Anda di halaman 1dari 3

PJM3313:Permainan Badminton ROSDI BIN SEKIN / PGSR-PJ 2008/2012

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (PENDIDIKAN JASMANI)

Mata Pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Tajuk Sub-tajuk Objektif : Kemahiran : Badminton : Pukulan Junam (Smash).

Tarikh Masa Kelas

: 11 Mac 2011(Isnin) : 8:40pagi - 9:10pagi : 5 Arif

Bil. Murid : 20 Orang (10L, 10P) : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: a. Psikomotor : 1. melakukan aktiviti melambung dan menangkap gelung pinggan dengan sebelah tangan pada ketinggian 2 meter hingga 3 meter dengan kadar 3 daripada 4 percubaan. 2. melakukan aktiviti melempar gelung pinggan masuk ke dalam tiang pada jarak 1, 2, dan 3 meter dengan kadar 3 daripada 4 percubaan. b. Kognitif : 1. menamakan sekurang-kurangnya 3 otot utama yang terlibat semasa melakukan aktiviti koordinasi. 2. menjelaskan koordinasi. c. Afektif : 1. berasa gembira semasa melakukan aktiviti melambung dan menyambut gelung pinggan. 2. menunjukkan tanggungjawab terhadap alatan sekolah dengan menyusun semua alatan yang telah digunakan di tempat yang betul. Pengetahuan Sedia ada : Murid-murid pernah melakukan aktiviti pukulan drop. Penggabungjalinan : Intra: Sains-Anggota badan Inter: Pendidikan Jasmani-koordinasi 2 contoh aktiviti yang melibatkan komponen

PJM3313:Permainan Badminton ROSDI BIN SEKIN / PGSR-PJ 2008/2012

Bahan Bantu Mengajar : Bil. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Alatan Gelung pinggan Pundi kacang Tiang Sasaran Tali skipping Riben hitam Riben hijau Gelang pemain Wisel Jumlah 20 2 6 2 10 10 2 1

Nilai : Bekerjasama, jujur, semangat ingin mencuba KBKK : murid dapat membezakan lakuan melambung dan menyambut.

Fasa (Masa)

Strategi P&P / Aktiviti

Fokus Pembelajaran

Organisasi / Catatan

ROSDI BIN SEKIN / PGSR-PJ 2008/2012 Permulaan 1. Kehadiran (2 minit) 2. Kesihatan 3. Pakaian

PJM3313:Permainan Badminton

Memanaskan badan Meningkatkan Kadar Denyutan Nadi (KDN) 1. Bulu tangkis - murid dibahagikan dengan Chong Wei 2 kumpulan iaitu kumpulan Chong dan kumpulan Wei. - kumpulan Chong membuat bulatan dan memegang bulu tangkis. - kumpulan Wei berdiri di dalam bulatan dan bertindak sebagai sasaran. - kumpulan Chong membaling menjunam bulu tangkis ke arah ahli kumpulan Wei. - murid yang terkena bulu tangkis dikira mati dan keluar dari bulatan. - pemenang adalah yang paling lama hidup. Fasa (Masa) Strategi P&P / Aktiviti Regangan 2. Regangan tangan G Gaya: A (Arahan) tGfU: Serangan dalam kawasan 30 X 50 meter yang ditandakan dengan skital.

Bulu tangkis: 10 Wisel: 1

Fokus Pembelajaran

Organisasi / Catatan

berdiri tegak dan kaki dibuka seluas paras bahu. - tangan kanan menyilang ke kiri di hadapan. - tangan kiri memegang siku kanan dan tarik ke arah bahu kiri. - ulang dengan tangan kiri. berdiri tegak, kaki buka seluas bahu. luruskan kedua belah tangan di belakang punggung dan jari jemari diselangselikan. tolak tangan perlahanlahan ke atas dan kira dalam kiraan 8. badan ditegakkan dan buka kaki seluas bahu. bengkok badan ke sisi kanan sambil tangan mencekak pinggang. kira dalam kiraan 8.

X X X XX X X X X X X X G XXXX XX X XX Gaya: A (Arahan) berselerak dalam kawasan yang ditandakan. - menghadap guru. - guru melakukan demostrasi dan murid. melakukan aktiviti mengikut demostrasi guru. TKP: Kinestetik, visual spatial, verbal linguistik, dan intra personal.

3.

Regangan pinggang