RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN PELAJARAN

TAHUN 6 PENDIDIKAN SENI VISUAL
JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR

4 . TKP dan Pembelajaran Masteri Membuat Corak dan Rekaan 2 . pisau dan gunting . berus dan palet Pedagogi .kertas warna.mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan c. warna air . KBKK. pisau dan pembaris.menghasilkan anyaman mudah menggunakan kertas warna.Hiasan Dinding a.menghasilkan gambar dengan teknik cetakan saring sutera bercetak Pedagogi .TKP. Menghasilkan catan menggunakan cat air Alat Bahan Kolaj . Pembelajaran Masteri Mengenal Kraf Tradisional.Buah-buahan Tempatan Pada akhir pelajaran. Bahan .menghasilkan corak secara terancang b. Pembelajaran Masteri JUPSVJ/04 (2 ) . kad manila.memahami teknik cetakan saring sutera b.kertas tebal dan binding tape Pedagogi . pewarna kain dan Menggambar 1 .tali.KBKK.kertas warna.murid dapat a. c.pensil.Selipar Anyaman a. menghasilkan corak yang menarik pada hiasan dinding dengan teknik kolaj a. sekuji.mengetahui teknik anyaman.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 AKTIVITI / ISI KANDUNGAN Alat sudu Cetakan Sutera Saring Bahan gambar MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF IMPAK/CATATAN . KBKK. pemidang saring sutera.kertas lukisan. gam dan pensel Pedagogi . kekacang. dan kain organdi .gunting. gam polisterin. KBKK. mengetahui bahawa teknik anyaman boleh menghasilkan barangan seni yang menarik.pisau.TKP. .Suasana Waktu Senja Catan Alat . Mengetahui gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan catan b.TKP. Alat Bahan Anyaman . Pembelajaran Masteri dan Konstruktivisme Menggambar 3 . b.kertas lukisan.

TKP.Menara Kawalan Binaan Alat .Kain Mafla a. b. menggunakan bahanbahan cetak bagi menghasilkan karya dalam aktiviti menggambar. warna air dan kertas lukisan Pedagogi .berus lukisan. tempat bancuh warna Bahan . menghasilkan sebuah menara kawalan dengan teknik menyusun dan mencantum menggunakan gam.Wajah 5 a. KBKK dan Kontekstual JUPSVJ/04 (3 ) . mempertingkatkan kemahiran mereka cipta secara kreatif. contoh hasilan montaj dan ekspresi wajah kartun. gambar-gambar wajah dan gam Pedagogi . Kontekstual.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar .kertas lukisan. KBKK. 6 . Bahan . polisterin dan gam Pedagogi . Resis Alat .pisau dan gunting Bahan . span dan contoh corak resis Bahan .Selendang a.TKP. Mengenal Kraf Tradisional 8 . Konstruktivisme dan Pembelajaran Masteri Membuat Corak dan Rekaan. memahami konsep montaj b. melakar corak batik b. menghasilkan gambar dengan teknik montaj c. Pembelajaran Masteri dan Konstruktivisme.kertas A4.gunting.berus. menggunakan kreativiti murid untuk menghasilkan corak batik Catan Alat . a. Alat Montaj . dan KBKK Membentuk dan Membuat Binaan 7 .lidi sate. warna air Pedagogi . menghasilkan corak flora menggunakan teknik resis.TKP.krayon.KBKK. mengetahui kesan tindak balas dua bahan yang berbeza sifat seperti air dan krayon b.

gunting . penutup botol.Bahan . Konstruktivisme dan Pembelajaran Masteri Membentuk dan Membuat Binaan 11 . kad manila. menghargai alam sekitar.TKP.Keindahan Alam Sekitar Membuat Corak dan Rekaan 10 .kertas lukisan dan krayon Pedagogi .gunting dan gambar perisai . Alat . . mengaplikasikan asas seni reka dalam menggambar c.TKP dan KBKK Mengenal Kraf Tradisional JUPSVJ/04 a.TKP. gam UHU. tali gasing .Boneka Gantung a. dan pen marker. menghasilkan poster d. Pedagogi . memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung. batang ais benang kait hitam.warna air. kulit botol. kertas (4 ) .gunting. KBKK. KBKK dan Pembelajaran Masteri Poster Menggambar 9 . mengetahui sesebuah poster adalah berkait rapat dengan kepentingan mesej yang ingin disampaikan melalui tulisan dan grafik b. pisau dan berus lukisan . menghasilkan boneka gantung daripada bahan terbuang Alatan Bahan Membuat Boneka krim. a. mengetahui bahagian-bahagian perisai Alat Bahan . menghargai keindahan alam sekitar.Ikan Dasar Laut Membuat Corak 3D di atas permukaan 2D Alat Bahan dan .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 a.kertas A4.kotak minuman. gam polisterin Pedagogi . menghasilkan gambar ikan di dasar laut melalui teknik potong dan tampal b. b.kertas tebal (elephant card dsb ).

KBKK.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 12 .gunting.kertas warna.berus lukisan.KBKK dan TKP Membentuk dan Membuat Binaan 15 .Bunga Orkid a. Bahan .Hiasan Pintu a.TKP. kemahiran percikan warna menggunakan berus gigi. b. membina sebuah mobail secara kreatif Alat Mobail .warna air dan kertas lukisan .Bingkai Gambar dan ubi kentang. menghasilkan corak yang sesuai pada bingkai gambar b. warna air. tali tangsi dan dawai Pedagogi .tempat bancuh Membuat Corak dan Rekaan 14 . menghias bingkai gambar dengan cetakan mudah. TKP. menghasilkan pemidang tenunan b. dan KBKK Menggambar 13 . memahami dan menghasilkan alas hantaran Tenunan Alat .KBKK dan TKP . mempelbagaikan teknik penyusunan motif corak dan menghasilkan corak yang lebih kreatif c. Kontekstual.Kontekstual. Alat Pertahanan Diri warna.pisau. dan gam Pedagogi . TKP dan Pembelajaran Masteri JUPSVJ/04 (5 ) . pemotong dawai dan tin minuman ringan. memahami cara menghasilkan perisai menggunakan bahan gantian.benang bulu kambing Pedagogi .keratan gambar bungan orkid dan gigi . memahami konsep mobail b. pisau dan kotak Bahan . Bahan . KBKK dan Konstruktivisme.kertas lukisan.Alas Dulang Hantaran a. Mengenal Kraf Tradisional 16 .Model Perisai b. Alat berus Percikan Bahan Pedagogi Alat warna Capan .gunting. kotak dan reben Pedagogi . menghasilkan gambar bunga orkid dengan warna yang menarik a.

Bangunan 17 a. warna air.Alas Dulang a. KBKK dan Konstruktivisme Membentuk dan Membuat Binaan 19 . tempat warna. memahami konsep capan b. c. dakwat dan warna air Pedagogi . menyatakan bentuk. mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan c.TKP. . mengetahui bahawa hidupan laut boleh dijadikan motif yang menarik. paku dan berus warna . Pedagogi .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar .TKP. gam polisterin dan benang kasar.Tanglung Alatan Bahan Stabail . a. memahami konsep dan teknik cetakan. kertas kaca( glass paper ).gunting Bahan .kentang. Alatan . memahami konsep lipatan dan guntingan.kertas warna Pedagogi .lidi sate. KBKK dan BCB .TKP.TKP. ICT dan KBKK ICT Membuat Corak dan Rekaan 18 .gunting . menghasilkan gambar dengan teknik cetakan d. menghasilkan corak alas dulang melalui teknik lipatan dan guntingan. berus.kertas A4.Alas Meja (6 ) . muskin tape . menghasilkan gambar bangunan berdasarkan kreativiti serta unsur-unsur persepsi dan perlakuan.kertas lukisan. Konstuktivisme Menggambar . menghasilkan corak yang Alatan Bahan bancuh Cetakan .bentuk tanglung b. Pedagogi . b. memahami cara membuat alas dulang dengan teknik lipatan dan guntingan c. daun dan ranting kayu. TKP Membuat Corak dan Rekaan 21 JUPSVJ/04 Alat Bahan Pedagogi Capan .KBKK.komputer dan pencetak Bahan . a. b. meneroka menggunakan perisian komputer dalam penghasilan gambar bangunan.Hidupan Laut 20 a. KBKK. menghasilkan tanglung berbentuk piramid Lipatan dan Guntingan Alatan . warna dan kertas lukisan .gunting.pisau.

pisau dan bekas bancuh warna Bahan .contoh lukisan Bahan . memahami cara menghasilkan keris menggunakan teknik simen fero.Gerai BuahBuahan Lukisan Alatan .Topeng Serkup Hantu a. Pembelajaran Masteri. kertas warna. KBKK kritis-mencirikan).Sampul Hadiah Alatan Cetakan . b. tali. ragum.berus lukisan.gunting dan pisau . b. b.pisau.mengetahui gabungan dan bahan yang sesuai serta proses dan teknik untuk menghasilkan lukisan pelbagai media. Alat Pertahanan Diri Alatan . paku dan tukul . a. Topeng Serkup dan kad manila. mengetahui alat-alat Alatan Bahan .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 menarik pada alas meja dengan teknik capan Membentuk dan Membuat Binaan 22 .gunting.Konstruktivisme dan KBKK Mengenal Kraf Tradisional 23 .pensel. Menggambar 24 . memahami konsep model. kapas. menghargai keris sebagai warisan Melayu. menghasilkan cetakan motif geometri.TKP (verbal linguistik dan kinestatik). Pedagogi . playar. menghasilkan topeng serkup.karung kertas. memahami konsep cetakan. penutup (7 ) . b.KBKK dan TKP Membentuk dan Membuat JUPSVJ/04 a.kertas lukisan. a.kotak. b. warna air dan kentang Pedagogi .Keris Simen Fero a.TKP dan KBKK Membuat Corak dan Rekaan 25 . menghasilkan lukisan menggunakan gabungan media pensel dan pen dakwat. Alatan Bahan gam . simen dan dawai Pedagogi . berus dan suratkhabar Bahan . warna air. pen dakwat dan kertas lukisan Pedagogi . menghias topeng serkuip secara kreatif. pisau.cat. gam.

menghasilkan sebuah gambar taman bunga d.pisau dan gunting . . Pedagogi . Masteri Lukisan Membuat Corak dan Rekaan . Pedagogi . menghasilkan layang-layang dan menghias secara kreatif. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan.menghargai kraf tangan tradisional.benang/tali. c. menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar. c.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 26 Binaan.Konstruktivisme dan KBKK(kreatifmenjana idea) Mengenal Kraf Tradisional 27 . a. Kontekstual dan TKP Menggambar . Alat Catan berus. b. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. membina sebuah model kenderaan secara kreatif. b.Kontekstual.warna air dan kertas lukisan Pedagogi .Hiasan Lantai 29 a. kertas lukisan dan krayon. gam.KBKK. pembaris dan contoh catan. palet.Layanglayang a. cellopane tape dan kertas suratkhabar. kertas warna. Kontekstual dan Pem. Pedagogi . mengetahui proses membuat layang-layang.TKP. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b. Bahan . c. Membuat Model botol dan dawai keras. Alatan Bahan Alat Permainan . c.Kenderaan Kereta bahan terpakai yang diperlukan.pensel Bahan .pensel warna. buluh. mengolah dan menggunakan warna yang sesuai.Taman Bunga 28 Alat . TKP dan KBKK - JUPSVJ/04 (8 ) .

Pembelajaran JUPSVJ/04 (9 ) . kadbod dan gam Pedagogi . kad manila dan cuban Bahan .warna air. Alat jarum Arca Timbul ( Relif) .KBKK.pisau. c. KBKK(menjana idea) Menggambar 32 . a. . memotong polisterin kepada beberapa bahagian anggota badan semut dengan kemas dan betul.Arca Semut a. TKP(naturalis).Keluargaku ICT Alat . menghasilkan corak yang kreatif dan menghias bekas pensel. bahan serta teknik origami untuk menghasilkan burung jinjang Alat Bahan ayam / Origami Pedagogi . Kontekstual. TKP. Pembelajaran Masteri dan TKP 34 Membentuk dan Membuat Binaan. . lidi dan polisterin Pedagogi . manik. b.kertas lukisan. mengetahui cara-cara menekat. meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan.gunting dan pisau Bahan .kertas warna. krayon. pemidang. 30 peniti. Kontekstual dan KBKK Mengenal Kraf Tradisional 31 -Hiasan Dinding Tekat Alatan . menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan teknik tekat. b.Burung Jinjang a.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Membentuk dan Membuat Binaan . mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar. menyusun dan mencantum bahagian badan anggota semut secara bertingkat dari besar ke kecil. mengetahui alat. kertas warna dan gam Pedagogi .gunting dan jarum . Bahan .Kontekstual. berus lukisan. bulu kapas. benang.TKP.jarum.Konstruktivieme. b. b. a. b.botol air mineral. bekas warna. a.perisian komputer (Paint) Bahan . meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga.Bekas Pensel Lipatan dan Guntingan Alat . ICT dan KBKK 33 Membuat Corak dan Rekaan . memahami konsep dan teknik origami. mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat.TKP. gam. kad manila dan arca semut.benang emas dan kain baldu Pedagogi .

dapur gas. KBKK dan TKP.BCB. pelembut fabrik(softner).Sapu Tangan a. pewarna(remazol). pemidang kayu. menggunakan canting dalam proses membatik dengan betul. menghasilkan corak batik yang sesuai untuk sapu tangan. Konstruktivisme. JUPSVJ/04 ( 10 ) . c. debu soda. campuran lilin. periuk. memahami konsep asas membuat batik dengan teknik mencanting. 35 Mengenal Kraf Tradisional .canting. . b. Alat Batik Bahan Pedagogi . berus.fabrik putih. Masteri.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 c. . menghasilkan mobail burung jinjang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful