Anda di halaman 1dari 9

1

Tavaszi metszs

Elszr tiszttsuk meg, kaparjuk le a fk trzst s a vastag gakat a rajtuk lev, felvl kregpikkelyektl, s az sszegylt trmelket gessk el. Az alma-, a krte- s a szilvafk klnsen hajlamosak arra, hogy sr koront neveljenek, ezrt muszj elvgezni a koronaritktst. Ne sajnljuk a fkat, btran vgjunk az gakbl, a fa meghllja ezt a fajta trdst (is). Idnknt szlljunk le a ltrrl amit munka kzben biztonsgosan megtmasztottunk , s alaposan vegyk szemgyre, hogyan alaktsuk tovbb a ft. Azt sem rt tgondolni, hogy fiatalt vagy fenntart metszs szksges- e az adott nvnynek (lsd rajzainkat).

Gondozni muszj
Kezdetnek az egymst keresztez, befel nv gakat kell tbl kimetszeni vagy kifrszelni. gy jrjunk el a trtt, srlt, felkopaszodott gakkal is. Ezltal a megmarad termrszek tbb fnyhez jutnak, a rajtuk lev gymlcsk biztosabban megtermkenylnek. Ers metszssel alaktjuk a hosszanti nvekedst, mg termgat gynge visszametszssel nyerhetnk. A visszametszst mindig a megfelel szgben s magassgban kell a rgy felett elvgezni, ne tl magasan s ne tl alacsonyan: kb. 2-3 mm-re. Mindig a kifel mutat rgy felett vgjunk a rgy arrafel hajt, amerre ll , hogy ne befel njenek a hajtsok. A vzszintes hajtsoknl a fels oldalon fejldik termg a rgyekbl. Az oldalra s lefel tart nylvnyoktl szabaduljunk meg. A prhuzamos cscshajtsoknl a gyengbbiket tbl nyessk le. Mindig les eszkzzel dolgozzunk, ami vg, s nem roncsol. Az szibarack s a szl termre metszst nem kell elsietni; vrjunk addig, amg a rgyek kiss duzzadni kezdenek, s maguktl jelzik, milyen hossz termcsapokat kell hagyni. Gyakori hiba, hogy a kertszkedk tlterhelik rgyekkel a tkket. Pedig ettl nem terem tbb szl, mert a nagyobb szm frtn a bogyk nem tudnak rendesen fejldni. Ha valaki nem tette, mg nem ks a talajba munklni a komposztot, a tzeges istlltrgyt vagy gombatrgyt. A dszfk s cserjk metszse egyszerbb feladat, br vannak, akik mvszi elhivatottsggal formzzk, alaktjk e nvnyeiket is.

Nevel metszs: A fa koronjnak nyitottnak s laznak kell lennie, hogy a leveg s a fny elg utat talljon a bels gakhoz is. A vezrgak megntt rszeit mintegy egyharmadval kell visszavgni.

Fenntart metszs: Csak azokat a hajtsokat tvoltsuk el, amelyek a fny bejutst gtoljk, ezzel a fakoront hosszabb tvon is lazn tarthatjuk. Idnknt lefel is nveszthetnk gakat.

Fiatalt metszs: A koront egyharmadra, felre metsszk vissza. Az idsebb fk mr cskkentik a hajtsok nvesztst, a fiatalt metszssel a fa jra hajtani kezd, a korona jra felpl.

Sebkezels, permetezs
Sebkezels
Ne feledkezznk el a metszst kveten a sebek kezelsrl, mert ha ez kimarad, a vgsi felletek teret adhatnak a gombknak s baktriumoknak, amelyek tovbb terjedve gelhalsokat,

3 mzgsodst vlthatnak ki. Elszr kaparjuk le a beteges, levl kregdarabokat, s a friss sebeket kenjk be valamilyen sebvd anyaggal, mondjuk Fabalzsammal vagy Vulneronnal.

A permetezs fontossga
Nlklzhetetlen feladat a metszs utn a tl vgi lemos permetezs. Alaposan dolgozzunk, de vigyzva, hogy ne gjenek meg a nvnyek. Erre a clra a nvnyvdelmi szakemberek a legjobbnak a bordi porbl ksztett 1%-os oldatot (bordi l + kn) tartjk. Ezzel permetezzk be az sszes gymlcsft ez a legjobb vdelem az szibarack levlfodrosodsa (tafrina) ellen is , a szltkket, a rzsabokrokat, a mlna- s ribiszkebokrokat, valamint a dszfkat s -cserjket is. Ha szksges, ismteljk meg, az egyszeri permetezs ltalban nem elg. Ezenkvl ajnlatos megszrni minden ptmnyt, kertst, kaput, szerszmos kamrt, amely fbl, deszkbl kszlt. Pajzstetvek s egyb krtevk ellen szksg lesz mg egy permetezsre, mondjuk 3-4 szzalkos Agrol oldattal. Vsroljunk a permetezberendezshez megfelel mret toldalkot, amivel fel tudunk nylni a magasabb gakhoz is. Munka kzben hasznljunk maszkot, a ruhzatot s eszkzket alaposan bltsk t, mossuk el. Vegyszereinket biztonsgos helyen troljuk, a lejrt szavatossg termkeket mr ne hasznljuk fel.

2. A kiskertekben komoly segtsgnkre lehetnek a szecskzberendezsek, amelyek a felhalmozdott nyesedket, gakat komposztlhat mretv aprtjk. 3. A Gardena forgalmazza a combysystem teleszkpos nylre ersthet vglls gvg ollkat, amelyekkel a nehezen elrhet gak is knnyedn vghatk. Hossz: 160 cm, tmr: 35 mm.

Ids fk
Az ers, javakorabeli fk feljt ritktsakor tartsunk mrtket, megfontoltan, vatosan jrjunk el. Ha egyszerre sok gallyat, grszt metsznk le, ez fattyhajtsok, fattyvesszk kpzdst vlthatja ki. A korona ettl ismt kedveztlenl srv vlik. A tlsgosan sr, nagyon elhanyagolt korona eltvoltand rsznek a felt vgjuk le, a tbbit halasszuk ksbbre.

Rosszul kialaktott koronaforma


Az alakt metszsben nem rszeslt, vagy rosszul kialaktott koronaformkon gy segthetnk, hogy az oldalgakat egyharmadra kurttjuk. Az erteljes metszs hatsra a mr flkopaszodott rszekbl is hajtsok trnek el. Ksbb bellk j, szablyos korona nevelhet. Clszer ezeket a fiatalt metszseket is mrtkkel, kt v alatt, rszletekben elvgezni. Tartsuk minden esetben szem eltt, hogy elszr a mr pusztul, beteg, srlt, tovbb meredeken felfel tr, valamint egymst keresztez, drzsl, illetve kifejezetten tban lv rszeket tvoltsuk el. Ezutn kvetkeznek az egszsges gak: a vzgak kls rsztl befel haladva, krben a koronn. A kls koronarszben vgzett erteljesebb ritktssal ellenttben a koronabelsben lehetleg rizzk meg a termalapot is jelent vesszket s a kt-hrom ves gallyakat.

Fagykr felmrs, metszs a gymlcssben


A gymlcssben fagymentes napokon folytatjuk a gymlcsfk trzs- s koronapolst. Vgjuk le a lisztharmattal s kaliforniai pajzstetvel fertztt gvgeket. Vgezzk el az ids fk kregkaparst. A sebzsi felleteket vgjuk simra s sebktrnnyal vagy oltviasszal kenjk be. Tvoltsuk el a monlis, gymlcsmmis s hernyfszkes gallyakat is. Munkakezds eltt rgi flit tertsnk a fa al, hogy a hulladkot sszegyjts utn elgethessk. Ne felejtsk kivgni a fk tvbl a sarjhajtsokat.

Fagykr felmrs
Ellenrizzk, hogy a gymlcsskben keletkezett-e fagykr. Fagykr esetn metszskor tbb termrgyet kell hagyni. Virgzskor brtartalm lombtrgya permetezsvel fokozhatjuk a ktdst. Metszs eltt ennek mrtkrl rgyvizsglattal gyzdhetnk meg: - Rgyek sznnek vizsglata ltalban a szoksostl eltr sttbarna vagy fekete rgyek krosodtak. Az ilyen rgyek hajlamosak lepotyogni. Mindez igen jellemz a kajszira.

- Termrgyes vesszk, gallyakhajtatsa A rgyek letkpessgrl mskpp is meggyzdhetnk. Dugjuk a vizsglatra sznt vesszket vzzel teli ednybe. Ha szobahmrskleten a rgyek nhny nap mlva megduzzadnak, illetve 6-8 nap mlva kihajtanak, virgoznak, akkor nincs baj. - Rgyek felvgsa Ehhez tudnunk kell, hogy februr elejre a rgyekben a virgszervek teljesen kifejldnek, szabad szemmel is jl lthatk. Ha a rgyeket egszen a rgyalapig hosszukban felvgjuk, megllapthatjuk, hogy mely szervek s milyen mrtkben krosodtak. A kisebb mrtk elfagysokat (pl. enyhe barnuls a porzk egy rszn, bibeszlon) mrskelni lehet Frigocur kijuttatsval metszs utn.

Metszs
Fagymentes napokon, illetve mnusz 5 C-ig vgezhet a gymlcsterm nvnyek metszse. Ezt a munkt vgezzk el a rgyduzzadsig, mert ksbb a rgyek knnyen letrnek. Egyes gymlcsfajok metszst a pirosbimbs llapotban kell elvgezni. Ilyenkor ugyanis mr jl lehet ltni a tli fagykrokat, illetve vannak krokozk, melyek nem fertznek olyan intenzven, mint mlynyugalmi llapotban. ltalban elmondhatjuk, hogy akinek csak nhny fja van, nyugodtan vrhat a pirosbimbs llapotig. Azonban azt is tudnunk kell, hogy ekkor a metszs folyamn sok rgyet letrnk mozgsunkkal, illetve a vesszk, vagy gallyak kiemelsekor. Nincs recept a gymlcsfk metszshez, ellenben tbb ltalnosan hasznlhat elv ltezik, amelyeket rdemes megfontolni. Ezek kzl a legfontosabbak: - A metszs sorn mindig tvoltsuk el a srlt, beteg, fertztt rszeket.

6 - A metszs utn azonnal vgezznk sebkezelst, a metszeszkzket gyakran ferttlentsk. Ez az almatermsek metszsekor a tzelhalsos baktriumos betegsg miatt nagyon fontos teend! - Mindig vegyk figyelembe a nvnyek egszsgi s ernlti llapott, a tavalyi termsmennyisget s ezekhez igaztsuk a metszs erssgt. - Az elz vi metszs eredmnyre, hatsra figyelemmel vgezzk a metszst, a metszsre vonatkoz szablyokat mindig az adott nvnyre alkalmazzuk. - A nyesedket a lehet leghamarabb dolgozzuk fel.

A metszs utni nyesedktmeg feldolgozsa, hasznostsa rendszerint nagyobb gondot okoz, mint azt elszr gondolnnk. Mivel szilrd tzelanyaggal ma mr vidken is kevesen ftenek, a kisebb kertek metszsi nyesedknek elhelyezse sem gondtalan, hiszen a legtbb esetben is csak a szabadtri sts-fzshez kell valamennyi. Ha a kzi vagy gpi aprts megoldhat, akkor az aprtk komposztnak, mulcsnak jl hasznosthat. Legtbbszr ezek hjn csak az elgets mellett dntenek. Elszr az alms-termseket, majd a gymlcsbokrokat s vgl a csonthjas gymlcsfkat metsszk. Az utbbi csoportbl a kajszi s szibarack metszst csak rgyfakads utn vgezzk, hogy elkerljk a fk gutats krokozkkal val fertzst.

Milyen cllal vgezzk a metszst?


Amennyiben sok termst akarunk, a metszs egyik legfontosabb alapelvt kvetve hosszra metssznk, ha viszont a hajtskpzs serkentse a clunk, rvidre kell metszeni. Nem szabad nagy terms remnyben metszetlenl hagynunk a fkat, mivel ezzel megszntetjk a termrszek megjhodst, s hossz tvon lecskken a terms. A helyes metszs egyenslyt teremt a term- s hajtrszek kztt. A visszametszs erssgt az elz vi nvekedsbl kalkullhatjuk ki.

Fajtaspecifikussg
A metszs nemcsak faj-, hanem fajtaspecifikus is. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a krtt kell msknt metszetni, mint a kajszit, hanem a Jonatn metszse is klnbzik a Hsvti rozmaringtl. Ez a klnbsg pp az almnl a legszembetnbb.

Cseresznye - meggy
A j metszshez ismerni kell a termrgyek elhelyezkedst a termrszeken. Cseresznynl s meggynl a hossz vesszk als s kzps rszein tallhatk a virgrgyek, teht azokat tlsgosan nem clszer visszametszeni. Ugyanakkor a meggy gyorsan felkopaszodik, ha nem metsszk vissza a vzgakhoz kzelebb es elgazsokra.

Szilva - kajszi
Szilvnl s kajszinl visszametszs helyett inkbb ritktsunk. A tl sok hossz vessz nem kedvez, nagy rszket tbl vgjuk ki, csak a j llsakat hagyjuk meg. Trekedjnk a 2-3 ves gallyak megtartsra.

Alma
Almnl, mint ahogy mr emltettem, az egyes fajtk kztt nagy eltrsek vannak, pldul a Jonathan sok hossz vesszt nevel, de ezek kevsb termkenyek, ezrt clszer visszametszeni ket. Ugyanakkor az Idared vagy a Golden Delicious minden vesszn megfelelen terem, ezrt csak ritktani kell. Az alma s a krte egyarnt a ktves gallyakon hozza a legrtkesebb termvesszket nhny fajta kivtelvel (Bosc kobak, Nemes Krasszn).

8 Ugyanakkor a krte termrszei lassabban regednek, ezrt ritkbban kell lecserlni ket.

szibarack
Az szibarack vesszi vegyesen tartalmazzk a hajt- s virgrgyeket. Visszametszskkel a hajtsnvekedst segtjk el. Rgebben ezrt a jv vi vesszkre gondolva azok egy rszt visszametszettk. Ma mr sokan elegendnek tartjk a ritktst, az ersebb hajtsokat meghagyva. A msodrend vesszk s a fejlettebb nyrsak is rtkesek. Visszametszst inkbb fiatal fkon, a koronaalakts idejn alkalmazzunk, mivel ez elsegti a hajtsnvekedst.

Gymlcsfk betegsgei, krokozi


A baktriumos elhals
A gymlcsfk baktriumos pusztulst, elhalst tbbnyire a Pseudomonas syringae nev baktrium okozza. A krokoz a fk rszleges vagy teljes elhalst idzi el. Az elhals tavasszal, nyr elejn lp fel: a levelek, hajtsok szne megfakul, lankadni kezdenek, majd elhalnak, leszradnak. Az elpusztult grsz metszlapjn barna elsznezds lthat. Ez a krokoz egyike a kajszi fk gutatseknt ismert betegsgnek. A krokoz baktrium a nvny felletn l. November s mrcius kztt, ha hvs, csapadkos az idjrs, gyorsan felszaporodik. A fba metszs, llati rgs vagy fagy okozta sebzseken keresztl hatol be s fertzi meg a ft. A mr fertztt fk fagyrzkenysge fokozdik.

Vdekezs
Mivel a krokoz a tli idszakban fertzi a gymlcsfkat, az alakt s ifjt metszst is rgypattans s virgzsa kztt ajnlatos elvgezni, amikor a magasabb hmrsklet mr nem kedvez a baktriumok behatolsnak. Ha a metszsre csak a tli nyugalmi idben van lehetsg, a metszst kveten, lehetleg azonnal, rz tartalm gombas baktrium lhats lemos permetezst alkalmazzunk, amivel a sebeket lezrjuk s megakadlyozzuk a baktriumok behatolst. A nagyobb fs rszek lezrst

9 vgezzk el sebkezel szerrel is. A metszollt s frszt, amikkel a fkon sebzseket ejtnk, ajnlatos a fk vltsnl Hypos oldattal ferttlenteni. Ne felejtsk, hogy a vegetcis idszakban is alakthatjuk a fk koronjt: a zld metszs s a hajtsvlogats is folytathat a mr kizldlt fakoronban.