Anda di halaman 1dari 6

Jenis Pendarahan a) Pendarahan eksternal (di bahagian luar) Luka dapat dilihat dengan nyata, seperti kulit terhiris

atau terkoyak, luka di dalam mulut dan di bahagian luar tubuh badan.

b) Pendarahan internal (di bahagian dalam) berkesan Kecederaan pada organ dalaman seperti pendarahan di perut, perdarahan pada paru-paru atau saluran pernafasan, pendarahan pada tali usus, pendarahan rahim, pendarahan buah pinggang dan pendarahan pada tengkorak.

c) Pendarahan internal tanpa kesan Berlaku apabila limpa atau hati pecah dan darah tumpah ke dalam ruang abdomen serta pendarahan pada otak.

Tanda dan Gejala Pendarahan Apabila seseorang kehilangan darah yang banyak sama ada di bahagian luar atau dalam tubuh, tanda-tanda dan gejala-gejala berikut dapat dikesan: Denyutan nadi bertambah cepat serta lemah Kulit sejuk, lembab, pucat dan berpeluh Muka dan bibir kelihatan pucat Pernafasan cepat, pendek dan tercungap-cungap Mangsa berasa pening, pitam dan pengsan Mangsa mungkin berasa dahaga Mangsa berasa resah dan gelisah Renjatan mungkin berlaku Tahap kesedaran menurun Lebam di tempat kecederaan

Berdarah Sakit

Prinsip Asas Pengendalian Pendarahan Rawatan Pendarahan D I EDirect Pressure (Tekanan langsung) Indirect Pressure (Tekanan tak langsung) Elevate (Tinggikan)

Rawatan untuk Pendarahan Eksternal 1. Bersihkan luka 2. Kawal perdarahan 3. Buat tekanan langsung 4. Buat tekanan tidak langsung 5. Tinggikan anggota yang tercedera 6. Perhatikan mangsa menggunakan kaedah ABC A Airway B Breathing C Circulation 7. Periksa nadi untuk menentukan tanda-tanda renjatan 8. Berikan kata-kata semangat 9. Hantar mangsa ke hospital untuk rawatan lanjut

Rawatan untuk Perdarahan Internal 1. Perhatikan mangsa menggunakan kaedah ABC. A Airway B Breathing C Circulation

2. Rehatkan mangsa dan letakkan dalam posisi yang selesa. 3. Tentukan suhu badan mangsa. 4. Berikan kata-kata semangat. 5. Perhatikan tanda-tanda renjatan dengan memeriksa kadar nadi. 6. Hantar mangsa ke hospital untuk rawatan lanjut.

PENGENDALIAN PENDARAHAN DI BAHAGIAN BAHAGIAN LAIN


1. Pendarahan di hidung Mengorek, pukulan ke hidung, penyakit tertentu seperti darah tinggi dan demam kuat adalah antara punca pendarahan hidung.

Rawatan a) Nasihatkan mangsa supaya duduk dan tundukkan kepala agar darah dapat mengalir dari hidung. b) Minta mangsa supaya bernafas menerusi mulutnya dan picit bahagian yang lembut pada hidung. c) Beritahu mangsa supaya memicit hidungnya berterusan. Nasihatkan mangsa supaya jangan bercakap, batuk, menelan, meludah atau menghidu kerana boleh menganggu darah beku yang telah terbentuk di dalam hidung. d) Beritahu mangsa supaya melepaskan tekanan setiap 10 minit. Jika pendarahan tidak berhenti, beritahu mangsa supaya menggunakan semula tekanan bagi dua jangka waktu iaitu 10 minit setiap waktu. e) Apabila pendarahan berhenti dan mangsa masih menunduk, bersihkan hidungnya dengan air suam. f) Nasihatkan mangsa supaya berehat beberapa jam. Beritahu mangsa supaya mengelakkan dari menggunakan tenaga terutamanya menghembus hidung kerana boleh menggangu darah beku.

2. Pendarahan di telinga Pendarahan ini lazimnya disebabkan oleh gegendang telinga yang meletus (tertebuk). Kecederaan ini mungkin berpunca dari suatu objek asing yang ditolak

masuk ke dalam telinga, suatu tamparan pada bahagian tepi telinga, atau akibat suatu letupan.

Rawatan a) Bantu mangsa supaya untuk berada dalam keadaan separuh duduk. b) Pakai sarung tangan jika ada. Pegang pembebat steril atau pad bersih yang tidak berbulu pada telinga. c) Hantar mangsa dalam kedudukan rawatan.

3. Pendarahan di kulit kepala Rawatan a) Kenakan pembalut yang lebih besar dari kawasan luka.

b) Balut kepala dengan kemas c) Jika serphan tulang menonjol keluar dari tempurung tengkorak atau benda-benda asing melekat di kulit kepala, balut dengan pad bulatan.

4. Pendarahan di soket gigi Berpunca daripada kapilari dan boleh berlaku beberapa jam selepas cabutan gigi di klinik.

Rawatan a) Tutup soket berkenaan dengan lipatan pembebat yang tebal untuk kacitan gigi yang kuat. b) Dengan pembalut nipis, buat lilitan di sekeliling muka pesakit untuk mengelakkan kacitan gigi.

5. Pendarahan di tapak tangan Rawatan a) Gunakan sarung tangan pakai buang jika ada. b) Tekap pembebat steril atau pad bersih ke atas tapak tangan dan suruh mangsa mengenggam bebat atau pad. Jika mangsa tidak dapat membuat genggaman yang kemas, beritahunya supaya mencengkam penumbuk dengan tangan yang tidak cedera. c) Balut jejari mangsa supaya ia menggenggam pad. Ikat hujung pembalut pada atas jejari.

d) Angkat lengan mangsa ke atas dan sokong dengan menggunakan anduh pengangkat dan hantar mangsa ke hospital.

6. Pendarahan vena varikos Vena Varikos adalah vena-vena besar di kaki yang injapnya telah rosak

emnyebabkan darah sukar untuk mengalir naik. Lazimnya ia timbul dan menghasilkan kulit berbonjol pada kawasan yang terjejas. Vena boleh meletus akibat tamparan ringan dan ini mengakibatkan pendarahan yang banyak.

Rawatan a) Bantu mangsa untuk baring terlentang, kemudian angkat dan sokong kaki yang tercedera seberapa tinggi yang mungkin untuk mengurangkan kehilangan darah yang banyak. b) Dedahkan kawasan pendarahan dengan cermat. Gunakan tekanan terus yang tepat ke atas kawasan yang cedera dengan pembebat steril, atau pad yang tidak berbulu. Tekan sehingga kehilangan darah dapat dikawal. c) Tanggalkan pakaian contohnya, getah cerut pada stoking kerana boleh menyebabkan pendarahan yang berterusan. d) Letakkan pad lembut yang besar ke atas pembebat. e) Balut dengan kemas. Elakkkan balutan yang terlalu ketat. f) Dapatkan pertolongan (ambulans). Kekalkan kaki mangsa terangkat ke atas sehingga bantuan tiba. g) Perhatikan tanda-tanda vital dan catatkan-tahap gerak balas, denyut nadi, pernafasan. Perhatikan juga peredaran darah mangsa luar dari balutan.

Cara Menghentikan Pendarahan 1. Tekanan secara langsung Tekan kuat pada bahagian yang cedera ke atas kain pelapik atau kain kasa selama 10-15 minit. Ikat pembebat dan pembalut yang sempurna pada tempat luka. Jika perdarahan tidak berhenti, jangan cabut pembalut tetapi letak pembalut tambahan dan balut sekali lagi.

Dalam keadaan yang terdesak, gunakan tangan kosong untuk ditekan pada kawasan luka sambil berikhtiar menyediakan pembalut

improvisasi.

2. Tekanan tidak langsung Jika pendarahan tidak dapat dikawal dengan tekanan langsung, gunakan tekanan tidak langsung pada titik tekanan. Titik tekanan adalah tempat di mana saluran darah arteri boleh ditekan ke tulang dengan rapat untuk menghalang pengaliran darah di kawasan tersebut.

Anda mungkin juga menyukai