Anda di halaman 1dari 12

KOR KADET POLIS IPDJBS

[KERTAS KERJA PERKHEMAHAN]

KERTAS KERJA

PERKHEMAHAN TAHUNAN KOR KADET POLIS IPD JOHOR BAHRU SELATAN TAHUN 2013
TEMPAT: TAMAN NEGARA ENDAU ROMPIN (PETA) JOHOR TARIKH: 25, 26, 27 DAN 28 MEI 2013 (SABTU, AHAD, ISNIN DAN SELASA)

KOR KADET POLIS IPDJBS

KOR KADET POLIS IPDJBS

[KERTAS KERJA PERKHEMAHAN]

1.0

PENDAHULUAN

Perkhemahan Kor Kadet Polis ini merupakan aktiviti tahunan yang dijalankan oleh IPD Johor Bahru Selatan. Program ini boleh disertai oleh semua anggota kadet polis berdaftar dari sekolah-sekolah Menengah Johor Bahru dan Pasir Gudang. Ia akan diadakan di Taman Negeri Endau Rompin (Peta), Johor pada 25 hingga 28 Mei 2013. Aktiviti ini dilaksanakan selaras dengan kehendak Kementerian Pendidikan Malaysia yang ingin mewujudkan modal insan yang seimbang dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani melalui penyertaan dalam bidang kokurikulum. Seseorang pelajar itu wajib menyertai aktiviti kokurikulum untuk menyeimbangkan tahap sosial mereka dalam melangkah ke alam kehidupan yang lebih mencabar. Pengalaman yang ditimba melalui aktiviti perkhemahan ini bakal diaplikasikan oleh mereka apabila menempuhi alam kedewasaan kelak.

2.0

MATLAMAT

Matlamat program ini adalah untuk memberi pendekatan berkaitan kepimpinan dan disiplin yang perlu ada dalam setiap pelajar. Ia bertujuan untuk meningkatkan keyakinan diri serta menguji ketahanan fizikal dan mental setiap peserta. Pelbagai aktiviti disusun dalam program ini agar sifat kepimpinan dalam diri peserta dapat ditonjolkan dan dapat diaplikasi dalam menempuh cabaran yang mendatang. Program ini juga diselitkan dengan aktiviti kerohanian untuk membina keyakinan diri dan mengukuhkan rohani agar dapat membentuk modal insan yang seimbang selaras dengan pembangunan negara yang mampan.

3.0

OBJEKTIF 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 3.8 Memberi peluang kepada pelajar merasai pengalaman dalam menyertai program kepimpinan. Membentuk pelajar yang mampu berdikari dan mampu menyesuaikan diri dalam setiap situasi. Melatih para pelajar untuk memupuk sikap toleransi, bertanggungjawab dan menghargai alam sekitar. Meningkatkan keberanian dan keyakinan diri semasa menyertai aktiviti yang disediakan. Melahirkan para pelajar yang berupaya untuk mengeluarkan idea-idea yang bernas semasa mereka menyertai aktiviti dalam kumpulan. Memupuk semangat bekerjasama antara kumpulan serta mengikis sikap mementingkan diri sendiri. Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi intelek, rohani, emosi dan sosial. Melahirkan rasa kecintaan kepada alam-sekitar dan mensyukuri nikmat yang Allah berikan.

4.0

TARIKH DAN TEMPOH PERLAKSANAAN 4.1 4.2 4.3 4.4 Tarikh yang dirancang ialah 25, 26, 27 dan 28 Mei 2013 iaitu pada hari Sabtu, Ahad, Isnin dan Isnin. Dilaksanakan selama 4 hari 3 malam Masa pelaksanaan melibatkan waktu siang dan malam. Tentatif program adalah seperti dalam Lampiran.

KOR KADET POLIS IPDJBS

KOR KADET POLIS IPDJBS 5.0

[KERTAS KERJA PERKHEMAHAN]

TEMPAT (RASIONAL MEMILIH TEMPAT) Rasional pemilihan tempat ini adalah kerana Taman Negeri Endau Rompin (PETA); 5.1 Kawasan perkhemahan dengan bentuk muka bumi hutan hujan tropika. 5.2 Kawasan untuk perkhemahan yang agak luas untuk pelbagai aktiviti dapat menampung 260 orang. 5.5 Bebas dari sebarang gangguan luar dan memberikan tumpuan sepenuhnya pada peserta dalam aktiviti mereka. 5.6 Pelbagai kemudahan disediakan seperti tapak perkhemahan, tandas, bilik mandi, surau, dewan, aktiviti junggle tracking, aktiviti riadah dan lain-lain lagi.

6.0

KUMPULAN SASARAN / PENYERTAAN 6.1 6.2 Jumlah peserta : 214 orang anggota Kadet Polis dari 14 buah Sekolah-sekolah Menengah Daerah Johor Bahru dan Pasir Gudang. Jumlah Guru, Anggota dan Pegawai Polis: 28 orang guru , 40 anggota Polis, 1 Pegawai Polis.

7.0

JAWATANKUASA PENGURUSAN Penasihat : 1. ACP Zainuddin bin Yaacob (Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan) 2. Pn. Halimah binti Ali (Pengetua SMK Sultan Ismail)

Jawatankuasa Pelaksana Pengerusi Naib pengerusi Setiausaha Bendahari Kem Komandan Pen. Kem Komandan : ASP Wan Abd Razak bin Wan Ismail (ASP Pentadbiran IPDJBS) : En. Nor Hashim bin Bahrin (GPK Koko SMK Sultan Ismail) : Insp.K Adnan bin Shamsudin (SMK Sultan Ismail) : Insp.K Saroni bin Madar (SM Teknik Tanjung Puteri) : Insp. Hasbullah bin Nor (Ketua Balai Air Molek) : Insp. K Mohd Zasni bin Mohd Ahad (SMK Tmn Daya 3 )

AHLI JAWATANKUASA Ajk Makanan : SMK Tmn Daya 3 (K) Kolej Vok. Tanjung Puteri SMK Sultan Ismail SMK Engku Tun Aminah Hea SEK Tun Fatimah (K) SMK Dato Jaffar SMK Puteri Wangsa (K) SMK Tmn Daya 1 SMK Taman Daya 2 (K) Kolej Vok Perdagangan

Ajk Kerohanian Ajk Kebersihan Ajk Kebajikan/ Keselamatan Ajk Aktiviti/ Permainan

: : : : :

KOR KADET POLIS IPDJBS

KOR KADET POLIS IPDJBS Ajk Kebudayaan

[KERTAS KERJA PERKHEMAHAN] : SMK Mount Asutin (K) SMK Tasek Utara 2 SM Convent SMK Tun Syed Nasir Ismail

Ajk Dokumentasi

8.0

PERBELANJAAN PENDAPATAN PERBELANJAAN Jumlah Bil. Perkara (RM) 17,120.00 1 Bayaran Masuk 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sewa Tapak Khemah Insuran Sijil Boat Transfer Runcit Juru Pandu (Guide) Deposit Sampah Kecemasan Makanan dan Minuman Kuantiti
214 pax x RM5 214 pax x 3 hari x RM3 214 pax x RM1.00 214 pax x RM2.00 214 pax x RM25 20 org. x RM60 214 x RM10

Bil 1

Perkara Sumbangan Penyertaan Perkhemahan

Kuantiti 214 x RM80.00

Jumlah (RM) 1070 1926 214 428 3380 100 1200 200 42 8560

JUMLAH

17,120

JUMLAH

17,120

Jumlah keseluruhan sumbangan yang perlu dibayar oleh setiap peserta untuk program ini ialah sebanyak RM 80.00 (LAPAN PULUH SAHAJA)

KOR KADET POLIS IPDJBS

KOR KADET POLIS IPDJBS

[KERTAS KERJA PERKHEMAHAN]

9.0

PENUTUP

Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan. Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan di dalam aktiviti perkhemahan bersepadu ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka demi untuk melahirkan modal insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Oleh itu, Kerjasama daripada pihak Tuan amat kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

KOR KADET POLIS IPDJBS

KOR KADET POLIS IPDJBS

[KERTAS KERJA PERKHEMAHAN] LAMPIRAN 1

TENTATIF PROGRAM
Tarikh Hari Masa Tempat : : : : 25hb -28hb Mei 2013 Sabtu, Ahad,Isnin dan Selasa 4 Hari 3 Malam Taman Negara Endau Rompin. HARI PERTAMA (SABTU) 25hb.Mei 2013 HARI KEDUA (AHAD) 26hb.Mei 2013 HARI KETIGA (ISNIN) 27 hb.Mei 2011 Bangun Solat Subuh Berkumpul dan daftar platun Kuliah Subuh Senaman pagi Sarapan Perjalan konvoi Ke Taman Negeri Endau Rompin Mengemas barang dan tapak perkemahan HARI KEEMPAT (SELASA) 28hb. Mei 2011

MASA WAKTU 5.30 5.30-6.00 6.00-7.00 PAGI 7.00-7.30 7.30-8.30 0830-9.00 9.00-10.00 10.00-10.30 10.30-11.00 11.00-11.30 11.30-1.00 1.00-2.00 2.00-3.00 3.00-4.30 PETANG 4.30-5.00

Ronda Pandu Arah

Taklimat dan mendirikan khemah Minum petang & Solat Asar

Jungle Tracking and Survival

Makan tengahari & Solat Zohor Survival Sukan Rakyat Perjalanan Konvoi Balik Ke Johor Bahru

5.00-6.30

Riadah

Latihan Persembahan Malam

6.30-8.00 MALAM 8.00-9.00 9.00-12.00 12.00-5.30

Persiapan Makan Malam, Solat Maghrib, Solat Isyak & Tazkirah Night Walk Burung Hantu Bebas & Rehat

Makan Malam / BBQ

Persembahan Malam

KOR KADET POLIS IPDJBS

KOR KADET POLIS IPDJBS

[KERTAS KERJA PERKHEMAHAN] LAMPIRAN 2

BIDANG TUGAS JAWATAN KUASA PERKHEMAHAN 1. JAWATANKUASA AKTIVITI/PERMAINAN Cadangan Bidang Tugas 2. Merangka aktiviti untuk dilaksanakan bermula awal pagi sehingga malam. Mengadakan taklimat sebelum aktiviti dijalankan. Memastikan semua aktiviti mengambil faktor keutamaan keselamatan. Memastikan semua peserta menepati masa untuk semua aktiviti. Memastikan laluan untuk peserta beraktiviti telah diterokai dahulu. Menyediakan aktiviti alternatif sekiranya aktiviti yang dirancang tidak dapat dijalankan akibat masalah cuaca dan masalah luar jangka yang lain. Menentukan aktiviti-aktiviti permainan seperti sukan rakyat dan sebahaginya. Lain-lain yang difikirkan sesuai.

JAWATAN KUASA KESELAMATAN DAN KEBAJIKAN Cadangan Bidang Tugas Memastikan keselamatan dan kebajikan peserta terjamin sepanjang masa di tapak perkhemahan dan semasa menjalankan aktiviti. Menyediakan jadual sentri untuk setiap peserta pada waktu malam. Menyediakan peti ubat dan ubat-ubatan dan peralatan dalam keadaan sedia guna. Berkerjasama dengan pihak PDRM dalam menyediakan sebuah kenderaan khas untuk sebarang kes kecemasan. Menyediakan tempat khas untuk rujukan kesihatan Lain-lain yang difikirkan perlu.

3.

JAWATANKUASA KEROHANIAN Cadangan Bidang Tugas Memastikan ada pegawai bertugas untuk mengimamkan solat dan memberi kuliah Maghrib/Subuh. Sekiranya ingin melatih imam di kalangan peserta pastikan peserta tersebut lebih awal. Maklumkan kepadanya tugas yang perlu dilakukan dengan jelas. Memastikan pelajar menepati masa untuk solat dan kuliah atau tazkirah. Memastikan ada pegawai yang bertugas untuk kelas kerohanian untuk peserta bukan islam. Lain-lain yang difikirkan perlu.

4.

JAWATANKUASA MAKANAN Cadangan Bidang Tugas 7

Merancang menu makanan sepanjang masa perkhemahan dan berbincang dengan penyedia makanan. Menyediakan jadual tugasan untuk memasak. Berkerjasama dengan pihak PDRM dalam menyediaka hidangan makanan dan minuman untuk peserta. Memastikan makanan yang disediakan kepada peserta dalam keadaan sempurna dan selamat serta mencukupi. Lain-lain yang difikirkan perlu.

KOR KADET POLIS IPDJBS

KOR KADET POLIS IPDJBS

[KERTAS KERJA PERKHEMAHAN]

5.

JAWATANKUASA DOKUMENTASI Cadangan Bidang Tugas -

Bekerjasama dengan urusetia untuk menyelaraskan maklumat bagi tujuan pendokumentasian. Sentiasa bersama pelajar khususnya semasa aktiviti dijalankan untuk mengambil gambar. Mengumpul semua dokumen, menulis laporan aktiviti dan menjadikannya lengkap sebagai sebuah buku pelaporan dokumentasi. Berhubung dengan Bendahari untuk urusan kewangan penyediaan dokumentasi. Menghantar kepada pihak pengurusan untuk semakan dan penyimpanan. Lain-lain yang difikirkan perlu.

6.

JAWATANKUASA KEBERSIHAN Cadangan Bidang Tugas Memastikan kebersihan tapak perkhemahan dan sekitar adalah terkawal. Mengadakan jadual bertugas untuk membersikan tandas, bilik mandi dan lain-lain.

7.

JAWATAN KUASA KEEBUDAYAAN Cadangan Bidaang Tugas Merancang tema aktiviti malam kebudayaan. Mengendalikan malam kebudayaan.

8.

JAWATAN KUASA KEBAJIKAN Cadangan Bidang Tugas Memastikan para perserta perkhemahan dalam keadaan keshiatan yang baik. Menyediakan First-Aid bagai merawat sakit atau luka-luka kecil.

KOR KADET POLIS IPDJBS

KOR KADET POLIS IPDJBS

[KERTAS KERJA PERKHEMAHAN] LAMPIRAN 3

SENARAI KEPERLUAN PERKHEMAHAN


BIL 1. 2. KHEMAH PAKAIAN 2.1 Pakaian riadah (sukan) 2.2 T-shirt Kadet Polis 2.3 Kasut ITEM KEPERLUAN Secukupnya *4@5 org/khemah/ Sleeping bag 3 1 1@2 Pastikan kasut yg di bawa tahan lasak utk aktiviti hutan dan air. 1 Secukupnya Secukupnya Secukupnya Secukupnya Secukupnya 1 1 Secukupnya 1 1 1 1 1 Secukupnya

2.4 Selipar 2.5 Pakaian tidur 2.6 Pakaian solat 2.7 Pakaian basahan 2.8 Stoking 2.9 Pakaian Solat 2.10 Sejadah 2.11 Baju Panas (Sweater) *Waktu malam sangat sejuk 2.12 Lain-lain yang difikirkan perlu PERALATAN KEBERSIHAN DIRI 3.1 Sabun mandi 3.2 Sabun basuh 3.3 Berus gigi & ubat gigi 3.4 Tuala mandi 3.5 Pakaian mandi 3.6 Lain-lain yang difikirkan perlu 4. ALAT TULIS 4.1 Buku Nota 4.2 Pen/Pensil dll. PERALATAN KESELAMATAN 5.1 First Aid Kits 5.2 Torch Light 5.3 Ubat Nyamuk 5.4 Ubat-ubatan peribadi (utk pelajar sakit) 5.5 Belerang PERALATAN MEMASAK Base-tin Cawan Bekas Makanan Cooker Mancis Pisau *Makanan kering dan basah secukupnya...berbincang terlebih dahulu bersama guru masing-masing utk menentukan jenis makanan yang hendak KOR KADET POLIS IPDJBS

3.

Secukupnya

5.

1 1 1 Secukupnya Secukupnya

6.

Secukupnya

KOR KADET POLIS IPDJBS


di bawa. 7.

[KERTAS KERJA PERKHEMAHAN]

Lain-lain yang difikirkan perlu dan munasabah dibawa

*Semua perserta perkhemahan diminta membawa bekalan makan sendiri.

10

KOR KADET POLIS IPDJBS

KOR KADET POLIS IPDJBS

[KERTAS KERJA PERKHEMAHAN] LAMPIRAN 4

11

KOR KADET POLIS IPDJBS

KOR KADET POLIS IPDJBS

[KERTAS KERJA PERKHEMAHAN]

12

KOR KADET POLIS IPDJBS