Anda di halaman 1dari 6

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI

Tarikh Masa Tahun(kelas) Bilangan Murid Tunjang Pembelajaran Tajuk Sub tajuk

: 7 September 2010 : 0730 0800 : 4 Biru : 20 orang (12 lelaki & 8 perempuan) : Kemahiran : Menjaga Gol : Menangkap bola leret

Objektif Pengajaran dan Pembelajaran : Pada akhir P&P ini murid-murid dapat :

1. Psikomotor 1.1 Menangkap bola leret dengan kemas dalam jarak 5 meter dengan 8 daripada 10 percubaan

2. Kognitif 2.1 Memahami dan mengetahui teknik menangkap bola leret dengan cara yang betul. 3. Afektif 3.1 Merasa seronok dan yakin setelah melakukan aktiviti. Kemahiran Berfikir Pengalaman sedia ada Penerapan nilai Penggabungjalinan BSPP : Memastikan teknik tangkapan yang betul. : Murid pernah didedahkan dengan aktiviti menangkap bola kecil. : Bekerjasama, berdisiplin dan berkeyakinan. : Sains dan matematik : Wisel (1), bola (21), sarung tangan penjaga gol (20 set), skitel (10)
1

BAHAGIAN/ MASA

AKTIVITI

BUTIR MENGAJAR/ FOKUS P&P

ORGANISASI

ALATAN/ CATATAN

Permulaan (5 minit) 1. Memanaskan badan.

1. Memanaskan badan. a. Membawa bola dalam kawasan yang ditetapkan secara bebas. b. Membawa bola sambil lambung dan sambut.

Petunjuk: =Skitel =Murid =Guru

Skitel dan bola

2. Regangan

2. Regangan a. Melambung bola ke udara dan sambut. b. Memegang bola sambil mengilas badan ke kiri dan ke kanan dan ke belakang dan ke depan. c. Membawa bola mengelilingi ke bawah kedua-dua belah paha.

Perkembangan 1. Pengenalan tentang isi (7-10 minit) pelajaran.

1. Guru menerangkan pembelajaran iaitu kemahiran menangkap bola leret. Posisi badan * Demonstrasi memungut bola dengan tangan secara mengaut. * Kedudukan bersedia. Berdiri menghala ke arah bola datang. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi di belakang. Mata memandang bola.
2

2. Demonstrasi

Apabila bola hampir ke kaki, rendahkan badan dengan lutut kanan di atas tanah di belakang tumit kiri. Tangkap bola di hadapan badan dan bawa ke dada.

3. Latih tubi

2. Bahagi murid secara berpasangan untuk melakukan aktiviti menangkap bola leret. Golek bola leret ke arah rakan sebanyak 10 kali dalam jarak 3 meter dan menangkap bola leret tersebut. Menendang bola ke arah pasangan dalam jarak 5 meter dan pasangan akan menangkap bola tersebut. Pasangan akan menendang bola kiri atau ke kanan dan rakannya akan =Murid menangkap bola dalam jarak 5 =Bola meter. 1. Secara berpasangan, seorang jadi penendang dan seorang jadi penjaga gol. 2. Penendang akan melakukan 5 tendangan dan penjaga gol akan cuba untuk menangkapnya dalam jarak 5M.Jarak antara skitel 2 skitel adalah 3M . 3. Dilakukan secara bergilir. 4. Penjaring yang terbanyak akan dikira sebagai pemenang.

Kemuncak (5-7 minit)

Permainan kecil.

Penutup (3-5 minit)

1. Menyejukkan badan 2. Aktiviti kelonggaran

Berlari anak dalam kawasan yang ditetapkan dengan melambung bola. 1. kelonggaran - menggelek kaki di atas bola secara putaran (kekiri dan kekanan). - Regangan bahu mengangkat bola ke depan dan kebelakang dan seterusnya kekiri dan kekanan. - Mengilas badan sambil membawa bola di tangan. - Tarik dan hembus nafas

3. Pengukuhan kognitif

kemahiran ini selalu dilakukan oleh murid dalam kehidupan seharian seperti bermain bola Teguran: berhati-hati semasa bermain

Pujian: murid menunjukkan sikap kerjasama yang tinggi. 4. Pengukuhan Sosial Penerapan Nilai: Bekerjasama,berdisiplin

PENYEMAKAN DAN PENGESAHAN RPH


( Diserahkan kepada guru / pensyarah pembimbing sebelum melaksanakan sesi Pengajaran & Pembelajaran ) CATATAN REFLEKSI Mesti ditulis tangan dan disediakan sebaik sahaja tamat sesi Pengajaran dan Pembelajaran 1. KEKUATAN : ____________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________ 2. KELEMAHAN : ____________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________ 3. CADANGAN MENGATASI / MEMPERBAIKI : ____________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________ Disemak oleh Guru Pembimbing. Catatan: Disemak oleh Pensyarah Pembimbing. Catatan:

Tandatangan : Nama : Tarikh :

Tandatangan : Nama : Tarikh : 5

Anda mungkin juga menyukai