Anda di halaman 1dari 13

Kaedah Mengingat

Disediakan oleh Jesma ismail

bunyi. Contoh: melalui pendengaran. penglihatan dan rasa. bau. Ia merupakan penyimpanan dan mendapatkan kembali maklumat.INGATAN ● Ingatan adalah keupayaan seorang murid menimpan perkara yang mereka telah murudi. Ingatan deria Masuk melalui pintu deria dalam beberapa saat disimpan dalam ingatan deria. Ingatan deria menyediakan simpanan sementara untuk maklumat yang diterima Semua maklumat deria ditahan dan diimbas (prapengkodan) dalam jangka masa ½ hingga 4 saat bergantung pada kekuatan rangsangan ● ● ● ● .

INGATAN ● Ingatan Jangka Pendek Maklumat dalam ingatan deria dipindahkan ke ingatan jangka pendek untuk pengekodan seterusnya Akan bertahan lebih kurang 20 saat seterusnya akan terhapus atau disimpan dalam ingatan jangka panjang Purata tujuh item Fungsi utama ingatan jangka pendek adalah untuk latihan ● ● ● ● .

Memudahkan cara mengingat Digunakan untuk mengingat nombor telefon. Nemonik bermakna 'membantu daya ingatan'. Terdapat tiga prosedur asas untuk menggunakan mnemonik dalam mengingati sesuatu: ● ● ● ● . tarikh penting dan sejarah. nama kawankawan.KAEDAH MENGINGAT ● KAEDAH MNEMONIK Berasal dari perkataan Greek mnemon bermaksud berfikiran atau alat mengingat pelajaran yang dipelajari Perlu strategi yang berbeza untuk menyimpan maklumat.

Sesuai untuk mengingat senarai panjang dan bersiri dan ingat fakta . Gantian. Mnemonik Hubungan/rantaian memerlukan penglibatan mental secara aktif. Digunakan untuk mengingat maklumat iii. Gantian digunakan untuk menggantikan konsep yang abstrak kepada imej yang konkrit ● Jenis Mnemonik a. Pancangan. Gambaran Mental. Imej visual diberikan terhadap maklumat ii.● KAEDAH MNEMONIK i.

Anda diberi beberapa senarai conto. burung. kerusi ii.● KAEDAH MNEMONIK Cara mengingat mnemonik hubungan i. Gambarkan seekor burung sedang memakai topi sedang membaca buku di dalam bas. gambarkan objek tersebut secara reguan atau berpasangan dan gambarkan item ini sedang berinteraksi secara berpasangan. Contoh: gambarkan sebuah bas berbentuk buku sedang meronda di jalan raya. topi. pensil. ● Jika dapat melatih diri menggunakan kaedah ini akan boleh menghafal lebih banyak objek yang diberikan Boleh menghafal objek dalam jangka masa lebih panjang ● . buku.

Contoh: perkataan keadilan boleh digambarkan dengan gambaran visual seorang hakim sedang mengadili sesuatu perbicaraan.Mnemonik Kata Gentian ● Sesuai digunakan perkara abstrak yang sukar diingat. Perkataan makanan digambarkan meja yang dipenuhi dengan makanan. Melibatkan penggunaan imej yang timbul dari kata ajuk yang dapat menukarkan maklumat sasaran kepada suatu imej konkrit yang mudah diingati. ● .

yang lucu. Diberikan senarai nama tempat (Tembungo. Bokor. tuklau. i.Berikan nama-nama tempat tersebut dengan imej gantian Contoh: Tembungo:tempurung Tukau:pukau Seligi:gigi Bokor:doktor Lubuk Antu:pintu ● ● . Lubuk Antu) ii.Mnemonik Anekdot ● Anekdot satu cerita pendek yang lucu. seligi. Perlu mengingat maklumat yang penjang dengan menghubungkan kata kunci dalam bentuk sebuah cerita pendek. Contoh: anda mendapat senarai nama daerah yang penjang di pendalaman Sabah dan sarawak.

Atau gigi palsu seorang doktor telah dijumpai di dalam tempurung yang terletak di belakang pintu. iv.Mnemonik Anekdot iii. Reka satu cerita pendek untuk perkara di atas ● Contoh: seorang doktor yang bertugas di klinik gigi telah dipukau dengan mengguna tempurung yang diletakkan di hadapan pintu rumahnya. Ini akan memudahkan anda mengingat tempat berdasarkan anekdot dan bedasarkan kata kunci yang diberikan untuk setiap tempat atau objek .

dapur Contoh: Wujudkan dalam gambaran mental beberapa lokasi yang tersusun dalam satu jalinan yang anda sendiri fahamihalaman rumah anda ahli politik.. Boleh digunakan untuk mengingat suatu rangkap makloumat tersusun. Berdasarkan dua cantuman unsur tempat dan imej. Anda perlu mengingat sesuatu lokasi dan kaitkan dengan maklumat yang ingin diingat. ● ● ● ● . bilik kuliah.Mnemonik Lokasi ● Dikenal sebagai kaedah tempat. Lokasi berfungsi sebagai pancangan. menghubungkaitkan setiap butiran atau kata kunci daripada rangkap maklumat dengan beberapa tempat tertentu. halaman rumah..

Contoh:untuk menghafal 26 abjad dikaitkan dengan lagu tertentu. Membahagikan maklumat kepada bahagian kecil Teknik chungking yang terdapat untuk menghafal abjad: ABCDEFG HIJKLMN OPQRSTU VWXYZ Nombor telefon buat kad A: 0191015535 Kad B: 019 101 5535 ● ● ● .TEKNIK CHUNKING ● Teknik mengumpul beberapa butir maklumat yang tidak berkaitan menjadi satu kumpulan mengikut keseragaman tertentu.

Ingat barang yang hendak dibeli dengan cara memikirkan barang yang ada di dapur anda Kaedah ini dinamakan kaedah loci yang membolehkan anda mengaitkan pemikiran anda dengan set lokasi yang sama seperti bilik atau rumah. ● ● .KAEDAH LOCI ● CONTOH: anda diminta membeli beberapa item barang dapur daripada kedai runcit.

G. B. F boleh diertikan sebagai Every Good Boy Does Fine KAEDAH PEGWORD Bila belajar perkataan Spanish untuk itik ialah pato Boleh menyebut pot-o dan bayangkan seekor itik berenang di dalam kolam dengan sebuah periuk di atas kepalanya ● ● ● ● .KAEDAH PEGWORD ● Kaitkan maklumat dengan kata kunci Contoh: not E. D.