Anda di halaman 1dari 12

PEPERIKSAAN SEMESTER 1 PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 6

5. Tujuan utama kanak-kanak ke sekolah ialah untuk.... A. B. C. D. membina sahsiah dan menuntut ilmu mengisi masa lapang mendapat ramai kawan menunaikan tanggungjawab sebagai kanak-kanak

BAHAGIAN A
Arahan : Bulatkan jawapan yang betul 1. Setiap kanak-kanak berhak mendapatkan kehidupan, ., perkembangan dan penyertaan. A. B. C. D. perlindungan keselamatan pendidikan permainan

6. Ibu bapa perlu menyediakan .. untuk memastikan anak-anak mereka sentiasa sihat dan cergas. A. B. C. D. makanan yang berzat dan mahal makanan yang banyak sayur sayuran makanan yang seimbang makanan tradisional

2. Di Malaysia, tafsiran kanak-kanak adalah .... A. B. C. D. masih bersekolah rendah. berumur 15 tahun ke bawah. berumur 18 tahun ke bawah. belum memasuki institut pengajian tinggi.

7. Pasangan manakah antara yang berikut adalah salah Agama/ kepercayaan Ajaran A. B. C D Tao-keharmonian diri dan masyarakat. Buddha- sederhana dalam pemikiran, pertuturan dan tingkahlaku. Confucius- hidup harmoni dengan masyarakat sejagat. Hindu- kasih sayang Tidur dalam kelas Kerap datang lasmbat ke sekolah dan ponteng Berpakaian comot Murung

3. ............................................. merupakan satu bentuk pengiktirafan kepada kanak-kanak di Malaysia bagi menghargai pencapaian mereka dalam pelbagai bidang. A. B. C. D. Hari Kanak-kanak Sedunia Anugerah Tokoh Kanak-kanak Anugerah Pingat Hang Tuah Hari Kanak-kanak Malaysia

4. Setiap hari Kamariah meminta ayahnya menghantarnya ke sekolah, walaupun ayahnya telah menyediakan sebuah basikal baru untuknya. Tindakan Kamariah menunjukkannya .............. A. meminta ayahnya bertanggungjawab. B. ingin menuntut haknya sebagai kanakkanak. C. inginkan kasih sayang ayahnya. D. Ingin memenuhi kehendak dan kemahuannya

8. Seseorang kanak-kanak yang menunjukkan pelakuan seperti di atas berkemungkinan besar .................................. A. B. C. D. kekurangan wang datang dari keluarga yang miskin masih belum cukup matang kekurangan kasih sayang perhatian

dan

Perkara 28 :Hak Kepada Pendidikan Kanak-kanak mempunyai hak terhadap pendidikan dan kewajipan negara untuk memastikan bahawa pendidikan utama percuma ....... Sumber : Konvensyen MengenaiKanak-kanak, Soalan 9 dan 10 adalah berdasarkan petikan di bawah. Abui tidak dapat ke sekolah seperti kanakkanak yang lain. Ini disebabkan oleh keluarganya yang terlalu miskin. Dia tinggal di sebuah rumah panjang di pedalaman Sarawak. 9. Berdasarkan Perkara 28 di atas, apakah tindakan yang boleh diambil terhadap keluarga Abui. A. Mengenakan denda seperti yang ditetapkan. B. Memberi pekerjan yang lebih kepada bapa Abui. C. Memberi nasihat dan bantuan Abui boleh bersekolah. D. Membiarkan masalah diselesaikan oleh bapanya telah baik agar Abui

D. Menyelesaikan perbincangan.

masalah

secara

13. Penganut agama Kristian akan bersembahyang di .. setiap hari Ahad A. B. C. D. masjid kuil tokong gereja

14. Amalan memberi . semasa sambutan perayaan Hari Krismas untuk membutikkan kasih sayang terhadap ahli keluarga. A. B. C. D. hadiah harta wasiat sedekah

15. Salmah memarahi Ah Seng dan Sivakami kerana tidak mengangkat tangan ketika berdoa semasa perhimpunan rasmi sekolah. Tindakan Salmah menunjukkan yang dia....... A. telah berjaya memberi kesedaran kepada Ah Seng dan Sivakami. B. tidak menghormati Ah Seng dan Sivakami yang bukan beragama Islam. C. seorang murid yang perihatin. D. seorang murid yang alim . 16. Amalan mengirim kad ucapan sempena hari perayaan oleh masyarakat pelbagai kaum di Malaysia menggambarkan sifat ...... A. B. C. D. kejujuran bersatu padu hormat-menghormati keharmonian

10. Abui perlu dibantu untuk membolehkannya bersekolah, cara yang sesuai ialah ? A. Menempatkan Abui di sekolah berasrama yang berhampiran. B. Membina sebuah sekolah di kawasan tempat tinggal Abui. C. Menghantar guru untuk mengajar Abui. D. Meminta kawan-kawan Abui belajar di rumah Abui. 11. Mengikut ajaran Islam, cara terbaik untuk memupuk keharmonian keluarga ialah A. Makan bersama-sama. B. Beriadah bersama tiga kali seminggu. C. Sembahyang berjemaah bersama keluarga. D. Mengadakan perjumpaan keluarga seminggu sekali. 12. Keharmonian dalam sesebuah keluarga boleh dipupuk melalui cara berikut kecuali ? A. Saling menghormati. B. Bersopan santun. C. Bersimpati.

Tumbuh tinggi pokok kelapa, Banyak berbuah bertali-tali; Ikutlah kata ibu dan bapa, Bersikap takbur jangan sekali. 17. Pantun di atas membawa nilai maksud ...... . A. Orang tua umpama buah kelapa B. Orang tua suka menanam pokok kelapa

C. Hormatilah orang-orang tua D. Jangan jadi orang tua yang takbur. 18. Setelah kematian suaminya, Puan Ai Ling telah dihantar oleh anak-anaknya ke rumah orangorang tua. Tindakan anak-anak Puan Ai Ling adalah kerana ........ . A. telah dipelawa oleh pengurus rumah orang-orang tua tersebut. B. untuk memudahkannya menjalankan tugas masing-masing. C. untuk memberi kehidupan yang lebih selesa kepada ibunya. D. anak-anaknya gagal menjalankan tanggungjawab sebagai anak. 19. Pili bomba yang terdapat di sekolah boleh digunakan ....... . A. B. C. D. semasa gotong royong jika berlaku kebakaran apabila bekalan air terputus untuk membersihkan bangunan sekolah

D. Meminta pemuda itu menggunakan telefon di tempat lain. 22. Berikut merupakan kemudahan awam yang terdapat di sekolah kecuali ........ . A. B. C. D. kantin pili bomba telefon awam bilik darjah

23. Harta benda sekolah hendaklah dijaga untuk kemudahan bersama. Ia boleh dilakukan dengan cara ? I Menggunakannya dengan betul II Menegur murid yang cuba merosakkannnya III Melapor kepada guru jika berlaku kerosakkan IV Membaiki sendiri peralatan yang rosak A. B. C. D. I dan II I, II dan III I, II dan IV I, II, III dan IV Tutup paip selepas digunakan Guna telefon ini dengan baik Gunakan tong sampah dengan betul 24. Kata-kata di atas biasa ditemui di persekitaran sekolah. Tujuannya ialah A. Mencantikkan kawasan sekolah B. Sebagai bahan bacaan tambahan C. Mendidik murid menggunakan kemudahan sekolah dengan betul. D. Mewajibkan murid menggunakan semua kemudahan yang disediakan. Jejantas Lintasan Zebra Lampu Isyarat

Kasih sayang mewujudkan kemesraan Persaudaraan erat hidup berkat Kasih sayang asas kekeluargaan Sayangi diri dan keluarga

20. Kata-kata hikmat di atas merupakan suatu slogan untuk..... A. B. C. D. mewujudkan keharmonian keluarga melahirkan warganegara yang beriman mewujudkan keluarga majmuk menjaga kebajikan keluarga

21. Seorang pemuda yang dalam kecemasan ingin menggunakan telefon yang ada dalam kawasan sekolah anda. Apa tindakan anda sekiranya anda berada di sekolah ketika itu ? A. Menghalang pemuda tersebut kerana telefon itu untuk kegunaan warga sekolah sahaja. B. Memintanya mendapatkan kebenaran guru besar terlebih dahulu. C. Menunjukkan kepada pemuda itu kedudukan telefon di sekolah anda.

25. Berikut merupakan faedah-faedah kemudahan awam di atas, kecuali ? A. Menggelakkan kemalangan

B. Memudahkan orang ramai melintas jalan C. Melambatkan pengguna-pengguna yang mahu melintas D. Melancarkan pergerakkan kenderaan 26. Kemudahan awam kerap adalah disebabkan oleh ? disalahgunakan

D. Mengupah pihak membersihkannya.

swasta

untuk

29. Alam sekitar, terutama hutan rimba yang semakin musnah adalah disebabkan oleh ......... . A. Pelancong yang datang semakin ramai. B. Bencana alam yang kerap berlaku. C. Hutan ditebang secara berleluasa. D. Pembangunan yang telah dirancang. Program Hari Hutan Sedunia Hari Alam Sekitar Sedunia Tarikh 21 Mac 5 Jun 21 Oktober 27

I Kurang kesedaran. II Sikap tidak bertanggungjawab. III Kita terpaksa membayar untuk menggunakan kemudahan tersebut. IV Tiada tindakan tegas oleh pihak berkuasa. A. B. C. D. I dan II I, II dan III I, II dan IV I, II, III dan IV adalah merujuk kepada

27. Vendalisme sikap ......... . A. B. C. D.

Minggu Malaysia

Alam

Sekitar

suka menggunakan kemudahan awam suka merosakkan kemudahan awam tidak boleh melihat kemudahan wam tidak tahu menggunakan kemudahan awam

30. Program-program alam sekitar di atas dianjurkan oleh Jabatan Alam Sekitar, Malaysia. Sambutan berkenaan adalah bertujuan untuk . A. membuktikan Malaysia adalah penganjur terbaik. B. memaklumkan bahawa alam sekitar Malaysia masih terpelihara. C. Memaklumkan bahawa alam sekitar di Malaysia semakin musnah. D. Memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai pentingnya menjaga alam sekitar.

28. Longkang di kawasan tempat tinggal anda sering tersumbat. Apakah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah tersebut ? A. Memaklumkan kepada ketua kampung supaya dijalankan gotong royong. B. Menyatakan masalah tersebut kepada pihak TV dan akhbar. C. Mengajak beberapa orang kawan untuk membersikan longkang tersebut.

BAHAGIAN B Tandakan betul ( ) jika pernyataan yang diberikan benar dan salah ( X ) jika pernyataan tidak benar. 1. Kanak-kanak adalah individu yang berumur di bawah 18 tahun . 2. Ibu-bapa harus memberi kebebasan kepada kanak-kanak mengembangkan bakat dan minat. 3. Kanak-kanak akan merasa seronok bila didera oleh ibu bapa mereka. 4. Makan bersama-sama ahli keluarga pada petang perayaan sambutan Tahun Baru Cina. 5. Murid Tahun 6 hendaklah selalu membuli rakan mereka di kelas yang lebih rendah . ( ( ( ( ( ) ) ) ) )

( 5 markah ) BAHAGIAN C Susun semula adab-adab berziarah dibawah mengikut nombor 1, 2, 3, 4 dan 5. 1. Duduk dengan tertib dan bersopan 2. Masuk ke rumah apabila dijemput naik. 3. Memberi salam. 4. Berjabat tangan dengan orang tua. 5. Buka kasut sebelum masuk ke rumah. ( ( ( ( ( ) ) ) ) ) ( 5 markah )

BAHAGIAN D Berikan pandangan anda berdasarkan pernyataan yang diberikan . Bil 1 Pernyataan Asif menyatakan buku yang dipinjamkanya hilang di perpustakaan sekolah , sedangkan buku itu ada pada dirinya Halim menutup paip air di tandas awam yang lupa ditutup orang lain sebelumnya. Pendapat /Pandangan

Raul menghempas gangang telefon awam dengan kuat setelah gagal menghubungi kawan.

Aik Cheong suka melukis dan menconteng dinding sekolah.

Ali mengutip sampah yang bertaburan dari dalam bakul sampah , walaupun diejek oleh rakannya.

( 10 markah )

BAHAGIAN E Jawab soalan-soalan yang berikut.

Gambar sekolah

1. Senaraikan tiga harta benda yang terdapat di sesebuah sekolah. a. _______________________________________________________________ b. _______________________________________________________________ c. _______________________________________________________________

Gambar perumahan

2. Nyatakan tiga kemudahan awam yang terdapat di sesebuah kawasan perumahan. a. _______________________________________________________________ b. _______________________________________________________________ c. _______________________________________________________________

Gambar Talipon Awam

Jawab soalan dibawah ini. 3. Berikan dua cara menggunakan kemudahan awam. a. _______________________________________________________________ b. _______________________________________________________________

4. Nyatakan dua kesan yang berlaku jika kemudahan awam rosak. a. _______________________________________________________________ b. _______________________________________________________________

(10 markah)

JSU SOALAN SEMESTER 1 TAHUN 6 NO SOALAN Bah A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Bah. B 1 2 3 4 5 TEMA 1 / / / / / / / / / / 2 3 4 5 6 OBJEKTIF P / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / K N ARAS RENDAH SEDERHANA TINGGI / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

NO SOALAN Bah. C 1 2 3 4 5 Bah. D 1 2 3 4 5 Bah. E 1 2 3 4 5

TEMA 1 2 / / / / / 3 4 5 6

OBJEKTIF P K N / / / / /

ARAS RENDAH SEDERHANA TINGGI / / / / / / / / / / / / / / /

/ / / / / / / / / /

10

CADANGAN JAWAPAN Tahun 6 BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B B D A D A C C A 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 C A D A B D C D B B 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 A D B C C C B A C D

BAHAGIAN B 1. 2. 3. 4. 5. ( BETUL ) ( BETUL ) ( SALAH ) ( BETUL ) ( SALAH )

BAHAGIAN C 1. 2. 3. 4. 5. (5) (3) (1) (4) (2)

BAHAGIAN D 1. 2. 3. 4. 5. Sikap Asif itu tidak bertanggung jawab. Sikap Halim bertanggungjawab dan patut dicontohi Sikap Rahul tidak bertanggung jawab kerana merosakkan harta benda awam Sikap Aik Cheong tidak bertanggungjawab Sikap yang sangat terpuji dan wajar dicontohi.

11

BAHAGIAN E 1. a. Kerusi b. Meja c. Papan Hitam 2. a. Pondok Talipon b. Pondok Perhentian Bas c. Balai raya 3. a. Jangan merosakkan b. Menggunakan dengan cermat 4. a. Orangramai tidak dapat menggunakannya b. Menyusahkan orang lain * dan lain-lain nilai yang bersangkutan dengan gambar yang diberikan.

12