Anda di halaman 1dari 4

EDU3107 : Bimbingan dan Kaunseling Untuk Kanak-kanak Kuliah 14 3 jam

18.1.2012 KULIAH : 3.30-5.30 (2)

Tajuk 8 : Asas Kerjaya Dan Memahami Diri Pelajar Konsep membina gaya hidup Penerokaan minat kerjaya dan nilai kerjaya

Membina gaya hidup Gaya Hidup Menurut Adler, gaya hidup individu dibentuk oleh kanak-kanak ketika berumur 5 tahun. Strategi setiap individu mengatur dan menggunakannya untuk menangani perasaan inferioriti Berbentuk kesenian atau intelektual, menguasai atau membuli orang, berpura-pura sakit sebagai senjata mendapat perhatian dan kasih-sayang Melayan orang lain sebagai kedudukan sosial yang sama rata Merasa sama kedudukan dgn orang lain Berorientasi kpd kerja Bertingkah laku mengikut norma Memperolehi perasaan sebagai ahli masyarakat . Kerjaya , Persahabatan , Kasih sayang Kehidupan sosial , Sahabat , Kerjaya , Membina rumah tangga , Melahirkan zuriat Kerjaya bermaksud perjalanan atau kemajuan dalam sesuatu lapangan kehidupan Keseluruhan bidang kerja yg diuruskan oleh individu sepanjang hidupnya Perkembangan kerjaya perkembangan menyeluruh seseorang dari segi aspek yg dipelajarinya, dan persiapan untuknya memasuki bidang pekerjaan dunia sebagai pekerja Kerjaya kegiatan kerja atau tugas yg dilakukan oleh individu pada masa tertentu. Teori Ginzberg proses pemilihan kerjaya seseorang merangkumi 3 peringkat iaitu fantasi, percubaan atau tentatif dan realistik Pemilihan kerjaya berdasarkan pekerjaan golongan dewasa yang terdekat tanpa memahami keadaan situasi yang sebenar.

Nilai dan kepentingan sosial

Tugasan hidup Tugasan hidup boleh dicapai Teori Kerjaya

Teori kerjaya

Fantasi (6-11)

Percubaan/Tentatif (11 18 tahun) Buat pemilihan berdasarkan apa yang mereka minati Memikirkan sama ada kerjaya yg dipilih itu sesuai atau tidak 15-16 tahun hubungkait pemilihan kerjaya yg sedia ada dengan minat dan nilainya. Lepasan SPM ikuti kursus yg sesuai dgn cita-cita mereka 6 rendah/ ikuti diploma dpt nasihat kaunselor dgn tujuan mendapatkan maklumat dan pengalaman yg dapat membantu pemilihan kerjaya mereka. Padanan individu dgn pekerjaan 6 jenis personaliti realistik,intelektual, seni,sosial,perusahaan dan konvensional Individu mencari alam yg membenarkan mereka membina kemahiran, sikap, nilai dan personaliti yg sesuai. Tingkahlaku individu ditentukan berlandaskan interaksi di antara jenis personaliti dgn ciri-ciri alam persekitaran Org bersifat praktik, kelakian, kebendaan, stabil, jujur, tidak bersosial, tekun dan ikut arahan Pekerjaan yg sesuai: mekanik, kapal terbang,juru tera, juru eletrik, atendan minyak Intelek, analitik, rasional, bersifat ingin tahu, kritikal, berdikari, bersifat kelelakian, berminat pada pengetahuan, introvert, Ahli biologi, ahli matematik, ahli kaji purba, penyelidik dan saintis Imaginatif, emotif, emotif, kewanitaan, fleksibel, terburu-buru Penulis, pelukis, pelakon, arkitek penyair Sosial, bertanggungjawab, peramah, suka menjadi ketua, Pekerja sosial, ahli diplomat, pengarah, guru, kaunselor, paderi Bertenaga, dominan, asertif, mahir jual-beli dan sosial Pegawai bank, pengurus, pentadbir, wakil rakyat, pekerja restoran, ahli politik Buat kerja ikut peraturan, bertanggungjawab, suka kpd kerja perkeranian dan perkiraan yg berkaitan perniagaan Pemeriksa kira-kira, kerani, operator, juru wang pegawai bank.

Realistik 17 20

Teori Holland

Realistik Seni Sosial

Investigatif

Perusahaan

konvensional

Penerokaan Minat Kerjaya dan Nilai Kerjaya Ujian Minat Kerjaya 1. Minat kerjaya mencerminkan lima komponen yang dianggao sebagai penentu minat seseorang terhadap sesuatu kerjaya atau bidang kerjaya, iaitu: 1. Personaliti 2. Motivasi atau dorongan 3. Paparan kendiri atau identifikasi 4. Baka 5. Pengaruh persekitaran 6. Taksiran minat yang pertama kali ditadbirkan secara formal ialah Strong Vocational Interest Bank pada tahun 1927. 7. Sebelum tahun 1927, taksiran minat kerjaya dibuat dengan menggunakan empat teknik: Anggaran. Responden diminta untuk menunjukkan perasaan terhadap sesuatu aktiviti. Teknik mencuba. Sebagai pengganti kepada teknik anggaran yang didapati kurang tepat. Skala Kadar dan Senarai Semak. Sebagai alternatif kepada teknik mencuba yang didapati mengambil masa yang panjang dan melibatkan kos yang tinggi. 8. Ujian minat kerjaya, juga dikenali sebagai inventori minat, adalaj sejenis instrumen yang dicipta untuk mengukur dan menilai tahap minat seseorang terhadap atau keutamaan bagai pelbagai jenis aktiviti dalam pelbagai bidang. 9. Kebanyakkan adalah ujian pensil dan kertas dan berbentuk laporan sendiri, terdapat juga yang berbentuk pemerhatian. 10. Skor yang diperoleh digunakan untuk membentuk profil individu berhubung dengan minat terhadap satu-satu bidang pekerjaan. 2. Contoh ujian: 3. Tinjauan minat kerjaya Kuder (KOIS) 1939 4. Inventori Minat Strong-Campbell (SCII) 1974 5. Tinjauan Minat Kerjaya Jackson (JVIS) 1997

Ujian Nilai Kerjaya Nilai kerjaya merupakan sebahagian daripada kerjaya keseluruhan. Nilai kerjaya dibahagi kepada dua jenis: 1. Intrinsik Nilai yang berhubung dengan tugas sebenar satu-satu pekerjaan. Contoh: membantu orang lain.

2. Ektrinsik Nilai yang berhubung dengan produk sampingan satu-satu pekerjaan. Contoh: menerima gaji yang tinggi.

Inventori nilai kerjaya digunakan untuk mengukur sejauh manakah kepentingan pelbagai nilai kepada seorang. Secara am, inventori nilai kerjaya mengandungi satu senarai nilai yang perlu diberi keutamaan oleh responden yang berkenaan. Sebagai contoh, responden diminta supaya menulis 1 hinggan 10 pada nilai-nilai yang tersenarai mengikut keutamaan. Membantu orang lain Keselamatan Pekerjaan Kolaborasi Pengiktirafan Ganti rugi Pencapaian Kepelbagaian Cabaran Sebagai alternatif, responden mungkin diminta untuk menyenaraikan nilai kerjaya mengikut keutamaan. Skor yang diperoleh hasil pengambilan satu-satu ujian nilai kerjaya akan digunakan untuk mengenalpasti pemilihan kerjaya yang wajar di mana nilai kerjaya anda akan dipadankan dengan ciri-ciri pekerjaan. Sekian, Terima Kasih! o(^_^)o