Anda di halaman 1dari 6

SEKOLAH RENDAH KEBANGSAAN LONG GANG 96900,BELAGA ,SARAWAK.

KERTAS KERJA KELAS INTENSIF UPSR 2012

TOWARDS EXCELLENCE
Kertas Kerja Disediakan Oleh : En. Hawing Yah Guru Besar SK Long Gang, Belaga.

RASIONAL
1) Ada keperluan yang amat tinggi menambahbaik pelaksanaan Kelas Tambahan biasa yang telah dilaksanakan sejak awal tahun.

2) Kelas Tambahan biasa digantikan dengan satu program baru iaitu Kelas Intensif UPSR 2012 mengambil analogi latihan intensif dalam bidang sukan.

OBJEKTIF
1) Di akhir program ini,prestasi calon-calon UPSR 2012 akan melonjak dari 29.11% ( Percubaan Pertama UPSR 2012) ke 60%( Ujian Akhir Kelas Intensif UPSR 2012) dan sekaligus mencapai sasaran UPSR 2012 sekolah dan Daerah Belaga iaitu Bahasa Malaysia sebanyak 86%,Bahasa Inggeris sebanyak 60%, Matematik sebanyak 76% dan Sains sebanyak 86%.

2) Guru-guru dapat merasai keberkesanan kaedah, teknik,taktik melalui penyampaian berkolaborasi dalam pengajaran dan pembelajaran.

PELAKSANAAN
Program ini akan bermula pada 16 Julai 2012 sehingga 07 September 2012. Program ini akan berlangsung setiap petang mulai hari Isnin hingga hari Khamis pada jam 1430 petang hingga 1630 petang. Jadual pelaksanaan adalah seperti berikut:
HARI
ISNIN

SUBJEK
MATEMATIK

MASA
1430 PM 1630 PM

JURULATIH UTAMA
EN.MOUSU B. MADING EN. MAXWELL EMPAM AK MUNIE EN. OLIVER AK TOI MR. DIBBIT JU MDM. DROTHY JAMES MR. BENNY MADZIHI PN. MURENG MANG EN. DENNIS NYURANG EN. MIGU JOK EN. SAHRIL B. AHMAD EN. JUBIN ANYI EN. MOHD. FIRDAUS

PEN. JURULATIH
EN.PHILIP AK BRAOH EN. REGINALD JANGAN EN.W.M. FAIZUL MR. CHARLEY DOMINIC MDM. BUNGAN TINGANG MR. HAWING YAH. EN. ADAM AWEK PN. ALICE AWING CIK MADELINE NYIPA EN. BROERY AK JAGARK EN. ABD ADI B. IBRAHIM EN. MUHD. FAIZ

KELAS
6 AMANAH 6 BESTARI 6 CEKAL 6 AMANAH 6 BESTARI 6 CEKAL 6 AMANAH 6 BESTARI 6 CEKAL 6 AMANAH 6 BESTARI 6 CEKAL

SELASA

BAHASA INGGERIS

1430 PM 1630 PM

RABU

BAHASA MALAYSIA

1430 PM 1630 PM

KHAMIS

SAINS

1430 PM 1630 PM

Ujian saringan untuk semua calon akan diberi pada penghujung bulan Julai 2012 dan Ogos 2012 berdasarkan isi-isi latihan yang telah diberi sepanjang program.

Bahan ujian akan disediakan oleh Jurulatih Utama dengan kerjasama Penolong Jurulatih Utama.

BAHAN UNTUK LATIHAN DAN UJIAN


Kertas Ujian Lepas ( previous years UPSR papers). Kertas Ujian Klon ( dibina oleh Panitia Matapelajaran/ JU/PJU ). Kertas Ujian dari Buku Kerja Model UPSR.

PENGESANAN KEMAJUAN MURID/CALON


Analisis 3 buah ujian akan diambil kira iaitu keputusan Ujian Percubaan Pertama UPSR , Daerah Belaga, Ujian Percubaan Bulan Julai dan Ujian Percubaan Bulan Ogos.

Program ini dianggap berkesan bila setiap calon UPSR ada menunjukkan peningkatan dalam prestasi mereka ( Markah Asal Markah Terbaru Calon )

Tindakan susul akan dijalankan bagi mempastikan ada kemajuan. Aktiviti pengayaan dan pemulihan dijalankan dalam kelas masingmasing oleh Jurulatih Utama dan Penolong Jurulatih.

KEY PERFORMANCE INDICATOR PROGRAM


Semua calon dari setiap kelas ada menunjukkan lonjakkan dalam markah Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains pada ujian akhir program dan UPSR sebenar.

Allah Memberkati