Anda di halaman 1dari 8

TUJUAN DAN OBJEKTIF KARNIVAL BAHASA

Sambutan Karnival Bahasa bertujuan memupuk dan memperkukuhkan penguasaan Bahasa Ibunda iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Cina dan Bahasa Tamil serta meningkatkan kefasihan bertutur di dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab. Perlaksanaan Karnival Bahasa ini juga adalah bertepatan dengan matlamat dan objektif bidang bahasa dalam merangkap aktiviti-aktiviti yang berfaedah untuk pelajar. Karnival Bahasa ini akan dijalankan selama sebulan bermula dari 16 sehingga 20 April 2012.Antara aktiviti-aktivi yang akan dijalankan sepanjang bulan ini adalah Pameran buku, ceramah, minggu bahasa kebangsaan, bercerita, klinik bahasa, Deklamasi Sajak dan lain-lain lagi. Diharap para pelajar dapat menyertai aktiviti-aktiviti yang telah disediakan sepanjang bulan Karnival Bahasa ini berlangsung.

Program Karnival Bahasa Peringkat sekolah ini seharusnya disokong memandangkan penglibatan dan impaknya yang meluas untuk semua murid.

Keberkesanannya melibatkan semua murid samada di sekolah dalam mengasah dan menunjukkan bakat mereka malah menanam minat terhadap Bahasa Malaysia.

program seumpama ini dilihat dapat mewujudkan semangat perpaduan melalui penyatuan bahasa dalam Karnival Bahasa Melayu ini. • Antara lainnya program ini mengajak murid – murid mencintai dan memartabatkan Bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan melalui Program Karnival Bahasa ini. .• Dalam memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

guru-guru akan menggunakan segala kemahiran berbahasa mereka untuk melatih anak-anak didik mereka agar mendapat kemenangan dalam pertandingan yang dianjurkan tersebut. tahap penguasaan berbahasa mereka akan bertambah baik. Murid-murid juga dapat meningkatkan kemahiran berkomunikasi dan berani dalam pengucapan awam. Pertandingan yang sihat ini juga secara tidak langsung dapat menyemai rasa perpaduan dalam kalangan murid-murid yang menyertai Karnival Bahasa Melayu. Karnival Bahasa Malaysia SJK(T) Peringkat sekolah merupakan satu agenda pendidikan yang berasaskan perkembangan dan pemantapan nilai bicara murid dalam bidang Bahasa Malaysia.SIGNIFIKAN PROGRAM KARNIVAL BAHASA Sesungguhnya Program Karnival Bahasa ini amat bermakna kepada muridmurid. melalui pertandingan dalam Karnival Bahasa ini. Pertandingan yang kita jalankan ini merupakan satu usaha pihak sekolah merealisasikan hasrat Kementerian Pelajaran Malaysia selaras dengan pelaksanaan Dasar Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI). Seterusnya wujud semangat bekerjasama dalam kalangan pentadbir atau pengendali program ini. Begitu juga guru-guru yang dijemput untuk menghakimi pelbagai pertandingan yang diketengahkan dalam Karnival Bahasa ini. Banyak kemahiran-kemahiran berbahasa yang dikandung dalam Karnival Bahasa ini khususnya Bahasa Melayu. . Apa tidaknya. Melalui Karnival ini. Tanpa kerjasama yang erat adalah mustahil karnival ini akan dapat dijelmakan kelak. Guru-guru juga akan mendapat impak yang langsung dan tidak langsung melalui Karnival Bahasa Melayu ini. Guru-guru sebenarnya dapat menajamkan kemahiran berbahasa mereka.

Sekali lagi kami merakamkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam usaha menjayakan pertandingan ini.Sesungguhnya pertandingan ini menyediakan satu medan untuk murid-murid SJK(T) membina iltizam dalam memantapkan penguasaan Bahasa Malaysia serta mengasah bakat dan kreativiti. Syabas dan tahniah kepada semua peserta yang telah menunjukkan ketrampilan diri dan semangat juang yang tinggi untuk bertanding ke peringkat negeri. semoga Karnival Bahasa Malaysia SJK(T) Peringkat sekolah mampu merealisasikan matlamat untuk melahirkan semangat kebangsaan dalam kalangan murid dan seterusnya mewujudkan perpaduan yang sejati. . Kami berharap agar kegemilangan program ini akan diteruskan bukan sahaja di sekolah malah turut dilaksanakan di semua negeri di Malaysia. Akhir kata. Tanpa penglibatan dan komitmen daripada semua pihak sebagai satu pasukan sudah tentu pertandingan ini tidak akan berjalan lancar. Kepada semua warga sekolah. Harapan kami semoga program yang kami jalankan ini dapat mempertingkatkan minat dan penguasaan murid serta mengangkat martabat Bahasa Malaysia di persada dunia. menyemai dan memperkukuh semangat perpaduan. Semoga matlamat dan objektif pertandingan ini berjaya mencapai sasarannya. memupuk semangat setia kawan antara para peserta tanpa mengira kaum dan rasa tanggungjawab terhadap perpaduan negara. pengetahuan dan kemahiran dalam Bahasa Malaysia yakni Bahasa Kebangsaan yang termaktub dalam Dasar Pendidikan Negara. Kami berharap peserta yang bertanding pada hari ini akan lebih cemerlang pada masa akan datang. Pertandingan ini juga merupakan wadah yang efektif bagi membina keyakinan diri murid-murid di samping mampu menyuntik.

00 petang. AHLI JAWATANKUASA KERJA BIL TUGASAN 1 Pengacara 2 majlis Pendaftaran AJK SJKT LADANG JAWI SJKT LADANG JAWI BIDANG TUGAS . : SJKT LADANG JAWI. : ISNIN .Mengumpul keputusan dan menyerahkan kepada Ketua 5 Persiapan Tempat SJKT LADANG BYRAM Jemaah Hakim .Membawa alas meja untuk pendaftaran.Memastikan peserta berada di tempat pertandingan. . : 7. .Menyediakan borang pendaftaran . . .Mencatat kehadiran peserta dan hakim .Menyediakan teks doa dan membacanya di majlis perasmian dan penutupan.JUMAAT. .Menyediakan tempat perasmian dan penutupan.Nama Program Tarikh Hari Masa Tempat : Karnival Bahasa Melayu Kebangsaan : 16 – 20 APRIL 2012.30 pagi – 2.Mengacara majlis penutupan .Menyerahkan senarai nama 3 Bacaan Doa SJKT LADANG VICTORIA 4 Pengelola Peserta SJKT BEDONG peserta berdaftar kepada hakim .Menyediakan tempat-tempat .

system berfungsi dengan baik 7 Hadiah & Cenderahati SJKT LADANG JAWI .6 P.A.Menyediakan hadiah dan cenderahati untuk hakim. .Membawa printer untuk penyediaan sijil. Sistem SJKT LADANG BATU KAWAN pertandingan. .a. .a system di tempat yang terlibat. .Mengedarkan buku program 10 Sijil SJKT LADANG BYRAM kepada peserta dan tetamu. . .Menyediakan back drop di pentas menggunakan LCD.Mengedarkan sijil semasa majlis 11 Jamuan SJKT LADANG BATU KAWAN penutup. .Membantu pengacara dalam majlis 8 9 Back Drop Buku Program SJKT LADANG VICTORIA SJKT BEDONG penyampaian hadiah.Menyediakan dulang dan segala peralatan yang diperlukan. .Menyediakan p.Memastikan p. VIP dan pemenang.Menyediakan tempat jamuan untuk peserta. hakim dan tetamu.Menyediakan makanan dan . . .Menyediakan sijil kepada peserta dan hakim . . .Menyediakan buku program untuk peserta dan tetamu.

.Memastikan tiada peserta yang berkeliaran.Menjaga kebersihan di tempat 12 Disiplin & Kebersihan SJKT LADANG VICTORIA jamuan.Memastikan kebersihan terjaga di 13 Dokumentasi SJKT LADANG JAWI sepanjang program dijalankan. LATAR BELAKANG KARNIVAL BAHASA Apabila Kementerian Pengajian Tinggi baru-baru ini mewajibkan kesemua 65 ribu orang pelajar asing yang menuntut di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Swasta (IPTS) di Malaysia agar mengambil mata pelajaran Bahasa Melayu. hakim dan tetamu. .Membuat laporan bertulis dan bergambar sepanjang majlis berjalan.minuman kepada peserta. . .Menyerahkan pelaporan yang telah lengkap dan siap kepada setiausaha Panitia. . kalangan pejuang bahasa menganggapnya sebagai langkah meletakkan semula kedudukan bahasa Melayu dalam sistem pengajian tinggi di negara ini. .

maka dalam Laporan Razak 1956 dinyatakan bahawa. . bahasa Melayu dituturkan oleh semua pedagang dari Arab. India dan Eropah. Malah dalam Laporan Rahman Talib 1960. Walau bagaimanapun. bahasa Melayu dianggap sebagai bahasa perpaduan dan bahasa komunikasi antarabangsa. Tujuan utama penukaran kedudukan ini adalah untuk mengukuhkan perpaduan kaum di negara ini di samping memantapkan lagi kedudukan bahasa Melayu secara berperingkat dalam sistem pendidikan kebangsaan. tujuan akhir dasar pendidikan negara ini adalah untuk menyatukan murid yang berlainan bangsa di bawah satu sistem pendidikan kebangsaan dengan menggunakan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar.Dengan mewajibkan penguasaan bahasa Melayu dalam kalangan pelajar asing di negara ini bolehlah mereka memahami budaya setempat dengan lebih baik dan sekali gus mengembangkan dan menambah bilangan penutur bahasa Melayu di peringkat antarabangsa. kedudukan sekolah rendah ditukar kepada sekolah kebangsaan dan jenis kebangsaan. Demi memupuk perpaduan kaum di negara ini. kemajuan ke arah ini hendaklah dilaksanakan dengan berperingkat-peringkat dan tidak boleh dipaksa secara mendadak. China. Sejarah membuktikan bahawa bahasa Melayu mampu menjadi bahasa lingua franca. Berdasarkan Laporan Razak jelas bahawa dasar pendidikan yang dilaksanakan dapat membentuk perpaduan kaum di negara ini. Ketika itu. Pada zaman kegemilangan zaman Kesultanan Melayu Melaka.