Anda di halaman 1dari 6

PENGERTIAN TUKAR JANTINA

Transgender adalah istilah umum yang digunakan untuk pelbagai individu, tingkah laku, dan kumpulan yang melibatkan kecenderungan untuk berbeza daripada peranan jantina budaya konvensional. Transgender adalah keadaan "identiti jantina" seseorang (diripengenalan sebagai wanita, lelaki, atau kedua-dua) tidak sepadan "seks ditugaskan" seseorang (pengenalan oleh orang lain sebagai lelaki, wanita atau interseks berdasarkan seks fizikal / genetik)."transgender" tidak membayangkan apa-apa bentuk khusus orientasi seksual, orang-orang transgender boleh mengenal pasti sebagai heteroseksual, homoseksual, biseksual, pansexual, polysexual, atau berjantina; sesetengah mungkin mempertimbangkan konvensional label orientasi seksual yang tidak mencukupi atau tidak berkenaan kepada mereka. Definisi yang tepat untuk kekal transgender dalam fluks, tetapi termasuk: Berhubungan dengan, atau menetapkan seseorang yang identitinya tidak mematuhi jelas kepada tanggapan konvensional peranan jantina lelaki atau perempuan, tetapi menggabungkan atau bergerak antara kedua." Orang yang telah ditugaskan seks, biasanya pada kelahiran dan berdasarkan kemaluan mereka, tetapi yang merasakan bahawa ini adalah satu gambaran yang palsu atau tidak lengkap diri mereka."

Bukan pengenalan dengan, atau bukan persembahan sebagai, seks (dan jantina diandaikan) satu telah ditugaskan pada kelahiran. Seorang individu transgender mungkin mempunyai ciri-ciri yang biasanya dikaitkan dengan jantina tertentu, mengenal pasti tempat lain di kontinum jantina tradisional, atau wujud di luar ia sebagai "lain-lain", "agender", "Genderqueer", atau "jantina ketiga". Orang transgender juga boleh mengenal pasti di sebagai bigender, atau di sepanjang beberapa tempat pada sama ada kontinum tradisional transgender, atau continuums lebih menyeluruh yang telah dibangunkan sebagai tindak balas kepada kajian yang ketara lebih terperinci yang dilakukan pada tahun-tahun kebelakangan ini.

PANDANGAN ISLAM MENGENAI TUKAR JANTINA Bertoleransi dan bersikap terbuka terhadap perselisihan pendapat hanya dibenarkan dalam perkara-perkara yang tiada nas khusus tentangnya iaitu kita patut bertoleransi terhadap pandangan lain yang mungkin tidak serupa dengan kita, dalam masalah yg tiada satu hujah utk kita katakan pendapat kita sahaja yg betul dan pendapat yg satu lagi itu salah. Tetapi apabila telah ada hukum yg jelas berdasarkan nas yg jelas dalam sesuatu permasalahan, maka tiada siapa berhak bertoleransi dengan makna menerima pendapat lain yg ternyata bercanggah dengan hukum yg jelas itu. Hukum perbuatan ini adalah jelas haram dan tiada satu pendapat ulama pun yang mengharuskannya. Lagikan para ulama bersepakat mengatakan haram org lelaki menyerupai perempuan dan sebaliknya dalam berpakaian, bergaya dan bertingkah laku, inikan pula perbuatan menukar jantina drp lelaki jadi perempuan atau sebaliknya. Ini berdasarkan beberapa buah hadis spt berikut: 1. Drp Ibn Abbas r.a. bahawa (maksudnya): "Rasulullah s.a.w. melaknat kaum lelaki yg menyerupai atau berlagak spt wanita (almukhannathiin / al-mutasyabbihiin bi al-nisa') dan kaum wanita yg menyerupai / berlagak spt lelaki (al-mutarajjilaat / al-mutasyabbihat bi al-rijaal)" (Riwayat al-Bukhari) 2. Drp Abu Hurairah r.a., beliau berkata (maksudnya): "Rasulullah s.a.w. melaknat lelaki yg memakai pakaian wanita dan wanita yg memakai pakaian lelaki" (Riwayat Abu Dawud dgn sanad sahih) -dipetik drp kitab Riyadhus Salihin. Drp hadis di atas, jelaslah haram hukum lelaki menyerupai wanita dan sebaliknya. Perlu diingat, bila sesuatu larangan dlm nas itu disertai 'laknat' atau azab atau hukuman yg pedih sama ada di dunia atau akhirat, maka pelakunya adalah berdosa besar dan menjadi fasiq sehinggalah dia bertaubat nasuha.

Jika perbuatan 'menyerupai' atau ' berlagak' sahaja pun telah dikira berdosa besar dan dilaknat oleh Nabi s.a.w., apatah lagi perbuatan mengubah sesuatu anggota lelaki menjadi anggota wanita, ternyata lebih berdosa. Bahkan perbuatan menukar jantina itu termasuk dalam kategori dosa besar yg lain (tambahan kepada dosa menyerupai wanita), iaitu mengubah ciptaan Allah s.w.t. atas dasar tidak bersyukur dengan takdir. Tentang perbuatan terlaknat mengubah ciptaan Allah s.w.t. tanpa sebab syar`ie (spt memulihkan kecacatan yg luar biasa). Alasan naluri jiwa ingin menjadi perempuan tidak boleh diterima langsung untuk mengharuskan perbuatan manusia yg dikutuk itu. Sekiranya begitu, individu yang suka merompak pun akan berkata naluri jiwanya suka merompak. Begitu juga perogol, penzina, perasuah dan pelbagai penjenayah lagi boleh berhujah konon naluri jiwanya suka melakukan perbuatan jenayah itu. Bukankah perbuatan jenayah itu hanya pada penggunaan orang ramai yg bukan penjenayah, pada seorg penjenayah, ia bukanlah jenayah yg perlu dihukum, ataupun paling kurang dia ada alasan sendiri utk mengharuskan jenayahnya itu atau menganggapnya bukan satu kesalahan. Mungkin alasannya, naluri jiwanya sukakan perbuatan itu. Puak-puak mak nyah yg dilaknat dalam hadis di atas harus ditangani dengan hikmah antara ibu bapa, masyarakat dan kerajaan. Ibu bapa dan keluarga wajib mendidik anak-anak supaya menjadi orang Islam yg taat dan takut utk melakukan dosa (ini memandangkan majoriti lebih 90% golongan maknyah itu ialah Melayu Islam). Akidah terhadap pembalasan neraka amat berkesan utk membuang amalan jahiliyah ini. Para Sahabat dulu boleh meninggalkan amalan-amalan jahiliyah dengan aqidah (iaitu kepercayaan/keimanan) yg benar-benar kukuh terhadap nasib hidup selepas kematian. Seseorang itu bertindak berdasarkan kepercayaannya, bila kepercayaan itu lemah, maka senanglah syaitan daripada kalangan manusia dan jin menjadi gurunya.

Masyarakat pula wajib memandang jijik amalan yg tidak diterima oleh masyarakat manusia yg waras ini, apatah lagi masyarakat Islam yg beriman dgn Allah dan Rasul-Nya s.a.w. Jika masyarakat menerima kehadiran mereka, nescaya lama kelamaan, makin ramai spesis itu akan muncul. Alhamdulillah, masyarakat kita rata-rata tidak menerima spesis ini, sehingga hampir tiada majikan yang sanggup menggaji manusia seperti itu. Bagaimana majikan ingin percaya pada seseorang yg tidak amanah pd dirinya sendiri? Kerajaan pula hendaklah lebih bertanggungjawab terhadap gejala sosial yg berlaku, apatah lagi bila kerajaan yg ada mendakwa sebagai 'Kerajaan Islam' dalam sebuah 'negara Islam'. Sekiranya tidak, rakyat akan kategorikan kerajaan Islam ini hipokrit. Kembali kepada masalah tukar jantina (mereka panggil 'buang jambak') dan maknyah yg asalnya lelaki itu. Ini pun satu lagi akibat sistem yg cacat digunakan utk manusia. Pembangunan manusia bukan dalam aspek kekayaan, kemewahan dan bangunan sematamata. Sedangkan pembangunan rohani terus terabai. Semua sektor berkempen ttg kemajuan fizikal, lalu jiwa makin kosong drp pengisian. Jgn diharap beberapa selingan rancangan dan soal jawab agama dlm TV3 dan televesyen lain serta ruang agama dlm majalah Mangga, URTV, Hai dan lain-lain itu dapat memuaskan kehausan jiwa manusia hari ini. Ini semua hanya topeng utk menutup wajah syaitan yg sebenar.