tidak=kata kerja,kata adjektif / bukan=kata nama, 1. 2. 3. 4. 5. Dia bukan abang saya. ( ) Komputer ini bukan berat.( x ) Soalan ini bukan susah. ( x ) Soalan ini tidak susah. ( ) Gillian tidak suka bermain bola sepak. ( )

50. mempunyai= untuk orang, haiwan / terdapat / ada 1. 2. 3. 4. 5. Sekolah saya mempunyai sebuah padang. ( x ) Sekolah saya terdapat sebuah padang. ( ) Sekolah saya ada sebuah padang. ( ) Semua serangga mempunyai enam kaki. ( ) Saya mempunyai empat orang anak. ( )

51. untuk = diperuntukkan sesuatu bagi = mendapat sesuatu,pendapat,boleh tukar ganti dengan untuk (kaji ayatnya) 1. 2. 3. 4. 5. Itulah satu pengalaman indah untuk diri saya. ( x ) Itulah satu pengalaman indah bagi diri saya. ( ) Bagi diri saya itulah satu pengalaman indah. ( ) Pasukan tentera berjuang demi untuk negara. ( x ) Asrama itu adalah bagi pelajar-pelajar tingkatan 1.( )

52. kata-kata singkat (untuk dialog dalam karangan cerita dan karangan lain seumpamanya) 1. 2. 3. 4. 5. 6. tak mau =_____tidak mahu_______ tak tau =_____tidak tahu___ mak saya =____emak saya____ tuk saya =____datuk saya________ dah tau =____sudah tahu________ kak saya =____kakak saya________

53. adakah= ya,tidak / apakah=benda, perkara, haiwan

1. 2. 3. 4. 5.

Adakah kamu sakit? ( ) Apakah kamu sakit? ( X ) Apakah nama haiwan itu? ( ) Adakah yang ada di dalam kotak itu? ( X ) Apakah yang terjadi? ( )

54. dan sebagainya = sama jenis / dan lain-lain lagi= berlainan jenis 1. Nelayan itu mendapat banyak ikan seperti ikan pari, ikan parang dan sebagainya. ( ) 2. Nelayan itu mendapat banyak ikan seperti ikan pari, ikan parang dan lain-lain lagi. ( x ) 3. Kamus, buku rujukan, buku cerita dan lain-lain lagi da di dalam perpustakaan itu. (x) 4. Kamus, buku rujukan, buku cerita dan sebagainya ada di dalam perpustakaan itu. ( ) 5. Buah-buahan tidak bermusim adalah seperti nanas,ciku, pisang dan lain-lain lagi. ( x) 55. raya = 2 perkataan kecuali dijadikan nama khas 1. pasar raya ( ) 2. pasaraya ( x ) 3. bandar raya ( ) 4. Bandaraya Kuala Lumpur ( ) 5. Bandar Raya Kuala Lumpur ( x ) 6. Bandaraya Ipoh ( ) 7. pilihan raya ( ) 8. jalan raya ( ) 9. hari raya ( ) 10. lebuhraya ( x ) 56. perkataan goreng 1. 2. 3. 4. 5. Saya suka goreng pisang. ( x ) Saya suka pisang goreng. ( ) Tolong goreng pisang itu. ( ) Goreng pisang itu digoreng oleh ibu saya. ( x Saya suka menggoreng pisang. ( )

57. kepada /ke = tidak perlu selepas kata kerja kecuali melaporkan, melancong, melawat 1. memberitahu kepada Cikgu Siti (x) 5. melaporkan kepada pihak polis ( ) 2. memberitahu Cikgu Siti ( ) 6. kami melawat nenek di kampung ( ) 3. melawat ke Kuala Lumpur ( x ) 7. ke hospital untuk melawat kawan ( ) 4. melawat ke datuknya ( x )

58. ter = ada sangat atau Kata Penguat, salah diletakkan pada Kata Adjektif.

1. 2. 3. 4. 5.

Dia tersangat nakal. ( Dia sangat ternakal. ( x Baju itu amat termahal. ( Baju itu amat mahal. ( Baju itu termahal. ( )

) ) x ) )

59. keke / untuk..untuk.. / didi = Mesti dua kali 1. 2. 3. 4. 5. Saya tidak tahu sama ada dia ke Ipoh atau ke Johor. ( ) Saya tidak tahu sama ada dia ke Ipoh atau Johor. ( x ) Hadiah ini adalah untuk ibu bukan ayah. ( x ) Hadiah ini adalah untuk ibu bukan untuk ayah. ( ) Kami tidak pasti sama ada kakak kamu ada di kantin atau perpustakaan. ( x )

60. se / se..se = Mesti se dua kali , 00 1. 2. 3. 4. 5. dari masa ke semasa ( x ) dari semasa ke semasa ( ) dari masa ke masa ( ) dari hari ke hari ( ) dari hari ke sehari ( x ) / sesetengah = jumlah, sebilangan

61. setengah = 1. 2. 3. 4. 5. 62. 1. 2. 3. 4. 5. 63. 1. 2. 3. 4. 5.

Setengah orang tidak suka akan durian. ( x ) Sesetengah orang tidak suka akan durian. ( ) Setengah-setengah orang tidak suka akan durian. ( ) Setengah-tengah orang tidak suka akan durian. ( x ) Setengah daripada sebuku roti itu dimakan Arif. ( ) beberapa = jumlah / berapa = soalan Beberapa orang pelajar telah menyertai kursus itu. ( ) Beberapa pelajar telah menyertai kursus itu. ( x ) Berapa orang pelajar telah menyertai kursus itu. ( x ) Berapa orang pelajarkah telah menyertai kursus itu? ( ) Beberapa hari yang lalu, saya tidak sihat. ( ) = hendak makan apa? naik apa? ke mana? bas mini ( ) mini bas ( x ) sos cili ( ) cili sos ( x ) Aminah Kedai Jahit ( x )

64. telur apa ? ayam apa ? daging apa?

1. 2. 3. 4. 5.

ayam telur ( ) telur ayam ( ) ayam daging ( ) daging ayam ( ) kuning telur ( )

65. kata Bahasa Melayu 1. 2. 3. 4. 5. Bahasa Melayu ( ) = nama khas bagi mata pelajaran bahasa Melayu ( ) = nama am bagi bahasa berbahasa Melayu ( ) berBahasa Melayu ( x ) fasih Bahasa Inggeris ( x )

66. benda + orang 1. 2. 3. 4. bapa kereta ( x ) kereta bapa ( ) saya punya wang ( x wang saya ( )

67. kata ganda separa + beran = B 1, 1 B 1. 2. 3. 4. 5. dedaun berguguran ( x ) daun berguguran ( ) lelayang bergantungan ( ) layang-layang bergantungan ( ) kekacang bertaburan ( x )

68. selain = tidak perlu daripada,dari 1. 2. 3. 4. 5. Selain daripada mengaji, dia juga terpaksa mengulang kaji hari ini. ( x ) Selain dari mengaji, dia juga terpaksa mengulang kaji hari ini. ( x ) Selain mengaji, dia juga terpaksa mengulang kaji hari ini. ( ) Kita mestilah rajin.Selain itu,kita haruslah berani. ( ) Kita mestilah rajin.Selain dari itu,kita haruslah berani ( x )

69. (orang) menghiaskan /(Benda) menghiasi /(benda) mengotori (orang)mengotorkan 1. 2. 3. 4. 5. Mereka sedang menghiaskan pentas itu. ( Mereka sedang menghiasi pentas itu. ( x Pelbagai bunga menghiaskan pentas itu. ( Pelbagai bunga menghiasi pentas itu. ( Adik mengotori lantai itu. ( x ) ) ) x ) )

70. penjodoh bilangan

1. 2. 3. 4. 5.

seketul pemadam ( ) seutas tali leher( x ) sebuah jam dinding ( ) sepuluh butir telur ayam ( ) lima buah rumah-rumah ( x )

71. saja (sahaja), juga , lagi = di akhir 1. 2. 3. 4. 5. Rumah saya rumah batu juga.( ) Rumah saya juga rumah batu.( x ) Gadis itu tersenyum saja. ( ) Gadis itu saja tersenyum. ( x ) Haji Ali ke Makkah lagi.( )

72. kata penguat(tidak perlu) + kata ganda berirama 1. 2. 3. 4. 5. Rambut Afiqah sangat kusut-masai. ( x ) Rambut Afiqah kusut-masai. ( ) Suasana di pasar malam itu sungguh riuh-rendah. ( x ) Suasana di pasar malam itu riuh-rendah. ( ) Jalan raya ke Cameron Highlands bengkang-bengkok. ( )

73. berkali-kali / berulang kali = B 1 , 1 B 1. 2. 3. 4. 5. Danny menggeleng-geleng kepalanya berkali-kali kerana tidak bersetuju.( x ) Danny menggeleng-geleng kepalanya kerana tidak bersetuju ( ) Danny menggeleng kepalanya berkali-kali kerana tidak bersetuju ( ) Ramli mengangguk-angguk berulang kali. ( x ) Ramli mengangguk berulang kali. ( ) / dai (salah)

74. dia (betul) 1. 2. 3. 4. 5.

diari ( ) dairi ( x ) dailek ( x ) dialek( ) dialog( )

75. di = tempat / pada = benda 1. 2. 3. 4. 5. Ada setompok darah di bajunya. ( x ) Ada setompok darah pada bajunya. ( ) Doktor membalut luka pada kakinya. ( ) Doktor membalut luka di kakinya. ( x ) Jangan bersandar di dinding itu. ( x )

77. (pesakit) menjalani / (doktor) menjalankan

1. Doktor Tan sedang menjalankan pembedahan itu.( ) 2. Doktor Tan sedang menjalani pembedahan itu. ( x ) 78. dia = rakan; walaupun sebagai ketua kelas / beliau = ada pangkat,jawatan (tidak semestinya terkenal sahaja) 1. 2. 3. 4. 5. Ketua Kelas 6 Merah ialah Ali. Dia baik hati. ( ) Ketua Kelas 6 Merah ialah Ali. Beliau baik hati. ( x ) Amalina pelajar terbaik SPM. Dia memang rajin. ( x ) Amalina pelajar terbaik SPM. Beliau memang rajin. ( ) Amalina pelajar terbaik SPM. Ia memang rajin. ( )

79. kata bilangan + penjodoh bilangan tidak perlu kecuali beberapa) 1. 2. 3. 4. 5. sebahagian orang murid ( x ) sebahagian murid ( ) segala ekor binatang ( x ) segala binatang ( ) setiap orang rakyat ( x )

80. agar / supaya / jika / sekiranya = 1x 1. 2. 3. 4. 5. Saya berdoa agar supaya Fatin berjaya.( x ) Saya berdoa supaya Fatin berjaya. ( ) Saya berdoa agar Fatin berjaya. ( ) Jika sekiranya saya terlupa,tolong hubungi saya.( x ) Jika saya terlupa, tolong hubungi saya ( )