Anda di halaman 1dari 2

BIJLAGE: CARTOONESKE MOHAMMED

Moslimwereld in lichterlaaie
In verschillende steden in Pakistan zijn bij demonstraties tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims doden gevallen. In de havenstad Karachi kwamen tien mensen om het leven en in het noordelijke Peshawar vielen vijf doden. Een demonstrant in Peshawar werd door een politiekogel geraakt, net als een medewerker van een tv-station. Boze moslims staken er twee bioscopen in brand. De relschoppers werden door de oproerpolitie met traangas teruggedreven. Autoriteiten hadden uit voorzorg de toegang afgesloten tot Amerikaanse diplomatieke posten in het land en tot een aantal westerse hulporganisaties. Op verscheidene plekken zijn die blokkades door demonstranten gebroken. Ook uit andere grote steden als Rawalpindi, Lahore en de hoofdstad Islamabad komen berichten over ongeregeldheden. Daarbij zijn tientallen mensen gewond geraakt. In heel Pakistan wordt gedemonstreerd, nadat premier Ashraf de dag had uitgeroepen tot 'Dag van de liefde voor de profeet'. Volgens Ashraf moesten mensen vandaag de straat op om op een vreedzame manier de liefde voor Mohammed te betuigen. Ga niet uw eigen bezittingen vernielen, is de boodschap, zegt correspondent Lucas Waagmeester. Maar die liefde voor de profeet uit zich op dit moment op vele manieren, ook met geweld.
s.n., 15 doden bij betoging Pakistan. NOS, 2012-09-22, (www.nos.nl)

Moslimwereld lichtgeraakt
Bijna 90 procent Nederlanders vinden de reacties van moslims wereldwijd op de anti-islamfilm Innocence of Muslims overtrokken. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van NU.nl Van de 1500 ondervraagden zegt 38 procent wel te begrijpen dat moslims boos zijn om de film, terwijl

SVC Cursus GO 6de jaar - Schooljaar 2012/2013 - A - Steven Vanriest

54 procent het daar niet mee eens is. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt dat mensen erg terughoudend moeten zijn met grappen over andere religies. Toch denkt minder dan een kwart van de ondervraagden dat YouTube de antiislamfilm zou moeten verwijderen. Eerder had het internetbedrijf evenals Google aangegeven het filmpje niet van de server te halen. Volgens precies de helft van de ondervraagden is de reactie van Martin Schulz, de voorzitter van het Europese Parlement op de commotie verkeerd. Schulz haalde woensdag hard uit naar de geruchtmakende film waarin de profeet Mohammed wordt bespot. Hij gaf te kennen niet alleen de inhoud te veroordelen, maar ook de verspreiders van de film: Deze film beledigt de gevoelens van veel mensen in de wereld. Schulz deed zijn uitspraken na een ontmoeting die hij had met Arabische parlementarirs in Brussel. In zijn reactie veroordeelde hij ook de gewelddadige protesten die de film heeft uitgelokt.
s.n., Reactie vanuit moslimlanden op anti-islamfilm overtrokken. NU, 2012-09-21, (www.nu.nl)

Opdracht: aan welke uitspraak geef jij je stem? Kleur het passende bolletje.

0 0 0 0 0 0 0 0

Ik snap dat de anti-islamfilm moslims boos maakt. Ik begrijp de ergernis van de moslims niet. Ik heb geen begrip voor hun woede. Met grappen over (andere) religies moet men voorzichtig zijn. Ook met (andere) godsdiensten moet zonder enige terughoudendheid de spot gedreven kunnen worden. Sommige spotprenten zouden niet gepubliceerd mogen worden. De film Innocence of Muslims hoeft niet van internet gehaald te worden. Ik heb er geen mening over, omdat ik niet weet waarover het gaat.

Innocence of Muslims1
http://www.youtube.com/watch?v=MAiO EV0v2RM Opdracht: welk beeld wordt er in de film opgehangen van de profeet Mohammed?

De regisseur Sam Bacile, een 52-jarige Isralisch-Amerikaanse bouwprojectontwikkelaar, maakte de film uit islamofobe motieven met 5 miljoen dollar van joodse geldschieters. Maar Sam Bacile zou een pseudoniem zijn voor Nakoula Basseley Nakoula, een koptisch christen van Egyptische afkomst uit California, die gezeten heeft voor o.a. bankfraude. De acteurs zouden niet geweten hebben dat ze in een Mohammedfilm gecast waren hun anti-islamitische tekst zou achteraf gedubd zijn. Stephens, B., Who is Sam Bacile? The Wall Street Journal, 2012-09-13, (online.wsj.com) SVC Cursus GO 6de jaar - Schooljaar 2012/2013 - B - Steven Vanriest