Anda di halaman 1dari 67

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Akademik. Orientasi Mata Pelajaran Kepentingan Mata Pelajaran Pada akhir sesi murid dapat: 1 2 Memberikan maklumat tentang kepentingan mata pelajaran. Meningkatkan motivasi dan pencapaian akademik

Masa Sasaran Bahan

: :

60 minit Tahun 2 Kertas A4 Set Induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling bersoaljawab tentang kepentingan menguasai setiap mata pelajaran. 1. 2. Murid menyenaraikan mata pelajaran yang diketahui. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengadakan perbincangan mengenai kepentingan setiap mata pelajaran.

Langkahlangkah

Penilaian

Melalui catatan maklumat yang dilakukan oleh murid

Rumusan

Pendedahan kepada kepentingan setiap mata pelajaran dapat membantu memperoleh kemahiran asas.

Falsafah

Maklumat yang tepat dapat membantu kecemerlangan dalam akademik

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Akademik. Kemahiran Membaca - Main Peranan Pada akhir sesi murid dapat: 1. 2. 3. Memahami kepentingan membaca. Menguasai kemahiran membaca Melakonkan simulasi petikan pendek

Masa Sasaran Bahan

: :

60 minit Tahun 2 Petikan Teks, Lampiran A/2A

: Langkahlangkah Set Induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid meneka aksi yang dibuatnya 1. Wakil murid mengambil teks yang disediakan dan berbincang dalam kumpulan( Lampiran A/2A ). 2. Murid menggayakan aksi mengikut petikan yang dibaca . 3. Setiap kumpulan diberi peluang untuk memberi pandangan tentang persembahan kumpulan lain Penilaian Rumusan :
:

Kebolehan melakukan aksi berdasarkan petikan Teknik membaca yang betul dapat membantu murid dalam memahami kandungan bahan bacaan Orang yang suka membaca akan memperoleh banyak ilmu Bak kata pepatah ,Membaca Jambatan Ilmu

Falsafah

Lampiran A/2A

Contoh:

Cerita 1: Saya pergi ke sekolah menunggang basikal. Tiba-tiba terlanggar batu. Saya terjatuh. Lutut saya luka dan berdarah. Emak menyapu ubat pada luka tersebut. Cerita 2: Ada seekor monyet suka bergayut dari satu pokok ke pokok yang lain. Suatu hari monyet melihat buah pisang yang masak ranum. Monyet sangat gembira dan makan buah itu. Cerita 3: Ada dua orang budak lelaki. Mereka suka bermain bola. Mereka bermain di padang. Selain bermain bola mereka juga suka bermain badminton dan berenang. Cerita 4: Saya ada seekor kucing. Bulu kucing saya bertompoktompok. Ekornya panjang. Kucing saya suka makan ikan. Kucing itu sangat manja dengan saya. Cerita 5: Ayah saya seorang yang baik. Dia sangat penyayang. Dia ada sebuah kereta besar. Dia bekerja sebagai seorang askar. Ayah saya suka minum kopi dan tidak merokok.

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Akademik. Kemahiran Mengingat Telefon Rosak Pada akhir sesi murid dapat: 1. Menggunakan kaedah mengingat dengan betul. 2. Memupuk semangat kerjasama dalam kumpulan

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: :

60 minit Tahun 2 Kertas A4, Lampiran A/2B

Set Induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menceritakan pengalaman gembira, lucu atau sedih. 1. Guru mengarahkan murid duduk dalam bulatan kecil mengikut kumpulan yang ditetapkan. 2. Setiap kumpulan menghantar seorang wakil untuk membaca dengan senyap dan mengingat teks yang disediakan. 3. Wakil akan kembali ke kumpulan dan membisikkan ke telinga murid yang pertama. Kemudian murid pertama tadi membisikkan pula kepada murid yang kedua dan seterusnya. 4. Murid yang terakhir akan diminta untuk menulis teks yang didengar di papan tulis. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling merumuskan kemampuan daya ingatan kita berbeza dan menerapkan nilai murni yang berkaitan dengan aktiviti.

Penilaian Rumusan Falsafah :

:
:

Membuat penilaian berdasarkan hasil tulisan murid. Teknik mengingat dapat membantu pelajar dalam proses pembelajaran. 1. Otak manusia berpotensi mengingat apa yang dipelajari. 2. Latihan berterusan akan meningkat kebolehan mengingat.

Lampiran A/2B

Contoh:

Ahmad anak Pak Abas. Dia ke sekolah menaiki bas. Kawannya bernama Alias. Setiap hari Selasa mereka ponteng kelas.

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Akademik. Kemahiran Berfikir - Pemikiran Kreatif Pada akhir sesi murid dapat: 1. Melahirkan idea yang sama dengan cara yang berbeza. 2. Mencipta sesuatu yang baru atau mengambil idea yang sedia ada dengan mengubah dan mengembangkannya.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: :

60 minit Tahun 2 Kertas A4, bahan maujud

Set Induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menamakan barang kesayangan mereka di rumah atau di sekolah dan menyatakan sebab menyayanginya. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan satu benda maujud. Contoh: berus gigi 2. Murid menulis beberapa kegunaan berus gigi tersebut dalam masa yang ditetapkan. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengulangi langkah tersebut dengan menunjukkan benda-benda lain. 4. Murid dipilih secara rawak untuk membentangkan hasil catatan.

Penilaian Rumusan

:
:

Kebolehan murid mencetuskan idea kreatif. Setiap murid berupaya meningkatkan kreativiti apabila diberi bimbingan.

Falsafah

Setiap individu perlu yakin diri untuk menyatakan idea masingmasing mengikut kreativiti sendiri.

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Akademik. Kemahiran Pengurusan Masa. Pada akhir sesi, murid dapat: 1. Mengenal pasti jenis aktiviti utama yang dilakukan sebagai seorang murid, 2. Menentukan cara mengurus masa dengan berkesan, 3. Menyedari kepentingan pengurusan masa dengan berkesan.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: :

60 minit Tahun 2 Lembaran kerja, Lampiran A/2C

Set Induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling bertanya kepada murid mengenai aktiviti kehidupan seharian dan tempoh masanya. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedarkan lembaran kerja kepada semua murid. 2. Murid mengagihkan masa dan melabel bagi setiap aktiviti mengikut jam dalam tempoh masa 12 jam. Contoh: 7 pagi hingga 7 malam 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan tentang kepentingan pengurusan masa kepada murid.

Penilaian

Kebolehan menyatakan aktiviti mengikut keutamaan sebagai seorang murid. Murid menyedari kepentingan mengurus masa dengan baik. Masa itu emas. Oleh itu ia perlu dimanfaatkan secara bijaksana.

Rumusan Falsafah :

Lampiran A/2C Contoh: Muka Jam

12 11 1

10

7 6

Bidang Tajuk Objektif

: Kerjaya : Jenis-jenis Pekerjaan : Pada akhir sesi, murid dapat: 1. Murid dapat menyatakan perbezaan jenis pekerjaan. 2. Dapat membantu murid untuk menimbulkan minat terhadap pekerjaan.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: 60 minit : Murid Tahun 2 : Lampiran K/2A : Set Induksi Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan gambar polis, jururawat dan guru. 1. Penerangan mengenai kerjaya yang beruniform dan bukan beruniform. 2 Guru Bimbingan dan Kaunseling bersoal jawab secara lisan dengan murid. 3. Murid-murid menjawab soalan dalam lampiran K/2A. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan secara keseluruhan tentang perbezaan kerjaya beruniform dan tidak beruniform

Penilaian

: 1. Menjawab soalan yang diajukan oleh Guru Bimbingan dan Kaunseling. 2. Menyiapkan latihan dalam lampiran K/2A.

Rumusan Falsafah

: Terdapat berbagai pekerjaan yang beruniform dan tidak beruniform. : Terdapat pelbagai jenis pekerjaan yang boleh diceburi.

Lampiran K/2A Bulatkan menggunakan warna MERAH pekerjaan beruniform dan warna BIRU pekerjaan yang bukan beruniform.

GURU JURUTERA AKAUNTAN TENTERA

DOKTOR AHLI SAINS POLIS PENSYARAH KERANI

JURURAWAT PEGUAM BOMBA ARKITEK CHEF JURUTEKNIK PRAMUGARI PENYANYI

AHLI ASTRONOMI

AHLI PERNIAGAAN JURUTERBANG PELAKON

10

Bidang Tajuk Objektif

: Kerjaya : Tugas dan Suasana Persekitaran Pekerjaan : Pada akhir sesi, murid dapat: 1. Murid-murid mengetahui bidang tugas sesuatu pekerjaan. 2. Murid-murid dapat menyatakan suasana persekitaran pekerjaan yang berkaitan.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: 60 minit : Murid Tahun 2 : Lampiran K/2B : Set Induksi Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan gambar persekitaran kerja seperti di pejabat pos 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling memberi penerangan mengenai tugas dan tempat bekerja. 2. Soal jawab secara lisan dengan muri-murid. 3. Murid bercerita tentang tugas dan suasana persekitaran sesuatu pekerjaan berdasarkan pengetahuan sedia ada. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedarkan lembaran K/2B. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan mengenai tugas dan persekitaran tempat kerja.

Penilaian

: 1. Murid bercerita mengenai tugas dan tempat kerja sesuatu pekerjaan. 2. Murid menyiapkan latihan.

Rumusan Falsafah

: Setiap pekerjaan mempunyai tugas dan tempat bekerja yang berbeza. : 1. Jenis pekerjaan yang menentukan tempat bekerja. 2. Kejayaan sesuatu pekerjaan bergantung kepada tugas yang dilaksanakan.

11

Lampiran K/2B Suaikan gambar jenis pekerjaan dengan tempat bekerja yang sesuai.

12

Bidang Tajuk Objektif Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: Kerjaya : Kepentingan Pekerjaan : Pada akhir sesi, murid dapat: 1. Mengetahui kepentingan pekerjaan kepada manusia.

: 60 minit : Murid Tahun 2 : Lampiran K/2C : Set Induksi Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan sejumlah wang dan meminta murid menyatakan apa yang boleh dibeli dengan wang tersebut 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling memberi penerangan mengenai kepentingan pekerjaan kepada manusia. 2. Soal jawab secara lisan dengan murid-murid. 3. Mengedarkan lampiran K/2C dan murid menjawab soalan. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan secara keseluruhan tentang kepentingan pekerjaan.

Penilaian Rumusan

: Murid menjawab soalan dan menyiapkan latihan. : Setiap pekerjaan mempunyai fungsi dan kepentingan kepada manusia. : Manusia memerlukan pekerjaan untuk menyara hidup dan membina kehidupan yang lebih selesa.

Falsafah

13

Lampiran K/2C Isi tempat kosong dengan perkataan yang sesuai. merawat mengajar memadam mengawal menjahit

Jururawat sedang ___________________ pesakit.

Cikgu Siti sedang ____________________ muridnya.

Anggota polis trafik itu sedang __________________ lalu lintas.

Pasukan bomba telah selesai __________________ kebakaran.

Tukang jahit sedang ___________________ baju. Bidang :

14

Kerjaya Tajuk Objektif : Kegunaan Alatan Dalam Pekerjaan : Pada akhir sesi, murid dapat: 1. Memahami fungsi setiap peralatan berkaitan dengan pekerjaan.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: 60 minit : Murid Tahun 2 : Lampiran K/2D : Set Induksi Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan peralatan seperti gergaji dan senduk. 1. Bersoal jawab secara lisan tentang nama alatan mengikut jenis pekerjaan. 2. Penerangan tentang kegunaan alatan berdasarkan pekerjaan. 3. Mengedarkan Lampiran K/2D dan murid menjawab soalan 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling berbincang jawapan dengan murid-murid dan membuat rumusan mengenai fungsi dan kepentingan sesuatu peralatan dalam pekerjaan.

Penilaian Rumusan Falsafah

: Murid menjawab soalan latihan. : Setiap peralatan mempunyai fungsi tertentu berdasarkan pekerjaan. : Peralatan adalah penting bagi memastikan sesuatu pekerjaan dapat dilaksanakan dengan lancar. Lampiran K/2D 15

Nama : Kelas :

_______________________________________________________ _____________________________ Tarikh : __________________

Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul.

Nama alatan :______________________ Jenis pekerjaan: ____________________

Nama alatan :______________________ Jenis pekerjaan: ____________________

Nama alatan :______________________ Jenis pekerjaan: ____________________

Nama alatan :______________________ Jenis pekerjaan: ____________________

Nama alatan :______________________


Bidang : Kerjaya

Jenis pekerjaan: ____________________

16

Tajuk Objektif

: Siapa Saya? : Pada akhir sesi, murid dapat: 1. Bercerita mengenai jenis pekerjaan dan bidang tugas pekerjaan tersebut. : 60 minit : Murid Tahun 2 : Tiada : Set Induksi Guru Bimbingan dan Kaunseling mengajukan pantun teka-teki Baju saya putih berseri Kalau sakit jumpalah saya Kalau adik bijak bistari Cuba teka kerja saya? 1. Bersoal jawab secara lisan dengan murid. 2. Penerangan Guru Bimbingan dan Kaunseling tentang tempat dan tugasan yang melibatkan pekerjaan.(Contoh :Mekanik Bengkel) 3. Memilih beberapa orang murid untuk menceritakan satu jenis pekerjaan, tempat bertugas dan bidang tugas yang dijalankan. (Contoh :Doktor hospital - merawat pesakit) 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling berbincang dengan murid tentang persembahan rakan mereka. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling merumuskan tentang aktiviti yang telah dijalankan.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

Penilaian Rumusan Falsafah

: Mampu bercerita tentang sesuatu bidang pekerjaan. : Sesuatu bidang pekerjaan melibatkan suasana bekerja yang berbeza. : Setiap pekerjaan mempunyai suasana dan persekitaran bekerja yang berbeza.

17

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Psikososial Dan Kesejahteraan Mental Diri saya Pada akhir sesi, murid dapat: 1. Mengenal pasti kekuatan dan kelemahan diri. 2. Menerangkan tingkahlaku yang positif dan negatif.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: : : :

60 minit Tahun 2 Tiada Set Induksi : Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan kepada murid maksud tingkahlaku positif dan negatif. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menceritakan tingkahlaku positif yang ada dalam diri murid. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menceritakan tingkahlaku negatif yang ada dalam diri murid. 3. Aktiviti ini diteruskan sehingga semua murid mengambil bahagian.

Penilaian

Murid dapat menyatakan tingkahlaku positif dan negatif yang ada di dalam diri mereka. Murid akan dapat mengetahui tingkahlaku positif dan mengubah tingkahlaku negatif. Yang baik dijadikan teladan dan yang buruk dijadikan sempadan.

Rumusan

Falsafah

18

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Psikososial Dan Kesejahteraan Mental Komunikasi - Menghormati Kawan Pada akhir sesi, murid dapat: 1. Memupuk sikap menghormati orang lain. 2. Mengamal adab sopan dalam kehidupan. 60 minit Tahun 2 Lampiran PS/2A Kad Imbasan ( ucapan bertatasusila ) 1. Assalamualaikum. 2. Selamat pagi. 3. Terima kasih. 4. Maafkan saya. 5. Selamat sejahtera.

Masa Sasaran Bahan

: : :

Langkahlangkah

Set Induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan kad imbasan kepada murid dan meminta murid menyebut berulang kali. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling membahagikan murid kepada lima kumpulan dan setiap kumpulan diberi sampul yang mengandungi keratan ucapan bertatasusila. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid mencantum keratankeratan yang diberi supaya menjadi rangkaikata bersopan. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid-murid menyebut perkataan-perkataan yang dihasilkan.

Penilaian Rumusan Falsafah

Murid tahu menggunakan ucapan bertatasusila mengikut situasi yang sesuai. Murid menggunakan ucapan bertatasusila untuk menunjukkan rasa hormat kepada orang lain. Budi bahasa budaya kita

19

Lampiran PS/2A

Salam

pagi

Sila

saya

Terima

sejahtera

Maafkan

duduk

Selamat

kasih

20

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Psikososial Dan Kesejahteraan Mental Pengurusan Tekanan (Segarkan diri) Pada akhir sesi, murid dapat: 1. Menambahkan tenaga positif dalam diri 2. Meningkatkan daya memori 60 minit Tahun 2 Muzik instrumental Set Induksi (5 minit) Guru Bimbingan dan Kaunseling melakonkan watak seorang yang letih dan bersoal jawab dengan murid. Bahagian A (20 minit ) 1. Murid diminta berdiri dan menggerakkan kedua dua pergelangan tangan secara perlahan- lahan mengikut arahan guru. Aktiviti ini akan dimulakan dari pergerakan perlahan ke pergerakan yang lebih pantas,guru mengarahkan meletakkan kedua dua belah tangan di jantung. 2. Murid mengulangi pergerakan yang sama sehingga guru mengarahkan berhenti dan meletakkan kedua dua belah tangan di muka. 3. Murid mengulangi pergerakan yang sama sehingga guru mengarahkan berhenti dan meletakkan kedua dua belah tangan di bahagian belakang pinggang (buah pinggang). Bahagian B ( 10 minit) 1. Murid diminta mengira 10 hingga 0 secara perlahan lahan sebanyak 5 kali (secara senyap) dengan bimbingan guru. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid-murid menyatakan penyataan positif seperti Saya murid yang sihat, Saya murid yang pandai dan sebagainya) di dalam hati. Bahagian C ( 15 minit ) Murid diminta untuk melakukan senaman turun naik sebanyak 20 kali dengan kaki bersilang. Guru Bimbingan dan Kaunseling dinasihatkan memberi masa rehat setiap 5 kali pelajar melakukan senaman turun naik. Guru perlu memastikan murid menarik telinga sendiri.Ia bertujuan untuk mengaktifkan saraf yang berkaitan dengan otak dan meningkatkan memori pelajar. Bahagian D Ingat Kembali ( Recall System) - 10 minit Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta pelajar mengingat kembali semua perkara yang dilakukan satu persatu sejak bangun tidur sehingga sekarang dalam posisi berdiri dan mata tertutup. Murid berasa segar dan aktif sepanjang hari

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: : : :

Penilaian

21

Rumusan Falsafah

Murid dapat mempelajari teknik menambahkan daya positif dan teknik meningkatkan memori. Murid menggunakan sumber alam secara optimum

22

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Psikososial dan Kesejahteraan Mental Cantiknya Diriku. Pada akhir sesi, murid dapat: 1. Mengenal pasti dan membezakan ciri ciri fizikal masing masing . 2. Menerima dengan positif akan keadaan rupa parasnya.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: : : :

60 minit Tahun 2 Kertas lukisan atau kertas A4 Set Induksi Guru Bimbingan dan Kaunseling memulakan aktiviti ini dengan bercerita tentang diri sendiri. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedarkan sekeping kertas dan meminta murid melukiskan wajah mereka. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menggunakan ruang kertas secara maksimum. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid memilih salah satu bahagian di wajah mereka yang paling disukai. ( Contoh : mulut, mata, hidung ) 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menerangkan sebab mereka memilih bahagian tersebut. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan secara keseluruhan tentang keunikan dan kelebihan semua murid dengan memberi penekanan kepada kebersihan hati.

Penilaian Rumusan Falsafah

:
:

Murid dapat menerima diri seadanya dan tidak merasakan kekurangan diri. Belajar mensyukuri keunikan diri sendiri dan menerima kekurangan diri. 1. Manusia perlu bersyukur dengan anugerah Tuhan . 2. Manusia perlu menghargai kelebihan diri sendiri.

23

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Psikososial dan Kesejahteraan Mental Rakanku Sayang Pada akhir sesi, murid dapat: 1. Menyayangi rakan sebaya 2. Menilai dan menghargai rakan.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: : : :

60 minit Tahun 2 Lampiran PS/2B, Gambar perlakuan positif dan negatif. Set Induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan contoh gambar perlakuan positif dan negatif. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menyatakan tentang perlakuan positif dan negatif yang terdapat dalam gambar tersebut. 2. Murid menyenaraikan ciri-ciri positif yang perlu ada pada rakannya. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan supaya murid dapat menerima kelebihan dan kekurangan rakannya. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling memberi penegasan kepada murid supaya bijak memilih kawan dan tidak terpengaruh dengan perlakuan yang negatif.

Penilaian Rumusan

:
:

Murid dapat mengetahui kelebihan dan kekurangan rakan. Belajar menghargai dan menerima kelebihan dan kekurangan rakan.

Falsafah

1. Manusia perlu menyayangi semua orang. 2. Setiap manusia adalah berbeza.

24

Lampiran PS/2B

GAMBAR PERLAKUAN POSITIF

GAMBAR PERLAKUAN NEGATIF

25

Bidang Tajuk Objektif

: :

Keibubapaan Ciri-ciri Anak Cemerlang

: Pada akhir sesi murid dapat: 1. 2. Menyatakan ciri-ciri anak cemerlang. Melengkapkan lembaran kerja yang diberikan.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: : : :

60 minit Tahun 2 Lampiran IB/2A Set Induksi : Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan gambar seorang murid sedang membantu ibu bapa di rumah. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling bersoal jawab mengenai ciri-ciri anak cemerlang 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedarkan Lampiran IB / 2A. 3. Murid memilih ciri-ciri anak cemerlang untuk melengkapkan jadual yang diberi. 4. Murid membentangkan jawapan masing-masing.

Penilaian Rumusan Falsafah

:
:

Murid dapat menyiapkan lembaran kerja yang diberikan Setiap murid perlu mengetahui ciri-ciri anak yang cemerlang Setiap murid mampu menjadi anak cemerlang.

26

Lampiran IB/2A Malas Hormati ibu bapa Bertanggungjawab Mesra Rajin Degil Jujur Jahat Mendengar Nasihat Bersopan santun Sombong Nakal

Senaraikan ciri-ciri anak cemerlang dalam kotak yangdisediakan

CIRI-CIRI ANAK CEMERLANG

27

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Keibubapaan Hari Ibu Pada akhir sesi murid dapat: 1. Mengenang jasa ibu. 2. Mengetahui bila sambutan Hari Ibu diadakan.

Masa Sasaran Bahan

: : :

60 minit Tahun 2 Manila kad,gunting,gam. Lampiran IB/2B Set induksi: Lagu nyanyian Syurga di bawah telapak kaki Ibu 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling bersoal jawab dengan murid berkenaan Hari Ibu. 2. Guru meminta murid menyatakan contoh ucapan yang mereka ucapkan kepada ibu masing-masing sempena Hari Ibu. 3. Murid membuat sekeping kad ucapan hari ibu.

Langkahlangkah

Penilaian Rumusan Falsafah :

:
:

Menilai ucapan yang diberikan dan kad yang dicipta oleh murid. Murid menghargai pengorbanan ibu . Jasa ibu tiada tolok bandingannya

28

Lampiran IB/2B

S YUR GA DI TELAPAKK AK I IBU


LAGU & LIRIK : S. EFFENDI

DUHAI APAKAH GERANGAN BUDI BALASAN BAGI INSAN MELAHIRKAN MEMBESARKAN BERCUCURAN AIMATA BILA MENGENANGKAN BETAPAKAH BESAR BUDI IBUNDA BERIKAN SIANG MALAM MENDERITA HINGGA ENTAH BILA SUNGGUH BESAR PENGORBANAN IBUNDA BERIKAN

DUHAI APAKAH GERANGAN BUDI BALASAN BAGI INSAN MELAHIRKAN MEMBESARKAN TIADA BAHAGIA JIKA TIADA DOA PUJA RESTU SYURGA ITU DI TELAPAK KAKI IBU

ULANG RANGKAP 2

29

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Keibubapaan Indah Budi Bahasa Pada akhir sesi murid dapat: 1. Mengetahui cara menghormati ibu bapa. 2. Mengamalkan bahasa yang sopan sewaktu berinteraksi.

Masa Sasaran Bahan

: : :

60 minit Tahun 2 Lampiran IB/2C, IB/2D Set Induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid melakonkan perbualan secara spontan (lembaran situasi IB / 2C). 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid memberi komen mengenai dialog yang digunakan oleh rakan. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan cara yang betul berkomunikasi dengan ahli keluarga 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling minta murid melengkapkan lembaran kerja .( IB / 2D )

Langkahlangkah

Penilaian

Murid mengisi jawapan dalam lembaran kerja yang diberi

Rumusan

Komunikasi yang betul mengeratkan lagi perhubungan ahli keluarga. Menyayangi ibu bapa dengan cara menghormati dan beradab dengan mereka.

Falsafah

30

Lampiran IB/2C Situasi A. B. C. D. E. Seorang anak meminta izin untuk keluar rumah daripada ibu dan bapanya. Apabila ibu menghidangkan makanan untuk anda. Apabila anda terlanggar dengan kakak anda. Anda terlewat pulang ke rumah. Anda meminta tolong daripada ibubapa untuk menunjuk ajar kerja rumah matematik.

31

Lampiran IB/2D

Arahan : Isikan tempat kosong dengan rangkai kata yang sesuai berdasarkan situasi di atas.

1. 2. 3. 4. 5.

Ibu,.............................. saya berjumpa dengan rakan di rumahnya. ......................................ibu kerana menyediakan makanan untuk saya. .........................................saya kakak.Saya tidak sengaja. ...........................................saya ayah kerana lewat pulang ke rumah. Ayah,...................................ajarkan saya cara untuk menyelesaikan masalah matematik ini?.

Jawapan: Bolehkah tolong terima kasih izinkan maafkan

32

Bidang Tajuk Objektif

: :

Keibubapaan Kasih Sayang

: Pada akhir sesi murid dapat: 1. Murid dapat mengetahui tanggungjawab setiap ahli keluarga. 2. Murid dapat menyebut jenis tingkahlaku yang positif terhadap keluarga. 3. Murid dapat menyediakan kad ucapan kasih sayang.

Masa Sasaran Bahan

: : :

60 minit Tahun 2 Borang senarai semak dan kad ucapan (IB/2E). Set Induksi : Guru Bimbingan dan Kaunseling bercerita tentang kisah Si Tanggang. 1. Bersoaljawab dengan murid tentang cerita tersebut. 2. Senaraikan (lisan) nilai murni yang sepatutnya wujud dalam diri murid. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedar borang senarai semak. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan langkah-langkah bagi mengisi borang tersebut. 5. Berdasarkan borang tersebut murid dikehendaki mencipta kad kasih sayang yang ditanda tangani bersama oleh keluarganya dalam tempoh yang ditetapkan ( 2 hari). 6. Fasilitator mengumpul kad dan menilai item /sessi perbincangan individu atau kelompok.

Langkahlangkah

Penilaian Rumusan Falsafah

:
:

Melengkapkan senarai semak dan menyediakan kad Kasih Sayang Setiap anak mempunyai tanggungjawab masing-masing dan perlu menunjukkan nilai kasih sayang melalui sesuatu penghargaan. 1. Semua insan perlukan kasih sayang ibu bapa. 2. Kasih sayang terhadap ibu bapa dapat membina sikap positif. 3. Kasih sayang ibu bapa wajib dihargai. 33

Lampiran IB/2E Kad Kasih Sayang Arahan : 1. Ciptakan sebuah kad dengan mencatat maklumat yang disenaraikan di bawah. 2. Kad tersebut mestilah kemas dan menarik. 3. Kad tersebut mestilah ditanda tangani oleh yang berkenaan di dalam item. 4. Kad yang lengkap bertanda tangan hendaklah dihantar selepas dua hari kepada Guru Bimbingan dan Kaunseling untuk rujukan ke sesi kaunseling individu atau kelompok. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Butiran Diri Saya sayangkan ibu . Saya selalu menggembirakan hati ibu. Saya sayangkan ayah Saya selalu mendengar cakap ayah. Saya selalu menolong ibu bapa bekerja di rumah tanpa disuruh. Saya sering membantu ahli keluarga saya. Saya suka bersama sama keluarga saya. Saya seorang yang rajin membaca buku. Saya mempunyai ramai kawan di rumah dan di sekolah. Saya menyayangi guru saya. Tanda tangan Catatan

Nama Murid Tahun Tanda tangan Tarikh : : :

______________________________________________

______________________________________________ ______________________________________________ ______________________________________________ 34

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Keibubapaan Keluarga dan Ciri-Ciri Fizikal Pada akhir sesi murid dapat: 1. Mengenalpasti ahli keluarga dan ciri-ciri fizikal mereka

Masa Sasaran Bahan

: : :

60 minit Tahun 2 Kertas A4 dan pen marker, Lampiran IB/2F Set Induksi : Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan gambar sebuah keluarga bahagia dan bersoaljawab tentang gambar tersebut. 1. Setiap murid diberikan lembaran kerja ciri-ciri bapa. fizikal ibu

Langkahlangkah

2. Murid-murid dikehendaki melengkapkan ciri-ciri fizikal ibu bapa. 3. Murid-murid dikehendaki menerangkan ciri-ciri fizikal ibu bapa. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling bersoaljawab tentang ciriciri fizikal ibu bapa mereka. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerapkan nilai rasa kasih sayang kepada ibu bapa. Penilaian Penilaian : : Murid dapat melengkapkan ciri-ciri fizikal ibu bapa masingmasing berdasarkan lembaran kerja yang diberi. Setiap anak perlu mengenali ciri-ciri fizikal ibu bapa mereka bagi menambahkan ikatan kasih sayang. 1. Memupuk rasa sayang dan cinta kepada ibu bapa. 2. Mengenali ibu bapa secara lebih dekat.

Falsafah

35

Lampiran IB/2F

Arahan : 1. Lakarkan wajah ayah dan ibu dalam ruangan yang disediakan. 2. Warnakan ciri-ciri fizikal ayah dan ibu

Ciri Fizikal Mata hitam Mata coklat Kulit sawo matang Kulit Kuning langsat Rambut keinting Rambut lurus Ayah

Ciri Fizikal Mata hitam Mata coklat Kulit sawo matang Kulit Kuning langsat Rambut keinting Rambut lurus Ibu

36

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Pembangunan Diri Potensi Diri - Kenali Diri Pada akhir sesi, murid dapat: 1. Mengenali fungsi anggota badan. 2. Memahami kepentingan memelihara keselamatan tubuh badan sendiri.

Masa Sasaran Bahan

: :

60 minit Tahun 2 Lampiran PD/2A Set Induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan carta / gambar anggota badan manusia. 6. 7. 8. 9. 10. Murid menamakan anggota-anggota badan manusia. Soal jawab Guru Bimbingan dan Kaunseling secara lisan dengan murid tentang fungsi anggota badan. Mengedarkan lampiran 2A dan murid menjawab soalan. Murid membentangkan jawapan masing-masing. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan secara keseluruhan tentang kepentingan memelihara keselamatan anggota badan sendiri.

Langkahlangkah

Penilaian Rumusan Falsafah :

:
:

Menyiapkan latihan yang diberikan. Anggota badan manusia perlu dipelihara dengan baik. 1. Anggota badan manusia adalah anugerah Tuhan yang sangat berharga. 2. Setiap anggota badan perlu digunakan sebaik-baik mengikut fungsinya.

37

Lampiran PD/2A ANGGOTA BADAN SAYA Tuliskan kegunaan anggota badan anda :

38

Bidang Tajuk Objektif

: Pembangunan Diri : Potensi Diri - Sama Tapi Tak Serupa : Pada akhir sesi murid dapat: 1. Mengenali perbezaan minat dan kecenderungan di antara rakan sekelas. 2. Memahami perbezaan diri dan menerima seadanya.

Masa Sasaran Bahan

: 60 minit : Tahun 2 : Lampiran PD/2B, Bakul ( berisi alat permainan kanak-kanak. Contoh : anak patung, kenderaan mainan, bola) Set Induksi: : Guru Bimbingan dan Kaunseling minta murid meneka apa bahan yang ada dalam bakul. Kemudian guru menunjukkan satu persatu bahan mainan yang ada dan minta murid mengangkat tangan sekiranya bahan yang ditunjuk itu adalah mainan kesukaannya. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling jemput 2 orang murid, seorang lelaki dan seorang perempuan untuk bercakap tentang minat dan kecenderungan diri sendiri mengenai bahan mainan kesukaan mereka di hadapan rakan sekelas. 2 Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid duduk secara berdua dengan rakan berlainan jantina. Mereka dikehendaki menceritakan tentang minat dan kecenderungan dalam aspek lain seperti hobi, makanan kegemaran dan cita-cita mereka kepada pasangan. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling edarkan lampiran 2B dan minta semua murid mencatatkan maklumat pasangan mereka. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling memilih secara rawak beberapa pasangan untuk membentangkan hasil dapatan masing-masing. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan secara keseluruhan tentang perbezaan dan persamaan di antara murid. : Menyiapkan latihan yang diberikan. : Minat dan kecenderungan setiap individu adalah berbeza. : 1. 2. Setiap individu berhak menentukan minat dan kecenderungan sendiri tanpa dipengaruhi oleh orang lain. Kita mesti menghormati minat dan kecenderungan orang lain sebagaimana kita mahu orang lain menghormati kita.

Langkahlangkah

Penilaian Rumusan Falsafah

39

Lampiran PD/2B SIAPA SAYA ? Lengkapkan jadual berikut dengan maklumat diri sendiri dan juga rakan anda Maklumat Diri Nama Jantina Hobi Cita-cita Makanan kegemaran Minuman kegemaran Warna kesukaan Permainan yang digemari Benda yang paling disayangi Perkara yang disukai Perkara yang tidak disukai Orang yang paling disayangi Rakan A Rakan B

40

1. Tuliskan persamaan antara murid A dan murid B.

2. Tuliskan perbezaan antara murid A dan murid B.

Bidang

: Pembangunan Diri

41

Tajuk Objektif

: Pengurusan Diri 1. : Pada akhir sesi murid dapat: 2. 1. Menyedari kepentingan menguruskan diri. 2. Memahami bahawa pengurusan diri yang cemerlang akan mempamerkan penampilan diri yang positif.. : 60 minit : Tahun 2 : Lampiran PD/2C(1), Lampiran PD/2C(2) (lirik lagu Urus Diri) , Bahan gambar / slaid (tiada dalam lampiran - disediakan sendiri oleh guru)

Masa Sasaran Bahan

Langkahlangkah

: Set Induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling menyanyikan lagu Urus Diri. Murid nyanyi bersama. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan gambar / slaid yang menunjuk perbezaan 2 individu yang berpenampilan kemas dan tidak kemas. 2. Murid membanding beza kedua-dua gambar tersebut. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menyatakan kelebihan dan kekurangan jika berpakaian / berpenampilan seperti kedua-dua gambar itu. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta beberapa orang murid menceritakan bagaimana mereka mengurus kebersihan dan ketrampilan diri mereka. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling edarkan Lampiran 2D untuk murid siapkan. 6. Guru Bimbingan dan Kaunseling merumuskan bahawa menjaga kebersihan dan penampilan diri yang positif penting untuk kebaikan semua orang. : Murid menyiapkan latihan yang diberi.
:

Penilaian Rumusan Falsafah

Setiap individu perlu mempunyai kesedaran tentang pentingnya menjaga kebersihan diri sendiri.

: Pengurusan diri yang cemerlang melambangkan personaliti yang terbilang.

Lampiran PD/2C(1) 42

PENAMPILAN DIRI IDAMAN SAYA Lengkapkan jadual berikut : Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Senarai diri saya Rambut Mata Telinga Hidung Gigi Kuku Baju Seluar Kasut Kulit Ciri-ciri diri yang kemas

Lampiran PD/2C(2) LAGU URUS DIRI 43

Bangun pagi gosok gigi, Cuci muka terus mandi, Pakai baju makan roti, Pergi sekolah suka hati. Pergi sekolah jalan kaki, Jaga diri sendiri, Toleh kanan toleh kiri Lintas jalan hati-hati. Rajin belajar jadi pandai, Baca, tulis dan kira, Guru ajar jangan lalai, Senang hati ibu bapa. Tingkahlaku adab sopan Harus jadi amalan Tingkat ilmu pengetahuan, Jadi rakyat budiman,

Versi : Lagu Bangun Pagi

Bidang Tajuk

: :

Pembangunan Diri Komunikasi Uji Minda

44

Objektif

Pada akhir sesi murid dapat: 1. Menyedari kepentingan membina komunikasi yang baik dalam kehidupan seharian. 2. Memahami bahawa komunikasi yang baik membantu individu membina hubungan yang baik dengan orang lain. 60 minit Lampiran PD/2D(1 )- kad perkataan perasaan (contoh : gembira, seronok, bahagia) Lampiran PD/2D/2- aktiviti menguji minda Set Induksi: Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedarkan kad perkataan kepada setiap murid. Murid diminta membacakan kad sambil melakonkan aksi perasaan tersebut. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling membahagikan murid dalam kumpulan kecil. (5 orang sekumpulan) 2. Setiap ahli dalam kumpulan dikehendaki menyatakan perasaan mereka berada dalam kumpulan tersebut. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling edarkan lembaran 2E dan memberi masa selama 10 minit untuk menyiapkan tugasan pertama. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling minta setiap wakil kumpulan membentangkan hasil dapatan kumpulan masing-masing. Mereka juga diminta memberi pandangan tentang tahap kerjasama ahli kumpulan ketika menyiapkan tugasan. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling tunjukcara penyelesaian masalah tugasan dan kemudiannya mengulas tentang pentingnya sikap bekerjasama dan hubungan dua hala dalam aktiviti kumpulan. 6. Guru Bimbingan dan Kaunseling ulangi langkah 3 hingga 5 bagi tugasan ke 2. 7. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan bahawa komunikasi yang baik dalam kumpulan adalah penentu kejayaan kerja berpasukan. Kerjasama kumpulan untuk menyiapkan latihan yang diberi. Setiap individu perlu belajar untuk menyuarakan pendapat serta menerima dan menghargai pandangan orang lain. 1. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. 2. Bersatu teguh bercerai roboh. Lampiran PD/2D(1)

Masa Bahan

: :

Langkahlangkah

Penilaian Rumusan Falsafah

: :
:

KAD PERKATAAN PERASAAN

45

RIANG

RIANG

RIANG

RIANG

RIANG

SERONOK

SERONOK

SERONOK

SERONOK

SERONOK

GEMBIRA

GEMBIRA

GEMBIRA

GEMBIRA

GEMBIRA

BANGGA

BANGGA

BANGGA

BANGGA

BANGGA

YAKIN

YAKIN

YAKIN

YAKIN

YAKIN

SYUKUR

SYUKUR

SYUKUR

SYUKUR

SYUKUR

BERANI

BERANI

BERANI

BERANI

BERANI

Lampiran PD/2D(2) CABARAN MINDA

46

Selesaikan tugasan berikut dengan rakan sekumpulan anda. Pastikan semua orang bekerjasama menyiapkan tugasan ini.

Tugasan 1 Sambungkan titik-titik di bawah dengan tidak mengangkat pensil anda. Anda hanya boleh menggunakan 4 garisan sahaja.

47

Skema Lembaran PD/2D(3) Tugasan 1 Sambungkan titik-titik di bawah dengan tidak mengangkat pensil anda. Anda hanya boleh menggunakan 4 garisan sahaja.

(4)

48

(2)

(1)

(3)

49

50

Bidang

Pembangunan Diri

Tajuk Objektif

: Semangat Cintakan Sekolah : Pada akhir sesi murid dapat: 1. Menyayangi dan menghargai harta benda sekolah. 2. Memupuk semangat cintakan sekolah.

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: 60 minit : Tahun 2 : Lampiran PD/2E : Set Induksi Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menamakan kemudahan-kemudahan yang terdapat di sekolah mereka. 1. Murid diminta memberi pandangan tentang sikap postitif dan negatif pelajar terhadap harta benda sekolah. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling membahagikan murid dalam beberapa kumpulan kecil. (5 orang sekumpulan) 3. Ahli kumpulan perlu menyenaraikan semula sikap positif dan negatif yang dilihat berlaku di sekolah. 4. Wakil kumpulan diminta membentangkan hasil kerja kumpulan masing-masing. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling membimbing murid menyatakan bagaimana caranya mereka boleh menjaga harta benda sekolah. 6. Guru Bimbingan dan Kaunseling edarkan lampiran PD/2E untuk murid buat secara individu. 7. Di akhir pembelajaran, guru minta wakil murid membentangkan hasil kerja mereka di hadapan kelas. Guru kemudiannya buat rumusan bahawa menjaga keselamatan harta benda sekolah adalah tanggungjawab bersama. : Menyiapkan latihan yang diberikan secara individu dan kumpulan.
:

Penilaian Rumusan Falsafah

Memelihara harta benda sekolah adalah tanggungjawab bersama.

: 1. Sekolah ceria warga gembira. 2. Sayangi harta benda sekolah. Hargai kemudahan awam.

51

Lampiran PD/2E SEKOLAHKU SAYANG Tuliskan apa yang anda rasakan perlu ada di sekolah anda.

Sekolah Impianku

Apa yang boleh dilakukan untuk memastikan sekolah anda cantik dan bersih. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

52

Bidang Tajuk Objektif

: Pendidikan Pencegahan : Minuman Untuk Kesihatan : Pada akhir sesi, murid dapat : Mengetahui bahawa minuman beralkohol membahayakan kesihatan. : 60 minit : Tahun Dua : Jigsaw Puzzle ( Lampiran PP / 2A ).

Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: Set Induksi Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid menyatakan minuman yang berkhasiat. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling menjelaskan apa itu minuman beralkohol. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan bahaya mengambil minuman beralkohol. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedarkan jigsaw puzzle gambar minuman yang berkhasiat. 4. Murid dibahagi kepada kumpulan. Setiap kumpulan dikehendaki menyiapkan jigsaw puzzle. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling memberi hadiah kepada kumpulan yang berjaya menyiapkan jigsaw puzzle dalam tempoh masa yang ditetapkan. 6. Minta wakil kumpulan menjelaskan kebaikan minuman berkhasiat.

Penilaian Rumusan Falsafah

: Murid boleh menjelaskan kebaikan minuman berkhasiat. : Terdapat pelbagai jenis minuman yang baik untuk kesihatan . : Murid perlu bekerjasama dan bersaing secara sihat menyiapkan tugasan. dalam

53

Lampiran PP/2A Jigsaw Puzzle

Bidang

Pendidikan Pencegahan 54

Pendidikan Pencegahan HIV / AIDS Objektif : Pada akhir sesi, murid dapat : Mengetahui pergaulan bebas boleh membawa kepada penyakit yang merbahaya. 60 minit Tahun 2 Gambar ( Lampiran PP / 2B ), Lampiran PP/2C

Masa Sasaran Bahan

: : :

Langkahlangkah

Set Induksi Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan beberapa keping gambar pergaulan bebas.Minta murid beri pandangan tentang gambar yang dilihat. ( Lampiran PP / 2B ) 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling menjelaskan akibat daripada pergaulan bebas berdasarkan gambar. Minta murid memilih gambar pergaulan yang sihat pada lembaran kerja PP / 2C.

2.

3. Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid sukarela membentangkan hasil kerja mereka. 4. Guru Bimbingan dan Kaunseling merumuskan pembentangan murid.

Penilaian

Murid boleh memilih gambar pergaulan yang sihat. Pergaulan yang bebas menyumbang kepada berlakunya gejala sosial dan penyakit. Pergaulan hendaklah berdasarkan prinsip agama bagi mengelakkan daripada jangkitan penyakit HIV / AIDS. 55

Rumusan : Falsafah :

Lampiran PP/2B

56

Lampiran PP / 2C Tandakan pada gambar yang menunjukkan aktiviti atau pergaulan yang sihat.

57

Bidang Tajuk

: :

Pendidikan Pencegahan ( Inhalan ) Keluarga Bahagia Pada akhir sesi, murid dapat : Mengetahui bahawa ada bau-bauan yang memberi kesan kepada pancaindera. 60 minit Tahun Dua

Objektif

Masa Sasaran

: :

Bahan

Lampiran PP / 2D, PP / 2E Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid mencium bau bunga ros dan menyatakan perasaan setelah menciumnya. 1. Guru Bimbingan dan Kaunseling menjelaskan bahawa ada bahan yang berbau memberi kesan kepada pancaindera. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling menunjukkan carta kesan menghidu gam. ( PP / 2D ) 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedarkan lembaran (PP / 2E) dan murid diminta mewarnakannya.

Langkah - langkah

4. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan keseluruhan. Penilaian : Murid tahu akibat daripada menghidu gam. Kita mesti menjauhi Inhalan kerana ia merosakan hubungan dalam keluarga. Keluarga Bahagia Tanpa Inhalan.

Rumusan : Falsafah :

58

Lampiran PP / 2D Gam mengandungi pelarut seperti toluene serta trichloroethylene iaitu toksid yang boleh menggangu fungsi jantung. Jika diambil secara berlebihan, bahan larutan itu akan menyebabkan denyutan jantung tidak stabil, manakala peredaran darah tidak teratur yang akhirnya boleh menyebabkan kematian. Kesan lain pada fungsi otak:

menjadi nyanyuk hilang ingatan psikotik atau gila, hilang upaya deria dan kelumpuhan pada bahagian tertentu.

59

Lampiran PP/2E

60

Bidang Tajuk Objektif Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah

: Pendidikan Pencegahan : Jauhi Dadah : Pada akhir sesi, murid dapat : Menyatakan keburukan pengambilan dadah. : 60 minit : Murid Tahun 2 : 1. 2. Lirik lagu Dadah Durjana. ( PP / 2F ) Lampiran PP / 2G

: Set Induksi Guru Bimbingan dan Kaunseling menayangkan lirik lagu Dadah Durjana.( PP/2F) 1. Murid diminta berdiri dan menyanyikan lagu tersebut. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling menerangkan akibat buruk pengambilan dadah berdasarkan lagu yang dinyanyikan. 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling mengedarkan lampiran PP/2G dan murid dikehendaki melengkapkan . 4. Minta murid nyatakan akibat buruk pengambilan dadah. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling membuat rumusan secara keseluruhan secara ringkas dadah mesti dijauhi.

Penilaian Rumusan Falsafah

: Murid boleh menyatakan akibat buruk pengambilan dadah. : Dadah membahayakan dan hendaklah dijauhi. : Manusia hendaklah menjauhi diri dari dadah agar dapat menjadi insan yang cemerlang.

61

Lampiran PP/2F DADAH DURJANA Dadah Durjana Kau Penghancur Bangsa Kau Musuh Rakyat Kau Musuh Negara Kini Kami Teguh Kini Kami Kuat Dadah Kami Rempuh Hancur Dadah Jaya Rakyat Kami Anti Dadah Kami Benci Padamu Sekutu Kita Perangi Dadah Mulia Bangsa Tanpamu Mari Semua Mari Saudara Jangan Habiskan Usia Muda Semangat Bangsa Bergelora Tanpa Dadah Kita Berjasa

62

Lampiran PP/2G Nama:.................................................................... Tahun:............................. Lengkapkan senikata lagu berikut : DADAH DURJANA Dadah .............................. Kau ....................................... Bangsa Kau .................................... Rakyat Kau ............................. Negara Kini Kami Teguh Kini Kami Kuat Dadah Kami ......................................... ................................................... Dadah Jaya Rakyat Kami ..................................................... Dadah Kami .................................................. Padamu Sekutu Kita ......................................... Dadah ...................................................Bangsa Tanpamu Mari Semua Mari Saudara Jangan Habiskan .................................................... Semangat Bangsa Bergelora Tanpa Dadah Kita ...................................................

63

Bidang Tajuk Objektif

: : :

Pendidikan Pencegahan Rokok Kenali Tapi Benci Pada akhir sesi, murid dapat : - Mengetahui bahaya rokok. - Membuat pilihan terbaik untuk tidak melibatkan diri. 60 minit Tahun 2 Lampiran PP / 2H, PP / 2I

Masa Sasaran Bahan

: : :

Langkahlangkah

Set Induksi Guru Bimbingan dan Kaunseling meminta murid membuat pilihan berdasarkan gambar yang dipamerkan. Rujuk Lampiran PP / 2H 1. 2. 3. 4. 5. Murid diminta menjelaskan pilihan yang telah dibuat. Guna Lampiran PP / 2I, murid diminta menggunting dan menampal gambar hidup sihat tanpa merokok. Guru Bimbingan dan Kaunseling berbincang bersama murid hasil dari kerja Lampiran PP / 2I. Minta murid jelaskan bahaya / kesan merokok berdasarkan gambar yang tidak ditampal. Guru Bimbingan dan Kaunseling menjelaskan dan merumus bahaya merokok serta tidak melibatkan diri.

Penilaian

Murid dapat membezakan hidup sihat tanpa merokok berdasarkan Lampiran PP/ 2I.

64

Rumusan Falsafah

: :

Cara kehidupan yang sihat tanpa melibatkan diri dengan dadah akan membawa kebahagian. Hidup sihat tanpa dadah membawa kebahagian.

Lampiran PP/2H 65

ARAHAN : Pilih aktiviti yang sihat untuk diri anda. ( Gambar hidup sihat tanpa merokok dan akibat merokok )

Lampiran PP / 2I

66

ARAHAN : Gunting dan tampal gambar aktiviti / situasi yang sihat untuk diri anda.

67