Anda di halaman 1dari 2

Autoreglarea motivationala si afectiva in invatare Analiza comparativa

Introducere Autoreglarea la nivelul motivatiei si afectivitatii se realizeaza prin mecanisme anticipative ( expectantele determina fixarea scopurilor si realizarea unui plan pentru atingerea lor ) si mecanisme retrospective ( care determina ajustarea standardelor personale ) . 1. Definirea termenilor Reglarea motivationala a invatarii include atitudinile, abilitatile si strategiile care faciliteaza invatarea, sustin efortul si atentia necesare desfasurarii actiunii de invatare (Leutwyler ,2009), inclusiv increderea in sine si credintele epistemice ale celui care invata (Schraw et al., 2006). Reglarea emotionala este cruciala pentru adaptarea la mediu si pentru invatare (bruchonSchweitzer, 2002 ) si se instaleaza cu destul de mare dificultate (Mikolajczak et al., 2008). Emotiile pozitive permit anticiparea scopurilor si provocarilor, deschid mintea si creeaza atasamente fata de cei importanti din mediul social.

Motivatia si afectivitatea sunt recunoscute la ora actuala , nu doar ca elemente ale invatarii ci sic a domenii in care e necesara si posibila autoreglarea , sic a domenii care , devenind autoreglate, influenteaza la randul lor autoreglarea invatarii.

omul trebuie sa invete de la inceputurile existentei sale sa se descurce cu o serie de influente emotionale la care este expus- dragoste, indiferenta, expectatii, criticism, sa-si gestioneze si domesticeasca impulsurile si reactiile emotionale.( Leon,1960, p.26)

Anxietatea este unul dintre factorii din sfera afectiva cel mai frecvent luat in considerare atunci cand se analizeaza influenta afectivitatii asupra procesului invatarii. Autocontrolul anxietatii e si una dintre resursele importante ale autoreglarii invatarii prin autoreglarea afectiva.

2. Precizare criteriilor dupa care se face comparatia Se va face o diferentiere intre controlul motivational si emotional.